Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie dom

Featured Replies

Napisano
  • Autor

I pierwszy klops. Murarz który miał robić okazało się, że teraz już nie zarządza sam sobą tylko podpiął się pod jakiegoś młodszego gościa, żeby sobie dociągnąć 3 lata do emerytury a tamten lata i załatwia wszystko. Zobaczy jeszcze jak z terminami, ale już cenowo czuję, że będzie więcej w takim wariancie.

Napisano
Dnia 23.01.2017 o 22:05, bielaPL napisał:

Poniżej szkic rzutu na mojej działce jak to będzie wyglądać i słońce w godzinach 18 w lato, będzie ciepło w chałupie... ale od czego jest działka ;)

Za to zaoszczędzisz na kosztach ogrzewania zimą. W taką zimę jak obecna jest to zdecydowanie odczuwalne.

Napisano
  • Autor
Za to zaoszczędzisz na kosztach ogrzewania zimą. W taką zimę jak obecna jest to zdecydowanie odczuwalne.

Dlatego tak postanowiliśmy go ustawić. Lato za krótkie i mniej korzyści.
Napisano
8 godzin temu, bielaPL napisał:

I pierwszy klops. Murarz który miał robić okazało się, że teraz już nie zarządza sam sobą tylko podpiął się pod jakiegoś młodszego gościa, żeby sobie dociągnąć 3 lata do emerytury a tamten lata i załatwia wszystko. Zobaczy jeszcze jak z terminami, ale już cenowo czuję, że będzie więcej w takim wariancie.

Dlatego zawsze warto przy większych robotach rozmawiać z więcej niż jedną ekipą i jak coś szybko umawiać drugą (o ile tego ne zrobiłeś).

U mnie budowała ta ekipa:

http://www.budowa-sso.oferteo.pl/

Byłem zadowolony, mój tata - kierownik też. Tylko pewnie na już będzie ciężko się umówić.

Jak chcesz mieć płynność to już umawiaj/wybieraj elektryka, hydraulika, itd.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pozwolenie na budowę
1. wniosek o pozwolenie na budowę
2. oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
3. druk informacji uzupełniającej do wniosku (PB-5) wypełniany w przypadku występowania wielu inwestorów,
4. cztery egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 7 ustawy – Prawo budowlane
5. decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
6. specjalistyczna opinia, o której mowa w art. 33 ust. 3 ustawy – Prawo budowlane
7. postanowienie o uzgodnieniu z właściwym organem administracji architektoniczno-budowlanej projektowanych rozwiązań w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 2 pkt 4 ustawy – Prawo budowlane
8. upoważnienie udzielone osobie działającej w imieniu inwestora, jeśli wniosek nie jest składany osobiście
9. dowód uiszczenia opłaty skarbowej.

Pkt 6 i 7 ktoś się orientuje co to?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pośpieszyłem się chyba ze złożeniem papierów na pozwolenie na budowę. Dostałem wczoraj dokument od geotechnika z badania gruntu

"

Wobec występowania w bezpośrednim podłożu planowanego budynku (otw. 1, 2)

plastycznych gruntów spoistych warstwy IIIA (IL=0,40), zaleca się posadowienie

budynku na poszerzonych i wzmocnionych ławach żelbetowych. Pozwoli to na

minimalizację skutków nierównomiernych osiadań.

4.7. W czasie prowadzenia prac ziemnych grunty w wykopie należy chronić przed

zawilgoceniem ze względu na możliwość rozmakania i naruszenia naturalnej

struktury. Dno wykopu po wykonaniu należy natychmiast zabezpieczyć warstwą

chudego betonu.

4.8. Nie należy stosować podsypki piaszczystej pod fundamenty, gdyż spowoduje to

powstanie obniżenia w obrębie glin i przestrzeni porowej sprzyjającej gromadzeniu się

wody infiltrującej w podłoże. W dłuższej perspektywie czasowej, nastąpi dalsze

uplastycznienie podłoża i pogorszenie jego parametrów geotechnicznych.

4.9. Pachwiny wykopów należy wypełniać podsuszoną i zagęszczoną gliną, aby

ograniczyć infiltrację wód opadowych do strefy fundamentowej.

"

Te poszerzenie i wzmocnienie ław - musi być w projekcie odnotowane czy wystarczy wpis w dzieniku budowy przez kierownika budowy? 

