Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujniki ciśnienia w oponach

Featured Replies

Napisano

istnieje ryzyko uszkodzenia przy przekładce, cena etc. Zastanawiam sie nad kompletem felg stalowych plus zimówki BEZ tego wynalazku plus żółta kontrolka zapalona przez okres 5 miesięcy. Na letnich byłyby felgi z czujnikiem. Co sądzić o takim rozwiązaniu?

Napisano
11 minut temu, wawo napisał:

Co sądzić o takim rozwiązaniu?

Dziadowanie to odpowiednie określenie dla takiego postępowania:hehe:

Napisano

Dla przykładu odwrotngo planuję kupić kompletny zestaw z odbiornikiem i wyświetlaczem na wiosnę. Do starego złoma. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, volf6 napisał:

Dziadowanie to odpowiednie określenie dla takiego postępowania:hehe:

To jest tylko gadżet na poziomie ważności pianki do naprawy koła.

Napisano

ja mam w dwóch autach i w ciągu 2 lat 3 razy poinformowały o 'wolno schodzącym powietrzu'

O ile na oponie 195/65/15 było widać optycznie pół bara ubytku, to na 225/40/18 absolutnie tego nie widać - czujniki 2x uchroniły przed szukaniem wulkanizatora po nocach

wg mnie nie kupuj drugich felg

Napisano
10 minut temu, wawo napisał:

To jest tylko gadżet na poziomie ważności pianki do naprawy koła.

Obawiam się, że czasem decyduje o życiu i śmierci. Zbyt niskie ciśnienie nie jest może najważniejsze jako przyczyna wypadków jednak nie jest bez znaczenia. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, KvM napisał:

Obawiam się, że czasem decyduje o życiu i śmierci. Zbyt niskie ciśnienie nie jest może najważniejsze jako przyczyna wypadków jednak nie jest bez znaczenia. 

Nadal twierdzę, że wiecej tu marketingu sprzedawców niż rzeczywistości. Odstręcza mnie wyszukiwanie wulkanizatora (czas), kótry łaskawie skalibruje i nie zniszczy czujnika.

Napisano
28 minut temu, wawo napisał:

Nadal twierdzę, że wiecej tu marketingu sprzedawców niż rzeczywistości. Odstręcza mnie wyszukiwanie wulkanizatora (czas), kótry łaskawie skalibruje i nie zniszczy czujnika.

jak ma zniszczyć zawór, to i tak zniszczy, a wtedy będzie naprawiał

ja w SuperB używam rozwiązanie VW - ABS zlicza obroty koła - dla mnie bezobsługowe (trzeba zresetować po wymianie opon), a w Megane pomiar z zaworów - wszystko działa jak wulkanizator nie zamieni miejscami felg

nie wiem o jaką kalibrację Ci chodzi

Napisano
1 godzinę temu, wawo napisał:

Co sądzić o takim rozwiązaniu?

Mi by taka świecąca się kontrolka na desce przeszkadzała :phi:, szukał bym innego rozwiązania. Myślę, że ten cały system da się wyłączyć gdzieś w kompie, choćby z poziomu ASO albo innych "hakerów-magików". Ale jak planujesz dwa komplety kół, to mimo wszystko dokup komplet czujników i problem z czapy. Widziałem też patent z montowaniem czujników w jakiejś puszce którą po napompowaniu mocuje się trytytkami gdzieś pod maską i zapomina ;]. Sam system monitorowania ciśnienia uważam za jeden z najbardziej kretyńskich wynalazków w motoryzacji :hehe:. No może nie tyle sam system, co obowiązek jego posiadania :facepalm:.

Napisano
37 minut temu, amazaque napisał:

ten cały system da się wyłączyć gdzieś w kompie, choćby z poziomu ASO albo innych "hakerów-magików".

Może i tak, ale ASO Ci go nie wyłączy "ze względów bezpieczeństwa". Mi nie chcieli z tego właśnie powodu dezaktywować kontroli zapięcia pasa bezpieczeństwa (który jest tak rozbudowany, że... działa tylko na pas kierowcy :hehe:). Na szczęście "hakerzy-magicy" z AK posłużyli dobrą radą  :oki:

Napisano
2 godziny temu, wawo napisał:

Czesto jest to bzdurq zeby $$$ wyciagnac. Np nissan pamieta 2 komplety czujnikow. Nic nie trzeba kalibrowac skanerem. Samochod sam wylapie. Aso twardo zawsze chce podpinac do kompa za 200 pln :) tak samo zmiane przod tyl zalapal sam i pokazuje prawidlowe cisnienie. 

