Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moj numer 10 - choroba Toyota sie rozserza - czyli jak dobrze traktujesz klienta to masz

Featured Replies

Napisano

Wiesz, lud kupuje te auta (SUV 4WD) i oczekuje, ze to jest prawdziwy 4WD, z diff, locks :hehe:;l .Nie mowie o Ryb, bo on wie co kupuje :oki:

https://youtu.be/xNkT_jZzFPU

Ale to jeden z tracks jakie mam za domem ... Cos musisz wiedziec zeby go pokonac - zaliczany jest jako latwy w cieple dni i medium jak popada .... i kiedys .... faceta z RAV4 wyciagalismy ;l ;l

Wielce byl zdziwiony, YT sie naogladal i az dziw zjechal za pierwsza skale i ... utknal . Akurat jechalismy z klubu - i chyba nas z 8 bylo i po prostu shock :facepalm: , ale marketing robi swoje ...

Ja kupiłem SUVa na śnieg i dojazdy do plaży po szutrach i piasku latem. Gdybym chciał więcej szukałbym czegoś klasy Pajero. Tyle że to pali na autostradzie 11-12 a mój 7-8. I tu jest siła tego silnika VW co mam pod maską. Przy moich przebiegach spalanie się liczy bardziej niż cena zakupu nawet.

W prawdziwy teren tym nie mam zamiaru jeździć, przecież nie po to są SUVy. Ma połknąć rodzinę, górę bagażu i zapewnić mi bezstresowe wakacje z odrobiną swobody poza asfaltem.

Napisano

W weekend bede mial NX AWD Hybrid - zobacze czy to cos wiecej warte niz guana typu RAV4 :hmm:

Alez mnie nie mozesz draznic :skromny:;) - widzisz ja cie calkowicie rozumiem, to jest TWOJ wybor i TWOJA $$$ - ja tym nie musze jezdzic - najwazniejsze , ze TY (i nikt inny :oki: ) jest zadowolony...

Mnie to naprawde smieszy, jak niektorzy :ogien: :ogien: :ogien: :ogien: :ogien: bo np. kupiles sobie nastepne nowe auto - tak jakbys im zabral z ich portfela. Ditto, jak prubuja udowodnic, ze wybor dokonany wg. twoich wymagan, jest totalnie dla CIEBIE zly :facepalm::hehe: :hehe: :hehe: - to tak jakby wiedzieli, jak jezdzisz, gdzie jezdzisz i z kim jezdzisz.( z kim to najwazniejsze :gay:) ...

Wiec ciesz sie z Outlander jesli go lubisz :oki: i tyle ... A reszta, jak mowie, 'Haters gonna hate :chipsy: ..."

Shelbie-Mitsu-Outlander-Sport.jpg

Wydalo sie kim jestes ...... Shelbie :hehe:

46d42d159fa2dd68033944ca44cef800.jpg

Shelbie to moja żona. Ona ma Outlandera Sport aka ASX.

Mój się u Was chyba nazywa XL czy jakoś tak.

Napisano
  • Autor

Dieslem jezdziłeś i spalanie Cię boli?

A porównywanie Golfa do V8 to chyba niezbyt trafione. Bo to jest konkurencja tego Aurisa przecież. Ba, nawet Auris diesel jeździ lepiej niż ta hybryda. I do tego jest tańszy.

Z ciekawosci, a dlaczego az takie wielkie przywiazanie na AK do spalania ? :hmm: 

Przyznaje sie szczerze, ze nigdy to nie bylo dla mnie kryterium wyboru :chipsy: . Raczej staram ocenic sie caly koszt/znaczy wiekszy, czyli zobacze na ubezpieczenie, koszt service, warunki gwarancji (Lexus 4 lata/100,000km), patrze na spadek wartosci po 3-4 latach  etc.

Co do spalania to interesuje mnie ile km przejedzie sie z baku - ale to moze jest rzeczywiscie nasza lokalna Oz cecha. Nie mam pojecia jakie sa oficjalne figury spalania dla Lexus :hmm: i nigdy nie sprawdzalem przed kupnem auta ... :hmm:

Wiele ludzi ktorych znam robi identycznie, ot spalanie ich totalnie nie interesuje ... nawet ci co downsizing zrobili .

-" O widze, ze masz nowe auto" 

- Tak 4 cylindry.

