Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najtańsza instalacja lpg - ile ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ile może kosztować najtańsza instalacja lpg do silnika 1.4 peugeota z roku 97 ?

Na czym ewentualnie można zaoszczędzić by założyć ja jak najtaniej ?

Napisano

Witam,

na akumulatorze

Napisano

używana?

znamy i wiemy o zarobkach na kąciku

ale jeszcze ludzie zakładają używane

a najlepiej jakby jeszcze dało sie założyć II gen :hmm:

Napisano

Jak zadajesz takie pytanie to raczej ta instalacja będzie sprawiała problemy większe lub mniejsze.

Jeśli chodzi o lpg to powinno się oszczędzać podczas jazdy a nie na samym montażu instalacji.

Napisano
  • Autor

Jak zadajesz takie pytanie to raczej ta instalacja będzie sprawiała problemy większe lub mniejsze.

Jeśli chodzi o lpg to powinno się oszczędzać podczas jazdy a nie na samym montażu instalacji.

Samochod jest z 97r o wartości max 2000zl. Szkoda wyrzucić na instalacje 2000zl. Czy montują jeszcze 2generacje?

Czy w okolicach 1000zl jest szansa na montaż ?

Napisano

U nas już nie  zakładają I i II generacji. Panie sekwencja za 2300zł.... Pytałem w dwóch warsztatach. Fachowiec jak uwidział wtrysk wielopunktowy to stwierdził że się NIE DA ;-) Auto oczywiście ma aluminiowy kolektor dolotowy (a nie plastik) i jest z 1990r no ale NIE DA się. Miałem im pokazać silnik Bravo 1999r z plastikowym kolektorem na I generacji ale nie chiałem się denerwować ;-) U gazowników dobrobyt. Mogą wybrzydzać klientami :-)

Napisano

I generacje 3 lata temu do Marbelity 1995 płaciłem 1300zł. W innym zakładzie 1400 chcieli.

Napisano

A co się może zepsuć w I generacji? Jak jest poprawnie wyregulowana to w samochodzie za 2000zł spokojnie pojeździ do czasu zezłomowania samochodu :-) Szkoda wchodzić w koszta przy starym gracie :-)

Napisano

w przypadku I i II gen. to się nie sprawdza, to są wybitnie proste instalacje, elektronika ogranicza się do krokowca i czujników temp.

@ od takich pytań jest kącik LPG

Napisano

U gazowników dobrobyt. Mogą wybrzydzać klientami :-)

Ciekawe dlaczego? cena gazu wynosi 1/2 ceny benzyny - dla mnie to podważa opłacalnośc całej imprezy...- oczywiście w sensownym okresie zwrotu...

Napisano

Samochod jest z 97r o wartości max 2000zl. Szkoda wyrzucić na instalacje 2000zl. Czy montują jeszcze 2generacje?

To nie lepiej sprzedać i kupić coś z gazem. W montażu instalacji ważny jest monter a dobrego instalatora ciężko znaleźne.

.

.

Napisano

Przekladke z 2 generacji na sekwencje koleś pod Łomża zrobił za 900zl (ktoś wczesniej 2 gen wsadził do plastikowego kolektora, a jak go rozwaliło to coś wycudowal i uspawal samodzielke).

Została butla i rurki.

To było 2 lata temu, za całą instalke liczył 1500-1600 (LPG Techa cos za tą cenę).

Napisano

Ciekawe dlaczego? cena gazu wynosi 1/2 ceny benzyny - dla mnie to podważa opłacalnośc całej imprezy...- oczywiście w sensownym okresie zwrotu...

Kwestia w jakim aucie.

Latem LPG lałem nawet po 1,5, a benzyna była 4,2-4,3.

Teraz 2,2 do 4,7 (zima zawsze cena gazu rośnie).

Opłacalności dawno nie liczyłem, ale jak zakładałem instalacje to nie za dużo jeżdżąc zwracały się po ok roku.

