Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerejestrowanie auta

Featured Replies

Napisano

Wiem,ze jest google,ale może ktoś ostatnio przerabiał: przerejestrowanie auta na żonę to  umowa darowizny, zgłoszenie tej umowy do US, wydział komunikacji i już? Czy coś pominąłem?

Podatek jakiś trzeba będzie zapłacić od wartości auta ok 85kPLN jeśli to żona?

Napisano

Podatku o darowizny w pierwszej linii można w prosty sposób nie płacić - szczegóły na pewno internet Ci podpowie.

Napisano
46 minut temu, Pado napisał(a):

Wiem,ze jest google,ale może ktoś ostatnio przerabiał: przerejestrowanie auta na żonę to  umowa darowizny, zgłoszenie tej umowy do US, wydział komunikacji i już? Czy coś pominąłem?

"po czemu to" ?

Jeżeli chcesz wyciągnąć auto z DG i nie macie rozdzielności majątkowej to wielce ryzykowny sposób. Coraz więcej kontroli się pojawia w okresu do 5 lat wstecz :) 

Sam miałem taki pomysł, ale sprzedałem na FV bo nie chciało mi się czekać 6miesięcy i ryzykować. 

Jeżeli inna koncepcja to:

1. darowizna - do zgłoszenia do 6 miesięcy do US

2. przerejestrowanie do 30 dni

3. sprzedaż po 6 miesiącach bez podatku 

Napisano
Godzinę temu, Pado napisał(a):

Macie wspolnote malzenska? Jesli tak, to chyba nie da sie zrobic zwyklej darowizny ;]

Napisano
  • Autor
29 minut temu, Camel napisał(a):

"po czemu to" ?

Żadne DG, dostałem auto służbowe i tym sposobem auto żony sprzedajemy,a moje dostaje żona. Będzie nim jeździć to niech jest na nią w razie jakiś szkód 🤪

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Macie wspolnote malzenska? Jesli tak, to chyba nie da sie zrobic zwyklej darowizny ;]

Jeśli samochód stanowi majątek odrębny małżonka, to nic nie stoi na przeszkodzie.

Napisano
3 minuty temu, Pado napisał(a):

Żadne DG, dostałem auto służbowe i tym sposobem auto żony sprzedajemy,a moje dostaje żona. Będzie nim jeździć to niech jest na nią w razie jakiś szkód 🤪

Teraz (w kontekście darowizny) dużo zależy od tego czy auto to Twój majątek odrębny. To nie ma nic wspólnego z tym, co jest w dowodzie rejestracyjnym (najczęściej).

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tak,mamy...

Napisano

Jeśli pojazd został nabyty w trakcie trwania małżeństwa za środki niepochodzące z majątków odrębnych małżonków to stanowi on wspólną własność małżonków. Fakt, że w dowodzie rejestracyjnym widnieje tylko jeden z małżonków tego nie zmienia.

Dochody z tytułu pracy zarobkowej wchodzą w skład majątku wspólnego.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
6 minut temu, Pado napisał(a):

Tak,mamy...

Kolega @dobromir moze cos doradzi...

Jesli dobrze kojarze dobrze sie orientuje w temacie rejestracji pojazdow w WK.

BTW. Rozumiem, ze Twoim celem jest to, zeby zona widniala w DR zamiast Ciebie?

Formalnie to ona juz jest wspolwlascicielem nawet jesli nie jest w wpisana w DR.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Jeśli pojazd został nabyty w trakcie trwania małżeństwa za środki niepochodzące z majątków odrębnych małżonków to stanowi on wspólną własność małżonków. Fakt, że w dowodzie rejestracyjnym widnieje tylko jeden z małżonków tego nie zmienia.

Dochody z tytułu pracy zarobkowej wchodzą w skład majątku wspólnego.

Ok,to jest oczywiste,ale w takim razie jak zmienić wlasciela auta ze mnie na żonę bo jednak zniżki ubezpieczeniowe nie rządzą się prawami majątkowo wspólnotowymi...

