Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii co kupić - rodzinny bardzo mocny dupowóz.

Featured Replies

Napisano

Niektórzy pamiętają mój wątek zakupowy nowego auta, skończyło się na zakupie starej BMW 528iAT. Ciąg dalszy jest następujący - BMW jeździ się świetnie, do tego stopnia że coraz częściej żona mi go zabiera i nie bardzo chce oddać, a jak oddaje to mocno niechętnie, przy następnych kilku siłowych próbach zabrania jej auta obawiam się cichych dni. 

Postanowiłem więc sprzedać jej obecne wozidło, oddać BMW a samemu kupić coś fajnego. Myślałem o drugiej E39, ale jakoś tak nudno. 

Prośba o typy, wymagania obowiązkowe:

- automatyczna skrzynia + tempomat

- cichy (ma się dać spokojnie rozmawiać przy jeździe autostradowej trzymając 160 km/h)

- min. 200KM, ale to też zależnie od auta, Octavia pewnie potrzebuje mniej, żeby jeździć jak BMW (masa)

Nieobowiązkowe, ale bardzo ważne:

- kombi

- dobre wyposażenie: miło, żeby dało się znaleźć egzemplarz z elektryką foteli, webasto i szyberdachem, dwustrefową klimą i dobrym audio

Rocznik, przebieg, paliwo nieistotne. Będę kupował po stanie auta. Budżet od 5 - 35 kpln. Ma być mało awaryjne (jeśli utrzymywane w dobrym stanie) i nie gnić (powierzchowna rdza ok).

W zasadzie wolałbym wrócić do diesla, ze względu na przebiegi na jednym baku, irytuje mnie tankowanie gazu co 400km, ale w sumie gdzieś dalej jadę to bena + LPG daje radę.

Moje typy:

BMW E39 - 530dAT lub 540i

BMW E65 - 730d

Saab - benzyna turbo, 93 i 95, nie wiem co lepsze

Mercedes W210 E430 , ale boję się gnicia

Opel Omega polift, tutaj widzę dobry kawał auta za czapkę gruszek, ale nie znam się na motorach w tych samochodach, ktoś doradzi?

Coś jeszcze? Może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż?

Napisano

A nie chcesz Forda S-Maxa z 2.5T?

W Omedze polifcie jak 200KM+, to zostaje 3.0/3.2V6, praktycznie tylko w automacie dostępne. Silnik nie jest zły, nie należy to bardzo awaryjnych - więcej nie wiem, bo ja dieslami jeździłem w omegach :) Bolączki to rdza (drzwi, tylne nadkola) i tuleje przednich wahaczy - ale jak się wsadzi lemfordery z BMW E34 (tak, pasują), to się wydłuża żywotność.

Napisano
1 minutę temu, DamianB napisał:

Bedzie to musial tankowac chyba co 300km przy predkosciach autostradowych ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Bedzie to musial tankowac chyba co 300km przy predkosciach autostradowych ;]

Ah, to nie wiedziałem. Postrzegam to auto jako kompromis między wyścigowymi zapędami a byciem ojcem kilku dzieci ;]

Napisano
  • Autor
13 minut temu, DamianB napisał:

W Omedze polifcie jak 200KM+, to zostaje 3.0/3.2V6, praktycznie tylko w automacie dostępne. Silnik nie jest zły, nie należy to bardzo awaryjnych - więcej nie wiem, bo ja dieslami jeździłem w omegach :) Bolączki to rdza (drzwi, tylne nadkola) i tuleje przednich wahaczy - ale jak się wsadzi lemfordery z BMW E34 (tak, pasują), to się wydłuża żywotność.

S-Max mi się podoba, ale nie potrzebuję drugiego aż tak dużego auta. Chyba, że wchodzi tam awaryjnie 6 osób, to w sumie ułatwiłoby wypady weekendowe, kiedy w zestawie 2 x 2+1 jeździmy dwoma autami. S-MAX z boxem dachowym by to ogarnął. A nie było tam jakichś mocnych niezbyt awaryjnych diesli?

