Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai - skrzynia kaput- ale jak narazie bez narzekan.

Featured Replies

Napisano

A wiec jadę sobie GPS 121km/h kiedy słyszę booom ....

Czuje ze coś ciężko idzie[emoji102][emoji33][emoji33][emoji33]

Auto ściąga na prawo...

Waląc przez 3 linie aut zatrzymałem się.

Hmm obchodzę do około auta i czuje ‚dziwny’ zapach.

Fudge... znowu opona a jestem zapakowany... ale nic. Jedna, druga etc nic.

No dobra. Wsiadamy z P na D i boom ... koła się nie kręcą [emoji3]

26f95dc21c242867a657f739ff7b7d0c.jpg&key=bdd3d90e7a088bd0912319ff811273285c518c8f986a08782bf606c5b9e0bea1

Ok... ten zapach to nie opony to spalony olej [emoji90][emoji90][emoji90]

Telefon do Hyundai...

Ok NRMA (moje wsiowe stanowe ADAC) będzie w ciagu 10min . Przyjechało po 2 min [emoji106]

Potwierdzone SMS.

debc6246a97f90cee7395466fb829722.jpg&key=3e214022dee1362feb3f44fa8266cd43f1bc1c8188fcf6c11c4a0e80e70b32e8

Jedno spojrzenie ... i NRMA mi mówi ... pierwsze Santa Fe ... myślałem ze to znów coś EU [emoji3] - zaśmiałem się bo to ja mam wg niektórych na AK coś przeciwko VeeDub ....

141fa40cb6ed79e4f05be95c7d060e42.jpg

Ale patrzy... i pokazuje ...

fe2d974f32bcf47239e4eab715805d4a.jpg&key=388b25063ed0a28998e5dc5dd6efd393bc5af88abb0730aa9ebe3218d655be30

d81c7b67208c609cdbb0051ca54e5e4c.jpg&key=9adad4a8d27cb81356f0a0e36d0e2916e9f476c0b2f533986a3dc58420dfbe95

Houston! We got a problem! Kawałki skrzyni zbieramy [emoji3]

Ok - laweta - powinna być za 8-10 min.

Jest.

No dobra Hyundai - ale jak się się teraz do domu dostanę? [emoji849].

Hyundai zamówił mi TAXI.[emoji106]

Wiec jak narazie skrzynia kaput ale do obsługi klienta się nie mogę dowalić.

W Poniedziałek pooglądacie... auto stoi już u dealera ... i jeśli nie pojedzie to Santa Fe lub Tuscon ma na mnie czekać ... a raczej z tymi kawałkami skrzynie nie pojedzie [emoji6]

Auto przejechało dokładnie w 81,276km.

5 lat gwarancji od zderzaka do zderzaka , 150k km ... zobaczymy jak dobra jest gwarancja [emoji6]

To be continued...

Wyklepane z Taxi zapłaconej przez Hultaj Australia [emoji18]

Sent from my iCrap using Tapacrap

Napisano

Szybko załatwiają takie sprawy :ok:

Mnie ciekawi, jak u nas działa ta 5-letnia gwarancja i assistance :hehe: 

Obym nie musiał sprawdzać ;]

Kiedyś podczas wakacji Chevrolet Lacetti mi się wysypał - nie całkiem, ale jednak sprzęgło źle chodziło.

Po kilku godzinach przyjechała laweta, razem pojechaliśmy do ASO, gdzie odebrałem wypożyczony samochód. Nie wyrobili się z naprawą, więc po 4 dniach musiałem oddać to auto i na kwaterę wróciłem pociągiem. Potem na powrót do domu znad morza dali mi zastępcze (małego Opla Corsę), którym po kilku dniach wróciłem nad morze po naprawione auto :hehe:

Napisano
  • Autor
Szybko załatwiają takie sprawy :ok:
Mnie ciekawi, jak u nas działa ta 5-letnia gwarancja i assistance :hehe: 
Obym nie musiał sprawdzać ;]

Kiedyś podczas wakacji Chevrolet Lacetti mi się wysypał - nie całkiem, ale jednak sprzęgło źle chodziło.
Po kilku godzinach przyjechała laweta, razem pojechaliśmy do ASO, gdzie odebrałem wypożyczony samochód. Nie wyrobili się z naprawą, więc po 4 dniach musiałem oddać to auto i na kwaterę wróciłem pociągiem. Potem na powrót do domu znad morza dali mi zastępcze (małego Opla Corsę), którym po kilku dniach wróciłem nad morze po naprawione auto :hehe:

Jak narazie nie mam się do czego dowalić - z obsługa klienta. [emoji108]

Co do Q - Hmm - jeśli to skrzynia, zapach oleju - kawałki ‚czegos’ wskazują ze tak-...

