Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to wytłumaczyć - tylko zwiększonymi oporami powietrza?

Featured Replies

Napisano

Trasa którą jechałem już chyba wszystkimi rodzajami napędów od dyhawicznych wollosakow po v8 przez hybrydy, diesle, turbo benzyny w konfiguracji bez i z rowerem na dachu

+/- te auta zużywały max 10-15%

Dziś jechlal EV lekko licząc mamy +20%

OCB ? Czy EV ma tak wyśrubowaną aerodynamikę że każde jej zaburzę powoduje taki wzrost ? 4125481ea9ecbe8353ee1e0aff65d7f7.jpg

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Trasa którą jechałem już chyba wszystkimi rodzajami napędów od dyhawicznych wollosakow po v8 przez hybrydy, diesle, turbo benzyny w konfiguracji bez i z rowerem na dachu

OCB ? Czy EV ma tak wyśrubowaną aerodynamikę że każde jej zaburzę powoduje taki wzrost ? 4125481ea9ecbe8353ee1e0aff65d7f7.jpg

Pojedziesz w dół to będzie -20% 

Napisano
  • Autor
Pojedziesz w dół to będzie -20% 

Do góry to ja rowerem jadę.

A trasę mam na myśli z domu na parking pod Przełęcz i spowrotem. Persaldo różnica wysokości jest mocno pomijalna.
Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Ale czego zużywały?

Napisano
  • Autor

Ale czego zużywały?

Odpowiednio benzyny lpg czy ropy

W dieslach to nawet ciężko było zauważyć wzrost może 5%

Napisano

Kyrieelejson Toyotę masz :panic: 

Napisano
  • Autor
Kyrieelejson Toyotę masz default_panic.gif 

Też…

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

OCB ? Czy EV ma tak wyśrubowaną aerodynamikę że każde jej zaburzę powoduje taki wzrost ?

Tak

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał(a):

Kyrieelejson Toyotę masz :panic: 

Ale już pisał o dziwo że to najgorszy EV że wszystkich 8]

Napisano
  • Autor
Tak

Chętnie bym poczytał jakieś naukowe opracowanie (jak ktoś trafił niech się podzieli) bo może fizykiem nie jestem ale nie klei mi się ta teoria

Napisano
30 minut temu, ppmarian napisał(a):

Chętnie bym poczytał jakieś naukowe opracowanie (jak ktoś trafił niech się podzieli) bo może fizykiem nie jestem ale nie klei mi się ta teoria

Nie od parady w autach EV stawia się mocno na aerodynamikę jak nigdy wcześniej. Chowane klamki, specjalne nakładki na felgi to wymogi w EV. Prostym przykładem jest założenie rowerów na dach i zużycie prądu rośnie o wiele bardziej niż paliwa w spalinowym. Chyba nie trzeba być fizykiem przed tymi faktami?

Napisano
23 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Kiedyś widziałem taki filmik o holowaniu, wydaje mi się, że na przewożenie rowerów też ma to przełożenie.

Napisano
23 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Dokładnie jest jak piszesz.

Napisano
W dniu 3.08.2024 o 13:06, ppmarian napisał(a):

OCB ? Czy EV ma tak wyśrubowaną aerodynamikę że każde jej zaburzę powoduje taki wzrost ?

Nad morze miałem wg kompa +36 % vs nominalne. Faktycznie przy takich 120 km/h jarałby pewnie ca. 19-20 kWh a z rowerami na haku 25 kWh.

Spalinowe w identycznych warunkach zawsze +20% także prosta fizyka.

Napisano
11 godzin temu, komor napisał(a):

Nad morze miałem wg kompa +36 % vs nominalne. Faktycznie przy takich 120 km/h jarałby pewnie ca. 19-20 kWh a z rowerami na haku 25 kWh.

Spalinowe w identycznych warunkach zawsze +20% także prosta fizyka.

Na haku różnicy wielkiej nie ma.

Na dachu rowery totalnie rozwalają aerodynamikę.