Napisano
8 minut temu, bizz napisał:

S-Max mi się podoba, ale nie potrzebuję drugiego aż tak dużego auta. Chyba, że wchodzi tam awaryjnie 6 osób, to w sumie ułatwiłoby wypady weekendowe, kiedy w zestawie 2 x 2+1 jeździmy dwoma autami. S-MAX z boxem dachowym by to ogarnął. A nie było tam jakichś mocnych niezbyt awaryjnych diesli?

S-Max nie ma czasem miejsca na 7 osób?

No i S-Max chyba jest tak naprawdę krótszy od E39 czy Omegi ;]

Edytowane przez DamianB

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Prozaq napisał:

E91 3,0d

Nasłuchałem się o awaryjności, prędzej bym poszedł w E46, choć i tutaj będzie ciężko o ciszę i komfort E39.

1 minutę temu, DamianB napisał:

S-Max nie ma czasem miejsca na 7 osób?

A ja wiem myślisz:)  zaraz poszukam.. Choć nie wydaje mi się żeby 35 kpln wystarczyło na zadbany egzemplarz

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Nasłuchałem się o awaryjności, prędzej bym poszedł w E46, choć i tutaj będzie ciężko o ciszę i komfort E39.

Możesz rozwinąć?:hmm:Bo klapy w kolektorze ssącym i problemy dpf to chyba standard we współczesnych dieslach.;]

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Prozaq napisał:

E91 3,0d

Takie coś mnie kręci:

http://allegro.pl/mercedes-w211-320-cdi-avangarde-i6706822974.html#thumb/8

1 minutę temu, cesarz napisał:

Auto fajne, choć przez tylne lampy wygląda na wiejski tuning. Martwi mnie jedynie 320KM na przedniej osi, ale nie znam się, nie jeździłem niczym mocnym przednionapędowym... 

Napisano
44 minuty temu, bizz napisał:

Coś jeszcze? Może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż?

E34 540i kombi

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, koNik napisał:

E34 540i kombi

Ale masz do sprzedania czy tylko rzuciłeś... Bo wiem ile czasu trzeba się za dobrą E39 najeździć, a E34 z V8 to raczej na palcach jednej ręki można policzyć w stanie bdb w Polsce.

Napisano
Teraz, bizz napisał:

Ale masz do sprzedania czy tylko rzuciłeś... Bo wiem ile czasu trzeba się za dobrą E39 najeździć, a E34 z V8 to raczej na palcach jednej ręki można policzyć w stanie bdb w Polsce.

trzeba ją przywieźć z zagranicy. W stosunku do E39 - bardziej wytrzymały zawias i wzrost wartości zamiast utraty jest warte zachodu IMO. No i wyglad ;]

Napisano
  • Autor

trzeba ją przywieźć z zagranicy. W stosunku do E39 - bardziej wytrzymały zawias i wzrost wartości zamiast utraty jest warte zachodu IMO. No i wyglad ;]

no wygląd na plus, bardzo mi się podobają... ok, a podpowiesz coś:

- jaki automat tam siedzi

- czy szukać przed czy polifta czy też nie ma to znaczenia

- ile kasy trzeba przeznaczyć na dobry egzemplarz

- czy to jedzie? Wiem, że automat potrafi zabić V8, jeździłem ostatnio E38 735i i dla mnie kompletny muł. Osiągi jak Pasek 2.0 TDI. Na pewno 530d objeżdża go w każdej możliwej próbie

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał:

no wygląd na plus, bardzo mi się podobają... ok, a podpowiesz coś:

- jaki automat tam siedzi

- czy szukać przed czy polifta czy też nie ma to znaczenia

- ile kasy trzeba przeznaczyć na dobry egzemplarz

- czy to jedzie? Wiem, że automat potrafi zabić V8, jeździłem ostatnio E38 735i i dla mnie kompletny muł. Osiągi jak Pasek 2.0 TDI. Na pewno 530d objeżdża go w każdej możliwej próbie

- 5HP30

- bez znaczenia

- 25kzł

- jedzie dobrze, ten automat daje rade. W bezpośrednim porównaniu jedzie praktycznie jak 156GTA (to miałem okazje sprawdzić) Naprawdę bardzo przyjemny silnik. Ja żałuję że mam tylko M60B30 :( kusi mnie czasami swap na B40 bo jest plug&play u mnie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, koNik napisał:

- 5HP30

- bez znaczenia

- 25kzł

- jedzie dobrze, ten automat daje rade. W bezpośrednim porównaniu jedzie praktycznie jak 156GTA (to miałem okazje sprawdzić) Naprawdę bardzo przyjemny silnik. Ja żałuję że mam tylko M60B30 :( kusi mnie czasami swap na B40 bo jest plug&play u mnie.