Oczywiście jak nie będzie się dało to oleje temat...

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

@dobromir 

BTW. Rozumiem, ze Twoim celem jest to, zeby zona widniala w DR zamiast Ciebie?

Formalnie to ona juz jest wspolwlascicielem nawet jesli nie jest w wpisana w DR.

Tak,chodzi o żonę w DR. Tak jak pisałem wyżej nie chodzi o sprawy majątkowe a zniżkowe ( żona jeździ dobrze,ale jednak szkody miała 🤣 )

Edytowane przez Pado

Napisano

Do końca nie wiem kiedy zniżki się

10 minut temu, Pado napisał(a):

Ok,to jest oczywiste,ale w takim razie jak zmienić wlasciela auta ze mnie na żonę bo jednak zniżki ubezpieczeniowe nie rządzą się prawami majątkowo wspólnotowymi...

Może się i zniżki nie rządzą prawami wspólnoty małżeńskiej ale moja ostatnia żona dostała maks zniżki, tylko dlatego że została moją żoną.

Jakoś pewnie się da to ogarnąć. Da się przecież "dopisać kogoś do DR" to da się i odpisać.

Najlepiej zapytać w wydziale komunikacji - tam gdzie dokonywałbyś tej operacji, bo tutaj może i ktoś mądrze doradzi a w urzędzie może ktoś nie chcieć tak zrobić.

Wydaje mi się, że metoda darowizny może się udać.

Zgłosić w US na odpowiednim formularzu i nie będzie podatku a w wydziale komunikacji nie będą przecież wnikać czy macie rozdzielność majątkową czy nie.

W ostateczności możecie podpisać rozdzielność majątkową i przy podziale majątku wspólnego auto można przyznać żonie. 😜

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Jeśli tylko do ubezpieczenia to daruj żonie i
1. Żona zgłasza że dostała darowiznę w US
2. Ty przez internet zgłaszasz zbycie auta
3. Żona przez internet zgłasza nabycie auta
4. Informujesz ubezpieczyciela że zmienił się właściciel i żeby przepisał polisę

Dokładnie tak zrobiłem i wszystko zadziałało. Właściwie to jest chwila z komputerem w internecie, załatwić to wszystko.

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano

@Pado Zniżki ubezpieczeniowe przechodzą z męża na żonę i odwrotnie. Jeśli nie chcesz utracić zniżek w razie W, to zmień tylko osobę ubezpieczającą Twoje auto na żonę. Myślę, że w tym przypadku TU guzik interesuje kto jest właścicielem (choć w praktyce jesteście oboje). 

Napisano
2 godziny temu, Pado napisał(a):

Tak jak Koledzy wyżej napisali, robisz umowę darowizny, Ty zgłaszasz zbycie w wk na podstawie tej umowy a żona z umową, dr i tablicami rejestruje na siebie(zakładam że Ty byłeś gl właścicielem lub jedynym wl)

Napisano
22 godziny temu, dobromir napisał(a):

Tak jak Koledzy wyżej napisali, robisz umowę darowizny, Ty zgłaszasz zbycie w wk na podstawie tej umowy a żona z umową, dr i tablicami rejestruje na siebie(zakładam że Ty byłeś gl właścicielem lub jedynym wl)

Przechodzi taka darowizna w przypadku wspolnoty malzenskiej?

Napisano

W wydziale komunikacji nie wnikają czy masz rozdzielność majątkową czy nie. Bo niby jak mają to sprawdzić? 

Napisano
50 minut temu, ochkarol napisał(a):

W wydziale komunikacji nie wnikają czy masz rozdzielność majątkową czy nie. Bo niby jak mają to sprawdzić? 

Dokładnie 👍

Napisano
6 minut temu, dobromir napisał(a):

Dokładnie 👍

A US nie robi pozniej problemow przy zgloszeniu takiej darowizny?

Bo to, ze w WK mozna powiedziec, ze nie ma wspolnoty, albo auto kupione przed slubem to dopiero polowa sukcesu ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Bo to, ze w WK mozna powiedziec, ze nie ma wspolnoty, albo auto kupione przed slubem to dopiero polowa sukcesu ;)

Nigdy nikt nie wrócił z chęcią cofnięcia z powodu przepisów us, więc chyba nie robią problemów. Sam tez tak doradzałem sąsiadom i też bez problemów przeszło.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

W wydziale komunikacji nie wystarczy tylko "powiedzieć", tylko tę umowę trzeba przedstawić i zapewne kopię dołączyć do wniosku.

Jeśli chodził o US to zawsze możesz zapytać Ministra Finansów o interpretację. 

https://druki.gofin.pl/ord-in-wniosek-o-wydanie-interpretacji-indywidualnej,wzor,249,38.html

Edytowane przez ochkarol

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

2 godziny temu, dobromir napisał(a):

Dokładnie 👍

Jak zwykle zależy gdzie trafisz. Nie wiem czy mogą i mają podstawę do tego, ale byłem świadkiem jak kiedyś robili ludziom duże problemy z przerejestrowaniem z męża na żonę.

WK chciał oświadczenie o rozdzielności, ludzie tego nie chcieli napisać bo jej nie mieli, więc finalnie odeszli tego razu z kwitkiem.

Rozdzielność i wspólnota majątkowa to takie twory, które u nas działają różnie w zależności co i gdzie chcesz załatwić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Dlatego niegłupim rozwiązaniem byłoby zapytać w tym, konkretnym WK, w którym potem załatwiać się będzie sprawę. 

Z drugiej strony - w takiej sytuacji, jak opisuje @ZUBERTO można złożyć oświadczenie, że samochód stanowi majątek odrębny małżonka.

Wspólnota majątkowa małżonków nie wyklucza majątków odrębnych. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

W wydziale komunikacji nie wystarczy tylko "powiedzieć", tylko tę umowę trzeba przedstawić i zapewne kopię dołączyć do wniosku.

Jeśli chodził o US to zawsze możesz zapytać Ministra Finansów o interpretację. 

https://druki.gofin.pl/ord-in-wniosek-o-wydanie-interpretacji-indywidualnej,wzor,249,38.html

Co Ty masz z tym ministrem? :hehe: To, ze trzeba miec umowe darowizny to oczywiste.

Napisano

Jeśli @Pado chce mieć 100% pewność w zakresie takiej umowy w US (nie w Wydziale Komunikacji), to jedyna droga.

Oczywiste, że Minister Finansów nie ma nic do rejestracji pojazdu.

Napisano
6 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Dlatego niegłupim rozwiązaniem byłoby zapytać w tym, konkretnym WK, w którym potem załatwiać się będzie sprawę. 

Z drugiej strony - w takiej sytuacji, jak opisuje @ZUBERTO można złożyć oświadczenie, że samochód stanowi majątek odrębny małżonka.

Wspólnota majątkowa małżonków nie wyklucza majątków odrębnych. 

Tak, ale majątek odrębny jest ściśle określony. Niektórzy lekko naginają rzeczywistość i nagle w trakcie kontroli trzeba wyskoczyć z PLN. 

Napisano

Zgoda, ale w pewnych przypadkach udowodnienie, że coś wchodzi w skład majątku wspólnego a coś w skład odrębnego prowadzi do dość długich procesów sądowych 😉😆

Najlepiej byłoby dla @Pado, gdyby rzeczony samochód został nabyty przez niego przed zawarciem związku małżeńskiego. 

Wówczas byłoby jasne, że stanowi on jego majątek odrębny.

Gdyby jednak to auto było wspólną własnością można wspólnie przekazać samochód darowizną któremuś z rodziców a potem ten rodzic, darowizną żonie @Pado.

