Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki 10-12 latek nie straci na wartości?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaki 10-12 latek nie straci na wartości w ciągu 10 lat? 10 lat temu był to np. jeep grand cherokee 5.9 

Co teraz może utrzymać wartość?

Pomijamy porsche, ferrari i inne perły.

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Z poziomu cen które są teraz można już tylko spadać... 

Napisano

Ostatnio ceny używek mocno wzrosły, więc tanio kupione auto kilka lat temu, można obecnie przyzwoicie sprzedać.

Czy tak będzie dalej, któż to wie.

Przede wszystkim obecnie ciężko coś okazyjnie kupić.

Napisano

Coś co już obecnie z 10 latków warte jest 2-3k w przeciagu kolejnych 10k niewiele juz straci. Tylko pytanie ile trzeba bedzie do takiego obecnie 10latka dorzucic przez kolejne 10 lat :D

Napisano

e46 coupe ostatni wypust w coupe 330ci na m-pakiecie lub prawdziwe M3 w budzie e46 :skromny:
klasyczny kształt, poliftowy, klepali całość do 2005 roku.

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

Jaki 10-12 latek nie straci na wartości w ciągu 10 lat? 10 lat temu był to np. jeep grand cherokee 5.9 

Na ten moment z "pospolitych" 10-12 latkow czyli okilice 2005-2007 obstawialbym wciaz jakies hemi/srt jgc czy 300c do tego egzotyki jak rx8 nie sadze zeby spadaly ponizej obecnego niskiego pulapu (vide np crx)

Napisano
12 godzin temu, bielaPL napisał:

Witam

Coś takiego:

2007_lotus_elise_base-pic-15494-1600x120

Nie jest to żadna pierła.

;)

Napisano
Witam

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cadillac_XLR

Wyprodukowano tego mało, spodziewam się że ceny tego samochodu będą szły w górę.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Dnia 7/3/2017 o 11:51, rwIcIk napisał:

Ostatnio ceny używek mocno wzrosły, więc tanio kupione auto kilka lat temu, można obecnie przyzwoicie sprzedać.

Czy tak będzie dalej, któż to wie.

Przede wszystkim obecnie ciężko coś okazyjnie kupić.

ke? o czym piszesz? jak wzrosły? dlaczego?

Napisano
Dnia 7/3/2017 o 07:42, bielaPL napisał:

Witam

coprawda 14 latek - ale Renault Avantime :)

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Auta ogólnie zdrożały.

500+ działa.

hmmm masz jakies statystyki czy to wlasne obserwacje? sam nie zauwazylem zmiany, bałem się tylko tej akcyzy na duże pojemności ew. ale poza tym kupilem w ciagu 6-8 mcy  2 auta i nie wiem o czym piszesz:)

Napisano
29 minut temu, jimbo22 napisał:

hmmm masz jakies statystyki czy to wlasne obserwacje? sam nie zauwazylem zmiany, bałem się tylko tej akcyzy na duże pojemności ew. ale poza tym kupilem w ciagu 6-8 mcy  2 auta i nie wiem o czym piszesz:)

To ja przepraszam.

W koło czytam, że auta zdrożały.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, jimbo22 napisał:

a co kupiłeś?

jeepy drogie, vitary drogie

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

a co kupiłeś?

jeepy drogie, vitary drogie

rozbudowuję garaż typowego Sebixa. E46 jako zapasowy osiołek na miasto. i E60 jako auto na codzień po kradzieży Lexa.

nic nadzwyczajnego. E60 na bank straci na wartości. E46 pewnie mniej...

Napisano
2 godziny temu, jimbo22 napisał:

Obserwuję od trzech lat trzy modele. Codziennie sprawdzam nowe ogłoszenia.

Mniej więcej od jesieni ub. roku zaczęły drożeć najtańsze egzemplarze. U nas i w DE. Nawet szroty, które rok temu wystawiane były na mobile.de za 50EUR dzisiaj wystawiane są za 300-500EUR. Nagle ostatniej jesieni zaczął się ten trend.

Napisano
2 minuty temu, Joki napisał:

Obserwuję od trzech lat trzy modele. Codziennie sprawdzam nowe ogłoszenia.

Mniej więcej od jesieni ub. roku zaczęły drożeć najtańsze egzemplarze. U nas i w DE. Nawet szroty, które rok temu wystawiane były na mobile.de za 50EUR dzisiaj wystawiane są za 300-500EUR. Nagle ostatniej jesieni zaczął się ten trend.

ale chyba jest roznica jak rozmiawiasz o rynku starych trupów i jangtajmerów - gdzie ceny się w pewnym momencie zatrzymują, a wmiare wymierania rosną. a o 10-12 latkach - które to auta "użytkowe". 10-20 latka nie kupisz za 50 euro ani za 500. takze nie mozna wnioskować drożenia aut na podstawie marginesu...

Napisano
4 minuty temu, jimbo22 napisał:

...takze nie mozna wnioskować drożenia aut na podstawie marginesu...

Pewnie, że nie ale można wnioskować na podstawie 500+

;)

Napisano
Dnia 3.07.2017 o 07:42, bielaPL napisał:

Witam

Wydaje mi się, że 10-12 latki które nie tracą na wartości, to takie które zyskują na niej już w momencie opuszczenia salonu.