Będąc na ostatnim serwisie (chyba lipiec), właściciel miał zaklepal terminy na montaz na 3 miesiące wprzód (zakład na 4 stanowiska, z czego 3 do montażu).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Samochod jest z 97r o wartości max 2000zl. Szkoda wyrzucić na instalacje 2000zl

To może szkoda płacić OC i tankować?

Opłacalność instalacji oblicza się na podstawie różnicy wartości ceny paliw i ilości przejechanych kilometrów.

Wbrew pozorom dzisiaj więcej problemów gazownikom sprawia I/II generacja, niż "sekwencja".

O komforcie użytkowania IV gen. w porównaniu do wcześniejszych nie wspomnę.

Napisano

na alledrogo masz sekwencje od 1500zł z montażem 

http://allegro.pl/auto-gaz-montaz-lpg-auto-zastepcze-na-czas-montazu-i6647328309.html

nawet auto zastępcze oferują ;)

czy IIgen założysz taniej  :hmm:

montaż - cena ta sama

butla, przewody - cena ta sama

komp i reduktor cena zbliżona

oszczędność to wtryski - 200zł ?

pytanie czy warto dla 200-300zł iść w IIgen ?

chcesz tanio, wrzuc IIgen używaną i jeździj bez papierów  :phi:

Napisano

To może szkoda płacić OC i tankować?

Opłacalność instalacji oblicza się na podstawie różnicy wartości ceny paliw i ilości przejechanych kilometrów.

Wbrew pozorom dzisiaj więcej problemów gazownikom sprawia I/II generacja, niż "sekwencja".

Trochę nie tak z tym OC, do takiego auta to szkoda AC płacić.

Napisano

a jak się objawia ten komfort ?

bo ja różnicy nie widzę  :hmm:

Napisano

Kwestia w jakim aucie.
Latem LPG lałem nawet po 1,5, a benzyna była 4,2-4,3.

oczywiście - ale u mnie gaz wczoraj był po 2,32 zł/l a benzyna po 4,56 zł/l

zakładając średnie spalanie benzyny 7,5 litrów a gaz 10 litrów wychodzi 34,2 zł za 100 km na benzynie i 23,2 zł na 100 km na gazie - ale biorac pod uwagę że  do rozruchu potrzeba benzyny  (mało kto lata wyłacznie na trasach  i gasi tylko tankujac) to spokojnie mozna dodać jeszcze do kosztów gazowych 10%. Czyli róznica wyjdzie w granicach 9 zł na 100 km.

ktoś wyżej podawał cene montażu 2300 zł czyli trzeba  ponad 25 tys km  tys km do zwrotu intalacji - oczywiscie  bilans pogarszaja koszty dodatkowego serwisu i i wyższe ceny przeglądów.

Tak wiem - mimo wszystko się opłaca zwłaszcza jak ktoś duzo jeżdzi.... Ale wyrażazałem watpliwośc po opini Filozofa że gazownicy moga wybrzydzać... Moje doświadczenia mówią że im mniejsza róznica międzu ceną benzyny i LPG tym mniejszy napór na montaż... do tego zawsze w zimie było najluźniej w warsztatach.... Dla tego mało wierzę w kolejki po 3 miesiące.. ;l

Napisano

Dla tego mało wierzę w kolejki po 3 miesiące.. ;l

3 miesiące było latem, zima 1-2 tygodnie, warsztat z dużą renoma.

Jeżeli auto pali 7,5 benzyny to w tych samych warunkach raczej nie będzie 10 gazu, a gdzieś koło 9 (co oczywiście dużo nie zmienia w wyliczeniach).

Nie wiem ile pali benzyny astra żony, bo systematycznie mieści się w 7.5 LPG (dziennie 2x50km krajowka). Czyli na benzynie blisko perpetuum powinna być.

Ja nie potrafię się nawet zbliżyć do takiego wyniku.