Zobaczymy jak pójdzie w poniedziałek.

Napisano

@OZI pamiętaj (nie bronie tutaj Hyundaia to tak ogólnie) że mimo że w 99.9% egzemplarzach danego modelu coś się nie zepsuje, nie znaczy że w dziwnych okolicznościach raz na czas taki element się nie wysypie, ot przypadek.

Po drugie - masz straszne szczęście - co prawda dość intensywnie używasz, ale jakoś u nas podobne samochody z podobnymi przebiegami zazwyczaj żadko wystepują z podawanymi przez Ciebie usterkami, choć i próba pewnie mniejsza.

Napisano

Ech, ale ten Volkswagen to szajse. 

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

A wiec jadę sobie GPS 121km/h kiedy słyszę booom ....

Czuje ze coś ciężko idzieemoji102.pngemoji33.pngemoji33.pngemoji33.png

Auto ściąga na prawo...

Waląc przez 3 linie aut zatrzymałem się.

Hmm obchodzę do około auta i czuje ‚dziwny’ zapach.

Fudge... znowu opona a jestem zapakowany... ale nic. Jedna, druga etc nic.

Zanim doczytałem do końca, byłem pewny że Ci przegub wypadł ze skrzyni. Chyba to się przegub nazywa.

Ja miałem kiedys taką historię w Punto 2. Startuję spod świateł, Jedynka, dwójka, wbijam trójkę, a auto już tylko zwalnia, chociaz obroty rosną.

Napęd na przód, bez żadnej blokady mechanizmu różnicowego. Bez jednego przegubu, skrzynia przekazywała moc właśnie na tą stronę z brakującym elementem ;]

Olej też wyleciał.

Chociaż Fiat jest badziewiem, to nie uważam że az takim. Tydzień wcześniej był wymieniany przegub z drugiej strony. Ja w takie przypadki nie wierzę, ale mechanik przysięgał że tej drugiej strony nie ruszał.

Zmieniłem mechanika.

A ta Twoja awaria doprawdy dziwna. Masz jakieś szczęście to takich rzeczy. Nie przywaliłeś skrzynią niedawno w coś konkretnie? Jakis kamień, czy coś? Auto nie zawisło?

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

A ta Twoja awaria doprawdy dziwna. Masz jakieś szczęście to takich rzeczy. Nie przywaliłeś skrzynią niedawno w coś konkretnie? Jakis kamień, czy coś? Auto nie zawisło?

Właśnie też o jakimś uszkodzeniu mechanicznym (siłowym) bym coś upatrywał. Ale ja pewnie myślę według polskiego schematu, bo już sobie wyobrażam walkę z polskim dilerem udowadniającą, że nigdzie nie uderzyłem i to nie była moja wina.

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention] pamiętaj (nie bronie tutaj Hyundaia to tak ogólnie) że mimo że w 99.9% egzemplarzach danego modelu coś się nie zepsuje, nie znaczy że w dziwnych okolicznościach raz na czas taki element się nie wysypie, ot przypadek.

Po drugie - masz straszne szczęście - co prawda dość intensywnie używasz, ale jakoś u nas podobne samochody z podobnymi przebiegami zazwyczaj żadko wystepują z podawanymi przez Ciebie usterkami, choć i próba pewnie mniejsza.

Aż popatrzyłem ile Hyundai wali Santa Fe każdego miesiąca.

Ok 500. To nie dużo jeśli każdego miesiąca wypychają 4K i30.

Ale... ja nie mówię ze usterka nie może się zdarzyć szczególnie w dobie starzenia produktu. Jak się obejdziesz z klientem zależy czy wróci czy nie.

Moje auta do roboty nie maja łatwego życia, 2 lata, ten Santa FE chyba nie ma ani jednego nie porysowanego panelu. Na autach nie oszczędzam mechanicznie wręcz przeciwnie ale estetyka mnie wali. [emoji18] A wiec podejrzewam ze ten egzemplarz Santa Fe nie miał typowego życia np ...

752fb6289c0579cd7a26b602bae2dd9d.jpg

Wyglada nie pozornie - ale doły maja ok 30cm głębokości...

Kamienie wielkości 4-6 łapek

On tak z 10k km z tego przejechał...

Zobaczymy jak będzie jutro - chodzi mi o obsługę klienta...

Napisano
  • Autor
Ech, ale ten Volkswagen to szajse. 

Hyundai jak narazie nie mówi ze nie ma problemów - test będzie jutro ... jak VeeDud z DSG... [emoji23]

Hyundai narazie nie mówi ze olej jak silnik bierze to Audi w normie.

Napisze jasno czego oczekuje:

Jutro oczekuje telefonu z

1. Update co się z autem dzieje - niespotykane w VAG żeby do klienta który wywalił $40k na auto dzwonić [emoji6]

2. Oczekuje auta które zastąpi mi Santa Fe - znów VAG przy DSG zwiększył flotę Hertz, Europcar i Avis o pare tysiiecy sztuk -[emoji18]

3. Oczekuje Taxi żeby dostać się do punktu #2, Ba może być Uber.

Zobaczymy czy Hyundai dostarczy ze będę pisał posty o [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] obsłudze klienta przez następne pare lat [emoji18][emoji33]

Napisano
  • Autor

Zanim doczytałem do końca, byłem pewny że Ci przegub wypadł ze skrzyni. [...]
Zmieniłem mechanika.

Raczej nie, cały spod jest oddalony plastikiem. Nie ma elementu silnika gdzie go widzisz ... zanim nie zdejmiesz plastiku.

Ergo plastik jest nie naruszony oprócz paru ‚bomb’ z wylatujacymi kawałkami - narazie nazwijmy czegoś - przebiło plastik [emoji33] - grubość ok 3mm.

fa2f2a2e042f88920042c47fa67c068c.jpg

Ja stawiam na diff lub transfer case ze się rozleciała ... jak - nie wiem.

Jeśli by tej plastikowej osłony nie było to mysle ze aż takiej awarii było by dość łatwo uniknąć. Po jej przebiciu wylała się masa oleju który się tam zebrał i nie kapał na podjazd do garażu bo ... plastik go zatrzymywał

Zobaczymy...

Napisano
  • Autor
Właśnie też o jakimś uszkodzeniu mechanicznym (siłowym) bym coś upatrywał. Ale ja pewnie myślę według polskiego schematu, bo już sobie wyobrażam walkę z polskim dilerem udowadniającą, że nigdzie nie uderzyłem i to nie była moja wina.

5 lat gwarancji od zderzaka do zderzaka - próba tej gwarancji - jutro [emoji41]

Napisano

Ewidentnie pokarało Cię za narzekanie na DSG ;)

A poważnie to życzę naprawy bez komplikacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
Ewidentnie pokarało Cię za narzekanie na DSG [emoji6]

A poważnie to życzę naprawy bez komplikacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pewnie tak ;-)

A wiec update.

Customer Service 8.5/10 w mojej ocenie.

1. Brak telefonu rano co się dzieje. -1.5pkt

2. Email ok 10:30am co jest grane.
3. Ok 10:50am telefon z departamentu ‚organizowania auta’ [emoji23] - i gdzie chce żeby odebrać auto z wypożyczalni.

Przeprosiny ze niestety będzie gotowe za 2h.

Na pytanie co z autem się dzieje, nie wie niestety bo on jest z departamentu ‚organizacji auta’ [emoji23]

Na pytanie jak się do wypożyczalni mam dostać - pytanie testowe - bo Missus Ozi mnie podrzuciła, to odpowiedz ze vouchers na Taxi bądź Uber.

A wiec generalnie - mam auto, nikt mnie za nic nie wini ( narazie [emoji6]) i nie widzę większego problemu. Teoretycznie i praktycznie pokrywają mój koszt dostania się dupci do wypożyczalni.

4. Z ciekawości zadzwoniłem do NRMA (ADAC) gdzie auto zostało, potwierdzili ze przedni diff się dosłownie wysadził wbijając pare kawałków w obudowę silnika ...

7e3ae1b76ec2574553e0195e0b6f03a6.jpg

5. Auto poszło do dealera dziś do 5pm
6. Rental mam na tydzień - i jeśli auto do tego czasu nie wróci to będę je miał aż wróci...

6. To be continued jutro ...

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

No co się dzieje?! Organizują naprawę...

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Pewnie tak ;-)

A wiec update.

Customer Service 8.5/10 w mojej ocenie.

