Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy crossover/SUV bez turbo do 80 kpln

Featured Replies

Napisano

Cześć,

teść szuka auta, zakup sierpień/wrzesień. Podobają mu się crossovery, nie uznaje silników z turbo, jak najprostszy motor. Max 80 kpln. Skrzynia manual, wymagań absolutnie brak. Auto robi ok 10 tyś rocznie max. Teraz jeździ Mitsubishi ASX z silnikiem 1.6, jest bardzo zadowolony, zero awarii przez 7 lat. 

Póki co najbliżej mu jest do Hondy H-RV, już obejrzana, będziemy oglądać Hyundaia Tucsona i Mazdę CX-3. Mi jest najbliżej do Mazdy, co tam jeszcze polecicie? Albo co z powyższych odrzucić i dlaczego?

edit: żadnych silników trzycylindrowych, warunek podstawowy

Edytowane przez bizz

Napisano
9 minut temu, bizz napisał:

Cześć,

teść szuka auta, zakup sierpień/wrzesień. Podobają mu się crossovery, nie uznaje silników z turbo, jak najprostszy motor. Max 80 kpln. Skrzynia manual, wymagań absolutnie brak. Auto robi ok 10 tyś rocznie max. Teraz jeździ Mitsubishi ASX z silnikiem 1.6, jest bardzo zadowolony, zero awarii przez 7 lat. 

Póki co najbliżej mu jest do Hondy H-RV, już obejrzana, będziemy oglądać Hyundaia Tucsona i Mazdę CX-3. Mi jest najbliżej do Mazdy, co tam jeszcze polecicie? Albo co z powyższych odrzucić i dlaczego?

Suzuki Vitara?

Za tą cenę będzie nawet 4x4, a z jakimś rabatem, może i z AT.

Napisano

Vitara

Sx4

C3 Aircros

Stonic

Sportage 

Crosland

2008

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kravitz napisał:

Suzuki Vitara?

Za tą cenę będzie nawet 4x4, a z jakimś rabatem, może i z AT.

Absolutnie nie chce 4x4 a tym bardziej automatu. Auto ma być max proste. Automat dla teścia to lot w kosmos. w ASX przycisk tempomatu nie został NIGDY włączony. Nikogo za kierownicę nie wpuszcza a sam "nie widzi potrzeby".

Napisano

Tucson 1,6 - ale do 80 kzł będzie ciężko, choć dają już rabaty :ok:

Wersje promocyjne z okazji mistrzostw świata w piłce nożnej

http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Tucson_2018_GO.pdf

Ale i zwykła wersja Comfort powinna mu wystarczyć. Ale wydać trzeba raczej bliżej 90 kzł.

Niech się przejedzie po salonach i pomaca :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Tucson 1,6 - ale do 80 kzł będzie ciężko, choć dają już rabaty :ok:

Wersje promocyjne z okazji mistrzostw świata w piłce nożnej

http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Tucson_2018_GO.pdf

Ale i zwykła wersja Comfort powinna mu wystarczyć. Ale wydać trzeba raczej bliżej 90 kzł.

Właśnie widzę, że zwykła Comfort jest za 76 kpln. Dorzucą zimówki gratis i będzie zadowolony.

Napisano
18 minut temu, sdss napisał:

Sx4

SX4 to S-Cross i ma 1.0 i 1.4, wszystkie z turbinami. Bez turbo jest 1.6 w Vitarze. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Z 17 r. jeszcze mają?

Według strony tak. Generalnie teść chciał nowego Eclipsa, ale wygadał się przy kolacji ile kosztuje i teściowa dała szlaban:hehe:

10 minut wcześniej teściowa usiłowała przekonać teścia, żeby zmienił ogrzewanie z ekogroszku na gaz/prąd, cokolwiek czystego w obsłudze, to jej wyliczył koszty zmiany na 15 koła i stwierdził że tyle nie da. A chwilę później pochwalił się chęcią zakupu Eclipsa. 40 lat małżeństwa i zero instynktu samozachowawczego:hehe:

Napisano

Jest jeszcze Fiat 500 x. 1.6 e torq,tylko ze to takie bardziej kobiece auto;l

Napisano
14 minut temu, darekpdkp napisał:

Renegade.

Vitara 1.6 4x4 wydaje się dobrym pomysłem.

