Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie poddasza pianką PUR - jaka grubość?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie pytam co lepsze, pianka czy wełna, bo to każdego indywidualna sprawa. Rozmawiałem dzisiaj z dwoma wykonawcami, jeden powiedział że 15 cm wystarczy i samych krokwi nie trzeba pryskać, drugi że 20 cm i koniecznie nanieść na krokwie, aby nie było mostka termicznego. Grubość krokwi ok. 17 cm. Cenowo wypadają podobnie. Kogo słuchać? Dodam że w projekcie mam  ok 25 cm wełny, ale nie pamiętam o jakim współczynniku.

Napisano
19 minut temu, sadlos19 napisał:

Witam,

Nie pytam co lepsze, pianka czy wełna, bo to każdego indywidualna sprawa. Rozmawiałem dzisiaj z dwoma wykonawcami, jeden powiedział że 15 cm wystarczy i samych krokwi nie trzeba pryskać, drugi że 20 cm i koniecznie nanieść na krokwie, aby nie było mostka termicznego. Grubość krokwi ok. 17 cm. Cenowo wypadają podobnie. Kogo słuchać? Dodam że w projekcie mam  ok 25 cm wełny, ale nie pamiętam o jakim współczynniku.

ja bym słuchał tego, co chce ocieplić również krokwie. Ten pierwszy, nawet jak dokładnie rozprowadzi tę piankę miedzy krokwiami, że nie będzie nigdzie przy styku pianka-drewno żadnych mostków, to samo drewno jest raczej kiepskim izolatorem.

EDIT: przyjrzyj się czasem dachom domów, jak jest szron, czy troszkę śniegu. Często można zauważyć ciemniejsze roztopione pasy tam gdzie krokwie. To są właśnie ci, co ocieplili tylko między krokwiami

Edytowane przez maro_t

Napisano
  • Autor

Też mi się tak wydaje. Chyba wybiorę drugiego wykonawce. Czy cena 60zł za m2  pianki o grubości 20cm jest OK?

Napisano
7 minut temu, maro_t napisał:

a bym słuchał tego, co chce ocieplić również krokwie

Ja także :ok:

Napisano

a jak już jesteśmy... to co lepsze pianka czy wełna?

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał:

Jak chcesz termos, to pianka + styropian. Jak chcesz oddychający to wełna

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bielaPL napisał:

Z tego co wiem to przy rekuperacji lepsza jest pianka. Cenowo wygląda podobnie, na lekko korzyść wełny.

Napisano
Godzinę temu, sadlos19 napisał:

Z tego co wiem to przy rekuperacji lepsza jest pianka. Cenowo wygląda podobnie, na lekko korzyść wełny.

Widzę, że zgłębiłeś temat, jak jest z oddychalnością pianki? Chodzi mi o to czy więźba się nie ukisi. Mam deskowany dach. 

Napisano
24 minuty temu, jarzab11 napisał:

Widzę, że zgłębiłeś temat, jak jest z oddychalnością pianki? Chodzi mi o to czy więźba się nie ukisi. Mam deskowany dach. 

pomiędzy izolacja a deskowaniem musisz mieć przerwę min. 3 cm dla wentylacji :ok:

Napisano
1 minutę temu, Slawcio napisał:

pomiędzy izolacja a deskowaniem musisz mieć przerwę min. 3 cm dla wentylacji :ok:

To wiem, ale pianę chyba kładzie się bezpośrednio na krokwie, deski czy kto tam co ma?

Napisano
6 godzin temu, sadlos19 napisał:

Witam,

wełna :ok: pianka ma dużo wad, poczytaj sobie :ok:

Napisano
9 minut temu, jarzab11 napisał:

To wiem, ale pianę chyba kładzie się bezpośrednio na krokwie, deski czy kto tam co ma?

filmik jeden z wielu

Napisano
6 godzin temu, sadlos19 napisał:

Witam,

Masz krokwie tak ciepłe ja pianka ? Pewnie nie, więc odp jest prosta ;).20cm to i tak nie jest jakoś dużo.