Napisano
44 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ale w spalinowym też to widać. Mój Ranger normalnie na autostradzie pali 9-9,5l/100km. Z czterema rowerami na dachu w drodze do Danii (wiało mocno) wyszło 11,8.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ale w spalinowym też to widać. Mój Ranger normalnie na autostradzie pali 9-9,5l/100km. Z czterema rowerami na dachu w drodze do Danii (wiało mocno) wyszło 11,8.

No widać, ale w EV widać bardziej.

Nawet taki eGolf jest bardziej aero od zwykłego Golfa 7.5

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Nie ma jak masz opływowe rowery nie wystające poza obrys auta.
W moim przypadku mimo, że Y jest szeroki to i tak koła wystają po 10-20 cm poza samochód. Stąd też robi się żagiel.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

No widać, ale w EV widać bardziej.

Nawet taki eGolf jest bardziej aero od zwykłego Golfa 7.5

No, przy projektowaniu Rangera zapewne aerodynamika nie była zbyt wielkim priorytetem więc różnice też mniej widoczne. Ale co ciekawe, z boxem na dachu prawie nie ma różnicy, bo ze względu na jego długość da się ten box ustawić tak mocno z tyłu, ze nie atakuje powietrza nad przednią szybą bezpośrednio tylko chowa się w strudze, którą już wzbiła w górę przednia szyba właśnie. Różnica dramatyczna, w Jaguarze ten sam box wystaje nad przednią szybę, zwiększa hałas i spalanie o 2l/100km.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

No, przy projektowaniu Rangera zapewne aerodynamika nie była zbyt wielkim priorytetem więc różnice też mniej widoczne. Ale co ciekawe, z boxem na dachu prawie nie ma różnicy, bo ze względu na jego długość da się ten box ustawić tak mocno z tyłu, ze nie atakuje powietrza nad przednią szybą bezpośrednio tylko chowa się w strudze, którą już wzbiła w górę przednia szyba właśnie. Różnica dramatyczna, w Jaguarze ten sam box wystaje nad przednią szybę, zwiększa hałas i spalanie o 2l/100km.

Taką sytuację miałem w Punto 2 i boxem.

Nie było praktycznie żadnej różnicy.

O tyle dziwne, że auto krótkie, dosyć pudełkowate.

Ten sam box później używałem na Mitsu Lancer sedan i tam spalanie rosło o około 15%, może nawet i więcej.

I w każdym innym aucie (bo box nadal używamy) ten box powoduje zwiększenie zużycia paliwa. I nawet pomiędzy Golfem 7.5 jest różnica, a Golfem 8, chociaż auta bardzo podobne w kształcie. 

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Taką sytuację miałem w Punto 2 i boxem.

Nie było praktycznie żadnej różnicy.

O tyle dziwne, że auto krótkie, dosyć pudełkowate.

Ten sam box później używałem na Mitsu Lancer sedan i tam spalanie rosło o około 15%, może nawet i więcej.

I w każdym innym aucie (bo box nadal używamy) ten box powoduje zwiększenie zużycia paliwa. I nawet pomiędzy Golfem 7.5 jest różnica, a Golfem 8, chociaż auta bardzo podobne w kształcie. 

Musiał akurat się w tym Punto ustawić w cieniu aerodynamicznym lub przypadkiem prostować jakieś zawirowania. 

:ok:

Ja mam ogromny box (kupiłem jeszcze przed zakupem Rangera, teraz jeździ prawie pusty wożąc tylko narty) i normalnie jazda z takim jest uciążliwa a na Rangerze to przyjemność.

:skromny:

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ja mam ogromny box (kupiłem jeszcze przed zakupem Rangera, teraz jeździ prawie pusty wożąc tylko narty) i normalnie jazda z takim jest uciążliwa a na Rangerze to przyjemność.

Tak OT, to jakby ktoś myślał nad zakupem boxa, to polecam kupić jednak o numer większy niż wychodzi z kalkulacji ;)

Nasz wydawał się ogromny jak go kupowaliśmy, ale wtedy była nas trójka i nie jeździliśmy na nartach.

Był kupiony właśnie w celach wakacyjnych, aby nie jechać jak Cyganie w tym Punto z walizami w środku.