-"I co lepsze?"

-Mniej Pali

-"ile ?"

"Mniej bo to cztery cylindry  :hehe:

A tym czasem Malibu pali wiecej niz V6 z koterego sie przesiadl ;l ....

Pali mniej

Napisano

Z ciekawosci, a dlaczego az takie wielkie przywiazanie na AK do spalania ? :hmm:

W EU paliwo jest ogólnie bardzo drogie. Pewnie z tego.

Napisano

Jeździłem TSI, i tak spalanie w mieście boli.

Nie porównuje golfa do v8 tylko pokazuje Ci czym jest Twój turbokop. Złudzeniem osiągów, tak jak złudzeniem jest to że Auris 1.4 D4D jeździ lepiej od HSD. Myślę, że na tym możemy zakończyć dyskusje, do czasu aż zrozumiesz, że dupohamownia nie jest żadnym wyznacznikiem osiągów. Na początek polecam stoper.

Wyobraź sobie że też jeździłem V8 i to nic nie wnosi do tematu.

Tak samo jak teoria że stoper jest świętym wyznacznikiem osiągów.

Odrobinę wyżej masz dyskusję że katalog właśnie się nie liczy bo nawet dwustukonne auta potrafią zanudzić. A 1.2 tsi jechać przyjemniej niż by się można spodziewać. Dupohamownia właśnie jest najwazniejsza bo to czlowiek tym jezdzi, nie katalog.

W którym to zresztą katalogu ten zestaw z Aurisa też niespecjalnie ma się czym pochwalić.

Napisano
  • Autor

Ja kupiłem SUVa na śnieg i dojazdy do plaży po szutrach i piasku latem. [...]

W prawdziwy teren tym nie mam zamiaru jeździć, przecież nie po to są SUVy. Ma połknąć rodzinę, górę bagażu i zapewnić mi bezstresowe wakacje z odrobiną swobody poza asfaltem.

Dlatego mowie, ze ciebie nie dotyczy, ty chyba tu jestes jedna z ostatnich osob, ktora by kupila cos bez jakiegos porownania, :hmm:

Gdybym chciał więcej szukałbym czegoś klasy Pajero. Tyle że to pali na autostradzie 11-12 a mój 7-8. I tu jest siła tego silnika VW co mam pod maską. Przy moich przebiegach spalanie się liczy bardziej niż cena zakupu nawet.

Jak dla mnie 3l nie robi roznicy, ale to ja ... :skromny:  Inne wymagania. Znaczy, ja bym wzial Pajero , ale przeciez ja tym nie bede jezdzil, to jak cie moge potepic? ;]

Napisano

No to teraz popatrz ile pali Adres HSD.

Autokorekta się włączyła? Zakładam, że chodzi o Aurisa.

Porównujesz klasę B do ciężkiej klasy D z przestarzałym silnikiem?

Porównaj do 1.6 tdi w rapidzie.

Przykładowo z autocentrum:

auris hsd:

3,9 - 5,2

1.6 tdi:

4.0 - 6.1

1.2 tsi:

4.8 - 7.1

A potem przejdź się jakimś S500 i zobaczysz co to znaczy nic nie czuć i 150 na liczniku.

Pisałem już, że już teraz wiem, co to znaczy nic nie czuć i mieć 150 na liczniku. Bez S500.
Napisano
  • Autor

W EU paliwo jest ogólnie bardzo drogie. Pewnie z tego.

Fakt...  Chyba czas isc spac, bo nie mysle ... :facepalm: 

Generalnie, na zadnym forum nie widzialem takich dobrych analiz spalania jak na AK - co czasami jest dobrym plusem ... :ok:

Napisano

pokazuje Ci czym jest Twój turbokop. Złudzeniem osiągów

Jeżeli dla kogoś jedynym znaczącym osiągiem jest sprint 0-100, to na pewno.
Napisano

Przyznaje sie szczerze, ze nigdy to nie bylo dla mnie kryterium wyboru :chipsy: . Raczej staram ocenic sie caly koszt/znaczy wiekszy, czyli zobacze na ubezpieczenie, koszt service, warunki gwarancji (Lexus 4 lata/100,000km), patrze na spadek wartosci po 3-4 latach etc.

