Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie dom

Featured Replies

Napisano
  • Autor

był u mnie ostatnio gość z gazowni, ustalić w którym miejscu skrzynka gazowa będzie

mówił że teraz trzeba będzie projekt zrobić przyłącza ze skrzynki do domu, i że robi takie rzeczy za 1200zł

to normalna cena czy szukać kogoś innego?

Napisano

Ja placilem 500 zł za gazowe. Ale gość robil mi tez wod-kan za 750 zł, wiec może policzył taniej. Jednak 1200 to duża różnica

Napisano

3 lata temu płaciłem 900zł i było to dość tanio. Projekt obejmował szafkę i rozprowadzenie gazu do kotłowni i kuchni.

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

był u mnie ostatnio gość z gazowni, ustalić w którym miejscu skrzynka gazowa będzie

mówił że teraz trzeba będzie projekt zrobić przyłącza ze skrzynki do domu, i że robi takie rzeczy za 1200zł

to normalna cena czy szukać kogoś innego?

Mi w zeszlym miesiacu wykonanie projektu wycenili na 600zl. Bedzie to robila firma, ktora wygrala przetarg na zrobienie przylacza.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Fundament można powiedzieć skończony... teraz zaczną ściany

Pytanie o komin, na jakiej wysokości umieścić wylot spalin? Wybrałem komin Hoch Keramik. Piec będzie gazowy kondensacyjny.

Napisano
Dnia 12.07.2017 o 13:59, luccass napisał:

Ale to IMO jest ława. Izolacja będzie pozioma na to.

tapatalked

u mnie była robiona izolacja na wszystko, ławę i ścianę fundamentową. Robiłem inaczej. Był wykopany dół pod cały dom. Pod fundament szedł jeszcze chudziak, na to ława, na to betonowa ściana fundamentowa.

fundament.jpg

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, maro_t napisał:

u mnie była robiona izolacja na wszystko, ławę i ścianę fundamentową. Robiłem inaczej. Był wykopany dół pod cały dom. Pod fundament szedł jeszcze chudziak, na to ława, na to betonowa ściana fundamentowa.

u mnie ława w ziemi więc poszła tylko na nią izolacja pozioma, chudziaka też miałem na dole

Pytanie o komin (bo zniknie i nikt nie odpowie :) ) na jakiej wysokości umieścić wylot spalin? Wybrałem komin Hoch Keramik. Piec będzie gazowy kondensacyjny.

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

Pytanie o komin (bo zniknie i nikt nie odpowie :) ) na jakiej wysokości umieścić wylot spalin? Wybrałem komin Hoch Keramik. Piec będzie gazowy kondensacyjny.

Jak to na jakiej? 

To nie będzie na szczycie komina?

Napisano
46 minut temu, Pyrekcb napisał:

Jak to na jakiej? 

chyba że robi rurę przez ścianę ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Pyrekcb napisał:

Jak to na jakiej? 

wylot z pieca do komina :wpysk:

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

wylot z pieca do komina :wpysk:

o co tu chodzi? Wylot z kotła jest zazwyczaj od góry kotła ;]. Nie wystarczy po prostu zrobić połączenie tego wylotu z kominem?

Edytowane przez maro_t

Napisano
  • Autor
10 minut temu, maro_t napisał:

o co tu chodzi? Wylot z kotła jest zazwyczaj od góry kotła ;]. Nie wystarczy po prostu zrobił połączenie tego wylotu z kominem?

chodzi o to na jakiej wysokości umieścić tą część komina do której będzie wchodziła rura od gazowca, około 180cm wystarczy? Z tego co patrzyłem po piecach to raczej wiszący bym brał z jakimś zbiornikiem 120l pod nim

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

chodzi o to na jakiej wysokości umieścić tą część komina do której będzie wchodziła rura od gazowca, około 180cm wystarczy? Z tego co patrzyłem po piecach to raczej wiszący bym brał z jakimś zbiornikiem 120l pod nim

ja mam wiszący, rura wchodzi do komina pod samym sufitem.

Napisano
  • Autor

Dzięki i o to chodziło... :)

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎10 o 23:42, bielaPL napisał:

sławojka i fekalia - jak sobie z tym radziliście? 

Wynajem toi-toi. To nie są duże koszty.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Wynajem toi-toi. To nie są duże koszty.

