Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż pojazdu firmowego tylko innej firmie-jak ugryźć?

Featured Replies

Napisano

Pewna firma chce sprzedać swoje auto jednak jest warunek aby kupujący też miał DG i będzie wystawiona FV VAT 23%. Nie wiem jaki jest tego cel.

Chciałbym kupić to auto, jako że nie prowadzę DG chcę pogadać ze znajomym prowadzącym autokomis, który kupi to auto na fakturę i mi je odprzeda. Jakich kosztów należy się przy tym spodziewać? Czy jakieś podatki do opłacenia po stronie komisu będą należne?

Napisano

Co za różnica komu firma sprzedaje to auto??

Tobie też mogą sprzedać dostaniesz pełną fakturę vat zapłacisz za auto i po sprawie.

Napisano
  • Autor
Teraz, RABIN napisał:

Tobie też mogą sprzedać dostaniesz pełną fakturę vat zapłacisz za auto i po sprawie.

Niestety kupić może tylko firma i koniec.

Napisano

Pewnie chcą uniknąć odpowiedzialności względem kupującego sprzedając b2c. 

Napisano

Poszukaj kogoś kto prowadzi działalność niech kupi to auto i za tą samą cene niech ci sprzeda.

Napisano
1 minutę temu, Piotrus napisał:

Pewnie chcą uniknąć odpowiedzialności względem kupującego sprzedając b2c. 

tylko to mi do głowy przychodzi bo wzgledy podatkowe odpdaja

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, RABIN napisał:

Poszukaj kogoś kto prowadzi działalność niech kupi to auto i za tą samą cene niech ci sprzeda.

Tak właśnie chce zrobić tylko jeden gość prowadzący DG niezwiazana z handlem autami zaczął coś mówić o doliczeniu jakiegoś podatku itd.

Napisano

Jak rozlicza się w skali albo liniowo to zapłaci podatek od zysku, niech dorzuci 500 PLN i po temacie.

Napisano

nie bedzie zysku kupi za 1000 i sprzeda za 1000 zysku brak podatku brak.

Napisano
40 minut temu, RABIN napisał:

Rękojmia.

Napisano

Pewnie nie mają kasy fiskalnej i do sprzedaży jednego auta nie opłaca się im kupować.

Napisano

ale  po co im  kasa jak  wystawią FV? 

Chyba,  że  cena taka,  że  jedną transakcją przekroczą limit jej posiadania. 

18 godzin temu, RABIN napisał:

nie bedzie zysku kupi za 1000 i sprzeda za 1000 zysku brak podatku brak.

min.  5% musi doliczyć  bo skarbówka  będzie się czepiać 

Napisano
4 minuty temu, technix napisał:

ale  po co im  kasa jak  wystawią FV

FV nie firmie tylko do paragonu.

Napisano
min.  5% musi doliczyć  bo skarbówka  będzie się czepiać 
Na podstawie jakiego przepisu US narzuca jednostkowa marżę?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
Na podstawie jakiego przepisu US narzuca jednostkowa marżę?

Na podstawie transakcji pozornej.
Brak marży, czyli transakcja sztuczna, generuje kłopotliwe pytania.

Wysłane z mojego telefonu

Napisano

Auto może sprzedać i ze stratą i us nic do tego

Najczęściej wykazuje się minimalny zysk (nie jest on nigdzie określony może to być 1 zł) i tyle

US ma prawo zadawać pytania jednak nic Ci nie zrobi.

Napisano
11 godzin temu, Joki napisał:

FV nie firmie tylko do paragonu.

11 godzin temu, paulluck napisał:

Pewnie nie mają kasy fiskalnej i do sprzedaży jednego auta nie opłaca się im kupować.

Sam sprzedawałem auto osobie prywatnej i wystawiłem normalnie FV. Koniec.

Napisano
57 minut temu, komor napisał:

Sam sprzedawałem auto osobie prywatnej i wystawiłem normalnie FV. Koniec.

Powodzenia.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

@Joki a dlaczego?

Tak ogólnie. Ja przez prawie rok sprzedawałem tak klientom indywidualnym aż od klienta, który chciał fakturę i ucięliśmy pogawędkę (jak się okazało właściciela biura księgowego, też księgowego) dowiedziałem się, że tak nie można.