Teoretycznie Honda FRV i Jeep GC które sprzedałem w ciągu ostatnich 2 lat, są obecnie więcej warte niż wynosiła wówczas ich wartość; ale to jest patologia rynku i te samochodu jeszcze potanieją.

Na wartości zyskiwać będą auta które są w dołku i bliżej będzie im do 20 latków. Nawet 10 letni Defender którego produkcję ostatnio zakończono, jeszcze spadnie - w odróżnieniu do tych z lat 80-90 które idą w górę.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że 10-12 latki które nie tracą na wartości, to takie które zyskują na niej już w momencie opuszczenia salonu.
Teoretycznie Honda FRV i Jeep GC które sprzedałem w ciągu ostatnich 2 lat, są obecnie więcej warte niż wynosiła wówczas ich wartość; ale to jest patologia rynku i te samochodu jeszcze potanieją.
Na wartości zyskiwać będą auta które są w dołku i bliżej będzie im do 20 latków. Nawet 10 letni Defender którego produkcję ostatnio zakończono, jeszcze spadnie - w odróżnieniu do tych z lat 80-90 które idą w górę.

Czyli 15-20 latki ciekawe modele już ceny nie zmienia. Kpw

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
35 minut temu, bielaPL napisał:

Czyli 15-20 latki ciekawe modele już ceny nie zmienia. Kpw

Z tego co widzę jest to dobry rocznik na inwestycję dla kogoś kto nie ma zbyt dużej wiedzy i zaplecza finansowego / garażowego. Ceny samochodów nie przyprawiają o zawrót głowy, więc ew. wtopa nie będzie bolesna. 

Weźmy takie Z3 albo GTV. Jeszcze niedawno nikt tego nie chciał za darmo. Teraz ceny powoli pną się w górę. Oczywiście im więcej zainwestujesz, tym więcej możesz (ale nie musisz) zyskać. Patrząc na stare 911, to co się dzieje z cenami jest ko(s)miczne.

Warunek jest jeden - auto tylko i wyłącznie oryginalne, bezwypadkowe, najlepiej w ciekawej wersji. Im większą masz wiedzę dotyczącą rynki i modelu, tym bardziej możesz od tego warunku odejść.

Jeszcze pytanie, bo nie doczytałem - chcesz to kupić, jeździć i nie stracić na wartości czy kupić jako inwestycję?

Edytowane przez camel00

Napisano
7 godzin temu, jimbo22 napisał:

rozbudowuję garaż typowego Sebixa. E46 jako zapasowy osiołek na miasto. i E60 jako auto na codzień po kradzieży Lexa.

nic nadzwyczajnego. E60 na bank straci na wartości. E46 pewnie mniej...

E60 obecnie traci, ale jeśli jest z dobrym silnikiem, to przyjdzie czas, że ceny się zatrzymają, a nawet lekko pójdą w górę. Tak było z poprzednikiem, e39 taniały do granic 7 tys.zł, obecnie z silnikami R6 idą w górę. E46 w coupe z R6 już drożeją, sedany utrzymują obecnie stały poziom. Swoją w sedanie kupiłem 2 lata temu i dzisiaj z powodzeniem sprzedaję w tej samej kwocie, a nawet pokusiłbym się wystawić 2 kzł więcej. 

Napisano

Witam

Accord VIII powinien długo utrzymać wysoką cenę. Co prawda jest 9 letni, ale ma dobre silniki, brak następcy i ogólna opinia o dużej bezawaryjności.

Napisano

Witam

szukaj zdrowej Vitary w fajnej wersji a na pewno nie stracisz :ok:

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

E60 obecnie traci, ale jeśli jest z dobrym silnikiem, to przyjdzie czas, że ceny się zatrzymają, a nawet lekko pójdą w górę. Tak było z poprzednikiem, e39 taniały do granic 7 tys.zł, obecnie z silnikami R6 idą w górę. E46 w coupe z R6 już drożeją, sedany utrzymują obecnie stały poziom. Swoją w sedanie kupiłem 2 lata temu i dzisiaj z powodzeniem sprzedaję w tej samej kwocie, a nawet pokusiłbym się wystawić 2 kzł więcej. 

no wlasnie co do E46 to jestem teraz troche rozdarty. bo kupilem piekny egzemplarz, a szukałem "zapasowego" auta które będzie zimą stało pod chmurką i ma poprostu jezdzic. a lakier mam taki ze zaczyna mi go być szkoda zeby tak "poprostu" służył :) 

E60 nie interesuje mnie pod kątem utraty wartości. pojezdze 100-150 tys km - sprzedam - następny...

Napisano
Dnia ‎05‎/‎07‎/‎2017 o 19:39, kaczorek79 napisał:

Accord VIII powinien długo utrzymać wysoką cenę. Co prawda jest 9 letni, ale ma dobre silniki, brak następcy i ogólna opinia o dużej bezawaryjności.

Te Accordy sa obecnie absurdalnie drogie, wiec raczej jest spora szansa, ze w pewnym momencie ceny poleca na leb na szyje...

Zwlaszcza, jesli sie okaze ze zaczna rdzewiec w wieku 10+ lat.

Napisano

siakis lexus ... bo inne co nie traca na wartosci juz to sa starsze

Napisano

Teraz jest moda na japonie. Poszukaj gs albo lsa. Honda legend ka9 po lifcie tez ladnie trzyma cene. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.