Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dsg się zepsuło

Featured Replies

Napisano

No i stało sie. 54 kkm i zepsuło sie DSG. Obiecali, że przy najbliższym przeglądzie zajmą sie tym...;]

20180226_114109.jpg

Napisano
  • Autor
16 minut temu, rwIcIk napisał:

W Chevrolecie nie chcieli naprawiać ubytków sreberka ;]

Tuatj grubszy problem. Wszystkie we flocie nam się tak psują. Niektóre już przy 30 kkm. Ale skoda stanęła na wysokości zadania i bez gadania zaproponowali wymianęw trakcie przeglądu.;]

Napisano

Przełożyć obrączkę na lewą rekę i po problemie :)

Napisano
  • Autor
8 minut temu, kanu napisał:

Przełożyć obrączkę na lewą rekę i po problemie :)

Ty wiesz, że może masz rację.8]

7 minut temu, sherif napisał:

Dwumas poleciał ?

Na foto widać awarię.;]

Napisano
38 minut temu, Lupus napisał:

Ty wiesz, że może masz rację.8]

Na foto widać awarię.;]

ok myślałem że foto poglądowe ;).

Z plastikami w VAG tak bywa :(

Napisano

Mi własnie leje sie olej z mechatroniki DSG 7 :(

Napisano
Godzinę temu, Lupus napisał:

Tuatj grubszy problem. Wszystkie we flocie nam się tak psują. Niektóre już przy 30 kkm. Ale skoda stanęła na wysokości zadania i bez gadania zaproponowali wymianęw trakcie przeglądu.;]

W focusie na gwarancji wymienili również bez żadnego kłopotu ;]

Napisano
Mi własnie leje sie olej z mechatroniki DSG 7 [emoji20]
Słyszałem że DSG 6 są OK ale 7 już nie.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, electrofinger napisał:

Słyszałem że DSG 6 są OK ale 7 już nie.

Nie ma lepszej i gorszej. Każda ma swoje słabe strony.. tj każda wymagać będzie inwestycji wcześniej niż automat hydrauliczny. W DSG 6 (DQ250) może paść mechatronika która jest narażona z powodu zanieczyszczeń w oleju (scierajace się sprzęgła produkują znieczyszczenia), a w DSG 7 (DQ200) olej w skrzyni jest jeden, a w mechatronice drugi, więc nie ma tego zagrożenia, za to sprzęgła są delikatne i ostrej jazdy nie lubią, bo szybko się wtedy zużywają.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Vadero napisał:

Mi własnie leje sie olej z mechatroniki DSG 7 :(

Mi za to silnik bierze olej. 0,3 l na 10 kkm;]

Napisano

A mówią że Fiaty takie marne wykończenie mają ;)

U mnie dopiero przy około 220k to sreberko zaczęło schodzić ;)

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Nie ma lepszej i gorszej. Każda ma swoje słabe strony.. tj każda wymagać będzie inwestycji wcześniej niż automat hydrauliczny. W DSG 6 (DQ250) może paść mechatronika która jest narażona z powodu zanieczyszczeń w oleju (scierajace się sprzęgła produkują znieczyszczenia), a w DSG 7 (DQ200) olej w skrzyni jest jeden, a w mechatronice drugi, więc nie ma tego zagrożenia, za to sprzęgła są delikatne i ostrej jazdy nie lubią, bo szybko się wtedy zużywają.

Znajomy kumpla pracujący w wypożyczalni samochodów zarzekał się, że każde DSG mozna (czyt potrafi) zarżnąć podczas jednej jazdy 8]

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

W Hyundai-u wymienili gałkę na gwarancji przy 90000km.

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

W ASX wymienili gałkę bez dyskusji.

:ok:

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, sherif napisał:

Znajomy kumpla pracujący w wypożyczalni samochodów zarzekał się, że każde DSG mozna (czyt potrafi) zarżnąć podczas jednej jazdy 8]

W trakcie jazdy z D na R albo P wrzucić?;]

Napisano
35 minut temu, Tomrad napisał:

W Hyundai-u wymienili gałkę na gwarancji przy 90000km.

