Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

100 kkm w Octavi 3 fl

Featured Replies

Napisano

I stało się. Wczoraj stuknęło 100 kkm w Octavi

Odebrana 20.10.2017

Silnik 2.0 TDI z DSG wersja Ambition + Pakiet amazing, alarm, koło zapasowe i pakiet serwisowy na 60 kkm razem kosztuje aktualnie 113 kpln. Drogo jak na kompakta8]

Jakie wnioski: przejechałem 100 000 i nie zepsuł się ani silnik, ani skrzynia, w środku nic nie skrzypi i trzeszczy więc chyba nieźle ;] Na gwarancji wymieniana jedynie gałka zmiany biegów bo zaczęła obłazić z chromu.

Średnie spalanie z dłuższych tras to ok 6,5 l. Poza zabudowanym da się zejść do 5,5 a przy tempomacie ustawionym na 170 średnie spalanie wychodzi jakieś 7,5. Minus to mały zbiornik paliwa - wchodzi jakieś 45l gdzie w 0ctavi 2 wlewałem 50-55l.

Zużycie oleju to ok 0,7 l/30 kkm co jest wynikiem dobrym zwłaszcza, że auto jeździ głównie w trasach.

Najbardziej irytującym gadżetem jest system start-stop. Gasi silnik gdy nie trzeba a jak po odpaleniu auto rusza to po prostu szarpie. Irytujący jest też bez potrzeby wyskakujący komunikat o tym żeby dolać płyn do spryskiwaczy gdy jest go mało.

Skoda fajnie ogarnęła temat multimediów i nawigacji - Smart Link - instalujesz android auto na telefonie podłączasz kabelkiem i masz w aucie mapy google, których nie trzeb aktualizować, pokazują korki i ogólnie działają ok.

Generalnie auto mogę polecić.

20180807_091654.jpg

Edytowane przez Lupus

Napisano
28 minut temu, Lupus napisał:

Zużycie oleju to ok 0,7 l/30 kkm co jest wynikiem dobrym zwłaszcza, że auto jeździ głównie w trasach.

znaczy dolewasz między wymianami prawie 1 litr ? Te silniki mają jakiś problem, mój kolega odpowiada za flotę w dużej firmie produkcyjnej i poszli w zestaw Skoda + VW + Merc (w zależności od kadry). Wyższa kadra menedżerska (nie zarząd) jeździ Passatami i mówił mi, że praktycznie każdy dolewa od 1 litra do nawet 3 litrów między przeglądami. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, bergerac napisał:

znaczy dolewasz między wymianami prawie 1 litr ? Te silniki mają jakiś problem, mój kolega odpowiada za flotę w dużej firmie produkcyjnej i poszli w zestaw Skoda + VW + Merc (w zależności od kadry). Wyższa kadra menedżerska (nie zarząd) jeździ Passatami i mówił mi, że praktycznie każdy dolewa od 1 litra do nawet 3 litrów między przeglądami. 

Myślę  że zużycie oleju na poziomie 0,023l/1000 km czyli 0,7l/30 kkm przy jeździe autostradowej jest w zupełności akceptowalne.

Edytowane przez Lupus

Napisano
1 minutę temu, Lupus napisał:

Myślę  że zużycie oleju na poziomie 0,023l/1000 km przy jeździe autostradowej jest w zupełności akceptowalne.

to już każdy użytkownik musi ocenić we własnym zakresie, czy mu coś takiego odpowiada. Ja osobiście od czasów dużego Fiata i Nubiry nie miałem jeszcze sytuacji, żeby trzeba było dolać oliwy pomiędzy przeglądami. Bardziej mi chodziło o to, że są egzemplarze, które wypijają nawet 3 litry.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bergerac napisał:

to już każdy użytkownik musi ocenić we własnym zakresie, czy mu coś takiego odpowiada. Ja osobiście od czasów dużego Fiata i Nubiry nie miałem jeszcze sytuacji, żeby trzeba było dolać oliwy pomiędzy przeglądami. Bardziej mi chodziło o to, że są egzemplarze, które wypijają nawet 3 litry.

Wszystko zależy od eksploatacji. Przypuszczam że jak nie jeździł bym autostradami tylko krajówkami to zużycia oleju praktycznie by nie było. 