2. Email ok 10:30am co jest grane.
3. Ok 10:50am telefon z departamentu ‚organizowania auta’ emoji23.png - i gdzie chce żeby odebrać auto z wypożyczalni.

Przeprosiny ze niestety będzie gotowe za 2h.

Na pytanie co z autem się dzieje, nie wie niestety bo on jest z departamentu ‚organizacji auta’ emoji23.png

Na pytanie jak się do wypożyczalni mam dostać - pytanie testowe - bo Missus Ozi mnie podrzuciła, to odpowiedz ze vouchers na Taxi bądź Uber.

A wiec generalnie - mam auto, nikt mnie za nic nie wini ( narazie emoji6.png) i nie widzę większego problemu. Teoretycznie i praktycznie pokrywają mój koszt dostania się dupci do wypożyczalni.

4. Z ciekawości zadzwoniłem do NRMA (ADAC) gdzie auto zostało, potwierdzili ze przedni diff się dosłownie wysadził wbijając pare kawałków w obudowę silnika ...

7e3ae1b76ec2574553e0195e0b6f03a6.jpg

5. Auto poszło do dealera dziś do 5pm
6. Rental mam na tydzień - i jeśli auto do tego czasu nie wróci to będę je miał aż wróci...

6. To be continued jutro ...

Eee, wcale u Ciebie nie jest tak fajnie. Ja bym dał 5/10 bo na razie to kiepsko wyszło.

1. Telefon rano to nie jest to samo co e-mail o 10:30.

2. Auto gotowe na 13:00 to nie jest auto od rana.

3. Mogli od razu dać zastępcze.

4. Mogli je na lawecie przywieźć.

5. Jakie auto Ci dali na rental?

Napisano
Dnia 9.12.2017 o 11:26, OZI napisał:

....- test będzie jutro ... jak VeeDud z DSG... emoji23.png

Od kilku lat popełniasz ten sam błąd. To jest VeeDub :ok: Od V -Vee i od W - Dub. 

No ale angielski alfabet nie jest prosty :ok: jak widać nawet dla takich Australijczyków.

Napisano
  • Autor
Od kilku lat popełniasz ten sam błąd. To jest VeeDub :ok: Od V -Vee i od W - Dub. 
No ale angielski alfabet nie jest prosty :ok: jak widać nawet dla takich Australijczyków.
Oh, boy - zamierzony blad...

VeeDud nie Dub... bo auto jest 'Dud' powszecjnie uzywany od US of A po Canucks - znow obrazliwie... po Skippies I Sheep shaggers...

To jest VeeDud a nie VeeDub...
Ta jak Chevrolet CRAP-tiva nigdy nie bedzie Captiva...

Tak jak Vodafail nigdy nie bedzie Vodafone tak VeeDud nigdy nie bedzie VeeDub...

Jak widac od paru lat popelniasz ten sam blad czutajac ;-)

Sent from my Samsung Galaxy S8+ using Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Ta jak Chevrolet CRAP-tiva nigdy nie bedzie Captiva...

Nawet ja, jak widzę na drodze Captivę to myślę "Craptiva". Dobrze że jej nie kupiłem, musiałbym z tym żyć.

;]

Napisano
  • Autor

No co się dzieje?! Organizują naprawę...

Yep, telefon dziś ze ma być gotowy na Poniedziałek, - rental mam do tego czasu.

Koszt $0, nawet dokładnie nie pytałem się co się stało - nie miałem dziś czasu - oprócz tego czy to jest pokrywane przez gwarancje.

Wiec jak narazie sikania na Hyundai i opowieści jak Źli są nie będzie [emoji6][emoji22]

Napisano
  • Autor

Eee, wcale u Ciebie nie jest tak fajnie. Ja bym dał 5/10 bo na razie to kiepsko wyszło.

1. Telefon rano to nie jest to samo co e-mail o 10:30.
2. Auto gotowe na 13:00 to nie jest auto od rana.
3. Mogli od razu dać zastępcze.
4. Mogli je na lawecie przywieźć.
5. Jakie auto Ci dali na rental?

1. Zgoda
2. Patrzę realistycznie.

Auto jest 200km od Sydney. Najniższy dealer jakieś 100kms.

