Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator 85 Ah do 2,0 benzynowego silnika...?

Featured Replies

Napisano

... Nie za duzy? - bo taki mam wsadzony fabrycznie a powoli przestaje oddawać prad...Wiec muszę zmienic na nowy...

Napisano

> ... Nie za duzy? - bo taki mam wsadzony fabrycznie a powoli przestaje oddawać prad...Wiec muszę

> zmienic na nowy...

Akumulator nigdy nie jest za duzy wink.gif

Wymien na taki jak byl fabrycznie, po co kombinowac?

Napisano

> ... Nie za duzy? - bo taki mam wsadzony fabrycznie a powoli przestaje oddawać prad...Wiec muszę

> zmienic na nowy...

A dlaczego miałby być za duży? Jak się mieści w przeznaczonym dla niego miejscu to może być. Jedyną wadą dużego akumulatora w stosunku do małego jest jego cena. Jest też trochę cięższy, ale to nie ma większego znaczenia wink.gif

Napisano

> zmienic na nowy...

jak się mieści to nie za duży

Napisano
  • Autor

> A dlaczego miałby być za duży? Jak się mieści w przeznaczonym dla niego miejscu to może być. Jedyną

> wadą dużego akumulatora w stosunku do małego jest jego cena.

Właśnie....

85 Ah Boscha nie wchodzi z tego wniosek że powinien byc dedykowany za 900zł zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Ja raczej pytam co moglo kierowac fabryka że taki wlozyła - prad rozruchowy podają 780 A - czyżby róznica w cenie dla Fabryki była zaniedbywalna?

Napisano

> Właśnie....

> 85 Ah Boscha nie wchodzi z tego wniosek że powinien byc dedykowany za 900zł

Co to za akumulator i do jakiego auta? Przejrzałem katalogi i do Laguny I/II/III 2.0 stosuje się akumulator max 64Ah.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Co to za akumulator i do jakiego auta? Przejrzałem katalogi i do Laguny I/II/III 2.0 stosuje się

> akumulator max 64Ah.

Laguna III benzynowy silnik 2,0 wolnossący.. wiem co jest w katalogach i kupiłem i załozyłem Boscha 65Ah... natomiast orginalny był 85 Ah.... - dlatego pytam...

Aku z napisem Renault na wierzchu...

Napisano

> Laguna III benzynowy silnik 2,0 wolnossący.. wiem co jest w katalogach i kupiłem i załozyłem Boscha

> 65Ah... natomiast orginalny był 85 Ah.... - dlatego pytam...

> Aku z napisem Renault na wierzchu...

Masz tam jakieś dziwne wyposażenie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Właśnie....

> 85 Ah Boscha nie wchodzi z tego wniosek że powinien byc dedykowany za 900zł

> Ja raczej pytam co moglo kierowac fabryka że taki wlozyła - prad rozruchowy podają 780 A - czyżby

> róznica w cenie dla Fabryki była zaniedbywalna?

Webasto masz, może to był powód.

A ta 85'tka była za wysoka? Może potrzebujesz obniżonej?

Napisano
  • Autor

> Masz tam jakieś dziwne wyposażenie?

Absolutnie typowa wersja Expression

Napisano
  • Autor

> Webasto masz, może to był powód.

Nie mam..

> A ta 85'tka była za wysoka?

Nie, teoretycznie miescila się tylko nie mozna było jej zamocowac u dołu

Napisano

> Absolutnie typowa wersja Expression

System Start/Stop?

Napisano
  • Autor

> System Start/Stop?

Nie nic z tych rzeczy dlatego się zdziwiłem... może po prosty logistycznie nie opłaca się w fabryce rozrózniac małych i duzych akumulatorów?

Napisano

> Nie nic z tych rzeczy dlatego się zdziwiłem... może po prosty logistycznie nie opłaca się w fabryce

> rozrózniac małych i duzych akumulatorów?

A jesteś pewny, że auto miało w fabryce taki akumulator zamontowany, jesteś pierwszym właścicielem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewny, że auto miało w fabryce taki akumulator zamontowany, jesteś pierwszym właścicielem

Tak auto z salonu... oczywiście bywało na przeglądach i jak mnie zapytasz czy jestem pewny że taki miałem jak odbieralem z salonu to powiem ze nie...

Ale zeby zamienic w warsztacie na lepszy to chyba niemożliwe...

Poza tym o ile nie wiem co było na nim napisane o tyle "gabarytowo" i optycznie mialem taki od nowosci...

