Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odwieczna dyskusja - diesel czy benzynka...

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

To ja się pytam, czy ma się czego bać w przypadku tego diesla i w ogólności w przypadku diesla z dpf :]

Bac się należy Wojowników z Internetu...

Nie kupujesz przecież auta po Frau nur Kirche... Dwieście koła zrobisz bez większych przygód.

Edytowane przez grogi

Napisano

Godzinę temu, rwIcIk napisał:

To ja się pytam, czy ma się czego bać w przypadku tego diesla i w ogólności w przypadku diesla z dpf :]

To odpowiadam, nie :)

Napisano
Dnia 3.09.2017 o 09:57, rwIcIk napisał:

Diesel 1.7 z automatem nawet tańszy w zakupie od tej benzyny, bo bez napędu 4x4. Ale obawiam się, jak będzie się sprawował ten diesel ...

Jeżeli jeździsz po asfalcie i nie chcesz nadrabiać pół sekundy na każdym zakręcie, to olej te 4x4.

W dieslu masz jeszcze wersję wyposażenia M, która od L różni się głównie brakiem asystentów wszelkiej maści dla dziuń niepotrafiących utrzymać pasa ruchu, co obniża cenę o 16 tys.

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

Jeżeli jeździsz po asfalcie i nie chcesz nadrabiać pół sekundy na każdym zakręcie, to olej te 4x4.

W dieslu masz jeszcze wersję wyposażenia M, która od L różni się głównie brakiem asystentów wszelkiej maści dla dziuń niepotrafiących utrzymać pasa ruchu, co obniża cenę o 16 tys.

Na napędzie 4x4 za bardzo mi nie zależy.

W Hyundaiu środkowa wersja Comfort ma już klimę automatyczną, ale w Kii wersja M ma manualną.

Tak więc Sportage biorę pod uwagę L. Chyba, że do M dołożyć pakiet z klimą za 4900 zł.

Należy pamiętać, że SUVy schodzą jak ciepłe bułeczki i nie ma zbyt wielu gotowych aut na placach.

A na auto na zamówienie trzeba czekać około 3 miesiące w przypadku Kii i Hyundaia (produkcja na Słowacji).

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał:

W Hyundaiu środkowa wersja Comfort ma już klimę automatyczną, ale w Kii wersja M ma manualną.

Co kto lubi - ja wolę akurat manualną i dla mnie to jest zaleta.

Chyba że w tym pakiecie za 4900 jest sporo innych przydatnych rzeczy, np. podgrzewana kierownica (spojrzałem - nie ma :( ).

Spójrz jednak na to: 16 tys. PLN różnicy, a auto praktycznie takie samo i jeszcze mniej pali kosztem niewielkiego zmniejszenia dynamiki.

Z drugiej strony, patrząc w ten sposób, możesz oszczędzić KOLEJNE 25 tys. (najtańsza wersja 1.6 GDI z manualem).

Ja generalnie nastawiam się na słabe wyposażenie, bo lubię tylko tempomat i brakuje mi tej kierownicy podgrzewanej. Ale miałem to szczęście, że wyhaczyłem auto z placu z lepszym wyposażeniem i takim rabatem, że było tańsze od niewyposażonego. Tu jednak - wg tego co piszesz - nie ma takiego komfortu.

Swoją drogą, to ciekawe - teraz naprawdę ludzie dużo nowych aut kupują.

Wystarczy dygresji - z doświadczenia wiem, że warto spojrzeć na otomoto na "Nowe" - sam tak kupiłem.

Tu masz w miarę przyzwoitą wersję, jest automatyczna klimatyzacja:

sportage

Trzeba być jednak na DG, żeby skorzystać z rabatu.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Na napędzie 4x4 za bardzo mi nie zależy.

Tak więc Sportage biorę pod uwagę L. Chyba, że do M dołożyć pakiet z klimą za 4900 zł.

