Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do płukania silników.

Featured Replies

Napisano

Czytałem sobie co nieco o płukankach i natknąłem się na temat o olejach do płukania układu smarowania. Działa to tak, że zlewa się stary olej, zalewa tym płuczącym i silnik pracuje około 20 minut.

Jest np. Comma:

http://www.pl.commaoil.com/passenger-vehicles/products/view/539

Xado:

http://www.petrostar.pl/chemia/plukanki/xado/xado_verylube,p1530536957

Millers:

http://oil-land.pl/pl_PL/p/Millers-Oils-IT-Flushing-Oil-5L-/916

Są jeszcze płukanki, które wlewa się do silnika i pokonuje dłuższy dystans np. 2-4kkm (np. Archoil 2300) i potem zmienia się olej. Tą płukankę wleję do innego auta, bo na początku przyszłego roku będzie wymiana oleju.

Napisano

Tylko, ze tam piszą:

Przeznaczony jest do stosowania w sytuacjach, gdy w silniku znajduje się na tyle duża ilość osadów, że Engine Flush nie jest wystarczająco silny, aby je usunąć.

Naprawdę masz taki zasyfiony silnik :hmm:

Napisano
  • Autor

Raczej mam czysty silnik, bardziej napisałem temat w celach informacyjnych i dla podniesienia dyskusji, być może ktoś stosował i wypowie się o efektach :hmm:

Archoila 2300 zaleję do Astry III 1.4, auto od nowości w rodzinie, jeździ nią mama, olej często niedogrzany, bo jedzie spokojnie i pokonuje trasę 14km praktycznie nie zatrzymując się, pod korkiem duża ilość mazi.

Napisano

W Merivie zrobiłem plukanie plukanka LM proline, potem zalalem tłoki nafta na 24h i zużycie oleju spadło z 1l/1000km do zera. Olej zmieniłem na Motul 5w40 x-cess.

Napisano

Lanosa kupiłem z stukającymi popychaczami. Przy każdej wymianie oleju stosowałem płukanki - różnych firm.

Dodatkowo dodatki do olejów wyciszające popychacze - liqui moly lub wynn's.

Co roku popychacze były coraz cichsze.

Obecnie auto jeździ na Valvoline maxlife z zaaplikowanym dodatkiem liqui moly mos2.

Popychacze są niesłyszalne :hehe:

Napisano
  • Autor

Tak, tam się takie siteczka w zaworach sterujących, które mogą się zapchać jak się jeździ na słabym i rzadko zmienianym oleju. Niektórzy usuwają te sitka i jeżdżą dalej.

Napisano

Raczej mam czysty silnik, bardziej napisałem temat w celach informacyjnych i dla podniesienia dyskusji, być może ktoś stosował i wypowie się o efektach :hmm:

Archoila 2300 zaleję do Astry III 1.4, auto od nowości w rodzinie, jeździ nią mama, olej często niedogrzany, bo jedzie spokojnie i pokonuje trasę 14km praktycznie nie zatrzymując się, pod korkiem duża ilość mazi.

14km to mało? Ja ostatnie 2 lata jeździłem dieslem do pracy oddalonej o 6km i czasami do rodziców 4km - nigdy masła pod korkiem nie stwierdziłem a zimową porą wskazówka od temperatury potrafiła nie drgnąć. Może przyczyna jest gdzie indziej jeśli się masło robi przy przelotach 14km :hmm:

Napisano
  • Autor

Auto ma 90kkm przejechane i od początku taki objaw miało, jedynie w lato albo po dłuższej trasie np. 100km tej mazi nie było. Od zawsze jeździło na 5W30, 5W40. W zimę zmienię w tym samochodzie na jakiś 0W40 może to zobaczę jaki efekt będzie :ok:

Napisano

Ja w Z14XEP też miałem majonez i pamiętasz zapewne jak to się skończyło.

Napisano
  • Autor

Czytałem ale nie pamiętam, przypomnisz? Zamarzało Ci tak?

