Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2018 Suzuki Jimny już na statkach do EU płynie...

Featured Replies

Napisano

Ciekawe jak Suzuki to zrobiło, ze tak długo w tajemnicy utrzymali...

Płace pełne...

0275db55a7f4a09f9d3fbdfd1cc7e724.jpg

8815526fd35db3c5278650eaa6b03ec7.jpg

Statek zapakowany już do Oz 🇦[emoji1255][emoji1255]🇺chyba EU [emoji1099][emoji1099][emoji1099]tez

c82decb71a75d83ec5e9cd61e6265c59.jpg

Ostatni, prawdziwy malutki 4x4...

EU podobno dostaje 1.0l 3 cyl silnik z manual ...

26ddf127ae5470630d288d6c29069be4.jpg

854879716807762c6d0c6ff4ef5461f5.jpg

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano
  • Autor
Jak w tajemnicy jak już 9 miesięcy temu trąbili że będzie nowy
https://autokult.pl/30042,nastepca-suzuki-jimny-bedzie-prawdziwa-terenowka-bez-zadnej-konkurencji

Specs, pix premiera - tego oficjalnie nie ma. Czyli produkują auto o którym nic potwierdzonego nie wiadomo i którego noe ma w sprzedaży...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano

Zdjecie placu wyglada jak z lat 70 tych :)

Ale lubie Suzaka. Moja :piekna: sobie kupila Swifta Sport. Fajne proste, nieprzekombinowane wozidlo.

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
Zdjecie placu wyglada jak z lat 70 tych [emoji4]

Ale lubie Suzaka. Moja :piekna: sobie kupila Swifta Sport. Fajne proste, nieprzekombinowane wozidlo.

Mnie to trochę G Wagen przypomina ...

Premiera na Tokyo Motor Show -10/2018

Napisano

To jest kawal fajnego auta w teren mowie o obecnym modelu. Jak dopracowali prowadzenie na asfalcie to nowy model odniesie sukces.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Jak dopracowali prowadzenie na asfalcie to nowy model odniesie sukces.

Nie da się pogodzić jednego z drugim. Albo mamy prawdziwe auto terenowe, albo jedzie dobrze po asfalcie. 

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał:

Nie da się pogodzić jednego z drugim. Albo mamy prawdziwe auto terenowe, albo jedzie dobrze po asfalcie. 

W takim Discovery całkiem fajnie jedzie się po asfalcie:oki:

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał:

też mam nadzieję że nie sknocili tego modelu idąc w kierunku SUV, ale mają taką gamę 4x4 że raczej nie powinni wpaść na taki głupi pomysł

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

który model?

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

Ale zdecydowanie gorzej poza asfaltem. 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

też mam nadzieję że nie sknocili tego modelu idąc w kierunku SUV, ale mają taką gamę 4x4 że raczej nie powinni wpaść na taki głupi pomysł

Nie powinni. Mają crossovera w klasie B, mają SUVa w klasie C... Jimny ma pozostać tym czym jest - rasowym terenowym autem. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Ale zdecydowanie gorzej poza asfaltem. 

Czyli nigdy nie jechałeś Discovery poza asfaltem:hehe:

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

który model?

Ja jechałem  2.

Napisano
  • Autor
Tylko jak Disco w ogole jezdzi... bo wiekszosc czadu to u dealera siedzi kaput... [emoji849]

Obecna generacja jest tragedia....

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
1 minutę temu, OZI napisał:

Tylko jak Disco w ogole jezdzi... bo wiekszosc czadu to u dealera siedzi kaput... emoji849.png

Obecna generacja jest tragedia....

Sent from my Samshiite Note8

Very british:jem:

Napisano
4 godziny temu, wladmar napisał:

Da sie :phi: Jednak obecne Jimmi to juz stary model wiec wiek robi swoje.

Napisano
22 godziny temu, wlad napisał:

No sorry, Disco w terenie objezdza wszystko lacznie z Jimnym :phi:

Napisano
24 minuty temu, czacha napisał:

Ja to wiem:oki: To wladmar ma wątpliwości;]

Napisano
Dnia 01/06/2018 o 10:18, wujekcybul napisał:

To jest kawal fajnego auta w teren mowie o obecnym modelu. Jak dopracowali prowadzenie na asfalcie to nowy model odniesie sukces.

To i tak odniesie sukces :) . Dla tych, którzy kupują Jimny ze wzgledu na zdolności terenowe, bo potrzebują jeździć w terenie (np. leśnicy, budowlańcy, geodeci) słabe prowadzenie na asfalcie, to że podskakuje na poprzecznych nierównościach, ledwo spowalnia zamiast hamować, w środku jest głośno nie przeszkadza (na godnych tego modelu oponach i tak jest głośno). Te minusy odstraszają lanserów, którzy kupują "terenówki" do jazdy po mieście. W terenie te widoczne na asfalcie wady są niedostrzegalne.

