Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

który z tych dwóch i dlaczego - PILNE

Featured Replies

Napisano

Panowie, pytanie, chcę kupić Renault Kangoo I po lifcie rok 2005-2007 w wersji osobowej i mam do Was jedno zasadnicze pytanie, który z dwóch silników byście wybrali i dlaczego?

1.2 16V 75KM benzyna

1.5 dci 85KM diesel

Auto do jazdy wokół komina (nie ma w kangoo dpf ani dwumasy), lekko korci mnie diesel, ale pomijając drogą zabawę w panewki czy wtryski najbardziej boję się, że zimą będzie słabo grzał (diesel), a wtedy żona mnie zabije.

POMOCY

Napisano
  • Autor

nie, nie będę go gazował bo będzie nim jeździć żona i przebiegi będą 3 razy na tydzień po 10km w jedną stronę

ale jakieś konstruktywne fakty? Dlaczego wybieracie NoPb ?

Napisano
nie, nie będę go gazował bo będzie nim jeździć żona i przebiegi będą 3 razy na tydzień po 10km w jedną stronę

Przecież sam sobie odpowiedziałeś na to arcytrudne pytanie - przyszłe koszty.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tylko benzyna, bedzie szybciej cieplej w aucie, przyjemniejsza dla ucha, zawsze silnik bedzie nagrzany... latwiej sprzedac...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Bo wszyscy teraz chcą benzynę ew nikt nie chce diesla.

wysłane z kontenera na śmieci

Napisano
Dnia 2.05.2017 o 12:21, technix napisał:

1.2 16V 75KM benzyna

1.5 dci 85KM diesel

miałem do czynienia z 1.2 16v i w Clio i w stosunku do poczciwego i leciwego 1.4 8v jak dla mnie przegrywa (natomiast 1.2 16v ma raczej dobre opinie to tylko moja mała dygresja) Co do 1.5dci..... byłem świadkiem przez ok. 2-3 lata ile ciotka wpakowała w to kasy;] jak zrobiła to już miała sprzedawać a tutaj zonk, znowu coś padło także wybór powinien być oczywisty. Jeżeli do tego jeszcze przeważnie niewielkie odcinki drogi to tylko benzyna

Napisano

Chyba już wszystko zostało powiedziane. Do takiej jazdy tylko benzyna...

Napisano

Sam zamieniłem klekota na benzynę ze względu na zmianę pracy. Wcześniej miałem 20 km w jedną stronę teraz mam 5 km. Klekot 2,2 dci ledwie złapał właściwą temperaturę to już go gasiłem. Silnik nie miał podgrzewacza płynu. Niestety nowoczesne klekoty nie lubią takiej jazdy.
Jakoś nie mam przekonania do małych silników benzynowych w dużej karoserii. Porównywaliśmy z kolegami dwie Astry z silnikami 1.6 8v oraz 1,4. Większy silnik okazał się lepszym wyborem pod względem zużycia paliwa oraz dynamiki jazdy.

Osobiście szukałbym Kangoo 5 z benzynowym 1,6. Mniej ryzykowny od klekota.

Napisano

Mam jako wola roboczego Kangoo 1.2 po lifcie. Z silnikiem 1.2 16v. Grzeje się na prawdę szybko. U mnie kwestia 1-2km i już leci ciepłe powietrze. W razie pytań pisZ.

Napisano

@technix

w pracy jeździłem jednym i drugim. Przyjemniej jeździ się mocniejszym dieslem ale...

Diesel długo się nagrzewał, przytrafiło się kilka awarii- wtryski, pompa. Tanio nie było- w tysiące szło. Auto po którejś z kolei awari poszło w świat do ludzi.

Benzyna- szybko temperaturę łapał, jakieś drobne problemy z przepustnicą były, auto do tej pory jeździ-przebieg pod 300 tyś. km podchodzi.

Gdybym miał dylemat taki ja Ty to benzynę brałbym.

Napisano
  • Autor

no  dobra,  a jak  w tym modelu wygląda  silnik  1.6 16V o dziwnej mocy 95km? 

