Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iluletnie auto najlepiej sprzedac

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam, kiedy najlepiej sprzedać nowe auto?

Mam Vitare, kupiona nowa w salonie, przebieg 42 kkm, we wrześniu stuknie jej 3 lata. Gwarancja przedłużona do 5 lat, zakonserwowane podwozie. Kupiona za 86 k, teraz pewnie warta z 75-80, nowa taka sama kosztuje teraz 110k.

I teraz pytania:

a) sprzedać teraz, dołożyć 60 k i kupić Corollę

b) sprzedać za 2 lata na koniec gwarancji i kupić Corollę, no może coś lepszego

c) trzymać z 10 lat

Z zakupem Corolli teraz - no nie wiem, pociesze się parę tygodni, ale wyjdą inne wkurzające rzeczy, wiec to może być 'zamienił stryjek....' W gruncie rzeczy to takie samo auto.. Rozważam też jakiegoś Lexusa, może będzie deko wygodniej, ale znowu gabaryty większe, a w środku ciasno. No ta Vitara strasznie mi pasuje, praktycznie pod każdym względem. 

Sprzedać za 5 lat... w sumie opcja podobna jak ta pierwsza, ale zapewniony święty spokój na kolejne 5 lat - i ku takiej się sklaniam. Może coś zrobią w tym czasie z tymi patykami do obsługi komputera w Vitarze i przeniosą to sterowanie na kierownice w końcu i kupię kolejną? Ale chciałbym już normalna hybrydę.

Trzymać 10...tak pierwotnie zakładałem, stąd konserwacja. No nie wiem czy wytrzymam. Zawsze jeździłem autami dłuuugo, ale życie jest za krótkie, fajnie byłoby spróbować tego czy tamtego. Już mi się trochę nudzi, ale... wracamy do pkt. a - parę tygodni podjarki, a potem w gruncie rzeczy to samo...

Jak Wy zmieniacie auta? Aha, zakup prywatny, nie darmowy leasing :)

Napisano

Zgodnie z ostatnia rata leasingu zmieniam.

Napisano
23 minuty temu, Pito napisał(a):

Jak Wy zmieniacie auta?

Nie zmieniam, dokupuje następne :phi:

Chyba że dupowozy to co 4 lata. 

Napisano
23 minuty temu, Pito napisał(a):

Na pewno nie wymieniać na siłę. Albo trzymać do końca gwarancji albo wymienić jak się fajna okazja trafi. No chyba że lubisz jeździć nowym no to wymieniać :)

Napisano

Jak zaczną dokuczać małe częste upierdliwe awarie lub te większe.

Napisano
31 minut temu, Pito napisał(a):

Nie zamieniłbym Vitary na Corollę.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nie zamieniłbym Vitary na Corollę.

To zależy na którą. Ta jest całkiem całkiem. No ale na taksówkę rzeczywiście nie :)

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

To zależy na którą. Ta jest całkiem całkiem. No ale na taksówkę rzeczywiście nie :)

Ta jest spoko ale jest właściwie tym samym co Vitara, więc nadal nie ma sensu. I jeszcze chcą za to 150k. Gdy tymczasem...

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-formentor-cupra-studio-warszawa-ID6GCOHP.html

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Ta jest spoko ale jest właściwie tym samym co Vitara, więc nadal nie ma sensu. I jeszcze chcą za to 150k. Gdy tymczasem...

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-formentor-cupra-studio-warszawa-ID6GCOHP.html

No nie. Bo to hybryda a Suzuki nie. A Cupra fajna :)

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał(a):

No nie. Bo to hybryda a Suzuki nie.

Miałem na myśli, że wizualnie i funkcjonalnie. A co do wrażeń z jazdy to w Toyocie z hybrydą i CVT może być nawet gorzej.

11 minut temu, marcindzieg napisał(a):

A Cupra fajna :)

Charakterem miażdży każdą Toyotę może poza Hiluxem i LandCruiserem.

