Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie dom

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, komor napisał:

Coś w stylu zasypki fundamentów u mnie ;]

Piękny piasek z kopania wybrany, myślę, trochę się zaoszczędzi.

Poszło dodatkowo 200 t;l

Z tym też miałem przebój, a właściwie to farta, bo dzięki doświadczeniu operatora koparki co ściągał mi humus zaoszczędziłem z 3 tys na żwirek, a mianowicie potrzebnych by było kilkanaście wywrotek, ale pan koparkowy wpadł na genialny pomysł, że na mojej działce, na górce z 50m od budowy wygrzebie dziurę i stamtąd zasypie ławy, zamiast prawie 4 tys kosztowało mnie to 700 czy 900zł i jego dniówkę z koparko-ładowarką. Wygrzebał 4m dziurę, nawybierał żwiru, potem porównał wszystko i wyrównał kupą zepchniętego humusu, pougniatał i w tej chwili lekko zniwelował tylko górkę, że nawet niewidoczne to jest, rosną sobie tam malinki, a mi kasa została na dalsze części budowy. To tylko pokazuje, że czasami wiedza, rozsądek pomaga sporo zaoszczędzić na budowie, bez straty jakości.

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał:

Z tym też miałem przebój, a właściwie to farta, bo dzięki doświadczeniu operatora koparki co ściągał mi humus zaoszczędziłem z 3 tys na żwirek, a mianowicie potrzebnych by było kilkanaście wywrotek, ale pan koparkowy wpadł na genialny pomysł, że na mojej działce, na górce z 50m od budowy wygrzebie dziurę i stamtąd zasypie ławy, zamiast prawie 4 tys kosztowało mnie to 700 czy 900zł i jego dniówkę z koparko-ładowarką. Wygrzebał 4m dziurę, nawybierał żwiru, potem porównał wszystko i wyrównał kupą zepchniętego humusu, pougniatał i w tej chwili lekko zniwelował tylko górkę, że nawet niewidoczne to jest, rosną sobie tam malinki, a mi kasa została na dalsze części budowy. To tylko pokazuje, że czasami wiedza, rozsądek pomaga sporo zaoszczędzić na budowie, bez straty jakości.

Nie u wszystkich się tak da, ale plus dla niego że pomyślał i sprawdził. Moj kolega jak budował to miał jeszcze większego fuksa, bo miał duży dom w pełni podpiwniczony, działka mała więc wszystko trzeba było wywieźć, z kilkaset m3, koszt kilkanaście tyś, na szczęście kilka posesji dalej ktoś potrzebował dużo ziemi, więc zapłacił tylko za koparkę ;)

Napisano
8 minut temu, sherif napisał:

Nie u wszystkich się tak da, ale plus dla niego że pomyślał i sprawdził. Moj kolega jak budował to miał jeszcze większego fuksa, bo miał duży dom w pełni podpiwniczony, działka mała więc wszystko trzeba było wywieźć, z kilkaset m3, koszt kilkanaście tyś, na szczęście kilka posesji dalej ktoś potrzebował dużo ziemi, więc zapłacił tylko za koparkę ;)

Pewnie że nie u wszystkich, na mojej działce piękny żółciutki piasek i żwirek więc idealna wręcz podsypka :ok: Ja jako budowlany nieogar wypłaciłbym kasę za kilkanaście wywrotek :) Ale jak na działce glina to wiadomo, że się nie da, właśnie tutaj plus dla ludzi co potrafią mądrze podpowiedzieć i widzą to, czego moje oczy nie widziały, zarówno z racji odległości jak i spraw na głowie, a dla niego to był chleb powszedni.

Napisano
Dnia 8.12.2017 o 08:24, AkuQ napisał:

Wygrzebał 4m dziurę, nawybierał żwiru, potem porównał wszystko i wyrównał kupą zepchniętego humusu

Pytanie, jakiej jakości był ten humus. 

