Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

który z tych dwóch i dlaczego - PILNE

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, technix napisał:

no ale  właśnie  części  używek  jest  w pip a poza tym  ja liczę się  z ich  profesjonalną regeneracją w razie W 

co to jest wg. Ciebie profesjonalna regeneracja?

Dla przykładu dci 1.5 najsłabszy w Scenicu. 

Do regeneracji poszły 4 wtryskiwacze. Koszt zamknął się w 1600 zł ale...

Zakład robiący regenerację zrobił małe zastrzeżenie- jeżeli ponowny  montaż następował u nich koszt imprezy ponad 2 tyś. zł- co związane jest z weryfikacją układu- przewody, pompa etc. wtedy gwarancja na 12 m-cy. Jeżeli wymienasz we własnym zakresie albo u zaprzyjaźnionego mechanika 7 dni. 

Właściciel tez kupił 1.5 dla przy takich założeniach ja Ty. Zadowolony ze spalania, 4-4,5 litra palił. Po roku czasu najpierw wtryskiwacze (regenerował), potem turbina (regenerował), a na koniec stukanie. Finalnie kupił za 2 tyś. skasowane clio, silnik przełozył i auto za 7 tyś. sprzedał. Jak policzył to auto sprzedał za tyle co wsadził w ciągu roku ( do kosztów awarii doliczył wymianę rozrządu, oleju i 1 kompletu klocków), a kupił je za 11 tyś.  Jak wiesz od kogo kupujesz i co się z tym działo, co robione to pół biedy ale jak w ciemno bierzesz... Skutecznie wyleczył się z diesli.

Wejdź na forum clio, czy megane- gro problemów właśnie diesla dotyczy.

Napisano
  • Autor

no tak,  ale  czytałeś  że ja chcę  np.  panewki  prewencyjnie wymienić? 

A koszty  turbo czy  wtrysków  podziel przez 2, ja mam  duuużo taniej. 

i pierwsze słyszę ze 1.5dci  ma niską kulturę pracy 

Napisano
19 godzin temu, technix napisał:

napisze Wam jak ja to widzę,

W zasadzie dobrze kombinujesz :) Sam chętnie pozbyłbym się druciarstwa LPG. Ale poszukaj jakiegoś bardziej przewidywalnego (o ile taki w ogóle jest) diesla niż awaryjny 1.5dci...

Napisano

W pierwszym poście pisałeś o słabym wolnym nagrzewaniu diesla i faktycznie jest to problem przy jeździe wokół komina. Z doświadczenia wiem że jak się wsiada w chłodne, wilgotne dni to przez pierwsze kilometry jest walka z widocznością od środka.

Napisano
34 minuty temu, rozzz napisał:

W pierwszym poście pisałeś o słabym wolnym nagrzewaniu diesla i faktycznie jest to problem przy jeździe wokół komina. Z doświadczenia wiem że jak się wsiada w chłodne, wilgotne dni to przez pierwsze kilometry jest walka z widocznością od środka.

To jest właśnie jeden z problemów małych diesli. 1.3cdti w corsie potrzebowało tak z 5km przy okolo 0stopni, żeby zaczęło lecieć chociaż troche ciepłe powietrze z nawiewów. Jak kupi normalny silnik to problem nie występuje. Mi w ponad 3l dieslu leci ciepłe powietrze po dosłownie paruset metrach. To samo jest w np. bmw n47. Pewnie zasługa dogrzewaczy, ale dla mnie ważne że leci ciepło w zasadzie od razu i przy włączonej klimie nie ma mowy o parowaniu.

15 godzin temu, technix napisał:

Ma niską. Jak każdy mały diesel. Same wtryski klepią dużo bardziej, i o wiele bardziej niesie się to do środka. Nie wiem na ile to zasługa samej konstrukcji silnika, a na ile mniejszej liczby osłon, cieńszych blach i słabych wygłuszeń w takich budżetowych samochodach. Generalnie jazda corsa 140km/h(3500rpm chyba) to już była masakra, bo w środku wszystko rezonowało od silnika.

Napisano

Przy tak malych przebiegach to kup sobie zwykle, proste noPB i nie cuduj...
Za kwote remontu diesla czy montazu LPG pokryjesz roznice w kosztach paliw przez kilka lat :ok:
Ile takim starym sztruclem pojezdzisz, 2-3 lata max?
Napisano
  • Autor

no właśnie wróciłem z trasy, byłem obejrzeć tanie kangoo z 1.5dci.