Ale to trochę pokręcone 😁

Edytowane przez ochkarol

Napisano
56 minut temu, ochkarol napisał(a):

Gdyby jednak to auto było wspólną własnością można wspólnie przekazać samochód darowizną któremuś z rodziców a potem ten rodzic, darowizną żonie @Pado.

To nie jest rozwiązanie, bo teść/teściowa/zięć/synowa to nie rodzina ;] i nie łapią się do 0 grupy podatkowej i całkowitego zwolnienia z podatku.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 20:09, ochkarol napisał(a):

I to powinno wystarczyć aby na ustny/pisemny wniosek w WK  w DR zmienić użytkownika.

Zacząłbym od wizyty i dopytania w WK i w US

Edytowane przez wilu

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 22:40, dobromir napisał(a):

Jaka to darowizna jeśli majątek jest i tak wspólny 

Napisano

Żeby było śmieszniej to majątek wspólny, gdzie nie jest określony procent własności. 😆

Napisano
51 minut temu, wilu napisał(a):

Jaka to darowizna jeśli majątek jest i tak wspólny 

Takie przepisy, wk pracuje na ustawie o ruchu drogowym, gdzie jest napisane że żeby przenieść własność musi być jakaś umowa. Często w Polsce jest tak że przepisy się wykluczają, trudno jakoś trzeba sobie radzić 🙂.

Napisano
51 minut temu, ochkarol napisał(a):

Żeby było śmieszniej to majątek wspólny, gdzie nie jest określony procent własności. 😆

Majatek wspolny to 200% tego co  posiadaja

Zona ma prawo do całości i maz też, ale to temat na HP

Edytowane przez wilu

Napisano
18 minut temu, dobromir napisał(a):

Takie przepisy, wk pracuje na ustawie o ruchu drogowym, gdzie jest napisane że żeby przenieść własność musi być jakaś umowa. 

Na zdrowy rozsądek powinien wystarczyć wniosek do WK z  oświadczeniem że głównym użytkownikiem jest żona. Z drugiej strony jesli są dwa auta na każdego z małżonków osobno to przy wspolnosci zniżki  powinny lecieć na każdym 

Edytowane przez wilu

Napisano
1 minutę temu, wilu napisał(a):

Na zdrowy rozsądek powinien wystarczyć wniosek do WK z  oświadczeniem że głównym użytkownikiem jest żona 

Ale ja się całkowicie z Taba zgadzam, ale urzędy pracują tak jak pozwalają  im ustawy, które są tworzone przez polityków a oni nie prowadzą żadnych konsultacji, lub sa niewystarczające, z ludźmi którzy później muszą je stosować w prawdziwym życiu.

Napisano
W dniu 6.07.2024 o 11:51, ochkarol napisał(a):

I to jest najkrótsza i najszybsza droga do załatwienia sprawy.

WK działają niby wszystkie na podstawie tych samych przepisów, ale i tak najwyższą instancją jest pani w okienku z pieczątką w ręce. Jej interpretacja jest wiążąca.

Oczywiście można pójść do kierownika, pisać odwołania itd.. ale to nie gwarantuje sukcesu i znacznie wydłuża sprawę.

Napisano
3 godziny temu, wilu napisał(a):

Na zdrowy rozsądek powinien wystarczyć wniosek do WK z  oświadczeniem że głównym użytkownikiem jest żona. Z drugiej strony jesli są dwa auta na każdego z małżonków osobno to przy wspolnosci zniżki  powinny lecieć na każdym 

i lecą, zwłaszcza jak jest jedno TU

Napisano
46 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

i lecą, zwłaszcza jak jest jedno TU

Jeśli w jednym DR stoi tylko mąż a w drugim aucie tylko żona to gdy jedno spowoduje szkodę zabierają zniżkę również z drugiego?

Bo jeśli tak to cała zabawa z przerejestrowaniem nie ma sensu

Edytowane przez wilu

Napisano
5 minut temu, wilu napisał(a):

Jeśli w jednym DR stoi tylko mąż a w drugim aucie tylko żona to gdy jedno spowoduje szkodę zabierają zniżkę również z drugiego?