Napisano
4 minuty temu, Lupus napisał:

Wszystko zależy od eksploatacji. Przypuszczam że jak nie jeździł bym autostradami tylko krajówkami to zużycia oleju praktycznie by nie było. 

Po autostradzie tez mozna jechac 130 albo palowac ile wlezie I w tym drugim przypadku zawsze cos oleju spali ;)

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Po autostradzie tez mozna jechac 130 albo palowac ile wlezie I w tym drugim przypadku zawsze cos oleju spali ;)

Na autostradzie tempomat ustawiony w zakresie 160-200

Napisano
1 minutę temu, Lupus napisał:

Na autostradzie tempomat ustawiony w zakresie 160-200

No to raczej nic dziwnego,ze troche oleju spali... IMHO 0,7l na 30kkm to tyle co nic.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

Są egzemplarze co wypijają 0,5l / 1000 km i więcej, natomiast w tym przypadku przy przelotach autostradowych i prędkościach pod 200 km/h 0,7 l na 30.000 km to jest nic.

// Octavia 3, nie 2.

Napisano

To chyba Octavia III fl :hmm:

Trochę jeździsz, 3 -4 lata i silnik do wymiany :phi:

Napisano
  • Autor
5 minut temu, tomy napisał:

To chyba Octavia III fl :hmm:

Trochę jeździsz, 3 -4 lata i silnik do wymiany :phi:

Tak. 3 fl. Mój błąd. Jak dotrwa to po 3 latach sprzedają mi  ją za 10 kpln.;];]

Edytowane przez Lupus

Napisano
  • Autor
7 minut temu, paweu napisał:

Octavia 2 fl 2017 ?

8]

Pomyliłem się. 3 fl.;]

Edytowane przez Lupus

Napisano

Tak z ciekawości ile będziesz trzymał to auto? Masz jakieś założenia że np. 200kkm i następne? 

Napisano
5 minut temu, pejus1982 napisał:

Tak z ciekawości ile będziesz trzymał to auto? Masz jakieś założenia że np. 200kkm i następne? 

Przeciez to sluzbowe pewnie ;)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, pejus1982 napisał:

W firmie biorą na 3 lata. Powinno na tyle starczyć.;]

Napisano

A potem odkupi handlarz zrobi korektę licznika z 300kkm na 58kkm i Janusz z Grażyną będą oglądać w komisie i zastanawiać się czy te 58kkm to dużo czy mało 😀 Sprzedawałem kiedyś mojego Passata 2.0 TDI highline z polskiego salonu i niestety Janusze podchodzili i marudzili, że 200kkm w 7 letnim aucie to przesada bo po sąsiedzku jest 10 latek z Niemiec z przebiegiem poniżej 100kkm. Ludzi lubią być oszukiwani.

A wracając do tematu to fajnie, że tak dobrze sprawuje się Skoda zwłaszcza z tą skrzynią DSG, o których jest pełno mitów.

Napisano
3 minuty temu, pejus1982 napisał:

A wracając do tematu to fajnie, że tak dobrze sprawuje się Skoda zwłaszcza z tą skrzynią DSG, o których jest pełno mitów.

U mnie dwa mity były: 1.4 TSI + DSG7: 110.000 km zrobione u mnie i spokój.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, mrBEAN napisał:

U mnie dwa mity były: 1.4 TSI + DSG7: 110.000 km zrobione u mnie i spokój.

Niemożliwe. Nie masz już  przypadkiem trzeciego silnika i drugiej skrzyni?;]

Napisano
22 minuty temu, pejus1982 napisał:

A potem odkupi handlarz zrobi korektę licznika z 300kkm na 58kkm i Janusz z Grażyną będą oglądać w komisie i zastanawiać się czy te 58kkm to dużo czy mało 😀 Sprzedawałem kiedyś mojego Passata 2.0 TDI highline z polskiego salonu i niestety Janusze podchodzili i marudzili, że 200kkm w 7 letnim aucie to przesada bo po sąsiedzku jest 10 latek z Niemiec z przebiegiem poniżej 100kkm. Ludzi lubią być oszukiwani.