Jedyne co mi naprawdę przeszkadzało w obecnym to silnik (benzynowy 1.3 wolnossący), któremu brakowało elastyczności i przy wyprzedzaniu i przy jeździe przez gruntówki w górach.  Ten 1.0 boosterjet może być fajnym rozwiązaniem tego problemu :ok:

W póki co jeszcze obecnym Jimny jest sporo z Samuraia z lat 80 ;) 

Napisano

wolałbym Nivke ;]

jechałem parę razy starym Jimny i jedzie się znacznie gorzej niż Nivą, co było dla mnie sporym zaskoczeniem ;]

w sumie powyżej 80km/h prowadzi się jak UAZ jeśli chodzi o precyzję ;] nie wiem jak oni to osiągneli ;]

Napisano
5 minut temu, Manx napisał:

Te minusy odstraszają lanserów, którzy kupują "terenówki" do jazdy po mieście. 

Koleżanka kupiła do jazdy po mieście. I była bardzo zadowolona co wywoływało ogólne zdziwienie. Ale jak tłumaczyła - jest mały więc wszędzie zaparkuje. Wjedzie na każdy krawężnik. W mieście się jeździ wolno (a zwykle stoi w korkach) więc hałas nie przeszkadza. Także fajne, miejskie auto  :)

Napisano
4 minuty temu, koNik napisał:

jechałem parę razy starym Jimny i jedzie się znacznie gorzej niż Nivą, co było dla mnie sporym zaskoczeniem ;]

Patrząc na konstrukcje jednego i drugiego to raczej nie powinno Cię zdziwić. Nivka to fajne auto ale raz że jest słaby dostęp do części a dwa że jest jednak dosyć awaryjna. No i mało warsztatów to ogarnia. Problem jak z każdą egzotyką.

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał:

Patrząc na konstrukcje jednego i drugiego to raczej nie powinno Cię zdziwić. Nivka to fajne auto ale raz że jest słaby dostęp do części a dwa że jest jednak dosyć awaryjna. No i mało warsztatów to ogarnia. Problem jak z każdą egzotyką.

yyy?

psują się głównie pierdoły - łamie deska, urywają klamki i tego typu bzdety. Mechanicznie jest ok a naprawy są śmiesznie tanie i dostęp do części prosty i łatwy i tani. W dodatku teraz czasy się zmieniły i można bez problemu kupować części Lemfordera/TRW czy ATE do Nivy. Wiadomo że jak ktoś naprawia Nivę fenoxem za 15zł z Ukrainy to można to robić co tydzień no ale ;]

Napisano
49 minut temu, koNik napisał:

psują się głównie pierdoły - łamie deska, urywają klamki i tego typu bzdety. Mechanicznie jest ok a naprawy są śmiesznie tanie i dostęp do części prosty i łatwy i tani.

Miałem dwa takie samochody - Favoritkę i Lagunę. Części były łatwo dostępne i tanie ale dużo ich było potrzeba  :)

Jak podjedziesz z Niwą do większości warsztatów to Ci pokażą drzewo. Niestety. W Krk nie jest źle bo ASO jest gdzieś pod miastem ale już z takiej Wawy mają kawałek.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Miałem dwa takie samochody - Favoritkę i Lagunę. Części były łatwo dostępne i tanie ale dużo ich było potrzeba  :)

Jak podjedziesz z Niwą do większości warsztatów to Ci pokażą drzewo. Niestety. W Krk nie jest źle bo ASO jest gdzieś pod miastem ale już z takiej Wawy mają kawałek.

W Krakowie znam w zasadzie 3 serwisy które się specjalizują w Nivie i nie są to kazki ze stodoły. W Wawie też jest ASO o ile sie nie myle. Nivą Ci pokażą drzewo? z jakiego powodu? przecież to proste jak sikanie auto, zdażało mi się w dawnych latach Wołgę serwisować w nieznajomych warsztatach i nikt mi jakoś drzewa nie pokazał (hamulce, jakies tematy przy tylnym moście). To chyba zależy gdzie się pojedzie. Poza tym Jimnyego też pewnie wszędzie nie zrobią tak od ręki więc... Zresztą coś mi mówi że NIV jest więcej na rynku niż Jimnych u nas więc nie wiem co jest bardziej egzotyczne ;]

Napisano
Dnia 2.06.2018 o 09:43, czacha napisał:

Ten Disco?

