Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budżet 50 tysi i co dalej?

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał:

A nowa Scala w jakimś 50/50:36czy tam innej kombinacji w tej chwili auto cię wyniesie mniej a raty kredytu "spłaca się same)
Szwagier też rozglądał się za używka. Spora wpłata dobra cena za kijankę w rozliczeniu ( już te nie młoda)+ z jakimś psim oprocentowaniem+ pakiet przeglądów za chyba 600plnow na trzy lata i policzył pokalkulowal i wyjechał nowa scala 1,0-115KM
Zadowolony.

Jaka wersja i cena do odbioru?

Napisano
22 godziny temu, wujek napisał:

Znajomy w 2017 kupil jakos ponizej 90k nowke :phi: Kto to kupi za takie pieniadze? 

Ten kto ma kupić ten kupi, wybór jest żaden, bo wszystko poszło do góry.

2017 jest wspomnieniem. Nie pamiętam dokładnie kiedy, ale może w tamtych okolicach czytałem tutaj, że za 120k najbardziej opłaca się wziąć Superba. A w 2021 walczę o to, żeby zmieścić się w 100k za crossovera segmentu B. Taki lajf.

Napisano

2021 z placu Ambition biały z jakimiś dwoma pakietami... 68 chyba szwagier mówił finalnie
Napisano
  • Autor
21 godzin temu, Fili_P napisał:

A nowa Scala w jakimś 50/50:36czy tam innej kombinacji w tej chwili auto cię wyniesie mniej a raty kredytu "spłaca się same)
Szwagier też rozglądał się za używka. Spora wpłata dobra cena za kijankę w rozliczeniu ( już te nie młoda)+ z jakimś psim oprocentowaniem+ pakiet przeglądów za chyba 600plnow na trzy lata i policzył pokalkulowal i wyjechał nowa scala 1,0-115KM
Zadowolony. Do tego nówka.Kawal auta w sumie.sensowne spalanie z tego co ludzie raportują... Może poza mocniejszym silnikiem to nie ma się do czego przyczepić w zasadzie

takie pomysły też mi przechodzą przez myśl, przy czym nie mam kompletnie zaufania do silnika 1.0...

muszę zobaczyć co tam jeszcze wkładają pod maskę

Napisano
  • Autor
W dniu 26.04.2021 o 13:54, Maciej__ napisał:

jak civic to tylko hatchback

kombi jest po prostu brzydkie (przynajmniej dla mnie)

ceny nie skomentuję...

Napisano
13 godzin temu, Fili_P napisał:
20 godzin temu, pejus1982 napisał:

2021 z placu Ambition biały z jakimiś dwoma pakietami... 68 chyba szwagier mówił finalnie

To bardzo dobra cena, bo wychodzi, ze dostał 14tys upustu...

Napisano
12 godzin temu, bb_maciek napisał:

takie pomysły też mi przechodzą przez myśl, przy czym nie mam kompletnie zaufania do silnika 1.0...

muszę zobaczyć co tam jeszcze wkładają pod maskę

Jeździsz hondą z wolnossącym 2.0? Sugerowałbym odejście od pomysłu wsiadania do 1.0T w większym aucie ;]

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

Jeździsz hondą z wolnossącym 2.0? Sugerowałbym odejście od pomysłu wsiadania do 1.0T w większym aucie ;]

To byś sie zdzwił bo takim 1.0 z momentem od 2000rpm jezdzi się przyjemniej jak VTEC którego trzeba piłować by zaczał jechac.

Takie wolnossące 2.0 pewnie nawet w najwiekszym piku momentu nie ma tych 200Nm...

Napisano

To byś sie zdzwił bo takim 1.0 z momentem od 2000rpm jezdzi się przyjemniej jak VTEC którego trzeba piłować by zaczał jechac.
Takie wolnossące 2.0 pewnie nawet w najwiekszym piku momentu nie ma tych 200Nm...

Po to masz VTEC żeby nie piłować.
Bardziej to jest kwestia skrzyni.

Mialem kiedys na zastepczaka Rapida z DSG z 1.0 chyba i szko to jak GTI.

Wiec odziellmy tyłkohamownię od osiagow papierowych.
Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał:

Zgodnie z przysłowiem, "dużą pojemność można zastąpić większa pojemnością" czy jakoś tak.

Nie powiesz mi chyba, że rosły kompakt Octavia 1.0 TSI będzie równie dynamiczna co 1.4 TSI, gdzie o większych silnikach nie wspomnę.

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Zgodnie z przysłowiem, "dużą pojemność można zastąpić większa pojemnością" czy jakoś tak.

Nie powiesz mi chyba, że rosły kompakt Octavia 1.0 TSI będzie równie dynamiczna co 1.4 TSI, gdzie o większych silnikach nie wspomnę.

