Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy są teraz (lub wkrótce będą) w sprzedaży jakieś "nieoczywiste" auta?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o rzeczy typu super stosunek cena/osiągi, albo istotne zmiany technologiczne (systemy wspomagające kierowcę), albo wyrastającą ponad segment użyteczność (wygodę, przestrzeń w kabinie),

Na przykład takim autem jest dla mnie:

1 nowa Ibiza FR 115KM/DSG. w cenie poniżej 70k można mieć auto bardzo dobrze wyposażone z miejscem w środku jak w kompakcie. Brak jedynie systemu utrzymania pasa ruchu.

2 VW Polo GTi. w zasadzie jak wyżej plus fajne  osiągi w cenie poniżej 100k.

3 Honda Civic. Auto ma miejsca jak klasa D, wystarczające wyposażenie i cenę 85k z automatem.

Generalnie poruszamy się na stylu B/C. Ma dobrze jeździć, mieć przyzwoitą (jak klasę) ilość miejsca)

Napisano

W246 220 4x4

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, sdss napisał:

W246 220 4x4

A jakieś uzasadnienie? Bo to model z 2011 roku. Samo w sobie go to nie skreśla, ale też nie zachęca.

Napisano

Nieoczywistym autem jak dla mnie jest C-Elysée. Jest to chyba ostatnie auto, w które nie udaje, że jest tanie, a przy tym oferuje całkiem sporo: bardzo przyzwoitą przestrzeń w kabinie, przyzwoity wolnossący, czterocylindrowy silnik, zapewniający przyzwoite osiągi oraz wyposażenie, które bije konkurencje w tym przedziale cenowym. 

Napisano
11 minut temu, KvM napisał:

A jakieś uzasadnienie? Bo to model z 2011 roku. Samo w sobie go to nie skreśla, ale też nie zachęca.

Premium AT,  4x4, 184KM za niewiele więcej niż 120 tyś.

Napisano

Generalnie poruszamy się na stylu B/C. Ma dobrze jeździć, mieć przyzwoitą (jak klasę) ilość miejsca)

W myśl zasady "każdy swoje chwali" zaproponuję Astrę K 1.6t. Miejsca (w wersji st) tyle co w starej insigni, jakoś tam przyspiesza acz to raczej "oczywiste" auto.

tapatalked

Napisano
24 minuty temu, format napisał:

W myśl zasady "każdy swoje chwali" zaproponuję Astrę K 1.6t. Miejsca (w wersji st) tyle co w starej insigni, jakoś tam przyspiesza acz to raczej "oczywiste" auto.

tapatalked

Ale w starej Insigni nie było miejsca

Napisano

Ale w starej Insigni nie było miejsca
Nie no, wygrałeś tą dyskusję. W takim razie w Astrze też nie ma miejsca.

tapatalked

Napisano

Jak rozmawiamy o ibizie za 80 kloca to moge napisać kia stinger ja jedyne 150 kloca :)

Napisano

Corvette ZR-1. Za marne $100k dostajesz osiągi jak w samochodach za $300k. Lepszego stosunku osiągów do ceny nigdzie nie znajdziesz.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sdss napisał:

Premium AT,  4x4, 184KM za niewiele więcej niż 120 tyś.

Generalnie się kwalifikuje, ale dla mnie 4x4 to wada. 

Napisano
2 godziny temu, Florydziak napisał:

Corvette ZR-1. Za marne $100k dostajesz osiągi jak w samochodach za $300k. Lepszego stosunku osiągów do ceny nigdzie nie znajdziesz.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Wlasnie sie wydales ze miales tylko 100 kloca na auto..szejmonyou

Napisano
Używane są tańsze przeca.

tapatalked

Napisano
17 minut temu, format napisał:

Używane są tańsze przeca.

tapatalked

Na Florydzie? Poprzedni wlasciciel to pewnie jakis gej albo staruszek ktory zwyczajnie poszedl do piachu....juz lepiej jak nie stac to kupic nową vete z salonu.

Napisano
4 godziny temu, KvM napisał:

Generalnie się kwalifikuje, ale dla mnie 4x4 to wada. 

Wada?

Napisano
5 minut temu, KvM napisał:

Tak, do niczego mi niepotrzebne, a marnuje paliwo i osiągi.