Bo "dobry" humus kosztuje 50 zł za tone, a piasek zasypkowy 10 zł

Juz kilku klientom tak robiłem jak u Ciebie, ale realnie licząc to wcale do przodu na tym nie wyszli

Napisano
9 godzin temu, blue_ napisał:

Pytanie, jakiej jakości był ten humus. 

Bo "dobry" humus kosztuje 50 zł za tone, a piasek zasypkowy 10 zł

Juz kilku klientom tak robiłem jak u Ciebie, ale realnie licząc to wcale do przodu na tym nie wyszli

Słabej, jak pisałem powyżej u mnie ziemia piasek, żwirek, klasa ziemi V i VI, humus nie nadaje się pod trawnik itd, więc ruch był właściwy.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Pytanie o okna

Wstępnie wybrane jakieś 3 szybowe, 6 komorowe o szerokości 82mm bo to taka średnia dobra półka i wszyscy tak polecają ale...

Nie mogę zrozumieć czemu jest aż taka spinka na parametry okienne przy wentylacji mechanicznej? Okno powiedzmy trzyma super parametry ale nawiewnik i tak wwiewa powietrze żeby była wentylacja poprawna. Może mi ktoś wytłumaczyć czemu te droższe okna będą lepsze (interesuje mnie tylko aspekt cieplny)?

Drugie pytanie o montaż

Jak to fachury powinni zrobić żeby było dobrze? Czy takie dodatkowe rzeczy jak poniżej są warte dopłaty?

- ciepły montaż warstwowy (piana wyizolowana obustronnie folią firmy Illbruck z serii DUO) 
- listwa podparapetowa z XPS   lub ciepły parapet z XPS  

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał:

Pytanie o okna

Wstępnie wybrane jakieś 3 szybowe, 6 komorowe o szerokości 82mm bo to taka średnia dobra półka i wszyscy tak polecają ale...

Nie mogę zrozumieć czemu jest aż taka spinka na parametry okienne przy wentylacji mechanicznej? Okno powiedzmy trzyma super parametry ale nawiewnik i tak wwiewa powietrze żeby była wentylacja poprawna. Może mi ktoś wytłumaczyć czemu te droższe okna będą lepsze (interesuje mnie tylko aspekt cieplny)?

Drugie pytanie o montaż

Jak to fachury powinni zrobić żeby było dobrze? Czy takie dodatkowe rzeczy jak poniżej są warte dopłaty?

- ciepły montaż warstwowy (piana wyizolowana obustronnie folią firmy Illbruck z serii DUO) 

Przy oknach patrz na szerokość profilu, parametry wkładu (0.5 czy 0.7) oraz parametry cieplne całego okna + producenta oraz profil.. Przy WM spinka jest po to, że przy nieszczelnościach może Ci zaciągać zimne powietrze, teraz prawie każde okno jest szczelne ale bardzo ważny jest montaż.

Do montażu ciepłego IMO warto dopłacić, tym bardziej że zazwyczaj nie jest to duża kwota. To czy będą to taśmy Illbrucka czy trzy różne taśmy to wszystko jedno, bo rezultat ten sam.

Ciepłe parapety z XPS zdecydowanie warto !!! Pamiętam, że kosztowało to mało a efekt był bardzo dobry, okno stabilnie mocowało się do tego i super to wyszło na zdjęciach termowizyjnych, nawet przy próbie podciśnienia nie było żadnych przecieków gdzie wg badającego zwykle są tam problemy.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, sherif napisał:

Przy oknach patrz na szerokość profilu, parametry wkładu (0.5 czy 0.7) oraz parametry cieplne całego okna + producenta oraz profil.. Przy WM spinka jest po to, że przy nieszczelnościach może Ci zaciągać zimne powietrze, teraz prawie każde okno jest szczelne ale bardzo ważny jest montaż.

generalnie wstępnie jestem zdecydowany na te

http://www.ms.pl/produkty/okna_msline

Ale nadal nie rozumiem tej kwestii żeby to super izolować - ciepłe montaże itd a i tak nawiewnik wpuszcza określoną ilość powietrza żeby była wentylacja

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

generalnie wstępnie jestem zdecydowany na te

http://www.ms.pl/produkty/okna_msline

Ale nadal nie rozumiem tej kwestii żeby to super izolować - ciepłe montaże itd a i tak nawiewnik wpuszcza określoną ilość powietrza żeby była wentylacja

Nawiew WM wprowadzi ciepłe powietrze a nieszczelności w montażu zimne ..