Dobrze wiedzieć, że u nich gwarancja działa :ok:;]

Chevrolet wycofywał się z rynku europejskiego i pod koniec już nie był skory do napraw :(

Napisano

W ASX wymienili gałkę bez dyskusji.
:ok:
W Audi nic nie trzeba wymieniać. :palacz:

Napisano
56 minut temu, electrofinger napisał:

W Audi nic nie trzeba wymieniać. :palacz:

A masz manual i kobietę z pierścionkami?

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

A masz manual i kobietę z pierścionkami?

Audi od dziadka z Niemiec tak ma 😁

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał:

Audi od dziadka z Niemiec tak ma 😁

Jak dziadek, to pewnie nie miał pierścionków!*

* chyba że biskup.

:hehe:

Napisano
No i stało sie. 54 kkm i zepsuło sie DSG. Obiecali, że przy najbliższym przeglądzie zajmą sie tym...;]

20180226_114109.jpg.45ca1bb79c05a6d6913be358a5ba6644.jpg
Który rok auta?

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, OZI napisał:

Który rok auta?

Wrzesień 2017 pierwsza rejestracja. 

Napisano
Wrzesień 2017 pierwsza rejestracja. 
Hmm, czyli się nie wiele zmieniło.

W którym biegu utkwilo?

Jaki silnik z tym?

Napisano
7 godzin temu, Lupus napisał:

W trakcie jazdy z D na R albo P wrzucić?;]

Chyba powinna być blokada, w zwyczajnym automacie tak się nie da.

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

Chyba powinna być blokada, w zwyczajnym automacie tak się nie da.

W DSG nie ma połączenia mechanicznego. Drążek jest jak joystick w komputerze, więc to nie powinno się udać.

Inna sprawa, że DSG nie lubi gdy wrzuca się wsteczny przed całkowitym zatrzymaniem, tj. jak się jeszcze samochód toczy - to akurat się da i to jest szkodliwe.  Momentalnie wsteczny bieg zapina i daje trochę momentu, żeby samochód pełzał do tyłu... no i w necie jest sporo opowieści że DSG pożyło krócej.

Napisano

Ciekawe przesiedziałem dziś trochę na VeeDud forum.

DQ200 pad jak padaly
DQ250 ditto

DQ380 padów zaraportowanych brak.

Która tam siedzi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

DQ380 padów zaraportowanych brak.

To chyba masz pierwszy:

Widzę, że jest stosowana m.in w S3 u kolegi DSG padła po tygodniu od zakupu (MY17). Prawie 3tyg naprawiali, poleciała dwumasa ..

Napisano
To chyba masz pierwszy:
Widzę, że jest stosowana m.in w S3 u kolegi DSG padła po tygodniu od zakupu (MY17). Prawie 3tyg naprawiali, poleciała dwumasa ..
Nowy?

Napisano
29 minut temu, OZI napisał:

Nowy?

Odebrany koniec listopada.

Napisano
Dnia 27.02.2018 o 09:32, Manx napisał:

W DSG nie ma połączenia mechanicznego. Drążek jest jak joystick w komputerze, więc to nie powinno się udać.

Inna sprawa, że DSG nie lubi gdy wrzuca się wsteczny przed całkowitym zatrzymaniem, tj. jak się jeszcze samochód toczy - to akurat się da i to jest szkodliwe.  Momentalnie wsteczny bieg zapina i daje trochę momentu, żeby samochód pełzał do tyłu... no i w necie jest sporo opowieści że DSG pożyło krócej.