Poprawia trakcję w deszczowo zimowe dni.

Są też bez 4x4.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sdss napisał:

Poprawia trakcję w deszczowo zimowe dni.

Są też bez 4x4.

owszem, ale już dawno przestałem się ścigać ze świateł, a nawet fwd z dobrymi oponami wystarcza do normalnego ruszenia.

Napisano
8 godzin temu, Citric napisał:

Nieoczywistym autem jak dla mnie jest C-Elysée. Jest to chyba ostatnie auto, w które nie udaje, że jest tanie, a przy tym oferuje całkiem sporo: bardzo przyzwoitą przestrzeń w kabinie, przyzwoity wolnossący, czterocylindrowy silnik, zapewniający przyzwoite osiągi oraz wyposażenie, które bije konkurencje w tym przedziale cenowym. 

Jechałeś kiedyś tym czymś? Kupili u nas kiedyś takie jedno do firmy. Skończyło sie tak że stało pod firmą bo ludzie woleli jeździć octavią I...

Edit.

Widzę że męczysz się tym autem na codzień. Wyrazy współczucia.

Edytowane przez Lupus

Napisano
8 godzin temu, KvM napisał:

Chodzi mi o rzeczy typu super stosunek cena/osiągi, albo istotne zmiany technologiczne (systemy wspomagające kierowcę), albo wyrastającą ponad segment użyteczność (wygodę, przestrzeń w kabinie),

Bmw 330e.

Napisano
owszem, ale już dawno przestałem się ścigać ze świateł, a nawet fwd z dobrymi oponami wystarcza do normalnego ruszenia.
Zależy ile masz koni.

tapatalked

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, format napisał:

Zależy ile masz koni.

tapatalked

To ostatecznie zależy wyłącznie od tego jak mocno wciskam pedał.

Napisano
To ostatecznie zależy wyłącznie od tego jak mocno wciskam pedał.
Spoko, jak godzisz się z tym że w w miarę mocnym aucie masz czas do 40km/h na poziomie seicento z 1.2 to okej. Dla mnie to jest upierdliwe.

tapatalked

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, format napisał:

Spoko, jak godzisz się z tym że w w miarę mocnym aucie masz czas do 40km/h na poziomie seicento z 1.2 to okej. Dla mnie to jest upierdliwe.

tapatalked

Dla mnie nie. I tak zwykle nie jestem pierwszy, a nawet jak jestem to ruszam z większą dynamiką niż inni. Zresztą w tym przypadku i tak więcej daje automat niż moc i napęd 4x4 o ile mówimy o normalnej, płynnej jeździe.

Napisano
Dla mnie nie. I tak zwykle nie jestem pierwszy, a nawet jak jestem to ruszam z większą dynamiką niż inni. Zresztą w tym przypadku i tak więcej daje automat niż moc i napęd 4x4 o ile mówimy o normalnej, płynnej jeździe.

Jasne. Jak nie masz potrzeby naciśnięcia sandału od stratu to problem dla ciebie nie istnieje. Ja miałem dobre spotkanie parę miesięcy temu z jakimś bmw w tej paskudnej budzie grand turismo. Ze startu spod świateł dostałem okrutne baty, gdy ja wrzucałem trójkę to gość był trzy odległości przede mną, gdy przy ~170 kończyliśmy się ścigać był trzy odległości za mną. Po prostu od trójki zacząłem mieć jakąkolwiek trakcję.

tapatalked

Napisano

Jesli chodzi o cost vs benefit to np volvo s90 za 145 kpln. Gołe x5 za ca 200 kpln. Goły tucson za 76 kpln. 

I np bazowy land cruiser za 190kpln.

Edytowane przez lisik

Napisano
  • Autor
8 minut temu, format napisał:

Po prostu od trójki zacząłem mieć jakąkolwiek trakcję

Do tego wystarczą dobre opony i przy 204KM nie trzeba 4x4 by mieć trakcję na mokrym z gazem w podłodze.

Napisano
Do tego wystarczą dobre opony i przy 204KM nie trzeba 4x4 by mieć trakcję na mokrym z gazem w podłodze.

Spoko, ja to robiłem na fabrycznych oponach (turanza), ale bejca również miała raczej fabryczny kapeć.

Inna sprawa że bardzo wątpię byś autem które dostaje kopniaka z turbo nie stracił trakcji na jedynce na mokrej nawierzchni, nawet korzystając z produkowanych w NASA.

tapatalked

Napisano

Przejdź sie kiedyś dobrym awd to zrozumiesz....

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ppmarian napisał:

Przejdź sie kiedyś dobrym awd to zrozumiesz....

wysłane z tel.

niby co? 140i xdrive to pewnie nie jest dobre AWD wg. Ciebie.

Napisano
niby co? 140i xdrive to pewnie nie jest dobre AWD wg. Ciebie.

Jedzilem duzo f10 530d i bylo slabo teraz jedzie 550d xd i jest ok

Nie wyobrażam sobie 550d...

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor

zadbaj może o opony. 530d miało gorszy stosunek moc/masa niż moje 123d po chipie, które jeździło bardzo ładnie.

Edytowane przez KvM

Napisano
zadbaj może o opony. 530d miało gorszy stosunek moc/masa niż moje 123d po chipie, które jeździło bardzo ładnie.

Opony zawsze premium

Flota wymienia zawczasu ma z tego $$$

wysłane z tel.

Napisano
19 godzin temu, Marcin79 napisał:

on nie ma zr-1 tylko stinga za 40

Napisano
17 godzin temu, Lupus napisał:

Jechałeś kiedyś tym czymś? Kupili u nas kiedyś takie jedno do firmy. Skończyło sie tak że stało pod firmą bo ludzie woleli jeździć octavią I...

Edit.

Widzę że męczysz się tym autem na codzień. Wyrazy współczucia.

Też bym jeździł Octavią I w pracy jakbym miał wybór. W końcu za czekanie na lawetę, holowanie i naprawę płaci szef :hehe:. W życiu prywatnym nie ma tego luksusu... 

Napisano
Godzinę temu, Citric napisał:

Też bym jeździł Octavią I w pracy jakbym miał wybór. W końcu za czekanie na lawetę, holowanie i naprawę płaci szef :hehe:. W życiu prywatnym nie ma tego luksusu... 

Fakt. Cichsza, lepiej się prowadzi i nie lądowała na lawecie jak ten wynalazek.

Napisano
1 minutę temu, Lupus napisał:

Ja na szczęście tylko raz musiałem nim jeździć na szrot po części ... dla nastoletniego Golfa IV. Co do wygłuszenia to się zgadzam, że jest kiepsko, ale w tej cenie trzeba wybierać pod jakim względem ma być kiepsko (osiągi, wyposażenie albo wygłuszenie). Ja wybrałem wygłuszenie.

Napisano

W 2018 ma sie pojawić Hyundai i30 Fastback - jak dla mnie to jedna z fajniejszych koncepcji samochodu - użyteczne jak hatchback, miejsca jak w kombi, wygląd bliski coupe.

Na przyszły rok planuje zakup BMW 3GT w jakiejś bieda-wersji, ale możliwe że takie i30 pozwoli zaoferować zbliżone walory użytkowe za pół ceny ...

Napisano
4 godziny temu, Lupus napisał:

Octa I i cisza i dobre prowadzenie :lol:

Mamy dwie sztuki w fabryce - dwie porażki, ale mają silniki 1,8T, więc na prostej jako tako dają radę ;]

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Octa I i cisza i dobre prowadzenie :lol:

Mamy dwie sztuki w fabryce - dwie porażki, ale mają silniki 1,8T, więc na prostej jako tako dają radę ;]

Ale w porównaniu do c elysse to jest bajka ;]

Napisano
19 minut temu, Azbest napisał:

W 2018 ma sie pojawić Hyundai i30 Fastback - jak dla mnie to jedna z fajniejszych koncepcji samochodu - użyteczne jak hatchback, miejsca jak w kombi, wygląd bliski coupe.

Na przyszły rok planuje zakup BMW 3GT w jakiejś bieda-wersji, ale możliwe że takie i30 pozwoli zaoferować zbliżone walory użytkowe za pół ceny ...

Masz już hondę civic za 100, BMW 130.

