Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nastepne usprawnienie VW: DFP idzie do silnikow benzynowych od 2017 w EU ...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

OZI... 10 litrow bajury u was kosztuje jednego dolca??!! :oo

Gdzie ja to napisalem :hmm: ?

1 litr 91RON = 99c

1 litr LPG = 60c (chyba bo u mnie na wsi nie ma)....

mG8hUeH.jpg

Dopiero teraz wrocile ze sklepu - jesli dobrze pamietam u mnie na wsi:

Ceny za litr:

E10 - (94RON + 10% Ethanol) = 99.7c = 2.91182 PLN

91 RON = 102.7c = 3.02065 PLN

Diesel = 112.7c = 3.31477 PLN

Premium (98 RON) = 124.7c = 3.66772 PLN

LPG - nie wiem ...nie ma.

Napisano
  • Autor

I skoro lpg do nopb nie jest nawet polowe tansze to nie co sie dziwic ze sie nie przyjmuje... u nas obrcnie jest trzykrotnie tanszy lph w stosunku do bajury

Byl okres czasu, gdzie LPG wywalali jako odpad, teraz szczerze-  nie wiem, ale jeszcze pare lat temu 2008-9 jak jezdzilem po kopalniach do pracy - to az mnie to dziwilo. Taniej bylo wywalic niz cos z tym zrobic. Teraz przy takich cenach ropy pewnie tez ...

ALe ... juz nie pamietam - czy to bylo 10-15-20 lat temu, nigdy nie mialem LPG, podlinkowali LPG do gieldy w Singapore i za noc cena skoczyla z 30c na 70c - LPG jest na wymarciu,kiedy nastapi calkowita zmiana taxi na Hybrid - powiedzmy 3-5 lat, LPG bedzie tylko wspomnieniem ... :hmm:  - chyba ze sie cos z olejem na swiecie stanie ... :hmm: 

Napisano

Ceny za litr:

E10 - (94RON + 10% Ethanol) = 99.7c = 2.91182 PLN

91 RON = 102.7c = 3.02065 PLN

Diesel = 112.7c = 3.31477 PLN

Premium (98 RON) = 124.7c = 3.66772 PLN

LPG - nie wiem ...nie ma.

U nas teraz tanio, bo E95 średnio tylko 4,3 PLN, a kosztowała już ponad 5,5.

Diesel odrobinę tańszy.

A LPG 1,62 PLN :)

Niestety coraz mniej silników nadaje się do zagazowania. Obecnie robią zbyt miękkie głowice i gniazda zaworowe, no i bez regulacji hydraulicznej luzu zaworowego. Także wtrysk bezpośredni nie daje łatwej możliwości instalacji LPG.

Napisano
  • Autor
[...]

Niestety coraz mniej silników nadaje się do zagazowania. Obecnie robią zbyt miękkie głowice i gniazda zaworowe, no i bez regulacji hydraulicznej luzu zaworowego. Także wtrysk bezpośredni nie daje łatwej możliwości instalacji LPG.

TO co lokalnie GM klepal i Ford mialo inne stopy metali. Ditto z gumami - z tym byly najwieksze problemy  - topily sie - chyba klimat nie pomagal. W kazdym razie experyment sie nie powiodl IMVHO, moze to po prostu byl rodzial w historii.. :hmm:

Napisano

Yhh jak ten swiat jest zlozony.. U was jest to odpadem a ruskie kacapy potrafia na tym ladny $ robic...

Podatki... przeciez gdyby nie podatki benzyna bylaby pewnie po 2zł i nikt by z lpg nie kombinowal.

Przy obecnej cenie gazu i paliwa BARDZO oplaca sie lpg.

