Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.4 TDI 70KM

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Szukam info na temat silnika 1.4 TDI 70 KM, a mianowicie, czy rzeczywiście należy uważać na to, że przy przebiegu 200-250 tys. dochodzi do powstania nadmiernego luzu osiowego wału korbowego. Przymierzam się do zakupu VW Polo z tym silnikiem, który rzekomo ma 180 tys. km i zaczynam mieć coraz większe wątpliwości.

Generalnie proszę o opinie na temat tego silnika. :)

Z góry dzięki za pomoc :piwko:

Edytowane przez jerro

Napisano
7 godzin temu, jerro napisał:

Witam :)

Szukam info na temat silnika 1.4 TDI 70 KM, a mianowicie, czy rzeczywiście należy uważać na to, że przy przebiegu 200-250 tys. dochodzi do powstania nadmiernego luzu osiowego wału korbowego. Przymierzam się do zakupu VW Polo z tym silnikiem, który rzekomo ma 180 tys. km i zaczynam mieć coraz większe wątpliwości.

Generalnie proszę o opinie na temat tego silnika. :)

Jechales tym?

To jest zdecydowanie najgorszy silnik z jakim mialem do czynienia pod wzgledem kultury pracy i przyjemnosci z jazdy ;]

Jednym slowem: dramat.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, Maciej__ napisał:

Jechales tym?

To jest zdecydowanie najgorszy silnik z jakim mialem do czynienia pod wzgledem kultury pracy i przyjemnosci z jazdy ;]

Brat miał Fabię z tym silnikiem, jechałem jako pasażer. Klekot był fest ;]

Generalnie auto ma być dla żony na dojazdy 60 km do pracy (40 km autostrady). Zależy mi wyłącznie na trwałości, kultura jest drugorzędna ;)

Dlatego spytałem o ten luz osiowy na wale, bo wada ta jest podobno bardzo kosztowna do naprawy :hmm:

Napisano
Generalnie auto ma być dla żony na dojazdy 60 km do pracy (40 km autostrady). Zależy mi wyłącznie na trwałości, kultura jest drugorzędna [emoji6]
Dlatego spytałem o ten luz osiowy na wale, bo wada ta jest podobno bardzo kosztowna do naprawy :hmm:

Przy tak duzych przebiegach warto pomyslec o nowym aucie. Nic uzywane nie zapewni porownywalnego poziomu bezawaryjnosci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał:

Przy tak duzych przebiegach warto pomyslec o nowym aucie. Nic uzywane nie zapewni porownywalnego poziomu bezawaryjnosci.

To prawda, ale jak kupisz jakiegos japonca, z prostym silnikiem noPB to mysle, ze spokojnie wystarczy :ok:

Musialbym bardzo nie lubic swojej zony, zeby jej proponowac 1.4TDI w celu spedzania w nim 2h dziennie ;] 

Napisano

Kiedyś zrobiłem trasę Fabią z tym silnikiem do Warszawy i z powrotem. Do tej pory mam tiki nerwowe, ten silnik to absolutnie mistrzostwo świata w kategorii "najgorszy wynalazek motoryzacyjny". Zdecydowanie odradzam. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ma natomiast jedną zaletę. Spalanie na poziomie trójki nie jest niczym wyjątkowym.

Napisano
22 minuty temu, format napisał:

Ma natomiast jedną zaletę. Spalanie na poziomie trójki nie jest niczym wyjątkowym.

To fakt. Ale to jeden, jedyny plus tego silnika, minusy są tak potężne, że należy unikać tego silnika.

Napisano

To fakt. Ale to jeden, jedyny plus tego silnika, minusy są tak potężne, że należy unikać tego silnika.
Co kto lubi, ja miałem ten silnik we dwóch służbówkach, ukręciłem może z 200kkm tym. Jak ktoś nie jest fanem motoryzacji (tak, wiem, ciężko w to uwierzyć, ale za oknem jest świat w którym większość ludzi ma w nosie jaki ma silnik pod maską) to auto z tym motorem spełnia swoją rolę.

tapatalked

Napisano
  • Autor

Stoję wlasnie przed tym autem i mam przez Was mętlik w głowie:hehe: Silnik ma 185 tys, serwis w ASO, wymieniony rozrząd, sprzęgło i parę innych gadżetów.