Później doszła jeszcze córka, lata minęły wszyscy zaczęli jeździć na nartach i każdy ma już sprzęt w rozmiarze dorosłym ;]

I żeby 4 komplety z butami i kaskami tam zmieścić, to jest gra w tetrisa ;]

Napisano
  • Autor

Tak OT, to jakby ktoś myślał nad zakupem boxa, to polecam kupić jednak o numer większy niż wychodzi z kalkulacji [emoji6]
Nasz wydawał się ogromny jak go kupowaliśmy, ale wtedy była nas trójka i nie jeździliśmy na nartach.
Był kupiony właśnie w celach wakacyjnych, aby nie jechać jak Cyganie w tym Punto z walizami w środku.
Później doszła jeszcze córka, lata minęły wszyscy zaczęli jeździć na nartach i każdy ma już sprzęt w rozmiarze dorosłym ;]

Ja mam do zmieszczenia rodzinny zestaw zjazdowy i biegowy (+200cm) + moj skiturowy

Napisano
46 minut temu, kravitz napisał(a):

Tak OT, to jakby ktoś myślał nad zakupem boxa, to polecam kupić jednak o numer większy niż wychodzi z kalkulacji ;)

Ja już nie mogę kupić większego chyba bo ten jest największy. To znaczy mogę kupić wyższy bo chciałem żeby był płaski ale wzdłuż i wszerz to już ciężko będzie.

Ale ja nie wrzucam tam nic poza nartami więc powietrze wozi. Jak jedziemy ze znajomymi to wożę ich narty, żeby moim tak smutno nie było. 8-9 par nart wchodzi bez najmniejszego problemu.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 3.08.2024 o 20:15, ppmarian napisał(a):

W dieslach to nawet ciężko było zauważyć wzrost może 5%

Bez problemu robiłem dieslem +20% i to normalnie jadąc z rodziną na krótki wypad wakacyjny. W noPb miałem bliżej +10%. Przy roweracj na haku - nie widzę różnicy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem to wynika z lepszej sprawności spaliniaka przy większym obciązeniu.

Przykładowo jedziesz spaliniakiem 100km/h - spalanie 5l/100km.

Przyspieszysz do 140km/h - spalanie rośnie do 7l/100km czyli o 40%

Warto jednak zauważyć, że opory powietrza rosną z kwadratem prędkości, a co za tym idzie przy 140km/h są od praktycznie 2x więszke niż przy 100. A co z tego wynika sprawność silnika spaliowego przy większym obciązeniu spowodowanym zwiększonymi oporami powietrza przy 140 jest większa.

W przypadku elektryka, przy 100km/h użycie prądu może być na poziomie 14KWh/100km, ale przy 140km/h będzie pewnie około 27 KWh/100km, czyli praktycznie 2x więcej zgodnie z dwukrotnym wzrostem oporów powietrza.

I stąd twoje wyniki z rowerem.

Napisano
  • Autor
Moim zdaniem to wynika z lepszej sprawności spaliniaka przy większym obciązeniu.
Przykładowo jedziesz spaliniakiem 100km/h - spalanie 5l/100km.
Przyspieszysz do 140km/h - spalanie rośnie do 7l/100km czyli o 40%
Warto jednak zauważyć, że opory powietrza rosną z kwadratem prędkości, a co za tym idzie przy 140km/h są od praktycznie 2x więszke niż przy 100. A co z tego wynika sprawność silnika spaliowego przy większym obciązeniu spowodowanym zwiększonymi oporami powietrza przy 140 jest większa.

W przypadku elektryka, przy 100km/h użycie prądu może być na poziomie 14KWh/100km, ale przy 140km/h będzie pewnie około 27 KWh/100km, czyli praktycznie 2x więcej zgodnie z dwukrotnym wzrostem oporów powietrza.

I stąd twoje wyniki z rowerem.

To brzmi bardzo sensownie ! Dzięki

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

I kolejne -20% mniej zasięgu [emoji1787]e7d495ba18dd52d8dbb0017666c79a8b.jpg

Napisano
19 godzin temu, ppmarian napisał(a):

I kolejne -20% mniej zasięgu emoji1787.pnge7d495ba18dd52d8dbb0017666c79a8b.jpg

Wyklepali? Czy nowa?

Napisano
44 minuty temu, kravitz napisał(a):

Wyklepali? Czy nowa?

Nowa czy wyprana w perwolu ;)

Ztcp pisal, ze nowa, w takim samym kolorze znaleziona na stocku. 

Napisano
  • Autor

Nowa czy wyprana w perwolu [emoji6]
Ztcp pisal, ze nowa, w takim samym kolorze znaleziona na stocku. 

Dokładnie

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Wyklepali? Czy nowa?

stara sie juz spalila ???

Napisano
  • Autor

stara sie juz spalila ???

Tak2ee40954e84dd314c652892a964cec20.jpg

Napisano
22 godziny temu, ppmarian napisał(a):

I kolejne -20% mniej zasięgu emoji1787.pnge7d495ba18dd52d8dbb0017666c79a8b.jpg

Kurde, dużo szpeju w tej pracy wozisz 😎

Przyczepa gdzie? 🧐😁

Napisano
  • Autor
Kurde, dużo szpeju w tej pracy wozisz [emoji41]

Przyczepa gdzie? [emoji3166][emoji16]

Po co przyczepa na 6 par nart?

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Po co przyczepa na 6 par nart?

A co z jachtem?

Napisano
  • Autor
Przyczepa ma prześwit! [emoji16]

IMG_1039.jpeg.b2b03f161d8b9692bcc21a2e15f1dc82.jpeg

Kufer źle założony. FunBoyeEV - tylko tyłem na przód !

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Kufer źle założony. FunBoyeEV - tylko tyłem na przód !

To przyczepa chyba też źle 😱;]

Napisano
  • Autor
To przyczepa chyba też źle [emoji33];]

Tak źle że za EV a nie za dieslem

Napisano
10 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tak źle że za EV a nie za dieslem

Może też firmowy, wtedy wszystko dobrze 😌😉

Napisano
  • Autor
Może też firmowy, wtedy wszystko dobrze [emoji18][emoji6]

Tak to były piękne czasy

Diesel z hakiem i karta flotowa do tankowania nolimit

Napisano

Tak to były piękne czasy

Diesel z hakiem i karta flotowa do tankowania nolimit

Wzięli Was podstępem, za dużo i za szybko jeździliście 😄 

Napisano
  • Autor
Wzięli Was podstępem, za dużo i za szybko jeździliście [emoji1] 

Zielony podstępem !

Nawet limity km znieśli (było 120kkm na 3 lata) - teraz można jeździć sobie prywatnie ile się chce ale nie mniej niż 30kkm na dwa lata ;)

Napisano

Zielony podstępem !

Nawet limity km znieśli (było 120kkm na 3 lata) - teraz można jeździć sobie prywatnie ile się chce ale nie mniej niż 30kkm na dwa lata ;)

Elektrykiem? 30 kkm w 2 lata, chyba w dwadzieścia! 

Napisano
  • Autor
Elektrykiem? 30 kkm w 2 lata, chyba w dwadzieścia! 

A wiesz że są tacy co tego dystansu nie zrobią i pewnie będzie zamiana z tymi co że kręcą kkm

Jakby nie to że teraz u mnie licznik bije od zera to chyba byłem w czołówce [emoji12]

Napisano

A wiesz że są tacy co tego dystansu nie zrobią i pewnie będzie zamiana z tymi co że kręcą kkm

Jakby nie to że teraz u mnie licznik bije od zera to chyba byłem w czołówce emoji12.png

I sam widzisz jaką radość daje EV :) 

Jesteście dla siebie stworzeni ;]

Napisano
  • Autor
I sam widzisz jaką radość daje EV [emoji4] 
Jesteście dla siebie stworzeni ;]

Tak

Miejsce pod wyciągiem lepsze niż dla inwalidy
df13dd2d0a59fded60e0bae8328bc8c5.jpg

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Tak

Miejsce pod wyciągiem lepsze niż dla inwalidy
df13dd2d0a59fded60e0bae8328bc8c5.jpg

Pod Biedrą to samo 😎😁

A czy Ty przypadkiem nie śmieszkowałeś swego czasu z robienia zdjęć ładującego się auta? 😁