Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzywa ktoś sztywnego zamiennika koła dwumasowego Valeo?

Featured Replies

Napisano

HEj

Padło mi sprzegło i zastanawiam się nad wymianą też dwumasy.

Samochód to diesel z turbiną i dwumasą w standardzie (marka i typ nie gra roli, bo Valeo robi do wielu silników te zestawy)

Kusi mnie zamiana dwumasy na sztywne koło Valeo KIT4P.

http://www.valeoservice.com/data/master/webfile/19478266284C10FFE545913.pdf

Używa ktoś tego wynalazku? Jak to się sprawuje? Czy są wibracje?

Da się potem tarczę dokupić?

Warto?

Napisano

HEj

Padło mi sprzegło i zastanawiam się nad wymianą też dwumasy.

Samochód to diesel z turbiną i dwumasą w standardzie (marka i typ nie gra roli, bo Valeo robi do wielu silników te zestawy)

Kusi mnie zamiana dwumasy na sztywne koło Valeo KIT4P.

http://www.valeoservice.com/data/master/webfile/19478266284C10FFE545913.pdf

Używa ktoś tego wynalazku? Jak to się sprawuje? Czy są wibracje?

Da się potem tarczę dokupić?

Warto?

Jaka jest oszczednosc w stosunku do normalnego zestawu?

Bo do 1.6HDI nie jest jakis przedadnie drogi...

Napisano

ojciec ma w LEonie II sztywne zamiast dwumasy która rozpadła się po 40 k km. :facepalm:  Nie nie czuję różnicy

Napisano

Montowałem takie zestawy. Przy skrzyniach 5 biegowych nie ma problemu z zastosowaniem takiego rozwiązania.

Napisano

@@maras77

Skoro sam producent (w tabelce na drugiej stronie folderu) ocenia, że komfort się pogorszy, to cos jest nie tak. Pytanie jak bardzo i czy może to byc akceptowalne.

Jechałem Golfem TDI ze sztywnym kołem i nie czułem różnicy.

Sam jednak raczej nie zaryzykuję. Dla mnie parę stówek oszczędności na 150 kkm (bo na tyle zakładam minimalną żywotność DKZ), to nie oszczędność a jakby coś wibrowało, to by mnie szlag trafił.

@@szyman

Dlaczego podkreślasz "5 biegowe"? Czy z innymi może być problem (jeżeli tak to dlaczego)? Czy może wymieniałeś tylko w zestawieniu z "5"?

Napisano

Jakby komfort obu rozwiązań był identyczny to producent nie stosowałby dwumasy która do tego jest dużo droższa i podnosi cene auta w cenniku. Wybór jest jasny, chcesz taniej i dłuzej pojeżdzić to bierzesz sztywne, chcesz mieć fabryczne rozwiązanie i wiekszy komfort bierzesz dwumase.

Napisano

Mialem taki zestaw zalozony z silnikeim 2.2 HDI. Po zalozeniu bylo czuc lekka roznice, trudniej bylo trafic w moment gdy sprzeglo lapie przy ruszeniu, ale jakiegos strasznego pogorszenia nie bylo. Po ok 30 tys km czuc juz bylo ze sprezyny na tarczy sa wyrobione. Samochod sprzedalem wiec nei wiem ile finalnie to wytrzyma.

Tarczy samej nie mozna dostac, przynajmniej do mojego modelu. Jesli juz to zestaw tarcza + docisk, ale cena byla zaporowa.

Napisano

Wybór jest jasny, chcesz taniej i dłuzej pojeżdzić to bierzesz sztywne (...)

Zawsze byłem przekonany, że k2m przedłuża żywotność elementów przeniesienia napędu. :blush:

Napisano

W Oplowskich silnikach 2.0 i 2.2 DTI od 2003 zaczęto montować koła dwumasowe i jego zużycie powodowało pękanie wału. "Luźny" dwumas działał jak młotek bezwładnościowy i ukręcał wał.

Napisano

W golfie zmieniłem na jednomas i nie zauważyłem różnicy

Napisano

Dlaczego podkreślasz "5 biegowe"? Czy z innymi może być problem (jeżeli tak to dlaczego)? Czy może wymieniałeś tylko w zestawieniu z "5"?

Przy 6 biegowych jak montowałem to "dzwoniła skrzynia" dźwięk jak byś miał uszkodzona dwumase.  przy 5 tego nie było a jeśli nawet występowało to bardzo minimalnie że dla potencjalnego kowalskiego nie do wychwycenia :ok:

Napisano

Skoro sam producent (w tabelce na drugiej stronie folderu) ocenia, że komfort się pogorszy, to cos jest nie tak.

W tym folderze generalnie wypisane są bzdury, nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu gdyby działało, mniejszy komfort pal licho wiesz na co się decydujesz.

Ale te sprzęgła mają mierną żywotność, tłumik drgań w tarczy często rozlatuje się, wypadają sprężyny i po wszystkim - zaoszczędziłeś nie ma co.

Nawet jak działa, to w niektorych przypadkach te wibracje na wolnych obrotach powodujące postukiwanie wnętrzności skrzyni bywają mocno irytujące, a żeby się ich pozbyć trzeba jechać do magika żeby dłubnął ECU i podniósł trochę wolne obroty z którymi nie radzi sobie ten zajebisty 'KIT' od Valeo i znów oszczędność bierze w łeb.