Porownanie jest 1.0turbo vs 2.0 wolnossak.I tutaj mozna sie zdziwic.

Sam mam niewysilone 1.2TSI 105KM i jezdzi to lepiej niz fordowskie 1.8 125KM.

Napisano
On 4/25/2021 at 1:06 PM, Chalek said:

Powariowali 

Jak chcesz leona z dsg to trzeba prawie 80k... Za używkę..

Jesli kolega pisze tu że akceptuje rocznik 2014 to może nie aż tak, ale z 60k za krajowy z czystą historią i niezajeżdżony, to na pewno.

Mój poprzedni Leon (ST FR 1.8 TSI z DSG) z 2016, z kilkoma dołozonymi pakietami, na koniec umowy leasingu w zeszłym roku (auto miało wówczas 4 lata), był wyceniany na 69900 zł. 

@bb_maciekJa polecam Ci Leona - będę stronniczy ;) . Przez 4 lata jeździłem LeonemST z 1.8 i było to bardzo dobre i rozsądne auto (koszt zakupu, koszty utrzymania) . Nim kupiłem, jeździłem testowo też Mazdą 3, Civiciem kombi, Octavią. Nie podeszły mi wówczas. 

W zeszłym roku, po zakończeniu leasingu, szukałem po rynku czegoś nowego na użytek prywatny i okazało się, że nic mi bardziej nie podchodzi niż Leon (tym razem wziąłem Cuprę).

Bardzo udany i dość bezproblemowy model. W Twoim budżecie możesz szukać 1.4 TSI 140/150 KM 2014-2015 rok. 1.4 TSI w Leonie przy regularnym serwisowaniu są bezproblemowe, a do tego to pali to to jak diesel. Jeśli byś się zdecydował na model, to na grupie na FB poświęconej modelowi nie ma dnia bez ogłoszenia.

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

i jezdzi to lepiej niz fordowskie 1.8 125KM

Wszystko jeździ lepiej niż fordowskie 1.8 125KM.

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

Litrówka jest o sekundę wolniejsza do setki. Czy dużo, czy mało, każdy ocenia sam. 

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

Ale przeciez porownanie bylo z wolnossacym 2.0. I taka octavia z 1.0 ma 200Nm od 2000rpm przy wadze 1200kg. Accord 190Nm przy wiekszej wadze i 4000rpm. 

Napisano
4 godziny temu, TWENTIS napisał:

Po to masz VTEC żeby nie piłować.
Bardziej to jest kwestia skrzyni.

Jestes tego pewien? Bo jak jezdzilem V-TEC to dopiero czuc bylo jego dzialanie powyzej 4000rpm...

Napisano
6 hours ago, czachabrava said:

ale ma 155 kucykow, i jak potrzeba cos ostrzej wyprzedzic, to 1.0 tsi "nas nie dogoniat"

Napisano
41 minut temu, czachabrava napisał:

Jestes tego pewien? Bo jak jezdzilem V-TEC to dopiero czuc bylo jego dzialanie powyzej 4000rpm...

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak V-TEC 🤪 Każdy Hondziarz cie ukrzyżuje 👿

Nawet miałem kilka Hond.

Oczywiście, ze moc się bierze z obrotów wiec cieżko, żebyś miał 150 KM przy 2000 obr/min

Ale o co pytasz?

Czy da się normalnie [bez zamulania] jeździć autem które ma 130-150 KM i nie ma turbo ? Tak.

Czy przyjemniej jest jeździc autem, które ma 1.0 i 130-150 KM i ma turbo? Tak.

Cena która płacisz za opcję 2 to trwałość, łatwość odsprzedazy starszego auta, awaryjność.

Przy zakupie samochodu IMO powinieneś się kierować przede wszystkim kosztami <> ilość km które przejeżdżasz.

Ile auto spali?

Jaki jest spadek wartości  / odsprzedawalność?

Czy da się założyć gaz? [Jak lubisz/ musisz]

Ile bedzie kosztował serwis? [Jak auto jeżdzi na 18" to zapłacisz więcej za opony niż za 16"]

Na jak długo kupujesz auto?

Czy auto jest rozwojowe? [Masz dzieci ? Duże? / Małe? / Dorosłe?, Będziesz miał dzieci? Kto jeżdzi na codzień? Czy wozisz osoby starsze? / wozisz coś a'la pralka ?]

Czy auto nie będzie za stare do AC? [Jeżeli musisz mieć]

Czy możesz sobie pozwolić na kilkudniową naprawę  / przestój ?