Ktoś się orientuje w punkcie 4.8 i 4.9 i wyjaśnić o co chodzi (czy 4.8 zastąpić, co to jest pachwina w 4.9)?

Napisano

u mnie zmiany w konstrukcji fundamentów wprowadzone po badaniu gruntu były nanoszone na projekt, ale nie wiem czy to jedyna możliwa droga.

Nie kumam jednego. ZTCP to badanie gelogiczne gruntu było wymagane do złożenia wniosku o PnB. Jak Tobie się udało bez tego? Przepisy się zmieniły?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, maro_t napisał:

u mnie zmiany w konstrukcji fundamentów wprowadzone po badaniu gruntu były nanoszone na projekt, ale nie wiem czy to jedyna możliwa droga.

Nie kumam jednego. ZTCP to badanie gelogiczne gruntu było wymagane do złożenia wniosku o PnB. Jak Tobie się udało bez tego? Przepisy się zmieniły?

nic takiego nie chcieli... złożyłem w piatek, na pewno jeszcze się odezwą że coś się nie zgadza hehe

Edytowane przez bielaPL

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

nic takiego nie chcieli... złożyłem w piatek, na pewno jeszcze się odezwą że coś się nie zgadza hehe

Wniosek możesz w każdej chwili poprawić lub wycofać. Pogadaj z architektem co on myśli w tej kwestii. Jeżeli jest w stanie szybko poprawić to niech to zrobi.

Napisano
8 minut temu, marcinur napisał:

Wniosek możesz w każdej chwili poprawić lub wycofać. Pogadaj z architektem co on myśli w tej kwestii. Jeżeli jest w stanie szybko poprawić to niech to zrobi.

Jeśli dostanie pozwolenie na budowę bez tego kwitu, to po prostu zmodyfikuje w trakcie budowy, a kierownik to naniesie w dzienniku.

Napisano
  • Autor

Dobra tego nie trzeba zgłaszać zmiana nieistotna. Tzn można zgłosić razem z zakończeniem budowy. Jakbym chciał stan zero zwiększyć o pół metra to już muszę zgłosić bo chyba budynek pójdzie 0.5m do góry. Z tym mogę mieć problem

Napisano
56 minut temu, bielaPL napisał:

Dobra tego nie trzeba zgłaszać zmiana nieistotna. Tzn można zgłosić razem z zakończeniem budowy. Jakbym chciał stan zero zwiększyć o pół metra to już muszę zgłosić bo chyba budynek pójdzie 0.5m do góry. Z tym mogę mieć problem

Takimi pierdołami nie przejmuj się. Potem i tak pewnie teren lekko podniesiesz podczas zagospodarowania.

Uzgadniaj wszystko z kierownikiem budowy,

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Trochę dziwna kolejność, zwykle to na etapie adaptacji robi się dostosowanie fundamentów względem badania gruntu a same badanie / opinie załącza się do projektu. Jeżeli kierownik powiedział, że nie trzeba zgłaszać to ok, tylko dopilnuj aby to wpisał w dziennik budowy (tak aby zachowana została chronologia).

Zmiana wymiarów zewn to zmiana istotna i wiąże się z nowym PnB.

Napisano
  • Autor

Kolejność zła bo ci co wiercili dziury mówili że jest ok. A ten co to opisał już trochę inaczej spojrzał. Nie kazalem architektowi czekać na wyniki . Wpisał standard i tyle.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Projekt wrócił do małej poprawki i przy okazji architekt wprowadził zmiany zalecane przez geotechnika - temat ogarnięty. Mam już prawomocne pozwolenie na budowę i mogę startować lada moment. I kolejne etapy gry do rozwiązania ;) :

1. Z około 30m drogi to pole co było uprawiane, podłoże gliniastę i jak popada to jest miętko, czyli ciężki sprzęt będzie miał problemy żeby wjechać

-utwardzamy ten kawalek drogi (jak i za ile?)

-zamawiamy towary jak będzie sucho unikając wtopienia (jakieś koparki raczej sobie poradzą)

2. Studnia - mam wyznaczoną na mapce przez architekta ale czy musi być dokładnie w tym miejscu (zakładając że zachowujemy odległości od szamba itp)? Co się dzieje jeśli ekipa się nie dowierca do wody? Macie kogoś z okolic Raszyna?