W swoim mam dodatkowo na stałe włączony 10% dotrysk benzyny i nie narzekam.

Instalki dawno się zwróciły, a auta robią tylko ok 20kkm/rok.

Co do wybrzydzanie, to dodam że np taki fabryczny serwis STAGA odmawia serwisowania instalke montowanych poza ich murami (możesz mieć STAGA z zakładu partnerskiego nawet, przyjmują tylko swoich na serwis).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

3 miesiące było latem, zima 1-2 tygodnie, warsztat z dużą renoma.

montowałem w lecie i czekało się 1-2tyg max ;) 

a co do opłacalności, to wiadomo że im więcej auto pali tym szybciej się zwraca

mnie obecne auto pali 12-13LPG, benzyny spalił by 10-11 

i już zupełnie inaczej wychodzą wyliczenia

LPG 29zł+4.5rozruch - 33zł/100km, noPB 50zł/100km

instalka zwraca się po 15kkm 

Napisano

zakładając średnie spalanie benzyny 7,5 litrów a gaz 10 litrów

dlaczego zakładasz, że spalanie gazu będzie większe o blisko 30% ?!? Pesymistycznie jest połowa tego, realnie ok 10%. Czyli przy 7,5 dla noPb będzie do 9 LPG. Czyli jakieś 13PLN/100km, co generalnie daje zwrot w ca 20kkm - norma mniej więcej utrzymująca się od lat.

Gaz się zakłada jak ktoś jeździ sporo i planuje zrobić autem jeszcze trochę km. Te 20kkm to jest często roczna jazda...

ale biorac pod uwagę że do rozruchu potrzeba benzyny (mało kto lata wyłacznie na trasach i gasi tylko tankujac) to spokojnie mozna dodać jeszcze do kosztów gazowych 10%. Czyli róznica wyjdzie w granicach 9 zł na 100 km.

znowu bierzesz jakieś wartości z czapy, coś co Ci się wydaje... zimą naturalnie pójdzie tego więcej, latem mniej, średnio 0,5l / 100km na rozruchy z moich doświadczeń wystarcza. Naturalnie gdzieś tam się podjedzie na noPb, przeleci jakiś kawałek w trasie żeby wtryski popracowały ect, ale to nie jest element obliczeń.

Kolejki to jest kwestia lokalizacji i renomy warsztatu, jak ma dobrą pozycję na rynku to się czeka.

Napisano

a jak się objawia ten komfort ?
bo ja różnicy nie widzę

W automatycznym przejściu na benzyne w przypadku braku gazu/awarii. W dużo precyzyjniejszym dawkowaniu gazu-samochody z sondą za katem są czulsze na skład mieszanki. W braku "ciał obcych" w dolocie zmniejszających przekrój i skutkujących mniejszą mocą i słabszymi osiągami również na benzynie.

No i ostatnie-w przypadku problemów z działaniem instalacji opanowanie niuansów wbrew pozorom wcale nie jest prostsze, niż w przypadku sekwencji. Przekonasz sie o tym szybko szukając gazownika do naprawy II generacji. A mając jakiś "przedpotopowy" sterownik to nawet połączenie się z nim może sie okazać problemem nie do przejścia.

Napisano

Kolega chyba rok temu płacił za 2 generacje lpg do golfa 2 1300zł.

Napisano

oczywiście - ale u mnie gaz wczoraj był po 2,32 zł/l a benzyna po 4,56 zł/l

zakładając średnie spalanie benzyny 7,5 litrów a gaz 10 litrów wychodzi 34,2 zł za 100 km na benzynie i 23,2 zł na 100 km na gazie - ale biorac pod uwagę że do rozruchu potrzeba benzyny (mało kto lata wyłacznie na trasach i gasi tylko tankujac) to spokojnie mozna dodać jeszcze do kosztów gazowych 10%. Czyli róznica wyjdzie w granicach 9 zł na 100 km.

ktoś wyżej podawał cene montażu 2300 zł czyli trzeba ponad 25 tys km tys km do zwrotu intalacji - oczywiscie bilans pogarszaja koszty dodatkowego serwisu i i wyższe ceny przeglądów.