Jak  ewentualnie oba silniki  (1.2  i 1.6) się  gazują? 

Czy  mają hydrauliczne kasatory luzów zaworowych? 

Czy  te silniki  dobrze  znoszą lpg? 

czy nie ma jakiś tendencji do  walenia  check engine podczas pracy na LPG? 

Napisano
  • Autor

a jeszcze, jedno  czy  bać się  zestawu  1.6 16V z automatyczną skrzynią biegów? 

Napisano

a jechałeś którymś z tych aut ?

bo mnie w benzynach 1.2 i 1.4 w kangoo mocno denerwowała skrzynia o bardzo krótkich przełożeniach, tak jakby była dostosowana do holowania niewiadomo jak ciężkiej przyczepy

Napisano
Dnia 2.05.2017 o 12:21, technix napisał:

Panowie, pytanie, chcę kupić Renault Kangoo I po lifcie rok 2005-2007 w wersji osobowej i mam do Was jedno zasadnicze pytanie, który z dwóch silników byście wybrali i dlaczego?

1.2 16V 75KM benzyna

1.5 dci 85KM diesel

Auto do jazdy wokół komina (nie ma w kangoo dpf ani dwumasy), lekko korci mnie diesel, ale pomijając drogą zabawę w panewki czy wtryski najbardziej boję się, że zimą będzie słabo grzał (diesel), a wtedy żona mnie zabije.

POMOCY

1.2 raczej bezproblemowy silnik, nie powinien drenować kieszeni usterkami. Będzie za to spalał dość sporo Pb, myślę, że na krótkich odcinkach w budzie Kangoo będzie to przedział pomiędzy 8 a 10 l/100 km. 1.5 DCi potencjalna skarbonka (układ korbowy, wtryski itp) za to spalanie w przedziale 5-6 l , jesli te roczniki mają dodatkową grzałkę w układzie chłodzenia to dogrzewają się znośnie, jesli nie to jest kiepsko. Mam Twingo z tym silnikiem bez grzałki, żeby się to zagrzało trzeba w zimę przejechać z 7-10 km, chyba, że wyskoczysz od razu na autostradę i dasz w palnik tak ze 130-140 km/h to zagrzeje się szybciej. Dla świętego spokoju brałbym benzynę. 

Napisano
Dnia 2 maj 2017 o 12:49, technix napisał:

Zona robi w przeprowadzkach ze kangura chcesz kupic jej? :)

Diesla sie obawiasz, a NoPb nie bardzo chcesz...zdecyduj sie.

jesli 3x w tyg po 20km czyli 150 x w roku co daje ok 3000km

Daj jej na taksowke i masz spokoj.

NIe ma kosztow, grzania,OC,napraw,paliwa,skrobania,stresu, parkowania itp

Napisano
  • Autor

niestety  taxi odpada  mieszkam na wsi 

nie  żona nie robi w przeprowadzkach,  ot  poprostu  chcemy  wygodne auto  do  wożenia dzieci,  czyli  wysoko dach,  żeby  nie  schylać się  do  zapięcia w foteliki,  łatwo  włożyć  dzieci,  wózek  wstawić w całości  tak jak stoi  mieć  odsuwane drzwi,  żona  pojedzie do przedszkola,  do centrum zabaw dla dzieci,  do sklepu  

ect 

Napisano

Bierz benzynę. Koszty utrzymania niewielkie. U mnie rozrząd z częściami i robocizna 500 zł,

Sprzęgło to samo. Jedynie tylne bębny za komplet z wymianą całości wyszło 1100 zł. 

Jak auto ma być do miasta a nie w trasy to będzie zadowolona.

Napisano
  • Autor

no  z raz w roku gdzieś też się pojedzie 

a jak  ten  1.6 16V 95km,  tak samo  dobry? 

Napisano

Raczej rzadko spotykany silnik ale pewnie w jakiś Megane itp jeździ więc zakładam, że jest również dobrym silnikiem. 

