Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie dom

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał:

Jakie schody na strych polecacie?

Mam Fakro, b.ciepłe z rozkładaną drabinką (na spręzynach i amortyzatorze), sprawują się bez zarzutu. 

Napisano

Ja mam LTK Thermo 70x140. Dostałem na nie 25% rabatu w firmie gdzie kupowałem "dach". Na zdjęciach termowizyjnych wyszły bardzo dobrze.

Jeżeli na strychu masz mieć graciarnie (kartony, nieużywane rzeczy, itd) to polecam brać max jakie są, ułatwia to wnoszenie i chodzenie.

Napisano

Ja szukałem długo i wybór padł na Kronmat OPTISTEP OLE

Praktycznie to samo co fakro a z dostawą kosztowały ciut ponad 300 zł, 70 x 120.

Sprawdzają się i po obrobieniu wyglądają elegancko.

Napisano

Chcialbym sie podpiac do tematu, jesli mozna

CO mam zrobic jesli otwor w stropie mam o wymiarach 85x120cm?
Trzeba go jakos zmniejszyc, czy co mam zrobic?

Schodow 80x120 zbyt wiele nie ma, a fakro najbardziej pasujacy rozmiar ma 70x120

To co, po bokach bede musial dac jakies grube belki po 7,5cm?

Napisano
5 godzin temu, komandos80 napisał:

Chcialbym sie podpiac do tematu, jesli mozna

CO mam zrobic jesli otwor w stropie mam o wymiarach 85x120cm?
Trzeba go jakos zmniejszyc, czy co mam zrobic?

Schodow 80x120 zbyt wiele nie ma, a fakro najbardziej pasujacy rozmiar ma 70x120

To co, po bokach bede musial dac jakies grube belki po 7,5cm?

Masz na myśli strop o konstrukcji drewnianej ?

Jeżeli tak to wypełnia się czym pasuje albo belkami albo robi się konstrukcje i wypełnia wełną, żeby więcej cm zgubić. U siebie musiałem wyciąć jętkę, ale została zrobiona obudowa z tego samego materiału pod wymiar schodów

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

Masz na myśli strop o konstrukcji drewnianej ?

nie, strop teriva

czym wypelnic te 15cm?

Napisano
  • Autor
nie, strop teriva
czym wypelnic te 15cm?
Mogą być belki tylko żebyś je mocno do czegoś przymocowal
Napisano
  • Autor

Dobra jeszcze jeden problem . Korytarz jest niewielki. Podstawa między rozlozonymi schodami a ściana może mieć max 120cm. Przy wlazie 120 podstawa wg danych ma 134. Kupować te 120 i skracać schody do 120 czy kupić wlaz 100?

Napisano
2 godziny temu, komandos80 napisał:

nie, strop teriva

czym wypelnic te 15cm?

Można zrobić kratownicę wypełnioną wełną i przykotwić do stropu.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Można zrobić kratownicę wypełnioną wełną i przykotwić do stropu.

jakos nie moge sobie wyobrazic jak to przymocowac pewnie do stropu

masz jakis rysunek, ktory pokazuje zasade?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dobra kupiłem te fakro 70x100 bo takie mi się mieszczą tylko

jak na takiego renomowanego producenta to tak to sobie wygląda

jeden sęk na obudowie wypadnięty to zapaćkany czymś był

do tego listwy są białe bardziej błyszczące a kątowniki do nich białe matowe i już różnica wychodzi w wyglądzie

to tak na 1 rzut oka co mi się nie podobało

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

dobra pany zaraz się wprowadzam

dla ciekawskich koszt budowy to jakieś 460 klocków bez ogarnięcia kostki, działki, ogrodzenia ale z kilkoma szafami i łóżkami, z drogawą kuchnią

dla potomnych co chcą się budować

Trzeba się przyzwyczaić że każdy kto przychodzi nie zrobi roboty tip top. Zawsze spierdzieli. Pytanie tylko czy to są małe rzeczy czy duże i jak szybko one wychodzą. Najlepiej jak są małe i wychodzą od razu :) to wtedy jeszcze zdąży poprawić. Dla ludzi którzy takie rzeczy będą co chwile przeżywać to nie polecam budowania. Lepiej żyć w nieświadomości tego co zbudował developer.

Jeśli ktoś lubi wyzwania to polecam, ciekawe doświadczenie życiowe - wiem już dlaczego mężczyzna powinien postawić dom.

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał:

Lepiej żyć w nieświadomości tego co zbudował developer.

Jeśli ktoś lubi wyzwania to polecam, ciekawe doświadczenie życiowe - wiem już dlaczego mężczyzna powinien postawić dom.

Popieram w 100 % ;]

Niedawno był kolega, który ma żonę perfekcjonistkę i powiedział po oglądnięciu domu że oni nie dali rady by się wybudować, bo wybierali by materiały przez kilka lat.

Kupno i wykończenie mieszkania to dla inwestora, który wybudował dom robota na wolny weekend :oki:

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

Niedawno był kolega, który ma żonę perfekcjonistkę i powiedział po oglądnięciu domu że oni nie dali rady by się wybudować, bo wybierali by materiały przez kilka lat.

Ja chyba będę miał takiego sąsiada, patrząc ile czasu wybierają projekt, to już współczuję ekipie, która to będzie budować. 😄

Napisano
  • Autor

No to jeszcze rolety... zwykle miałem i wiem z czym się to je. Jak sprawdzają się te dzień noc? Nie zabierają więcej światła jak zwykle firanki? Rzymskie z opcją dzień i noc też są ciekawe. Ktoś coś podpowie?

Napisano

Możesz pokazać jaką masz kuchnie? 

Napisano
41 minut temu, bielaPL napisał:

No to jeszcze rolety... zwykle miałem i wiem z czym się to je. Jak sprawdzają się te dzień noc? Nie zabierają więcej światła jak zwykle firanki? Rzymskie z opcją dzień i noc też są ciekawe. Ktoś coś podpowie?

U mnie plisy się sprawdzają.

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał:

Jak sprawdzają się te dzień noc? Nie zabierają więcej światła jak zwykle firanki?

oczywiście, że zabierają, jak roleta "dzień-noc" jest spuszczona i jest w stanie "dzień" to zasłania pół okna, w stanie "noc" zasłania całe. Firanka jednak tylko przesłania okno.

Napisano
Dnia 26.02.2019 o 09:53, bielaPL napisał:

dobra pany zaraz się wprowadzam

Czy do zawiadomienia o zakończeniu budowy musiałeś mieć papier od elektryka "Protokół badania wewnętrznej instalacji elektrycznej" ?

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał:

Czy do zawiadomienia o zakończeniu budowy musiałeś mieć papier od elektryka "Protokół badania wewnętrznej instalacji elektrycznej" ?

Pytaj o wymagane kwity w Inspektoracie nadzoru budowlanego.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Pytaj o wymagane kwity w Inspektoracie nadzoru budowlanego.

Kurde, to co - co rejon to inne wymagania?

Napisano
7 godzin temu, exor napisał:

Kurde, to co - co rejon to inne wymagania?

Wymagania te same, ale rożne interpretacje :(

Napisano
  • Autor

Jeszcze nie wiem ;)
Napisano
Dnia 7.03.2019 o 12:49, exor napisał:

Ja musiałem mieć taki protokół.

Napisano

Zazwyczaj jest wymagany, to pomiary instalacji wewnętrznej z podpisami elektryków oraz osoby z uprawnieniami projektowymi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.