Napisano

TO co lokalnie GM klepal i Ford mialo inne stopy metali. Ditto z gumami - z tym byly najwieksze problemy - topily sie - chyba klimat nie pomagal. W kazdym razie experyment sie nie powiodl IMVHO, moze to po prostu byl rodzial w historii.. :hmm:

Gumy? Mysle ze po prostu mieliscie to niedopracowane. U nas tez pare lat minęlo zanim dostosowali technologie - obecnie 4 generacja lpg jest tak dopracowana ze jej istnienie w aucie jest niezauważalne

Napisano
  • Autor

LPG to odpad w rafineriach ;]

Ja akurat nie mowilem o rafineriach :phi:  - problem byl (jak mowie nie wiem czy jest, z 6-7 lat juz w kopalniach nie bylem) ze calkowicie nieoplacalne byl transport/skladowanie LPG od outback gdzies do cywilizacji. Byl to po prostu by-product jak 'kopali' normalny gaz.... :hmm:

Teraz albo technologia poszla do przodu, albo dalej to robia bo jest jeszcze taniej niz bylo :hmm: 

Napisano
  • Autor

Gumy? Mysle ze po prostu mieliscie to niedopracowane. U nas tez pare lat minęlo zanim dostosowali technologie - obecnie 4 generacja lpg jest tak dopracowana ze jej istnienie w aucie jest niezauważalne

Jak nie dopracowane, caly GM nad tym pracowal :hehe:  - trzeba by w moich postach ok 2006 poszukac, ale guma byla najwiekszym wyzwaniem dla GM i Ford. :hmm: , Juz nie pamietam czy to byl sklad gazow jak je palilo, czy temperatura ...  :chipsy:  Ja wiem, ze lobby LPG wmowi kazdemu ze 'guma' jest ok  ;]  - ale akurat ani GM ani Ford nie musieli klamac  :hmm:  - wyrzucili auto na rynek w ktore iles mil $$$ wsadzili w R+D  :hmm:  - i pamietam dobrze wlasnie te dwie zmainy:

- inny stop metali w glowicach,

- inna budowa gumowych wezy i elementow w silniku

Aaaa gwarantowali ze ich fabryczny silnik na LPG pojezdzi tyle co fabryczny na benzynie. Flota Taxi z tamtych lat to potwierdza, u mnie w stanie zabronione byly 'domowe' konwersje - TAXI moglo miec LPG tylko z fabryki :skromny:  - i dalej jezdza (masz 10 letnie ograniczenie wieku na taxi)

Teraz wez 3 kierowcow na dobe, auto jest uzywane 24h na dobe powiedzmy 360 dni w roku :hmm:  (daje 5 na wypadki i service)... Calkiem niezly wynik IMVHO patrzac ze dzienna srednia na Taxi w Sydney jest ok 500-600km :hmm:

LPG-21.jpg

commodore-lpg-ute-detail-w.jpg

Napisano

Jak nie dopracowane, caly GM nad tym pracowal :hehe: - trzeba by w moich postach ok 2006 poszukac, ale guma byla najwiekszym wyzwaniem dla GM i Ford. :hmm: , Juz nie pamietam czy to byl sklad gazow jak je palilo, czy temperatura ... :chipsy: Ja wiem, ze lobby LPG wmowi kazdemu ze 'guma' jest ok ;] - ale akurat ani GM ani Ford nie musieli klamac :hmm: - wyrzucili auto na rynek w ktore iles mil $$$ wsadzili w R+D :hmm: - i pamietam dobrze wlasnie te dwie zmainy:

- inny stop metali w glowicach,

- inna budowa gumowych wezy i elementow w silniku

Aaaa gwarantowali ze ich fabryczny silnik na LPG pojezdzi tyle co fabryczny na benzynie. Flota Taxi z tamtych lat to potwierdza, u mnie w stanie zabronione byly 'domowe' konwersje - TAXI moglo miec LPG tylko z fabryki :skromny: - i dalej jezdza (masz 10 letnie ograniczenie wieku

Jak pisalem - u nas 100% taxi to albo lpg - albo diesel - problemow nie ma.

Pamietam twoje posty - straszne mi sie wtedy dziwne wydawaly, jakiesnproblemy o ktorych u nas w ogole nikt nie slyszal.

