Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie dom

Featured Replies

Napisano
14 minut temu, amciek napisał:

Ok, a dlaczego?

Zawsze mi sie wydawalo, ze im glebiej tym lepiej, wiecej ziemi, piaskow i innych naturalnych filtrow, ktore moga przejac syf z chemi, ktora nas zewszad otacza. Choc z drugiej strony na logike to ilosc wody od zarania ziemi sie nie zmienila wiec moze i masz racje.

Tylko że w jednym miejscu możesz mieć wodę pitną na 10-12m a w innym może być 75m i brak wody, a potem nawet  jak się trafi pokład to może być niezdatny do picia. Nie ma różnicy, woda pitna jest poniżej wód podskórnych, gdzie syf się przedostaje, a jakość warstw ziemi decyduje o jej filtracji i jakości, na glinie przecież inaczej się filtruje niż na żwirku.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

na moim przykładzie to mniej więcej tak:

- stan surowy otwarty 150 tys

- stan surowy zamknięty 170 tys

Czyli 20 tys na dach i okna? 

Napisano
8 minut temu, exor napisał:

Czyli 20 tys na dach i okna? 

na okna, drzwi i bramę garażową

Napisano
Dnia 26.09.2017 o 21:14, amciek napisał:

Skoro stan surowy to 150k to za co pozostałe 200k?
Okna, tynki, posadzki, elektryka, hydraulika. Co jeszcze i skąd te 200? Może naiwne pytania ale dla kogoś kto nic w swoim życiu nie wybudowal to niewiadome.

pamiętaj o wykończeniówce. 150 kPLN lekką ręką wkłada się w wykończenie mieszkania 100 m2, a co dopiero w dom.

Napisano
pamiętaj o wykończeniówce. 150 kPLN lekką ręką wkłada się w wykończenie mieszkania 100 m2, a co dopiero w dom.
No ja słyszałem, że trzeba liczyć min 1000 zł do każdego metra. Ale to wiadomo, że zależy od wyobraźni bo i można wydać milion.
Napisano
Teraz, amciek napisał:
Godzinę temu, bergerac napisał:

No ja słyszałem, że trzeba liczyć min 1000 zł do każdego metra. Ale to wiadomo, że zależy od wyobraźni bo i można wydać milion.

bo taka jest stawka nazwijmy to startowa. Do 1500 łatwo dobić.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Już jakoś wygląda
aaa6711f74270b8a67f76b1da8be6d8f.jpg

Napisano

W tym roku stan zamknięty?

Napisano
19 godzin temu, bielaPL napisał:

Już jakoś wygląda

ech, to Mazowsze. Płasko jak na stole. Jak tam mieszkałem, to mnie to irytowało, teraz czasami tęsknię ;).

A domek fajny, podoba mi się układ. Może dlatego, że podobny do mojego ;]

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Tomrad napisał:

W tym roku stan zamknięty?

Nie, dach dokończą, dechy i koniec

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Fundament wysoko - tam jest piwnica?

Ściana kolankowa na 4 bloczki? IMO 3 wystarczają :ok:

Nie jest jeszcze obsypany piachem teraz dopiero to zrobię. Ścianka jakoś tak wyszła

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

. Ścianka jakoś tak wyszła

Nie będziesz się obijał o skosy :)

Ja mam 3 bloczki, na tym wieniec i murłata - wewnątrz po ociepleniu skos zaczyna się na wysokości około 1 m już po położeniu podłóg :ok:

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I dach zrobiony. Jeszcze tylko muszę obsypać całość i zamykam ten bałagan.81f497beb459756d3676f8d2ec2a27d0.jpgbb2868eb8dcc8c7d3af687b8aff26ea4.jpg

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał:

I dach zrobiony. Jeszcze tylko muszę obsypać całość i zamykam ten bałagan.

teraz dopiero widać jak masz wysoko ten fundament. Po co tak? Teren podmokły tam jest?

Napisano
44 minuty temu, maro_t napisał:

teraz dopiero widać jak masz wysoko ten fundament. Po co tak? Teren podmokły tam jest?

Też tak to widzę. Potem raz ze koszta z dowiezieniem ziemi, dwa potencjalne problemu m.in z sąsiadami no i trzy, że całe życie pod górkę :phi:

Napisano
  • Autor
40 minut temu, maro_t napisał:

teren gliniasty

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał:

Też tak to widzę. Potem raz ze koszta z dowiezieniem ziemi, dwa potencjalne problemu m.in z sąsiadami no i trzy, że całe życie pod górkę :phi:

mam całą górę humusu, przy fundamentach będę obsypywał pospółką 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

Taki duży wykop miałeś  ??

