Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fordowski 1,0 ecoboost z drugiej ręki

Featured Replies

Napisano

> http://www.auto-swiat.pl/uzywane/test-dl...ke-opinie/6fwgh

> Po 100tys przebiegu jak widać w teście silnik się dopiero dotarł i miał lepsze osiągi niż silnik

> fabrycznie nowy.

No i znowu kilku ludziom zawaliłeś światopogląd. A tak by się fajnie hejtowało na downsizing ...

Napisano

> Jaka wersja? Bo jak 125 KM, to patrząc w papiery nie jest tak źle - setka powyżej 11 sekund szału

> nie robi, ale jak na budżetowy kompakt ujdzie. Wersja 100 KM nie jedzie - 12.5 do 100 i Vmax

> 185 km/h (czyli przy jeździe autostradowej obroty bliskie maksymalnym) w żadnym wypadku nei

> można nazwać komfortowa jazdą w roku 2015.

100KM wersja ma 5 biegową skrzynie dlatego też takie dysproporcje

125KM już fajnie jedzie, do 200km/h dociąga

Napisano

> a jak jest inny?

To się zmieni hehe.gif Oczywiście, mam na myśli promień KOŁA jako całości wink.gif

Napisano

> No i znowu kilku ludziom zawaliłeś światopogląd. A tak by się fajnie hejtowało na downsizing ...

Nieee, no co Ty. Przecież i tak wiedzą lepiej i więcej. Znają lepiej mój samochód niż ja sam, znają lepiej Twój samochód od Ciebie. I nikt im nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne zlosnik.gif

Napisano

> Nieee, no co Ty. Przecież i tak wiedzą lepiej i więcej. Znają lepiej mój samochód niż ja sam, znają

> lepiej Twój samochód od Ciebie. I nikt im nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne

Dzisiaj rozmawiałem z kolegą, który kilka lat temu kupił tsi i ma aktualnie przebieg 99 tys. km. Właśnie wybiera się do Włoch - muszę go ostrzec, że gdzieś w Austrii, wg mędrców, silnik mu się rozpadnie.

Sam jest tak tępy, że tego nie wie i nawet nie słyszy niepokojących odgłosów. Które przecież powinny być, więc niesłyszenie ich świadczy na jego niekorzyść.

Napisano

> To się zmieni Oczywiście, mam na myśli promień KOŁA jako całości

niesmialo przypominam, ze rozmawiamy o wskazaniach obrotomierza vs predkosciomierza, a nie o faktycznej predkosci

jakim cudem moze sie to zmienic?

Napisano

> niesmialo przypominam, ze rozmawiamy o wskazaniach obrotomierza vs predkosciomierza, a nie o

> faktycznej predkosci

> jakim cudem moze sie to zmienic?

Nie no, faktyczna prędkośc się nie zmieni, bo i jak hehe.gif Wskazania licznika tak ok.gif

Napisano

> Nie no, faktyczna prędkośc się nie zmieni, bo i jak Wskazania licznika tak

Faktyczna prędkość się nie zmieni przy zmianie rozmiaru koła? Przecież prędkość to obroty silnika*przełożenie główne*przełożenie biegu*obwód koła, więc jeśli przy tych samych obrotach mamy większe koło to i prędkość z jaką się poruszamy jest większa. Chyba, że nie zrozumiałem o czym rozmawiacie niewiem.gif

Edit: zrobiłem małe obliczenia, dane skrzyni wzięte z centomanii smile.gif

Przełożenie główne: 4,071

Przełożenie 5-tego biegu: 0,837

prędkość obrotowa silnika: 4000obr/min=66,(6) obr/s

prędkość obrotowa koła: 19,56 obr/s

Weźmy koła a) 165/55R13 oraz b) 185/65R15 (specjalnie taka różnica rozmiarów, żeby dobrze było widać zmiany)

a) fi koła=0,5117m

obwód koła=1,60m

V= 31,296m/s=112,66km/h

b) fi koła=0,6215m

obwód=1,95m

V=38,142m/s=137km/h

Także zmiana rozmiaru koła zmienia faktyczną prędkość samochodu przy danych obrotach smile.gif