600km psu w dupę, co za szrot, że ludzie w ogóle wystawiają takie auta na sprzedaż - to ja za moją corsę chyba będę wołał jak za złoto, a nie słuchać tych głupich tekstów, że stare auto to się nie inwestuje.

A co do diesla, to masakra - wibracje i hałas w kabinie jak w jakimś roburze, turbo albo zaklejone syfem albo wywalone bo ledwie było czuć, że cos bardziej go pcha.

Po niedzieli pojadę sobie do Swarzędza obejrzeć i przejechać się 1.6 16V - ten diesel to ledwie 130km/h osiągnął, a trwało to, że ho ho.

Edytowane przez technix

Napisano
18 minut temu, technix napisał:

600km psu w dupę, co za szrot, że ludzie w ogóle wystawiają takie auta na sprzedaż 

(...)

Kto jedzie 600 km. po furę? :facepalm:

Napisano

Zwróć uwagę że auto typu kangoo itp to typowe woły robocze w firmach. Nastoletnie auta tego typu najczęściej są eksploatowane na zasadzie: jeździć do upadłego a potem do żyda. A Ty w tym bagnie szukasz perełki dla żony i chcesz profilaktycznie panewki wymieniać. Sprawdź lepiej czy na pół nie jest złamany i czy ma choć odrobinę oleju w silniku.

A jazda 600 km po coś czego pełno stoi dookoła to już wygląda na masochizm.

Napisano
  • Autor

600km w obie strony  Panowie 

i nie szukam auta  po firmie  budowlanej  tylko  w pełni  osobowej wersji,  których  wcale  nie ma na pęczki bo  MUSZĄ mieć :

2x odsuwane drzwi 

klapę bagażnika a nie drzwi  skrzydełka 

podłokietnik dla  kierowcy 

składane stoliczki na oparciach przednich foteli 

póki (schowki)  lotnicze pod sufitem 

klime 

centralny z pilota 

silnik 1.5 dci lub 1.6 16V 

i najważniejsze : MUSI być  srebrny i mieć  srebrne zderzaki 

No i fajnie by było gdyby był w dobrym stanie 

No to zapraszam forumowych cwaniaków do  poszukiwań 

ha,  a myśleliście, że  tak  łatwo będzie,  co? 

Napisano

Cały ambaras w tym, że to nie my mamy przesrane, a Ty.

Oj najezdzisz się za kolorem w używanym aucie.

Napisano

To chyba zostaje Ci salon Renault ;]

Napisano

Kto wybiera kolor w używanym aucie???;l to jest ostatnia rzecz na którą się patrzy... co dalej o kangoo to książkę mogłem napisać, zarówno o silniku 1.5dci i tym co się nie popsulo, i o późniejszych poszukiwaniach które skończyły się w DE bo u nas była taka masakra że słów brakowało, wszystko tak zajezdzone, wytargane że szok. Życzę Ci powodzenia ale nie licz że szybko znajdziesz tą perełkę... a z półkami to już jest historia że szok, bo jednego sprzedawcę zapytałem gdzie są one bo wersja bogata a tam odcisk od nich został i ślady po srubach... :D no ale cóż drogie są one to je wykrecil ;] tylko w PL takie rzeczy

Edytowane przez Luke16

Napisano
  • Autor

sory,  ale to  moja  baba ma takie  widzimisię,  choć nie powiem,  srebrny bardzo ładnie wygląda. 

Napisano

technix znasz tekst z "chłopaki nie płaczą"?? Moja kobieta na temat koloru samochodu nie ma nic do gadania i tyle... Mówi jaki ma być i się szuka, a wymagań to może mieć milion i tak jak trafnie tomata napisał zawsze jej to powtarzam wymagania jak masz i $$$ to gnaj do salonu... :D

Napisano
32 minuty temu, technix napisał:

sory,  ale to  moja  baba ma takie  widzimisię,  choć nie powiem,  srebrny bardzo ładnie wygląda. 

To niech sobie sama szuka :hehe:

Napisano
20 godzin temu, technix napisał:

600km psu w dupę, co za szrot, że ludzie w ogóle wystawiają takie auta na sprzedaż - to ja za moją corsę chyba będę wołał jak za złoto, a nie słuchać tych głupich tekstów, że stare auto to się nie inwestuje.