Gadalem z gosciem ktory byl jednym z pionierów lpg w Polsce - w pierwszej polowie lat 90tych , kupili troche technologii od Włochów, cośtam robili swojego, byly z tym przeróżne problemy, ktore rozwiązano. Pojawialy sie kolejne generacje. Tyle że u was cala ta ścieżka musialaby sie zacząć od nowa - siec serwisów, know how etc. Mogliby kupic gotową technologie tak jak to zrobila toyota- sprzedają z gazem auta i problemow nie ma.

Napisano

A wracajac do meritum tematu... to sprawa jest oczywista... bo te coraz bardziej skomplikowane "ulepszenia" maja spelniac ciraz bardziej rygorystyczne normy a jak juz sie spierniczy taka pierdulka to z reguly naprawa jest malo oplacalna wiec auta sie pozbywa i bierze sie nowe... i tak interes sie kreci.. oczywiscie biedni polacy zaczna to wycinac i kombinowac ale to tez ma swoje dalsze konsekwencje...

Napisano
  • Autor

Jak pisalem - u nas 100% taxi to albo lpg - albo diesel - problemow nie ma.

te auta dalej jezdza? znaczy zobaczysz auto z LPG jezdzace 10lat? :hmm::nie_wiem:

Pamietam twoje posty - straszne mi sie wtedy dziwne wydawaly, jakiesnproblemy o ktorych u nas w ogole nikt nie slyszal.

TO dobrze, ze przynajmniej jeden z nas ;)  - juz myslem ze waruje [...]

Tyle że u was cala ta ścieżka musialaby sie zacząć od nowa - siec serwisów, know how etc. Mogliby kupic gotową technologie tak jak to zrobila toyota- sprzedają z gazem auta i problemow nie ma.

To juz raczej umarlo. Popatrz na zdjecia jakie wrzucilem od ludzi czekajacych na Tesla :hmm:  - nie sadze zeby LPG sie odrodzilo - inaczej nie widze ekonomicznego sensu w LPG w najblizszym czasie (10+ lat), oczywiscie nie przewidzisz, ale nie jest to obecnie oplacalne. :hmm:

Nie wiem jak w EU - no wlasnie jak? :hmm:  Umiera LPG czy dalej kwitnie?

Napisano
  • Autor

i tak interes sie kreci..

Problem jest ciut bardziej skomplikowany IMVHO.

Najlepszy przyklad stara 'A-Class' - u mnie to rozbierali w szkolach dal mechanikow - i pokazywali jak NIE-nalezy robic produktu. Wszysto bylo budowane modulowo, specjalnie, ze jak ci czesc walnie za 30c, to musisz zaplcic $800 :facepalm:  - Mercedes byl totalnie potepiony za to .... ale co, nic. Swiat nic nie zrobil, i mimo ze czesciowo od tego konceptu odeszli - tylko czesciowo to i tak cykl zycia produktu staje sie coraz mniejszy...

Ale masz rynki gdzie kawalek rury zalatwia sprawe, a masz rynki zgdzi zaplata kierowcy za zly produkt zalatwia sprawe ... i to jest IMVHO roznica.E

Ergo - nie da sie zastopowac tego postepu technologicznego - jesli to sie da tak nazwac :hmm:  - ale chodzi oto zeby wziasc za niego odpowiedzialnosc ( i w razie czego wesprzec klienta) - ale to juz inna historia...

:chipsy:

Napisano

Nie wiem jak w EU - no wlasnie jak? :hmm: Umiera LPG czy dalej kwitnie?

Tak jak pisalem - podatki. Kazdy kraj ma inne.

U nas masz 1.6pln za lpg i 4.3pln za noPb95. Auto pali ci z 1-2l/100km wiecej i potrzebuje benzyne zeby przejechac pierwszy kilometr/dwa i złapac temp silnika 50stC - potem jedziesz na gazie.

Ojciec w firmie mial punto - 600kkm na lpg, grande punto - 380kkm na lpg, yaris mk2 - 330kkm na lpg i jedzie dalej, yaris 3 - 220kkm na lpg. W zadnym z tych aut nigdy nie bylo zadnych problemow wynikających z lpg, ktore zmusilyby mnie do wizyty w serwisie lpg poza normalnym terminem przeglądu.

