sherif Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Panowie doradźcie jaki grill zakupić, bo już mam dość takiego za 9zł z Biedronki Oglądałem grile w Obi i taki wpadł mi w oko: https://www.obi.pl/decom/product/Activa_Grill_stalowy_Angular_116%2C5cm_x_108cm_x_70cm/6163661 Ma: - kółka - regulowane palenisko - przykrywkę z termometrem - półkę - nie jest okrągły - tackę na popiół - wygląda bardzo solidnie Niestety jest dość drogi 560zł i duży. Czy polecicie coś podobnego z grili węglowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Przerobiłem takich za stówkę - dwie przez kilka lat z 5 sztuk., W końcu 2 lata temu kupiłem tego typu webera i jestem zadowolony. Kwestia ile masz na to budżetu i jakiej wielkości potrzebujesz.Ja mam trochę większy. http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/grille-i-akcesoria/grille-weglowe-gazowe-i-elektryczne/grill-weglowy-original-kettle-weber,p167910,l195.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja już kilkanaście lat "męczę" się z takim prostokątnym, składanym, żeliwnym... Jak kupowałem, to zależało mi na względnej mobilności. Teraz wolałbym podobny, ale większy albo betonowy. A stary jakoś nie chce się rozlecieć, a mam do niego sentyment i nie wyrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Bierz taki, by mozna bylo rozpalic na polowie paleniska i zrobić dwie strefy temperaturowe, ale wystarczajaco duze, bys sie nie denerwowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Dobra, kupione. Przejazdem byłem w Castorami i trafiłem na coś takiego: http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille/grill-prostokatny-przenosny-robson-hw-b2020b.html#product Cena super bo 300zł, to prawie połowe tego co widziałem. Jest chyba deko mniejszy, ma większy popielnik. Stoi stabilnie, choć może jakość nie ta co w Obi. Na Webera trochę szkoda mi $$$. Biedronkowy 3 lata wytrzymał to myślę, że ten z 10 pociągnie Bierz taki, by mozna bylo rozpalic na polowie paleniska i zrobić dwie strefy temperaturowe, ale wystarczajaco duze, bys sie nie denerwowal. Ciekawe. Nie widziałem takiego patentu. W sumie zawsze jest problem, bo te "Biedronkowe" przy kilku osobach nie wyrabiają, znowu w dużym będzie trudniej odpalić mniej węgla na jednej stronie, ale popatrzę, najwyżej się jakąś zastawkę dorobi na połowę komory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Dobra, kupione. Przejazdem byłem w Castorami i trafiłem na coś takiego: http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille/grill-prostokatny-przenosny-robson-hw-b2020b.html#product Cena super bo 300zł, to prawie połowe tego co widziałem. Jest chyba deko mniejszy, ma większy popielnik. Stoi stabilnie, choć może jakość nie ta co w Obi. Na Webera trochę szkoda mi $$$. Biedronkowy 3 lata wytrzymał to myślę, że ten z 10 pociągnie Ciekawe. Nie widziałem takiego patentu. W sumie zawsze jest problem, bo te "Biedronkowe" przy kilku osobach nie wyrabiają, znowu w dużym będzie trudniej odpalić mniej węgla na jednej stronie, ale popatrzę, najwyżej się jakąś zastawkę dorobi na połowę komory. tutaj dobrze to widac:https://youtu.be/Hq2kmbI_1EA Lektor mowi o "grill setup indirect" (niebezposrednie) - zwroc uwage, ze wegiel rozpalony jest pod prawa polowa rusztu, mieso uklada na lewej i wszystko przykrywa pokrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pado Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja po ostatniej majówce choruję na grill gazowy... Na mój węglowy juz nie patrzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Dobra, kupione. Przejazdem byłem w Castorami i trafiłem na coś takiego: http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille/grill-prostokatny-przenosny-robson-hw-b2020b.html#product Cena super bo 300zł, to prawie połowe tego co widziałem. Jest chyba deko mniejszy, ma większy popielnik. Stoi stabilnie, choć może jakość nie ta co w Obi. Mam całkiem podobny już kilka lat. Dobrze się sprawuje, ale na jedno grillowanie trzeba rozpalić torbę 2,5 kg węgla. Na ruszt wchodzi dwie tacki. U mnie urwało