Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozpoznać prawdziwy olej syntetyczny?

Featured Replies

Napisano

Jak wiemy na rynku jest niewiele takich olejów. Większość to hydrocracki (III grupa) udające tylko syntetyki.

Czy z etykiety oleju da się wyczytać że jest to olej z baz pochodzenia chemicznego - PAO i estrów (IV i V grupa)?

Napisano

Nie sądzę, to co jest na etykiecie to podstawowe informacje, a nawet oleje z "100% Synthetic" okazują się być HC jak spojrzysz w kartę charakterystyki.

Napisano
  • Autor

> Nie sądzę, to co jest na etykiecie to podstawowe informacje, a nawet oleje z "100% Synthetic"

> okazują się być HC jak spojrzysz w kartę charakterystyki.

No własnie, wertując trochę internet dochodzę do wniosku że najprościej rozpoznać to po karcie charakterystyki preparatu chemicznego.

W dziale 13 takiej karty jest najczęściej kod odpadu. I tak:

13 02 05 - Mineralne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe nie zawierające związków chlorowcoorganicznych

13 02 06 - Syntetyczne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe.

Reasumując: oleje w pełni syntetyczne mają kod: 13 02 06

Przykład pełnego syntetyka.

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze patrzyłem sekcję #3 i procentową ilość poszczególnych składników chemicznych.

Też można ok.gif

Napisano

Zawsze można zajrzeć na niemiecką stronę i nagle okazuje się że prawie wszystkie Castrole i Mobile nie są

vollsynthetisch grinser006.gif

Napisano

> a które sa?

Mobil - ani jeden z obecnie oferowanych na naszym i niemieckim rynku.

Castrol chyba jeszcze jakieś tam ma.

Napisano

> selenia k pure energy 5w40 ?

> jakiś tekst

Nie. Baza HC 70-92% (z karty produktu).

Napisano

> Jak wiemy na rynku jest niewiele takich olejów.

Znasz jakiś z normalnej dystrybucji? Jak z ciekawości szukałem, to nie znalazłem.

Napisano

> Ktory xcess czy xclean

I jedne i drugie przynajmniej niektóre, a może i wszystkie, patrzyłem akurat na 5W40 tongue.gif

Napisano

> I jedne i drugie przynajmniej niektóre, a może i wszystkie, patrzyłem akurat na 5W40

Ja spojrzałem jeszcze na X-clean 5W30 i też jest na bazie ropy, a napisali że 100% syntetyczny. no.gif

Napisano

> Oba są HC

Przeglądając karty wychodzi ze oba, ale nie we wszystkich lepkościach (np. 0w40).

Napisano

> Oba są HC

A na 5w40 jest 13 02 06 o co kaman...

Napisano

> Przeglądając karty wychodzi ze oba, ale nie we wszystkich lepkościach.

Wszystkich to już mi się nie chce przeglądać. Za to zaskoczył mnie Gulf 5W50 Racing - 70-75% PAO, a bańka 4L w cenie 100zł...

Napisano

> Wszystkich to już mi się nie chce przeglądać. Za to zaskoczył mnie Gulf 5W50 Racing - 70-75% PAO, a

> bańka 4L w cenie 100zł...

Zrobmy zestawienie olei w 100% syntetycznych smile.gif

Napisano

> Jak wiemy na rynku jest niewiele takich olejów. Większość to hydrocracki (III grupa) udające tylko

> syntetyki.

> Czy z etykiety oleju da się wyczytać że jest to olej z baz pochodzenia chemicznego - PAO i estrów

> (IV i V grupa)?

Tak z ciekawosci,to w czym taki syntetyk jest niby lepszy od HC?

Skoro i tak silniki robia bez problemu po kilkaset kkm.

IMHO najwazniejsze to zmieniac co 15kkm i bedzie git ok.gif

Napisano

> Tak z ciekawosci,to w czym taki syntetyk jest niby lepszy od HC?

> Skoro i tak silniki robia bez problemu po kilkaset kkm.