Napisano

te auta są teraz tak napchane elektroniką, że widać taki potrzeba. Na pewno mniejszego niż dała fabryka bym nie dał - ktoś mądrzejszy ode mnie policzył, że taki tam powinien być.

Napisano

> Nie mam..

A sorki, pomyliłem Cię z kol. Deltim

> Nie, teoretycznie miescila się tylko nie mozna było jej zamocowac u dołu

A nie było listwy do demontażu na stopce? Tak czy siak, ja też wziąłbym mniejszy.

Napisano

> te auta są teraz tak napchane elektroniką, że widać taki potrzeba. Na pewno mniejszego niż dała

> fabryka bym nie dał - ktoś mądrzejszy ode mnie policzył, że taki tam powinien być.

NIe wiem jak to jest liczone. Kiedyś w Maluchu miałem 36Ah, a teraz w S-crosie 1,6 z grzanymi siedzeniami i inną elektryką mam 34Ah niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> NIe wiem jak to jest liczone. Kiedyś w Maluchu miałem 36Ah, a teraz w S-crosie 1,6 z grzanymi

> siedzeniami i inną elektryką mam 34Ah

Też nie wiem,

ale z drugiej strony producent przewidział mniejszy rozmiar bo były fabryczne otwory do przymocowania mniejszego, a ujemny kabel mocowany jest na listwie z podłuznymi otworami... także nic nie trzeba było "naginać" do mniejszego rozstawu.

Napisano

> Też nie wiem,

> ale z drugiej strony producent przewidział mniejszy rozmiar bo były fabryczne otwory do

> przymocowania mniejszego, a ujemny kabel mocowany jest na listwie z podłuznymi otworami...

> także nic nie trzeba było "naginać" do mniejszego rozstawu.

W sumie ja na twoim miejscu brałbym mniejszy ( i tańszy). W Skodzie 1,9D miałem 64 albo 68Ah i dawał radę nawet na mrozie -25C, to i benzynie spokojnie 60Ah powinien krecić. ok.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie ja na twoim miejscu brałbym mniejszy ( i tańszy). W Skodzie 1,9D miałem 64 albo 68Ah i

> dawał radę nawet na mrozie -25C, to i benzynie spokojnie 60Ah powinien krecić.

Tak też zrobiłem... zapłaciłem 340 zł za Boscha 65Ah - dedykowany w Renault był prawie za 900 zł - wybór chyba był prosty...

Zreszta mam auto 7 lat mam zamiar pojeżdzic nim 1ok moze dwa.... dwa lata akumulator wytrzyma... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Z ciekawostek, 45Ah był wkładany do Hondy Accord VII 2.0, CRV II gen. 2.0. Do CRV III gen. ze sporą ilością elektroniki kładą 50Ah.

Napisano

> Akumulator nigdy nie jest za duzy

tylko alternator za maly? :-))))))

Napisano

> tylko alternator za maly? :-))))))

Musiałby to być akumulator gigant

Napisano

> NIe wiem jak to jest liczone. Kiedyś w Maluchu miałem 36Ah, a teraz w S-crosie 1,6 z grzanymi

> siedzeniami i inną elektryką mam 34Ah

suzuki to chyba lubi takie "paluszki" wkładać icon_eek.gif

w vitarze też miał być coś 30parę Ah, jakoś mało się wydawało i kupiłem 40Ah

w astrze 1.4 miałem 45 o ile pamiętam hmm.gif

85 do 2.0 to lekka przesada, w fordzie 1.8 mam 54Ah 1.8

Napisano

> 85 do 2.0 to lekka przesada

85Ah do 2.0 to taka sama przesada (albo i nie przesada) jak do 1.6 czy 2.5

Na pewno w 95% przypadków będzie przesadą.

Tutaj już więcej zależy od specyficznego stylu użytkowania auta, są takie sytuacje, kiedy pojemny akumulator jest przydatny.

Napisano

> suzuki to chyba lubi takie "paluszki" wkładać

Tak grinser006.gif do mojego włożyli całe 36Ah, z tym, że w instrukcji jest zastrzeżenie: na mroźne klimaty - 44Ah biglaugh.gif ale faktycznie maleństwo...

Napisano

> Z ciekawostek, 45Ah był wkładany do Hondy Accord VII 2.0, CRV II gen. 2.0. Do CRV III gen. ze sporą

> ilością elektroniki kładą 50Ah.

W passacie 2.0TDI miałem 54Ah aku. Ale za to 160A altek