Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tak się zastanawiam...warto?

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu myślę na zamianą Megany II kombi na Meganę III kombi i takie coś wpadło mi w oko http://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2291/renault-megane-warto?

1. myślałem, że się zraziłeś do tego ASO

2. Zawsze warto wymienić starsze auto na nowsze.

3. W MIII w tych silnikach zdarza się, że dość często trzeba czyścić przepustnicę, bo zaczynają falować obroty. W MII praktycznie ten problem nie występuje. Poza tym pewnie kilka rzeczy poprawili.

4. Ten egzemplarz to praktycznie nowe auto, całkiem dobrze wyposażone.

Napisano
  • Autor

Zdołali mnie udobruchać  ;] ...a tak poważnie ,mój samochód będzie miał w tym roku 8 lat ,specjalnie nic mu nie dolega ale jak tak na niego patrzę to wydaje mi się już nieco archaiczny.

Napisano

2. Zawsze warto wymienić starsze auto na nowsze.

3. W MIII w tych silnikach zdarza się, że dość często trzeba czyścić przepustnicę, bo zaczynają falować obroty. W MII praktycznie ten problem nie występuje. Poza tym pewnie kilka rzeczy poprawili.

4. Ten egzemplarz to praktycznie nowe auto, całkiem dobrze wyposażone.

Wyposażenie słabiutkie. Np. brak czujników parkowania, brak składanych lusterek. wnętrze mocno zużyte jak na rocznik i przebieg. Wygląda jakby jeździła 120 kilogramowa tipsiara - trzymania boczne siedziska są wygniecione, a panel od szyb porysowany. Gumy na pedałach mocno starte - w renówkach zuzywają się zdecydowanie później.

Do tego kierownica plastic fantastic.

Osobiście dokładnie bym zweryfikował auto, niekoniecznie w ASO sprzedającego.

Napisano

Wyposażenie słabiutkie. Np. brak czujników parkowania, brak składanych lusterek. wnętrze mocno zużyte jak na rocznik i przebieg. Wygląda jakby jeździła 120 kilogramowa tipsiara - trzymania boczne siedziska są wygniecione, a panel od szyb porysowany. Gumy na pedałach mocno starte - w renówkach zuzywają się zdecydowanie później.

Do tego kierownica plastic fantastic.

Osobiście dokładnie bym zweryfikował auto, niekoniecznie w ASO sprzedającego.

dla mnie to wyposażenie jest wystarczające. Co do kierownicy to też zwróciłem na nią uwagę, może jest wyplakowana i tak się świeci. gumy na pedałach faktycznie są dość mocno zużyte  :hmm: Założyłem, że jak auto jest z ASO to przebieg będzie prawdopodobnie autentyczny 

Napisano

wersja zaślepka, faktura vat i zakup na bank z RP, jeśli nie przeszkadza Ci ze auto to dziwka z avisu lub innego renta to brać

Napisano

Te laguny z przebiegiem pod 200kkm z tej samej strony www wyglądają na mniej zużyte...

Napisano
  • Autor

Te laguny z przebiegiem pod 200kkm z tej samej strony www wyglądają na mniej zużyte...

Jadę zobaczyć "na żywo" ,to dam znać czy faktycznie taka zniszczona , bo przyznam że na foto jak aż tak wielkiego zużycia nie dostrzegam :hmm:.

Napisano
  • Autor

Jadę zobaczyć "na żywo" ,to dam znać czy faktycznie taka zniszczona , bo przyznam że na foto jak aż tak wielkiego zużycia nie dostrzegam :hmm:.

Wróciłem...jeśli chodzi o wrażenia to są mieszane , czyli co następuje - kolor ..."na żywo"  wygląda dużo gorzej niż na fotkach ,i już to mnie nieco zraziło ,prawy błotnik ma dość mocny wgniot , pedały a w szczególności pedał sprzęgła faktycznie bardziej zużyty ale bez przesady (chyba w" trójce" użyto gorszej jakości nakładek :hmm:, bo już w kilku egzemplarzach o teoretycznie niskim przebiegu ,te "pedalne" nakładki wyglądały średnio ), rysa na kierownicy to szkodzenie mechaniczne a nie zużycie ,tapicerka całkiem OK ale generalnie wrażenie średnie , a przynajmniej nie za tą cenę. Ale nie o tym...kolejny mój typ tohttp://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2548/renault-megane...dojutra wprawdzie zarezerwowany , ale może potencjalny klient z Warszawy nie dojedzie . No w tym egzemplarzu nie ma się za bardzo do czego przyssać ,jak  by co to raczej ten a jak nie to szukam dalej.