Napisano

Jeżeli ich potrzebujesz i używasz to "brać nie paczeć". Ja w kołach zimowych nie mam i na podstawie doświadczeń z czujnikami w mojej wersji Opla (tylko kontrolka bez pokazywania ciśnienia w konkretnym kole) stwierdziłem iż ich nie chce. Kontrolka się świeci ale mnie to nie przeszkadza. Ciekawostką jest to że w moim Oplu każdy czujnik trzeba przypisać do konkretnego miejsca i tak za każdym razem przy zmianie kół. Sprawność tego systemu jest tak licha że spadek ciśnienia potrafi załapać dopiero po przejechaniu kilku kilometrów i to z większą prędkością. Ostatnio auto stało sobie w garażu przez 2 tygodnie. Przyszedłem do garażu, odpaliłem i co widzę? Kontrolka nie świeci... Pojechałem międzyczasie 2 razy do lokalnego sklepu (2x3km) z max.prędkością ok.80km/h  i dopiero jak za 3 wyjazdem dumny system kontroli ciśnienia przypomniał sobie iż nie zamontowałem czujników i raczej nie skomunikuje się z nimi więc ponownie zapali na desce miłą kontrolkę w kolorze yellow bahama. W Oplach sprzed 2014 roku, gdzie system był montowany założenie kół bez czujników nie zapala lampki bo stwierdza ze nie chciałeś mieć czujników to ich nie masz.

Napisano
3 godziny temu, lukaszek1207 napisał:

na podstawie doświadczeń z czujnikami w mojej wersji Opla

Jaki Opel? i z którego roku?

Ja w swojej Astrze '15 mam i na początku też myślałem sobie na co mi to cholerstwo i że unia sobie wymyśla głupoty. Ale po jednej przygodzie, podobnej do opisanej wyżej doceniłem ten wynalazek. Złapałem gwoździa, który powodował bardzo wolną ucieczkę powietrza ale czujnik to wyłapał - różnica była ~0,2 atmosfery jak dopomowywałem na stacji. Od razu do wulkanizatora i naprawa opony. Wizualnie nie było to widoczne, więc pewnie dojechałbym do domu a rano przyszedł do auta z totalnym kapciem.

Poza tym ten system, który jest u mnie działa dość dobrze - różnice wyłapuje momentalnie a dopompowanie powoduje gaśnięcie kontrolki od razu. Z wymianą opon też nie nie miałem problemów - ale zmieniam tylko opony - felgi zostają te same - za pierwszym razem miałem obawy ale jak jest "normalny" zakład to ogarniają, że są czujki i nie można felg miejscami pomylić.  

Napisano

Mam czujniki, zarówno w letnich jak i zimowych kołach.

Nie ma problemu, wszystkie osiem kół zakodowane. Można dowolnie zmieniać koła, nic nie piszczy. Po zmianie sezonowej też nic. No ale to Kia, więc wg 95% "miłośników" na 100% jest zepsute.

Jedynie raz jeden czujnik zaczął wariować, konieczna była jego wymiana. Wg serwisu pierwszy raz mieli taki problem...

Napisano
Godzinę temu, vtorek napisał:

Jaki Opel? i z którego roku?

Meriva B, 2015, modelowy 2016A. Z gwoździem czy wkrętem jak się dobrze wbije i nie będzie stukać to można jeździć i jeździć. Czujniki UE zrobiła obowiązkowe ale o obowiązkowym kompresorze w bagażniku zapomniała... Przecież zanim dojadę do stacji to mogę być zagrożeniem na drodze albo trucicielem i twórcą smogu...

Napisano
2 minuty temu, lukaszek1207 napisał:

Meriva B, 2015, modelowy 2016A. Z gwoździem czy wkrętem jak się dobrze wbije i nie będzie stukać to można jeździć i jeździć. Czujniki UE zrobiła obowiązkowe ale o obowiązkowym kompresorze w bagażniku zapomniała... Przecież zanim dojadę do stacji to mogę być zagrożeniem na drodze albo trucicielem i twórcą smogu...

Dla unii trucicielem i twórcą smogu to jesteś zawsze :hehe: w końcu bez względu na wszystko spaliny wyrzucasz z auta czy to na w pełni napompowanych kołach czy na flakach ;]

A w temacie... może coś źle skalibrowane? W astrze można dostosować czułość czujników w zależności jak mocno masz napompowane koła. Ustawienia są skorelowane z zalecanymi ciśnieniami w zależności od obciążenia (dane z naklejki o ciśnieniach na słupku). I można to ustawić samodzielnie w ustawieniach samochodu (lewą manetką) nawet w najuboższej wersji bez kompa. Niestety jak jest w merivce to nie wiem :hmm:

Napisano

A ja mimo posiadania 2 kompletów kół z czujnikami kazałem zdezaktywować ten system bo producent "zapomniał" o możliwości zresetowania systemu przez użytkownika. A płacić 2x w roku więcej niż za wymianę opon jest czystym marnowaniem pieniędzy.