To jeszcze mi tylko napisz gdzie tego szukasz, Holandia? maarktplaats?

Napisano
Teraz, bizz napisał:

To jeszcze mi tylko napisz gdzie tego szukasz, Holandia? maarktplaats?

w Holandii są niestety rzadko (ale sie zdarzają), bardziej Dojczland ;)

Napisano

Lexus GS430, IS300 SportCross

jak ma dać też frajde z jazdy to IS300SC będzie lepszy...

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, muzz napisał:

Lexus GS430, IS300 SportCross

jak ma dać też frajde z jazdy to IS300SC będzie lepszy...

Frajda jak frajda, ma dać poczucie bezpieczeństwa podczas wyprzedzania, przy jeździe autostradowej bez zadyszki powinien lecieć te 220 spokojnie. 

Zapomniałem o Lexusie, zawsze mi się GS podobały, uciekam w ogłoszenia. Wiesz coś o nich, na co uważać a czego szukać? Chyba jedyny japończyk którym mógłbym jeździć. No, jeszcze MX-5, ale to nie ta liga.

Edytowane przez bizz

Napisano

GS430 to polecam...nie trzeba mocno cisnąć gazu i jedzie ;)

przy ok. 180km/h zaczyna trochę przeszkadzać szum powietrza ale 200km/h idzie utrzymać bez większego stresu...220 nie próbowałem ale 4.3 litra nie powinno mieć z tym problemu...

IS myślę, że podobnie - jakieś 60KM mniej ale i 200kg mniej masy...przy rozpędzaniu jest głośniejszy ale utrzymanie 150-160 nie powinno się skończyć krwotokiem z uszu ;)

różnica w prowadzeniu jest znacząca - GS to kanapa i statek na morzu, IS jednak fajniej się prowadzi...jak dla mnie seryjne zawieszenie ma idealnie ustawione - nie za twardo i nie za miękko a prowadzi się bardzo dobrze (koła 17ki)...w GS czuć masę (1,7 tony) i zaczyna się prowadzić porządnie jak się go posadzi na sprężynach -30 i kołach 19kach...ale traci wtedy mocno na funkcjonalności...

z perspektywy czasu to na pewno szukałbym samochodu użytkowanego w miarę na co dzień...w ISach trzeba zwrócić uwagę na pompę oleju (czy nie za długo przy odpalaniu świeci się kontrolka oleju) bo czasami może wymagać wymiany, pompa wody może lekko podciekać...ogólnie zawór vvti czy działa poprawnie i nie sypie błędami...ale generalnie nie jest tak, że wszystko się sypie...po prostu jak się coś dzieje to najczęściej z tym...teraz jak patrze to w GSach koronki od ABSu się wycierają i może być problem...zawieszenie - ponieważ nie jest to tak popularna marka jak np. BMW to czasami na zamiennik trzeba poczekać...ale są poliuretany, które sobie dobrze radzą...

jak będziesz miał pytania to dawaj, postaram się odpowiedzieć...

Napisano

A może coś nietypowego w cenie dobrego roweru (przykładowa oferta): VEL SATIS . Ewentualnie jakiś inny model Renaty z tym silnikiem. Ogólnie Renaty i 3,5L oznacza dobrą cenę zakupu.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, spad napisał:

A może coś nietypowego w cenie dobrego roweru (przykładowa oferta): VEL SATIS . Ewentualnie jakiś inny model Renaty z tym silnikiem. Ogólnie Renaty i 3,5L oznacza dobrą cenę zakupu.