Napisano

Wróciłem...jeśli chodzi o wrażenia to są mieszane , czyli co następuje - kolor ..."na żywo"  wygląda dużo gorzej niż na fotkach ,i już to mnie nieco zraziło ,prawy błotnik ma dość mocny wgniot , pedały a w szczególności pedał sprzęgła faktycznie bardziej zużyty ale bez przesady (chyba w" trójce" użyto gorszej jakości nakładek :hmm:, bo już w kilku egzemplarzach o teoretycznie niskim przebiegu ,te "pedalne" nakładki wyglądały średnio ), rysa na kierownicy to szkodzenie mechaniczne a nie zużycie ,tapicerka całkiem OK ale generalnie wrażenie średnie , a przynajmniej nie za tą cenę. Ale nie o tym...kolejny mój typ tohttp://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2548/renault-megane...dojutra wprawdzie zarezerwowany , ale może potencjalny klient z Warszawy nie dojedzie . No w tym egzemplarzu nie ma się za bardzo do czego przyssać ,jak  by co to raczej ten a jak nie to szukam dalej.

ale bagażnik to mogli odkurzyć :)

Napisano
  • Autor

No i "potencjalny nabywca" z Warszawy nie przybył  po toto to http://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2548/renault-megane...do,iwobec tego na poniedziałek umówiłem się na jazdę próbną . Wczorajsze wstępne oględziny wypadły w zasadzie bez uwag (jedynie to że felgi to 16' ,a mam dwa komplety prawie nowych opon lato /zima ale 15' :()​. Pozostaje tylko negocjacja ceny , no chyba że jazda próbna nie wywoła efektu "łoł" w stosunku do mojej obecnej Meganki...to się zastanowię.

Napisano

No i "potencjalny nabywca" z Warszawy nie przybył  po toto to http://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2548/renault-megane...do,iwobec tego na poniedziałek umówiłem się na jazdę próbną

A co Ci mieli powiedzieć :) że był i nie kupił ? dlaczego ? :)

Napisano

No i "potencjalny nabywca" z Warszawy nie przybył  po toto to http://renault.zdunek.pl/samochody/uzywane/2548/renault-megane...do,iwobec tego na poniedziałek umówiłem się na jazdę próbną . Wczorajsze wstępne oględziny wypadły w zasadzie bez uwag (jedynie to że felgi to 16' ,a mam dwa komplety prawie nowych opon lato /zima ale 15' :()​. Pozostaje tylko negocjacja ceny , no chyba że jazda próbna nie wywoła efektu "łoł" w stosunku do mojej obecnej Meganki...to się zastanowię.

Nie wolisz poszukac 1,2 lub 1,4 Tce?

Ten 1,6 110KM to dosc archaiczny silnik o mocno przecietnych osiagach...

Chyba, ze szukasz pod LPG...

Napisano
  • Autor

A co Ci mieli powiedzieć że był i nie kupił ? dlaczego ?

Kupując samochód używany,  podejmujemy zawsze pewne ryzyko , w tym przypadku jednak dodatkowym atutem jest...gwarancja, no chyba do czegoś ona służy.

Napisano
  • Autor

Nie wolisz poszukac 1,2 lub 1,4 Tce?

Tylko że  ofert  megenek kombi o niewielkim przebiegu, z tymi silnikami, w promieniu 100 -200 km od Gdyni , w  jakoś nie mogę się dopatrzeć.

Napisano

Tylko że  ofert  megenek kombi o niewielkim przebiegu, z tymi silnikami, w promieniu 100 -200 km od Gdyni , w  jakoś nie mogę się dopatrzeć.

jak obecne jakiś większych problemów nie sprawia, to na spokojnie bym szukał, a nie podpalał się, może bliżej wiosny więcej ofert będzie? ;)

Napisano
  • Autor

No dobra...tak to się dzisiaj skończyło.......

post-132479-0-24694000-1456160622_thumb.jpg

Napisano

Czyli wybrałeś całkiem nową sztukę ?