Tu majonez był od nowości, pomijam już jakość gumy z jakiej wykonany jest wąż odmy, cały spękany, więc to będę musiał wymienić.

Napisano
  • Autor

14km to mało?

Mało na tyle, żeby olej dobrze się rozgrzał. Mama wyjeżdża z garażu, jedzie 70-90km/h i zatrzymuje się dopiero pod pracą. Wg mnie to za mało, żeby olej się rozgrzał.

Napisano

Mało na tyle, żeby olej dobrze się rozgrzał. Mama wyjeżdża z garażu, jedzie 70-90km/h i zatrzymuje się dopiero pod pracą. Wg mnie to za mało, żeby olej się rozgrzał.

Tu akurat pojechałeś. Mam dokładnie tyle samo do pracy, wyjeżdżam z osiedla lub z pracy i od razu wbijam 5 bieg, bo warunki temu sprzyjają. Cała droga dom-praca jest dwujezdniowa i można szybko jechać, nawet zimą u celu jest piekarnik pod maską. Na takim odcinku tylko z niesprawnym układem chłodzenia może się silnik nie dogrzać.

Co do masła pod korkiem... Opel i wszystko jasne.

Napisano

Mi majonez zamarzl, olej wywalilo bagnetem i był koniec jazdy. Nie znalazłem rozwiązania problemu nadmiernego powstawania majonezu. Nie pomogła zmiana oleju ani inne cuda.

Napisano

Opel i wszystko jasne cóż za zajebista diagnoza

Napisano

To jaką temperaturę powinien mieć wg Ciebie olej?  :nie_wiem: Po 14km sprawny układ chłodzenia musi mieć robocze parametry czynnika, czyli w okolicy 90*C, ile wtedy będzie miał olej - 70* ? To mało?

Napisano

To jaką temperaturę powinien mieć wg Ciebie olej?  :nie_wiem: Po 14km sprawny układ chłodzenia musi mieć robocze parametry czynnika, czyli w okolicy 90*C, ile wtedy będzie miał olej - 70* ? To mało?

Nie chodzi o temp. oleju ale o "wygrzanie" całego silnika. Przy małych przebiegach wilgoć skraplająca się w silniku osadza się na zimniejszych elementach silnika.

Dlatego między innymi Volkswagen miał problemy z odmą w 1,4 16V- wilgoć kondensowała się na ściankach odmy, podczas mrozów "masełko" zamarzając zatykało odmę i silnik wywalał olej bagnetem.

Napisano

Nie chodzi o temp. oleju ale o "wygrzanie" całego silnika. Przy małych przebiegach wilgoć skraplająca się w silniku osadza się na zimniejszych elementach silnika.

Czekaj, bo nie nadążam... :phi:  14km do roboty i (teoretycznie po 8h) 14km z roboty, bolid garażowany. Nie powiesz mi, że to dalej jest "mały" przebieg i silnik jest zimny po przyjeździe na miejsce... :hehe: w garażu raczej trudno osiągnąć tzw. punkt rosy, więc pozostaje jedynie wytrącanie się wilgoci podczas postoju w pracy.

Strach pomyśleć, gdyby bolid nie garażował - wtedy chyba trzeba by wodę z silnika wiadrami wylewać... :phi:

Napisano

Tylko, ze tam piszą:

Naprawdę masz taki zasyfiony silnik :hmm:

Może ma FSI od VW?

Napisano
  • Autor

Czekaj, bo nie nadążam... :phi:  14km do roboty i (teoretycznie po 8h) 14km z roboty, bolid garażowany. Nie powiesz mi, że to dalej jest "mały" przebieg i silnik jest zimny po przyjeździe na miejsce... :hehe: w garażu raczej trudno osiągnąć tzw. punkt rosy, więc pozostaje jedynie wytrącanie się wilgoci podczas postoju w pracy.

Strach pomyśleć, gdyby bolid nie garażował - wtedy chyba trzeba by wodę z silnika wiadrami wylewać... :phi:

Po dużej ilości majonezu wnioskuję, że silnik często jest niedogrzany. 70 stopni uważam, że to jednak trochę za mało.