To nie tak, auto z dużym przebiegiem powinno być odpowiednio tańsze.

Niestety u nas handlarze chcą je sprzedawać w normalnej cenie.

Gdyby uczciwie wystawiali sporo taniej z dużym przebiegiem ludzie mniej by marudzili i kalkulowali ryzyko na przyszłe naprawy.

Aktualnie wszystkie przebiegi są wpisywane w historii pojazdu, więc po takiej korekcie będzie widać.

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

I stało się. Wczoraj stuknęło 100 kkm w Octavi

Odebrana 20.10.2017

Myślałem, że ja dużo jeżdżę, ale jednak 100 tyś w 10 miesięcy to dla mnie kosmiczny wynik. 

Zakładając 22 dni robocze w miesiącu, robisz 450-500 km dziennie.

Podziwiam. Czym się zajmujesz zawodowo, tak ogólnie rzecz ujmując jeśli nie chcesz wchodzić w szczegóły?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bizz napisał:

Myślałem, że ja dużo jeżdżę, ale jednak 100 tyś w 10 miesięcy to dla mnie kosmiczny wynik. 

Zakładając 22 dni robocze w miesiącu, robisz 450-500 km dziennie.

Podziwiam. Czym się zajmujesz zawodowo, tak ogólnie rzecz ujmując jeśli nie chcesz wchodzić w szczegóły?

Tak w skrócie: Jeżdżę po dość specyficznych biurach projektowych i mówię im że zaprojektujemy za nich za darmo ale na naszych materiałach.;]

Napisano
5 godzin temu, bergerac napisał:

Bardziej mi chodziło o to, że są egzemplarze, które wypijają nawet 3 litry.

To raczej 1.8 / 2.0 TSI

Napisano
5 godzin temu, bergerac napisał:

Bez przesady tyle to nawet może być między max i min na bagnecie i przeciętny użytkownik floty tego nie zobaczy nawet.

Pamiętam jak mieliśmy flotę Astr II tych olejożernych 1.6, kilka razy jak brałem auto to świeciło się olejenie silnika :facepalm:, AFAIR też miały długie okresy międzyprzeglądowe, wtedy to było uciążliwe, bo tylko kilka osób w tym ja zwracało na to uwagę i uzupełniało płyny (raz też chrobotała przekładnia bez płynu :phi:)

Napisano
51 minut temu, Lupus napisał:

Tak w skrócie: Jeżdżę po dość specyficznych biurach projektowych i mówię im że zaprojektujemy za nich za darmo ale na naszych materiałach.;]

Pojawia się pytanie kiedy masz czas z nimi gadać:)))

Chyba że trasy też po Europie. Tak czy inaczej - szerokości!

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bizz napisał:

Pojawia się pytanie kiedy masz czas z nimi gadać:)))

Chyba że trasy też po Europie. Tak czy inaczej - szerokości!

Plus jest taki że te biura są na szczęście w dużych aglomeracjach i nie ma ich dużo. W skali kraju może z 70. W Rybniku też jest jedno do którego jutro jadę.;] zazwyczaj na spotkania poświęcam ok 2,5-3 godziny, reszta to dojazdy.

Edytowane przez Lupus

Napisano
2 godziny temu, Lupus napisał:

Niemożliwe. Nie masz już  przypadkiem trzeciego silnika i drugiej skrzyni?;]

Były 3 przeglądy po drodze, na 30, 60 i 90 kkm, więc cholera wie, co tam wymieniali :phi:

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał:

Były 3 przeglądy po drodze, na 30, 60 i 90 kkm, więc cholera wie, co tam wymieniali :phi:

To tak samo jak u mnie.;]

Napisano
6 godzin temu, Lupus napisał:

Generalnie auto mogę polecić.