Napisano
  • Autor

Czyli wybrałeś całkiem nową sztukę ?

Dokładnie tak :ok: mając  do wyboru ,używkę po 25 kkm ,nie wiadomo jakiej eksploatacji , widocznymi śladami używania (po bliższym zapoznaniu)  i (jak wielu pisało ) "starym silnikiem" , wybrałem ledwie o 10 tys. droższą  "nówkę sztukę" z wyprzedaży 2015 Megane Grandtour ,Limited Energy TCe 115 w kolorze brąz kasztanowy metalik. Jeśli zrobiłem błąd to piszcie ...zaliczka nie była aż tak wysoka ;]​.

Napisano

żaden błąd, to chyba najlepsza opcja :oki:

Napisano

dla mnie to wyposażenie jest wystarczające. Co do kierownicy to też zwróciłem na nią uwagę, może jest wyplakowana i tak się świeci. gumy na pedałach faktycznie są dość mocno zużyte  :hmm: Założyłem, że jak auto jest z ASO to przebieg będzie prawdopodobnie autentyczny 

Akurat .... sprawdzić to trzeba dobrze, w moim Twingo po 76 tys gumy na pedałach praktycznie nie ruszone. 

Napisano

No dobra...tak to się dzisiaj skończyło.......

no i kolor jaki piękny. Dla mnie tylko niebieski jest ładniejszy.

Napisano
  • Autor

no i kolor jaki piękny. Dla mnie tylko niebieski jest ładniejszy.

Kolor żona wybierała ,i niestety przez to muszę czekać do czwartku lub piątku ,samochód muszą przywieżć nad morze ...spod samiuśkich Tater.

Napisano

Kolor żona wybierała ,i niestety przez to muszę czekać do czwartku lub piątku ,samochód muszą przywieżć nad morze ...spod samiuśkich Tater.

Bądź dzielny - dasz radę jeszcze te kilka dni pojeździć tym "starym" wozem ;l

p.s. koloru to ci będę zazdrościł - ja kupowałem używkę i niestety jest w tym "pięknym" :ogien:  kolorze co pierwsza sztuka z twojego posta. Mojej żonie się on jednak podoba więc ona nim sobie jeździ :phi:. Ja znalazłem tylko jeden plus tej szarości - w porównaniu do mojej czarnej Kijanki to brudu na nim nie widać :piwko:

Napisano
  • Autor

Bądź dzielny - dasz radę jeszcze te kilka dni pojeździć tym "starym" wozem

jutro oddaję "stary" w rozliczeniu (no chyba że zaczną coś mieszać z ustaloną ceną) i odbieram nowy. Zrobiłem megance raczej ostatnią "sesję" na pamiątkę :buu: .

post-132479-0-20060300-1456935530_thumb.jpg

post-132479-0-65806500-1456935539_thumb.jpg

Napisano

tylko złośnika zerwij bo będzie kolejne auto widmo

Napisano
  • Autor

tylko złośnika zerwij bo będzie kolejne auto widmo

No patrz...właśnie wróciłem do domu, po spakowaniu wszystkich osobistych rzeczy z samochodu i zapomniałem zerwać :facepalm:  , jutro to zrobię...jak nie zapomnę ;] .

Napisano

Z ciekawości - ile zaproponowali w rozliczeniu? I coś o niej...

Napisano
  • Autor

Z ciekawości - ile zaproponowali w rozliczeniu? I coś o niej...

Zaproponowali 15 tys. , myślę że to rozsądna propozycja .Meganka  kombi 1,4 98KM , 2008 r , krajowa ,drugi właściciel ,93 kkm ,serwisowana do końca w ASO , po zakupie w 2014 wymieniony kompletny rozrząd ,wszystkie płyny ,paski, świece, przegląd klimy itd. (ASO)...auto w rzeczywistym stanie - "wsiąść i jechać" .

Napisano
  • Autor

Nie probowales sam jest sprzedać? Ile bys wziął? Pewnie min. 20?