Widziałem kiedyś zdjęcie temowizyjne domu tak ocieplonego (bez krokwi), fajnie można było policzyć i zobaczyć konstrukcję dachu :phi:

Inna sprawa jak będzie zachowywać się drewno opryskane szczelnie pianką, w szczególności zamknięto-komórkową.

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

To bardzo zależy od domu, konstrukcji, czy nowy czy stary. Wbrew pozorom pianką znacznie łatwiej zrobić to szczelnie, przy foliach i wełnie nie da się tego zrobić idealnie. Za to wełna nie ma wielu wad pianki, oddycha, potrafi odprowadzić wilgoć jak jest odpowiednia folia/szczelina. Nie ma też problemu w kontakcie z wełną. Łatwiej ją naprawić czy np przeciągnąć kabel, itd .

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jarzab11 napisał:

Tez mam deskowany dach. Wazne zeby cala wiezba byla juz wyschnieta. Nie trzeba tez robic zadnej szczeliny wentylacyjnej. Gdybym nie mial rekuperacji pewnie dalbym welne.

Napisano

Ja mam u siebie 25-28 cm pianki pur na skosach + na suficie poziomym jescze 15 cm welny. Cena 60 zl jest ok. 

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Inna sprawa jak będzie zachowywać się drewno opryskane szczelnie pianką, w szczególności zamknięto-komórkową.

Po 15-20 latach kolega będzie zmieniał cały dach z więźbą. Wyschnięcie drewna przed piankowaniem, sugerowane niżej, nie ma większego znaczenia, bo drewno zawsze sobie wypije skądś wilgoć i nie mogąc jej oddać, zacznie gnić.

Napisano
56 minut temu, sadlos napisał:

Tez mam deskowany dach. Wazne zeby cala wiezba byla juz wyschnieta. Nie trzeba tez robic zadnej szczeliny wentylacyjnej. Gdybym nie mial rekuperacji pewnie dalbym welne.

Od ilu lat masz ten stan?

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Lucyfer napisał:

Od ilu lat masz ten stan?

Cala wiezba dachowa robiona byla w listopadzie.

Napisano
5 godzin temu, sadlos napisał:

Z tego co wiem to przy rekuperacji lepsza jest pianka.

Możesz rozwinąć?

Napisano
  • Autor

Poszukaj w internecie, jest mnostwo informacji.

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał:

ja bym słuchał tego, co chce ocieplić również krokwie. Ten pierwszy, nawet jak dokładnie rozprowadzi tę piankę miedzy krokwiami, że nie będzie nigdzie przy styku pianka-drewno żadnych mostków, to samo drewno jest raczej kiepskim izolatorem.

EDIT: przyjrzyj się czasem dachom domów, jak jest szron, czy troszkę śniegu. Często można zauważyć ciemniejsze roztopione pasy tam gdzie krokwie. To są właśnie ci, co ocieplili tylko między krokwiami

Ok wiadomo że drewno to nie wełna, ale mówić o przewodnictwie cieplnym drewna to jest duże nadużycie. Jak mieszasz na patelni gorącej drewnianą łyżką to nawet się nie nagrzeje zbytnio.

Napisano
20 minut temu, AstraC napisał:

Ok wiadomo że drewno to nie wełna, ale mówić o przewodnictwie cieplnym drewna to jest duże nadużycie. Jak mieszasz na patelni gorącej drewnianą łyżką to nawet się nie nagrzeje zbytnio.

genialny naukowy przykład :hehe:. Rzeczywistość jest taka, że współczynik przenikania ciepła dla drewna iglastego to około 0,3 W/m kw. A dla styropianu czy wełny to przedział 0,03-0,04, czyli drewno jest prawie 10 razy gorszym izolatorem niż współczesne przeznaczone do tego materiały.

Napisano
17 godzin temu, marcinur napisał:

Możesz rozwinąć?

