Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tą awaryjnością francuzow?

Featured Replies

Napisano

kupiłem clio z 2006r 

...

ps. nastepny samochód planuję megane w kombi ;)

Clio III z2006r. Od maja mamy i póki co nic się nie stalo

Dajcie znać jak będziecie sprzedawać, bo za jakiś rok czy nieco dłużej, będę chciał dla baby takie coś znaleźć...

A tak w temacie, to mi się renówki nigdy nie psuły za specjalnie.

Edytowane przez sebaM25

Napisano

Dajcie znać jak będziecie sprzedawać, bo za jakiś rok czy nieco dłużej, będę chciał dla baby takie coś znaleźć...

A tak w temacie, to mi się renówki nigdy nie psuły za specjalnie.

No ja raczej nie planuje w ciagu najbliższych 2-3 lat sprzedawac:) a autko bardzo fajne. Akurat mam wersje 1.6 cos kolo 110 koni i w tym małym autku bardzo fajnie mi się jeździ. Bardzo elastyczna skrzynia jest. NP jadac 30 na 3 po wdepnieciu gazu od razu ciągnie. Cytryna w tych warunkach musi byc zredukowana mimo 30 koni więcej. Dla kobiety do miasta w sam raz.

Napisano

Sąsiad miał Passata B6 R-line ja mam Lagune IIFL (królową lawet) - ja z elektroniką odpukac nic nie robiłem a on:

- wymiana radia z nawigacją działało jak chciało raz ok raz nie

- klimatronik coś czasem nie trybił

- fotel elektryczny podczas jazdy potrafił się przestawić sam hihi

- tylna wycieraczka szwankowała

Obecnie zamienił Passata na Mondeo i jest zadowolony :)

Napisano

Na najbliższy weekend byłem umówiony na jazdę pugiem 3008. Dzwonię dzisiaj do salonu w celu potwierdzenia rezerwacji samochodu, a miły Pan oznajmia, iż jest mały problem,bo samochód się zepsuł i czekają na części, które powinny przyjśc w piątek. Liczą na to,ze uda się im doprowadzić samochod do ładu, ale nie są pewni, czy tylko ten element uległ awarii ;] ASO w swoim aucie czeka na części 5 dni. Ciekaw jestem jak wygląda ta procedura w wypadku zwykłego klient? ;)

Jeżeli dni - nie tragizuj. 

PZU musiało zastępczy x razy przedłużać, bo w Skodzie głupi podnośnik szyb przez 2 tygodnie nie mógł dotrzeć. 

Napisano

Kolega kupił Berlingo - wersje cywilną. 2 miesiące temu. Czekał chyba z pół roku bo chciał z silnikiem benzynowym. Przyjechał dzisiaj i mówi że jak wciska kierunkowskaz w lewo to mu miga prawy ;]

Napisano
  • Autor

Kolega kupił Berlingo - wersje cywilną. 2 miesiące temu. Czekał chyba z pół roku bo chciał z silnikiem benzynowym. Przyjechał dzisiaj i mówi że jak wciska kierunkowskaz w lewo to mu miga prawy ;]

Może to wersja dla kobiet? ;]

Napisano

Pogratulowac uparcia koledze... w zyciu bym nie kupil motoru PSA/BMW 1.6 16v

Napisano

Cóż - to podobno w VAGach trzeba doktoryzować się z silników :)

Napisano

Teściu ma pande chyba już 5lat. Dopiero 27 000 km. I co? Wg opini specjalistów napewno kręcony powinien mieć 187 000 ha ha...

Uno miało jakieś 70 000 ale ono miało już z 12 lat...

Edytowane przez RGB66

Napisano

Teściu ma pande chyba już 5lat. Dopiero 27 000 km. I co? Wg opini specjalistów napewno kręcony powinien mieć 187 000 ha ha...

Uno miało jakieś 70 000 ale ono miało już z 12 lat...

Dokładnie, w Polsce ludzie już tak są nieufni, że w nic nie wierzą, parę miesięcy temu sprzedałem Golfa + 11-letniego 1.9 TDi z przebiegiem poniżej 140 tys (salonowy od początku u mnie) ludzie przyjeżdżali i nie wierzyli, że ktoś mógł wydać ok 70 tys zł na auto i tak mało jeździć, a przecież nie każdy jest akwizytorem-handlowcem.

Napisano

Dokładnie, w Polsce ludzie już tak są nieufni, że w nic nie wierzą, parę miesięcy temu sprzedałem Golfa + 11-letniego 1.9 TDi z przebiegiem poniżej 140 tys (salonowy od początku u mnie) ludzie przyjeżdżali i nie wierzyli, że ktoś mógł wydać ok 70 tys zł na auto i tak mało jeździć, a przecież nie każdy jest akwizytorem-handlowcem.