Napisano

> Faktyczna prędkość się nie zmieni przy zmianie rozmiaru koła? Przecież prędkość to obroty

> silnika*przełożenie główne*przełożenie biegu*obwód koła, więc jeśli przy tych samych obrotach

> mamy większe koło to i prędkość z jaką się poruszamy jest większa. Chyba, że nie zrozumiałem o

> czym rozmawiacie

> Edit: zrobiłem małe obliczenia, dane skrzyni wzięte z centomanii

> Przełożenie główne: 4,071

> Przełożenie 5-tego biegu: 0,837

> prędkość obrotowa silnika: 4000obr/min=66,(6) obr/s

> prędkość obrotowa koła: 19,56 obr/s

> Weźmy koła a) 165/55R13 oraz b) 185/65R15 (specjalnie taka różnica rozmiarów, żeby dobrze było

> widać zmiany)

> a) fi koła=0,5117m

> obwód koła=1,60m

> V= 31,296m/s=112,66km/h

> b) fi koła=0,6215m

> obwód=1,95m

> V=38,142m/s=137km/h

> Także zmiana rozmiaru koła zmienia faktyczną prędkość samochodu przy danych obrotach

podstawy fizyki, i nic nie trzeba liczyć ok.gif inne komentarze są zbędne smirk.gif co po nie którzy chyba tworzą nową fizyke spineyes.gif

Napisano

> Nie no, faktyczna prędkośc się nie zmieni, bo i jak Wskazania licznika tak

Przedmówca nie twierdzi, że faktyczna prędkość się nie zmieni przy danym wskazaniu prędkościomierza, ani że wskazanie prędkościomierza się nie zmieni przy danej prędkości faktycznej, tylko że nie o tym jest mowa.

Twierdzi, że nie zmienią się wskazania obrotomierza względem wskazań prędkościomierza.

Czyli przy zmianie średnicy koła obroty na danym biegu przy danym wskazaniu prędkościomierza będą takie same.

Napisano

> mała pojemność z turbo nie zastępuje dużej pojemności. Jest po to, żeby mała pojemność lepiej

> jechała

> ja mam 1.4 turbo 120KM i po górach jeździ mi się całkiem przyzwoicie. Nie muszę tak redukować,

> samochód nie ma problemów z utrzymaniem stałej prędkości czy nawet przyspieszaniem pod górkę

> na wyższych biegach.

Właśnie to mnie interesowało ale czy jechałeś sam czy załadowanym autem bo moje byłe punto w 1 osobę też było demonem prędkości zlosnik.gif

Napisano

> 1.0 125KM ciągnął od samiutkiego dołu do odcięcia

> Focus III fuj ale kupiłbym auto dla samego silnika

jak zredukuje w 2.0 to auto lata ale chodzi mi czy np na 5 biegu jadąc 70-75km/h pod górę w 3-4 osoby jest się w stanie rozpędzić ok.gif

Napisano

> Właśnie to mnie interesowało ale czy jechałeś sam czy załadowanym autem bo moje byłe punto w 1

> osobę też było demonem prędkości

nie przypominam sobie żebym tym samochodem jechał z kompletem pasażerów i bagażami, ale już w 4 osoby plus niewielki bagaż jeździłem. Jest dużo lepiej niż wolnossącym o podobnej mocy.

Napisano

> nie przypominam sobie żebym tym samochodem jechał z kompletem pasażerów i bagażami, ale już w 4

> osoby plus niewielki bagaż jeździłem. Jest dużo lepiej niż wolnossącym o podobnej mocy.

Muszę od kogoś pożyczyć i się tym poturlać wink.gif

Napisano

> Muszę od kogoś pożyczyć i się tym poturlać

ale zaznaczam, że ja mam silnik 1.4, który ma aż 4 cylindry. zlosnik.gif Ma dosyć niewielką moc, bo 120KM. Turbosprężarka jest malutka, dzięki czemu ma bardzo mały lag i jeździ się dosyć przyjemnie. W takim 1.0 3 cylindry 120KM ta moc już wynika chyba tylko z turbosprężarki, a nie z pojemności i może już być mniej przyjemnie. Ale przyznam, nie jeździłem. Ostatnim fordem jakim jeździłem, to był focus 1.6 Ecoboost 150KM i też zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie (silnik, bo reszta wręcz przeciwnie).