I dalej będą robić, ale jak sobie Kowalski zaleje olej na bazie estrów lub PAO to sumienie ma spokojniejsze grinser006.gif

Napisano

> I dalej będą robić, ale jak sobie Kowalski zaleje olej na bazie Estrów lub PAO to sumienie ma

> spokojniejsze

I jedne i drugie mają swoje wady i zalety. Bez sensu jest szukać jakiegoś pełnego-super-hiper syntetyka, żeby zalać normalny silnik. ok.gif Choć...chyba na klubie Toyoty sporo jest takich zboczeńców grinser006.gif

Napisano

> Zrobmy zestawienie olei w 100% syntetycznych

Ale to raczej nie jest zadanie dla jednego człowieka...samych klas lepkościowych jest od wuja grinser006.gif

Napisano

> Tak z ciekawosci,to w czym taki syntetyk jest niby lepszy od HC?

> Skoro i tak silniki robia bez problemu po kilkaset kkm.

> IMHO najwazniejsze to zmieniac co 15kkm i bedzie git

Taka prawda. Nie dotyczy to ewentualnie silników z wadami projektowymi / materiałowymi itp. (patrz grupa VW zlosnik.gif) ale im to nawet 100% syntetyk wiele nie pomoże.

Skoro olej HC w klasie lepkości np. 5W30 spełnia najwyższą normę np. Mercedesa łącznie z tzw. Long Life bo został przebadany to w czym problem?

Czytałem kilka lat temu artykuł w j. angielskim na ten temat i naprawdę niezły specjalista z branży olejowej dowodził, że to wcale nie jest tak, że olej w 100% syntetyczny jest pod każdym względem lepszy od HC bo te też mają sporo zalet i nie jest to tylko niższa cena. Z tego co pamiętam Mobil dość długo oferował oleje w 100% syntetyczne, ale chyba nie na wszystkich rynkach.

Napisano

Kiedyś syntetyczne rozpoznawało się po bardzo wysokim VI (viscosity index) - wskaźniku lepkości, ale dodatki do olejów są dziś na tyle dobre i oleje HC na tyle podobne do syntetyków, że chyba nie można tego traktować jako rozstrzygającego kryterium (popularne oleje mają 160-180).

Dodatkowo wysoki VI maja głównie "stare" oleje do sportu (np. 10w60 0w50) często VI>200, ale ilość dodatków poprawiających lepkość absolutnie dyskwalifikuje je jako oleje LongLife.

Może ktoś się do tego odniesie.

Napisano

Królestwo temu, kto znajdzie kartę charakterystyki oleju Ford Formula F. Pisałem nawet do BP w tej sprawie, ale oczywiście nawet nie odpisali...

Napisano

> Ale to raczej nie jest zadanie dla jednego człowieka...samych klas lepkościowych jest od wuja

No i po co przepłacać za oleje zlosnik.gif

Napisano

> Królestwo temu, kto znajdzie kartę charakterystyki oleju Ford Formula F. Pisałem nawet do BP w tej

> sprawie, ale oczywiście nawet nie odpisali...

HC 50-75%

A karta jest publicznie dostępna, łaski nie robią.

Napisano

> Z olejami GM jest tak samo...a legend kto to dostarcza jest równie dużo

Uwielbiam wątki o olejach zlosnik.gif

Dobra, pomijając zawartości oleju w oleju czy użycie do silników do których producenci przewidują oleje "eko" "lekkobieżne" etc. typu 5W30 i zalejemy taki silnik np olejem Mobila 1 5W50 - oczywiście rozumiem kwestie związane z elementami potencjalnie wrażliwymi na typ oleju jak hydrauliczny napinacz łańcucha czy jakieś wariatory, pompowtryski i inne siłowniki zmiennych faz rozrządu bo te elementy mogą nie pracować poprawnie, bardziej chodzi mi o spalanie oleju, nie wiem pierścienie, ogólną trwałość, przeciwwskazania itp ?

Napisano

bardziej chodzi mi o spalanie oleju,

> nie wiem pierścienie, ogólną trwałość, przeciwwskazania itp ?

Jeżeli silnik bierze olej to zwykle po zalaniu go takim o większej lepkości np. 5W50 zużycie powinno zmaleć.

Napisano

> motul to zwykły HC , syntetyki prawdziwe ma Millers

I Millers i Motul i Orlen też jak dobrze poszukasz rotfl.gif

> A TEN?