3. Zakładamy że jest już studnia - jest tam jakaś pompa żeby ciągnąć wode, da się to w miarę łatwo demontować żeby nikt z działki nie zakosił?

4. Ile teraz bierze kierownik budowy (ogarnięty)? Ma ktoś jakiegoś z okolic Raszyna?

Napisano
Dnia 8.07.2016 o 12:17, sherif napisał:

Pełna zogda. U mnie był garaż 5,6m x 5,6m, czyli ok 31m2. Powiększyłem na długość o 0,5m (do34m2), bo więcej nie mogłem. W garażu stoją dwa auta + rowery i trochę gratów po budowie. Z szafką czy regałem raczej trudno. Wsiadać /wysiadać się da ale jakoś dużo miejsca nie ma. Nie wyobrażam sobie gdybym miał garaż o te o.5m krótszy, musiałbym na cm podjeżdzać do ściany i kombinować jak przejść czy otworzyć bagażnik.

Też uważam, że warto jednak zrobić większy garaż niż 30m2, bo będzie się potem tego mocno żałować, albo finalnie skończy się na tym że będzie garaż na 1 auto + graciarnia.

Ja jak się przymierzam wychodzi mi, że potrzebuję w garażu w granicach 40-50m2... + pomieszczenie gospodarcze na warsztat...

I teraz nie wiem czy iść w dom z garażem czy może dom + garaż oddzielnie. Na tym etapie nie potrafię dwóch wariantów porównać kosztowo, podejrzewam, że będą zbliżone.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mazi napisał:

Ja jak się przymierzam wychodzi mi, że potrzebuję w garażu w granicach 40-50m2... + pomieszczenie gospodarcze na warsztat...

I teraz nie wiem czy iść w dom z garażem czy może dom + garaż oddzielnie. Na tym etapie nie potrafię dwóch wariantów porównać kosztowo, podejrzewam, że będą zbliżone.

załóż sobie swój wątek :P

ps. jak będziesz tam pracował i nawalał całymi dniami to odsuń to od domu żeby był spokój dla innych

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

załóż sobie swój wątek :P

ps. jak będziesz tam pracował i nawalał całymi dniami to odsuń to od domu żeby był spokój dla innych

Przyjdzie czas to założę, przepraszam za wtrącenie :oki: mogę usunąć jak coś.

Na takie fanaberie to trzeba mieć działkę 30ar :-)

Napisano
  • Autor

na 1 sam sobie odpowiem, utwardzić trzeba, nie będą chcieli wjeżdżać nawet jak sucho...

jeszcze reszta

2. Studnia - mam wyznaczoną na mapce przez architekta ale czy musi być dokładnie w tym miejscu (zakładając że zachowujemy odległości od szamba itp)? Co się dzieje jeśli ekipa się nie dowierca do wody? Macie kogoś z okolic Raszyna?

3. Zakładamy że jest już studnia - jest tam jakaś pompa żeby ciągnąć wode, da się to w miarę łatwo demontować żeby nikt z działki nie zakosił?

4. Ile teraz bierze kierownik budowy (ogarnięty)? Ma ktoś jakiegoś z okolic Raszyna?

Napisano
39 minut temu, bielaPL napisał:

na 1 sam sobie odpowiem, utwardzić trzeba, nie będą chcieli wjeżdżać nawet jak sucho...

jeszcze reszta

Idealnie nie musi być, u mnie zbliżyli się do płotu. Potem tak to zostało zinwentaryzowane i naniesione na mapy. Odnośnie studniarza ja miałem świetnego, ale nie wiem czy działa w twojej okolicy (choć wiem, że obsługuje Warszawę i ok):

K. Majszyk
tel 608190290

To zależy od bezpieczeństwa działki (otoczenia, ogrodzenia, itd). Studniarz sprzedał mi tanią, białoruską pompę na czas budowy. Przez pierwsze dni ją wyciągałęm, potem już została na całą budowę. Możesz odrazu zrobić studzienkę z kręgów + ciężki wyłaz betonowy (znaczni tańszy) będzie utrudniony dostęp do studni a wykonanie może być docelowe.

11 godzin temu, mazi napisał:

Im większy tym lepszy :) Aczkolwiek osobiście wolę mniejszy ale przy domu, jest znacznie wygodniejszy w codziennym użytkowaniu. Podłubać też coś można, nawet zimą. Są też chyba nadal różnice podatkowe.