Co do spalania to interesuje mnie ile km przejedzie sie z baku - ale to moze jest rzeczywiscie nasza lokalna Oz cecha. Nie mam pojecia jakie sa oficjalne figury spalania dla Lexus :hmm: i nigdy nie sprawdzalem przed kupnem auta ... :hmm:

Wiele ludzi ktorych znam robi identycznie, ot spalanie ich totalnie nie interesuje ... nawet ci co downsizing zrobili .

-" O widze, ze masz nowe auto"

- Tak 4 cylindry.

-"I co lepsze?"

-Mniej Pali

-"ile ?"

"Mniej bo to cztery cylindry :hehe: "

A tym czasem Malibu pali wiecej niz V6 z koterego sie przesiadl ;l ....

Pali mniej

Ja pprzejadę autem jakieś 200kkm. Przy cenie paliwa 5zł/L każdy litr spalania wiecej kosztuje mnie ca. 10000zł.

Np. 3 litry to 30000zł. Przy cenie auta do 100k zł kwota robi się istotna.

Napisano
  • Autor

Shelbie to moja żona. Ona ma Outlandera Sport aka ASX.

Mój się u Was chyba nazywa XL czy jakoś tak.

Chyba nazywa sie tak samo jak EU

Czyli ASX, potem Outlander, Challenger, Pajero ...

9038997581093353642.jpg

Napisano
  • Autor

Ja pprzejadę autem jakieś 200kkm. Przy cenie paliwa 5zł/L każdy litr spalania wiecej kosztuje mnie ca. 10000zł.

Np. 3 litry to 30000zł. Przy cenie auta do 100k zł kwota robi się istotna.

Ma sens. :hmm:  inny % wartosci auta, zakladajac $1.20 za litra, ta roznica dla mnie, to nawet nie jedna kawa na 100km ... 

Napisano

Jeździłem TSI, i tak spalanie w mieście boli.

a w jakim aucie w mieście nie boli w przypadku większego auta ?

W moim H6 jest to 12-15l lpg, w 2.0 TDI osiągałem 9-11l, dwa razy ostatnio w 1.8 tsi 10-11l

Testy to głównie dojazdy do pracy w zakorkowanej Warszawie.

Napisano

a w jakim aucie w mieście nie boli w przypadku większego auta ?

W moim H6 jest to 12-15l lpg, w 2.0 TDI osiągałem 9-11l, dwa razy ostatnio w 1.8 tsi 10-11l

Testy to głównie dojazdy do pracy w zakorkowanej Warszawie.

To glownie zalezy od tego ile kilometrow sie po tym miescie robi.

Mnie wychodzi max 500-600km po miescie w ciagu miesiaca, wiec roznica 2-3 ltr/100 jest w zasadzie niematerialna.

Gdybym musial zrobic po miesice 2-3kkm to inaczej bym na to patrzyl.

Napisano

To glownie zalezy od tego ile kilometrow sie po tym miescie robi.

Mnie wychodzi max 500-600km po miescie w ciagu miesiaca, wiec roznica 2-3 ltr/100 jest w zasadzie niematerialna.

Gdybym musial zrobic po miesice 2-3kkm to inaczej bym na to patrzyl.

Zgoda, ale jak ktoś jeżdzi do pracy i w pracy autem to jest to spora liczba km w mieście. Dużo zależy też od miasta, w mniejszych miastach, gdzie nie ma świateł a ludzie jeżdzą zgodnie z przepisami spalanie może być mocno różne.

Napisano

Z ciekawosci, a dlaczego az takie wielkie przywiazanie na AK do spalania ?

PL:

5,0 zł / litr

Minimalna płaca w PL ok. 1750 zł/miesiąc

OZ:

2,7 zł / litr

Minimalna płaca ok. 7700 zł/miesiąc

Żeby jeszcze łatwiej sobie było wyobrazić warunki PL, wyobraź sobie, że od jutra na stacjach benzyna będzie po 22 zł za litr czyli ok. 8,4 AUD za litr :D

Czy spalanie od tego dnia ma dla Ciebie znaczenie czy nie?  :)

Napisano

Chcialem, cicho powiedziec ;), ze to jest kwestia dyskusyjna  :chipsy:  ;] 

;)  - to powinno byc" A moj Outlander ma sie swietnie, od 1.5 tygodnia wozi mnie na plaze, w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, LX wiedzie, niezaleznie od silnika ;)

:oki:

IMG_1211.jpg

29bd91c62f0c08574e96f6b127f63e01.jpg

;)  Eventualnie, "[...]w miejsca gdzie zaden Outlander nie wiedzie, GX wiedzie, niezaleznie od silnika" ;)

BL_lexus032214_12798157_8col.jpg

To takie LC z logo L... To poproszę jeszcze modele. Pytanie poza konkursem. Czy RAV4 ma odpowiednika w L?