Co z tego ze joystick :)

u mnie w SST nie wrzucisz żadnego biegu jak silnik nie chodzi. Tylko P i drążek ani drgnie. Właśnie sprawdzałem bo siedzę w aucie i na coś czekam ;)

82449DCF-7911-42AD-83FA-FB0BA7C2E6EA.jpeg

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

u mnie w SST nie wrzucisz żadnego biegu jak silnik nie chodzi. Tylko P i drążek ani drgnie. Właśnie sprawdzałem bo siedzę w aucie i na coś czekam ;)

U mnie nie odpali na innym ustawieniu niż P (czasem się dziwię, gdy nic się nie dzieje po przekręceniu kluczyka), a dźwignię można ruszyć awaryjnie z P dopiero po wciśnięciu specjalnej zapadki pod klapką.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Bo jest elektronicznie sterowana blokada mechaniczna.

U mnie jak silnik nie chodzi można przełączyć tylko na N. Jak po zatrzymaniu nie przerzucisz na P, to nie wyjmiesz kluczyka. Odpali chyba tylko na P.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Jak po zatrzymaniu nie przerzucisz na P, to nie wyjmiesz kluczyka. Odpali chyba tylko na P.

U mnie można zgasić w każdej pozycji i wyjąć kluczyk, ale potem nie można odpalić :hehe:

Napisano

U kumpla w pasku (tsi, 180KM) z 2017 właśnie padło. Zaczęło się od lekkich stuków, myśleli, że półoś. Po tygodniu w serwisie (!!!) stwierdzili, że skrzynia. Czas naprawy - 2 (!!!) tygodnie. Gdybym wyłożył z własnej kieszeni tyle na auto to chyba by mnie trafiło w takiej sytuacji... 

Napisano
31 minut temu, FrugOs napisał:

U kumpla w pasku (tsi, 180KM) z 2017 właśnie padło. Zaczęło się od lekkich stuków, myśleli, że półoś. Po tygodniu w serwisie (!!!) stwierdzili, że skrzynia. Czas naprawy - 2 (!!!) tygodnie. Gdybym wyłożył z własnej kieszeni tyle na auto to chyba by mnie trafiło w takiej sytuacji... 

Mnie by trafiło, ale jeśli bym te 2 tygodnie musiał zasuwać z buta, bo nie daliby zastępczego za darmo. Trafiłoby mnie też, jeśli bym często musiał odwiedzać serwis, bo to rozwala dzień

Napisano

Nie no, zastępczym przyjechali od razu, gdy zabierali auto do serwisu na diagnozę. Chodzi mi bardziej o to ile to trwa. Diagnoza tydzień? Naprawa dwa? Heh. 

Napisano
2 godziny temu, FrugOs napisał:

Nie no, zastępczym przyjechali od razu, gdy zabierali auto do serwisu na diagnozę. Chodzi mi bardziej o to ile to trwa. Diagnoza tydzień? Naprawa dwa? Heh. 

Diagnoza, wysłanie do akceptacji do centrali, sprowadzenie części, wymiana. Sama wymiana to na jednej zmianie podejrzewam. Papierologia pożre większość tego czasu.

Napisano
Dnia 26.02.2018 o 15:45, Manx napisał:

Przede wszystkim to dsg7 to taki manual, któremu wsadzono dwa sprzegla i robota do zmiany biegów - żeby ruszyc manualnie takim sorzęgłem w warsztacie, porzeba 1.2m pręt i dwóch ludzi a ten mechatronik macha tym przez to ze pracuje przy niemal 60atm. - a wszystko e obudowie z cienkiego aluminium... więc pęka. często pęka. moj przejechal 85kkm k podobno to niezly wynik - niektórzy po 30kkm wracają. jestem 4.2kpln lżejszy ;)

Napisano
4 minuty temu, Vadero napisał:

jestem 4.2kpln lżejszy ;)

To chyba i tak dobry wynik. Ja nawet nie chcę wiedzieć ile bym zapłacił za awarię dwusprzęgłówki w Mitsubishi :panic:

O ile wiem, to w Mitsubishi ta skrzynia też jest "papierowa" i też jest niemiecka ;]

Działa to dobrze jak działa. Ja bym wolał normalnego hydraulika tam i święty spokój.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał:

To chyba i tak dobry wynik. Ja nawet nie chcę wiedzieć ile bym zapłacił za awarię dwusprzęgłówki w Mitsubishi :panic:

O ile wiem, to w Mitsubishi ta skrzynia też jest "papierowa" i też jest niemiecka ;]

Działa to dobrze jak działa. Ja bym wolał normalnego hydraulika tam i święty spokój.