Ja miałem dwie górki spod fundamentów, to może 5cm wyżej bym uzyskał obsypując po kilka metrów od obrysu. U Ciebie widzę, ze jest spoooro wyżej.

Poza tym sypanie tego tam gdzie będą chodniki to nie najlepszy pomysł.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sherif napisał:

Taki duży wykop miałeś  ??

Ja miałem dwie górki spod fundamentów, to może 5cm wyżej bym uzyskał obsypując po kilka metrów od obrysu. U Ciebie widzę, ze jest spoooro wyżej.

Poza tym sypanie tego tam gdzie będą chodniki to nie najlepszy pomysł.

nie wiem czy duży.. okaże się jak zacznę zasypywać ile zabrakło ;)

Napisano
44 minuty temu, bielaPL napisał:

nie chcę być pesymistą, ale żeby się nie okazało, że ta góra to zaraz zniknie, a teren niewiele podniesiesz. Ja też miałem górę ziemi na podwórku, nawet obiecałem sąsiadowi oddać część bo mi się zdawało, że tyyyyle zostanie. Po czym jak przyjechała koparka równać teren, to góra nagle znikła, a jakoś bardzo wyżej się nie zrobiło ;]

Napisano
  • Autor

może tak być ;) nie mam orientacji

Napisano

Schody wejsciowe robili od razu z fundamentem, czy dorabiali później ?

Napisano
  • Autor
Schody wejsciowe robili od razu z fundamentem, czy dorabiali później ?
Później
Napisano
Dnia 22.11.2017 o 12:52, maro_t napisał:

nie chcę być pesymistą, ale żeby się nie okazało, że ta góra to zaraz zniknie, a teren niewiele podniesiesz. 

Kazdemu sie wydaje, że ma za dużo. I kazdy pozniej dowozi tak czy inaczej ;]

Jak robie 10 lat na koparce, tak jeszcze nie byłem na budowie, gdzie nie było dowożone

Napisano
3 minuty temu, blue_ napisał:

Jak robie 10 lat na koparce, tak jeszcze nie byłem na budowie, gdzie nie było dowożone

U mnie nie było, ale ja mam dom raczej nisko, w zasadzie podłogę niewiele ponad poziomem gruntu. Po wyrónwaniu góry ziemi koparką podłoga wyszła na poziomie gruntu i nic nie dowoziłem ;]

Napisano
38 minut temu, blue_ napisał:

U mnie nie było, bo po co ... nie kombinowałem z poziomami. Obsypałem to co było i wyrównałem.

Napisano

wszystko też zależy od gruntu jaki jest i co wybiera się z wykopu. jak ktoś ma glinę, to musi się jej raczej pozbyć, a nawiez ziemi. często też działki są zaniżone od drogi i też trzeba sporo dosypać

Napisano
  • Autor

I jeszcze pytanko, bawić się samemu łopatą w obsypywanie koło domu piachu czy od razu wziąć koparę?

Napisano

Przy takiej ilości to musisz mieć duuuużo wolnego lub urlopu :phi:, szczególnie że pogoda jest średnia.

Dla koparki to kilka godzin pracy.

Napisano
16 godzin temu, blue_ napisał:

wszystko też zależy od gruntu jaki jest i co wybiera się z wykopu. jak ktoś ma glinę, to musi się jej raczej pozbyć, a nawiez ziemi. często też działki są zaniżone od drogi i też trzeba sporo dosypać

ja mam glinę. Nie bawiłem się w żadne nawożenie, obsypałem wkoło tym co zostało, wyrówanłem, posiałem na tym najtańszą trawę i rośnie. Po dwóch latach nie widać różnicy czy to rośnie na glinie czy na nawiezionej ziemi, a przynajmniej kasy w błoto nie wywalilem.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, maro_t napisał:

ja mam glinę. Nie bawiłem się w żadne nawożenie, obsypałem wkoło tym co zostało, wyrówanłem, posiałem na tym najtańszą trawę i rośnie. Po dwóch latach nie widać różnicy czy to rośnie na glinie czy na nawiezionej ziemi, a przynajmniej kasy w błoto nie wywalilem.

też mam glinę, ale jak wiadomo woda wtedy słabo wsiąka tylko stoi, ja w koło domu chce obsypać pospółką żeby woda spływała jak najniżej, reszte co zostało rozplantować, jak zabraknie to dowieźć

Napisano
  • Autor
20 minut temu, sherif napisał:

Przy takiej ilości to musisz mieć duuuużo wolnego lub urlopu :phi:, szczególnie że pogoda jest średnia.