Napisano
  • Autor

Tak jak pisalem

'Likes' mi sie skonczyly na dzis ;]  - wiec nie moge , ale podoba mi sie to :ok:

To jeszcze jedno pytanie - IYHO - Diesel czy LPG? :hmm:

Napisano

'Likes' mi sie skonczyly na dzis ;] - wiec nie moge , ale podoba mi sie to :ok:

Imho tylko niezbyt skomikowana benz +lpg... ale to rowniez temat woda i zaraz sie zacznie...

Napisano

Kosztowo tylko LPG :ok: masz prosty silnik benzynowy, w ktorym koszty napraw są niskie, vs drogi w utrzymaniu diesel.

Tylko jedno ALE - mając LPG masz butle we wnęce kola zapasowego (albo kolo jeździ w bagazniku, albo tak jak ja zrobilem - kupilem zestaw naprawczy), taka butla starcza na ok 350km - czyli często tankujesz. Jakbym mial latac w dalekie trasy to strasznie uciążliwe...

Ale cenowo - mozesz za tą samą kasę na paliwo jeździc passatem 2.0TDI albo audi a6 4.2 v8 ;]

Napisano

Kosztowo tylko LPG :ok: masz prosty silnik benzynowy, w ktorym koszty napraw są niskie, vs drogi w utrzymaniu diesel.

Tylko jedno ALE - mając LPG masz butle we wnęce kola zapasowego (albo kolo jeździ w bagazniku, albo tak jak ja zrobilem - kupilem zestaw naprawczy), taka butla starcza na ok 350km - czyli często tankujesz. Jakbym mial latac w dalekie trasy to strasznie uciążliwe...

Ale cenowo - mozesz za tą samą kasę na paliwo jeździc passatem 2.0TDI albo audi a6 4.2 v8 ;]

Ale musisz mieć prosty silnik benzynowy, a o takie już coraz ciężej w nowszych autach ;). A co do porównania to chyba jednak takie 2.0 TDI będzie tańsze w użytkowaniu niż 4.2 v8, paliwo to nie wszystko  ;]

Napisano

te auta dalej jezdza? znaczy zobaczysz auto z LPG jezdzace 10lat? :hmm::nie_wiem:

Oczywiscie, ze tak.

Mialem Daewoo Lanosa z 2000r. z tzw. u nas instalacja fabryczna (tak naprawde montowana u dealera przed sprzedaza) i nadal jest ujezdzany w rodzinie.

W PL pewnie wiekszosc aut ma minimum 10 lat i masa tych staroci ma zainstalowane LPG.

Napisano

Niekoniecznie. Do GS 300 mk3 masz instalacje lpg mimo wtrysku bezposredniego.

Tak samo jak do niektorych tsi vaga.

Sa troche drozsze to fakt i dotryskuja troche noPB.

Ale caly czas jest oszczedniej.

Napisano

Ale musisz mieć prosty silnik benzynowy, a o takie już coraz ciężej w nowszych autach ;). A co do porównania to chyba jednak takie 2.0 TDI będzie tańsze w użytkowaniu niż 4.2 v8, paliwo to nie wszystko ;]

Pisalem ze chodzi mi o koszty paliwa ;)

No i silnikow bez bezposredniego wtrysku jest jeszcze duzo - tylko sobie VAGa nie kupisz.

Do bezposrdniego wtrysku tez są instalki.

Edytowane przez Vadero

Napisano

Niekoniecznie. Do GS 300 mk3 masz instalacje lpg mimo wtrysku bezposredniego.

Tak samo jak do niektorych tsi vaga.

Sa troche drozsze to fakt i dotryskuja troche noPB.

Ale caly czas jest oszczedniej.

Troche, to ile, nie jestem na czasie, ostatnio cos miedzy 6-9 mi swita.

Czekac na zwrot instalacji przez 100kkm nie kazdego satysfakcjonuje.

Napisano

Troche, to ile, nie jestem na czasie, ostatnio cos miedzy 6-9 mi swita.