W Tucsonie klasycznego hydraulika dają tylko do najmocniejszego diesla 2.0 i droższych wersji.

Chcąc jeździć automatem za rozsądne pieniądze nie ma wyboru - zostaje 7DCT.

Napisano
W Tucsonie klasycznego hydraulika dają tylko do najmocniejszego diesla 2.0 i droższych wersji.
Chcąc jeździć automatem za rozsądne pieniądze nie ma wyboru - zostaje 7DCT.

Roznica jest jak narazie taką że Hyundai wymienia pady na gwarancji bez mówienia 'ten model tak Ja jak VeeDud mowil.
Pamietam jak mówiłem parę lat temu że DSG się sypią na potęgę to mnie co niektórzy na AK wysmiewali że mam vendeta przeciw 'Das Kaput Auto' a tu proszę w PL jednak też się psują [emoji16]

Napisano
Dnia 2.03.2018 o 21:17, rwIcIk napisał:

U mnie można zgasić w każdej pozycji i wyjąć kluczyk, ale potem nie można odpalić :hehe:

Zgasić zgaszę ale kluczyka już nie wyjmę. Poza tym gong tak daje po uszach, że od razu przerzucam na P :hehe:

Napisano
21 godzin temu, kravitz napisał:

Dokładnie tak samo myślę.

Ja do DSG byłem bardzo sceptyczny ze względu na informację o trwałośći i spory rekonesans zrobiłem, żeby się przekonać. Alternatywę miałem taką: mocniejszy silnik i automat, albo słabszy o 50 KM silnik w BMW i manual. W obu mi skrzynia nie podchodziła na początku - ręcznej już nie chciałem, a DSG się obawiałem. Wynik rekonesansu po necie był na korzyść DSG, więc wziąłem i mam nadzieję ż do 5 lat lub 150 kkm dotrwa bez inwestycji. Następny samochód na pewno bdzie z normalnym hydraulicznym automatem. DSG działa fajnie... ale równie fajnie działa automat hydrauliczny ZF 8HP w BMW, a problemy ma rzadziej.

Napisano
19 minut temu, Manx napisał:

Dokładnie tak samo myślę.

Ja do DSG byłem bardzo sceptyczny ze względu na informację o trwałośći i spory rekonesans zrobiłem, żeby się przekonać. Alternatywę miałem taką: mocniejszy silnik i automat, albo słabszy o 50 KM silnik w BMW i manual. W obu mi skrzynia nie podchodziła na początku - ręcznej już nie chciałem, a DSG się obawiałem. Wynik rekonesansu po necie był na korzyść DSG, więc wziąłem i mam nadzieję ż do 5 lat lub 150 kkm dotrwa bez inwestycji. Następny samochód na pewno bdzie z normalnym hydraulicznym automatem. DSG działa fajnie... ale równie fajnie działa automat hydrauliczny ZF 8HP w BMW, a problemy ma rzadziej.

W DSG mokrym musisz bardzo pilnowac zmian oleju. 

w automatach ZF od bmw masz zmiane oleju co 80kkm (bmw twierdzi ze oleju sie nie zmienia, ale ZF juz kaze zmieniac). W ZF zanim cos padnie to najpierw skrzynia zacznie lapac tryb awaryjny, dawac rozne oznaki dluuuugo przed padnięciem.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Vadero napisał:

W DSG mokrym musisz bardzo pilnowac zmian oleju. 

w automatach ZF od bmw masz zmiane oleju co 80kkm (bmw twierdzi ze oleju sie nie zmienia, ale ZF juz kaze zmieniac). W ZF zanim cos padnie to najpierw skrzynia zacznie lapac tryb awaryjny, dawac rozne oznaki dluuuugo przed padnięciem.

A w dsg co ile trzeba zmieniać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.