Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Realne spalanie ford 1.6 eb

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Szukam nowego (uzywanego) samochodu dla siebie. Na ta chwile na oku mam focusa kombi 2014 1.6 ecoboost, 150KM.

Zastanawiam sie ile to bedzie palilo w ruchu podmiejskim, 8litrow, czy blizej 10? Szwagier ma podona foke i jego podobno pali okolo 7 z tym ze on raczej same trasy, kumpel po miescie bez korkow ma max 8.

Dla porownania obecna foka 2.0 lpg pali 11l gazu.

Napisano

też obstawiam 8 przy normalnej jeździe ( o ile  uda ci się hamować,  bo zakusy to będą na pewno) 

Napisano

Nie znam akurat tego silnika, ale znając inne współczesne turbobenzyny o podobnej mocy  i biorąc pod uwagę, że to kompakt, w ruchu podmiejskim pewnie 5-6, przy większych korkach 7. 

Napisano

Obstawiam 9

Napisano
  • Autor

A 1.6 ecoboost180KM? Duza bedzie roznica w spalaniu??
Roznica w silnikach to sam program czy cos wiecej??

Napisano

Mam Mondeo 1.5EB. Zrobiłem nim niewiele kkm, ale coś mogę powiedzieć o spalaniu. Weź pod uwagę różnicę w wadze i to że silnik 1.5 jest teoretycznie poprawiony ... w rozumieniu oszczędniejszy. Ten silnik ma ogromną rozpiętość w wynikach spalania i jedynie styl jazdy zdefiniuje faktyczną konsumpcję, bo można uzyskać 6L/100km i 13L/100km bez większego starania się. Dla mnie pali zachwycająco mało w trasie i niestety sporo w mieście. Na ten moment jazda raczej dynamiczna, bo samochód mam od 3-mcy - można pewnie z tego spalania coś urwać (szczególnie w mieście). Podam ci kilka "przypadków użycia", ale są  - wnioski wyciągnij sam:

- zakorkowane miasto / raczej dynamicznie - 11-13

- miasto / jazda z ruchem - 10-11

- autostrada, utrzymywanie ok 160km/h - 8.7 (często powtarzalny wynik)

- autostrada, 140-160km/h - 8.0 - 8.5

- ekspresówka, delikatnie ok 120-140km/h - 7.2 - 7.8  (chociaż żona wykręciła kiedyś 9,5 jadąc łódź-wrocław pod wiatr)

- międzymiastowe, delikatnie 90-110km/h - 6.5 - 6.8

spalanie z ok 2kkm mam 8.5 (ok 70% trasy, 30% miasto) - samochód zawsze załadowany (2 osoby, dziecko, pełny bagażnik gratów - torby, wózek). Jadąc eko-międzymiastowe to myślę, że ok 6.0 jest do zrobienia.

Edytowane przez Azbest

Napisano
2 minuty temu, franas85 napisał:

A 1.6 ecoboost180KM? Duza bedzie roznica w spalaniu??
Roznica w silnikach to sam program czy cos wiecej??

Te warianty mocy różnią się raczej "górą" .. więc jeśli będziesz jeździł do tych 3,5krpm, to raczej nie będzie różnicy w spalaniu ... i w mocy.

Napisano

7-11 przy spokojnej jeździe

Napisano

1.6 ecoboost nie jest super oszczędnym silnikiem. Daleko mu pod tym wzfledem do 1.4 tsi. Zerknij sobie na mój test- trasa 6-7. Miasto bez korków ponad 8.

Napisano
7 godzin temu, franas85 napisał:

Witajcie,

Szukam nowego (uzywanego) samochodu dla siebie. Na ta chwile na oku mam focusa kombi 2014 1.6 ecoboost, 150KM.

Zastanawiam sie ile to bedzie palilo w ruchu podmiejskim, 8litrow, czy blizej 10? Szwagier ma podona foke i jego podobno pali okolo 7 z tym ze on raczej same trasy, kumpel po miescie bez korkow ma max 8.

Moja stara foka 1,6 100 KM z 2009r pali na letnich 8L/100 Km,po mieście, praca -dom ,średni ruch .Tez mysle nad tym autem i przy mojej normalnej ,przepisowej jeżdzie +-10km/h  spali max 10l.

Kolega Azbest jeżdzi dość energicznie, więc pali ciut więcej ,wszystko zalezy od twojej nogi..

Wejdz na FB i wpisz 

Edytowane przez arek_m

Napisano

W moim wypadku jazda po małym mieście dała wynik 7,5 l/100km. Głównie po mieście. Ale ja jak i moja żona mamy raczej delikatną nogę.

Napisano
11 godzin temu, arek_m napisał:

Moja stara foka 1,6 100 KM z 2009r pali na letnich 8L/100 Km,po mieście, praca -dom ,średni ruch .Tez mysle nad tym autem i przy mojej normalnej ,przepisowej jeżdzie +-10km/h  spali max 10l.

Kolega Azbest jeżdzi dość energicznie, więc pali ciut więcej ,wszystko zalezy od twojej nogi..

Wejdz na FB i wpisz 

Mój służbowy Focus 1,6i pali 7,5/100 (jazda dom - praca - dom, czyli kawałek Warszawy, S8, A2, Grodzisk Maz.)