Należy pamiętać, że SUVy schodzą jak ciepłe bułeczki i nie ma zbyt wielu gotowych aut na placach.

A na auto na zamówienie trzeba czekać około 3 miesiące w przypadku Kii i Hyundaia (produkcja na Słowacji).

Na automat możesz się nie doczekać, jest problem z dostępnością. Wyżej pisales że zależy Ci na spalaniu to się trochę kłóci z SUV.

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

Co kto lubi - ja wolę akurat manualną i dla mnie to jest zaleta.

Chyba że w tym pakiecie za 4900 jest sporo innych przydatnych rzeczy, np. podgrzewana kierownica (spojrzałem - nie ma :( ).

Wchodzi właśnie wersja Design - ciut lepiej wyposażona od Comfort. Jest podgrzewana kierownica i fotele oraz nawigacja :) 

Co do automatu, to dla mnie priorytet. Leczę się i coraz gorzej u mnie ze sprawnością manualną.

Napisano
43 minuty temu, sdss napisał:

Na automat możesz się nie doczekać, jest problem z dostępnością. Wyżej pisales że zależy Ci na spalaniu to się trochę kłóci z SUV.

Priorytetem był SUV z automatem. A więc auto wygodne dla starych, schorowanych kości :)

Spalanie to rzecz wtórna. Ale wybrałem diesla :hehe:

Tucson 1,7 diesel z 7-biegowym automatem dwusprzęgłowym w wersji Design został zamówiony.

Były 3 sztuki dostępne, a po chwili już nie było wybranego koloru - rozchodzą się, jak świeże bułeczki 8]

Niestety kolor wybierała żona i będzie piaskowy, który wygląda lekko różowy :ooniee:

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

Priorytetem był SUV z automatem. A więc auto wygodne dla starych, schorowanych kości :)

Tucson 1,7 diesel z 7-biegowym automatem dwusprzęgłowym w wersji Design został zamówiony.

Były 3 sztuki dostępne, a po chwili już nie było wybranego koloru - rozchodzą się, jak świeże bułeczki 8]

Niestety kolor wybierała żona i będzie piaskowy, który wygląda lekko różowy :ooniee:

Co Cię skłoniło? Do zmiany z Tiguana, pomijając czas oczekiwania?

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał:

Tucson 1,7 diesel z 7-biegowym auto;]matem dwusprzęgłowym w wersji Design został zamówiony.

O szybko poszło ;]

Pamiętaj, że ja starego biorę, nie będę musiał nowych opon do fiata kupować, zaoszczędze ;l

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Za dwa tygodnie ;]

Ile PLN i dlaczego tak drogo :phi:

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał:

Właśnie patrzę na otomoto i tak se myślę, że około 30 tys. zł trza wołać :]

:O :totalszok::pad:

No dobra pogadamy w robocie ;]

Napisano
Dnia 2.09.2017 o 14:41, KvM napisał:

pomijając już fakt, że widziałeś chyba tylko same trupy, to LPG nie jest w żaden sposób groźny dla zdrowia w ilościach jakie mogą się wydostać z nieszczelnej instalacji.

Każdy gaz jest niebezpieczny kwestia czasu ekspozycji nawet na niskie dawki. Pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, że gosposie domowe umierają statystycznie szybciej gdyż przez wiele lat narażone są na wdychanie spalin z kuchenek gazowych (podczas gotowania) są na to badania. Oczywiście wszystko zależy od percepcji postrzegania świata każdego z nas. Są również badania dowodzące szkodliwości ,,wyziewów'' z tapicerek i elementów wykończenia w samochodach (niektóre nowe samochody bardzo śmierdzą wie o tym każdy) te wyziewy są SZKODLIWE tak samo jak LPG wydostające się z nieszczelnych instalacji. Każde auto z LPG ma swój specyficzny zapach i to nawet przy w pełni szczelnej instalacji gdyż każdy przewód ,,gumowy'' ma swoją przenikalność nawet przy pełnej szczelności i ludzie zwłaszcza z wyczulonym węchem (a jest ich sporo) wyczują te zapach nawet w najlepszych instalacjach. 