No i po jakiego grzyba jeździsz tak daleko? Za dużo czasu masz?

Napisano

Ja już długich wypraw też się oduczylem. Max do 100km...

Napisano
  • Autor

no,  ale  ona  powiedziała  jaki ma być  -  SREBRNY 

Napisano
Dnia 6.05.2017 o 14:49, technix napisał:

przekręcające się panewki - koszt raptem 100 zł zaraz po zakupie dodatkowo do oleju ect.

Ale co da nowa panewka jak ona i tak nie ma zamka blokującego ;-)  Nowa będzie czy stara i tak rosyjska ruletka :-)  

Napisano
  • Autor

to że  stara  jest  zużyta,  nie ma  już  odpowiedniej grubości,  przez co pojawia się luz na wale  i zmienia kierunek działających sił,  powodując finalnie  podwinięcie panewki i wywalenie korby na zewnątrz 

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał:

to że  stara  jest  zużyta,  nie ma  już  odpowiedniej grubości,  przez co pojawia się luz na wale  i zmienia kierunek działających sił,  powodując finalnie  podwinięcie panewki i wywalenie korby na zewnątrz 

No ale wiesz że przy starcie każdorazowym silnika gdy pompa olejowa nie daje jeszcze ciśnienia to właśnie wtedy panewka ma najmniejsze smarowanie to ten magiczny ząbek -wciecie ją utrzymuje aby się nie obróciła ;-)  

Napisano

@technix myslisz, że auta @ppmarian miały przy takim przebiegu już luz, że stało się to co piszesz? W pracy w słuzbowym 1.6 16v przebieg dobijał do 400 tyś.km jak przestałem tym jeździć (co prawda w meganie I).  Dobrze zastanów  się nad tym dci:skromny:

Napisano
45 minut temu, r1sender napisał:

@technix myslisz, że auta @ppmarian miały przy takim przebiegu już luz, że stało się to co piszesz? W pracy w słuzbowym 1.6 16v przebieg dobijał do 400 tyś.km jak przestałem tym jeździć (co prawda w meganie I).  Dobrze zastanów  się nad tym dci:skromny:

Auta kolegi ppmarian mialy serwis olejowy co 45kkm o ile dobrze pamietam.

Jak technix na starcie wymieni panewki, a pozniej bedzie zmienial olej co 10-15kkm to szansa, ze te panewki panda za jego kadencji jest minimalna...

Chyba nie kupuje starego diesla, zeby nim zrobic kolejne 200-300kkm.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak technix na starcie wymieni panewki, a pozniej bedzie zmienial olej co 10-15kkm to szansa, ze te panewki panda za jego kadencji jest minimalna...

a skąd masz pewnośc, że każdy czop, panewka jest tak samo zużyta bądź nie?

A co z resztą osprzętu, która przy konkretnym już przebiegu może w każdej chwili się ojsrać? Nie oszukujmy się, że znajdzie dci z przebiegiem 100 tyś. km. Jedna grubsza naprawa i mniejsze koszta z tytułu paliwa idą się wietrzyć:hehe:

Napisano

Co 40kkm lub co rok

Proponowalem im ze dobrowolnie moge przyjezdzac co 20kkm ale stwierdzili ze jest mam gwaracje i mam sie nie przejmowac

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał:

Skoro mu wszyscy odradzają a on się upiera na diesla to niech kupi. Jego pieniądze jego problem.

Napisano
  • Autor

ale  ja nie  piszę że  diesel będzie  tańszy,  ot  co najwyżej  nie będzie droższy,  ale dzięki  swojej charakterystyce powinien  fajniej jeździć. 

Co do przebiegu kupowanego auta to  wogóle  mnie on nie obchodzi,  co  więcej wogóle mnie mechanika nie obchodzi,  ma być zdrowa buda i te wszystkie półki i inne stoliczki,  a mechanikę to się ogarnie,  byle by do Bydgoszczy dojechało 

Napisano

Skór tak to czemu nie kupiłeś tego co oglądałeś? Do Bydgoszczy by dojechał a mechanikę przecież zrobisz. :hehe:

Napisano
  • Autor

bo  do blacharza  musiałby  jechać,  a tego nie chcę 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.