Eclips ma turbo.

Edytowane przez sdss

Napisano

Za 80 klocków to bedzie nowy Duster 1,6 na wypasie

Napisano
22 minuty temu, robciolas napisał:

Za 80 klocków to bedzie nowy Duster 1,6 na wypasie

"Wypas" w przypadku Dustera to klima i elektryczne szyby? Zobacz wyposażenie np. Vitary za tyle i porównaj. 

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał:

Absolutnie nie chce 4x4 a tym bardziej automatu. Auto ma być max proste. Automat dla teścia to lot w kosmos. w ASX przycisk tempomatu nie został NIGDY włączony. Nikogo za kierownicę nie wpuszcza a sam "nie widzi potrzeby".

Oznacza to tylko tyle, że bez 4x4 i automatu taka Vitara będzie jeszcze tańsza ;)

Napisano

Brac Vitare poki sa po FL juz nie bedzie 1.6. Mozna jeszcze rozwazyc Tucsona albo Kile ale one ciezsze i wolniejsze.

Napisano

Renegate będzie optymalny. :oki:

4x2, silnik 1,6 bez turbo, skrzynia manualna. 

Fajnie mi się tym autem jeździło, nie licząc szybkiej jazdy autostradowej. 

Napisano

Czy jeździł honda hrv? 

Silnik to  porażka, przy 3000obr już wyje jak sie da mocniej gazu... Chciałem to auto kupic, ale po przejechaniu paru km mi sie odwidzialo... O miejscu z tylu juz nie wspominam, ja głową o podufitke wadzilem (wersja ze szklanym dachem) 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, sdss napisał:

Renegade.

Vitara 1.6 4x4 wydaje się dobrym pomysłem.

Eclips ma turbo.

Wiem, tutaj bardziej chodziło żeby to nie były trzy cylindry z turbo, tylko jakiś "tradycyjny" silnik.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Pado napisał:

Czy jeździł honda hrv? 

Silnik to  porażka, przy 3000obr już wyje jak sie da mocniej gazu... Chciałem to auto kupic, ale po przejechaniu paru km mi sie odwidzialo... O miejscu z tylu juz nie wspominam, ja głową o podufitke wadzilem (wersja ze szklanym dachem) 

Jeździł. Obstawiam że ASX miał trzy tysiące obrotów ze dwa razy w życiu. Teść jeździ sam, czasem odbiera wnuka z przedszkola. Siedział w środku i mu pasowało.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, chojny napisał:

Podrzucę temat, w ogóle nie przyszedł nam do głowy, dzięki.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, gondoljerzy napisał:

Ja bym do wymienionych wyżej propozycji dodał Ssang Yong XLV.

Ja bym kupił, ale treść Ssang Yonga nie kupi, Daci też nie, uprzedzenia takie.

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał:

Wiem, tutaj bardziej chodziło żeby to nie były trzy cylindry z turbo, tylko jakiś "tradycyjny" silnik.

Vitara właśnie ma wolnossący, bardzo trwały, produkowany chyba od 20 lat, tradycyjny 1.6. Jeszcze ma. 

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Ja bym kupił, ale treść Ssang Yonga nie kupi, Daci też nie, uprzedzenia takie.

I ma rację. Dacia to Dacia, zaś ten Ssang to egzotyka, cholera wie jak z dostępnością części, serwisem. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, wladmar napisał:

I ma rację. Dacia to Dacia, zaś ten Ssang to egzotyka, cholera wie jak z dostępnością części, serwisem. 

Ssang jest super, jestem blisko z salonem w Katowicach. Mało awaryjne, tanie, dobrze zrobione. XLV bym brał bez zastanowienia.

Gorzej z odsprzedażą, ASX kosztował 76 kpln w 2011 roku, teraz jak poszła informacja że sprzedajemy to normalnie licytacja wśród znajomych. Obstawiam że za 45 pójdzie. Kosmos jak dla mnie.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

Gorzej z odsprzedażą, ASX kosztował 76 kpln w 2011 roku, teraz jak poszła informacja że sprzedajemy to normalnie licytacja wśród znajomych. Obstawiam że za 45 pójdzie. Kosmos jak dla mnie.