Napisano
48 minut temu, bielaPL napisał:

To będzie pompa na wierzchu, czy w studni?

Ja miałem głęboko w studni i nie zabezpieczałem - sama pompa bez hydroforu. Ręcznie trzeba było włączać, by nalać wody.

Ale powinni Ci zrobić jakąś obudowę studni i to można by jakoś zamykać ... ale na złodzieja nie ma prostych sposobów.

Mi budowę 3 razy okradali. ;]

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał:

To będzie pompa na wierzchu, czy w studni?

Ja miałem głęboko w studni i nie zabezpieczałem - sama pompa bez hydroforu. Ręcznie trzeba było włączać, by nalać wody.

Ale powinni Ci zrobić jakąś obudowę studni i to można by jakoś zamykać ... ale na złodzieja nie ma prostych sposobów.

Mi budowę 3 razy okradali. ;]

można tani odbiornik 230V i pilot dodać - będzie na pilota ;], u mnie się sprawdzało.

Napisano
37 minut temu, sherif napisał:

można tani odbiornik 230V i pilot dodać - będzie na pilota ;], u mnie się sprawdzało.

U mnie był prosty włącznik i kran na rurze wychodzącej z obudowy studni :)

2017-05-11 12.36.22.jpg

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

U mnie był prosty włącznik i kran na rurze wychodzącej z obudowy studni :)

Tylko, że jak polewasz wylewkę na piętrze to nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie :)

Edytowane przez sherif

Napisano
21 godzin temu, mazi napisał:

Nie ma czasem znaczącej różnicy w podatku od nieruchomości między tymi wariantami? :hmm:

Napisano
3 minuty temu, DamianB napisał:

Nie ma czasem znaczącej różnicy w podatku od nieruchomości między tymi wariantami? :hmm:

To chyba zależy od gminy. Ale u mnie podatek od garażu wolnostojącego jest 10 razy większy niż dla garażu w bryle budynku. 

Jak badałem temat to był to mniej więcej rząd 300PLN kontra 30PLN rocznie.

Napisano
6 minut temu, marcinur napisał:

To chyba zależy od gminy. Ale u mnie podatek od garażu wolnostojącego jest 10 razy większy niż dla garażu w bryle budynku. 

Jak badałem temat to był to mniej więcej rząd 300PLN kontra 30PLN rocznie.

Znajomą projektant/architekt tak niefajnie namówił na oddzielny garaż - stojący 10cm od budynku, że żadnych zalet, a tylko wady - podatek większy, wejście tylko z zewnątrz. :ogien:

Napisano
22 minuty temu, DamianB napisał:

Znajomą projektant/architekt tak niefajnie namówił na oddzielny garaż - stojący 10cm od budynku, że żadnych zalet, a tylko wady - podatek większy, wejście tylko z zewnątrz. :ogien:

Zaleta jest jedynie tak, że eliminuje się mostki termiczne pomiędzy garazem a domem.

Nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby garaż zewn był potraktowany tak samo jak dom a nie budynek gospodarczy (choć może jest od tego wyjątek). Większość gmin traktuje to co poza domem jak gosp i przez to jest różnica w podatkach.

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, bielaPL napisał:

z tym utwardzaniem problem, dzwoniłem jeszcze do sąsiada co się buduje obok (z 10m wczesniej ma chate) i sie okazało że nic nie utwardzał, auta same wyjezdzily droge sprawiając ze stwardniala - az mi sie wierzyc nie chcialo, i jeszcze mowil ze nikt nie robil problemu i kazdy wjezdzal. Ziemia w tym obszarze jest bardziej gliniasta. Co sądzicie?

Napisano
9 minut temu, bielaPL napisał:

z tym utwardzaniem problem, dzwoniłem jeszcze do sąsiada co się buduje obok (z 10m wczesniej ma chate) i sie okazało że nic nie utwardzał, auta same wyjezdzily droge sprawiając ze stwardniala - az mi sie wierzyc nie chcialo, i jeszcze mowil ze nikt nie robil problemu i kazdy wjezdzal. Ziemia w tym obszarze jest bardziej gliniasta. Co sądzicie?

Będzie problem, to będziesz go rozwiązywał. Nie szukaj na siłę roboty ;]

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Ziemia w tym obszarze jest bardziej gliniasta. Co sądzicie?