Ha! i tu jest problem, bo na moje potrzeby kupiłbym sobie i Lagunę II polifta 3.0V6, ale... teraz będziecie się śmiać. Moja żona pracuje w pewnej firmie od blisko dekady. Firma ta niedawno została przejęta przez francuską firmę. Jest tak źle, że nie mogę kupić nawet Maggi, bo należy do francuskiego koncernu, iść po bułki do Carrefoura itp, a co dopiero kupić Renault. Poważnie... ;)

22 minuty temu, muzz napisał:

GS430 to polecam...nie trzeba mocno cisnąć gazu i jedzie ;)

przy ok. 180km/h zaczyna trochę przeszkadzać szum powietrza ale 200km/h idzie utrzymać bez większego stresu...220 nie próbowałem ale 4.3 litra nie powinno mieć z tym problemu...

IS myślę, że podobnie - jakieś 60KM mniej ale i 200kg mniej masy...przy rozpędzaniu jest głośniejszy ale utrzymanie 150-160 nie powinno się skończyć krwotokiem z uszu ;)

różnica w prowadzeniu jest znacząca - GS to kanapa i statek na morzu, IS jednak fajniej się prowadzi...jak dla mnie seryjne zawieszenie ma idealnie ustawione - nie za twardo i nie za miękko a prowadzi się bardzo dobrze (koła 17ki)...w GS czuć masę (1,7 tony) i zaczyna się prowadzić porządnie jak się go posadzi na sprężynach -30 i kołach 19kach...ale traci wtedy mocno na funkcjonalności...

z perspektywy czasu to na pewno szukałbym samochodu użytkowanego w miarę na co dzień...w ISach trzeba zwrócić uwagę na pompę oleju (czy nie za długo przy odpalaniu świeci się kontrolka oleju) bo czasami może wymagać wymiany, pompa wody może lekko podciekać...ogólnie zawór vvti czy działa poprawnie i nie sypie błędami...ale generalnie nie jest tak, że wszystko się sypie...po prostu jak się coś dzieje to najczęściej z tym...teraz jak patrze to w GSach koronki od ABSu się wycierają i może być problem...zawieszenie - ponieważ nie jest to tak popularna marka jak np. BMW to czasami na zamiennik trzeba poczekać...ale są poliuretany, które sobie dobrze radzą...

jak będziesz miał pytania to dawaj, postaram się odpowiedzieć...

Odpada. Przeglądnąłem wszystkie ogłoszenia na OLX, GS430 na palcach jednej ręki, takiego po którego chciałoby mi się jechać obejrzeć, nie ma.

Napisano

Phaeton

Nie za ladny ale w srodku spoko, bezpieczny, i w zasadzie malo awaryjny. Bardzo polecany z v10 tdi. (To nie ten silnik co w touaregu). Ale sa tez np 4.2 v8 lub v6 benzyny. Jest W12 ale drogi serwis. A najbardziej pospolity 3.0tdi tyle ze zauwazylem slabsze wyposazenie. Zastanawiam sie wlasnie nad phaetonem jako drugim (zapasowym) autem bo trzeci raz w tym roku moje glowne auto spedza 3 tygodnie u mechanika i jest to klopot bo do pracy dojezdzam kawal drogi.

Napisano
  • Autor

Jadę to oglądać w poniedziałek:

https://www.olx.pl/oferta/jaguar-s-type-3-0-v6-automat-uszanowany-egzemplarz-CID5-IDinYcx.html

10 minut temu, lisik napisał:

Phaeton

Nie za ladny ale w srodku spoko, bezpieczny, i w zasadzie malo awaryjny. Bardzo polecany z v10 tdi. (To nie ten silnik co w touaregu). Ale sa tez np 4.2 v8 lub v6 benzyny. Jest W12 ale drogi serwis. A najbardziej pospolity 3.0tdi tyle ze zauwazylem slabsze wyposazenie. Zastanawiam sie wlasnie nad phaetonem jako drugim (zapasowym) autem bo trzeci raz w tym roku moje glowne auto spedza 3 tygodnie u mechanika i jest to klopot bo do pracy dojezdzam kawal drogi.

