Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DSG się psuje po 35 tys. km

Featured Replies

Napisano

Zachodnie to wytrzymują dużo więcej (przeważnie), w kappie mam prawie 500kkm. 

Dałem przykład skrzyni z auta PRL, że nawet te nie były takie najgorsze chociaż np. w żuku była tandetna :hehe:  

Napisano

Starsze DSG był dobre - kuzyn ma Octavie 1.9TDI z 2005 roku przebieg 280 tysi i wszystko ok.

Pytanie jaki jest koszt naprawy DSG - bo podobno w 2-3 razy wyższe niż klasycznych skrzyń 4-5-6 biegowych hmm

Kolezanka za naprawe w Audi A3 zaplacila prawie 8kPLN. Byla w tym tez wymiana DKZ bo podobniez mialo luzy po 60kkm :D

Napisano

Tak z ciekawości zapytam ile kosztuje taka naprawa po gwarancji?

kumpel ma warsztat od VAG, często to wymienia - w zależności od auta używana skrzynia to 3-7, robocizna zależy w jakim złomie ale tez kilka kzł. Ciekaw jestem ile luda naprawia to w ASO za swoje $, ale chyba tylko najwytrwalsi ortodoksi jak Ty ;) Większość tych co naprawia u kumpla robi to na sztukę i pcha auto ;) Choć sam kumpel nie jest tak sceptyczny, ponoć niektóre te skrzynie są dobre i wytrzymują nawet 400kkm, a są złe które siadają co chwile. Trzeba zrobić doktorat którego tak nie lubisz przed zakupem autka ;) Ale u VAGa to normalne ;]

Napisano

warto docenić że Polarny szczery jest i pisze jak sytuacja wygląda, a nie tak jak wielu ludzi "moje jest najlepsze bo moje" 

to prawda :ok:

Napisano

Ciekawe jak się spisują inne skrzynie dwusprzęgłowe - np te które Fiat montował w Mito swego czasu, Powershifty w Fordzie i chyba jeszcze Renoo coś takiego ma.

Napisano

kumpel ma warsztat od VAG, często to wymienia - w zależności od auta używana skrzynia to 3-7, robocizna zależy w jakim złomie ale tez kilka kzł. Ciekaw jestem ile luda naprawia to w ASO za swoje $, ale chyba tylko najwytrwalsi ortodoksi jak Ty ;) Większość tych co naprawia u kumpla robi to na sztukę i pcha auto ;) Choć sam kumpel nie jest tak sceptyczny, ponoć niektóre te skrzynie są dobre i wytrzymują nawet 400kkm, a są złe które siadają co chwile. Trzeba zrobić doktorat którego tak nie lubisz przed zakupem autka ;) Ale u VAGa to normalne ;]

dlaczego uważasz, że miałbym naprawiać takie coś w ASO? Naprawiłbym tam, gdzie bym uznał, że będzie najlepszy stosunek cena-jakść. Skrzynię manualną we Fiacie naprawiałem w ASO, bo cena była przyzwoita, równa mniej więcej kupnie używanej niepewnej skrzyni plus wymiana.

Dobrze wiedzieć, że masz takiego znajomego. Jak bym kiedyś musiał serwisować coś z VAG, to się odezwę ;]

Napisano

Ciekawe jak się spisują inne skrzynie dwusprzęgłowe - np te które Fiat montował w Mito swego czasu, Powershifty w Fordzie i chyba jeszcze Renoo coś takiego ma.

Ale problem tutaj chyba jest w sprzęgłach. Zresztą VAG ma problem ze sprzęgłami nie tylko w automatach. W moim byłym yeti sprzęgło padło po 30kkm...

Krawiec

Napisano

Ale problem tutaj chyba jest w sprzęgłach. Zresztą VAG ma problem ze sprzęgłami nie tylko w automatach. W moim byłym yeti sprzęgło padło po 30kkm...

A ja myślałem że tylko Forestery mają problem ze sprzęgłami. We wszystkich innych działa :)

Napisano

W Subaru był to chyba problem wieku dziecięcego, ale do dzisiaj te ich diesle nie mają dobrej opinii.

Krawiec

Napisano

W Subaru był to chyba problem wieku dziecięcego, ale do dzisiaj te ich diesle nie mają dobrej opinii.

Zmienili oprogramowanie. Moment nie narastał tak gwałtownie ale nie jeździł tak fajnie :)

Diesel to wynalazek robiony w zasadzie tylko na EU. Jest niestety specjalnej troski :(

Ale jest cichy i oszczędny. I do końca gwarancji spokojnie wytrzyma ;] Ale Tobie chyba padło w benzynie?

Napisano

W Yeti tak.

Krawiec

Napisano

Priusa kup, poważnie
Będzie jeździł i jeździł.
Automat, "kombi", małe spalanie, bezawaryjność, niskie koszty eksploatacji.

Mam, potwierdzam, polecam  :cool:

Napisano
  • Autor

Na poniedziałek za 6 dni jestem umówiony na wymianę sprzęgieł.

Co ciekawe, mechanik stwierdził że to nie tyle same sprzęgła są wadliwe, co jakieś pierdołowate podkładki, które owe sprzęgła psują.

Napisano

Czyli wada fabryczna. Ale jak się wydarzy po gwarancji to już wadą fabryczną nie jest tylko problemem użytkownika.

Krawiec

Napisano

temat rzeka, ze sprzęgłami problem polegał na rozwijanym momencie i manii niektórych do jazdy na półsprzęgle, co w przypadku AWD+klekot=mieleniem sprzęgła.

Same klekoty mają wadę, za mało materiału jest w bloku pomiędzy cylindrami, niby to jakoś poprawiali materiałowo i w tych pozmianowych problemów jest mniej, ale nadal są.