Przy reku wymagania na szczelność  domu wg PN są inne. Przy piance dużo łatwiej to osiągnąć (trudniej jest to zepsuć).

Napisano

ja mam 15cm piany + 15cm wełny + perlit wysypany na gk

teraz robiłbym tylko pianą bo pieprzenia sporo a cenowo przy calej budowie to zadna różnica

nie sluchaj ze 15cm piany to 20cm wełny czy cokolwiek

15cm = 15cm na początku piana ma lepsze parametry ale po kilku latach wyjdzie na to samo

mam pełne deskowanie i kwestie wentylacji drewna rozwiazalem bijąc membrane tackerem 2cm pod deskami a chłopaki pryskały na nia

dzięki temu patentowi mam slicznie owiniętą pianą murłatę - porobiłem kieszenie z membrany a oni tam prysneli pianą i się to ślicznie rozepchało 

aaa jeszcze jedno nie bierz ZK - pęka 

aha daj piany tyle na ile Cię stać imo 30cm to minimum... ale ja mam 20cm grafitu na scianach

Edytowane przez _luk_

Napisano
13 minut temu, _luk_ napisał:

mam pełne deskowanie i kwestie wentylacji drewna rozwiazalem bijąc membrane tackerem 2cm pod deskami a chłopaki pryskały na nia

dzięki temu patentowi mam slicznie owiniętą pianą murłatę - porobiłem kieszenie z membrany a oni tam prysneli pianą i się to ślicznie rozepchało 

Trochę to przeczy, bo piszesz że rozwiązałeś kwestię wentylacji drewna a potem piszesz o murłacie owiniętej pianą. chyba, że murłata i pozostałe elementy dachu są niedrewniane ;]

Napisano

no tak ale zatykając ją styropianem zrobiłbym jeszcze większe kuku,

poza tym na deskowaniu mam papę więc gnicia deskowania bałem się najbardziej

nie napisalem ze przy części elementów robiłem jeszcze dystans z poprzecinanej deski calowej 

ale akurat na murłatę nic nie wymyśliłem zaimpregnowałem dodatkowo poza tym co było i w sumie tyle

Napisano

Czy styropian czy pianka zamkniętokomórkowa to efekt ten sam. Poza tym styropianem się nie dojeżdza zwykle do murłaty, ponieważ nie powinna być ona montowana na zewn ścianki kolankowej. Prawidłowo od dołu dojeżdza się styro a od skosu, szczelnie wełną. Ewentualne nieszczelności można uszczelnić pianką (ale mało kto to robi). Wtedy drewno ma jak oddychać i jest szczelnie.

Dystans od deskowania jest niezłym pomysłem, ale podnosi koszt i jest pracochłonny.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, _luk_ napisał:

ja mam 15cm piany + 15cm wełny + perlit wysypany na gk

teraz robiłbym tylko pianą bo pieprzenia sporo a cenowo przy calej budowie to zadna różnica

nie sluchaj ze 15cm piany to 20cm wełny czy cokolwiek

15cm = 15cm na początku piana ma lepsze parametry ale po kilku latach wyjdzie na to samo

aaa jeszcze jedno nie bierz ZK - pęka 

aha daj piany tyle na ile Cię stać imo 30cm to minimum... ale ja mam 20cm grafitu na scianach

Też będę mial 20cm styropianu na ścianach, ale 30cm piamki na pewno mieć nie będę:/ 22 to niestety max. Wentylacji na deskowanie też nie będzie. Wszyscy fachowcy od pianki z którymi rozmawiałem twierdzili, że nie potrzeba.

Napisano

2 godziny temu, sherif napisał:

Czy styropian czy pianka zamkniętokomórkowa to efekt ten sam. Poza tym styropianem się nie dojeżdza zwykle do murłaty, ponieważ nie powinna być ona montowana na zewn ścianki kolankowej. Prawidłowo od dołu dojeżdza się styro a od skosu, szczelnie wełną. Ewentualne nieszczelności można uszczelnić pianką (ale mało kto to robi). Wtedy drewno ma jak oddychać i jest szczelnie.