Napisano
  • Autor

[..]

2,7 zł / litr

[...]

Czy spalanie od tego dnia ma dla Ciebie znaczenie czy nie?  :)

:ok:  jak najbardziej ... Kawa rano pomaga (na moje myslenie :facepalm: ) .

Jakby bylo po $5 to byla by pozycja #1 do patrzenia :skromny:

Napisano
  • Autor

To takie LC z logo L... To poproszę jeszcze modele. Pytanie poza konkursem. Czy RAV4 ma odpowiednika w L?

I tak i nie per se. :hmm:  Nimble X-over (Nimble Crossover). Platforma jest z RAV4, ale wbrew temu co wielu uwaza zawieszenie juz nie, ditto panele tez nie pasuja - gdzies czytalem, ze liczba czesci ze smietnika Toyota jest ok 38% .

Wiec L nie masz, masz N...

2015-lexus-nx.jpg

vs ..

2015-toyota-rav4-dimensions.jpg

Napisano

z Japońców mam CRV z 98 z niewiadomym przebiegiem - jeździ. Co do serwisu to się nie wypowiem bo nie zaglądam / sam naprawaim j esli już musze.

A co do Toyoty to kolega nie dawno kupił pewną uzywkę w ASO toyoty z gwarancją (oczywiście cena adekwatna) ale zaczeło mu coś przeszkadzać a pracy układu kierowniczego - pojechał do ASO i ..... cała maglownica wymieniona bo miała luzy (a Corolka już kilka wiosem sobie liczyła) tak więc moze coś w tym jest.

Napisano

Z ciekawosci, a dlaczego az takie wielkie przywiazanie na AK do spalania ?

U mnie to była ostatnia rzecz, na która patrzyłem... ;]

Napisano

Żeby jeszcze łatwiej sobie było wyobrazić warunki PL, wyobraź sobie, że od jutra na stacjach benzyna będzie po 22 zł za litr czyli ok. 8,4 AUD za litr

Gdyby jeszcze wziąć pod uwagę nie to, jaki procent minimalnej płacy koszt paliwa zabiera, ale też to, ile za pozostałość można kupić, to benzyna powinna być jeszcze droższa żeby sobie uświadomić te dysproporcje.

Napisano
  • Autor

To takie LC z logo L... To poproszę jeszcze modele.

A GX to odpowiednik ludowego Toyota Prado. Roznica taka, ze Prado nie oferuje V8 pod maska, tylko V6 i TD.

DSCN0201.jpg

LC  to Land Cruiser ....

5634623222_9a2858de96.jpg

Napisano

Tak czy inaczej wybrałeś źle  :phi:

Czy w Twojej RS tez byl problem z przeniesieniem mocy? W kila jest tak, ze jak przyczepnosc mniejsza to kola skacza gora dol i cala kierownica lata. Nie ma znaczenia czy diesel czy GT. Dlatego dla mnie to GT jest nie do zaakceptowana o wyjezdzaniu przodem z zakretu nie wspominam bo szpery brak. Ot na prostej mozna przycinsac i to by bylo na tyle.

Napisano
  • Autor

z Japońców mam CRV z 98 z niewiadomym przebiegiem - jeździ.[...]

Czyli masz to jesli sie nie myle ....

honda_crv_4x4_nbsp_1998_19482062.jpg

ale wtedy Honda byla jeszcze Honda a nie posuwala sie spirala smierci w dol.. Ciekawe, ze wlasnie widze jeszcze calkiem duzo tych aut, mozesz kupic realistycznie za $1,000, a nastepnej generacji jest wyraznie mniej ... za to na wrakach ich widze wyjatkowo duzo ...  tj. nastepnej generacji

sell0171607.jpg

Napisano
  • Autor

Gdyby jeszcze wziąć pod uwagę nie to, jaki procent minimalnej płacy koszt paliwa zabiera, ale też to, ile za pozostałość można kupić, to benzyna powinna być jeszcze droższa żeby sobie uświadomić te dysproporcje.