Tak się przyjęło niestety. Jak ma za mało przebiegu - napewno kręcony albo mina. Jak ma dużo przejechane to zniszczony i zużyty.

Ale może też być tak że auto z floty ma 3 lata i 200 000km nie m reguły

Napisano

W reno np trzeba bylo kupowac auta rs 

inna fabryka to skladala , auta dopracowane ,mocne

silniki sprawdzone.

A takich zwyklych to zawsze cos sie zwali w pierwszych  lata produkcyjnych  ;]

ciekawe to co piszesz

dotyczy wszystkich rs`ow ?

a gt ?

Napisano

ciekawe to co piszesz

dotyczy wszystkich rs`ow ?

a gt ?

Dolkadnie to Hiszpańska fabryka Renault  ktora miala osobna linie dla rs

starsze megany  i clio ,nowego rs jeszce nie ma( bo juz bym go mial  :)  )

nowe gt to lipa

zwykla, zawiecha, zwykle hamulce do tego zajebista skrzynia edc ktora nie wytrzymuje inawet  w nie podkrecanych autach potrafi zagotowac sprzegla.

starsze gt  mialo przynajmniej silnik z rs reszta niestety jak w zwyklym modelu, z cudownie zpierdzielana kontrola trakcji  ;]

dodatkowo clio gt  to kupa jak kia gt , jakos tam wyglada ale nie jedzie kompletnbie

Edytowane przez Marcinekkk

Napisano

bywa

akurat berlingo/partner znam dość dobrze, od kilku lat ujeżdżam te wynalazki i w sumie źle nie jest

w berlingo padło łożysko klimatyzacji, w pugu pedał gazu 

a tak to tylko wymiany oleum/filtry/klocki

w berlingo 2010 dość szybko leciały łączniki stabilizatora - co 60kkm, w partnerze 2013 już nie było tego problemu

podobno coś tam poprawili

tyle że ja auta używam do 150kkm max i  :papa:

z drugiej strony robią dziennie kilkadziesiąt km po wertepach 

Napisano
  • Autor

Ciąg dalszy informacji z salonu. Auto dopiero rozbierają, a dokładnie silnik. Okazało się, że podczas jazdy coś się rozleciało. Albo wypadek losowy albo ktoś dał ciała w fabryce...

Napisano

Ciąg dalszy informacji z salonu. Auto dopiero rozbierają, a dokładnie silnik. Okazało się, że podczas jazdy coś się rozleciało. Albo wypadek losowy albo ktoś dał ciała w fabryce...

Jaki silnik?

Napisano

Co za leszcze. Zamiast powiedzieć że klient rozbił i czekają na nowe to się do takich rzeczy przyznają :)

Napisano

Zgadleś ;] najbardziej interesujący silnik. Biorę go na kolejny weekend, ale mam pewne obawy ;]

rozrząd najpierw hałasuje, nie ma czego się bać ;]

Napisano

Co za leszcze. Zamiast powiedzieć że klient rozbił i czekają na nowe to się do takich rzeczy przyznają :)

też mi się w te powiastki wierzyć nie chce ;l już nie mogę doczekać się finału wątku o wyższości marki XXXXX :hehe:  ;l

Napisano

10 lat i 90 tys przebiegu  :hmm:

do tego kupiles jak mial 7 i wymieniasz jako usterki zarowke spalona  :hehe:

Mój teść ma 13 letnie megane, kupione nowe w salonie i do dziś serwis tylko ASO,  nalatane 86 tysięcy, wymieniał chyba tylko cewki zapłonowe a tak to śmiga jak trzeba    ;]

Napisano

też mi się w te powiastki wierzyć nie chce ;l już nie mogę doczekać się finału wątku o wyższości marki XXXXX :hehe:  ;l

No cóż - brzmi to wszystko trochę absurdalnie. Podobnie jak dawanie na demo najbardziej awaryjnego silnika.

Napisano

W szczególności 1.6 hdi/tdci , bardzo fajne silniki, tylko pada smarowanie, no i padające panewki ;)

A co powiesz o  HDI 2.0 8V o zawrotnej mocy 90 kucy i to jeszcze bez dwumasy  ? Jest u mnie w dalszej rodzinie xsara vtr  z takim motorem, rocznik 2002 nalatane 290 od nowości i szwagier tylko leje ropę i jeszcze mi ciśnienie podnosi bo mu pali max 6,5 po mieście... 