Alternatywnie mam Citroena C3 1.4 HDi.

Jak żyć? ;]

Napisano

Wybrałbym jednak C3 :P 1.4TDI jest dramatycznym silnikiem a pracuje tak jakby miał zaraz wyskoczyć z karoserii, w skrócie kultura pracy go nie obowiązuje.

Napisano
37 minut temu, jerro napisał:

Stoję wlasnie przed tym autem i mam przez Was mętlik w głowie:hehe: Silnik ma 185 tys, serwis w ASO, wymieniony rozrząd, sprzęgło i parę innych gadżetów.

Alternatywnie mam Citroena C3 1.4 HDi.

Jak żyć? ;]

Brać C3 albo szukać dalej.

Napisano
46 minut temu, format napisał:

Co kto lubi, ja miałem ten silnik we dwóch służbówkach, ukręciłem może z 200kkm tym. Jak ktoś nie jest fanem motoryzacji (tak, wiem, ciężko w to uwierzyć, ale za oknem jest świat w którym większość ludzi ma w nosie jaki ma silnik pod maską) to auto z tym motorem spełnia swoją rolę.

tapatalked

Tak, ale pytanie padło na forum motoryzacyjnym, więc nie sądzę, by ktoś miał powiedzieć coś pozytywnego o tym silniku oprócz spalania. To już lepiej poszukać czegoś z SDI. 

Napisano
4 godziny temu, jerro napisał:

Generalnie auto ma być dla żony na dojazdy 60 km do pracy (40 km autostrady). Zależy mi wyłącznie na trwałości, kultura jest drugorzędna ;)

Głowa ją rozboli od tego klekotu.

Żony nie lubisz czy jak?

Na takie przeloty to kup coś nowego lub prawie nowego z gazem i wio.

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

Podobne spalanie da się ukręcić benzynowym UPem 1.0.

Ja bym na miejscu @jerro szedł w tę stronę - prosty, niedoładowany motor, a ceny UPa/citigo niższe, niż polówki.

Do tego tylko 5 cm mniejszy rozstaw osi, więc wnętrza porównywalne. :oki:

volkswagen-up-dane-techniczne-wymiary.jp

polo.jpg

Napisano
Tak, ale pytanie padło na forum motoryzacyjnym, więc nie sądzę, by ktoś miał powiedzieć coś pozytywnego o tym silniku oprócz spalania. To już lepiej poszukać czegoś z SDI. 
No tu się jednak zdecydowanie nie zgodzę. 1.4tdi jest znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu niż 1.9sdi.

tapatalked

Napisano
29 minut temu, format napisał:

No tu się jednak zdecydowanie nie zgodzę. 1.4tdi jest znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu niż 1.9sdi.

tapatalked

Kryterium - niezawodność. 

Napisano
  • Autor

1.4 HDi stoi już pod chałupą :)

Wielkie dzięki wszystkim za wsparcie i pomoc :piwko::piwko::piwko:

Tego mi trzeba było :)

Napisano
  • Autor

To teraz nie pozostaje mi nic innego jak iść na forum francowatych i spytać, jak żyć z tą dyskoteką na desce rozdzielczej, która uruchamia się przy włączaniu kierunkowskazów :hehe:

Napisano

1.4 hdi jest niezly, ale nie pali 3 litrów.

Może miec problemy z wyciekami paliwa z przelewów, zdarzają się też wytarte wałki rozrządu.

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 11:39, Luke16 napisał:

Wybrałbym jednak C3 :P 1.4TDI jest dramatycznym silnikiem a pracuje tak jakby miał zaraz wyskoczyć z karoserii, w skrócie kultura pracy go nie obowiązuje.

ale ma zaletę - w zimie sam otrzęsie całe auto z śniegu ... :D

Napisano
4 minuty temu, pawel_78 napisał:

ale ma zaletę - w zimie sam otrzęsie całe auto z śniegu ... :D

I plomby z zębów wylecą :hehe:

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 07:08, Maciej__ napisał:

Jechales tym?