Tak wiem - mimo wszystko się opłaca zwłaszcza jak ktoś duzo jeżdzi.... Ale wyrażazałem watpliwośc po opini Filozofa że gazownicy moga wybrzydzać... Moje doświadczenia mówią że im mniejsza róznica międzu ceną benzyny i LPG tym mniejszy napór na montaż... do tego zawsze w zimie było najluźniej w warsztatach.... Dla tego mało wierzę w kolejki po 3 miesiące.. ;l

Za duza roznice policzyles miedzy benzyna a gazem.... po ustawieniu instalacji AFR mam dokladnie miedzy 10% roznicy w trasie i 15% roznicy w miescie miedzy benzyna a lpg. Czyli komputer mi w trasie pokazuje spalanie 8l to na dystrybutorze lpg wychodzi ponizej 9l... i odkad ustawilem instalacje wyniki powtarzalne.

Go Hard or Go Home

Napisano

Za duza roznice policzyles miedzy benzyna a gazem....

Ok może i tak ale intencja mojego wyliczenia byłoa watpliwość w to że gazownicy w zimie przy drogim gazie sa zawaleni robota ;)

Napisano

Ok może i tak ale intencja mojego wyliczenia byłoa watpliwość w to że gazownicy w zimie przy drogim gazie sa zawaleni robota ;)

Dobre zaklady sa np w katowicach oczekiwanie 2-3tygodnie... ale to sie zmieni bo coraz nowsze auta maja wtrysk bezposredni i Ci co chca jezdzic na lpg bede zmuszeni jezdzic samochodami do 2008r.

Go Hard or Go Home

Napisano

Nie krec juz, dobra?

Od początku w poście o zawaleniu robota pisałem, że mowa o lipcu była.

Zresztą umawialem się ostatnio na glupi serwis i w owym rozchwytywany warsztacie czekasz tydzień jak z godzina przyjęcia nie wybrzydzasżz.

Napisano

Nie krec juz, dobra?
Od początku w poście o zawaleniu robota pisałem, że mowa o lipcu była.

czytaj ze zrozumieniem - dobra?

cytaz z mojego postu  "Ale wyrażazałem watpliwośc po opini Filozofa że gazownicy moga wybrzydzać."

Napisano

W automatycznym przejściu na benzyne w przypadku braku gazu/awarii. W dużo precyzyjniejszym dawkowaniu gazu-samochody z sondą za katem są czulsze na skład mieszanki. W braku "ciał obcych" w dolocie zmniejszających przekrój i skutkujących mniejszą mocą i słabszymi osiągami również na benzynie.

No i ostatnie-w przypadku problemów z działaniem instalacji opanowanie niuansów wbrew pozorom wcale nie jest prostsze, niż w przypadku sekwencji. Przekonasz sie o tym szybko szukając gazownika do naprawy II generacji. A mając jakiś "przedpotopowy" sterownik to nawet połączenie się z nim może sie okazać problemem nie do przejścia.

Założyłeś dwa takie same silniki

ale jak weźmiesz jednopunktowy wtrysk i IIgen to różnica będzie żadna ;)

Zakładanie IIgen do współczesnych silników to proszenie się o kłopoty

Napisano

po ustawieniu instalacji AFR mam dokladnie miedzy 10% roznicy w trasie i 15% roznicy w miescie miedzy benzyna a lpg

IMHO trochę za mało lpg, ale jeśli jako punkt odniesienia bierzemy kompa benzynowego to może tu być błąd.

Różnica w spalaniu lpg vs noPB wynika ze sposobu tankowania litrów, a nie kilogramów...i w różnicy gęstości paliw.