się pokrętło od regulacji wysokości paleniska. Ale tu widzę to wygląda trochę inaczej, więc może przekonstruowali. Do rozpalania można usunąć wiaderko na popiół - wtedy jest lepszy cug. W trakcie pieczenia czasem trzeba trochę uchylić pokrywę (1-2 cm), bo kominek u góry ma ciut mały przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Do rozpalania można usunąć wiaderko na popiół - wtedy jest lepszy cug. W trakcie pieczenia czasem trzeba trochę uchylić pokrywę (1-2 cm), bo kominek u góry ma ciut mały przepływ. Do rozpalania to polecam cos takiego : Nasypujesz brykiet, podstawiasz rozpałke , otwierasz piwo , wypijasz piwo , wysypujesz brykiet - gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Do rozpalania to polecam cos takiego : Nasypujesz brykiet, podstawiasz rozpałke , otwierasz piwo , wypijasz piwo , wysypujesz brykiet - gotowe Ja układam na palenisku kilka drewienek, biała rozpałka i po kilku minutach sypię po trochu węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja układam na palenisku kilka drewienek, biała rozpałka i po kilku minutach sypię po trochu węgla Też kiedyś tak robiłem ale jak mówię jeśli ktoś pali brykietem to przy użyciu komina rozpalanie jest praktycznie bezobsługowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Mam całkiem podobny już kilka lat. Dobrze się sprawuje, ale na jedno grillowanie trzeba rozpalić torbę 2,5 kg węgla. Na ruszt wchodzi dwie tacki. U mnie urwało się pokrętło od regulacji wysokości paleniska. Ale tu widzę to wygląda trochę inaczej, więc może przekonstruowali. Do rozpalania można usunąć wiaderko na popiół - wtedy jest lepszy cug. W trakcie pieczenia czasem trzeba trochę uchylić pokrywę (1-2 cm), bo kominek u góry ma ciut mały przepływ. Pokrętło akurat jest solidne, za to rączke od ciągnięcia grilla urwałem. Materiał w sumie ok, ale przesadziłęm z siłą dokręcania (w instrukcji nei było podanego momentu dokręcania ). Na szczęście trzyma się dobrze nawet na jednej śrubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja po ostatniej majówce choruję na grill gazowy... Na mój węglowy juz nie patrzę Gazowy mam w domu, na zewn wolę węglowy i browar w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
open Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Ja układam na palenisku kilka drewienek, biała rozpałka i po kilku minutach sypię po trochu węgla A daj Pan spokój z tą białą podpałką.... nie wiem z czego to robią ale śmierdzi niesamowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekp Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Panowie doradźcie jaki grill zakupić, bo już mam dość takiego za 9zł z Biedronki Oglądałem grile w Obi i taki wpadł mi w oko: obi.jpg https://www.obi.pl/decom/product/Activa_Grill_stalowy_Angular_116%2C5cm_x_108cm_x_70cm/6163661 Ma: - kółka - regulowane palenisko - przykrywkę z termometrem - półkę - nie jest okrągły - tackę na popiół - wygląda bardzo solidnie Niestety jest dość drogi 560zł i duży. Czy polecicie coś podobnego z grili węglowych ? Od wielu lat grilluję i kupowałem grille w cenie ok.400-500 zł, ale dwa lata temu kupiłem Webera i uważam, że poprzednie zakupy były pomyłką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 a ja powiem Wam szczerze, że te wszystkie grille na węgiel czy brykiet to nie dla mnie. Ja tam wole palić drewnem, a niżeli lecieć na normalnym. Po pierwsze grilowane lepiej smakuje, po drugie wiem co za drzewo się pali, a po 3 palę to co natura dała, a w brykiecie czy węglu nie wiadomo co jest. Tak, wiem na opakowaniu jest napisane ale ja tam do końca nie wierzę w to co tam pisze. Pewnie ktoś mi powie, że się mylę, że się nie znam i w ogóle, ale niech sobie tak dalej myśli. Jadłem karczki, kiełbachy i inne takie z grilla opalonego drewnem oraz z takiego opalanego węglem czy też brykietem i różnica w smaku jest masakryczna. Nawet moi teście to stwierdzili jak spróbowali tej samej kiełbasy robionej na tradycyjnym grillu (brykiet, węgiel) i na zwykłym opalanym drewnem. Jakby ich ktoś teraz zapytał czy nie chcą wrócić do tradycyjnego