Patrzyliśmy w tym roku na ASXa to jaki potencjalny zamiennik dla Grand Vitary. Jak na popularny samochód nieźle trzyma wartość. Oferta z salonu na nówkę była 69k. Na rynku używanych (tylko krajowe) taki sam roczny, kosztował podobnie albo więcej. Dwuletni kosztował 2-3 k mniej. 5 latek ok 50k. Nieźle się to trzyma :ok:

Napisano
10 godzin temu, bizz napisał:

Podrzucę temat, w ogóle nie przyszedł nam do głowy, dzięki.

Jest jeszcze mój ulubieniec ale dla rodziców to może być zbyt wiele. 

Nissan Juke :oki:

Jeep powinien im przypasować, to zaskakująco pojemne i dojrzałe auto. 

Napisano
Cześć,

Outlander

wysłane z tel.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Outlander

wysłane z tel.

Za 80k nie kupi. Zresztą bez sensu zamieniać ASXa na Outlandera. Ja bym mimo wszystko celował w Eclipse Crossa. 

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Za 80k nie kupi. Zresztą bez sensu zamieniać ASXa na Outlandera. Ja bym mimo wszystko celował w Eclipse Crossa. 

Nie w tym budżecie. Eclipse jest tańszy od Outlandera, ale droższy od ASX. Za 80 kzł nawet nie ma co patrzeć na Eclipse. 

Napisano

Na oto Moto wisi wyprzrdaz rocznika za 84

wysłane z tel.

Napisano

Takie głupie pytanie: a nie brali po uwagę....ASX- skoro się sprawdził i problemem jest tylko to że "stary"...?

...

Napisano
Dnia 11.03.2018 o 15:03, darekpdkp napisał:

Bardzo brawurowa teoria :) Ciekawe dlaczego więcej facetów w tym aucie widać? Kobiece to jest małe 500.

Napisano
Dnia 11.03.2018 o 19:58, chojny napisał:

Tylko, że to FIAT ;l Należy zauważyć, że silnik 1.6 nie jest konstrukcją FIAT-a niestety (zmodyfikowany brazylijski Tritec). Silnik 1.6 w 500X i Renegade najwyżej do miasta się nadaje. Optymalny to 1.4 MultiAir Turbo 140KM.

Edytowane przez krowka

Napisano
Dnia 12.03.2018 o 08:06, chojny napisał:

Jeep powinien im przypasować, to zaskakująco pojemne i dojrzałe auto.

Dojrzałe? Raptem od 2015 roku na rynku, tak jak i techniczny bliźniak 500X :hehe:

Napisano
56 minut temu, krowka napisał:

Bardzo brawurowa teoria :) Ciekawe dlaczego więcej facetów w tym aucie widać? Kobiece to jest małe 500.

Czyżbyś miał jakiś problem, że dużo Pań jeździ takim samochodem jaki Ty masz? Czyni to go gorszym w Twoim odbiorze?

Jakkolwiek w Warszawie to rzadko spotykany model, to zarówno za kierownicą 500X jak i 500L zazwyczaj widuję Panie :hmm:

Napisano

Ja dziś pomacałem Ecosporta, ciekawy pojazd 😎

Napisano
3 godziny temu, Manx napisał:

Czyżbyś miał jakiś problem, że dużo Pań jeździ takim samochodem jaki Ty masz? Czyni to go gorszym w Twoim odbiorze?

Jakkolwiek w Warszawie to rzadko spotykany model, to zarówno za kierownicą 500X jak i 500L zazwyczaj widuję Panie :hmm:

Nie mam żadnego problemu, że dużo niewiast nim jeździ. W moim odbiorze gorszym go nie czyni - po prostu osobiście babskiego auta w nim nie widzę. W Toruniu też mało ich jest, w przeciwieństwie do Renków, ale w 500L/X więcej facetów tu jeździ ;)

Napisano
4 godziny temu, krowka napisał:

Dla mnie to auto jest takie troche kobiece,co nie znaczy ze nie moze jezdzic nim facet ,sam czasami jezdze 500  zony ;l

Napisano
13 godzin temu, krowka napisał:

Bo na ogół to pracownicy dealera po godzinach ;]

Napisano
Dnia 11.03.2018 o 13:05, bizz napisał:

Cześć,

Może Renault Juke? ;] Beznadziejne są te silniki atmosferyczne 1.6, ale jak ktoś ma awersje do turbo - niech cierpi ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.