Az z ciekawosci policzylem, (Minimum Wages in Australia increased to 656.90 AUD/week - 2015*). Czyli zakladajac, ze 91 benzyna jest dzis u mnie na wsi $1.12 to mamy:

$656.90/38h na tydzien = $17.28 za h pracy - zakladajmy, ze 50l na paliwo - czyli 50l x $1.12 = $56, i teraz $56/$17.28 = 3 i 1/2h pracy dla najbiedniejszych ... - lub 8.52 % tygodniowego zarobku aby napelnic auto na tydzien ...

Ale, idziemy z powrotem w kierunku $1/litr :oki:

Capture.png

* na 38h tydzien

Napisano
  • Autor

Wiekszosc ludzi nie patrzy, ale jak to jest obrazowo napisane, to moge to zrozumiec.... Jakbym placil po $5 za beznyne to tej bym wolal schowac z $10 do kieszeni niz wydac ... Napelnienie 118l do mojej Toyota kosztuje mnie - strzelam ok $130-140, i zazwyczaj dostaje z tego ok 950-1,000km, ale sila $$$ jest inna.

Napisano

[..]

:ok:  jak najbardziej ... Kawa rano pomaga (na moje myslenie :facepalm: ) .

Jakby bylo po $5 to byla by pozycja #1 do patrzenia :skromny:

My proporcjonalnie mamy $8,4 i dlatego zerkamy  ;]

Napisano

Wiekszosc ludzi nie patrzy, ale jak to jest obrazowo napisane, to moge to zrozumiec.... Jakbym placil po $5 za beznyne to tej bym wolal schowac z $10 do kieszeni niz wydac ... Napelnienie 118l do mojej Toyota kosztuje mnie - strzelam ok $130-140, i zazwyczaj dostaje z tego ok 950-1,000km, ale sila $$$ jest inna.

Obrazowo nas 118l kosztuje ok. $990  :ogien:

Proporcjonalnie do zarobków.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W 4WD Auto, system zawsze przesyla jakas moc na tylne kola, ktora automatycznie wzrasta, jak naciskasz wiecej gazu. Przy pelnym wcisnietym gazie przekazywane jest max 40% i kiedy V jest wieksza niz 40mph, to jest zminiejszane do max 25%

4WD Lock - daje ci 50-50

W uproszczeniu wygląda to tak (Mitsubishi Outlander II & ASX):

http://img12.imageshack.us/img12/2992/mitsubishiasxallwheelco.jpg

Tryby 4WD oraz Lock działają przy każdej prędkości, nic się nie odpina.

Oczywiście trudno to nazwać stałym napędem (brak centralnego dyfra), ale moment na tył przekazywany jest stale. W Outlander III jest jeszcze inaczej (brak trybu stricte 2WD)

Napisano

Calkowita zgoda :oki:  Jsli dobrze pamietam to Sverige robilo test CR-V na rolkach, nie ruszal sie w ogole, potem Hond astweirdzila ze naprawili - zmieniajac SW. Przetestowali z powrotem i bylo to samo :hehe: . Jak mowie , z mojego doswaidczenia = Hertz, Avis, - Outlander jest calkiem sprawny :oki: , jesli nie najsprawniejszy z RAV4/Outlander/CR-V/Craptiva/i35 ...

4WD w CR-V jest marny, ale sporo klientow w ogole nie potrzebuje 4x4 w SUV i sprzedaja sie tez wersje 2WD. A nowy HR-V (Vezel) w ogole ma niedostepny w EU naped na 4 łapy. Widac, takie są prawa rynku. Bo Honda/Acura w US montuje SH-AWD, ktory jest genialny

Napisano

4WD w CR-V jest marny, ale sporo klientow w ogole nie potrzebuje 4x4 w SUV i sprzedaja sie tez wersje 2WD.

Ja myślę że decyduje o tym tylko i wyłącznie cena. A nie potrzeby. Jaka jest różnica cenowa między 2WD a 4WD?

Napisano

Ja myślę że decyduje o tym tylko i wyłącznie cena. A nie potrzeby. Jaka jest różnica cenowa między 2WD a 4WD?