Napisano

Czytałem sobie co nieco o płukankach i natknąłem się na temat o olejach do płukania układu smarowania. Działa to tak, że zlewa się stary olej, zalewa tym płuczącym i silnik pracuje około 20 minut.

Jest np. Comma:

http://www.pl.commaoil.com/passenger-vehicles/products/view/539

Xado:

http://www.petrostar.pl/chemia/plukanki/xado/xado_verylube,p1530536957

Millers:

http://oil-land.pl/pl_PL/p/Millers-Oils-IT-Flushing-Oil-5L-/916

Są jeszcze płukanki, które wlewa się do silnika i pokonuje dłuższy dystans np. 2-4kkm (np. Archoil 2300) i potem zmienia się olej. Tą płukankę wleję do innego auta, bo na początku przyszłego roku będzie wymiana oleju.

ciekawe te oleje o tym jeszcze nie slyszalem, dziwne jest to, ze tylko 3minuty mozna miec zapalony silnik na tym millersie.

Napisano

Taka płukanka nie zaszkodzi staremu turbodieslowi? Może bym coś wlał do Ducato? :hmm:

Napisano
  • Autor

ciekawe te oleje o tym jeszcze nie slyszalem, dziwne jest to, ze tylko 3minuty mozna miec zapalony silnik na tym millersie.

Niska lepkość, cienki film olejowy, pewnie dlatego...

Napisano

Niska lepkość, cienki film olejowy, pewnie dlatego...

ja stosuje plukanki takei w puszkach 250ml LM i Millers ale mam wrazenie, ze po LM zlatuje wiecej syfu.

Napisano

Ja płukanek LM nie stosowałem ale słyszałem że seria PRO jest bardzo dobra.

PRO planuje wlac teraz przed wymiana :)

Napisano

Codziennie do pracy dojeżdżam około 11 km przez miasto dieslem. Czy to lato czy zima nie ma problemu żeby silnik nie zagrzał się na tym odcinku. Wygląda, ze w tym silniku benzynowym masz problem z termostatem, bo powinien on zagrzać sie spokojnie po ołowie tego odcinka, o którym piszesz.

Napisano

Po co olej?

W Felicii zdjąłem misę oleju i pokrywę zaworów. Wypłukałem wnętrze silnika gorącą wodą, wysuszyłem sprężonym powietrzem, odczekałem aż dokładniej wyschnie, poskładałem wszystko, zalałem świeżym olejem i silnik pracował bezproblemowo i pracuje od dzisiaj.

Napisano

Po co olej?

W Felicii zdjąłem misę oleju i pokrywę zaworów. Wypłukałem wnętrze silnika gorącą wodą, wysuszyłem sprężonym powietrzem, odczekałem aż dokładniej wyschnie, poskładałem wszystko, zalałem świeżym olejem i silnik pracował bezproblemowo i pracuje od dzisiaj.

to ja jednak wolę płukankę LM za 30 zł użyć :ok:

Napisano

No co w tym dziwnego?

Puścił ze strażackiej pompy to wszystko wymyło ;]

Napisano

Mi majonez zamarzl, olej wywalilo bagnetem i był koniec jazdy. Nie znalazłem rozwiązania problemu nadmiernego powstawania majonezu. Nie pomogła zmiana oleju ani inne cuda.

Miałem kiedyś to samo - okazało się, że są dostępne w aso specjalne węże odmy i sama odma w wersji na zimne kraje - izolowane. Po wymianie majonezu dużo mniej. 

Napisano

Wodą? 8]

A wodą, wodą. Gorącą z myjki ciśnieniowej.

I samochód jeździł dalej, bez problemów.