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał:

Pytanie o okna

Drugie pytanie o montaż

Jeżeli masz wentylację mechaniczną to okna muszą być bez nawiewników.

Ważne żeby okna miały dodatkową środkową uszczelkę. Ten profil chyba ma.

W montaż warstwowy też warto zainwestować + oczywiście ciepłe parapety.

Przed montażem wnęki okienne powinny zostać wytynkowane.

Prawidłowo zamontowane okno mniej więcej wygląda tak ;)

20171125_085504.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jak myślicie, ile to jest realnie teraz warte?

działka 1000m2 Falenty Nowe

dom surowy 130m2 z dachówką cementową + garaż 1 stanowiskowy (spory z 26 czy 28m2)

81f497beb459756d3676f8d2ec2a27d0.jpg

Napisano
58 minut temu, bielaPL napisał:

dom surowy 130m2 z dachówką cementową + garaż 1 stanowiskowy (spory z 26 czy 28m2)

Juz Ci sie budowanie odwidzialo? ;]

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał:

Bravo w gratisie 

;]

Napisano
  • Autor

Nie. Ale jeśli bym teraz sprzedał z zyskiem to nie mam nic przeciwko.
Napisano
17 godzin temu, bielaPL napisał:

a po ile tam stoją same działki?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maro_t napisał:

a po ile tam stoją same działki?

99% ogłoszeń w necie wisi po 300 zł za metr

ale

te co się kupują (bez ogłoszeń w necie) idą tak po 200-250zł za metr (pola nieuzbrojone)

Napisano
22 minuty temu, bielaPL napisał:

99% ogłoszeń w necie wisi po 300 zł za metr

ale

te co się kupują (bez ogłoszeń w necie) idą tak po 200-250zł za metr (pola nieuzbrojone)

czyli działka 250 tys, stan surowy otwarty 150 tys = 400 tys pln

w takim stanie cena musi być atrakcyjna imho raczej dla kupującego. Bo z jednej strony budowa stanu surowego to najszybszy etap budowy, więc lepiej kupić działkę i zbudować sobie samemu według własnego projektu, z drugiej strony najbardziej kosztowna i czasochłonna  część budowy cały czas przed nami, więc kupujący ma z jednej strony mocno już narzucony projekt, powierzchnię i rozkład pomieszczen, a z drugiej najgorsza część nadal przed nim. Ja bym wolał już kupować w stanie deweloperskim, kupno stanu surowego to imho najgorsze wyjście. Chyba że lokalizacja jest taka super, że będzie kolejka chętnych gotowych łyknąć nawet niepasujacy im projekt.

Napisano
  • Autor

czyli działka 250 tys, stan surowy otwarty 150 tys = 400 tys pln

w takim stanie cena musi być atrakcyjna imho raczej dla kupującego. Bo z jednej strony budowa stanu surowego to najszybszy etap budowy, więc lepiej kupić działkę i zbudować sobie samemu według własnego projektu, z drugiej strony najbardziej kosztowna i czasochłonna  część budowy cały czas przed nami, więc kupujący ma z jednej strony mocno już narzucony projekt, powierzchnię i rozkład pomieszczen, a z drugiej najgorsza część nadal przed nim. Ja bym wolał już kupować w stanie deweloperskim, kupno stanu surowego to imho najgorsze wyjście. Chyba że lokalizacja jest taka super, że będzie kolejka chętnych gotowych łyknąć nawet niepasujacy im projekt.
Może masz rację że taki stan najgorszy do sprzedaży. Zrobię Dev i wystawie i zobaczymy ;)
Napisano

Osobiście wolałbym kupić surowy otwarty.