:) ze 200-300 na mc

sąsiadowi dołożyłem 300zł do jego wyhodka zaparkowanego na polu właściciela i się niczym nie przejmuje, ja mam czysto, a ekipa ma gdzie robić ;)

Napisano

wylot dla kotła gazowego wysokość niemal dowolna 

dla kotła na paliwa stałe około 1,7-2,3m 
ztcp bo sam to studiowałem jak stawiałem komin dla kominka i kotła gazowego

Napisano
Dnia 1.08.2017 o 14:03, bielaPL napisał:

Z tym ostrożnie, ja też strzeliłem jakąś wysokość dla murarzy a potem się okazało, ze po instalacji piec obsługiwałoby się na kolanach.

Trzeba wszystko sobie policzyć, zacznij od instukcji kotła, tam masz podane wymiary instalacyjne, odejmi tyle aby mieć wygodny dostęp i odmierz od "0" posadzki. Generalnie lepiej wyżej zrobić niż niżej.

Nie zapomnij aby dół komina + tam gdzie będzie piec miał wcięcie do kanalizacji w celu odprowadzenia wody z komina oraz kondensatu.

Napisano

Mam nadzieję, że wszystkie przyłącza masz juz ogarnięte ;) ja zacząłem pół roku przed budową i do dzisiaj nie mam prądu i gazu... PSG nie wyrabia się z przyłączami, a Tauron zgubil jakieś papiery od podwykonawcy...

Napisano
  • Autor
16 minut temu, riot napisał:

Mam nadzieję, że wszystkie przyłącza masz juz ogarnięte ;) ja zacząłem pół roku przed budową i do dzisiaj nie mam prądu i gazu... PSG nie wyrabia się z przyłączami, a Tauron zgubil jakieś papiery od podwykonawcy...

oczywiscie ze nie, na razie umowe zrobione i podwykonawcy juz maja info, a kiedy zrobia to kto ich tam wie

Napisano
24 minuty temu, riot napisał:

Zapewne masz jakieś umowy na wykonanie tych przyłączy. Jakie masz w nich terminy? Przekroczyli?

Napisano

@maro_t

Tauron miał zrobić skrzynkę do 30.05, zrobili 5.07, a teraz jeszcze gdzieś zniknęły papiery od podwykonawcy, bez których nie mogą wystawić mi faktury za przyłącze, bez czego ja nie mogę podpisać umowy... już słyszałem i czytałem, że terminy są "umowne"

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 3.08.2017 o 12:41, bielaPL napisał:

oczywiscie ze nie, na razie umowe zrobione i podwykonawcy juz maja info, a kiedy zrobia to kto ich tam wie

i bez prądu budujesz?

Napisano
Dnia 3.08.2017 o 12:58, riot napisał:

Tauron miał zrobić skrzynkę do 30.05, zrobili 5.07, a teraz jeszcze gdzieś zniknęły papiery od podwykonawcy, bez których nie mogą wystawić mi faktury za przyłącze, bez czego ja nie mogę podpisać umowy... już słyszałem i czytałem, że terminy są "umowne"

To ja się chyba mogę pochwalić: w kwietniu podpisana umowa, budowa przyłącza do 18.05.2018. Pani z Tauronu zapewniła, że mam czas, pewnie w okolicy nowego roku skontaktuje się projektant.

Projektant zadzwonił końcem lipca, oni mają termin budowy przyłącza do końca października(!?). W efekcie, przyłącze gotowe od 1,5 tyg.stoi na działce.

Napisano
Dnia 2.08.2017 o 17:48, sherif napisał:

Z tym ostrożnie, ja też strzeliłem jakąś wysokość dla murarzy 

A u mnie w ogole nie pytali o to. Nie wiem w sumie o jaka odległośc chodzi . . . . 

Napisano
  • Autor

i bez prądu budujesz?

Tak. Z agregatu. W sumie chyba z 600zl na paliwo poszło na surowy bez dachu.
Napisano

Jakiej mocy ten agregat masz, trójfazowy czy jednofazowy?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, volf6 napisał:

Jakiej mocy ten agregat masz, trójfazowy czy jednofazowy?

to nie mój, to robotników, jednofazowy

Napisano
Dnia 9/25/2017 o 07:52, bielaPL napisał:

to nie mój, to robotników, jednofazowy

Biela - podziel sie ile do tej pory kosztowaly Cie te fundamenty? I przypomnij powierzchnie chalupy.