U mnie też glina - póki jest sucho, to ciężarówy bez problemu dają radę. Dopiero przy opadach katastrofa 

Napisano
Godzinę temu, DamianB napisał:

U mnie też glina - póki jest sucho, to ciężarówy bez problemu dają radę. Dopiero przy opadach katastrofa 

U mnie glina, ale ciężarowe dają radę. Gorzej z osobówką, gdy chce przejechać w koleinach po ciężarowym ;]

Napisano
Byłem w 130m z takim rozmieszczeniem i jest na czym ciąć metraż żeby dobić do 100. Po prostu to wszystko ciasne klitki ale ja kasy nie wyczaruje. Wiem że fajniej i wygodniej jest więcej m2 ale nie zarżnę siebie kredytem co miesiąc na styk po to żeby siedzieć wieczorami w 30-40m2 a nie 20m2 lub spać w 15-20m2 a nie 10m2 czy kąpać się nie na 8m2 tylko na 4m2. Po prostu będzie minimalizm w urządzaniu bez zbędnych gratow i mamy się cieszyć swoją prywatnoscia, względna ciszą i kawałkiem własnego zielonego.

W koncu rozsadne podejscie a nie zastaw sie i posraj sie ale postaw sie.
Facet przeanalizowal mozliwosci i potrzeby i wie czego chce i nie zamierza wypieprzac kasy na rzeczy zbedne lub w jego opinii niekonieczne do przezycia.... i ja to szanuje

Oczywiscie AK musi zjechac ze chce dom ponizej 200 metrow stawiac...

Ja jakbym mial stawiac to max 130... choc jak prxegladalem projekty to byly tez fajne w okolicy 100 - 110 m2 spelbiajace moje kryteria...

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano

16 godzin temu, DZIDA napisał:

W koncu rozsadne podejscie a nie zastaw sie i posraj sie ale postaw sie.
Facet przeanalizowal mozliwosci i potrzeby i wie czego chce i nie zamierza wypieprzac kasy na rzeczy zbedne lub w jego opinii niekonieczne do przezycia.... i ja to szanuje
Oczywiscie AK musi zjechac ze chce dom ponizej 200 metrow stawiac...
Ja jakbym mial stawiac to max 130... choc jak prxegladalem projekty to byly tez fajne w okolicy 100 - 110 m2 spelbiajace moje kryteria...

Największe oszczędności / lub rozrzutności to będą na wykończeniówce.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
30 minut temu, 1Marek1 napisał:

Największe oszczędności / lub rozrzutności to będą na wykończeniówce.

zgadzam się, ale ciągle samo wykończenie 100m2 a 150m2 to nie będzie 10-20 kpln różnicy tylko IMO bliżej 40-50 kpln

+ różnica do SSZ = IMO jakieś 60-70 kpln różnicy w koszcie całej chałupy a to już sporo....

PS: największe oszczędności to są na własnej robociźnie ;)

Napisano
40 minut temu, DZIDA napisał:

zgadzam się, ale ciągle samo wykończenie 100m2 a 150m2 to nie będzie 10-20 kpln różnicy tylko IMO bliżej 40-50 kpln

+ różnica do SSZ = IMO jakieś 60-70 kpln różnicy w koszcie całej chałupy a to już sporo....

PS: największe oszczędności to są na własnej robociźnie ;)

Zgadzam się z tym. Pisałem w kontekście utrzymania reżimu oszczędzania aż do końca wykończeniówki, bo łatwo zmarnować oszczędności wynikające z mniejszej powierzchni. A co do oszczędności na własnej robociźnie to owszem ale trzeba to potrafić i mieć siły. Oraz trzeba mieć wolny czas. U mnie te przesłanki nie wystąpiły więc zrobiłem dla budowy to co potrafiłem najlepiej- pilnowałem swojej pracy zawodowej aby wypłata nie była zagrożona.

Napisano
1 godzinę temu, 1Marek1 napisał:

Zgadzam się z tym. Pisałem w kontekście utrzymania reżimu oszczędzania aż do końca wykończeniówki, bo łatwo zmarnować oszczędności wynikające z mniejszej powierzchni. A co do oszczędności na własnej robociźnie to owszem ale trzeba to potrafić i mieć siły. Oraz trzeba mieć wolny czas. U mnie te przesłanki nie wystąpiły więc zrobiłem dla budowy to co potrafiłem najlepiej- pilnowałem swojej pracy zawodowej aby wypłata nie była zagrożona.