Napisano
18 godzin temu, franas85 napisał:

Witajcie,

wystarczy spojrzeć tutaj:

https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/17-Ford/148-Focus.html?fueltype=2&constyear_s=2014&constyear_e=2016&power_s=150&power_e=150&powerunit=2

Same realne spalania. Średnie od 6 do 10.5 litra, czyli normalnie jak na turbobenzynę

Napisano

Mam fokę służbową z 1,6 ale bez turbo i po mieście pali mi ok 9 litrów. Czasem jest to 8,5 czasem 9,5l. Ale już w trasie potrafi zejść do 6,2 - mój rekord ale z prędkościami do 115 km/h.

Jadąc normalnie spalanie wychodzi coś koło 7,5. 

EB będzie palił troszkę mniej ale to już zależy od Twojej prawej nogi. Czy jazda jak kapelusz czy na herflika (Herr Flick z gestapo)

Edytowane przez volkov

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎05‎-‎06 o 15:42, bielaPL napisał:

Obstawiam 9

Tyle Galaxy nie pali ;) 

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi. Foka jednak nie kupiona, komis okazal sie mega walkiem, umowa na niemca, ksiazka prowadzona 1 rok, i same auta do 100000 przebiegu, niezaleznie od rocznika.

Napisano
41 minut temu, Jarek_JD napisał:

Tyle Galaxy nie pali ;) 

To ciekawe 2.0TDCI pali 8.5-9.5l w mieście.

Napisano

@franas85 

18 godzin temu, AstraC napisał:

To ciekawe 2.0TDCI pali 8.5-9.5l w mieście.

Chodziło o ruch "podmiejski" ;)

Galaxy w mieście pali 10-11

Edytowane przez Jarek_JD

Napisano
Dnia ‎06‎.‎05‎.‎2018 o 15:42, bielaPL napisał:

Obstawiam 9

Żeby nie być gołosłownym, w załączniku zdjęcie, jazda głównie po mieście, tak z 90%. Jeżdżę dynamicznie.

Ten silnik jest bardzo oszczędny przy jeździe po mieście i poza miastem z prędkościami do 100km/h.

Ze wzrostem prędkości spalanie znacząco rośnie. Np. jazda autostradą z prędkością 150km/h skutkuje średnim spalaniem ok. 11l/100km 

Galaxy_spalanie.jpg

Napisano

Kumpel ma fokę z 2,0 EB 280KM czy jakoś tak... Pytać?

...

Napisano
51 minut temu, Fili_P napisał:

Kumpel ma fokę z 2,0 EB 280KM czy jakoś tak... Pytać?

...

Na podstawie 2.0EB 280KM poda spalanie 1,6EB 150KM, no to pewnie, że pytac:ok:

Napisano
Na podstawie 2.0EB 280KM poda spalanie 1,6EB 150KM, no to pewnie, że pytac:ok:
Czemu miał służyć ten sarkazm?
Kumpel nie poda spalania 1,6 na podstawie 2,0... -vzyz to nie logiczne?
Ale może autor wątku chce wiedzieć gdzie jest sufit sufitu i sobie interpolowac "w dół"...

...

Napisano
4 minuty temu, Fili_P napisał:

Ale może autor wątku chce wiedzieć gdzie jest sufit sufitu i sobie interpolowac "w dół"...

...

Jak można se coś interpolowac w dół jak się wyraziles, nie mając żadnej reguły do takiego przeliczenia?

Poza tym dla każdego sufit sufitu też jest inny.

Ty chyba masz insignie, ja Ci napiszę że moja 1,4T ma sufit sufitu w okolicach 40l/100, a średnio 9 w trasie i 11-12 w mieście. Jak interpolujesz moje spalanie np. na np. 2,8T nie mając pojęcia ile to naprawdę moze palic?

Napisano
  • Autor

...

Domyslam sie ze 2.0 EB to nie jest silnik który wybiera zwykly zjadacz chleba. Tym bardziej ze jesli kogos stac na takie auto to i jego spalanie nie ma wiekszego znaczenia.
Wróżę ze emerycko 10, normalnie 14, a dynamicznie po miescie to kolo 20l/100km. Zgadlem??,[emoji2]
Napisano
1 godzinę temu, Fili_P napisał:

...

Jak jeden punkt zaczepienia to prędzej ekstrapolować. No chyba, że przyjmie iż 0ccm EB pali 0 ;)

Napisano
12 godzin temu, franas85 napisał:

Domyslam sie ze 2.0 EB to nie jest silnik który wybiera zwykly zjadacz chleba. Tym bardziej ze jesli kogos stac na takie auto to i jego spalanie nie ma wiekszego znaczenia.
Wróżę ze emerycko 10, normalnie 14, a dynamicznie po miescie to kolo 20l/100km. Zgadlem??,emoji2.png

Bo ja wiem, kupiłem 1.5EB, jakby było w C-MAX 2.0EB to bym wziął 2.0EB. I wcale nie korzystał z możliwości na codzień, ot lubie mieć zapas pod butem.

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

Bo ja wiem, kupiłem 1.5EB, jakby było w C-MAX 2.0EB to bym wziął 2.0EB. I wcale nie korzystał z możliwości na codzień, ot lubie mieć zapas pod butem.

Wszystko kwestia tego, ile trzeba za ten zapas doplacic....

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Wszystko kwestia tego, ile trzeba za ten zapas doplacic....

Oczywiście, dlatego mam Trenda 1.5EB, a nie 1.6 Titanium. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.