Napisano
  • Autor

> to był focus 1.6 Ecoboost 150KM i też zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie (silnik, bo reszta

> wręcz przeciwnie).

Wnętrze faktycznie mają specyficzne, ale do zawieszenia też masz uwagi?

Napisano

> Wnętrze faktycznie mają specyficzne, ale do zawieszenia też masz uwagi?

IMO wnetrze ladniejsze od leona.

Napisano

> Wnętrze faktycznie mają specyficzne, ale do zawieszenia też masz uwagi?

Jeździło się OK, do zawieszenie faktycznie też nie mam uwag ok.gif

Natomiast wnętrze to dramat IMHO. Nie chodzi nawet o sam wygląd, ale o fakt, że ta deska tak się wciska w kierowcę, że jak zająłem poprawną pozycję za kierownicą, to lewym kolanem dotykałem tego pokrętła od włączania świateł. W ogóle jest ciasno, za ciasno jak na kompakta

Napisano

> ale zaznaczam, że ja mam silnik 1.4, który ma aż 4 cylindry. Ma dosyć niewielką moc, bo 120KM.

> Turbosprężarka jest malutka, dzięki czemu ma bardzo mały lag i jeździ się dosyć przyjemnie. W

> takim 1.0 3 cylindry 120KM ta moc już wynika chyba tylko z turbosprężarki, a nie z pojemności

> i może już być mniej przyjemnie. Ale przyznam, nie jeździłem. Ostatnim fordem jakim jeździłem,

> to był focus 1.6 Ecoboost 150KM i też zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie (silnik, bo reszta

> wręcz przeciwnie).

Wlasnie 1,4 to inna liga jak 1.0 kurcze jakos po gorach nie chce mi sie wierzyc ze ten silnik uciagnie 3-4osoby i mase swoja 1500kg ale moge sie mylic smile.gif

Napisano

> Wlasnie 1,4 to inna liga jak 1.0 kurcze jakos po gorach nie chce mi sie wierzyc ze ten silnik

> uciagnie 3-4osoby i mase swoja 1500kg ale moge sie mylic

Uciągnie bez problemu. Najwyżej się przegrzeje bo oleju mniej w obiegu.

wink.gif

Napisano

> Jaka wersja? Bo jak 125 KM, to patrząc w papiery nie jest tak źle - setka powyżej 11 sekund szału

> nie robi, ale jak na budżetowy kompakt ujdzie. Wersja 100 KM nie jedzie - 12.5 do 100 i Vmax

> 185 km/h (czyli przy jeździe autostradowej obroty bliskie maksymalnym) w żadnym wypadku nei

> można nazwać komfortowa jazdą w roku 2015.

Dodam, ze na autostradzie mozna 140kmh wiec jeszcze troche zapasu jest.

A jesli ktos lata po 80 tys autobanami rocznie to nie pakuje 1.0Eco ino diesla jakiegos

Do miasta i na wakacje wystarczy i 100KM, chyba ze ktos musi pierwszy spod swiatel gnac

Ale na glupote to i 300km malo bedzie

Napisano

> ale zaznaczam, że ja mam silnik 1.4, który ma aż 4 cylindry. Ma dosyć niewielką moc, bo 120KM.

> Turbosprężarka jest malutka, dzięki czemu ma bardzo mały lag i jeździ się dosyć przyjemnie. W

> takim 1.0 3 cylindry 120KM ta moc już wynika chyba tylko z turbosprężarki, a nie z pojemności

> i może już być mniej przyjemnie.

Nie ma co porównywać T-jeta z 1.0 Ecoboost, bo jak wiadomo, 1.4 T-jet ma 120 KM tylko na papierze, a w rzeczywistości około 15% więcej mocy.

Napisano

> Nie ma co porównywać T-jeta z 1.0 Ecoboost, bo jak wiadomo, 1.4 T-jet ma 120 KM tylko na papierze,

> a w rzeczywistości około 15% więcej mocy.

A Ecoboost myślisz, że nie ma? Moje TSI 105 KM miało faktycznie 118 KM.