Sam sobie wybiorę jakie okna, ile ocieplenia itp.

Napisano
34 minuty temu, Adam___ napisał:

Osobiście wolałbym kupić surowy otwarty.

Sam sobie wybiorę jakie okna, ile ocieplenia itp.

Jak miałbym kupić dom na takim etapie  budowy to wolalbym sam wybrać projekt jaki mi pasuje. Co innego jak już wykończony dom lub w swietnej lokalizacji.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sadlos napisał:

Jak miałbym kupić dom na takim etapie  budowy to wolalbym sam wybrać projekt jaki mi pasuje. Co innego jak już wykończony dom lub w swietnej lokalizacji.

Ja Ci powiem że kupno wykończonego to ryzyko, na tym etapie SSO tak wiele można było ciąć kosztów których potem nikt nie widzi... ale wychodzą z czasem. Dopiero swoja budowa pokazała jak to wygląda.

Napisano

W sumie to jestem ciekaw czy bedzie jakieś zainteresowanie, bo o tym samym myślałem będąc na tym etapie. Niestety doszedłem do wniosku, ze dla kilku tysi nie chcialbym zmieniać lokalizacji. 

Napisano

Ja osobiście wolałem jak już kupić działkę z domem do rozbiórki, niż pogodzić się z czyimś pomysłem czy ponosić konsekwencje czyiś błędów. Fakt, że może tak trafiłem, bo domy surowe które oglądałem nie spodobały mi się ani technicznie ani koncepcyjnie.

A z rozwalaniem trochę frajdy było ;)

Napisano
  • Autor

Panowie pytanie o okna, dwu czy trzy szybowe? Współczynik 1,1 kontra 0,84. A może część takich a część takich?

http://www.ms.pl/produkty/promocja_okna_msline

VS

https://www.ekookna.pl/nasz-produkty/okna-pvc-aluminium-drewno/pvc/eko-sun-6#pageWindow

które?

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Najlepiej, pakiet 3 szybowy, ciepła ramka, ciepły montaż i PVC.

Ja osobiście przed zamówieniem chciałem 2 szyby, piankę i PVC, skończyłem przy 3 szybach z PVC i jedno Alu HST ale z montażem na piance (temp, nie pozwalały użyć taśm rozprężnych.

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, komor napisał:

Najlepiej, pakiet 3 szybowy, ciepła ramka, ciepły montaż i PVC.

Ja osobiście przed zamówieniem chciałem 2 szyby, piankę i PVC, skończyłem przy 3 szybach z PVC i jedno Alu HST ale z montażem na piance (temp, nie pozwalały użyć taśm rozprężnych.

ja wiem że najlepiej

ale

ile to będzie oszczędności w skali roku? 50zł, 100zł?

Napisano

Patrzyłem na to inaczej,

dopłacając niecały 1000 zł miałem na wszystkie okna na profilu Rehau 80 mm zamiast Gealan 74mm. Za Rehau przemawiała 3 uszczelka, która na pewno ograniczy przenikliwość. Koniec końców mam od 0,60 - 0,83 Uw w zależności od okna. Też kombinowałem z 2 szybami w garażu i 3 wszędzie indziej, profil inny w garażu a inny w domu, ale budowanie domu w mniej niż rok to czas, a komplikując sobie takimi pierdołami osiwiałbym szybciej niż bym się wprowadził ;]

Niech Ci przekalkulują 2 i 3 szyby i sam zdecyduj na co Cie stać :oki:

Napisano
  • Autor
51 minut temu, komor napisał:

Patrzyłem na to inaczej,

dopłacając niecały 1000 zł miałem na wszystkie okna na profilu Rehau 80 mm zamiast Gealan 74mm. Za Rehau przemawiała 3 uszczelka, która na pewno ograniczy przenikliwość. Koniec końców mam od 0,60 - 0,83 Uw w zależności od okna. Też kombinowałem z 2 szybami w garażu i 3 wszędzie indziej, profil inny w garażu a inny w domu, ale budowanie domu w mniej niż rok to czas, a komplikując sobie takimi pierdołami osiwiałbym szybciej niż bym się wprowadził ;]