Dystans od deskowania jest niezłym pomysłem, ale podnosi koszt i jest pracochłonny.

ja zuzylem okolo 20 puszek pianki na wszelkie nieszczelnosci a mialem naprawde dobrze wszystko poutykane ( sciany rowne styro klejony na grzebien) ale cisnalem wszedzie nawet do stelaza do tv sat

pianka zk na dach ktory pracuje to w ogole slaby pomysl 

wg mnie tylko OK

koszt dystansu zaden robocizna 2 wieczory ale zgadza sie ekipom sie nie chce wiec mowia zeby robic bez

to nie ich dach a deski okres gwarancji wytrzymaja

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał:

Czy w zaznaczonym przeze mnie miejscu na czerwono powinna być również naniesiona pianka? Wydawało mi się do tej pory że tak, ale według projektu już nie:/ 

2017-09-07_21.05.40.jpg

Napisano
Dnia 5.09.2017 o 21:44, sadlos napisał:

Cala wiezba dachowa robiona byla w listopadzie.

A ja piszę o skutkach za 15-20 lat, które miną dużo szybciej, niż Ci się obecnie wydaje.

Napisano
Godzinę temu, _luk_ napisał:

ja zuzylem okolo 20 puszek pianki na wszelkie nieszczelnosci a mialem naprawde dobrze wszystko poutykane ( sciany rowne styro klejony na grzebien) ale cisnalem wszedzie nawet do stelaza do tv sat

pianka zk na dach ktory pracuje to w ogole slaby pomysl 

wg mnie tylko OK

koszt dystansu zaden robocizna 2 wieczory ale zgadza sie ekipom sie nie chce wiec mowia zeby robic bez

to nie ich dach a deski okres gwarancji wytrzymaja

Tyle, że OK z drugie strony jest o tyle bezsensu bo ma U na poziomie przeciętnej wełny. Także jej trzeba dawać tyle co wełny, a a wtedy cena rośnie.

20 to sporo, chociaż moi od elewacji się "skarżyli", że poszły 4 kartony jak im błędy powytykałem :phi:

Edytowane przez sherif

Napisano
3 godziny temu, sadlos napisał:

Też będę mial 20cm styropianu na ścianach, ale 30cm piamki na pewno mieć nie będę:/ 22 to niestety max. Wentylacji na deskowanie też nie będzie. Wszyscy fachowcy od pianki z którymi rozmawiałem twierdzili, że nie potrzeba.

Jeżeli OK to mało i zupełnie nie adekwatnie do styro na ścianie.

Masz w sieci kalkulatory, podajac U możesz policzyć odpowiednik wełny i sprawdzić jakie przenikanie będzie dach vs ściana, pamiętaj, że ciepło ucieka górą.

29 minut temu, sadlos napisał:

Czy w zaznaczonym przeze mnie miejscu na czerwono powinna być również naniesiona pianka? Wydawało mi się do tej pory że tak, ale według projektu już nie:/ 

Nie, nie musisz, tam wg projektu nie ma izolacji, masz docieplony strop nad piętrem. Niektórzy rezygnują z takiego rozwiązania i docieplają skosy na strychu, mają wtedy "ogrzewany" strych ale większą (sumarycznie) stratę ciepła.

Ważne jedynie (przy rozwiązaniu z proj) dobre łączenie (ciągłość) elewacji i stropu oraz dociągnięcie docieplenia elewacji do dachu. 