Czekac na zwrot instalacji przez 100kkm nie kazdego satysfakcjonuje.

Mowisz o instalce 6 generacji z wtryskiem cieklej fazy.

Ale mozesz sobie zapodac instalke 4 gen. Wtedy palisz gaz i niewielką ilosc benzyny (niezbedną do chlodzenia wtrysków) - one kosztuja "normalnie"

Edytowane przez Vadero

Napisano

Poprzednimi autami zrobilem juz w sumie ponad 500kkm na lpg policz ile to jest kasy w kieszeni liczac nawet tylko 30-40% oszczędności w sotosunku do noPb95

Teraz szukajac kolejnego auta przeszla mi przez glowe mysl o dieslu ale na szczescie szybko wytrzezwialem. Bo jaka jest cenowa konkurencja diesla ( wielkosc, naped, dynamika, bezawaryjnosc, komfort) dla takiego subaru tribeca 3.6 ?

TO dobrze, ze przynajmniej jeden z nas ;) - juz myslem ze waruje [...]

To juz raczej umarlo. Popatrz na zdjecia jakie wrzucilem od ludzi czekajacych na Tesla :hmm: - nie sadze zeby LPG sie odrodzilo - inaczej nie widze ekonomicznego sensu w LPG w najblizszym czasie (10+ lat), oczywiscie nie przewidzisz, ale nie jest to obecnie oplacalne. :hmm:

Nie wiem jak w EU - no wlasnie jak? :hmm: Umiera LPG czy dalej kwitnie?

Napisano

Mowisz o instalce 6 generacji z wtryskiem cieklej fazy.

Ale mozesz sobie zapodac instalke 4 gen. Wtedy palisz gaz i niewielką ilosc benzyny (niezbedną do chlodzenia wtrysków) - one kosztuja "normalnie"

Moze i pomieszalem.

Dotrysk to nawet w moim asterixie mam na poziomie 10%.

Poza Skoda, VAG gdzies LPG oferuje?

Zreszta oferta Skody tez tylko na Fabiede i Rapisa chyba?

Napisano

Moze i pomieszalem.

Dotrysk to nawet w moim asterixie mam na poziomie 10%.

Poza Skoda, VAG gdzies LPG oferuje?

Zreszta oferta Skody tez tylko na Fabiede i Rapisa chyba

nie mam pojęcia 

Napisano

Co ja moge powiedziec - POWODZENIA

Moje Audi dostało własnie dożywocie u mnie  :oki:

Napisano

TO dobrze, ze przynajmniej jeden z nas ;)  - juz myslem ze waruje [...]

To juz raczej umarlo. Popatrz na zdjecia jakie wrzucilem od ludzi czekajacych na Tesla :hmm:  - nie sadze zeby LPG sie odrodzilo - inaczej nie widze ekonomicznego sensu w LPG w najblizszym czasie (10+ lat), oczywiscie nie przewidzisz, ale nie jest to obecnie oplacalne. :hmm:

Nie wiem jak w EU - no wlasnie jak? :hmm:  Umiera LPG czy dalej kwitnie?

Mogę ci pokazać moją hondę z silnikiem 3,5 v6 z przebiegiem przeszło 150kkm, jeszcze ze 100kkm pewnie nim zrobię zanim sprzedam następnemu  :hehe: 

Napisano

Pisalem ze chodzi mi o koszty paliwa ;)

No i silnikow bez bezposredniego wtrysku jest jeszcze duzo - tylko sobie VAGa nie kupisz.

Do bezposrdniego wtrysku tez są instalki.

Już inni też pchają bezpośredni wtrysk. 

Niestety w wielu nowoczesnych samochodach dołożenie LPG to proszenie się o kłopoty. Raz z powodu elektroniki, a dwa z powodu "delikatności" nowoczesnej motoryzacji. Jeszcze te kilka lat temu samochody były dużo mniej skomplikowane elektronicznie i np: taka sonda lambda miała 4 tryby pracy. Teraz potrafi mieć 16 różnych. Wszystko musi być zgrane idealnie, prezycyjnie itd. 