9 klocków. Z wad, dwie najwyzsze wersje tylko z 4WD, I automat tylko przy 4WD

Napisano

9 klocków. Z wad, dwie najwyzsze wersje tylko z 4WD, I automat tylko przy 4WD

W Kile jest bodajże 12 kzł. W związku z tym jakieś 90 % tych aut jest sprzedawane jako 2WD. Rządzi niestety ekonomia.

Napisano

To też zależy w Subaru w wersji manualnej, masz pośrodku centralny mechanizm różnicowy z wiskozą, jak kręcisz tylnim kołem to przód się kręci. W automacie już tak nie masz bo deko inaczej jest rozwiązany centralny mechanizm. Oba mają stały napęd.

Subaru z automatem (lub CVT) nie ma centralnego dyfra, tylko sprzęgło wielotarczowe, podobne do Haldexa. Outlander czy ASX także mają sprzęgła wielotarczowe, tylko sterowane elektromagnesem, ale budowa całego układu pozostaje bardzo podobna (wał napędowy wychodzący z przedniego dyfra). Subaru uznaje to za napęd stały (moment stale przekazywany jest na tył, podobnie jak w Mitsubishi).

Pisać mogą co chcą - papier wszystko przyjmie. Ja widziałem jak to działa w praktyce. Na górce na śniegu przednie koła mieliły a tył stał w miejscu. Dopiero załączenie locka spowodowało że ruszył.

Albo ktoś ruszał w trybie 2WD, albo źle patrzyłeś ;)

Nie ma opcji, żeby w trybie 4WD przednie koła mieliły, a tył stał w miejscu:

W takich warunkach jak wyżej, różnica między 4WD a Lock podczas ruszania wynika z rozdziału momentu - odpowiednio ok. 75/25 i blisko 50/50. Przy 75/25 przód traci przyczepność, system blokuje osie, ale jest już za późno. Jeśli pedał gazu będzie mocniej wciśnięty, na tył trafił więcej niż 25% (oczywiście w takich warunkach nie ma to sensu).

Obydwa tryby działają w pełnym zakresie prędkości, Lock nie jest blokadą, przekazuje na tył 1,5 więcej momentu niż 4WD (przykładowo - stała prędkość 150 km/h - w trybie 4WD mamy rozdział 90/10, w trybie Lock 85/15).

Napisano

A marka i wygląd przedostatnia ?  ;]

Napisano

Albo ktoś ruszał w trybie 2WD, albo źle patrzyłeś ;)
Nie ma opcji, żeby w trybie 4WD przednie koła mieliły, a tył stał w miejscu:

Skoro wiesz lepiej...

Napisano

Skoro wiesz lepiej...
Myślę, że 5 lat i 140 000 kilometrów z tym napędem dają większą wiedzę, niż "ja widziałem".
Napisano

Skoro wiesz lepiej...

Ale faktycznie, na tym filmiku widać że przód i tył rusza razem. Znalazłem też filmik z rolek:

Napisano

Myślę, że 5 lat i 140 000 kilometrów z tym napędem dają większą wiedzę, niż "ja widziałem".

Jak widać nie. Jedynym napędem w którym taka sytuacja nie wystąpi jest taki z zablokowanymi dyframi. Niezależnie od tego co piszą w reklamach.

Napisano

Ale faktycznie, na tym filmiku widać że przód i tył rusza razem. Znalazłem też filmik z rolek:

A jak jest za mało momentu żeby ruszyć tył bo się tylne koła przyblokowały?

Napisano

A jak jest za mało momentu żeby ruszyć tył bo się tylne koła przyblokowały?

To tak będzie. Nawet na filmie z rolek to widać, gdy auto jedzie bez gazu. Momentu jest mało i przód kilka razy się zakręcił zanim auto zjechało z rolek.

Tyle że Ty wspominałeś o mieleniu na śniegu, a na śniegu taka sytuacja (duży opór na tyle) raczej nie ma szans wystąpić.

Napisano

Tyle że Ty wspominałeś o mieleniu na śniegu, a na śniegu taka sytuacja (duży opór na tyle) raczej nie ma szans wystąpić.

