Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo zimowe - diesel

Featured Replies

Napisano

Najwyraźniej nadchodzi zima w całej Polsce. Tylko czy stacje paliw się na nią przygotowały? Chciałbym przypomnieć swoją historię sprzed kilku lat. Zatankowałem na pocz. grudnia na należącej do znanej sieci stacji paliwo, na wszelki wypadek wlałem depresator nabyty w hipermarkecie i niestety jak wkrótce nadeszły mrozy to silnik zaczął gasnąć. Okazało się, że filtr paliwa zapchał się parafiną. Palio okazało się letnie, depresator do niczego a przewód zasilający grzałkę filtra urwany:( Tak więc zwracam na uwage właścicielom diesli, aby się odpowiednio przygotowali do zimy

Napisano

Miałem kilka lat temu podobną historię na początku grudnia, tankowałem na jednej stacji Shella.

Jak nagle chwycił mróz, filtr wyglądał jakby go ktoś majonezem obsmarował, opróżniane całego zbiornika paliwa, które miało gęstą konsystencję z pływającymi farfoclami :no:

Nawet złożyłem reklamację, ale oczywiście było twierdzenie, że ich paliwo było super i na pewno zimowe :nono:

Napisano

A mi w aucie jeszcze nigdy paliwo nie zamarzło czy tam zablokowało, choć jeżdżę autem na ON ponad 10 lat.

Co robię nie tak:hmm::hehe:

Napisano

ja rok temu miałem taka akcje ze po rozgrzaniu silnika zaczely mu falowac obroty

zalalem wtedy Arctica z Shella po dolaniu 15 litrów juz była ogromna poprawa

jak teraz beda akcje mniej niz -10'C kieruje sie w strone tej K costam i leje Arctica

Orlen w ogole nie ma paliwa arktycznego dostepnego na stacji

http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliwa/OlejeNapedowe/Strony/OlejNapedowyEkodieselUltra.aspx

https://www.circlek.pl/pl_PL/pg1334082997855/ar1334089171255/o-circlek/biuro-prasowe/o-circle-k-w-polsce/archiwum-prasowe/stacje-statoil-oferuja-juz-arktyczne-paliwo.html

Circle K - Temperatura Zablokowania Zimnego Filtra (CFPP) -32'C

Orlen 

• gatunek F- w okresie zimowym - od 16 listopada do końca lutego.
  • olej napędowy Ekodiesel Ultra gatunek F o CFPP nie wyższej niż -20oC.
Napisano
10 minut temu, volf6 napisał:

A mi w aucie jeszcze nigdy paliwo nie zamarzło czy tam zablokowało, choć jeżdżę autem na ON ponad 10 lat.

Co robię nie tak:hmm::hehe:

Ja też jeżdżę prawie 10 lat na ON i raz miałem taką sytuację, czy coś zrobiłem nie tak? :hmm:

Chyba tak - zatankowałem na nieodpowiedniej stacji :chory:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Cinos napisał:

ja rok temu miałem taka akcje ze po rozgrzaniu silnika zaczely mu falowac obroty

zalalem wtedy Arctica z Shella po dolaniu 15 litrów juz była ogromna poprawa

j

Można i tak. Kiedyś na forum chwalono szewdzki depresator Skydd. https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/black_arrow/black-arrow-diesel-skydd-depresator-1l,p1349915813

A ciekawe jakie są teraz dobre depresatory?:hmm:

Napisano
2 godziny temu, Mantom napisał:

Można i tak. Kiedyś na forum chwalono szewdzki depresator Skydd. https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/black_arrow/black-arrow-diesel-skydd-depresator-1l,p1349915813

Skydd jest nadal dobry i zawsze był.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

W Polsce od października powinno być paliwo przejściowe do -10*C, a od połowy listopada paliwo zimowe do -20*C.

Ale to jakiś wymóg prawny?

Napisano
A jak często wymieniacie filtry paliwa w swoich dieslach?
To co mówi instrukcja plus jakiś zapas oczywiście . W. moim instrukcja mówi co 60 tysięcy kkm
Napisano
9 minut temu, Enter napisał:
50 minut temu, bochumil napisał:

To co mówi instrukcja plus jakiś zapas oczywiście . W. moim instrukcja mówi co 60 tysięcy kkm

U mnie wymienia serwis zgodnie z wytycznymi producenta + ewentualne korekty, jeżeli jest to uzasadnione. Nawet nie wiem co ile się wymienia, a po instrukcję do samochodu nie chce mi się schodzić ;]

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

I to jest bardzo dobre pytanie! Filtr najlepiej jest wymienić właśnie przed sezonem zimowym. Raz właśnie miałem przygodę z dieslem i własnie dzięki filtrowi, który nie wiadomo kiedy był wymieniany a ja chciałem doczekać wiosny z większym serwisem :mlot:

Napisano

Tankowalem  na orlenie,  nigdy nie zamarzło, bywało dużo poniżej -20.

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał:

Tankowalem  na orlenie,  nigdy nie zamarzło, bywało dużo poniżej -20.

Była już tutaj dyskusja na ten temat - osobiście miałem przygody z paliwem z Orlenu (i nie tylko). BTW - ON nie zamarza przy -20 czy -30. To problem wytrącającej się parafiny.

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Im częściej tym lepiej.

Ja stosuje regułę co 2 wymiany oleju tj. ok. 30 kkm. Sprawdza się.

W naszej formowej avensis filtr wymieniali co 60 kkm w ASO, szwagier odkupił auto i poczuł szybko czym to grozi, po 300 km od zakupu miał pierwszy serwis z pompą wtryskową, eraz dalej coś tam ponoć się dzieje, ale jeździ.

Raz  u mnie widziałem filtr po 9 kkm, filtr był już w połowie czarny :facepalm:

Napisano

Ja zawsze wymieniałem przed zimą, średnio co 15tkm, nawet częściej poniżej takiego przebiegu.

Oczywiście wymiana każdego roku.

Napisano
7 godzin temu, Mantom napisał:

Do T-34  czasie wojny dolewali naftę.

Napisano

Musi coś być nie tak. Ja nigdy w życiu nie wymieniałem żadnego filtra paliwa. Mało jeżdżę więc nie wymieniam. 

Tankuje na Orlen bo mam najbliżej. Często paliwa w baku max 1/4 (mało jeżdżę więc byważe, że  i miesiąc to idzie. Były te mrozy po -24 w tamtym roku i zwykły diesel z Orlenu i nic się nie działo . 

Musi być coś co daje początek wydzielaniu się tej parafiny. Wiem nie odkryłem nic specjalnego ale coś musi to powodować bo samo słowo kiepskie paliwo nie wiele mówi. 

Napisano
Dnia 30.11.2017 o 09:26, tomy napisał:

Miałem kilka lat temu podobną historię na początku grudnia, tankowałem na jednej stacji Shella.

Jak nagle chwycił mróz, filtr wyglądał jakby go ktoś majonezem obsmarował, opróżniane całego zbiornika paliwa, które miało gęstą konsystencję z pływającymi farfoclami :no:

Nawet złożyłem reklamację, ale oczywiście było twierdzenie, że ich paliwo było super i na pewno zimowe :nono:

Witaj w klubie. Filtr założony kilka dni wcześniej nowy.

IMG_20160105_115242.jpg.564baece20db4196291c02fea768c1cf.jpg

Napisano

Też tankuję klasyczną gnojówkę na Orlenie i Lotosie i problemów z odpalaniem zimą nie mam. Tyle, że ja auto garażuję ;) Filtr paliwa wymieniony 20 tys. km temu. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.