Napisano

A ja się tak zastanawiam, czy macie wnętrze silnika w stanie jak na fotce (zapożyczona z wątku o pękających wałach korbowych), że chcecie je płukać? :hmm:

post-154820-0-92696300-1444139527_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak wygląda u mnie dół silnika, bo miski jeszcze nie zdejmowałem, góra jest czysta. Ale w Citroenie, którego kupiłem ktoś rzadko zmieniał olej, po demontażu pokryw zaworów (są oddzielne na stronę wydechową i dolotową) widać było sporo syfu na wałkach, nie pomogło zastosowanie szybkiej płukanki i zmienianie oleju co 8000km. Tu myślę że taki olej mógłby pomóc, ewentualnie dodatek do oleju typu interval change np. Archoil 2300, którego dodaje się do oleju i jeździ na tym nawet od wymiany do wymiany oleju (np. co 10kkm), specyfik ten czyści powoli i łagodnie ale dosyć dokładnie wnętrze silnika.

Napisano

Nie wiem jak wygląda u mnie dół silnika, bo miski jeszcze nie zdejmowałem, góra jest czysta.

Sądzę, że skoro góra jest czysta to i dół nie będzie "dołem kloacznym" :phi:

Ale w Citroenie, którego kupiłem ktoś rzadko zmieniał olej, po demontażu pokryw zaworów  widać było sporo syfu na wałkach, nie pomogło zastosowanie szybkiej płukanki i zmienianie oleju co 8000km. Tu myślę że taki olej mógłby pomóc,.

No chyba że tak, to rozumiem. Poniżej kilka fotek wnętrza silnika Z12XE po ok. 100kkm - olej wymieniany co roku, bez certyfikatu NASA ;]

post-154820-0-34483100-1444150602_thumb.jpg

post-154820-0-55149500-1444150618_thumb.jpg

post-154820-0-56986800-1444150665_thumb.jpg

post-154820-0-84427100-1444150681_thumb.jpg

post-154820-0-42795500-1444150704_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

To w Z14XEP mojej mamy bardziej brązowo jest niestety. Na jakim oleju jeździsz? Tylko nie mów, że na GM ;]

Napisano

Na jakim oleju jeździsz? Tylko nie mów, że na GM ;]

Leję najzwyklejszy Lotos 5W40  :phi: 

Napisano

Leję najzwyklejszy Lotos 5W40  :phi:

Też to lałem do Nubiry i po 120kkm było jeszcze lepiej :oki: ale zdjęcia już poginęły. Nie ma co narzekać, Lotos daje radę.

Napisano

Cholera, znów się potwierdza, że Lotos dobrze czyści

Napisano

Cholera, znów się potwierdza, że Lotos dobrze czyści

nawet lotos 10w40 ma współczynnik tbn 10, gdzie inne oleje znanych marek maja 6-7 tbn, zacytuje

5. Utrzymanie silnika w czystości.

W trakcie eksploatacji silnika jak już wcześniej wspomniano powstają szlamy. W początkowej fazie eksploatacji oleju cząsteczki powstających szlamów są tak małych rozmiarów, że filtr olejowy nie może ich wyłapać. Cyrkulują z olejem, powodując jedynie wzrost lepkości oleju. Później cząsteczki te zaczynają się aglomerować i osadzać na wszystkich częściach silnika. Następuje proces ich przekształcania w nagary, a następnie w laki. Nowoczesny olej silnikowy zawiera w swoim składzie specjalne dodatki myjąco-dyspergujące. Ich zadaniem jest:

• ciągłe wymywanie z powierzchni silnika osadzających się szlamów, nagarów i laków i tym samym utrzymywanie wewnętrznych powierzchni silnika w czystości,
  • utrzymywanie szlamów oraz wymytych nagarów i laków w stanie zdyspergowanym (rozproszonym w oleju), aby umożliwić ich oddzielenie na filtrze olejowym.

Miara obecności i ilości dodatków myjąco-dyspergujacych jest liczba zasadowa TBN.

Im wyższa TBN oleju, tym lepsze jego własności myjące, a tym samym przez dłuższy czas silnik będzie utrzymywany w czystości, przez co wydłuży się jego sprawność i żywotność.

Jak więc widać, liczba zasadowa oleju jest oprócz lepkości podstawową charakterystyką jakościową oleju.