:ok:

A w tej cenie jest jeszcze do wyboru Cupra Ateca, Leon albo dwojaczki Kia Sportage/Hyundai Tucson ze 180-konnym silnikiem. Będzie jeździł lepiej niż ta Corolla. Właściwie wszystko zrobi lepiej niż ta Corolla.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-tucson-mega-cena-executive-ID6GoTK4.html

Chociaż ja za 150k to bym wziął to. Też miażdży Corollę charakterem i też zrobi wszystko lepiej (poza parkowaniem oczywiście ;]😞

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/isuzu-d-max-pakiet-serwisowy-za-1-zl-2023-automat-ID6GvIe3.html

Edytowane przez Ryb

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Miałem na myśli, że wizualnie i funkcjonalnie. A co do wrażeń z jazdy to w Toyocie z hybrydą i CVT może być nawet gorzej.

Wizualnie to kwestia gustu a wiesz jak z nim jest. A co do prowadzenia to koleżanka ma Vitarę z 2017 i w porównaniu do Forka prowadzi się jak taczka. Zresztą miała zastępczo jakąś Renówkę i powiedziała dokładnie to samo.

A co do Kia/Hyundai - najeździłem się trochę Kiami. Fajne auta, poprawne do bólu. Ale żeby dawały jakąś przyjemność z jazdy...

A Pickup to na wieś do wożenia ziemniaków :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

Charakterem miażdży każdą Toyotę może poza Hiluxem i LandCruiserem.

Też nie przesadzaj. Jest Yaris GR, GT86 czy choćby nowa Supra.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Też nie przesadzaj. Jest Yaris GR, GT86 czy choćby nowa Supra.

Supra to BMW, GT86 to Subaru a Yaris jest owszem fajny ale to nadal Yaris.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Supra to BMW, GT86 to Subaru

Wzięli z obu marek to co najlepsze :)

Yaris jest owszem fajny ale to nadal Yaris.

Idąc tym tropem Cupra to jakby nie patrzeć Seat :)

Napisano
Godzinę temu, Pito napisał(a):

Tak się zastanawiam, kiedy najlepiej sprzedać nowe auto?

Mam Vitare, kupiona nowa w salonie, przebieg 42 kkm, we wrześniu stuknie jej 3 lata. Gwarancja przedłużona do 5 lat, zakonserwowane podwozie. Kupiona za 86 k, teraz pewnie warta z 75-80, nowa taka sama kosztuje teraz 110k.

I teraz pytania:

a) sprzedać teraz, dołożyć 60 k i kupić Corollę

b) sprzedać za 2 lata na koniec gwarancji i kupić Corollę, no może coś lepszego

c) trzymać z 10 lat

Z zakupem Corolli teraz - no nie wiem, pociesze się parę tygodni, ale wyjdą inne wkurzające rzeczy, wiec to może być 'zamienił stryjek....' W gruncie rzeczy to takie samo auto.. Rozważam też jakiegoś Lexusa, może będzie deko wygodniej, ale znowu gabaryty większe, a w środku ciasno. No ta Vitara strasznie mi pasuje, praktycznie pod każdym względem. 

Sprzedać za 5 lat... w sumie opcja podobna jak ta pierwsza, ale zapewniony święty spokój na kolejne 5 lat - i ku takiej się sklaniam. Może coś zrobią w tym czasie z tymi patykami do obsługi komputera w Vitarze i przeniosą to sterowanie na kierownice w końcu i kupię kolejną? Ale chciałbym już normalna hybrydę.

Trzymać 10...tak pierwotnie zakładałem, stąd konserwacja. No nie wiem czy wytrzymam. Zawsze jeździłem autami dłuuugo, ale życie jest za krótkie, fajnie byłoby spróbować tego czy tamtego. Już mi się trochę nudzi, ale... wracamy do pkt. a - parę tygodni podjarki, a potem w gruncie rzeczy to samo...

Zastanow sie co zyskasz wydajac dodatkowo 60kPLN, bo wg mnie niewiele...

Jak auto nie zarabia na siebie i nie srasz kasa, to wg mnie nie ma sensu za wiele wydawac na cos tak prozaicznego jak samochod.