> FUCHS GT1 TITAN 5W40 XTL

> FUCHS TITAN SUPERSYN 5W40

Obydwa mają w kartach:

Code:

Mineral oil		>60%

Dla zdrowotności proponuję przestać się tym przejmować (a niektórym osobom brandzlować) kupić Lotos 5W40 a za zaoszczędzone pieniądze kupić kobiecie kwiaty a sobie 20.GIFsmile.gif

Napisano
  • Autor

> Zrobmy zestawienie olei w 100% syntetycznych

Wszystkie oleje Millers.

No i najtańszy jaki znalazłem: Orlen PLATINUM MaxPower 0W40

Jak tylko kolega ABM się pojawi to zrobi nam tu fachowy wykład smile.gif

Napisano

> Jak wiemy na rynku jest niewiele takich olejów. Większość to hydrocracki (III grupa) udające tylko

> syntetyki.

> Czy z etykiety oleju da się wyczytać że jest to olej z baz pochodzenia chemicznego - PAO i estrów

> (IV i V grupa)?

A do jakiego silnika ten olej?

Napisano

> Wszystkie oleje Millers.

Wszystkie jak wszystkie, Millers po prostu jak robi półsyntetyk to o tym informuje (przynajmniej na razie), przykład -Millers Trident 5W30.

Napisano

> HC 50-75%

> A karta jest publicznie dostępna, łaski nie robią.

Gdzie jest dostępna? Możesz wskazać, zalinkować itp?

Napisano

> Gdzie jest dostępna? Możesz wskazać, zalinkować itp?

Na stronie Castrola (bo to przecież Castrol jest), proszę: KLIK

Napisano

Dzięki. Relacjami właścicielskimi to faktycznie Castrol/BP, ale właściwościami to się jednak od Castrola różni.

Napisano

> Wszystkie jak wszystkie, Millers po prostu jak robi półsyntetyk to o tym informuje (przynajmniej na

> razie), przykład -Millers Trident 5W30.

Szkoda że ciężko się dogrzebać do kart charakterystyk, na polskiej stronie nie znalazłem a angielska strasznie skąpa...

Napisano

> Dla zdrowotności proponuję przestać się tym przejmować (a niektórym osobom brandzlować) kupić Lotos

> 5W40 a za zaoszczędzone pieniądze kupić kobiecie kwiaty a sobie

I to uważam, że jest słuszne podejście. 20.GIF Szkoda sobie głowę zawracać tym wszystkim, wystarczy wlać olej, który spełnia normy przewidziane przez producenta silnika, pilnować jego stanu i regularnie wymieniać razem z filtrem. I tak większość osób nie doczeka momentu, gdy silnik się skończy, bo auto się znudzi, zestarzeje itp. i zostanie sprzedane następnemu.

Napisano

Jak nie pomoże... zlosnik.gif

288301961-sshot-1.jpg

vs

288301961-sshot-2.jpg

Napisano

> Jak nie pomoże...

> vs

wow, to z realu czy z internetu? co mu się stało, sądził że longlife jest na cały okres eksploatacji silnika? grinser006.gif

Napisano

hehe.gif

Kiedyś stałem się posiadaczem Mercedesa 124 200D z prawdziwym przebiegiem 220 tyś. Jeździł wcześniej na różnych olejach półsyntetycznych głównie Shell w klasie 10W40. Ja zacząłem stosować oleje mineralne 15W40, najpierw Mobil później bardzo długo Orlen Platinum. Wymiana u mnie była zawsze co 7-8 tyś km i najczęściej robiłem ją sam. Nie stosowałem płukanek a z "polepszaczy" wyłącznie Militec-1 co jakiś czas. Silnik lekko nie miał bo ciężka buda kombi, przeżył remont i przeprowadzkę a w zimie 2 razy dziennie odpalanie na mrozie (brak garażu).

Przed sprzedażą przy przebiegu 340 tyś km musiałem zdjąć dekiel (bo uszczelka przeciekała) i pod nim było idealnie czysto. Silnik pracował idealnie - bez stuków, nie dymił, odpalał z pierwszego nawet przy -23C i miał moc (jeśli można tak powiedzieć o 72KM).

Myślę więc, że oleje HC są wystarczająco dobre skoro i olej mineralny dał radę smile.gif