Już zadzieram kiece i lecę - wystarczy mi widok problemów za płotem z rocznym superbem - ubaw mam po pachy ;l A takie dobre, bo niemieckie ;l

Edytowane przez krowka

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, krowka napisał:

Już zadzieram kiece i lecę - wystarczy mi widok problemów za płotem z rocznym superbem - ubaw mam po pachy ;l A takie dobre, bo niemieckie ;l

Ja najwięcej problemów mam aktualnie z grande punto choć jeździ może z 5 kkm rocznie...;l

Napisano
10 minut temu, Lupus napisał:

Ja najwięcej problemów mam aktualnie z grande punto choć jeździ może z 5 kkm rocznie...;l

Widzisz, moje ma 199tyś.km z groszami, 11 latek i brak problemów - auto w moich rękach od nowości - co z eksploatacyjnych było do wymiany zostało wymienione 50tyś.km temu. Jak dbasz tak masz. Auto służy do jeżdżenia, a nie do stania, co mówi przebieg 5tyś.km rocznie... Jak jest serwisowane też nie wiadomo... Nie zamierzam mojego Kropasa sprzedawać jeszcze przynajmniej przez 5 lat, bo nie lubię pozbywać się dobrych rzeczy. Do tego obydwoma autami jeżdżą małe dzieciaki, więc stan musi być perfekcyjny, nie ma mowy o jakichkolwiek ustępstwach - nie lubię dziadowania. Od strzała staruszkiem mogę wyjechać w dowolne miejsce bez obawy, że się cokolwiek rozkraczy.

Edytowane przez krowka

Napisano
  • Autor
9 minut temu, krowka napisał:

Widzisz, moje ma 199tyś.km z groszami, 11 latek i brak problemów - auto w moich rękach od nowości - co z eksploatacyjnych było do wymiany zostało wymienione 50tyś.km temu. Jak dbasz tak masz. Auto służy do jeżdżenia, a nie do stania, co mówi przebieg 5tyś.km rocznie... Jak jest serwisowane też nie wiadomo... Nie zamierzam tego auta sprzedawać jeszcze przynajmniej przez 5 lat, bo nie lubię pozbywać się dobrych rzeczy.

U mnie takie pierdoły jak remont skrzyni m32, regeneracja dwoch wtryskow, ostatnio pękł przewód od klimy. O takich duperelach jak jakiś plastik który pękł i szyba się nie chciała podnieść nie będę wspominał...  Auto jest z 2006 roku i ma przejechane jakieś  110 kkm. A octavia. No cóż. W 10 miesięcy pokonała bezawaryjnie dystans na którego zrobienie Ty potrzebowałeś 5,5 roku...

Edytowane przez Lupus

Napisano
15 minut temu, Lupus napisał:

U mnie takie pierdoły jak remont skrzyni m32, regeneracja dwoch wtryskow,

Trzeba było od razu napisać o wynalazku GM - w moim jest pancerna FPT C514.5  i pancerny 1.4 8V, a w pincecie FPT C635, która to skrzynia zastąpiła padło M32, którą Opel nadal klepie i wsadza do turbopierdziawek ;] Domyślam się, że to MultiJet 1.9? Jeśli tak, to aż boli przebieg 5tyś. rocznie...

15 minut temu, Lupus napisał:

W 10 miesięcy pokonała bezawaryjnie dystans na którego zrobienie Ty potrzebowałeś 5,5 roku...

Wyliczenie z czapki - liniowe.

W pierwsze 4 lata auto zrobiło 120tyś.km ;) W momencie gdy doszło drugie auto przebiegi roczne spadły do wysokosci około 15tyś. na rok, zamiast 30tyś. :phi:
Równo nadal na dwa auta się to rozkłada.

Edytowane przez krowka

Napisano
Bez przesady tyle to nawet może być między max i min na bagnecie i przeciętny użytkownik floty tego nie zobaczy nawet.
Pamiętam jak mieliśmy flotę Astr II tych olejożernych 1.6, kilka razy jak brałem auto to świeciło się olejenie silnika :facepalm:, AFAIR też miały długie okresy międzyprzeglądowe, wtedy to było uciążliwe, bo tylko kilka osób w tym ja zwracało na to uwagę i uzupełniało płyny (raz też chrobotała przekładnia bez płynu :phi:)

Tak wiem, dla Was Opel wyprodukował jakas specjalna serie Astr i Insignii :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

Tak wiem, dla Was Opel wyprodukował jakas specjalna serie Astr i Insignii :)

Nie bardzo ... różni pracodawcy, różne lata a to że Astry (podobnie jak kiedyś Corsy) brały olej na potęge to nie było tajemnicą ;).