Napisano

No cóż - brzmi to wszystko trochę absurdalnie. Podobnie jak dawanie na demo najbardziej awaryjnego silnika.

jak dobrze zgłębić to się kupy nie trzyma, najpierw części miały przyjść w piątek, teraz okazuje się, że silnik się rozsypał- to ze szklanej kuli wróżyli jakie graty zamówić? :hmm:

Napisano

Ale ten silnik nie jest jakiś nadzwyczajnie awaryjny . Napinacz łańcucha jest zle zaprojektowany ale to nie wybucha tak nagle. Sam jestem ciekawy co tam się niby posypalo.

Spuszczone z krzyża

Napisano
  • Autor

jak dobrze zgłębić to się kupy nie trzyma, najpierw części miały przyjść w piątek, teraz okazuje się, że silnik się rozsypał- to ze szklanej kuli wróżyli jakie graty zamówić? :hmm:

Wystarczy czytać ze zrozumieniem i wszystko się trzyma kupy ;]

Napisano
  • Autor

Tez miałem takie podejrzenia, ale znajomy był oglądać dzisiaj 3008 q tym salonie i faktycznie auto kaput ;)

Silniki benzynowe z turbo wypierają powoli diesle

Napisano

Przyjechał dzisiaj i mówi że jak wciska kierunkowskaz w lewo to mu miga prawy

"- Ja już dawno myślałem, że pana tam złapią, panie majster. Od dłuższego czasu pan majster w tym miejscu przekracza przepisy drogowe. Nie chciałem zwracać uwagi, bo by się pan denerwował. Ale tam na skrzyżowaniu majster zawsze wjeżdża rowerem na pas środkowy, wystawia rękę w lewo i skręca majster w prawo.

Kofta i Friedmann lepiej by tego nie wymyślili ;l:oki:

Napisano

To mam się już bać? Na jaki przebieg jest projektowany ten silnik? Mam 90 kkm przebiegu i niedawno wymieniony rozrząd (tak naprawdę to padł hydrauliczny napinacz łańcuszka). Nic więcej nie było robione

Napisano
  • Autor

To mam się już bać? Na jaki przebieg jest projektowany ten silnik? Mam 90 kkm przebiegu i niedawno wymieniony rozrząd (tak naprawdę to padł hydrauliczny napinacz łańcuszka). Nic więcej nie było robione

Czyli to samo co padało w 1.4 tsi do 2010 roku..

Napisano

Tyle że ten napinacz to pada już jakieś 10 lat...

Napisano

najciekawsze jest to, że opinie o złych francuzach mają posiadacze niemieckiej technologii dla ludu 

w frimie mamy sporo francuzów, znajomi mają też cały przekrój od staroci po nowe luksusy i wszyscy są zadowoleni , praktycznie sama eksploatacja rozumiana jako oleje klocki, itp 

Napisano
  • Autor

Tyle że ten napinacz to pada już jakieś 10 lat...

Z posiadanych przeze mnie informacji od 04.2010 jyz nie pada? Oczywiście mowa o 1.4 tsi.

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

opinie o złych francuzach mają posiadacze niemieckiej technologii dla ludu

Doświadczenia z francuzami mam o rząd wielkości większe, niż przeciętny użytkownik. Mogę łatwo wymienić ich wszystkie pozytywne cechy - są ładne.

i wszyscy są zadowoleni , praktycznie sama eksploatacja

To tak jak fiacikarze Też czysta eksploatacja - a jak zmienią fiata na samochód okazuje się, że tej "czystej eksploatacji" nagle jest 80% mniej.

Napisano

Doświadczenia z francuzami mam o rząd wielkości większe, niż przeciętny użytkownik. Mogę łatwo wymienić ich wszystkie pozytywne cechy - są ładne.

To tak jak fiacikarze Też czysta eksploatacja - a jak zmienią fiata na samochód okazuje się, że tej "czystej eksploatacji" nagle jest 80% mniej.

ani ładne ani nie - dla mnie samochód ma być niezawodny, cichy i wygodny , "ładność" nie ma żadnego znaczenia, podobnie jak u większości znajomych  :skromny:

fiatów nie znam poza jedną cromą - jeździ bez problemów od mniej więcej 300kkm u kolegi - oleje, paski, rozrząd, klocki i tarcze , czasem żarówka 

francuzów mam pod opieką ze dwadzieścia - też dokładnie nic nietypowego co by je wyrózniało spośród innych producentów - kłopoty z silnikiem przy podobnych przebiegach jak inni 

Napisano

Mogę łatwo wymienić ich wszystkie pozytywne cechy - są ładne.
Skoro nie maja innych pozytywnych cech to po co bylo zdobywać doświadczenia - dla umartwiania się? 
Napisano

to po co bylo zdobywać doświadczenia

Musiałbyś zapytać zarząd firmy, dlaczego tak wybrał. 