Krawiec

Napisano
Dnia ‎18‎/‎02‎/‎2017 o 14:03, wawo napisał:

istnieje ryzyko uszkodzenia przy przekładce, cena etc. Zastanawiam sie nad kompletem felg stalowych plus zimówki BEZ tego wynalazku plus żółta kontrolka zapalona przez okres 5 miesięcy. Na letnich byłyby felgi z czujnikiem. Co sądzić o takim rozwiązaniu?

Od 6 lat nie mam w zimowych kolach czujnikow I w niczym mi to nie przeszkadza :ok:

Kontrolka zapala sie na chwile po ok 30-40 min jazdy i przypomina, ze cisnienie nie jest monitorowane.

Napisano
54 minuty temu, krawiec napisał:

A ja mimo posiadania 2 kompletów kół z czujnikami kazałem zdezaktywować ten system bo producent "zapomniał" o możliwości zresetowania systemu przez użytkownika. A płacić 2x w roku więcej niż za wymianę opon jest czystym marnowaniem pieniędzy.

Krawiec

Masz 2 komplety kol i placisz za wymianę? 

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

Oczywiście że nie. To tylko porównanie kosztów. Zakodowanie czujników kosztuje więcej niż przekładka opon. 

Krawiec

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

A co w tym dziwnego?

Raz, ze nie chce mi sie z tym szarpac samemu, a dwa. ze nie bardzo mam w bloku miejsce, zeby to trzymac w mieszkaniu :hehe:

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 22:43, vtorek napisał:

Niestety jak jest w merivce to nie wiem :hmm:

Już wiem ;] dostałem wczoraj z salonu merivkę na czas naprawy. Jest dokładnie jaj w astrze. Wciskasz na postoju menu i któryś z kolei ekranik dotyczy opon. Tam są trzy poziomy czułości, które można ustawić.

Napisano
Dnia 2/18/2017 o 14:26, jqr napisał:

ja mam w dwóch autach i w ciągu 2 lat 3 razy poinformowały o 'wolno schodzącym powietrzu'

O ile na oponie 195/65/15 było widać optycznie pół bara ubytku, to na 225/40/18 absolutnie tego nie widać - czujniki 2x uchroniły przed szukaniem wulkanizatora po nocach

wg mnie nie kupuj drugich felg

skoro wolno schodzące powietrze, to po kiego Ci wulkanizator w nocy? dopompować na każdej stacji możesz.

czujniki to zbędny gadzet, który komunisci z brukseli narzucili...

takze (do autora) kupuj i jak Ci lampka przeszkadza - wydłub ją :)

tez mysle o osobnych felgach do IS i nie mam zamiaru wydawac 2k na czujniki do nich.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
7 godzin temu, jimbo22 napisał:

skoro wolno schodzące powietrze, to po kiego Ci wulkanizator w nocy? dopompować na każdej stacji możesz.

To się nazywa "budowanie napięcia"... :hehe: a jeśli dobrze poszukać, to w innym wątku dowiadujemy się, że wielu akowiczów latami nie złapało kapcia :phi:

Wniosek? bolidami sprzed trzydziestu lat nie dało się jeździć, a jednak ludzie jeździli... :cfaniak:

Napisano
8 godzin temu, jimbo22 napisał:

czujniki to zbędny gadzet, który komunisci z brukseli narzucili...

Tez mnie strasznie bawi jak to posiadacze tych wszystkich "udogodnien" sa przekonani o ich niezbednosci. Czyli mysla dokladnie tak jak chce producent i marketingowcy.

Napisano

Trochę bez sensu wydłubać wsadzić w rurkę, która już tu pokazywałem i wozić w bagazniku. Albo przyzwyczaić się do lampki.

Napisano
Dnia 18.02.2017 o 14:03, wawo napisał:

Masz czujniki pokazujące ciśnienie czy tylko porównawcze?

Napisano
Dnia 20.02.2017 o 11:25, krawiec napisał:

Oczywiście że nie. To tylko porównanie kosztów. Zakodowanie czujników kosztuje więcej niż przekładka opon. 

Krawiec

U mnie w komputerku możesz sobie sam wybrać który zestaw czujników ma być czytany przez system. 

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

U mnie w komputerku możesz sobie sam wybrać który zestaw czujników ma być czytany przez system. 

Nowy zestaw zapisze sie sam i np. Na liscie beda 3 zestawy? Koduja sie same czy kazdy trzeba pierwszy raz zapisac testerem?   

Nissan wg Aso wymaga kodowania kazdego zestawy a u mnie dzialaja 2 bez zadnego kodowania. Na lato wpada 3ci komplet kol i sam jestem ciekaw czy zalapie czy czeka mnie serwis. 