Czy masz pieniądze na ew. naprawę używki? [Teraz remont czy naprawa silnika to jest ~ 10 tys (oreintacyjnie - żeby ci nie opowiadali bajek, że silników 3 strony na Allegro po 1200 zł ☠️]

Tak mi się napisało 🙂

Napisano
1 godzinę temu, gregoryj napisał:

ale ma 155 kucykow, i jak potrzeba cos ostrzej wyprzedzic, to 1.0 tsi "nas nie dogoniat"

Ale piszemy o aucie dla rodziny. Tutaj chodzilo o to, ze przesiadajac sie z 2.0 wolnossacej hondy nie straci zbytnio na osiagach. Wiadomo, ze przy wyzszych predkosciach 1.0 spuchnie wzgledem takiej hondy. Ale jezdzac z rodzina i majac rozne sytuacje na drodze wole skorzystac z elastycznosci turbo jak redukowac z 5 na 3 i ogien w podloge by wkrecic szybko na obroty. I gdyby jednak stwierdzil po czasie, ze mocy jest za malo to wystarczy stage 1 w okolice 135KM i 240Nm. 

Napisano

Odnośnie vtec to rozbawił mnie ten fragment 🤣

Napisano
W dniu 25.04.2021 o 13:06, Chalek napisał:

Powariowali 

Jak chcesz leona z dsg to trzeba prawie 80k... Za używkę..

Też tak sądzę, prawie dwa lata temu za nowego leona dsg dałem 91k, dziś teoretycznie wywoławczą mógłbym dać podobną... ;) 

Do autora, szedłbym w VAGa, ew. Honda Civic

Edytowane przez siwyyy77

Napisano
Wszystko jeździ lepiej niż fordowskie 1.8 125KM.
Chciałem to samo powiedzieć, wszytko oprócz 1,6 reno w Meg i fluence[emoji23]
Napisano
7 godzin temu, spad napisał:

Litrówka jest o sekundę wolniejsza do setki. Czy dużo, czy mało, każdy ocenia sam. 

Czas do setki to jedno, na co dzień ważniejsze jest zachowanie 60-100, 80-120 itp. I zestopniowanie skrzyni biegów (w VAGU chyba 6tka jest długa)

No i jaki wpływ na dynamikę (i spalanie) będzie miało np. wsadzenie na pokład 4 osób, bagaży i boksa z nartami czy rowerów.

Napisano
8 godzin temu, hefi napisał:

Chciałem to samo powiedzieć, wszytko oprócz 1,6 reno w Meg i fluenceemoji23.png

Miałem to samo napisać :D

Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał:

Miałem to samo napisać 😄

Aż tak źle się tym jeździ?

Nie ma ktoś, bo z ciekawości bym się przejechał ;)

Napisano
31 minut temu, Majkiel napisał:

Aż tak źle się tym jeździ?

Nie ma ktoś, bo z ciekawości bym się przejechał ;)

Jezeli chodzi o Megane to tak. O ile w M2(skrzynia 5) ten silnik jakoś dawał rade to w M3(skrzynia 6) jest kiepsko.

Napisano
9 hours ago, Majkiel said:

No i jaki wpływ na dynamikę (i spalanie) będzie miało np. wsadzenie na pokład 4 osób, bagaży i boksa z nartami czy rowerów.

Zeby bylo bardziej dramatycznie to mzoe jeszcze warto dodac przyczepe kempingowa albo lawetedo kompletu? :hehe:

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Zeby bylo bardziej dramatycznie to mzoe jeszcze warto dodac przyczepe kempingowa albo lawetedo kompletu? :hehe:

Przecież wszyscy tak na co dzień jeżdżą ;]

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał:

Dokładnie tak. Część osób kupując auto przedstawia jakieś ekstremalne założenia które BYĆ MOŻE będą wykorzystane maksymalnie 10 dni w roku.

Napisano
16 hours ago, czachabrava said:

Ale piszemy o aucie dla rodziny. Tutaj chodzilo o to, ze przesiadajac sie z 2.0 wolnossacej hondy nie straci zbytnio na osiagach. Wiadomo, ze przy wyzszych predkosciach 1.0 spuchnie wzgledem takiej hondy. Ale jezdzac z rodzina i majac rozne sytuacje na drodze wole skorzystac z elastycznosci turbo jak redukowac z 5 na 3 i ogien w podloge by wkrecic szybko na obroty. I gdyby jednak stwierdzil po czasie, ze mocy jest za malo to wystarczy stage 1 w okolice 135KM i 240Nm. 

a to pewnie, 115 kuca i 200 niutkow, ktore kiedys jeszcze mozna cos czipsnac, to az nadto dla zwyklego uzytkownika turbobenzyny.

a ja to np lubie zredukowac i gaz w podloge az do 7 tys obrotow. niewazne czy z rodzina czy sam. czy w duzym kombi czy malym hatchbacku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.