Później trafiłem przypadkiem na program Elżbiety Jaworowicz, w którym była sprawa jak US rujnuje JDG pewnej pani wymagając od niej udowadniania istnienia nabywców prywatnych, którym wystawiła FV bez paragonu.

Skorygowałem sprawę brakujących paragonów do FV na rok wstecz profilaktycznie.

Przepisów nie podam. Polska to piękny kraj. To mi wystarczy.

;)

Napisano

Ciekawe ... pierwsze auto z JDG sprzedaliśmy tak już w 2006 roku, kilka aut już tak poszło, nigdy nie było z tym problemu, nawet podczas kontroli biura księgowego którego jesteśmy klientami. Przyjrzę się sprawie. :ok:

Napisano
32 minuty temu, Joki napisał:

Tak ogólnie. Ja przez prawie rok sprzedawałem tak klientom indywidualnym aż od klienta, który chciał fakturę i ucięliśmy pogawędkę (jak się okazało właściciela biura księgowego, też księgowego) dowiedziałem się, że tak nie można.

Później trafiłem przypadkiem na program Elżbiety Jaworowicz, w którym była sprawa jak US rujnuje JDG pewnej pani wymagając od niej udowadniania istnienia nabywców prywatnych, którym wystawiła FV bez paragonu.

Być może Pani miała w PKD wpisane obrót pojazdami, wtedy kasa jest wymagana przepisami i robisz fvat do paragonu dla klienta indywidualnego, natomiast jeśli sprzedajesz auto, które było środkiem  w firmie, to żadnej kasy mieć nie musisz. czyli różnica polega na tym, że sprzedajesz towar handlowy lub auto z firmy.

Napisano
26 minut temu, Joki napisał:

;)

Nie mam kasy, wystawiam tylko faktury bo nie świadczę uslug prywatnym osobom, raz na 5 lat jak sprzedam auto komus prywatnemu, to pani z US niech se w WK sprawdzi istnienie kupującego, a jak nie przerejestruje to ma kupę innych ewidencji do tego.

Oczywiście auto to nie długopis i na "Ukraińca" go nie sprzedam.

Księgowa twierdzi, że skoro to nie jest mój główny cel działalności i sporadyczna sprzedaż to nic nie grozi.

Swoją drogą, dostał ktoś tutaj paragon z komisu, czy raczej fakturę dają (nie wnikam czy pełna, czy marzę)?

Nie znam takiego przypadku.

Napisano
36 minut temu, Joki napisał:

;)

Dziwne, odkupowalem do tej pory 5 aut z 3 roznych firm jako osoba prywatna i za kazdym razem dostawalem normalnie FV.

Dwie z tych firm to spore banki, jedna to korpo, wiec watpie, ze by sie podkladali w tak blahej sprawie.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Dziwne, odkupowalem do tej pory 5 aut z 3 roznych firm jako osoba prywatna i za kazdym razem dostawalem normalnie FV.

Dwie z tych firm to spore banki, jedna to korpo, wiec watpie, ze by sie podkladali w tak blahej sprawie.

Ja też odkupywałem od mojej firmy i też dostałem normalną FV.

Napisano
51 minut temu, AkuQ napisał:

Być może Pani miała w PKD wpisane obrót pojazdami, wtedy kasa jest wymagana przepisami i robisz fvat do paragonu dla klienta indywidualnego, natomiast jeśli sprzedajesz auto, które było środkiem  w firmie, to żadnej kasy mieć nie musisz. czyli różnica polega na tym, że sprzedajesz towar handlowy lub auto z firmy.

Dealer prywatnemu paragon wydaje czy sama fakturę?

Pytam, bo prywatnie nowego nie brałem.

Choć fakt, paragon do faktury dla siebie, a klientowi fakturę.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
20 minut temu, ZUBERTO napisał:

Dokładnie tak.

Napisano
Na podstawie transakcji pozornej.

Brak marży, czyli transakcja sztuczna, generuje kłopotliwe pytania.

Wysłane z mojego telefonu

Ja rozumiem zasade Ale na jakiej podstawie akurat 5% a nie 3% czy 6.5%.

A ppza tym kłopotliwe pytania to jeszcze nie zakaz.

Napisano

Jeśli sprzedający jest vatowcem to daje fv taką też dostałem.