Napisano

Ale zdajesz sobie sprawę, że współczesne instalacje LPG spełniają nawet rygorystyczne normy spalin Euro 6? Toksyczne mogą być co najwyżej spaliny, a nie sam gaz, który używa się nawet jako nośnik w kosmetykach. Jedyne zagrożenie jakie sprawia to ryzyko zwiazane z zapłonem poza cylindrem. Dlatego dodaje sië do LPG substancję zapachową, aby było czuć, że gaz jest w powietrzu, gdyż sam z siebie jest bezwonny. 

Osoby, które zatruły się w kuchni zatruly się spalinami i to raczej w skutek złego spalania, a nie samym gazem, gdyż ten jest dla zdrowia obojętnh, przynajmniej w ilościach w jakich ulatnia się w nieszczelnej instalacji

Napisano
Każdy gaz jest niebezpieczny kwestia czasu ekspozycji nawet na niskie dawki. Pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, że gosposie domowe umierają statystycznie szybciej gdyż przez wiele lat narażone są na wdychanie spalin z kuchenek gazowych (podczas gotowania) są na to badania. Oczywiście wszystko zależy od percepcji postrzegania świata każdego z nas. Są również badania dowodzące szkodliwości ,,wyziewów'' z tapicerek i elementów wykończenia w samochodach (niektóre nowe samochody bardzo śmierdzą wie o tym każdy) te wyziewy są SZKODLIWE tak samo jak LPG wydostające się z nieszczelnych instalacji. Każde auto z LPG ma swój specyficzny zapach i to nawet przy w pełni szczelnej instalacji gdyż każdy przewód ,,gumowy'' ma swoją przenikalność nawet przy pełnej szczelności i ludzie zwłaszcza z wyczulonym węchem (a jest ich sporo) wyczują te zapach nawet w najlepszych instalacjach. 

Przepraszam za dygresje ale chciałbym zgłosić ten post do konkursu na największy debilizm miesiąca.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Dnia 14.09.2017 o 04:14, Florydziak napisał:

Przepraszam za dygresje ale chciałbym zgłosić ten post do konkursu na największy debilizm miesiąca.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeden z moich ulubionych cytatów z filmów brzmi ,,poznasz głupiego po czynach jego'', na potrzeby odpowiedzi na twoje wynurzenie zmodyfikuję go nieco ,,poznasz głupiego po pisaniu jego''. Wydaje mi się, że zwyczajnie nie masz promila wiedzy potrzebnej do zrozumienia zagadnień, które poruszyłem stąd debilny komentarz, który być może przystoi typowemu gimnazjaliście z pewnością nie dorosłemu i dojrzałemu człowiekowi. Na tym zakończę bo czasu szkoda.

Napisano
Dnia 12.09.2017 o 07:56, Pepcio napisał:

Pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, że gosposie domowe umierają statystycznie szybciej gdyż przez wiele lat narażone są na wdychanie spalin z kuchenek gazowych (podczas gotowania) są na to badania. 

Każde auto z LPG ma swój specyficzny zapach i to nawet przy w pełni szczelnej instalacji gdyż każdy przewód ,,gumowy'' ma swoją przenikalność nawet przy pełnej szczelności i ludzie zwłaszcza z wyczulonym węchem

Dalego zawodowi kucharze nie dożywają nawet trzydziestki.

A serwisanci komputerowi padają od 'sprężonego powietrza' jak muchy - w końcu to LPG tylko bez charakterystycznej woni.

Napisano
Dnia 1.09.2017 o 19:07, tirowiec199 napisał:

Doucz sie ze diesle z dpf czy fap nie kopcą...

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Nie kopcą na czarno. Ale śmierdzą. Wiem, bo miałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.