Powiem tak, jeździłem takim 3.0 TDI, wyposażenie chyba max, generalnie bardzo przyzwoite auto, ale słyszałem same negatywne opinie o serwisowaniu. Coś jak E65 w BMW, że jak się zacznie coś dziać z elektroniką w której już ktoś grzebał, to leżę.

Wspomniany niżej Jaguar jest do ogarnięcia przez kowala, kumpel jeździ takim poliftowym i ilość awarii oraz łatwość ich usunięcia dobrze rokuje.

Napisano

Szczerze? Może Senator? Taka Omega A w ładnym wydaniu? 3.0l? Albo Omega A Irmscher 4.0 ale tego było "dość" mało. ;]

Napisano
29 minut temu, AstraC napisał:

Szczerze? Może Senator? Taka Omega A w ładnym wydaniu? 3.0l? Albo Omega A Irmscher 4.0 ale tego było "dość" mało. ;]

Szczerze? Stawiam 0,5l, że @bizz całkowicie oleje te propozycje... 

Napisano
53 minuty temu, DamianB napisał:

Biorąc pod uwagę popularność wymienionych przez kolegę @AstraC modeli(z zakładki modelu Senator nawet niedawno allegro zrezygnowało ;]) jestem w stanie dorzucić kolejne 0,5.;]

Napisano

A niech olewa, miało być ciekawie to jest. W DE jest więcej Senatorów, chociaż zatrzęsienia też nie ma. ;] Ale dla mnie fajniejszy od Omegi, a do tego można mieć zegary LCD w samochodzie z np. 1992 roku. ;]

Napisano
12 minut temu, AstraC napisał:

A niech olewa, miało być ciekawie to jest. W DE jest więcej Senatorów, chociaż zatrzęsienia też nie ma. ;] Ale dla mnie fajniejszy od Omegi, a do tego można mieć zegary LCD w samochodzie z np. 1992 roku. ;]

Pomijajac wszechobecna rdze, to takie auto chyba srednio sie nadaje na dalekie podroze po Europie ;] 

Chyba, ze jak padnie to zostawiamy I lapiemy samolot do domu ;)

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał:

Pomijajac wszechobecna rdze, to takie auto chyba srednio sie nadaje na dalekie podroze po Europie ;] 

Tutaj się nie zgodzę, jeśli dobry egzemplarz, to rdza będzie tylko powierzchowna - Senator to technika Omegi, więc części to nie problem, a i naprawić łatwo większość rzeczy.

@koNik też się ze mną zgodzi że sam fakt wieku/przebiegu nie robi wrażenia - ważniejszy jest stan - jak ktoś nie dba to wtopi 3 letnim samochodem z przebiegiem 100kkm, a jak dba to i 25 letni Senator z nalotem 500kkm Europę przejedzie.

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

Tutaj się nie zgodzę, jeśli dobry egzemplarz, to rdza będzie tylko powierzchowna - Senator to technika Omegi, więc części to nie problem, a i naprawić łatwo większość rzeczy.

@koNik też się ze mną zgodzi że sam fakt wieku/przebiegu nie robi wrażenia - ważniejszy jest stan - jak ktoś nie dba to wtopi 3 letnim samochodem z przebiegiem 100kkm, a jak dba to i 25 letni Senator z nalotem 500kkm Europę przejedzie.

Nie znam się na Oplach ale zasadniczo się zgadzam, proste konstrukcyjnie auto ze sprawdzonym silnikiem i ogarniętymi podstawowymi rzeczami nie widzę powodu dla którego nie miałoby jeździć po Europie. Zresztą akurat @bizz sam jeździ E39 które dla większości AK jest zabytkiem już więc....

Napisano

Nie znam się na Oplach ale zasadniczo się zgadzam, proste konstrukcyjnie auto ze sprawdzonym silnikiem i ogarniętymi podstawowymi rzeczami nie widzę powodu dla którego nie miałoby jeździć po Europie. Zresztą akurat @bizz sam jeździ E39 które dla większości AK jest zabytkiem już więc....