Oj tam. Autoodśnieżanie w standardzie ma.

Dnia 27.01.2018 o 10:43, wladmar napisał:

Kiedyś zrobiłem trasę Fabią z tym silnikiem do Warszawy i z powrotem. Do tej pory mam tiki nerwowe, ten silnik to absolutnie mistrzostwo świata w kategorii "najgorszy wynalazek motoryzacyjny". Zdecydowanie odradzam. 

Ja tym jechałem z Wrocławia do Berlina i spowrotem... Roomsterem. Po betonach. Traumatyczne przeżycie. 

Napisano

Podobne spalanie da się ukręcić benzynowym UPem 1.0.
Ja bym na miejscu [mention=149782]jerro[/mention] szedł w tę stronę - prosty, niedoładowany motor, a ceny UPa/citigo niższe, niż polówki.
Do tego tylko 5 cm mniejszy rozstaw osi, więc wnętrza porównywalne. :oki:

Tylko Up ma 4 miejscs, a Polo 5.
Jeśli miałaby jeździć nim faktycznie tylko żona do pracy, to Up lepszy.
Napisano
10 minut temu, kudlaty_bytom napisał:

Tylko Up ma 4 miejscs, a Polo 5.
Jeśli miałaby jeździć nim faktycznie tylko żona do pracy, to Up lepszy.

@jerro nie pisał o dzieciach, więc może nie ma ich w ilości 3 sztuk. :phi:

2+2 UP spokojnie łyka. :oki:

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 11:07, wladmar napisał:

Ja 3 lata pałuje ten silnik w Fabii co ciekawe jeździ dalej. Jeszcze nie robiłem nic przy tym aucie po za sprawami normalnymi 

Napisano
4 minuty temu, michalkl1 napisał:

Ja 3 lata pałuje ten silnik w Fabii co ciekawe jeździ dalej. Jeszcze nie robiłem nic przy tym aucie po za sprawami normalnymi 

Jak można pałować 75 KM? ;]

Napisano

Nie wiem ile pali taka fabia. Ale Swift 1.2 jak 90 będzie jechać autostrada to będzie palił 5l. Będzie mniej wykluczony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
Witam [emoji4]
Generalnie proszę o opinie na temat tego silnika. [emoji4]
Kup zonie Aygo z lpg. Kolega takie kupil polisingowe za okolo 20tysi jak jezdzi jak szaleniec to pali niecale 6,5-7l lpg a jak jedzie jak dziadzia 5l lpg policz po ile jest lpg i czy sie oplaca a zrywnosc i cisza w aucie duzo lepsza niz w tdi.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Nie tylko można, ale wręcz trzeba! 

Napisano
3 minuty temu, Pyrekcb napisał:

A ja nie pałowałem mojego 1.4 16V 75 KM w Skodzie :nono: Skodą jeździłem powoli i dostojnie :phi:

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

A ja nie pałowałem mojego 1.4 16V 75 KM w Skodzie :nono: Skodą jeździłem powoli i dostojnie :phi:

No pisałeś, pisałeś - 30 km/h i piątka.... ;l

Napisano
1 minutę temu, Pyrekcb napisał:

Nie, nie, nie - wyraźnie zaznaczyłem, że to nie mój pogląd i nie moje metody :phi:

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

70KM :skromny: .

Nigdy nie pałowałeś koni :niebij:8] 

Mam na myśli dynamiczna jazdę i z reguły :but: w podłodze 

Napisano

O.... to o moim tesciu ;D
Napisano
Dnia 29.01.2018 o 21:48, kenickie napisał:

Ja tym jechałem z Wrocławia do Berlina i spowrotem... Roomsterem. Po betonach. Traumatyczne przeżycie. 

Czyli nierówności od płyt betonowych na "A"18 były równoważone przez nierównomierną pracę silnika... :)

Napisano
7 godzin temu, ArekMiz napisał:

Czyli nierówności od płyt betonowych na "A"18 były równoważone przez nierównomierną pracę silnika... :)

Taaak... wg właściciela siedzącego obok, antidotum na niemiłosierny wkur.., było utrzymywanie 3,5krpm na najwyższym biegu na tej drodze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.