Napisano

Założyłeś dwa takie same silniki
ale jak weźmiesz jednopunktowy wtrysk i IIgen to różnica będzie żadna
Zakładanie IIgen do współczesnych silników to proszenie się o kłopoty

Oczywiście, że takie same silniki.

Inaczej porównanie nie ma sensu.

Sekwencja do monowtrysku to sztuka dla sztuki i wyzwanie dla pasjonatów a nie uzyteczna przerobka.

Napisano

Do stilo 1,6 16v sam zakładałem z nowych gratów kupionych olx/allegro/hurtowni lpg (stag qbox basic, wtrysk ACW01, butla w koło) i wyszło mnie 1200 zeta.

Robiłem to sam w garażu pierwszy raz w życiu i po 3 dniach autko wyjechało na lpg, a satysfakcja i radocha straszna. 

Jak ktoś ma możliwości i nie ma 2 lewych rąk to śmiało atakować samemu, najpierw lektura lpg-forum...

Napisano

Samochod jest z 97r o wartości max 2000zl. 

Z tego samego powodu na opony też trzeba żydzić?  :hmm:

Napisano

Do stilo 1,6 16v sam zakładałem z nowych gratów kupionych olx/allegro/hurtowni lpg (stag qbox basic, wtrysk ACW01, butla w koło) i wyszło mnie 1200 zeta.

Robiłem to sam w garażu pierwszy raz w życiu i po 3 dniach autko wyjechało na lpg, a satysfakcja i radocha straszna.

Jak ktoś ma możliwości i nie ma 2 lewych rąk to śmiało atakować samemu, najpierw lektura lpg-forum...

Fakturę sam sobie wystawiles, olales WK i wpis w DR, czy przekladke jakaś ćwiczyłem?

Napisano

no raczej nikt nie założy tych z górnej półki, a jakieś fuldy czy inne dębice  :phi:

Napisano

Z tego samego powodu na opony też trzeba żydzić? :hmm:

Jakie zydzic, wiesz ile trzeba się namęczyć by oryginalne opony z przebiegiem jak na liczniku z tego roku znaleźć?

Napisano

Witam,

Jeśli ma być tanio to lepszym rozwiązaniem będzie 2gen. niż najtańsza sekwencja. 

Ostatnio słyszałem, że 2gen montują ponoć od 1200zł. 

Nie wiem jakie Twój silnik ma czasy wtrysków, ale Peugeoty z tamtych lat z tego co pamiętam miały krótkie czasy i chodziły na pół sekwencji, a to oznacza że trzeba założyć droższe szybkie wtryski żeby to dobrze chodziło. 

Pytanie w jakim stanie jest silnik i układ zapłonowy, czy pracuje równo, nie kicha nie prycha, bo jeśli są jakieś problemy nawet małe to dołożenie gazu będzie gwoździem do trumny. 

Napisano

no raczej nikt nie założy tych z górnej półki, a jakieś fuldy czy inne dębice  :phi:

Czemu nie?

Napisano

Oczywiście, że takie same silniki.

Inaczej porównanie nie ma sensu.

Sekwencja do monowtrysku to sztuka dla sztuki i wyzwanie dla pasjonatów a nie uzyteczna przerobka.

IIgen do monowtrysku to też sztuka dla sztuki gdy za podobną kwotę mamy sekwencję ;)

wracając do komfortu

używałem IIgen w SPI i mam drugą sekwencję w MPI, uważam że komfort jest zbliżony

fakt IIgen nie wracała sama na noPB jak kończył się gaz ... 

więc komfort to odpowiednie dobranie instalki do silnika

prostą sekwencję założysz do jakiegoś nowego silnika z bezpośrednim to też fajnie nie będzie 

Napisano

nie zapomne jak krajowy kilka lat w wstecz madrowal sie na temat walki z ubzpieczycielem na akumulator, a teraz takie szukanie oszczednosci z jego strony.