to uwierzcie mi, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Morgan, kiełbasę choć sam kręcisz, że tak paliwo dla Ciebie ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KeyaR Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja po ostatniej majówce choruję na grill gazowy... Na mój węglowy juz nie patrzę Mam, posiadam, bardzo sobie chwalę...tylko następny kupiłbym dwupalnikowy (mam jednopalnikowy z możliwością sterowania połowami palnika) i koniecznie bez konieczności używania kamieni lawy (badziew straszny)...nigdy nie udało mi się na węglowym zrobić mięska tak jak na gazowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 po drugie wiem co za drzewo się pali, a po 3 palę to co natura dała, a w brykiecie czy węglu nie wiadomo co jest. Tak, wiem na opakowaniu jest napisane ale ja tam do końca nie wierzę w to co tam pisze. Tak węglem się przejmujesz, że wiesz czym palisz, a pewnie nie wiesz co do kiełbasy wsadzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Mam, posiadam, bardzo sobie chwalę...tylko następny kupiłbym dwupalnikowy (mam jednopalnikowy z możliwością sterowania połowami palnika) i koniecznie bez konieczności używania kamieni lawy (badziew straszny)...nigdy nie udało mi się na węglowym zrobić mięska tak jak na gazowym... A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Marek1 Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie? Korzystałem kiedyś. Aromat jest (może trochę mniejszy ale jest), bo grilujesz pod przykryciem i dym jest trzymany pod przykryciem razem z mięskiem. Wygoda za to nieporównywalna. Czysto i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie?Jak lubisz kazda jedna padline usmolona takim samym zapachem to pozostan przy tradycyjnym.Sent from my Wileyfox Swift using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elgritone Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 a ja powiem Wam szczerze, że te wszystkie grille na węgiel czy brykiet to nie dla mnie. Ja tam wole palić drewnem, a niżeli lecieć na normalnym. Po pierwsze grilowane lepiej smakuje, po drugie wiem co za drzewo się pali, a po 3 palę to co natura dała, a w brykiecie czy węglu nie wiadomo co jest. Tak, wiem na opakowaniu jest napisane ale ja tam do końca nie wierzę w to co tam pisze. Pewnie ktoś mi powie, że się mylę, że się nie znam i w ogóle, ale niech sobie tak dalej myśli. Jadłem karczki, kiełbachy i inne takie z grilla opalonego drewnem oraz z takiego opalanego węglem czy też brykietem i różnica w smaku jest masakryczna. Nawet moi teście to stwierdzili jak spróbowali tej samej kiełbasy robionej na tradycyjnym grillu (brykiet, węgiel) i na zwykłym opalanym drewnem. Jakby ich ktoś teraz zapytał czy nie chcą wrócić do tradycyjnego to uwierzcie mi, że nie.Ale ze jak? Zamiast wegla uzywasz w grillu drewna? Czy poprostu palisz ognisko i masz jakis ruszt nad ogniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyman Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja układam na palenisku kilka drewienek, biała rozpałka i po kilku minutach sypię po trochu węgla mam identyczny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Jak lubisz kazda jedna padline usmolona takim samym zapachem to pozostan przy tradycyjnym. Sent from my Wileyfox Swift using Tapatalk Ja właśnie myślę nad gazowym, bo w tradycyjnym denerwuje mnie, że chwila moment ciuchy i włosy przesiąkają wędzonką. Tylko jeśli nie ma dymu z drewna, to co w takim grillu gazowym jest przewagą nad patelnią grillową na kuchence? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja właśnie myślę nad gazowym, bo w tradycyjnym denerwuje mnie, że chwila moment ciuchy i włosy przesiąkają wędzonką. Tylko jeśli nie ma dymu z drewna, to co w takim grillu gazowym jest przewagą nad patelnią grillową na kuchence? Ogrodek, piwo w reku i cala otoczka za wyjatkiem dymu we wlosach i oczach.Sent from my Wileyfox Swift using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ogrodek, piwo w reku i cala otoczka za wyjatkiem dymu we wlosach i oczach. No ok, ale w smaku mięso takie jak na patelni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 No ok, ale w smaku mięso takie jak na patelni? Niestety nie mialem okazji jesc chyba niczego z takiej patelni. Ale na zdrowy rozum smak moze byc nieco inny gdyz to jednak dalej grillowanie, a nie smazenie. Jakich smakow konkretnie szukasz?Sent from my Wileyfox Swift using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Jakich smakow konkretnie szukasz? Grillowych, wędzonych, ale bez śmierdzących ubrań Dla mnie idealna sytuacja jest, gdy nie ja stoję przy tradycyjnych grillu, a tylko czekam na podanie jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Grillowych, wędzonych, ale bez śmierdzących ubrań Dla mnie idealna sytuacja jest, gdy nie ja stoję przy tradycyjnych grillu, a tylko czekam na podanie jedzenia To jest szansa, ze bylbys pozytywnie zaskoczony grillowaniem na gazie.Sent from my Wileyfox Swift using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie? jeżeli już to specjalne wiórki drzewne umieszczane w pojemniczku na palenisku. Aromaty w płynie to sama chemia, takie same g*** jak chemiczne rozpałki w grillach węglowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie? W US widziałem w sprayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bielaPL Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja układam na palenisku kilka drewienek, biała rozpałka i po kilku minutach sypię po trochu węgla A ja wsadzam w brykiet opalarke i po 5 minutach jest cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 7 Maja 2016 Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Aromaty w płynie to sama chemia, takie same g*** jak chemiczne rozpałki w grillach węglowych. Jaka to ta chemia? Dym naturalny sam w sobie to przecież sama chemia, a ten w płynie robi się poprzez "uwięzienie" tego naturalnego w wodzie. Czyli to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jaka to ta chemia?Dym naturalny sam w sobie to przecież sama chemia, a ten w płynie robi się poprzez "uwięzienie" tego naturalnego w wodzie. Czyli to to samo. przeczytaj sobie jak się robi aromat dymu wędzarniczego i co wchodzi w jego skład. Co do dymu naturalnego to widzę, że uwierzyłeś w bzdurne unijne wymysły n/t wędzenia niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 przeczytaj sobie jak się robi aromat dymu wędzarniczego i co wchodzi w jego skład. Daj linka Co do dymu naturalnego to widzę, że uwierzyłeś w bzdurne unijne wymysły n/t wędzenia niestety. W dupie mam unijne wymysły i nie o to chodzi. Dym powstaje dzięki spalaniu. Spalanie to reakcja chemiczna, w trakcie której wydzielają się różne związki chemiczne, ergo naturalny dym to sama chemia również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Daj linka jak znajdę to opracowanie to Ci wrzucę. Dym powstaje dzięki spalaniu. Spalanie to reakcja chemiczna, w trakcie której wydzielają się różne związki chemiczne, ergo naturalny dym to sama chemia również. z tego co pamiętam wiele zależy od rodzaju drewna i jego wilgotności. Im miększe i bardziej mokre drewno tym więcej niepożądanych związków w dymie. Inna sprawa, że dym składa się szacunkowo z kilku tysięcy składników, a zidentyfikowanych jest raptem kilkaset. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyman Napisano 8 Maja 2016 Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Daj linka W dupie mam unijne wymysły i nie o to chodzi. Dym powstaje dzięki spalaniu. Spalanie to reakcja chemiczna, w trakcie której wydzielają się różne związki chemiczne, ergo naturalny dym to sama chemia również. nie macie większych zmartwień i problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KeyaR Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 A jak z aromatem dymu na gazowym? Trzeba dokupywać naturalny dym w płynie? Są specjalne wiórki drzewne dzięki którym uzyskuje się aromat...ale myślę, że gdybyś dostał dwa kawałki mięcha grilowane na węglowym i gazowym, to byś nie rozpoznał, który jest który...no może po smrodzie bijącym od grilującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 mieso rozni sie w smaku bez 2 zdan z gazowca jest bardziej soczyste i mniej wypieczone wewnatrz, podejzewam ze gruby kawalek moglby byc nawet niedopieczony wewnatrz mi smakuje druga ciekawostka. po wczorajszym grilowaniu: w pojemniku na ociekajacy tluszcz bylo okolo 100ml tlustej "mazi" w weglowym caly tluszcz z miesa kapie na rozgzrany wegiel i spala sie okapcajac tym mieso.