Szukam info czy mnie stac na dom.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, amciek napisał:

Biela - podziel sie ile do tej pory kosztowaly Cie te fundamenty? I przypomnij powierzchnie chalupy.

surowy z dachem dachowka cementowa wyjdzie mnie gdzies do 155-160 klockow

w tym kilka drogich rzeczy wyszlo

np studnia prawie 10 tys

droga 2 tys

itd.. ;)

metraż 115 użytkowa (+garaz 28m i kotlownia 5)

Napisano
9 godzin temu, amciek napisał:

Porachuj 130-150 tys za stan surowy zamknięty, metodą mocno gospodarczą, czyli szukasz ekip sam,a  nie firmami żonglujesz co mają przebitkę. +- taki stan surowy zamknięty to 1/3 poniesionych kosztów, nie szarżując z nowościami, ale nie waląc wszystkiego najtańszego. Dociskając pasa mocniej, lub budując chatę do 120mkw z jakiegoś w miarę prostego projektu i szukając wiele spraw po necie by zaoszczędzić-wydasz ok 350 tys "do wprowadzenia" potem oczywiście dowolną ilość kasy na utwardzenie, podjazdy, nasadzenia, umeblowanie. Miej z tyłu głowy, że zawsze będzie 20-30 tys, które dasz radę wsadzić w dom :)

I nie, absolutnie nie zniechęcam, wręcz polecam się streszczać, im szybciej przystąpisz, tym szybciej zamieszkasz, komfort mieszkania we własnym domu-bezcenny.:ok:

Napisano
17 minut temu, AkuQ napisał:

Porachuj 130-150 tys za stan surowy zamknięty, metodą mocno gospodarczą, czyli szukasz ekip sam,a  nie firmami żonglujesz co mają przebitkę. +- taki stan surowy zamknięty to 1/3 poniesionych kosztów, nie szarżując z nowościami, ale nie waląc wszystkiego najtańszego. Dociskając pasa mocniej, lub budując chatę do 120mkw z jakiegoś w miarę prostego projektu i szukając wiele spraw po necie by zaoszczędzić-wydasz ok 350 tys "do wprowadzenia" 

Potwierdzam - mnie domek z poddaszem 110 m2 po podłodze (bez garażu) kosztował pod klucz niewiele ponad 300 tys. zł. :ok:

Robione solidnie, ale po taniości ;]

Napisano

Skoro stan surowy to 150k to za co pozostałe 200k?
Okna, tynki, posadzki, elektryka, hydraulika. Co jeszcze i skąd te 200? Może naiwne pytania ale dla kogoś kto nic w swoim życiu nie wybudowal to niewiadome.

Napisano

np studnia prawie 10 tys
droga 2 tys
itd.. [emoji6]

Za studnie dałeś 10? Wierciles się do wód oligocenskich?
Napisano
Godzinę temu, amciek napisał:

Okna, tynki, posadzki, elektryka, hydraulika. Co jeszcze i skąd te 200? Może naiwne pytania ale dla kogoś kto nic w swoim życiu nie wybudowal to niewiadome.

Elewacja jest dość droga, instalacje też, spokojnie można wydać 200k. U mnie stan surowy otwarty z dachem wyniósł 225kzł, doprowadzenie do stanu developerskiego kolejne 253kzł, ale dom spory (222m2 PU) i dość skomplikowany ;).

Tym więcej oszczędzisz im więcej wiesz, znasz firmy i dokonujesz trafnych i szybkich wyborów. Zdolności do planowania z dużym wyprzedzeniem też dużo dają.

Napisano
9 godzin temu, amciek napisał:

Ocieplenie i elewacja sporo kosztują.

Wykończenie łazienki, kuchnia z zabudową, jakieś szafy wnękowe, drzwi itp.

Link do kosztów sprzed kilku lat http://rwicik.republika.pl/Domek3.xls

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, amciek napisał:
17 godzin temu, bielaPL napisał:

np studnia prawie 10 tys
droga 2 tys
itd.. emoji6.png

Za studnie dałeś 10? Wierciles się do wód oligocenskich?

no prawie... i tak skakałem z radości że jednak znaleźli wodę bo już i studniarze byli pesymistami...

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał:

no prawie... i tak skakałem z radości że jednak znaleźli wodę bo już i studniarze byli pesymistami...

to ile metrow musiales sie wiercic w glab?

z drugiej strony to dobrze dla Ciebie. Im glebiej tym wieksza szansa na czysta wode.

podziel sie jeszcze jaka rure masz do domu (fi 32?) i jaka pompa Ci to tloczy, marka, model.