Napisano
chyba  jednak  kupie  diesla 

Haha faktycznie tak jak z rad wynika...

Skoro wiesz lepiej to po co pytasz. Osobiście lubię diesle mam 1.5 dci bezproblemowo nakulane 280tys km ...ale I tak polecił bym benzyne...że względu na koszty w Lec iwym bądź nie bądź aucie. Taki diesel to rosyjska ruletka z jedną komorą pustą

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 minut temu, technix napisał:

a czemu 

co ci się  dzieje w tym dci 

kangoo grand 1.5dci 110KM 

dwa razy wymina silnika w ciagu nie calych 90kkm...

wystarczy?

Napisano
Teraz, technix napisał:

co się stało? 

to co w wszystkich 1.5 dci

panewki

Napisano
  • Autor

a czemu nie  wymieniłeś wcześniej? 

Ja chcę zaraz po zakupie  wymienić 

Napisano
4 minuty temu, technix napisał:

a czemu nie  wymieniłeś wcześniej? 

Ja chcę zaraz po zakupie  wymienić 

auto nowe kupione na firmę z góry opłaconym serwisem na 100kkm/4lata

wiec jak miałbym coś robić to "za swoje" a tak renault 2 x poleciało blisko 20kPLN w plecy...

Napisano

Mysle, że ty i tak decyzję podjąłeś. Wszyscy odradzają Ci diesla a mimo wszystko chcesz kupić 1.5 dCi. Cóż. Ja ze swojej strony życzę powodzenia 👍

Napisano
Dnia Friday, May 05, 2017 o 07:46, jqr napisał:

a jechałeś którymś z tych aut ?

bo mnie w benzynach 1.2 i 1.4 w kangoo mocno denerwowała skrzynia o bardzo krótkich przełożeniach, tak jakby była dostosowana do holowania niewiadomo jak ciężkiej przyczepy

Ja mam clio 1.6 i chyba skrzynia jest ta sama bo przy 100km/h jest 3000obr/min ;)

Napisano
  • Autor

napisze Wam jak ja to widzę, a dodam, że diesla nigdy nie miałem, trochę się go boję, a już tym bardziej 1.5dci, ALE

1. silnik 1.6 16V 95KM - benzyna

przyspieszenie lepsze od diesla o 1sek., ale aby tak rzeczywiście było to trzeba jechać na obrotach 4000+

koszt wymiany rozrządu droższy od diesla - koło zmiennych faz rozrządu

nie do końca dobre opinie nt. współpracy z LPG

duże prawdopodobieństwo zużywania oleju silnikowego, będące następstwem wysokich obrotów

realne spalanie to jakieś 11-12 litrów LPG, do tego zimą dochodzi wcale nie mało benzyny...

wieczna zabawa z cewkami, świecami, regulacją instalacji, wszelakich czujników

jazda

na pusto ok, pod obciążeniem wyyyraźnie słabszy, podczas upałów wyraźnie słabszy (duża czułość na gęstość powietrza) - ot jak każdy benzyniak

w trasie na autostradzie dość duży hałas, wynikający z wysokich obrotów

2. silnik 1.5 dci 85KM - diesel

przyspieszenie niby gorsze, jednak na co dzień, bez pałowania silnika jednak lepsze

rozrząd prosty i śmiesznie tani

przekręcające się panewki - koszt raptem 100 zł zaraz po zakupie dodatkowo do oleju ect.

brak zabawy z inst. LPG

raczej całkowity brak zużywania oleju silnikowego - ot jedynie przy uszkodzonej turbinie - koszt regeneracji mniejszy niż "szwedzki remont" benzyniaka

realne spalanie na poziomie 6l, a zatem koszt przejechania podobny

jazda

czy pełny, czy pusty, czy górka, czy upał - jedzie niemal identycznie - ot zasługa momentu

na autostradzie cichszy (mniejsze obroty)

na mieście zwinniejszy, dynamiczniejszy, bowiem kto jedzie benzyną z obrotami min.  3000 non stop - mało kto, żeby nie powiedzieć, że nikt, a czasem gwałtowne depnięcie bez utraty czasu na redukcję bezcenne

Koszty.