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianB Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Jakie temperatury można osiągnąć w takim grillu gazowym przy zamkniętej i otwartej pokrywie? 300+ da radę osiągnąć, żeby robić wyśmienitą pizzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 druga ciekawostka. po wczorajszym grilowaniu: w pojemniku na ociekajacy tluszcz bylo okolo 100ml tlustej "mazi" w weglowym caly tluszcz z miesa kapie na rozgzrany wegiel i spala sie okapcajac tym mieso.... A to zależy akurat od metody grillowania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 A to zależy akurat od metody grillowania .... oświeć mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 oświeć mnie http://grillmix.pl/serwis/metody-grillowania.html Grillowanie metodą pośrednią na grillu węglowymW celu zastosowania metody pośredniej przy użyciu grilla węglowego, należy równomiernie wsypać rozżarzony brykiet za przegrody do węgla, bądź do koszy na węgiel. Położyć tackę aluminiową na ruszcie do pieczenia pomiędzy przegrodami bądź koszami, aby ociekający tłuszcz i soki z mięsa mogły do niej wpadać. Zawartość tacki można później wykorzystać do przygotowania sosów. Zapobiega to również spaleniu tłuszczów podczas grillowania tłustych potraw takich jak gęś, kaczka czy pieczeń. W przypadku produktów o dłuższym czasie grillowania, można nalać do tacki trochę wody, aby mięso nie wyschło i nie zaczęło się palić. Położyć ruszt do smażenia i ułożyć na środku produkty, które będą grillowane. Następnie należy zamknąć pokrywę i otworzyć ją dopiero wtedy, gdy podany czas minął, bądź w celu sprawdzenia czy potrawy są już gotowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KeyaR Napisano 9 Maja 2016 Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Jakie temperatury można osiągnąć w takim grillu gazowym przy zamkniętej i otwartej pokrywie? 300+ da radę osiągnąć, żeby robić wyśmienitą pizzę? Przy otwartej nie jestem w stanie zmierzyć (termometr w pokrywie), natomiast przy zamkniętej, na pusto mogę uzyskać spokojnie 250 lub nawet trochę więcej, a jak wrzucę mięso to 200 przy skręconym palniku do połowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Pierwszy test grilla za mną. Niestety trochę średnio to wygląda Garnek montowany od spodu na popiół jest wsuwany. Na zimno, np przy przeciąganiu grilla sam się wysuwa i odpada. Po nagrzaniu natomiast, gdy chcemy wypiąć garnek z ciepłym popiołem nie dałem rady tego zrobić. Gorszy problem to "palenisko" w tym droższym grillu była blacha z dziurami, na który sypało się węgiel. Tutaj jest ruszt, taki prawie jak górny do smażenia. Efekt jest taki, że przy wsypywaniu część węgla trafia odrazu do popielnika. Muszę pokombinować z dodaniem drutów, aby była gęstrza siatka, albo wymienić na blachę. może ktoś widział z czego taką blachę można dopasować ? Coś koło 40x60 cm z tworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oscar_ Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Używac brykietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Używac brykietu... Też używam, ale mam jeszcze zapasy węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morgan Napisano 10 Maja 2016 Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 @DamianB@Olleo jeśli chodzi o kiełbasę itd to mam z sprawdzonego źródła i wiem co w niej jest @@elgritone tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elgritone Napisano 11 Maja 2016 Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 @DamianB@Olleo jeśli chodzi o kiełbasę itd to mam z sprawdzonego źródła i wiem co w niej jest @@elgritone tak to wygląda Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.