Dla koparki to kilka godzin pracy.

z tydzień urlopu jeszcze mi został

Napisano
16 minut temu, bielaPL napisał:

też mam glinę, ale jak wiadomo woda wtedy słabo wsiąka tylko stoi, ja w koło domu chce obsypać pospółką żeby woda spływała jak najniżej, reszte co zostało rozplantować, jak zabraknie to dowieźć

u mnie ten problem jest rozwiązany poprzez nachylenie działki

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał:

I to jest dobre myślenie

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał:

ja mam glinę. 

Pewnie tą suchą. Jest jeszcze taka mokra i śliska, co z łyżki nie chce wylecieć i przykleja sie do opon, butów, itp. Taką sie wywozi, bo tylko problemy sprawia.

Po Twojej wypowiedzi sądzę, ze jesteś mało wymagający jeśli chodzi o wygląd działki ;]

Napisano
5 godzin temu, blue_ napisał:

Pewnie tą suchą. Jest jeszcze taka mokra i śliska, co z łyżki nie chce wylecieć i przykleja sie do opon, butów, itp. Taką sie wywozi, bo tylko problemy sprawia.

Po Twojej wypowiedzi sądzę, ze jesteś mało wymagający jeśli chodzi o wygląd działki ;]

nie wiem, nie znam się czy sucha czy mokra. Wyglądała mniej więcej tak:

DSCN3981.jpg.298c5636c3b41a1c12cff77c793f2663.jpg

;]

Napisano
31 minut temu, maro_t napisał:

nie wiem, nie znam się czy sucha czy mokra.

Jak nie pada - to sucha, jak pada - to mokra. Zupełnie jak u mnie było. :skromny:

Napisano
  • Autor

Moja ciemniejsza chyba. Jak sucha to twarda jak kamien. Można garnki lepić;)

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
8 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Jak nie pada - to sucha, jak pada - to mokra. Zupełnie jak u mnie było. :skromny:

Jest jeszcze taka ciemnobrązowa, która po wykopaniu jest sypka jak piasek. Ona sie nie klei jak ta żółta

Napisano
  • Autor

Czy takie resztki cegieł itp przy zasypywaniu usunąć czy może to zostać?d8b26ba54cf25a1881757fee4724f8db.jpg

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

Czy takie resztki cegieł itp przy zasypywaniu usunąć czy może to zostać?

gruz można zebrać, potłuc i choćby na drodze rozsypać :)

Jak wysoko będzie sypane?

Napisano
Dnia 22.11.2017 o 13:00, bielaPL napisał:

może tak być ;) nie mam orientacji

Ja miałem piasek/żwirek, chciałem posiać trawkę, więc trzeba było sypnąć trochę czarnoziemu. Myślę-10-15 ton i starczy. Poszło 130t i tylko cienki dywanik się zrobił....:hehe:

IMG_20160425_174955.jpg.f79d052c7ca4e8c5673d8ecf0384e871.jpg

Napisano
2 godziny temu, AkuQ napisał:

Ja miałem piasek/żwirek, chciałem posiać trawkę, więc trzeba było sypnąć trochę czarnoziemu. Myślę-10-15 ton i starczy. Poszło 130t i tylko cienki dywanik się zrobił....:hehe:

Trawę tak, gorzej z roślinami.

Dwa razy dwie thuje mi zdechły, aż za trzecim razem dokopałem się do dużego kawałka betonu pod korzeniami :).

Jakoś teraz mam wrażenie, że ilekroć coś utwardzałem wywalałem gruz w ogródku/wjeździe to i tak go potem musiałęm wyciagać i sprzątać

Napisano
  • Autor
gruz można zebrać, potłuc i choćby na drodze rozsypać [emoji4]
Jak wysoko będzie sypane?
A można go zasypać?
Napisano

Lepiej zbierz ten gruz. Jak kiedyś będziesz coś kopał to akurat na niego trafisz.

Napisano
Dnia 1.12.2017 o 11:05, AkuQ napisał:

Coś w stylu zasypki fundamentów u mnie ;]

Piękny piasek z kopania wybrany, myślę, trochę się zaoszczędzi.

Poszło dodatkowo 200 t;l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.