Napisano

I w większości przypadków czuć, że jedziesz na LPG. Tzn, z czasem się przyzwyczaisz, ale ktoś inny przechodząc obok będzie wiedział, że w aucie jest na pokładzie podtlenek LPG. Pamiętam jak kiedyś jeździłem na LPG 4 gen. Na początku czułem ten dziwny zapach, później już nie. Kilku lat temu LPG poszło w odstawkę i jeżdżę na noPB oraz ON, więc węch się poprawił. Przechodząc obok różnych samochodów (nawet w miarę nowych) na parkingu jestem w stanie wyczuć, który jeździ na gazie.

Napisano

Trzeba tylko zbiornik wymienić, bo mają homologację na 10 lat.

Nic nie wymieniasz tylko badanie robisz i dostajesz kolejne 10 lat
Napisano

Nic nie wymieniasz tylko badanie robisz i dostajesz kolejne 10 lat

O ile zbiornik po 10 latach nadaje się do dalszego użytku. Ostatnio pomagałem wymontować po 10 latach z Octavii I. Obawiam się, że z powodu pojawiającej się korozji nie dostałby pozwolenia na dalsze użytkowanie. 

Napisano
  • Autor

dla takiego subaru tribeca 3.6 ?

Pytanie tylko jak LPG zareaguje na SUbaru :hmm:  - znaczy odwrotnie ;)

Napisano
  • Autor

Oczywiscie, ze tak.

czyli popelniam ten sam blad co AK do V8, zakladajac ze instalacja nie ewoluje :hmm: i nie ma. 

Glowne roznice to beda w elektornice miedzy tymi generacjami :hmm: ?

Napisano

Ok :ok: - ale jesli pojemnosc obetniesz zbytnio - a EU juz to robi to ci nawet Turbo z 20 geometrami nie pomoga...

Gdzies czytalem ostatnio, ze J wyznaczyli jako 2.0-2.5l na optymalne turbo - spalanie vs komfort jazdy. I to by sie zgadzalo, Mazda z Sjy Active 2.5l w CX9, Toyota - Lexus z 2.0l - wyjatkiem jest 1.2l na EU w Corolla jesli dobrze popatrzylem :hmm:

W sumie to ja nie wiem gdzie ta moto idzie :facepalm: - dawniej miales frajede z dzwieku, przyspieszenia etc z zapachu benzyny, teraz ludzie patrzy czy iPhone sie podlacza :ogien: -Fu............................ck :facepalm:

niby tak, ale jak się popatrzy na zawartość PM10 i PM2.5 w powietrzu w miastach, to problem jednak jest.
Napisano
  • Autor

k 350km - czyli często tankujesz. Jakbym mial latac w dalekie trasy to strasznie uciążliwe...

nie wiem jakie sa l pojemnosci te zbironiki jakie GM i Ford pakowali w fabryce, ale to by sie chyba zgadzalo, :hmm:  - srednio Taxi tankuje 2x w ciagu 24h.

Ale zbiorniki sa jakies inne :hmm:  - podluzny wale za zderzakiem - wiec musi byc IMVHO wiecej niz tylko kolo zapasowe :hmm:

s-l225.jpg

Ford-Falcon-EcoLPi-LPG-Review-6.jpg

2010_ford_falcon_used_4374960_5_l.jpg

Pogrzebalem w starych artykulach - to ten silnik, o ktorym pisal Ford 4.0l R6

Na LPG dawali zielona pokrywe, zeby je bylo latwo odroznic.

img_0305-1024x768.jpg

Roznicy bylo wiecej z tego co lowie .. cylindry odlewali z innego stopu, inny jest a dokladnie bylo  bo juz tego nie robia cisnienie :hmm:  - stad tez te gumowe weze maja sens - jesli wieksze cisnienie to normalne :hmm:

AU ford built the engines with stronger rods and more compression for the dedicated LPG models.