3. Mogli - moja wina się okazało, chciałem Taxi dostałem Taxi.

4. Nie zgoda - co mnie to obchodzi co się z autem dzieje? Nie interesuje mnie to dopóki mam 4 kolka, w lawecie tez mi się nie chce jechać [emoji18]

5. 1-4-1 czyli tej samej klasy. Hertz ma Toyota Kluger 3.5l V6

bc49a297d4ff12c410828f1bdb21ee41.jpg

Ale... widzę ze jest Outlander i ASX - aż mi się chce zobaczyć jak się męczysz [emoji6][emoji6][emoji12]

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Wiec jak narazie sikania na Hyundai i opowieści jak Źli są nie będzie emoji6.pngemoji22.png

Całą kasę wydadzą na Australijczyków, a potem w Polsce będą żydować na klientach, na których im mniej zależy ;]

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

1. Zgoda
2. Patrzę realistycznie.

Auto jest 200km od Sydney. Najniższy dealer jakieś 100kms.

Ok, nie wziąłem pod uwagę odległości - u mnie w promieniu 30km mam kilku dilerów.

3. Mogli - moja wina się okazało, chciałem Taxi dostałem Taxi.

:ok:

4. Nie zgoda - co mnie to obchodzi co się z autem dzieje? Nie interesuje mnie to dopóki mam 4 kolka, w lawecie tez mi się nie chce jechać emoji18.png

Nie, nie! Zastępcze mieli przywieźć na lawecie. U nas tak czasem robią. Przyjeżdża laweta z zastępczym. Zdejmują je z lawety i Ci zostawiają, a Twoje zabierają.

5. 1-4-1 czyli tej samej klasy. Hertz ma Toyota Kluger 3.5l V6

Tu ok.  :ok:

Ale... widzę ze jest Outlander i ASX - aż mi się chce zobaczyć jak się męczysz emoji6.pngemoji6.pngemoji12.png

ASX będzie za mały. Moja żona nim jeździ dlatego, że musi w centrum miasta parkować. A znalezienie miejsca nie jest u nas łatwe.

Outlandera mógłbyś spróbować ale u Ciebie pewnie jest tylko benzyna + CVT. Czyli crap.

:hehe:

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał:

Nie, nie! Zastępcze mieli przywieźć na lawecie. U nas tak czasem robią. Przyjeżdża laweta z zastępczym. Zdejmują je z lawety i Ci zostawiają, a Twoje zabierają.

Ja kiedyś pojechałem z laweciarzem do ASO i tam dopiero po diagnozie i dłuższym oczekiwaniu dostarczyli auto zastępcze z wypożyczalni.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ja kiedyś pojechałem z laweciarzem do ASO i tam dopiero po diagnozie i dłuższym oczekiwaniu dostarczyli auto zastępcze z wypożyczalni.

Ja nigdy nie miałem awarii wymagającej auta zastępczego. Ale jak mi w Chorwacji pewna pani pod marketem puknęła w zderzak w Epice to assistance zaproponowało przysłanie na lawecie Passata. Passat miał zostać a Epica odwieziona do naprawy. Nie skorzystałem ale stąd wiem, że się da.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Ja nigdy nie miałem awarii wymagającej auta zastępczego. Ale jak mi w Chorwacji pewna pani pod marketem puknęła w zderzak w Epice to assistance zaproponowało przysłanie na lawecie Passata. Passat miał zostać a Epica odwieziona do naprawy. Nie skorzystałem ale stąd wiem, że się da.

Raz złapałem kamyk na autostradzie tak wrednie, że rozbił całą szybę, nie dało się jechać dalej. Podstawili auto zastępcze na lawecie i pojechałem dalej :ok:

Napisano
  • Autor

ASX będzie za mały. Moja żona nim jeździ dlatego, że musi w centrum miasta parkować. A znalezienie miejsca nie jest u nas łatwe.

Outlandera mógłbyś spróbować ale u Ciebie pewnie jest tylko benzyna + CVT. Czyli crap.

Z tym zastępczym na lawecie to się posmialem. 🤣

IMVHO taki business model nie za bardzo.

Dealer nie musi trzymać x aut, może trzymać x - 1. Dlaczego?

Dlatego Że zamiar dać ci auto to da ci je z Hertz/Avis/Enterprise etc - IMVHO totalnie ma sens z paru powodów:
- podatki [emoji857][emoji9],
- dostępność - Hertz/Avis etc będzie miał ZAWSZE auto
- nie musisz się niczym zajmować a wiec koszt.