Napisano

Dobre zaklady sa np w katowicach oczekiwanie 2-3tygodnie... ale to sie zmieni bo coraz nowsze auta maja wtrysk bezposredni i Ci co chca jezdzic na lpg bede zmuszeni jezdzic samochodami do 2008r.

Go Hard or Go Home

Przesadzasz, wiele wspolcesnych silnikow w swiezych autach moze jezdzic na sekwencyjnej instalacji. Sam wyjechalem dwa miesiace temu nowa Astra z fabrycznym lpg.
Napisano

Serio? Kleber czy Vredestein może być? Ewentualnie Michelin...

Napisano

Ciekawe - jakoś bez problemu zakłada się instalacje do nowych samochodów, ba, kupuje z nimi samochody nowe   :hmm:

Napisano

Ciekawe - jakoś bez problemu zakłada się instalacje do nowych samochodów, ba, kupuje z nimi samochody nowe :hmm:

Np Fordy

Kia tez ma duży wybór

Mazda

itd

Te nowe z lpg to jakiś niewielki procent

Napisano

Np Fordy

Kia tez ma duży wybór

Mazda

itd

Te nowe z lpg to jakiś niewielki procent

Jakiś nawet taki parchaty VW i okolicami z bezpośrednim wtryskiem ma ofertę. Niewielki procent nowych z LPG - argument w dyskusji w zasadzie żaden, chyba że podasz ten procent przed 2008 i po, to może będzie to jakiś argument  :)  Do używek z silnikami o bezpośrednim wtrysku to z 5 producentów oferuje instalacje. Szczegóły choćby w ofertę BRC.

Edytowane przez futrzak

Napisano

Jakiś nawet taki parchaty VW i okolicami z bezpośrednim wtryskiem ma ofertę. Niewielki procent nowych z LPG - argument w dyskusji w zasadzie żaden, chyba że podasz ten procent przed 2008 i po, to może będzie to jakiś argument :) Do używek z silnikami o bezpośrednim wtrysku to z 5 producentów oferuje instalacje. Szczegóły choćby w ofertę BRC.

Założyłbyś taka instalacje dzisiaj ?

16lat jeżdżę na lpg i dziś mocno bym się zastanowił czy robić za betatestera za grube tysiące

Instalacje brc to chyba dotrysk ?

Napisano

Przesadzasz, wiele wspolcesnych silnikow w swiezych autach moze jezdzic na sekwencyjnej instalacji. 

ale kiedys można było założyć w zasadzie do każdego auta i silnika. a dzisiaj jest to odsetek

Napisano

Założyłbyś taka instalacje dzisiaj ?

16lat jeżdżę na lpg i dziś mocno bym się zastanowił czy robić za betatestera za grube tysiące

Instalacje brc to chyba dotrysk ?

Wszystko kwestia kalkulacji, a co do betatestera - przeleżałeś sporo po lodem? Do silników z wtryskiem bezpośrednim instalacje oferuje BRC, Landirenzo, Lovato, Prins, Zavoli. Kto więcej nie wiem i szukać mi się nie chce. Co w którym i jak - pytać trzeba u źródła, niemniej samochody po 2008 roku się gazuje i z całą pewnością możliwość nie zniknie, ponieważ nadal palą benzyny na tyle dużo, że się opłaci inwestować nawet w drogie instalacje jak ktoś dużo jeździ i do tego samochód jest nowy, czy też względnie nowy. Tak, parę lat temu z instalacjami do silników z wtryskiem bezpośrednim były problemy, ale teraz ich zasadniczo nie ma - kwestia ceny.

Napisano

ale kiedys można było założyć w zasadzie do każdego auta i silnika. a dzisiaj jest to odsetek

Jeżeli mowa o IV generacji to prawda, ale czas się nie zatrzymał i producenci instalacji LPG nie śpią    :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.