Napisano
  • Autor

niby tak, ale jak się popatrzy na zawartość PM10 i PM2.5 w powietrzu w miastach, to problem jednak jest.

gdzies na HP juz byla o tym dyskysja.Problem w PL macie na rowni z China - ale tu % auta beda w mniejszosci,, generalnie nie mozna IMVHO miec 'ciastko' i zjesc 'ciastko' - jesli czytajac AK - a tego nie wiem :(  - obraz jest taki jaki jest, to wycinanie katalizatorow jest powszechne, ditto dla DFP :hmm:  i wiek aut robi tez swoje :hmm:

Napisano

Nie wiem jak w EU - no wlasnie jak?   Umiera LPG czy dalej kwitnie?

Spora część prywatnych użytkowników uważa, że się opłaca. Jednak floty w dużych firmach nie mają LPG, a ci potrafią liczyć pieniądze. 

Napisano
  • Autor

Spora część prywatnych użytkowników uważa, że się opłaca. Jednak floty w dużych firmach nie mają LPG, a ci potrafią liczyć pieniądze.

i to jest chyba fakt nie do zdarcia .. :hmm:  - wiec jak. ? 8]
 - czyzby naprawy przewyzszaly potencjalne zyski... :hmm:

Napisano

Byl okres czasu, gdzie LPG wywalali jako odpad, teraz szczerze-  nie wiem, ale jeszcze pare lat temu 2008-9 jak jezdzilem po kopalniach do pracy - to az mnie to dziwilo. Taniej bylo wywalic niz cos z tym zrobic. Teraz przy takich cenach ropy pewnie tez ...

ALe ... juz nie pamietam - czy to bylo 10-15-20 lat temu, nigdy nie mialem LPG, podlinkowali LPG do gieldy w Singapore i za noc cena skoczyla z 30c na 70c - LPG jest na wymarciu,kiedy nastapi calkowita zmiana taxi na Hybrid - powiedzmy 3-5 lat, LPG bedzie tylko wspomnieniem ... :hmm:  - chyba ze sie cos z olejem na swiecie stanie ... :hmm:

U mnie na CNG jeżdżą autobusy i ciężarówki  :hmm:

Napisano
  • Autor

U mnie na CNG jeżdżą autobusy i ciężarówki  :hmm:

U mnie to samo :hmm:  - ale EU wie lepiej ;)

764.jpg

maxresdefault.jpg

Napisano

Pamiętam jak kiedyś jeździłem na LPG 4 gen. Na początku czułem ten dziwny zapach, później już nie. Kilku lat temu LPG poszło w odstawkę i jeżdżę na noPB oraz ON, więc węch się poprawił. Przechodząc obok różnych samochodów (nawet w miarę nowych) na parkingu jestem w stanie wyczuć, który jeździ na gazie.

Chyba pomyliłeś 4gen z druga. Mam czworke w dwoch autach i od poczatku nic nie czuc, czego o dwojce napewno nie mozna powiedziec.

A jesli czuć, to moze wina jakichś nieszczelności?

Pozatym zapach gazu i tak jest przyjemniejszy, niż smród kopcacego klekota, jadącego z przodu

Napisano

Pytanie tylko jak LPG zareaguje na SUbaru   - znaczy odwrotnie

przedpoprzednie subaru zrobilo 120kkm na LPG i ztego co wiem nadal jedzi na LPG

poprzednie subaru zrobilo ponad 170kkm na LPG i nadal nabija kkm (teraz za sterem siedzi moj brat) na tym szlachetnym paliwie :)

obecne nie ma wyboru tez juz nabija kkm na LPG

Sherif zrobil swoim 3.0 H6 80kkm na LPG wiesc gminna niesie ze 3.6 jest jeszcze bardziej pancerne wiec obaw nie ma 

Napisano

Jednak floty w dużych firmach nie mają LPG, a ci potrafią liczyć pieniądze. 

w ktorym nowym sensownym aucie dla floty daja "fabryczne" lpg? wiec  masz sie szarpac z gwaracja (zakladajac ze sam zainstalowales LPG) to racja - ON jest mniej problematyczny