Zaparkowałem sobie kiedyś tyłem w zaspie. I w nocy przymarzło. Forek ruszył ale z dużymi problemami. Więc skoro uważacie że się nie da to OK - nie zamierzam nikogo przekonywać. Tylko żebyś się kiedyś nie zdziwił :)

Napisano

Zaparkowałem sobie kiedyś tyłem w zaspie. I w nocy przymarzło. Forek ruszył ale z dużymi problemami. Więc skoro uważacie że się nie da to OK - nie zamierzam nikogo przekonywać. Tylko żebyś się kiedyś nie zdziwił :)

Dobra, ale sam mówisz teraz że przymarzło. Wydźwięk Twojego pierwszego posta był taki, że auto na śliskim miele przednimi kołami a tył się nie dołącza.

A to nieprawda.

Przymarznięty tył to co innego. Nikt tu się nie upiera że napęd jest doskonały w każdych warunkach.

Napisano

Przymarznięty tył to co innego. Nikt tu się nie upiera że napęd jest doskonały w każdych warunkach.

Nie musi przymarznąć. Może się gdzieś przyblokować w zamarzniętym śniegu. To są zupełnie normalne warunki w zimie poza miastem. I to się zdarza w porządnych terenówkach. Nie tylko takich z wykastrowanym napędem. Po to są blokady. Więc jeśli ktoś pisze że to niemożliwe a mi się wydawało że widziałem to nie wiem co napisać.

Napisano

Nie musi przymarznąć. Może się gdzieś przyblokować w zamarzniętym śniegu. To są zupełnie normalne warunki w zimie poza miastem. I to się zdarza w porządnych terenówkach. Nie tylko takich z wykastrowanym napędem. Po to są blokady. Więc jeśli ktoś pisze że to niemożliwe a mi się wydawało że widziałem to nie wiem co napisać.

Z Twojego postu nie wynikało że tylne kołoa były przyblokowane. Ja (i sądzę że większość czytających też) zrozumiała że auto stoi na śniegu na wzniesieniu i nie daje rady bo przód się ślizga a tył dołącza z opóźnieniem,

Gdyby sprawa była jasna od początku nikt by przecież nie dyskutował, bo istotą tej dyskusji było czy daje napęd od razu a nie czy daje dość momentu w sytuacji podbramkowej.

Inna rzecz, że po wciśnięciu na chwilę gazu do oporu w trybie lock powinno puścić, bo ilość momentu na tył jest regulowana w Mitsu w zależności od położenia pedału i w takich okolicznościach powinno pójść 50/50.

Napisano

Z Twojego postu nie wynikało że tylne kołoa były przyblokowane.

Nie wiem jak było. Po prostu obserwowałem jak się zachowuje samochód. Gość włączył lock i ruszyło. Bardzo dobrze zrozumiałeś. A przykłady dałem po przeczytaniu że to niemożliwe.

Napisano

Jak widać nie. Jedynym napędem w którym taka sytuacja nie wystąpi jest taki z zablokowanymi dyframi. Niezależnie od tego co piszą w reklamach.

Jaka sytuacja?

Opisujesz, że coś gdzieś przymarzło - co do czego? Tylne koła do podłoża?? No ok...

Załóżmy, że tak się stało - Forek MT spali w takiej sytuacji centralny dyfer, a Forek AT ma taki sam "wykastrowany napęd".

W Mitsu, niezależnie czy 4WD, czy Lock, nastąpi całkowite spięcie sprzęgła międzyosiowego.

Jesteś pewien, że w sytuacji, którą opisujesz, nie kręciło się żadne z tylnych kół? Może kręciło się to po przeciwnej stronie?

Napisano

Nie wiem jak było. Po prostu obserwowałem jak się zachowuje samochód. Gość włączył lock i ruszyło. Bardzo dobrze zrozumiałeś. A przykłady dałem po przeczytaniu że to niemożliwe.

Może dawał mało gazu. Zapięcie napędu jest zależne m.in. od położenia pedału. Na filmie wyżej z ASXem na rolkach to dobrze widać. W trybie auto z gazem wszystko idzie ok. W tym samym trybie bez gazu przednie koła się trochę kręcą zanim auto zjedzie z rolek. Widać że komputer dał się nabrać.

W trybie lock auto zjeżdża również bez gazu.

Moje posty nie są udowadnianiem wyższości któregoś napędu nad innymi tylko służą rozkminieniu jak dokładnie ten napęd w Mitsu działa.

:ok: