Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator jaką firmę wybrać?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje kupić akumulator. W samochodzie miałem Boscha S4. Różnią się firmy Centra, Varta, Bosch lub coś innego? Nie duża różnica w cenie nie robi mi różnicy. Polecicie coś? Jeśli to ma znaczenie to 12V 72Ah 680A

Napisano

jak tanio, to Autocraft lub Jenox

jak drożej to coś z grupy Exide'a np. Centra

jak budżet nie ma znaczenia, to Moll lub Banner

Napisano

Ja polecam w tej kolejności - Topla (7 rok ją męczę w focusie po mieście i daje nadal radę), Fiamm (drogi ale warto), Westa (wrociła na rynek Ukraińska firma) lub po prostu Banner (jeden z tańszych, ale naprawdę daje radę).

Odpuściłbym Centrę, Vartę,Bosch - zrobiła się z tego typowa masówka.

Napisano
11 minut temu, dextus napisał:

Fiamm (drogi ale warto), 

Serio?

Jak 3 lata temu padł mi aku w Megi to wziąłem Fiamma z dwóch powodów: był atrakcyjny cenowo i tę firmę wybrało Renault na pierwszy montaż.

Napisano

Topla trzymał i trzyma bdb w -15 po tygodniu było 12,72V vs analogiczna Varta silver- 12,4V-aku magnetti marelli po tym czasie nie był w stanie zakręcić silnika 1.2.8v z Pandolota, gdzie występuję średni pobór prądu spoczynkowego i słabe,na granicy ładowanie mimo nowego alternatora denso na światłach i dmuchawie jest 13,9V-trasy krótkie,aku 50AH,cena 189zł koniec problemów zapali czy nie, konie doładowywania,trzymania pod ceteckiem.

Napisano
Dnia 28.03.2017 o 22:56, dextus napisał:

Ja polecam w tej kolejności - Topla (7 rok ją męczę w focusie po mieście i daje nadal radę), Fiamm (drogi ale warto), Westa (wrociła na rynek Ukraińska firma) lub po prostu Banner (jeden z tańszych, ale naprawdę daje radę).

Odpuściłbym Centrę, Vartę,Bosch - zrobiła się z tego typowa masówka.

FIAMM to ulubiony akumulator właścicieli Nissanów ;] Skrót ten oznacza Fabricca Italiana Accumulatori.... brzmi podobnie jak pewnej innej szacownej marki z Włoch :hehe:

Napisano
Dnia 29.03.2017 o 00:41, Pawel1984 napisał:

Topla trzymał i trzyma bdb w -15 po tygodniu było 12,72V vs analogiczna Varta silver- 12,4V-aku magnetti marelli po tym czasie nie był w stanie zakręcić silnika 1.2.8v z Pandolota, gdzie występuję średni pobór prądu spoczynkowego i słabe,na granicy ładowanie mimo nowego alternatora denso na światłach i dmuchawie jest 13,9V-trasy krótkie,aku 50AH,cena 189zł koniec problemów zapali czy nie, konie doładowywania,trzymania pod ceteckiem.

Varty bym już prywatnie nie kupił, po tym jak padła w Suzuki po 3. latach :no:

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał:

FIAMM to ulubiony akumulator właścicieli Nissanów ;] Skrót ten oznacza Fabricca Italiana Accumulatori.... brzmi podobnie jak pewnej innej szacownej marki z Włoch :hehe:

Fiamm'y były (nie wiem czy są nadal) montowane na pierwszy montaż do fiatów (miałem w punto mk2 fl) Mało, który przeżywał 4 lata (przy parkowaniu pod chmurką i głównie jeździe miejskiej).

Mój poszedł po 3 latach papa.

Napisano

A ja mam jak najlepsze zdanie o Varcie (niebieskiej). Mam już trzecia i najstarsza trzymała 8 lat po czym ja PROFILAKTYCZNIE wymieniałem. Napisałem "profilaktycznie" bo dalej działała ale ja nie chciałem ryzykować. Aktualnie w dwóch swoich autach mam dwie Varty i wszystko jest OK (jedna z nich ma 6 lat).

.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

Ja w obu mam CENTRy, przy czym FUTURA 5 lat temu jak kupowałem auto była już stara i zakurzona.

Napisano
3 godziny temu, bartekm napisał:

Varty bym już prywatnie nie kupił, po tym jak padła w Suzuki po 3. latach :no:

Kupiłem auto z vartą na pokładzie. Model silver dymanic. W piątym roku eksploatacji zaczęła zawodzić.

Dnia 29.03.2017 o 00:41, Pawel1984 napisał:

opla trzymał i trzyma bdb w -15 po tygodniu było 12,72V vs analogiczna Varta silver- 12,4V-aku magnetti marelli po tym czasie nie był w stanie zakręcić silnika 1.2.8v z Pandolota, gdzie występuję średni pobór prądu spoczynkowego i słabe,na granicy ładowanie mimo nowego alternatora denso na światłach i dmuchawie jest 13,9V-trasy krótkie,aku 50AH,cena 189zł koniec problemów zapali czy nie, konie doładowywania,trzymania pod ceteckiem.

Mam 2x toppla top: kilkuletnią i świeżynkę. Stara działa wciąż pięknie.

Napisano

Gigawat (chyba 72ah 680 rozruch) rozrusza klekota 5 rok.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Topola - potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi. W 1.6HDi daje radę 4 rok.Glównie miasto.

Napisano
Dnia 31.03.2017 o 09:11, Wojtas_BB napisał:

Fiamm'y były (nie wiem czy są nadal) montowane na pierwszy montaż do fiatów (miałem w punto mk2 fl) Mało, który przeżywał 4 lata (przy parkowaniu pod chmurką i głównie jeździe miejskiej).

Mój poszedł po 3 latach papa.

To ze znaczkiem Magneti było FIAMM-a?

Napisano

Magnetti a Fiamm dwie różne marki, a czy dany model powstaje na jednej lini w chińskiej fabryce nie wiem wszysko możliwe. W późniejszych fiatach, w wielu modelach było exide standard, które też lipne. 

Napisano
2 godziny temu, Pawel1984 napisał:

Magnetti a Fiamm dwie różne marki, a czy dany model powstaje na jednej lini w chińskiej fabryce nie wiem wszysko możliwe. W późniejszych fiatach, w wielu modelach było exide standard, które też lipne. 

Wiem, że różne. Za moich czasów wkładali MM, o FIAMM nie słyszałem, dlatego się pytam czy to nie jest to samo, jeśli chodzi o zamysł konstruktorski ;]

Napisano

50/50 że mogą klepać to na tej samej linii, bo puszki plastikowe wielu aku są jednakowe jak się przypatrzysz. Bardziej się skłaniam ku temu, że akumulatory magnetti powstają z jeszcze innymi wynalazkami na innej jednak linii niż Fiamm, Mam gdzieś starego Berga 62AH i pucha jest identyczna jak MM. 60AH-wszystko to lipa, ale magnetti Marelli kupiłem 45AH za 119zł, 4 lata temu i 3 wytrzymał. Później już nie trzymał przy lekkim nawet mrozie. Topla czy 6 letnia ori varta ze znaczkiem VW z pierwszego montarzu-Trzymały w największe mrozy powyżej 12,5v. Obecnej Varty dynamic, Boscha S4 czy centry futury nie chciał mi sprzedać znajomy gość-mówi, że niech inni się tym zadowolą, bo po 24 miesiącach mają te akumulatory stopniowo padać, żeby klient kupił drugi, a jak chce zapomnieć o akumulatorze to przedstawił Toplę 2016-i wszystko się zgadza-co trzymało ledwo 12,4 v po nocy w topli zaczęło 12,75.Rozruch 3 razy szybszy.

Napisano

Ciężko teraz coś polecać. Wystarczy złe przechowywanie przed sprzedażą i teoretycznie dobry akumulator szybko padnie.

Informacyjnie mam w Yarisie Bosch S4, a w Corolli Gigawatt - oba mają cztery lata i nadal żyją...

Napisano
54 minuty temu, aviator napisał:

Wystarczy złe przechowywanie przed sprzedażą i teoretycznie dobry akumulator szybko padnie.

Co znaczy "złe przechowywanie" i ile można przechowywać akumulatory według Ciebie:hmm:

Napisano

Nie wnikam w to, nie doktoryzowałem się w tym zakresie - taką opinię usłyszałem w znanej w Kraku firmie handlującej akumulatorami, ale i u elektryka u którego byłem na przeglądzie alternatora. W każdym razie akumulator trzeba od czasu do czasu podładować jak leży, a tego na pewno nie robi się np. w marketach...