2018-Land-Rover-DIscovery-Sport-.jpg

Czy może ten?

maxresdefault.jpg

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał:

To chyba zależy gdzie się pojedzie. Poza tym Jimnyego też pewnie wszędzie nie zrobią tak od ręki więc... Zresztą coś mi mówi że NIV jest więcej na rynku niż Jimnych u nas więc nie wiem co jest bardziej egzotyczne ;]

W PL? W samym Krk są 3 ASO Suzuki  :)

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Koleżanka kupiła do jazdy po mieście. I była bardzo zadowolona co wywoływało ogólne zdziwienie. Ale jak tłumaczyła - jest mały więc wszędzie zaparkuje. Wjedzie na każdy krawężnik. W mieście się jeździ wolno (a zwykle stoi w korkach) więc hałas nie przeszkadza. Także fajne, miejskie auto  :)

Ot, i tajemnica sukcesu małych crossoverów.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

W PL? W samym Krk są 3 ASO Suzuki  :)

Aso. Ze swoimi cenami. A niezależne warsztaty to rozumiem każdy naprawi takie Jimny ;]

Napisano
12 minut temu, koNik napisał:

Aso. Ze swoimi cenami. A niezależne warsztaty to rozumiem każdy naprawi takie Jimny ;]

Jest równie prosty jak Niva więc pewnie tak. Z wyjątkiem może tych co tylko stare VW naprawiają ;] Co do ASO i cen - kolega postanowił przyoszczędzić i wyczyścił sobie klime w Kii. Jakąś pianką.Tak skutecznie że coś popalił. Żaden warsztat nie chciał się podjąć naprawy poza ASO. Kazali mu sobie znaleźć płytkę na szrocie (bo u nich kosztuje furmankę pieniędzy). Znalazł u złomiarza za 20 zł, ASO poczyściło, podłączyło i posprawdzało. Zważywszy że rozbierania i pracy było całkiem sporo co cena 500 zł nawet jak na ASO i na to że nie miał za bardzo wyjścia nie jest szczególnie wygórowana. Także różnie bywa. A mając egzotyka w takiej sytuacji jesteś w zasadzie w czarnej wiesz czym :) 

No chyba że sobie sam naprawisz ale jednak nie każdy to potrafi.

Aczkolwiek oglądam i widzę że z dostępnością serwisu Łady jest faktycznie dużo lepiej niż parę lat temu.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
  • Autor

Nie do końca.

FJ, Wrangler, Prado, 4runner, 4tuner...

Etc.

Możesz iść albo w jedna albo w druga, modyfikacji jest setki jak nie tysiące, rynek jest ogromny.

Czyli masz generalnie dość komfortowe warunki na asfalcie i dość dobre w terenie. Reszta to jak twój portfel i zachcianka to zniesie w która stronę chcesz iść..

Byłem na weekend się w błocie pobawić u mnie na wsi -100km od domu, na tracks ruch większy niż na asfalcie - z 100-200 4WD, motorów z 2x tyle...

daf8bd57dab5bc7ffc6f9fcc51e09d85.jpg

81551c892d4907f4476d74699bd327cb.jpg

32227ce6ee6a13c941ea4b62067bb5a5.jpg

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

Byłem na weekend się w błocie pobawić u mnie na wsi -100km od domu, na tracks ruch większy niż na asfalcie - z 100-200 4WD, motorów z 2x tyle...

100-200 aut 4WD? Zostało coś z tych tras? Z tej przyrody dookoła? Przecież to szaleństwo jakieś jest.

Napisano
  • Autor

100-200 aut 4WD? Zostało coś z tych tras? Z tej przyrody dookoła? Przecież to szaleństwo jakieś jest.

Nie weekend.

Park Narodowy dość tym dobrze zarządza.

Pozostawianie śmieci nie jest tolerowane, dużo ludzi masz w grupach, nie ma tak, ze jedna wchodzi w druga... grzecznie czekasz na swoją kolej, a jak nie to wybierasz inny track...

09267672eb69e408af3fb52e75dc5f4b.jpg

Generalnie ludzie sobie pomagają, sam wyciągnąłem faceta w Jeep...

9ac98ffff09a0de625067d3f0b60057c.jpg

59cd90e0d3fda4c410c239e5273cbaa6.jpg

Samych klubów 4x4 jest pewnie z ok 10 w samej mojej wsi i okolicach...

Weź zauważasz ze udział 4x4 w sprzedaży nowych aut jest ponad 25% - Ergo i proporcje inne niż w EU...