Prawda o Omegach jest taka, że niestety trochę rdzewieją, a i bezawaryjność nie jest na najwyższym poziomie, ale jednak najczęściej dojeżdżają na miejsce, a naprawy nie są mega drogie, a samochód wdzięczny. Bardzo żałuję że już takiej nie mam, mimo że swoją po padzie czujnika położenia wału i z garażu podziemnego wyciągałem. ;]

Napisano

A jakie roczne przebiegi ma robic to auto? Bo cos mi sie wydaje, ze niektorzy troche odplyneli ;]

E34 z V8 to ja bym sie bal 100km trase jechac po polsce, a gdzie tu regularne latanie autostradami. Zresztą jak dobrze pamietam to nie jest specjalnie udany silnik?

Automaty w bmw sa strasznie zamulone. Nawet w e39 do tego stopnia, ze 2.8 w automacie jest objezdzane przez 2.5 manual, itd. Wiec w takiej 30letniej krympie moze byc tak, ze to niby V8 objezdza wlasnie 140konny golf tdi :jem:

211 320cdi to nieglupia opcja, tylko ze nie wiem czy odpowiada ci 2900rpm przy 160kmh. Niestety ta 5biegowa skrzynia jest juz troche archaiczna. Nie zamula samochodu absolutnie, ale te obroty uwazam za dosyc wysokie. W 7g masz 2900 dopiero przy 200kmh, takze zdecydowanie lepiej. Zreszta 35k to niezla kwota na polifta z v6 cdi i 7biegowa skrzynia, tylko ze koszty serwisu juz zdecydowanie inne.

Edytowane przez atlantic

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, AstraC napisał:

Ach, Senator spędzał mi sen z powiek jak chodziłem do liceum, teraz nie widziałem już dobrych parę lat ani sztuki, Omegę A kombi bym przyjął, ale tam góruje 2.0i lub 2.3d, większych nie widziałem

6 godzin temu, DamianB napisał:

Nie widziałem tego wpisu jak odpowiadałem, nie olewam bo przypomniał mi jak się oglądałem za Senatorem, zresztą Rekory też mi się podobały

5 godzin temu, koNik napisał:

ale ta cena... jakoś hmmm... nie wiem jakbym to miał w domu sprzedać:)

5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Na podróże po Europie mam E39, już objechała narty we włoskich Dolomitach

Godzinę temu, atlantic napisał:

A jakie roczne przebiegi ma robic to auto? Bo cos mi sie wydaje, ze niektorzy troche odplyneli ;]

E34 z V8 to ja bym sie bal 100km trase jechac po polsce, a gdzie tu regularne latanie autostradami. Zresztą jak dobrze pamietam to nie jest specjalnie udany silnik?

Automaty w bmw sa strasznie zamulone. Nawet w e39 do tego stopnia, ze 2.8 w automacie jest objezdzane przez 2.5 manual, itd. Wiec w takiej 30letniej krympie moze byc tak, ze to niby V8 objezdza wlasnie 140konny golf tdi :jem:

211 320cdi to nieglupia opcja, tylko ze nie wiem czy odpowiada ci 2900rpm przy 160kmh. Niestety ta 5biegowa skrzynia jest juz troche archaiczna. Nie zamula samochodu absolutnie, ale te obroty uwazam za dosyc wysokie. W 7g masz 2900 dopiero przy 200kmh, takze zdecydowanie lepiej. Zreszta 35k to niezla kwota na polifta z v6 cdi i 7biegowa skrzynia, tylko ze koszty serwisu juz zdecydowanie inne.

Przebiegi takie sobie, ze 70-200km dziennie, chyba że żonie podpasi to 50km dziennie...

Wieku się absolutnie nie boję, jeździłem już starymi autami po całej Europie, więc luz. Masz rację co do automatu, mam 2.8 w benzynie i zamula jak nie wiem, w stosunku do 530d też automat to porażka, tam moment ciągnął auto, tutaj nie ma co... W211 zawsze mi się podobało

4 godziny temu, czachabrava napisał:

Vectra C 3.2 V6, cała masa tego w automacie.

To jest dobra myśl, nie jeździłem tym jeszcze, spróbuję czegoś poszukać i się przejechać czy mi pasi. Środek jest makabryczny, ale da się przyzwyczaić... chociaż wolałbym pójść w youngtimera...