Zakup tego czy tego w podobnych pieniądzach - diesel nawet nie tyle tańszy co znacznie więcej ich i łatwiej coś wybrać

teraz tak, cena benzyny (zakup) - ok. 12.000 + LPG jakieś 2800 (droższy zbiornik, dobre wtryski ect.)

diesel - też 12.000, ale w dniu zakupu sprawny, z dobrym ciśnieniem na listwie i tak, prawda jest taka, że ani panewki, ani wtryski nie skończą się z dnia na dzień, poza tym w cenie instalacji LPG to mam wymienione i wtryski i turbo i panewki, a jako, że ja olej zmieniam ZAWSZE co 10.000, to raczej mi się już nie przekręcą, a i zregenerowane wtryski czy turbo będzie działać dość długo

DPF-a i dwumasy na sprzęgle brak, a więc tu kosztów nie ma

Reasumując, w tym przypadku zakup (sprawnego w dniu zakupu) diesla, nie będzie droższy od beny, co najwyżej na tym samym poziomie, a na co dzień mamy silnik o lepszej dynamice, praktycznie identycznych kosztach paliwa co LPG i co ważne nie trzeba co rusz tankować.

Jeżdżę na LPG od ok. 10 lat, nawet się już przyzwyczaiłem, że co rusz, a to kable, a to świece, a to jest upał i jest słaby, ect., ale dość mam już wiecznie brudnych rąk od walki z wlewem paliwa (LPG), tego tankowania co 300km, sam nie wiem co gorsze, jazda po mieście i co 2-3 dni tankowanie czy jazda w trasie i zanim dojadę do celu to stacja.

Drażni  mnie to już, ot ostatnio, trasa Bydgoszcz - Gliwice, jazda autostradą koło północy, chciałem się już nigdzie nie zatrzymywać i prosto na hotel, aby się przespać przed porannym szkoleniem,a tu ZONK, za Częstochową brak LPG - szlag mnie trafił. W ropniaku nawet jakbyś na full leciał nim to choć w jedną stronę Polskę przelecisz.

tak wiem, auto dla żony wokół komina, ale ja jej muszę jechać tankować, bo ona to co najwyżej benzynę wleje, a LPG nie, a tak to albo sama sobie zatankuje, ale ja raz na miesiąc.

I dlatego skłaniam się do diesla.

Proszę o Wasze zdanie w tej kwestii 

Napisano

Swego czasu jeździłem kangoo 1.2 przed liftowym i poliftowym 1.5 dci właśnie z takimi silnikami jakich szukasz(lekko nie miały były ładowane po dach przy złożonej tylnej kanapie). Szczerze mówiąc po załadowaniu auta na ten z silnikiem 1.2 bym się nie zdecydował, to auto nie jechało, a dci radzi sobie bardzo fajnie. Mówię to jako kierowca punciaka 77KM. Chcesz poruszać przyjemnie to z tych dwóch dci, ale auto faktycznie grzeje się wolno.

PS. 1.2 przy takim załadowaniu tankowałem co ok 400-500km (nie liczyłem spalania ale trzeba go było naprawde kręcić żeby jechał), co przy dieslu było bardzo słabe.

Edytowane przez adamk
Dodano

Napisano

Jesteś pewien ze w tym 1.6 jest kzfr? 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, tomata napisał:

Jesteś pewien ze w tym 1.6 jest kzfr? 

nie,  ale to wiele nie zmienia 

Napisano

Zmienia. Bo kolo znacznie zwiększa koszt rozrządu. Ja mam kzfz i właśnie przez to 112KM. Kumpel w thalii nie ma i auto ma w granicach 100KM 

Napisano

Ja właśnie mam lpg w clio. Za instalke płaciłem 2.5. Jeżdżę juz prawie trzeci rok i do tej pory nie wsadziłem złotówki do instalacji (oprócz filtra fazy lotnej). Wiec teksty o zwiększonym zużyciu oleju, świec czy innych pierdół możesz wsadzić między bajki

Napisano
  • Autor

ja nie  napisałem,  że  lpg  powoduje  zużycie oleju  czy  świec. 