Napisano

znaczy dolewasz między wymianami prawie 1 litr ?

Tu chyba nic nie trzeba dolewać - 0.7 litra to mniej niż min-max na bagnecie.

Wysłane z Tapatalka

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Mike_wwl napisał:

Tu chyba nic nie trzeba dolewać - 0.7 litra to mniej niż min-max na bagnecie.

Wysłane z Tapatalka

Wygląda to tak że po 25-28 kkm dochodzi do minimum i trzeba dolać do max.

Napisano

Swoją drogą 28tyś. na jednym oleju... Swoim autom w życiu tego nie zrobię.

Napisano
21 minut temu, krowka napisał:

Swoją drogą 28tyś. na jednym oleju... Swoim autom w życiu tego nie zrobię.

Kolejny wlasciciel na pewno bedzie Ci wdzieczny :ok:

Napisano
4 godziny temu, Lupus napisał:

Czyli kabelki przełączniki i bezpieczniki sprzedajesz :)

Napisano
Wygląda to tak że po 25-28 kkm dochodzi do minimum i trzeba dolać do max.
Ile jest oleju od min do max?

Wysłane z Tapatalka

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Marcin79 napisał:

Czyli kabelki przełączniki i bezpieczniki sprzedajesz :)

Odkąd pracuje w tej firmie nic jeszcze nie sprzedałem. I nie zamierzam.;] A w ofercie mamy złom a nie elektrykę.;]

17 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Ile jest oleju od min do max?

Wysłane z Tapatalka

Ok 1l. Ale jak się zbliża do min to woła żeby dolać.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Przy turlaniu się autostradami i zmieniane co 3 miesiące? 

Napisano

a jak z wyciszeniem wnętrza? Jeździłem taką octavią 3 po FL z benzyną 1.8 tsi i normalnie masakra...przy prędkościach powyżej 160

Napisano
23 godziny temu, tomy napisał:

Aktualnie wszystkie przebiegi są wpisywane w historii pojazdu, więc po takiej korekcie będzie widać.

Jaka konkretnie masz na myśli historię pojazdu, bo chyba nie to z SKP (przypominam auto 3 letnie idzie do żyda z 300kkm nie widząc SKP).

Już prędzej w ASO coś będzie, albo i nie będzie.

21 godzin temu, Lupus napisał:

Chyba musisz dorzucić jeszcze jakiś % od sprzedaży, bo inaczej cienko efekty tej jazdy widzę.

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Chyba musisz dorzucić jeszcze jakiś % od sprzedaży, bo inaczej cienko efekty tej jazdy widzę.

Czasem tak, czasem nie. To że bierzemy na siebie część projektowania to też w sumie kasa dla biura.

16 godzin temu, 62545tomasz napisał:

a jak z wyciszeniem wnętrza? Jeździłem taką octavią 3 po FL z benzyną 1.8 tsi i normalnie masakra...przy prędkościach powyżej 160

Wg mnie jest ok. Z tym że moja żona twierdzi że głuchy jestem.

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Kto bogatemu zabroni :)

Rzeczywiście, wymiana oleju co 15tyś. prowadzi do bankructwa... Za to co 30tyś do koszyownej wymiany modułu MultiAir w przypadku jednego z moich aut.

6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Skąd ta pewność? W MultiAir o świeży olej trzeba dbać, bo może być tak, że nowy właściciel będzie wdzięczny za nowy moduł MultiAir... A ten swoje kosztuje, dużo więcej niż 3,6l oleju i filtr. Do tego nie lubię dziadowania, bo lubi sie zwrócić to w przypadku auta z nawiązką. Przykłady silników z obóconymi panewkami są, a które to wyniknęły z "dbałości" o przyszłego właściciela.

Kup teraz używane auto...

Edytowane przez krowka

Napisano
Nie bardzo ... różni pracodawcy, różne lata a to że Astry (podobnie jak kiedyś Corsy) brały olej na potęge to nie było tajemnicą [emoji6].

Po sierpniu bede rozliczal kontrakt z Oplem. Okolo 100 Opli, Corsy i Astry. Ciekawy jestem jakie zuzycie bylo pomiedzy przegladami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.