Ale... jedna rzecz mnie zaciekawiła, jak jest masa nowych modeli Tuscon w wypożyczalniach to Santa Fe nie... Kluger i Ford Territory ... ciekawe dlaczego....

Google mówi ze problem z AWD diff w Hyundai jest dość ... powszechny. Wszystkie 4 opony musza być zmienione w tym samym czasie - zmieniłem po 60k km...4.

Co 15k km Service MUSI rotować opony, i wiem ze tez były bo obdrapana felga się zmieniała z przodu na tył [emoji854]

A wiec IMVHO tolerancja jest mała - czyli co już kiedyś o Hyundai pisałem...

Inżynieria Hyundai:
- dajemy 1kg metalu, zabieramy 250g, działa, zabieramy następne 250g - jeszcze dziala...

- zabieramy następne 250g ... o zes... o się [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] - No dobra dajemy 50g - o znów działa.... dobra ma działać 5 lat - dodajemy następne 50g i budujemy Hyundai [emoji108][emoji106]

Czyli zastanawiam się czy Hyundai nie jest taka sama kategoria jak VeeDUD - tak Dud [emoji9]... czyli należy potrzymać 5 lat - i jak się gwarancja skończy to out [emoji204][emoji85][emoji87]

Czyli - problemów zero, bo jest gwarancja, ale jak by tej gwarancji nie było ... to ????????

Napisano
  • Autor

Będę miał Tuscon w przyszłym tygodniu, i ASX ... zobaczę co lepsze.. [emoji6]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Tucson większy :ok:

Ale niekoniecznie w środku ;)

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

W środku też. :skromny:

ASX jest i węższy i krótszy :)

Pewnie obiektywnie tak, ale subiektywnie Tucson jest w środku ciasny. Może wynika to z tego, że jest "napompowany" z zewnątrz i człowiek się spodziewa, że w środku będzie przestrzeń. Ale nie, to jest kompakt i miejsca jest jak w kompakcie, chociaż wygląd zewnętrzny sugeruje co innego.

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Pewnie obiektywnie tak, ale subiektywnie Tucson jest w środku ciasny. Może wynika to z tego, że jest "napompowany" z zewnątrz i człowiek się spodziewa, że w środku będzie przestrzeń. Ale nie, to jest kompakt i miejsca jest jak w kompakcie, chociaż wygląd zewnętrzny sugeruje co innego.

To tylko kompakt < 4,5 m długości :ok:

Moje poprzednie auto, Cruze HB też miał 4,5 m, ale w Tucsonie jest luźniej, bo jest odrobinę szerszy i wyższy, więc inaczej się siedzi, wygodniej i stąd odczucie większej przestrzeni :)

Napisano

Dlatego Że zamiar dać ci auto to da ci je z Hertz/Avis/Enterprise etc - IMVHO totalnie ma sens z paru powodów:
- podatki emoji857.pngemoji9.png,
- dostępność - Hertz/Avis etc będzie miał ZAWSZE auto
- nie musisz się niczym zajmować a wiec koszt.

Ale ten na lawecie jest z wypożyczalni właśnie. Dealer/ubezpieczyciel go wypożycza i Ci przywozi.   :ok:

Ale... jedna rzecz mnie zaciekawiła, jak jest masa nowych modeli Tuscon w wypożyczalniach to Santa Fe nie... Kluger i Ford Territory ... ciekawe dlaczego....

Google mówi ze problem z AWD diff w Hyundai jest dość ... powszechny. Wszystkie 4 opony musza być zmienione w tym samym czasie - zmieniłem po 60k km...4.

Co 15k km Service MUSI rotować opony, i wiem ze tez były bo obdrapana felga się zmieniała z przodu na tył emoji854.png

A wiec IMVHO tolerancja jest mała - czyli co już kiedyś o Hyundai pisałem...

Inżynieria Hyundai:
- dajemy 1kg metalu, zabieramy 250g, działa, zabieramy następne 250g - jeszcze dziala...

- zabieramy następne 250g ... o zes... o się emoji90.pngemoji90.pngemoji90.pngemoji90.png - No dobra dajemy 50g - o znów działa.... dobra ma działać 5 lat - dodajemy następne 50g i budujemy Hyundai emoji108.pngemoji106.png

Czyli zastanawiam się czy Hyundai nie jest taka sama kategoria jak VeeDUD - tak Dud emoji9.png... czyli należy potrzymać 5 lat - i jak się gwarancja skończy to out emoji204.pngemoji85.pngemoji87.png

Czyli - problemów zero, bo jest gwarancja, ale jak by tej gwarancji nie było ... to ????????