Edytowane przez amciek

Napisano
13 godzin temu, amciek napisał:

@amciek A takie różne "zaskoczenia" których nie bierze się pod uwagę, jak np hydraulik montował piec, wysłał mnie po parę zaworków, złączek, króćców, przywiozłem to w reklamówce, a wydałem 3600 pln...głupotki potrafią sporo kosztować, same gniazdka i włączniki, nie brałem nic wypasionego, ale chciałem coś nie chińskiego by nie znikła seria po roku, wziąłem jakieś polskie, białe, bez żadnych udziwnień zcp cena za chińczyka ok 7zł, ja płaciłem 11zł-elektryk rozpisał co i ile sztuk, przywiozłem, 2200 zapłaciłem, nie brałem tego w ogóle przy pobieżnym kosztorysowaniu. Stan surowy zamknięty to super etap, widać wydaną kasę i szybki postęp...Z droższych spraw np u mnie-tynki, nie chciałem najtańszych gipsów miękkich, zrobiłem diamanty (wyszły z 4 tys drożej, ale jestem mega zadowolony, nic się nie kruszy, nie ma wgniotek) kosztowały coś ok 21 tys, kuchnia z AGD 18 tys (wcale nie za wielka), schody wewnętrzne 10 tys (cena jedna z niższych na rynku), balustrady z nierdzewki na balkony-8 tys (cena promocyjna mocno była), ocieplenie i struktura tynkowa na ściany, glazura wewnątrz (2 łazienki, kuchnia, salon, biuro, przejściówka do garażu i garaż z kotłownią, ponad 220metrów, kominek 8 czy 9 tys, armatura łazienkowa (kupisz w miarę markowy kibelek+dobry zestaw podtynkowy i już masz 1200zł, umywalki, baterie, wężyki....kasa ucieka wszędzie), drobnostki, których nie bierzesz pod uwagę uciekają w setkach złotych. Na samym finishu masz oświetlenie...

Długo by pisać. Po prostu musisz uwierzyć. Że zakładasz 300 tys, to miej za uszami jeszcze 100 tys na dokładkę, a to coś lepszego jakościowo zrobisz (docieplenie, tynki, dach...).

Napisano
2 godziny temu, amciek napisał:

z drugiej strony to dobrze dla Ciebie. Im glebiej tym wieksza szansa na czysta wode.

Nie jest to prawda.

Napisano
20 godzin temu, bielaPL napisał:

np studnia prawie 10 tys

droga 2 tys

itd.. ;)

przyzwoicie :ok:

Napisano
13 godzin temu, amciek napisał:

na moim przykładzie to mniej więcej tak:

- stan surowy otwarty 150 tys

- stan surowy zamknięty 170 tys

- stan deweloperski 270 tys

- wykończone do wprowadzenia 450 tys (w tym ogrodzenie działki 7arów, prace ziemne, część podjazdu z kostki, wykańczane budżetowo - kuchnia z marketu, na podłogach panele itd)

Ogólnie jak skończysz stan surowy, to potem pieniądze zaczynają znikać, a nie do końca widać efekty, na elektryków,hydraulików,instalacje, przyłącza,kotłownie, ocieplenia itd

Napisano
43 minuty temu, AkuQ napisał:

Nie jest to prawda.

Ok, a dlaczego?

Zawsze mi sie wydawalo, ze im glebiej tym lepiej, wiecej ziemi, piaskow i innych naturalnych filtrow, ktore moga przejac syf z chemi, ktora nas zewszad otacza. Choc z drugiej strony na logike to ilosc wody od zarania ziemi sie nie zmienila wiec moze i masz racje.

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał:

na moim przykładzie to mniej więcej tak:

- stan surowy otwarty 150 tys

- stan surowy zamknięty 170 tys

- stan deweloperski 270 tys

- wykończone do wprowadzenia 450 tys (w tym ogrodzenie działki 7arów, prace ziemne, część podjazdu z kostki, wykańczane budżetowo - kuchnia z marketu, na podłogach panele itd)

Ogólnie jak skończysz stan surowy, to potem pieniądze zaczynają znikać, a nie do końca widać efekty, na elektryków,hydraulików,instalacje, przyłącza,kotłownie, ocieplenia itd

ale jaki metraz?

Ja planuje dom ok 150m2 mieszkalnej i 100m2 warsztato-garazu. Zakladam, ze warsztato-garaz musi miec na poczatek fundament, sciany, posadzke i dach. Nie bede tam robil ani tynkow ani innych mediow poza pradem, ktory sam sobie zrobie. Do grzania wstawie najtanszy kominek/koze.

I tak probuje wykminic ile dudkow musze miec na taki metraz 250m2 z czego do wykonaczenia te 150. Ale z tego co piszecie to bez pinciuset w kieszeni nie ma sie co zabierac.