48 minut temu, cesarz napisał:

Za 35 tysięcy można też wyrwać C5 z 3.0HDI:

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c5-3-0-hdi-241-km-exclusive-automat-pneumatyka-navi-skory-zadbany-ID6yGJlj.html#d7bfe12cd8

JA bym się w auto wiekowe 20+ nie bawił. Chyba że masz dobrego mechanika który całość przeglądnie dokładnie i powymienia co trzeba.

Mam mechanika i jeżdżę starociami na codzień od lat. Citroena C5 kupiłbym z zamkniętymi oczami, ale post wyżej - nic francuskiego kupić nie mogę.

IMO rewelacyjnie wyciszone i zestrojone auto. Jeździłem 2.0 HDI 163KM automat, świetny wóz, super fotele. Same superlatywy, ale muszę poczekać aż żonie przejdzie albo zmieni robotę.

5 godzin temu, AstraC napisał:

U nas nie ma ani jednej sztuki, ani Allegro ani OLX.

Napisano
1 godzinę temu, atlantic napisał:

ignorancja to siła, odradzać komuś e34 V8, pisać że M60 to zły silnik i doradzać W211. Hellyeah!

i jeszcze w temacie mokrych snów na jawie:

http://www.zeperfs.com/duel884-4469.htm

http://www.zeperfs.com/duel884-1120.htm

Godzinę temu, cesarz napisał:

Za 35 tysięcy można też wyrwać C5 z 3.0HDI:

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c5-3-0-hdi-241-km-exclusive-automat-pneumatyka-navi-skory-zadbany-ID6yGJlj.html#d7bfe12cd8

JA bym się w auto wiekowe 20+ nie bawił. Chyba że masz dobrego mechanika który całość przeglądnie dokładnie i powymienia co trzeba.

rozumiem  że proponując wynalazek tego kalibru chcesz kogoś puścić z torbami?

28 minut temu, bizz napisał:

ale ta cena... jakoś hmmm... nie wiem jakbym to miał w domu sprzedać:)

http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/volvo/m1132397971-volvo-940-2-3-turbo-280pk-zeer-speciaal-bj-1995.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr&pos=19

to też jest super ciekawe, lajtowo wyciągnięte 280KM na głowicy 16V, tak naprawdę konfiguracja pod 400KM bardzej. Kumpel nad nim mysli właśnie ;)

Edytowane przez koNik

Napisano

rozumiem  że proponując wynalazek tego kalibru chcesz kogoś puścić z torbami?

Kolega chyba myli 3.0HDI z 2.7HDI. Ten pierwszy to dobry silnik.

A samo auto napewnoe mniejszy wynalazek niż 30 letnie Volvo czy BMW.

Edytowane przez cesarz

Napisano
12 minut temu, cesarz napisał:

Kolega chyba myli 3.0HDI z 2.7HDI. Ten pierwszy to dobry silnik.

A samo auto napewnoe mniejszy wynalazek niż 30 letnie Volvo czy BMW.

na pewno, a dlaczego w takim razie kosztuje połowę ceny równo-rocznego Audi czy BMW które wyjściowo kosztowało podobnie? rynek się na nich nie poznał??? ;]

a Vel Satis czemu kosztuje tyle co rower?

Napisano
7 godzin temu, DamianB napisał:

że @bizz całkowicie oleje te propozycje... 

bo on tylko doooope zawraca ;] i tak robi po swojemu więc nie ma co doradzać i proponować

Napisano

e61 535d

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał:

ignorancja to siła, odradzać komuś e34 V8, pisać że M60 to zły silnik i doradzać W211. Hellyeah!

i jeszcze w temacie mokrych snów na jawie:

http://www.zeperfs.com/duel884-4469.htm

http://www.zeperfs.com/duel884-1120.htm

Zajebisty silnik, naprawdę :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=35468

Podobna historia z pękniętym korbowodem zdarzyła się koledze, który przeswapował sobie M60 do petcara. To niestety nie jest 2jz ;)