Napisano
2 godziny temu, johnson napisał:

Nowy zestaw zapisze sie sam i np. Na liscie beda 3 zestawy? Koduja sie same czy kazdy trzeba pierwszy raz zapisac testerem?   

Nissan wg Aso wymaga kodowania kazdego zestawy a u mnie dzialaja 2 bez zadnego kodowania. Na lato wpada 3ci komplet kol i sam jestem ciekaw czy zalapie czy czeka mnie serwis. 

A tego to nie wiem bo używam jednego zestawu felg. Po prostu widziałem takie coś w menu.

Napisano
13 godzin temu, A_Kras napisał:

Tez mnie strasznie bawi jak to posiadacze tych wszystkich "udogodnien" sa przekonani o ich niezbednosci. Czyli mysla dokladnie tak jak chce producent i marketingowcy.

A ja jestem bardzo zadowolony z tego czujnika. Na bieżąco widzę jakie mam ciśnienie. A tak mi się nigdy nie chciało jechać na stację/dłubać przy kole, czy już trzeba pompować, czy jeszcze nie.

Napisano
Godzinę temu, bartekm napisał:

A ja jestem bardzo zadowolony z tego czujnika. Na bieżąco widzę jakie mam ciśnienie. A tak mi się nigdy nie chciało jechać na stację/dłubać przy kole, czy już trzeba pompować, czy jeszcze nie.

mi tez się nie chce i tego nie robie. w Lexie mam czujniki. w BMKach nie...  i po wymianie opon w Lexusie, wulkanizator za slabo napompował.

cos mi nie grało już jak wracałem do domu. uznałem ze to poprostu zmiana opon jest winna. Lex zasygnalizował problem następnego dnia rano dopiero. potem przestał. podjechałem przy okazji tankowania pod kompresor - dobiłem 0.3 bar... czyli ja byłem szybszy:) 

nikt nie zginął, dziura ozonowa bez zmian = czujniki są zbędne.

Napisano
3 godziny temu, jimbo22 napisał:

mi tez się nie chce i tego nie robie. w Lexie mam czujniki. w BMKach nie...  i po wymianie opon w Lexusie, wulkanizator za slabo napompował.

cos mi nie grało już jak wracałem do domu. uznałem ze to poprostu zmiana opon jest winna. Lex zasygnalizował problem następnego dnia rano dopiero. potem przestał. podjechałem przy okazji tankowania pod kompresor - dobiłem 0.3 bar... czyli ja byłem szybszy:) 

nikt nie zginął, dziura ozonowa bez zmian = czujniki są zbędne.

Ja miałem po wizycie u wulkanizatora w każdym kole inne ciśnienie i okazało się, że to nie wina czujników. Nie jestem aż taki czuły na ciśnienie w oponach, więc pewnie bym tak kilka miesięcy jeździł. ;]

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Toost napisał:

Masz czujniki pokazujące ciśnienie czy tylko porównawcze?

Naile le to ogarniam (Astra J), to te pierwsze.

Napisano
3 godziny temu, bartekm napisał:

Ja miałem po wizycie u wulkanizatora w każdym kole inne ciśnienie i pewnie bym tak kilka miesięcy jeździł. ;]

Koleżanki i koledzy: w normalnym bolidzie w instrukcji stoi taki mniej więcej zapis: "ciśnienie w ogumieniu - sprawdzać co 500km/raz w miesiącu"

Ciekawi mnie, czy właściciele wynalazków z czujnikami - mimo oczujnikowania :phi: - w dalszym ciągu mają taki zapis w instrukcji?

Napisano
14 godzin temu, romano11 napisał:

Koleżanki i koledzy: w normalnym bolidzie w instrukcji stoi taki mniej więcej zapis: "ciśnienie w ogumieniu - sprawdzać co 500km/raz w miesiącu"

Ciekawi mnie, czy właściciele wynalazków z czujnikami - mimo oczujnikowania :phi: - w dalszym ciągu mają taki zapis w instrukcji?

mnie ciekawi czy 1/10 nie byłoby przesadzoną w góre statystyką tego ile osób przeczyta instrukcję :)

Napisano

Wiesz: skądś ludzie muszą wiedzieć, że producent przewiduje wymianę oleum co 30kkm, a w skrzyni to już w ogóle... taka teraz technika wysoko postawiona :phi: i to rozbijanie g....... tzn. oleju na atomy, baza taka, owaka i mada padaka ;] ale to może faktycznie tylko ci najbardziej świadomi użytkownicy, onaniści olejowi, których będzie kilkunastu na AK... :hehe:

Jeśli chodzi o zalecane ciśnienia w ogumieniu, to taka informacja jest (najczęściej) zamieszczana gdzieś na nadwoziu (czy to pod maską, czy na słupku, czy na pokrywie wlewu paliwa, ale o interwale kontroli tegoż ciśnienia? Nie widziałem :hmm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.