Niech Ci przekalkulują 2 i 3 szyby i sam zdecyduj na co Cie stać :oki:

najgorsze ze nie mogę spotkać wyliczeń ile to realnie daje oszczędności w skali roku... do tej pory wszyscy ładowali 2 szybowe...

albo np 2 szybko i ciepły montaż lub 3 szybowe bez cieplego montazu - co lepsze? :)

Napisano

Ogólnie powoli, powoli okna 2 szybowe są zastępowane przez 3 szybowe i za kilka lat pewnie na rynku rzadko spotkasz 2 szyby.

Ciepły montaż każdy piszę, że warto, mam 3 szyby i pianę na wszystkich oknach (HST montują w poniedziałek i pewnie też będzie piana, za zimno jest), pod koniec tego roku będę mógł powiedzieć czy sama piana na dobrym profilu z 3 szybami coś daje :phi:

Napisano

W naszym przypadku nikt nie proponował nawet nic mniejszego niż 3-szybowe. Wrzesień/październik 2017.

Co do ciepłego montażu to sprzedawca powiedział tak: jeśli z budżetu, który państwo mają na okna zostaje na montaż ciepły (z 1200zł dopłaty przy 10ciu oknach) to wybrać ciepły. W innym przypadku - olać.

Daliśmy se spokój. Normalny montaż jest. Okna to Oknoplast WND Softline.

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

W naszym przypadku nikt nie proponował nawet nic mniejszego niż 3-szybowe. Wrzesień/październik 2017.

Co do ciepłego montażu to sprzedawca powiedział tak: jeśli z budżetu, który państwo mają na okna zostaje na montaż ciepły (z 1200zł dopłaty przy 10ciu oknach) to wybrać ciepły. W innym przypadku - olać.

przy montażu ważniejsze od tego jak on się nazywa, czy będzie z taśmami, czy samą pianą jest to, żeby potem ekipa robiąca elewację, dobrze wszystko wykończyła wokół okien, dobrze zamontowała parapety itd. Mnie się wydaje, że dużo więcej niż te taśmy wokół okien da parapet styropianowy na którym dopiero stawia się okno.

Napisano

Jak rok temu zamawiałem okna to zostałem poinformowany, że już nie ma w sprzedaży okien dwu szybowych8]

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, sadlos napisał:

Jak rok temu zamawiałem okna to zostałem poinformowany, że już nie ma w sprzedaży okien dwu szybowych8]

jakaś ściema na maxa, w blokach nie ma potrzeby 3 szybowych, a w domach gdzie jest opał drewnem lub piecem też nie daje to już odczuwalnych korzyści

Napisano
18 godzin temu, maro_t napisał:

Mnie się wydaje, że dużo więcej niż te taśmy wokół okien da parapet styropianowy na którym dopiero stawia się okno.

Każdy fachura co do mnie wbija zachwala tzw. ciepłe parapety ze styroduru. Tynkarze co robią obecnie pochwalili to rozwiązanie i dodali że wg nich to najlepsza opcja.

Godzinę temu, bielaPL napisał:

jakaś ściema na maxa, w blokach nie ma potrzeby 3 szybowych, a w domach gdzie jest opał drewnem lub piecem też nie daje to już odczuwalnych korzyści

To daj 2 szyby, na pianie, cienki styropian z zewnątrz albo zero i zmniejsz ilość wełny do docieplenia, wtedy na pewno odczujesz niekorzyść :phi: U starych znajomych właśnie tak jest, dom budowany szybko po taniości z musu, miesięcznie płacą co najmniej 2 x tyle co inni za ogrzewanie gazem a palą non stop do tego kominkiem ;)

Napisano
22 minuty temu, komor napisał:

dom budowany szybko po taniości z musu, miesięcznie płacą co najmniej 2 x tyle co inni za ogrzewanie gazem a palą non stop do tego kominkiem ;)

Niektórzy nie rozumieją, że aby płacić mniej później trzeba na starcie nieco więcej wyłożyć.