Napisano

W zasadzie to nigdzie w sklepach nie bawią się w doładowywanie akumulatorów i ta "znana firma" też tego zapewne nie robi;]

Napisano

W niektórych samochodach należy w opcjach ECU zaznaczyć włożenie nowego akumulatora.

Dlaczego? Wyczytałem tylko, że starszy akumulator jest ładowany w inny sposób, niż nowy.

Druga sprawa - gdy zmian w ECU nie wprowadzi się, nowy akumulator bardzo szybko się zużywa.

Czy to prawda?

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał:

Co znaczy "złe przechowywanie" i ile można przechowywać akumulatory według Ciebie:hmm:

chodzi o kontrolę stanu naładowania aku leżącego 'na półce' i doładowywanie okresowe. Wiele sklepów tego nie robi i tak leżakowane aku już na starcie jest w gorszej kondycji.

59 minut temu, volf6 napisał:

W zasadzie to nigdzie w sklepach nie bawią się w doładowywanie akumulatorów i ta "znana firma" też tego zapewne nie robi;]

oczywiście, że robią. Pisałem już o tym w poprzednim wątku, ale się powtórzę - autoryzowani dystrybutorzy mają narzucone minimalne napięcia przechowywania/sprzedaży aku i muszą o nie dbać.

Napisano
1 minutę temu, Ozarek napisał:

chodzi o kontrolę stanu naładowania aku leżącego 'na półce' i doładowywanie okresowe. Wiele sklepów tego nie robi i tak leżakowane aku już na starcie jest w gorszej kondycji.

oczywiście, że robią. Pisałem już o tym w poprzednim wątku, ale się powtórzę - autoryzowani dystrybutorzy mają narzucone minimalne napięcia przechowywania/sprzedaży aku i muszą o nie dbać.

To bardzo długo muszą trzymać te akumulatory. Wszystkie współczesne wykonane w technologi Ca można przechowywać minimum pół roku a i nawet po roku napięcie spoczynkowe nie spada poniżej 12,5V:)

Napisano
Dnia 27.03.2017 o 21:30, smithski napisał:

Potrzebuje kupić akumulator. W samochodzie miałem Boscha S4. Różnią się firmy Centra, Varta, Bosch lub coś innego? Nie duża różnica w cenie nie robi mi różnicy. Polecicie coś? Jeśli to ma znaczenie to 12V 72Ah 680A

Jak najbardziej polecam akumulatory Basic (by centra) z auchan lub brico marche. Najtańsze na rynku a już 3 rok śmigają bez problemów. Mam je w 3 autach.

Napisano
Godzinę temu, postmortem napisał:

W niektórych samochodach należy w opcjach ECU zaznaczyć włożenie nowego akumulatora.

Dlaczego? Wyczytałem tylko, że starszy akumulator jest ładowany w inny sposób, niż nowy.

Druga sprawa - gdy zmian w ECU nie wprowadzi się, nowy akumulator bardzo szybko się zużywa.

Czy to prawda?

W nowszych samochodach jest "inteligentne" ładowanie.

U mnie w Cruze, gdy akumulator jest niedoładowany, po odpaleniu silnika napięcie ładowania potrafi podnieść do ponad 15V.

Stąd pewnie dobrze jest wykonać jakiś reset ustawień pod nowy akumulator.

Napisano

Poszukałem i znalazłem. Do ładowania nowego akumulatora używane jest wyższe napięcie. 

Pytałem z czystej ciekawości.

Akumulator wymieniałem tylko raz... ponad 15 lat temu w moim starym Clio. 

Od tego czasu nigdy nie miałem problemu z akumulatorem.

Napisano
3 godziny temu, deltabox napisał:

Jak najbardziej polecam akumulatory Basic (by centra) z auchan lub brico marche. Najtańsze na rynku

Tańsze od Kozak? :)

http://kozakbatteries.pl/produkty/

Napisano
5 minut temu, aviator napisał:

Tańsze od Kozak? :)

http://kozakbatteries.pl/produkty/

Następnym razem na pewno kupię. Akumulator to prosta konstrukcja o losowej wytrzymałości, więc czym tańszy tym bardziej opłacalny.

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał:

To bardzo długo muszą trzymać te akumulatory. Wszystkie współczesne wykonane w technologi Ca można przechowywać minimum pół roku a i nawet po roku napięcie spoczynkowe nie spada poniżej 12,5V:)

akumulator to nie bułki, termin przydatności do sprzedaży przekracza 48h...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.