Jeśli jakieś incydenty się zdarzają - to zazwyczaj masz policję stanowa w 5-10min - nie zależnie od pogody na popularnych miejscach...

Sam się w niedziele na nich 2x natchnalem ...

e02c19e49e63d730ce61097dd855b7cc.jpg

aa83e9592bf21b8d9e5ffa3be6553cf3.jpg

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Nie weekend.

Park Narodowy dość tym dobrze zarządza.

Pozostawianie śmieci nie jest tolerowane, dużo ludzi masz w grupach, nie ma tak, ze jedna wchodzi w druga... grzecznie czekasz na swoją kolej, a jak nie to wybierasz inny track.(

(...)

Samych klubów 4x4 jest pewnie z ok 10 w samej mojej wsi i okolicach...

Masakra, tyle miejsca macie a stoicie w kolejkach żeby w terenie pojeździć.

:hehe:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

i nawet jest specjalna terenowa policja ;]

dziki kraj ;]

Napisano
  • Autor

Inne popularne miejsce dla Brisbane to np Fraser Island...

Zobacz jak ci się chce od ok 4:10 ile aut - normalne jest 300-500 aut na weekend.

A jak jeździsz po wyspie to jednak sobie ludzie nie przeszkadzają

16d7022f3c21168da69c56cfb090c4c8.png

M26ffc5b55b3770c6a6123dfd20447c0f.png

dd18bfcd76e5d02f3a79a95fb1e79d25.png

7fdd0df6416fe677f5a1913e5defeae7.png

4WD jako hobby jest naprawdę popularne... Ditto z quads, czy x-bikes. Idę o zakład ze nie ma umknie domu na wsi gdzie jest 16-22 latek bez x bike lub quad...

65373598b30c1818285a4129577be30f.jpg

Napisano
3 minuty temu, OZI napisał:

Inne popularne miejsce dla Brisbane to np Fraser Island...

Zobacz jak ci się chce od ok 4:10 ile aut - normalne jest 300-500 aut na weekend.

A jak jeździsz po wyspie to jednak sobie ludzie nie przeszkadzają

4WD jako hobby jest naprawdę popularne... Ditto z quads, czy x-bikes. Idę o zakład ze nie ma umknie domu na wsi gdzie jest 16-22 latek bez x bike lub quad...

Dla mnie sens takiej wycieczki to pojechanie gdzieś, gdzie szansa na spotkanie innego człowieka jest minimalna. Coś jak @koNik nad Bajkał. A tu tłum jak w hipermarkecie.

Napisano
  • Autor

Kwestia co chcesz zdobyć [emoji18]... niektóre są legenda.

Tu mówię o tracks które są blisko Sydney - 120-150km od City - to tak, jest masa luda...

Ja jeżdżę generalnie w miejsca gdzie jest dużo mniej ludzi, nie mniej jednak są. Grupy po 3-20 aut spotkam z dwie, 3 na godzinę...

Chcesz ludzi nie widzieć - musisz odjechać trochę [emoji6][emoji18]

ddc38d40477e944ceb931c6a7c8303e0.jpg&key=3d2566edef9dd201518e4a98869163b66a727a75f7afcc731eb770a9211fdfcd

Napisano
  • Autor

i nawet jest specjalna terenowa policja ;]
dziki kraj ;]

Pomogą ci oponę zmienić, a jak śmieci zapomnisz to ci dotacje każą zrobić $400 [emoji18][emoji106]

Napisano
  • Autor

Dla mnie sens takiej wycieczki to pojechanie gdzieś, gdzie szansa na spotkanie innego człowieka jest minimalna. Coś jak [mention=130764]koNik[/mention] nad Bajkał. A tu tłum jak w hipermarkecie.

Cóż, problem taki ze każdy ma taki sam plan jak ty na weekend [emoji6]

Wszyscy jesteście ograniczeni ilością czasu - do roboty w Pon ... i km

Ergo wynik jest taki jest [emoji2]

4fa6815c382d29e8e5174f88fa8ee088.jpg

Ja w lecie wole wstać o 4am i pojechać np 400km ...

8fe076b7f622b9c5a26bf9b87c3af666.jpg

Ale jak nie wstanę to zostaje mi ogródek [emoji6]

90639c26da9e73b6c0e8c564e5287acf.jpg

Napisano
17 godzin temu, Ryb napisał:

Ten Disco?

Czy może ten?

Oba.. pare lat posmigalem w blocie i byly momenty gdzie naped w Dyskotekach nie dawal rady. Nawet nieduze bloto czy wzniesienie  potrafilo sprawic problemy. Niestety, to naped AWD z dyferencjalem, a nie 4x4 z blokadami mostow .. cudow nie ma.