Ale ok, przyjmijmy, że jeszcze trochę to pojezdzi - ciekawy jestem ile kosztuje taki standardowy pakiet startowy dla tego silnika? Bmw jest bardzo wrażliwe na wahania temperatury...czyli chłodnia, pompa wody, wiskoza, + wszystkie nowe węże? Da się do dostać w zamienniku za normalne pieniądze czy leć pan do aso? A co z przepływomierzami, sondami i innymi pierdołami? Samochód też pewnie wymaga mechanika, który się zna na rzeczy co wcale nie jest takie oczywiste, bo oni nawet z m52b20 sobie nie radzą. No i co z lpg, będzie działać, czy przy każdym mocniejszym bucie system zacznie wyć i przełączy się na benzynę? Pytam, bo jeden forumowicz ma w W210 3.2 V6 instalacje za ponad 4klocki, a przy deptaniu samochód kwiczy i przełącza się na benzynę...był na reklamacji, coś tam wymienili, dalej to samo - nie ma czasu z tym walczyć i się przyzwyczaił ;]

Ja to nie rozumiem jak można brać na poważnie 30letni samochód na daily do trzepania kilometrów, ale co kto lubi.

Jeszcze co do osiągów to chciałbym wierzyć, że to tak jedzie, naprawdę! Tak samo o swojej mocy był przekonany pan w jakims starym jaguarze xj12, niestety zaczipowane 320cdi zrobiło z niego taka karuzelę, że na następnych światłach ustawiał się za już mną zamiast obok :hmm:

Zauważyłem, ze co druga taka stara duża benzyna ma straszne niedobory mocy. Albo to lpg tak działa, albo serwis doprowadzający to do pierwotnej mocy jest tak drogi, że większość jeździ póki jeździ, a że 50koni brakuje to już mniejsza. Te 200 i tak wystarcza na sprawną jazdę....

I chciałbym wiedzieć co jest nieteges z W211, bo wedle mojego stanu wiedzy to bardzo trwały wóź, a mobile z przebiegami majonezów rzędu 800kkm tylko to potwierdza :piwko:

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

Ach, Senator spędzał mi sen z powiek jak chodziłem do liceum, teraz nie widziałem już dobrych parę lat ani sztuki, Omegę A kombi bym przyjął, ale tam góruje 2.0i lub 2.3d, większych nie widziałem

http://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel-Senator-B-Automatik-CD-aus-Erster-Hand/vhc:car,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:desc,ms1:19000_23_/pg:vipcar/237619833.html

http://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel-Omega-24V-5-Gang-Limousine/vhc:car,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:desc,ms1:19000_20_/pg:vipcar/239182134.html

i kompletny odjazd poza budżetem:

http://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel-Lotus-Omega-3.6-Leder-Limited-Edition/vhc:car,srt:price,sro:desc,ms1:19000_20_/pg:vipcar/206688253.html

Vectra C 3.2 V6 przyjemny samochód, choć podsterowność daje o sobie znać. Znośna eksploatacja - ale szczerze? Bierz lepiej Saab'a:

https://www.otomoto.pl/oferta/saab-9-5-3-0-v6-sprowadzony-z-holandii-po-oplatach-zadbany-tanio-skory-ID6yKZ8W.html:ok:

Napisano
10 godzin temu, koNik napisał:

na pewno, a dlaczego w takim razie kosztuje połowę ceny równo-rocznego Audi czy BMW które wyjściowo kosztowało podobnie? rynek się na nich nie poznał??? ;]

a Vel Satis czemu kosztuje tyle co rower?

Bo były dużo tańsze w zakupie, bo ludzie boją się hydro. Ja śmigam Xantia która ma tez 17 lat i 450k km, dodam, że robię 40-60 tyś rocznie z przyczepą z końmi i nie mogę sobie pozwolić na awarię w drugim końcu polski.

C5 jest bardzo dobrym autem, chociaż IMO wybór benzynowej V6 jest leszy.

Vel z 2.0T i 3.5 V6 (który nawiasem był montowany w Nissanie 350z) jest dobrym wyborem, jak ktoś chce dość młode, "luksusowe" auto, ale nie zależy mu na "klasie premium".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.