Patrząc na wymogi autora wątku to spokojnie 100-110 m2 idzie znaleźć fajny projekt

Napisano
Dnia 14.03.2017 o 12:59, bielaPL napisał:

Pośpieszyłem się chyba ze złożeniem papierów na pozwolenie na budowę. Dostałem wczoraj dokument od geotechnika z badania gruntu

A to teraz (w sumie to chyba od prawie 2 lat) nie wystarczy samo zgłoszenie (zamiast pozwolenia):hmm:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, volf6 napisał:

A to teraz (w sumie to chyba od prawie 2 lat) nie wystarczy samo zgłoszenie (zamiast pozwolenia):hmm:

zgłoszenie może być ale później jeszcze ktoś może coś podważyć

przy pozwoleniu będzie już bez problemu

tak radził architekt, a mi się nie śpieszyło jakoś

z ciekawostek na budowie 

niedługo będzie siatka leśna

i pojawi się blaszak

sciągne humus i ujezdzi kopara troche teren

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

zgłoszenie może być ale później jeszcze ktoś może coś podważyć

przy pozwoleniu będzie już bez problemu

tak radził architekt, a mi się nie śpieszyło jakoś

z ciekawostek na budowie 

niedługo będzie siatka leśna

i pojawi się blaszak

sciągne humus i ujezdzi kopara troche teren

a już wybrałeś w końcu projekt?

Napisano
  • Autor
a już wybrałeś w końcu projekt?

Tak . Było w wątku [emoji14]
https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-g-m511a17f08861c

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał:

Tak . Było w wątku emoji14.png
https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-g-m511a17f08861c

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

całkiem OK jak na tę powierzchnię.

ja bym tylko chciał mieć prysznic na górze i kuchnię oddzielną i jak dla mnie byłby OK

Napisano
  • Autor
37 minut temu, DZIDA napisał:

całkiem OK jak na tę powierzchnię.

ja bym tylko chciał mieć prysznic na górze i kuchnię oddzielną i jak dla mnie byłby OK

na górze planuje kabino-wanne

co do kuchni oddzielnej można zrobić, ale jeszcze o tym nie myśleliśmy, może do połowy jakąś ścianką zabudujemy, albo wysepką, kuchnie wysunęliśmy do przodu zrównując lewą i prawą część domu

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

sławojka i fekalia - jak sobie z tym radziliście? Walili wam w ziemię i potem omijać to miejsce (typu warzywka itd) czy robiliście jakąś beczkę w ziemi (co z nią potem?) a może jakieś inny sposób? Budowa trochę się będzie ciągnąć więc na toitoju raczej zbankrutuje (chyba że jakiś super tani macie?).

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał:

sławojka i fekalia - jak sobie z tym radziliście? Walili wam w ziemię i potem omijać to miejsce (typu warzywka itd) czy robiliście jakąś beczkę w ziemi (co z nią potem?) a może jakieś inny sposób? Budowa trochę się będzie ciągnąć więc na toitoju raczej zbankrutuje (chyba że jakiś super tani macie?).

Dziura w ziemi i sławojka. Potem przysypałem ziemią. Wbrew pozorom nie będzie tego dużo, a że to produkt naturalny, to szybko sie zutylizuje ;)

Napisano

beczka i bakterie do oczyszczalni

nadmiar wody wypływa a stałe zzera bakteria

moze nie jest to super sposob ale w porownaniu do całych wiosek ktore wala g***o gdzie sie da to czuje sie rozgrzeszony 

Napisano
Dnia 10.06.2017 o 23:42, bielaPL napisał:

Masz szambo czy kanalizację ?

Jeżeli masz w planach szambo to może warto zacząć od tego wtedy bedziesz miał gdzie ustawić kibel. Pewną opcją (choć drogą) jest wynajęcie ToiToia. Na wielu budowach kopią dół i tyle, domek to nie biurowiec, więc jakiegoś dużego obciążenia raczej nie będzie :)

Ja kupiłem drewniany kibelek w jakimś tartaku, ustawiłem na szambie, pomalowałem i działał dzielnie przez 3 lata. Dwóch pracowników nawet dało mi komplement, że jeszcze z takim ładnym się nie spotkali :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.