Jak sprawdzałem , to realne ceny sprzedaży dla tego rocznika , modelu i wyposażenia oscylują w granicach 13-16 tys. ,Eurotax wycenia na 12 tys. :facepalm: ,czyli 15 koła to wyśmienita cena . A poza tym...nie cierpię sprzedawać samochodów i wysłuchiwać  uwag potencjalnych klientów i zwykłych oglądaczy, tłumaczyć że czarne jest czarne a białe jest białe. To już mój kolejny samochód oddany w rozliczeniu.

Napisano

Nie probowales sam jest sprzedać? Ile bys wziął?  Pewnie min. 20?

8 letnia Megane za 20 kPLN  ;l  Jakby te 15 klocków dostał to byłby sukces.

Napisano

Jak sprawdzałem , to realne ceny sprzedaży dla tego rocznika , modelu i wyposażenia oscylują w granicach 13-16 tys. ,Eurotax wycenia na 12 tys. :facepalm: ,czyli 15 koła to wyśmienita cena . A poza tym...nie cierpię sprzedawać samochodów i wysłuchiwać  uwag potencjalnych klientów i zwykłych oglądaczy, tłumaczyć że czarne jest czarne a białe jest białe. To już mój kolejny samochód oddany w rozliczeniu.

No i dobrze, jak dobra cena to ie ma sensu bujać się potencjalnie dla tysiaka więcej. A tu oddajesz i masz wszystko załatwione w jeden dzień.

Napisano

Nie myslałem, że taki prezent chcą ci zrobić. 8]

Napisano

Nie wiedziełem, że to tak tanie ;]

Napisano

Kumpel chce dać mi 18kzł za LII z 2006r a ja się waham bo wiem, że dobrych aut nie ma na naszym rynku lub ich poszukiwanie trwa miesiącami....

Napisano

Nie wiedziełem, że to tak tanie ;]

Renówki są tanie :)

Napisano

Renówki są tanie :)

Dlatego tym bardziej są fajne :)

Napisano

Czy one z francuzów mają największy spadek wartości?

To wg mnie zalezy raczej od modelu...

Sprawdz sobie ceny P308 czy C5 poprzedniej generacji ;)

Napisano

Czy one z francuzów mają największy spadek wartości?

Na to wychodzi.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

tak własnie mnie naszło, chcąc np.kupic cos klasy D, co najlepiej mozna wyrwać i najlepiej później sprzedać? VW, skoda?

Talisman nawet fajny, ale chyba spadek wartości będzie dramatycznie większy

Napisano

tak własnie mnie naszło, chcąc np.kupic cos klasy D, co najlepiej mozna wyrwać i najlepiej później sprzedać? VW, skoda?

Najlepiej bedzie kupic SUVa ;)

A tak na serio to Mazda 6 bedzie ladnie trzymac wartosc, Accorda juz w EU nie sprzedaja...

Napisano

Mazdy raczej bym sie bał, ze ja ruda schrupie, do tego tam z rabatami słabo, wiec na wejsciu trzeba worek złota.

Nie mniej tak tylko gdybam, bo na razie nie planuję nic kupować

Napisano

Talisman nawet fajny, ale chyba spadek wartości będzie dramatycznie większy

Toyote dodaj do małej utraty wartości.

Napisano
  • Autor

Wczoraj odebrałem ,był czysty...dziś już taki nie jest , wygląda jak normalny samochód używany ;] .

post-132479-0-64169900-1457100950_thumb.jpg

Napisano

Chciałeś czystego auta? Nie trzeba było czarnego brać. Z moich doświadczeń wynika, że nawet biały dłużej jest czysty niż czarny. :P

Napisano

Wczoraj odebrałem ,był czysty...dziś już taki nie jest , wygląda jak normalny samochód używany ;] .

Wygląda i już kosztuje tyle co każdy normalny używany :)

Napisano

Wygląda i już kosztuje tyle co każdy normalny używany :)

A to juz jest na sprzedaz? ;]

Napisano

@@stalan

fajny :oki:

napisz jeszcze jak go znajdujesz względem starego MII - jak to jeździ z tym 1.2T?