Napisano
23 godziny temu, bielaPL napisał:

ja wiem że najlepiej

ale

Oszczędności czysto pozorne, marketingowe-różnicy nie zauważysz, tak samo jak na styro 12 czy 15cm. Elaboraty powstawały łącznie z wyliczeniami nie tylko na AK. Ważniejsze abyś miał docieplone dobrze obsadzenie okien, bo tam będzie zwiewało ciepło, obecne okna plastikowe w zasadzie każde są dobre, jeśli są dobrze wykonane i bardziej zwróć uwagę na okucia, budowę ramy a nie ilość szyb +2 i więcej. Ciepła ramka owszem.

I jeszcze jedna sprawa-jak budowałem równocześnie ze mną kuzyn budował, ja mam dobre okna 2 szybowe, on wziął 3 szybowe, i zadowolony nie jest-wpuszczają mniej światła. Natomiast jeśli miałbyś mieszkać przy ruchliwej ulicy, wtedy 3 szybówki lepiej wyciszają, zatem sam musisz zadecydować.

PS-już Ci samoloty przeszkadzają?:)

Napisano
Dnia 07/02/2018 o 09:38, bielaPL napisał:

ja wiem że najlepiej

ale

policz sobie ...

IMHO nie warto na tym oszczędzać.

Napisano
Dnia 07/02/2018 o 12:06, exor napisał:

a co miał powiedzieć, jak nei starczy to brać kredyt :)

Ja 3 lata temu jak kupowałem to mówili mi, że 2-szybowych prawie wcale nie sprzedają przy inwestorach indywidualnych.

Napisano
  • Autor
policz sobie ...
IMHO nie warto na tym oszczędzać.
Nie umiem:). I nie znalazłem w necie przykładów...
Napisano
  • Autor

Jednak znalazłem coś
Różnica rzędu 50-80zl na rok
https://m.budujemydom.pl/okna-i-drzwi/14186-jak-izolacyjnosc-okien-ma-sie-do-oszczednosc-energii

Niech to będzie 100zl nawet. Przez 25 lat zyskam 2500zl... czyli różnice między 2 a 3 szyby. A zysku jeszcze nie ma.

Napisano
45 minut temu, bielaPL napisał:

Jednak znalazłem coś
Różnica rzędu 50-80zl na rok
https://m.budujemydom.pl/okna-i-drzwi/14186-jak-izolacyjnosc-okien-ma-sie-do-oszczednosc-energii

Niech to będzie 100zl nawet. Przez 25 lat zyskam 2500zl... czyli różnice między 2 a 3 szyby. A zysku jeszcze nie ma.

Pisałem, że oszczędności pozorne-marketing miesza ludziom, jedyny plus to wyciszenie, ale mniej wpuszczają światła więc spory minus. Generalnie w budowlance nie ma co gonić za nowościami (czyli to co się pojawiło w ostatnich latach 2-3-5), poza ceną niewiele one wnoszą do budowy. Oszczędzanie na znikomym współczynniku szyb, a przyjedzie ekipa zamontować te 3 szybowe okna, schrzanią montaż i cały misterny plan idzie się paść...tak samo z dociepleniem poddasza, wełna i jej lambda, czy piana czy inne cuda to jedno, a sposób ich montażu (upchanie wszędzie wełny, wypianowanie szczelne) to drugie. Kupisz najlepszą wełnę, a kiepska ekipa nie upcha w skosach i będzie ciepełko uciekało.