Napisano
Dnia 6/1/2018 o 07:55, OZI napisał:

Ostatni, prawdziwy malutki 4x4...

EU podobno dostaje 1.0l 3 cyl silnik z manual ...

Do czego to doszło by "terenowe 4x4" auto dostawało pod maskę 1litrowy silniczek, który pewnie dobrze sprawdzałby się w jakimś ścigaczu ważacym z 250kg :)

Napisano
1 minutę temu, kanu napisał:

Do czego to doszło by "terenowe 4x4" auto dostawało pod maskę 1litrowy silniczek, który pewnie dobrze sprawdzałby się w jakimś ścigaczu ważacym z 250kg :)

Jest lekki. To bardzo istotna cecha. Dostaje lekki silniczek, który przy odpowiedniej skrzyni radzi sobie bardzo dobrze. W większości przypadków zajedzie dużo dalej od ciężkiego potwora z V12 na pokładzie.

Napisano
34 minuty temu, marcindzieg napisał:

Jest lekki. To bardzo istotna cecha. Dostaje lekki silniczek, który przy odpowiedniej skrzyni radzi sobie bardzo dobrze. W większości przypadków zajedzie dużo dalej od ciężkiego potwora z V12 na pokładzie.

A będąc lekkim nie będzie podatniejszy na wywrotki w terenie? Krótki rozstaw osi, lekkość, nie siedzi dość masywnie na gruncie :) Nie wiem nie znam się, ale czy to nie będzie jakaś wada?

Dodatkowo mały silnik, nawet uturbiony będzie się męczył w terenie, moment obrotowy też inaczej ukształtowany itd...

Ale to tylko moje dywagacje :)

Napisano
5 minut temu, kanu napisał:

A będąc lekkim nie będzie podatniejszy na wywrotki w terenie?

To zależy. Natomiast będzie się chociażby mniej zapadał w grząskim terenie. Silnik jest połączony ze skrzynią/reduktorem. Na trasie kiepsko ale w terenie, przy małych prędkościach bardzo dobrze.

Napisano
2 godziny temu, kanu napisał:

Dotychczas miało potężne wolnossące 1.3 ;) krzesające 85KM. 

W Swifcie 1.0 BOOSTERJET ma 111 KM. 

Teraz wybierz co wolisz :old: czy chcesz jeszcze porównanie momentu obrotowego.

1.3 -  110 / 4100

1.0 - 160Nm / 1700-4000

To akurat dobra zmiana :piwko:

Napisano
2 godziny temu, kanu napisał:

litrowy wolnossący silniczek nie jest niczym nowym w tym aucie :)

https://blog.pgd.pl/maly-dzielny-samurai-historia-terenowego-suzuki/

już był SJ410 z nieziemską mocą 45KM 

samurai do dziś często objeżdża wielkie terenówki 

tak samo jak pierwsza vitara z silnikiem 1.6 70KM 

widać że suzuki też poszło za modą na retro 

Suzuki-LJ80-Samurai-Jimny-1m.jpg

Edytowane przez Koonrad

Napisano
15 godzin temu, Filipfm napisał:

Teraz wybierz co wolisz :old: czy chcesz jeszcze porównanie momentu obrotowego.

1.3 -  110 / 4100

1.0 - 160Nm / 1700-4000

To akurat dobra zmiana :piwko:

Co do momentu sie zgodzę bo uzyskiwany dużo wcześniej :)  :oki:

Generalnie terenówki mi się zawsze kojarzyły z mocnymi silnikami V6 lub V8 ryczące w czasie walki z naturą :P

Wszedzie ten downsizing... :phi:

Napisano
22 minuty temu, kanu napisał:

Co do momentu sie zgodzę bo uzyskiwany dużo wcześniej :)  :oki:

Generalnie terenówki mi się zawsze kojarzyły z mocnymi silnikami V6 lub V8 ryczące w czasie walki z naturą :P

Wszedzie ten downsizing... :phi:

ale suzuki to taki większy quad ;)

moment robią przełożenia, a łatwiej pod górę wyciągnąć niecałe 1000kg niż ponad 2000kg ?

podobnie w błocie, 2000kg brodzi po mosty a lekkie auto przelatuje po wierzchu

wiadomo że do RMSTów się taki jimmny nie nada, ale w terenie da radę

mnie bardziej ciekawi trwałość tego uturbionego silnika - zapylenie, praca przy mocnym pochyleniu (smarowanie) itd 

już w dieslach zaadoptowanych z reno był problem bo IC wywalili gdzieś przy zderzaku :hmm: 

Edytowane przez Koonrad

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.