Napisano

ja placilem 35zl /16cm polychemu (w wielu miesjcach wyszło 20cm) 

welna 0,33 kosztowala 22 zl + kilka dni wdychania swinstwa  (drapie mimo ze "premium", ze nie dziala jak azbest wiem) + sznurki + odpady + cos zostaje + jesli ktoś to robi to też nie za darmo wychodzi mniej wiecej to samo

sens to ma gdy kladziesz sam ale wtedy policz swoj czas

OK jest jedynym rozwiązaniem na pracujące poddasze inaczej prosisz się o kłopoty o jej paramerach = parametrom wełny pisalem, ale wełny nawet samemu tak nie utkasz i tu jest największy zysk

Napisano
18 minut temu, _luk_ napisał:

ja placilem 35zl /16cm polychemu (w wielu miesjcach wyszło 20cm) 

welna 0,33 kosztowala 22 zl + kilka dni wdychania swinstwa  (drapie mimo ze "premium", ze nie dziala jak azbest wiem) + sznurki + odpady + cos zostaje + jesli ktoś to robi to też nie za darmo wychodzi mniej wiecej to samo

sens to ma gdy kladziesz sam ale wtedy policz swoj czas

OK jest jedynym rozwiązaniem na pracujące poddasze inaczej prosisz się o kłopoty o jej paramerach = parametrom wełny pisalem, ale wełny nawet samemu tak nie utkasz i tu jest największy zysk

22zł za 15cm wełny to dużo. Ja płaciłem 11zł, za trochę gorszą wełnę, ale dałem jej 32(10+12+12)-37(10+12+15)cm, potrzebowałem tego 170m2 i wydałem 4200, za montaż płaciłem razem z GK, ale AFAIR to było coś koło 10zł. Z ciekawości porównywałem z pianą wychodziło to prawie x3 tyle. Jedyną dla mnie sensowną alternatywą była wełna drzewna.

Układanie to zależy od samej wełny, miałem Ursę i nie było problemów, ale docieplałem potem kanały Rockwoolem i uczulało strasznie. Własnie utkać samemu się da, ja na to uczulałem wykonawców, sprawdzałem i odbierałem etapowo, potem jeszcze sam poprawiałem. Odpadów jak się dobrze zrobi to nie ma dużo, ponieważ przy skosach i tak jest dużo zakamarków, gdzie trzeba upchać.

BTW. 16cm to przy OK jest poniżej obecnych wymagań.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebuje temat, wczoraj zostało mi ocieplone poddasze pianka PUR. Wyszło lepiej niz myslałem. Odległość od deskowania do profila to 24cm. Niezdecydowanym polecam. Sorrki za jakość zdjecia.

20171202_180035.jpg

Napisano

ile Ciebie to wyszło jeśli chodzi o kasę i ile m2?

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, 4thelement napisał:

ile Ciebie to wyszło jeśli chodzi o kasę i ile m2?

Dach ocieplony cały, az do samej góry, łącznie 140 m2. Cena za calość 11tyś. Pianka firmy crossin.

Napisano
Dnia 7.09.2017 o 14:17, _luk_ napisał:

Jak nie masz od góry każdej przestrzeni ujścia dla pary wodnej, to spodziewaj się wody i pleśni w tej szczelinie.

Szczelina powoduje, że latem para wodna pięknie idzie w górę i jak nie ma gdzie ujść, to wychodzi kicha.

Napisano
Dnia 5.09.2017 o 13:30, sadlos napisał:

Witam,

Wełna pod krokwie oprócz eliminacji mostków termicznych chroni je w razie ewentualnego pożaru. Oczywiście do czasu i w przypadku niedużego ognia, ale zawsze. Wełna jest niepalna, a pianka niezapalna, pianka dość intensywnie dymi w przeciwieństwie do wełny i w kontakcie z ogniem szybciej znika.

Jeśli w projekcie masz krokwie osłonięte od spodu - to lepiej tak zrobić, żeby później w razie czego nie było problemów z ubezpieczycielem. Dałbym wełnę 15 bądź 18 cm między krokwie (najlepiej skalną Rockwool), a pod to drugą warstwę.

Napisano
16 godzin temu, sadlos napisał:

Odgrzebuje temat, wczoraj zostało mi ocieplone poddasze pianka PUR. Wyszło lepiej niz myslałem. Odległość od deskowania do profila to 24cm. Niezdecydowanym polecam. Sorrki za jakość zdjecia.