Ja mam średnio docieplony dom, a na warunki AKowe wręcz nędznie-12cm średni klasowo styropian, 10cm na podłoże, ławy 10cm styrodur, strop 5cm, 3 balkony docieplone 3cm styro i papą z wywijką, okna 2 szyby. Tak ocieplony dom o powierzchni 184mkw (mieszkalnej) z wieloma mostkami cieplnymi o których tu grzmią jakie to zło zużył na chwilę obecną (od odpalenia pieca na ekogroch pod koniec września) jakieś 1800-1850kg ekogroszku, przy cenie 650zł/tona, czyli grzanie 4.5 mies kosztuje mnie jakieś 1200zł, czyli 266zł miesięcznie za ciepło w domu i ciepłą wodę. Temp na dole to "krótki rękaw łącznie z dziećmi" czyli ok 21.5-22*, góra chłodniej z 2st. Dokładając grubsze styro, 3 szybowe okna itd sądzę, że zysk w linii czasu nie zostałby wypracowany nigdy w stosunku do poniesionych kosztów.

Napisano

Ja mam słabo ocieplony dom. 12 cm styropianu na ścianach i 15-20 cm wełny na dachu. Okna 2-szybowe.

Aby utrzymać +15 na parterze i +10 na poddaszu wystarcza, że działają na parterze 3 grzejniki ustawione na 1/3 termostatu, w sumie 4 kW.

Napisano
  • Autor

Więc już miałem brać dwuszybowe ale...
https://m.budujemydom.pl/okna-i-drzwi/21258-nowe-wymagania-dla-okien-od-2017-roku
Prawnie nie mam takiej możliwości. Wziąłem 3 szyby.

Kolejne pytanie o drzwi wejściowe. Z szybą czy bez? Niby się przydaje ale i tak pewnie przez kuchnię się będzie patrzeć kto idzie. Może bez tego się obejdzie?

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Więc już miałem brać dwuszybowe ale...
https://m.budujemydom.pl/okna-i-drzwi/21258-nowe-wymagania-dla-okien-od-2017-roku
Prawnie nie mam takiej możliwości. Wziąłem 3 szyby.

Kolejne pytanie o drzwi wejściowe. Z szybą czy bez? Niby się przydaje ale i tak pewnie przez kuchnię się będzie patrzeć kto idzie. Może bez tego się obejdzie?

ja mam pełne bez szyby. Patrzeć kto idzie nie mam potrzeby, bo i tak nikt nie wejdzie przez zamkniętą bramę i furtkę. ;]  To tylko kwestia światła. Jak masz sień dobrze naświetloną, to bierz drzwi pełne, jak potrzebujesz więcej światła, to z szybą (a raczej trzema szybami jak w oknach ;))

Napisano
  • Autor

Przedsionek ciemny także zostawię z szybą. Teraz brama garażowa. Wstępnie Wiśniewski segmentowa z jakimś podstawowym napędem. Czy ktoś jest kto nie narzeka na ten produkt? :)

Napisano

U kumpla padł napęd bramy Wisniowskiego zanim wprowadził się... podobno mieli jakąś serię wadliwych napędów.

Napisano
  • Autor
U kumpla padł napęd bramy Wisniowskiego zanim wprowadził się... podobno mieli jakąś serię wadliwych napędów.
No ale co wymienili i naprawili i śmiga dalej?
Napisano
16 godzin temu, bielaPL napisał:

Przedsionek ciemny także zostawię z szybą. Teraz brama garażowa. Wstępnie Wiśniewski segmentowa z jakimś podstawowym napędem. Czy ktoś jest kto nie narzeka na ten produkt? :)

ja mam bramę garażową Wiśniowskiego: segmentowa z napędem na łańcuchu. Działa już prawie 5 lat bez żadnych problemów

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał:
13 godzin temu, mazi napisał:

No ale co wymienili i naprawili i śmiga dalej?

Wlasnie nie wiem, bo nie gadalismy ostatnio. Pewnie wymienili, bo to byla stosunkowo swiezo po zamontowaniu i z tego co mowil Wisniowski juz tych napedow nie oferuje, jakies inne teraz.

Edytowane przez mazi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.