Napisano

Czyli wada fabryczna. Ale jak się wydarzy po gwarancji to już wadą fabryczną nie jest tylko problemem użytkownika.

Krawiec

ale u CIebie to wada dotyczaca wylacznie wersji 4x4 i z Toba polecieli w .... qlki ...... problem dotyczyl jakiejs pierduly przy docisku

Napisano

U mnie było co innego jak się okazało. Ów drut był cały. Tarcza miała spory luz na tym elemencie do którego wchodzi wałek i do tego docisk był krzywy jak diabli.

Krawiec

Napisano

Co ciekawe, mechanik stwierdził że to nie tyle same sprzęgła są wadliwe, co jakieś pierdołowate podkładki, które owe sprzęgła psują.

Po Twoim temacie wyleczyłem się już na zawsze z DSG :jump:

I niech ktoś mi powie, że auto z 2009 roku które klekocze i rozpędza się minimalnie poniżej 10 sec-100 km/h jest do bani bo nie ma bajerów ... ale za nic nie chce się zepsuć cokolwiek od 150 kkm :mlot:

Napisano
  • Autor

Po Twoim temacie wyleczyłem się już na zawsze z DSG

I dobrze - taki był zamysł. Skoro tak bezmyślnie i bezczelnie postarzają produkt, to niech jak najwięcej ludzi się dowie, jaka jest ich polityka.

Gdyby chcieli, to te skrzynie by się nie psuły.

Napisano

I dobrze - taki był zamysł. Skoro tak bezmyślnie i bezczelnie postarzają produkt, to niech jak najwięcej ludzi się dowie, jaka jest ich polityka.

Gdyby chcieli, to te skrzynie by się nie psuły.

Jakby dobrze wykonali projekt, przeprowadzili odpowiednie testy konstrukcji (również drogowe w różnych warunkach klimatycznych) a później prowadzili właściwą kontrolę jakości części od poddostawców to sytuacja na pewno nie miałaby miejsca. Tylko że najwidoczniej doszli do wniosku że to się im nie opłaca. Lepiej tanio i szybko a później się zobaczy. Może klienci nie będą zadowoleni za to autoryzowane serwisy będą miały robotę.

Napisano

Jakby dobrze wykonali projekt, przeprowadzili odpowiednie testy konstrukcji (również drogowe w różnych warunkach klimatycznych) a później prowadzili właściwą kontrolę jakości części od poddostawców to sytuacja na pewno nie miałaby miejsca. Tylko że najwidoczniej doszli do wniosku że to się im nie opłaca. Lepiej tanio i szybko a później się zobaczy. Może klienci nie będą zadowoleni za to autoryzowane serwisy będą miały robotę.

Oni zrobili te wszystkie testy i psuje sie wtedy kiedy ma się zepsuć, tylko czasem za szybko :)

Napisano

Powyższym potwierdzasz, ze Skoda Ci płaci. Przeciez w ASO Skody, aby cos naprawili na gwarancji, trzeba zalatwiac przez pozew sądowy.  ;]

Napisano

Dopóki księgowi będą zarządzać technologią - nic się nie zmieni.

Napisano

W zasadzie ZAWSZE księgowi zarządzają technologią, ale to już temat na inny wątek i inny kącik.

dranio

Napisano

Nie zawsze. Jest wiele aut ktore byly poza nadzorem ksiegowych. Fakt ze sa to zazwyczaj bardzo drogie modele i nie byly to nigdy hity sprzedazy chyba tylko poza cytryna DS

Napisano
  • Autor

Powyższym potwierdzasz, ze Skoda Ci płaci. Przeciez w ASO Skody, aby cos naprawili na gwarancji, trzeba zalatwiac przez pozew sądowy. 

A skąd wiesz, że tak nie będzie?

Napisano
  • Autor

Wg mnie trochę się zmieni - może policzą, że straty wynikłe z braku zaufania do sztucznie postarzanego badziewia będą większe niż dochody z napraw.

Psuć też trzeba umieć - a tu trochę przesadzili.

Napisano

A skąd wiesz, że tak nie będzie?

Nie wiem, na razie jestes umowiony na wymianę, wiec nic nie wskazuje. 

Napisano
  • Autor

Nie wiem, na razie jestes umowiony na wymianę, wiec nic nie wskazuje.

Co tylko potwierdza tezę, że Skoda mi płaci.

Jak na złość, właśnie zadzwonili, że części są i że termin poniedziałkowy jest aktualny.

Chyba więcej dowodów mojej współpracy z nimi już nie trzeba?

Napisano
  • Autor

I tak chwała Ci, że sie przyznales bez bicia

Gdybym się nie przyznał, byłby to kolejny dowód na to że coś ukrywam. Cokolwiek napiszę, forumowi detektywi przecież swoje wiedzą.

Napisano
  • Autor

Naprawili. Ciekawe, ile wytrzyma i czy pogłoski o poprawionych sprzęgłach okażą się prawdziwe - bo miały być poprawione już od 2011, a w aucie z 2013 okazały się badziewne.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie minęły 2 tygodnie - jutro znowu jadę do serwisu. Objawy dokładnie te same, a nawet trochę gorzej, bo przy przełączaniu na III i IV też czasami szarpnie - przed naprawą te biegi wchodziły płynnie.

Dla tych co wiedzą lepiej - pewnie Skoda za mało mi płaci za ich promowanie, stąd takie wpisy.

Napisano

Krawiec

Ponoć, ze w jednej generacji jest problem z błyskawicznie zużywającymi sie sprzęgłami. W kolejnej poprawili sprzęgła ale za to problematyczna stała się mechatronika.