Zdjęcie to by się z termowizji przydało oraz próby szczelności :), bo takie to nie wiele mówi.

Napisano

Ponieważ ja zatrzymałem się z technologią 20 lat temu to z ciekawością czytam co piszecie.

Jak ja ocieplałem poddasze to dawałem 14 cm między krokwie (krokwie miały 14 cm wysokości) wełny (czy waty) szklanej (to była Ursa ale parametrów nie pamiętam - coś standardowego).

Do tego był bity poprzeczny ruszt z 6 cm kontrłat gdzie pomiędzy nimi dawałem płyty z wełny mineralnej (Rockwool - także nie pamiętam jaki typ - coś najpopularniejszego).

Pamiętam, że folia na zewnątrz (nie było deskowania tylko blachodachówka) musiała być wysokoprzepuszczalna, bo jeżeli miałaby być niskoprzepuszczalna to należało zostawić 2 czy 3 cm przerwę (w praktyce ciężkie do wykonania).

Patrzę teraz na te rozwiązania i mam pytanko - w jaki sposób realizowane jest ocieplenie krokwi ? Tzn. w jakiej odległości od krokwi i w jaki sposób będzie mocowane wewnętrzne pokrycie (płyty gipsowe ?).

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał:

Ponieważ ja zatrzymałem się z technologią 20 lat temu to z ciekawością czytam co piszecie.

Jak ja ocieplałem poddasze to dawałem 14 cm między krokwie (krokwie miały 14 cm wysokości) wełny (czy waty) szklanej (to była Ursa ale parametrów nie pamiętam - coś standardowego).

Do tego był bity poprzeczny ruszt z 6 cm kontrłat gdzie pomiędzy nimi dawałem płyty z wełny mineralnej (Rockwool - także nie pamiętam jaki typ - coś najpopularniejszego).

Pamiętam, że folia na zewnątrz (nie było deskowania tylko blachodachówka) musiała być wysokoprzepuszczalna, bo jeżeli miałaby być niskoprzepuszczalna to należało zostawić 2 czy 3 cm przerwę (w praktyce ciężkie do wykonania).

Tutaj się nic nie zmieniło mimo lat :), no może poza grubościami izolacji.

Patrzę teraz na te rozwiązania i mam pytanko - w jaki sposób realizowane jest ocieplenie krokwi ? Tzn. w jakiej odległości od krokwi i w jaki sposób będzie mocowane wewnętrzne pokrycie (płyty gipsowe ?).

To już zależy od wykonawcy/inwestora. Niektórzy przy pianie nie dają warstwy pod krokwiami, co potem odbija się gorszą temoziolacją w tych miejscach. Przy wełnie daje się podwójnie głównie ze względu na szczelność, wełna ma tą wadę, że jest przewiewna i przy jednej warstwie nie da się jej idealnie dopasować, przy dwóch warstwach w poprzek jest znacznie większy opór dla strumienia powietrza + dochodzi dodatkowo termoizolacja.

Napisano
15 minut temu, sherif napisał:

Tutaj się nic nie zmieniło mimo lat :), no może poza grubościami izolacji.

To już zależy od wykonawcy/inwestora. Niektórzy przy pianie nie dają warstwy pod krokwiami, co potem odbija się gorszą temoziolacją w tych miejscach. Przy wełnie daje się podwójnie głównie ze względu na szczelność, wełna ma tą wadę, że jest przewiewna i przy jednej warstwie nie da się jej idealnie dopasować, przy dwóch warstwach w poprzek jest znacznie większy opór dla strumienia powietrza + dochodzi dodatkowo termoizolacja.

A czy tą pianę się jakoś wyrównuje ? :hmm:

Napisano

Lustra z tego nie zrobisz, jak jakiś glut zostanie to się odcina. Jak się daje rusz z GK to to zakryje.

Napisano
22 godziny temu, Tomo napisał:

U mnie ekipa miała piłę pneumatyczna podobną do cięcia krzewow. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.