Napisano

Będę miał Tuscon w przyszłym tygodniu, i ASX ... zobaczę co lepsze.. emoji6.png

ASX to już bardzo stary model - Eclipse Cross poszukaj.

Rally-Red-Exterior-2018-Mitsubishi-Eclip

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał:

ASX to już bardzo stary model - Eclipse Cross poszukaj.

Rally-Red-Exterior-2018-Mitsubishi-Eclip

Ale to chyba pozycjonuje sie oczko wyzej niz ASX. Przynajmniej cenowo. Rozstaw osi wprawdzie ten sam, ale calosc troche dluzsza. Silnik mocniejszy i tam gdzie ASX osiaga MAX cenowy, zaczyna sie Eclipse Cross. 

Swoja droga, to kolejne skundlenie nazwy :) po coupe i shooting brake

Napisano

Ale kto powiedział, że to auto dealera? Może być i z wypożyczalni, ja dzwonię do ASO, przyjeżdża laweta z autem zastępczym, biorę, pakują moje na lawetę i jadą do ASO. Ja jadę dalej zastępczym. A czy to zastępcze jest dealera, czy z wypożyczalni jest mi obojętne. Tak to funkcjonuje, że czasem jest to samochód dealera, a czasem z wypożyczalni. Mnie to nie powinno interesować, ja mam dostać zastępcze ASAP na trasie.

Napisano
2 minuty temu, Filipfm napisał:

Ale to chyba pozycjonuje sie oczko wyzej niz ASX. Przynajmniej cenowo. Rozstaw osi wprawdzie ten sam, ale calosc troche dluzsza. Silnik mocniejszy i tam gdzie ASX osiaga MAX cenowy, zaczyna sie Eclipse Cross. 

Nie, taki sam kompakt, żadne tam oczko wyżej. Oczko wyżej masz Outlandera. Cenowo tak, bo nowy model, a ASX to już prawie zabytek.

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał:

Ale to chyba pozycjonuje sie oczko wyzej niz ASX. Przynajmniej cenowo. Rozstaw osi wprawdzie ten sam, ale calosc troche dluzsza.

Cenowo i rozmiarowo tak.

Silnik mocniejszy

Diesel jest ten sam.  :ok:

i tam gdzie ASX osiaga MAX cenowy, zaczyna sie Eclipse Cross. 

No, ale autko fajne. Jeśli żonie się spodoba to może następny będzie.

A to prawda. Mogli go inaczej nazwać.

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Nie, taki sam kompakt, żadne tam oczko wyżej. Oczko wyżej masz Outlandera. Cenowo tak, bo nowy model, a ASX to już prawie zabytek.

Auta rosną. Jestem przekonany że następny ASX będzie miał te same rozmiary co obecny i spadnie tym samym do klasy B.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

Auta rosną. Jestem przekonany że następny ASX będzie miał te same rozmiary co obecny i spadnie tym samym do klasy B.

To, że rosną to oczywiste. Ale Eclipse jest klasą C i nijak nie D. I albo faktycznie nowego ASXa zdegradują do B, albo w ogóle wypadnie z oferty.  

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał:

No, ale autko fajne. Jeśli żonie się spodoba to może następny będzie.

Nie widziałem jeszcze na żywo, na papierze wygląda fajnie (poza masą. Coś ciężki jest jak na swoje wymiary). Konkurent S-Crossa, KyszKysza i innych crossoverów klasy C. Cena zbyt wysoka póki co, ale myślę, że za rok będzie już normalniejsza. Powinni tylko wywalić CVT i dać opcję 1.5tb 2WD MT w okolicach 80-85 kzł, wtedy będzie konkurencyjny. A wersja z normalnym automatem i 4WD w okolicach 90-95 kzł. 

Napisano
13 minut temu, wladmar napisał:

To, że rosną to oczywiste. Ale Eclipse jest klasą C i nijak nie D. I albo faktycznie nowego ASXa zdegradują do B, albo w ogóle wypadnie z oferty.  

Eclipse jest za mały na D. IMO zastąpi w klasie C właśnie ASXa. Ten albo spadnie, albo zrobią nowy model i będzie jak w Renault: Captur (tu: ASX), Kadjar (Eclipse) i Koleos (Outlander).