Tak, zwłaszcza jak oba auta są w tym samym TU. U znajomych kolizję spowodował syn, zniżki poleciały w obu, od tego momentu, na wszelki wypadek mają różne polisy i jak na razie się sprawdza. U mnie po zwyżce za służbowe auto, już więcej nie widnieję w DR w prywatnym aucie.

Napisano
14 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

U mnie po zwyżce za służbowe auto, już więcej nie widnieję w DR w prywatnym aucie.

Służbowe rejestrowane na firmę? Jeśli tak to jakie to ma powiązanie z prywatnym autem kierowcy?

Napisano
41 minut temu, wilu napisał(a):

Służbowe rejestrowane na firmę? Jeśli tak to jakie to ma powiązanie z prywatnym autem kierowcy?

Z kierowcą ma, a przez niego i z jego autem.

Napisano
Godzinę temu, wilu napisał(a):

Tak, służbowe zarejestrowane na firmę, kolizje nie z mojej winy rozliczane z AC (leasing).

PESEL rozliczającego (mój) powodował zwyżkę na prywatnym.

Napisano
11 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Tak, służbowe zarejestrowane na firmę, kolizje nie z mojej winy rozliczane z AC (leasing).

PESEL rozliczającego (mój) powodował zwyżkę na prywatnym.

To w końcu ubezpieczenie powiązane jest z kierowca czy pojazdem?

Napisano
Godzinę temu, wilu napisał(a):

To w końcu ubezpieczenie powiązane jest z kierowca czy pojazdem?

Z jednym i drugim.

Ubezpieczony jest konkretny pojazd. Ale on nie wisi w próżni bo ma właściciela a przy ewentualnej szkodzie jest kierujący który też jest z tym powiązany. To wszystko ląduje w bazach danych UFG i jest później wrzucane do bębna pod tytułem "algorytmy statystyczne do taryfikacji" przez co pośrednio ma wpływ na składki.

Napisano
14 minut temu, PawelW napisał(a):

Z jednym i drugim.

Ubezpieczony jest konkretny pojazd. Ale on nie wisi w próżni bo ma właściciela a przy ewentualnej szkodzie jest kierujący który też jest z tym powiązany. To wszystko ląduje w bazach danych UFG i jest później wrzucane do bębna pod tytułem "algorytmy statystyczne do taryfikacji" przez co pośrednio ma wpływ na składki.

Nadal średnio mi się to widzi Czyli co ja pożyczam od kumpla auto powoduje kolizję kumpel traci zniżki i ja ze swojego auta też tracę zniżki?

Nigdy tak przecież nie było

Napisano
1 minutę temu, wilu napisał(a):

Nadal średnio mi się to widzi Czyli co ja pożyczam od kumpla auto powoduje kolizję kumpel traci zniżki i ja ze swojego auta też tracę zniżki?

Zawsze tak bylo ;]

Napisano
5 minut temu, wilu napisał(a):

Kumpel traci zniżki bo poszła wypłata z jego OC, a Ty tracisz zniżki bo spowodowałeś wypadek. Nie bądź pewexem, nie mieszaj różnych systemów walutowych :phi:

Napisano
44 minuty temu, Mike_wwl napisał(a):

Kumpel traci zniżki bo poszła wypłata z jego OC, a Ty tracisz zniżki bo spowodowałeś wypadek. Nie bądź pewexem, nie mieszaj różnych systemów walutowych :phi:

Ale ja jeżdżę autem służbowym powoduje wypadek i firma traci zniżki prywatne Auto jest na żonę która nie ma prawa jazdy i ona nie traci zniżek choć tytułu współwłasności małżeńskiej powinna

A na poważnie to jeśli spowodowanie kolizji służbowym autem i powiązanie numeru PESEL sprawcy z jego prywatnym autem i zabranie mu zniżek tegoż auta jest możliwa To dlaczego nie działa to w drugą stronę

Edytowane przez wilu