Napisano
43 minuty temu, AkuQ napisał:

@amciek A takie różne "zaskoczenia" których nie bierze się pod uwagę, jak np hydraulik montował piec, wysłał mnie po parę zaworków, złączek, króćców, przywiozłem to w reklamówce, a wydałem 3600 pln...głupotki potrafią sporo kosztować, same gniazdka i włączniki, nie brałem nic wypasionego, ale chciałem coś nie chińskiego by nie znikła seria po roku, wziąłem jakieś polskie, białe, bez żadnych udziwnień zcp cena za chińczyka ok 7zł, ja płaciłem 11zł-elektryk rozpisał co i ile sztuk, przywiozłem, 2200 zapłaciłem, nie brałem tego w ogóle przy pobieżnym kosztorysowaniu. Stan surowy zamknięty to super etap, widać wydaną kasę i szybki postęp...Z droższych spraw np u mnie-tynki, nie chciałem najtańszych gipsów miękkich, zrobiłem diamanty (wyszły z 4 tys drożej, ale jestem mega zadowolony, nic się nie kruszy, nie ma wgniotek) kosztowały coś ok 21 tys, kuchnia z AGD 18 tys (wcale nie za wielka), schody wewnętrzne 10 tys (cena jedna z niższych na rynku), balustrady z nierdzewki na balkony-8 tys (cena promocyjna mocno była), ocieplenie i struktura tynkowa na ściany, glazura wewnątrz (2 łazienki, kuchnia, salon, biuro, przejściówka do garażu i garaż z kotłownią, ponad 220metrów, kominek 8 czy 9 tys, armatura łazienkowa (kupisz w miarę markowy kibelek+dobry zestaw podtynkowy i już masz 1200zł, umywalki, baterie, wężyki....kasa ucieka wszędzie), drobnostki, których nie bierzesz pod uwagę uciekają w setkach złotych. Na samym finishu masz oświetlenie...

Długo by pisać. Po prostu musisz uwierzyć. Że zakładasz 300 tys, to miej za uszami jeszcze 100 tys na dokładkę, a to coś lepszego jakościowo zrobisz (docieplenie, tynki, dach...).

dokładnie tak jest. Ja bardzo liczyłem się z kosztami, nie miałem super wiedzy w temacie, ale na tyle, żeby wiedzieć, że kluczowy jest odpowiedni projekt. Jak najprostszy. Bez udziwnień, balkonów, wykuszy, prosta bryła itd. (bo szybciej i taniej się buduje, szybciej i taniej się wykańcza) I takie szczegóły jak np. schody. Drewniane schody z poręczami potrafią kosztować niesamowite pieniądze. Dlatego w moim projekcie schody po prostu zajmują mało miejsca, są proste, nie ma półpiętra, nie ma potrzeby robienia długich metrów barierek. Kosztowały (z drewna bukowego) 6 tys. pln. A znam domy, gdzie za schody (też wcale nie z żadnego drewna egzotycznego) ludzie zpłacili 30 tys. pln. Podobnie temat z kominkiem. Można zrobić prosty wkład z marketu, obudować płytami GK i zamknąć się w 4 tys .pln, można robić jakieś skandynawskie wkłady, płaszcze wodne, automatykę i wydać na to 40 tys. pln. I tak można pojechać na wszystkim. Budowa kosztowała mnie poniżej 500 tys. pln. Widze, ze nie trzeba by szaleć, tylko zrobić trochę większy domek, tu jakiś balkon, tam pokój nad garażem, większa klatka schodowa, droższa kuchnia i wyszłoby 700 tys. A jakby odrobinę zaszaleć przy wykańczaniu, to kolejne 100 tys.

Napisano
5 minut temu, amciek napisał:

ale jaki metraz?

Ja planuje dom ok 150m2 mieszkalnej i 100m2 warsztato-garazu. Zakladam, ze warsztato-garaz musi miec na poczatek fundament, sciany, posadzke i dach. Nie bede tam robil ani tynkow ani innych mediow poza pradem, ktory sam sobie zrobie. Do grzania wstawie najtanszy kominek/koze.

I tak probuje wykminic ile dudkow musze miec na taki metraz 250m2 z czego do wykonaczenia te 150. Ale z tego co piszecie to bez pinciuset w kieszeni nie ma sie co zabierac.

100m kw. użytkowej (około 120 po podłogach) + 30 metrów garaż, budowane 4-5 lat temu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.