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Eclipse jest za mały na D. IMO zastąpi w klasie C właśnie ASXa. Ten albo spadnie, albo zrobią nowy model i będzie jak w Renault: Captur (tu: ASX), Kadjar (Eclipse) i Koleos (Outlander).

No właśnie to napisałem ;) A porównanie z gamą Renault jest, niestety, jak najbardziej na miejscu. Bo Mitsubishi skończy jak Nissan. Szkoda, bo to dobre auta były. Eclipse jest jeszcze japoński, ale następne samochody już zapewne będą mieć silniki z Renault, wspólne platformy i gównianą jakość :no:

Napisano
12 minut temu, wladmar napisał:

Nie widziałem jeszcze na żywo, na papierze wygląda fajnie (poza masą. Coś ciężki jest jak na swoje wymiary). Konkurent S-Crossa, KyszKysza i innych crossoverów klasy C. Cena zbyt wysoka póki co, ale myślę, że za rok będzie już normalniejsza. Powinni tylko wywalić CVT i dać opcję 1.5tb 2WD MT w okolicach 80-85 kzł, wtedy będzie konkurencyjny. A wersja z normalnym automatem i 4WD w okolicach 90-95 kzł. 

Może będzie jeszcze taniej, bo za 85k to teraz w promocji można podstawowego Outlandera kupić. Który to w podstawie jest już całkiem nieźle wyposażony.

Ciekawy jestem czy z uturbionym silnikiem ta CVT nie zacznie jakoś jechać. W Subaru się udało, to czemu tu miałoby się nie udać? To przecież kwestia oprogramowania i momentu na niskich obrotach.

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

No właśnie to napisałem ;) A porównanie z gamą Renault jest, niestety, jak najbardziej na miejscu. Bo Mitsubishi skończy jak Nissan. Szkoda, bo to dobre auta były. Eclipse jest jeszcze japoński, ale następne samochody już zapewne będą mieć silniki z Renault, wspólne platformy i gównianą jakość :no:

Zobaczymy. Jeśli nie utrzymają jakości (czyt. bezawaryjności) to pójdę gdzie indziej, np. do Jeepa.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

Może będzie jeszcze taniej, bo za 85k to teraz w promocji można podstawowego Outlandera kupić. Który to w podstawie jest już całkiem nieźle wyposażony.

Ale nie jedzie. Zresztą żaden Outlander nie jedzie, nie ma u nas normalnych silników do Outlandera. To mnie przede wszystkim zniechęciło do powrotu do Mitsu. No i kwestia przejęcia przez Renault.

Ciekawy jestem czy z uturbionym silnikiem ta CVT nie zacznie jakoś jechać. W Subaru się udało, to czemu tu miałoby się nie udać? To przecież kwestia oprogramowania i momentu na niskich obrotach.

W Lancerze jechało całkiem fajnie, ale fakt, jest specyficzna i większości się nie podoba. Mnie się podoba. 

Napisano

Zobaczymy. Jeśli nie utrzymają jakości (czyt. bezawaryjności) to pójdę gdzie indziej, np. do Jeepa.

Jeep to akurat nienajlepszy pomysł pod względem bezawaryjności :hehe:

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Jeep to akurat nienajlepszy pomysł pod względem bezawaryjności :hehe:

To nie tak. Ja nie liczę na to że Jeep będzie bezawaryjny. Po prostu jeśli i tak mam awaryjnym autem jeździć to równie dobrze mogę Jeepem, bo mi się podoba.

Taki Cheerokee Trailhawk 3.2 Pentastar byłby w sam raz.

;]

f3ad8dcbb43dd63ed3399c539ea73e16.jpg

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

To nie tak. Ja nie liczę na to że Jeep będzie bezawaryjny. Po prostu jeśli i tak mam awaryjnym autem jeździć to równie dobrze mogę Jeepem, bo mi się podoba.

Taki Cheerokee Trailhawk 3.2 Pentastar byłby w sam raz.

;]

Mnie się Jeepy też podobają, ale zdaję sobie sprawę z ich jakości, dlatego nie kupiłem i nie kupię ;) Ale coś w sobie mają, to fakt. 

Napisano
9 minut temu, wladmar napisał:

Mnie się Jeepy też podobają, ale zdaję sobie sprawę z ich jakości, dlatego nie kupiłem i nie kupię ;) Ale coś w sobie mają, to fakt. 

Na nowego Compassa moja żona też by się mogła skusić. Bo Renegade jej nie podpasował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.