Inna sprawa, że po doświadczeniach z peżotem wybrał skodę, a potem jedną z japońskich marek. 

Jeśli normalnie eksploatowane auto w ciągu 1,5 roku generuje koszty serwisowe na poziomie swojej ceny zakupu, to trudno mówić o bezawaryjności. Ten sam użytkownik skodą przyjeżdżał do serwisu wyłącznie na planowe przeglądy.

Napisano

francuzów mam pod opieką ze dwadzieścia

Co powiesz o podobnej populacji peżotów 206, w których przed osiągnięciem 100 kkm każdy miał wymienioną UPG - niektóre nawet więcej niż 1 raz ?

Napisano

Sąsiad miał Passata B6 R-line ja mam Lagune IIFL (królową lawet) - ja z elektroniką odpukac nic nie robiłem a on:

- wymiana radia z nawigacją działało jak chciało raz ok raz nie

- klimatronik coś czasem nie trybił

- fotel elektryczny podczas jazdy potrafił się przestawić sam hihi

- tylna wycieraczka szwankowała

Obecnie zamienił Passata na Mondeo i jest zadowolony :)

tak ad. laluni 2...

niecałe 2 miesiace temu kumplowi z pracy przemieliła ów renówka silnik (ot dieselek w czasie jazdy nagle zaczał stukac i po paru metrach wział i wyzionał ducha)- auto poszło na czesci w mgnieniu oka...

przebieg lekko powyzej 200tys.

Napisano

Może to prawda i chyba prawdą jest że w tych silnikach należy trzymać poziom oleju w okolicach maksimum. Jak pytałem w aso o cenę, to w odpowiedzi usłyszałem pytanie czy jestem pewien, że to rozrząd bo z tego rocznika i młodsze nie pamiętał wymiany rozrządu. wręcz stwierdził, że u mnie to nie rozrząd (w rozmowie telefonicznej). 

Napisano

najciekawsze jest to, że opinie o złych francuzach mają posiadacze niemieckiej technologii dla ludu 

w frimie mamy sporo francuzów, znajomi mają też cały przekrój od staroci po nowe luksusy i wszyscy są zadowoleni , praktycznie sama eksploatacja rozumiana jako oleje klocki, itp 

Wiesz ja podobnie mówiłem o Fiatach gdy miałem Fiata - alternator, uszczelka głowicy, wspomaganie i wycieraczki to tez była eksploatacja...

obecnie ta eksploatacja juz na szczescie wyglada inaczej 

Napisano

Musiałbyś zapytać zarząd firmy, dlaczego tak wybrał. 
łał - masz auto słuzbowe - no patrz Pan... to może i srednią z HP tez masz ?
Napisano

Co powiesz o podobnej populacji peżotów 206

czekaj czekaj - ale Peugeot 206 to cos ala UNO lucyfera? mysl techniczna II polowy XX wieku?

Napisano
  • Autor

Wiesz ja podobnie mówiłem o Fiatach gdy miałem Fiata - alternator, uszczelka głowicy, wspomaganie i wycieraczki to tez była eksploatacja...

obecnie ta eksploatacja juz na szczescie wyglada inaczej

Bo Fiat sie musi dobrzeć! Powyżej 200 kkm usterek ubywa ;)

Napisano

tak ad. laluni 2...

niecałe 2 miesiace temu kumplowi z pracy przemieliła ów renówka silnik (ot dieselek) .

I to jest odpowiedz. Jakby mial benzyne, to zdarzenia by nie bylo

Napisano

Mogę łatwo wymienić ich wszystkie pozytywne cechy - są ładne.

No nie tylko. nie man wielkiego doświadczenia z francuzami, a jeszcze mniejsze z niemcami (0), ale wybrałem francuza ze względu na "komfort". W cudzysłowie, bo na auta klasy wyższej mnie nie stać, a najwygodniej siedziało mi się właśnie we francuzach. VW i Skoda odrzucała mnie "ergonomią". No co ja poradzę na to że żabojady projektują samochody w których wygodniej mi się siedzi. A i Renault mimo że francuz nie przekonał mnie. Jedna awaria na 90 kkm to nie jest chyba zły wynik. Przypomniałem sobie , że była jeszcze akcja serwisowa. Wymienili czujnik temperatury cieczy chłodzącej i zmienili jego miejsce mocowania.

Napisano

łał - masz auto słuzbowe

Domyślanie się pozostaw kobietom - Tobie nie wychodzi.

Jakbym był użytkownikiem auta służbowego, to moje doświadczenia nie byłyby o rząd wielkości większe niż zwykłego użytkownika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.