To jest  naturalne  zużycie w benzynie. 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, tomata napisał:

Zmienia. Bo kolo znacznie zwiększa koszt rozrządu. Ja mam kzfz i właśnie przez to 112KM. Kumpel w thalii nie ma i auto ma w granicach 100KM 

kzfr  kosztuje  ok.  300 zl,  to taki  majątek??? 

Edytowane przez technix

Napisano

Napisałes ze koszt rozrządu droższy w benzynie przez kzfr. A ile kosztuje to sprawa drugorzędna

Napisano
  • Autor

dobrze,  to nawet jak nie ma  koła  to  cena  rozrządu  ta  sama 

Napisano
9 minut temu, technix napisał:

dobrze,  to nawet jak nie ma  koła  to  cena  rozrządu  ta  sama 

jakim cudem?

W benzynie odpada ewentualny problem turbiny, wtryskiwaczy, pompy, panewek. Niemile zaskoczyć może co najwyżej cewka czy czujnik położenia wału ale to pikuś przy awarii w dieslu. Z resztą rozrząd na 90 tyś. km starcza, a w Waszym przypadku dobre 5 lat. Więc podziel sobie ile rocznie to kosztuje. Nawet w wersji osobowej jak ktoś dci kupił to nie z fanaberii ale dlatego, żeby auto pracowało na siebie, a i czasem rodzinę powiozło. Co do 1.6 regulacja luzu hydrauliczna, a co do dci to o ile mnie nie myli jest szklankami, tak samo w 1.4 16v (ten sam silnik róznica w pojemności, moce pdobobne)

Napisano

Ale przecież już wybrałeś wiec po co ta dyskusja? ;)

Napisano
  • Autor

dyskusja jest  czy dobrze myślę,  że  przy bardzo, bardzo podobnych  kosztach  zakupu  i jazdy  utrzymanie  będzie  też  kosztować podobnie (doliczając koszt lpg) 

A jeśli tak,  to  chyba wtedy lepiej  diesla bo "lepiej jedzie"? 

Edytowane przez technix

Napisano

Tok rozumowania masz dobry, tylko silnik wybrałeś kiepski do spełnienia tych wyliczeń. Ja bym został przy dieslu, ale udanym. O 1.5dci powiedzieć tego nie można. W ogóle takie małe diesle są nietrwałe i problematyczne. Przekonał się o tym moj brat gdy zdechły mu wtryskiwacze w 1.4hdi. Wszystko byłoby ok, gdyby miał normalny silnik. W przypadku tego awaryjnego wynalazku raz, ze nie było dostępności używek, bo idą na pniu, a i są tam 3rodzaje, wiec musi pasować po nr, dwa ze były około 2x droższe niż do np. mercedesa cdi, czy volvo d5.

Napisano
  • Autor

no ale  właśnie  części  używek  jest  w pip a poza tym  ja liczę się  z ich  profesjonalną regeneracją w razie W 

i co  masz za problem z tymi  rzekomo  małymi dieselami? 

Edytowane przez technix

Napisano

Są mało trwałe, maja idiotyczna turbodziure i słaba kulturę pracy. Ceny części tez są niestosowane w porównaniu do tego co auto oferuje. Może do 1.5dci jest lepiej z częściami. Po prostu warto to sprawdzić zanim się kupi. Profesjonalna regeneracja kompletu to koszt pod 3k, także niemało. Aaaa i ta regeneracja i tak może skończyć wypaleniem dziury w tłoku, bo panowie złe ustawia wtrysk po złożeniu. Dalej może kopcić, falować, cudowac. Wielu znajomych regenerowało, i w zasadzie żaden nie jest zadowolony. 

Ps. omawiane 1.4hdi wypluło korbę przy 300kkm oryginalnego przebiegu. Trochę słabo jak na diesla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.