Napisano
22 minuty temu, rwIcIk napisał:

No chyba, że ;]

Ale aż mi się wierzyć nie chce, że we współczesnym aucie może być gorzej :hmm:

To auto miało u nas ksywke ponton. W trasie tak bujało że aż niedobrze mi było. Do tego nawet minimalny podmuch z boku przedtawiał je na sąsiedni pas. 

Napisano
7 minut temu, Lupus napisał:

To auto miało u nas ksywke ponton. W trasie tak bujało że aż niedobrze mi było. Do tego nawet minimalny podmuch z boku przedtawiał je na sąsiedni pas. 

Bo to nie jest auto do robienia 80kkm rocznie z predkosciami grubo ponad limit ;l

A z tego co pisales, to tak wlasnie eksploatujecie sluzbowki...

Jechalem tym kilka razy jako pasazer i nie mialem zadnych zastrzezen. Miejsca z tylu tyle co w klasie D :ok:

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Bo to nie jest auto do robienia 80kkm rocznie z predkosciami grubo ponad limit ;l

A z tego co pisales, to tak wlasnie eksploatujecie sluzbowki...

Jechalem tym kilka razy jako pasazer i nie mialem zadnych zastrzezen. Miejsca z tylu tyle co w klasie D :ok:

Do miasta też się nie nadawało z powodu zaników mocy przy ruszaniu z którymi serwis nie mógł sobie poradzić.

Napisano
50 minut temu, sdss napisał:

Masz już hondę civic za 100, BMW 130.

Civic HB nie do końca mi się podoba z wyglądu .. reszta faktycznie pasuje. Co innego sedan - bardzo ładny, mimo że różni się niewiele od hb. Chciałbym żeby w sedanie klapa szła do góry z szybą bez zmiany wyglądu

3gt startuje od 130k PLN?  to jakaś "potwierdzona" oferta? 

Napisano
12 minut temu, Azbest napisał:

Civic HB nie do końca mi się podoba z wyglądu .. reszta faktycznie pasuje. Co innego sedan - bardzo ładny, mimo że różni się niewiele od hb. Chciałbym żeby w sedanie klapa szła do góry z szybą bez zmiany wyglądu

3gt startuje od 130k PLN?  to jakaś "potwierdzona" oferta? 

Jest wersja biznes line w okazyjnie cenie, ktoś nawet rozważał z AK.

Napisano
Dnia 26.12.2017 o 20:34, rwIcIk napisał:

No chyba, że ;]

Ale aż mi się wierzyć nie chce, że we współczesnym aucie może być gorzej :hmm:

Jak dla mnie C-Elysée to taki współczesny Lanos. Po przesiadce to największe różnice można zauważyć w ilości miejsca i bajerów w stylu tempomatu czy zestawu głośnomówiącego wbudowanego w radio. Ten samochód jest bardzo słaby, ale zaspokaja potrzeby, które konkurencja w tej cenie nie daje rady i dlatego umieściłem go w nieoczywistych. Tak jak kolega Lupus zauważył jest głośny (głównie szum wiatru), przechyla się w szybko pokonywanych zakrętach ( kiepski rozkład masy) i jest mocno podatny na wiatr (niska masa i stosunkowo duża powierzchnia). Moim zdaniem trochę przesadza w deprecjonowaniu C-Elysée i gloryfikowaniu Octavii I, ale nigdy nie jechałem Octavią. Nie sądzę jednak, że dorównuje ona Passatowi B5 czy Audi A4 B5, którymi miałem okazję zrobić po kilkaset kilometrów. Jak się nie próbuje robić wyścigówki z C-Elysée to te wady są mało odczuwalne. 

23 godziny temu, Lupus napisał:

Do miasta też się nie nadawało z powodu zaników mocy przy ruszaniu z którymi serwis nie mógł sobie poradzić.

Podobno od lipca 2016 problem jest rozwiązany. Po blisko roku regularnej jazdy nie zauważyłem tego zjawiska (produkcja listopad 2016). 

Edytowane przez Citric

Napisano

Podobno od lipca 2016 problem jest rozwiązany. Po blisko roku regularnej jazdy nie zauważyłem tego zjawiska (produkcja listopad 2016). 

Octavia I jest autem 2+2 z wielkim bagaznikiem. Jeszcze z przodu jest jako tako ale z tylu w lanosie miałem więcej miejsca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.