Sprawa paragonów jest prosta sprzedajesz towar dostajesz od prywatnego kasę do łapy masz mu wydać dowód zakupu !!!

W przypadku sprzedaży auta wystawiasz fv i tyle nikt nie ma prawa tego podważyć. A już by mieć 100% niech nabywca za pojazd zapłaci przelewem na konto wskazane w fv. Przy dzisejszych nowinkach technicznych nic trudnego.

Kancelaria radców podatkowych z którą współpracuje też świadczy usługi dla osób prywatnych oni nie przyjmują za usługi opłat w formie gotowkowej tylko przelewem w ten sposób obchodzą konieczność posiadania kas fiskalnych.

Napisano
2 minuty temu, RABIN napisał:

A już by mieć 100% niech nabywca za pojazd zapłaci przelewem na konto wskazane w fv.

Dokładnie tak. Płaciłem przelewem na konto wskazane na fakturze.

Napisano
57 minut temu, RABIN napisał:

Sprawa paragonów jest prosta sprzedajesz towar dostajesz od prywatnego kasę do łapy masz mu wydać dowód zakupu !!!

I jeśli sprzedajesz za gotówkę, to masz mieć kasę fiskalną. 

57 minut temu, RABIN napisał:

W przypadku sprzedaży auta wystawiasz fv i tyle nikt nie ma prawa tego podważyć. A już by mieć 100% niech nabywca za pojazd zapłaci przelewem na konto wskazane w fv. Przy dzisejszych nowinkach technicznych nic trudnego. Kancelaria radców podatkowych z którą współpracuje też świadczy usługi dla osób prywatnych oni nie przyjmują za usługi opłat w formie gotowkowej tylko przelewem w ten sposób obchodzą konieczność posiadania kas fiskalnych.

Tak się to właśnie robi. Trzeba mieć ślad - czy to w pamięci kasy, czy w wyciągu z banku - ile faktycznie klient zapłacił. 

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Klient prywatny, który płaci gotówką i chce fakturę dostaje fakturę. Tzw. fakturę do paragonu. Od strony klienta niczym nie różni się ona od zwykłej faktury.

Natomiast sprzedawca wystawia paragon i podpina go do swojej kopii faktury.

Faktura do paragonu nie jest uwzględniona w księgach bo kwoty są już rozliczne na kasie.

Niektórzy aby uniknąć kłopotów z US przy sprzedaży nieistniejącej firmie lub takiej, która nie jest aktywnym płatnikiem VAT wszystkie transakcje przepuszczają przez kasę i wszystkie faktury nawet dla firm są do paragonów. Tak jest najbezpieczniej.

Być może w przypadku płatności przelewem można od razu fakturę? Nie wiem.

Edytowane przez Joki

Napisano

Ja na FV miałem zawsze gotówkę, nawet ostatnie auto kupowałem na Fakturę przez gotówkę, ale od tego roku weszły kolejne przepisy o praniu pieniędzy określające zakupy środków trwałych za gotówkę tylko do 15000 zł.

Transakcje na kwoty od 15 000 zł zawarte od 1 stycznia 2017 r. muszą być opłacone za pośrednictwem rachunku płatniczego. Dotyczy to transakcji pomiędzy przedsiębiorcami (zarówno krajowymi jak i zagranicznymi).

Więcej TU

Napisano
5 minut temu, komor napisał:

Ja na FV miałem zawsze gotówkę, nawet ostatnie auto kupowałem na Fakturę przez gotówkę, ale od tego roku weszły kolejne przepisy o praniu pieniędzy określające zakupy środków trwałych za gotówkę tylko do 15000 zł.

Dotyczy to przedsiębiorców tylko. W sumie i dobrze, bo kontrole w prostszy sposób połapią się w przepływach pieniężnych, szczególnie między spółkami zakładanymi tylko dla podpuchy, bo jeśli 1 osoba ma 50 czy 100 spółek i nie są to spółki zarabiające w jakiejś tam gałęzi gospodarczej tylko służą do okazjonalnego przerzutu towaru między nimi, to skarbowo za ciekawie to nie wygląda...

Napisano
Dnia 11.10.2017 o 14:32, ZUBERTO napisał:

Do usuniecia

Edytowane przez lisik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.