No chyba, ze ten zakup mocno poprawi Twoje samopoczucie, albo spelnisz jakies motoryzacyjne marzenie (ale to nie kierunek Corolla)

IMHO przy Twoich przebiegach, to spokojnie mozesz ta Vitara jeszcze kilka ladnych lat pojezdzic.

Napisano
29 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Wzięli z obu marek to co najlepsze :)

W sumie ok, ale nie wymyślili go tak zupełnie sami.

29 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Idąc tym tropem Cupra to jakby nie patrzeć Seat :)

Owszem, tylko że Seatom do tej pory nic nie brakowało oprócz ładniejszego znaczka, trochę zgrabniejszej stylistyki i bardziej sportowego ducha. Formentor ma to wszystko.

Napisano

Jeśli nie masz działalności to najbardziej sensownym rozwiązaniem jest trzymanie auta do 7-9 roku życia i max 150kkm. 

W tym wieku nie wygląda jeszcze jak padlina, i jeszcze nie psuje się ze starości (ale zaraz zacznie). No i jeszcze kilka dobrych złotych za nie dostaniesz jako wkład do nowego. 

Natomiast jeśli po prostu chcesz zmienić auto - nie ważne czy się nudzi czy inne się podoba - te rozważania nie mają sensu. Po prostu zmień jak masz ochotę zrobić sobie przyjemność. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

A w tej cenie jest jeszcze do wyboru Cupra Ateca, Leon albo dwojaczki Kia Sportage/Hyundai Tucson

Jednym z kryteriów jest też wielkość. I tu Vitara jest dla mnie idealna - nienapompowane 4.2 m, w środku i bagażniku sporo miejsca. Porównując wczoraj do CH-R i Corolli - są mega ciasne, zwłaszcza z tyłu. Ze względu na zwinność w mieście - nie chcę auta większego niż 4.4 m. Tuscon/Sportage - z wyglądu kozackie, ale za duże jak na nasze potrzeby. Na wakacje - mam box dachowy.

I światopoglądowo - odrzucam wszystko spod znaku VW (Skoda, Cupra, Seat).

1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zastanow sie co zyskasz wydajac dodatkowo 60kPLN, bo wg mnie niewiele...

Nie podoba mi sie ta odpowiedź. Jest zbyt zgodna z moimi wnioskami po zastanowieniu - właśnie nic nie zyskam :) 

49 minut temu, Jaruga napisał(a):

najbardziej sensownym rozwiązaniem jest trzymanie auta do 7-9 roku życia i max 150kkm

Widzę kilka zdań w tym kierunku ( @rwIcIk, @Maciej__). I tak podpowiada rozsądek, choć najbardziej skłaniam się ku 5 lat (gwarancja). Nie wiem czy potem spadek wartości nie będzie porównywalny czy bym kupił po 5, czy po 7 latach. 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Owszem, tylko że Seatom do tej pory nic nie brakowało oprócz ładniejszego znaczka

Powiedzmy że się nie zgodzę. Jak to moja znajoma, posiadaczka jakiejś Ibizy,  stwierdziła - hiszpańska jakość, niemiecki temperament...

Napisano

Wizualnie to kwestia gustu a wiesz jak z nim jest. A co do prowadzenia to koleżanka ma Vitarę z 2017 i w porównaniu do Forka prowadzi się jak taczka. Zresztą miała zastępczo jakąś Renówkę i powiedziała dokładnie to samo.
A co do Kia/Hyundai - najeździłem się trochę Kiami. Fajne auta, poprawne do bólu. Ale żeby dawały jakąś przyjemność z jazdy...
A Pickup to na wieś do wożenia ziemniaków [emoji4]

Ja też nie rozumiem fenomenu tych wielkich landar takich jak Vitara, zwłaszcza że użytkownicy piszą często, że wcale nie jest tak mega dużo miejsca jak wygląda z zewnątrz. O komforcie jazdy nie wspomnę, bo dla mnie każdy SUV ma tyle wspólnego z komfortem co pickup do wożenia ziemniaków. Ja z tych wszystkich wybrałbym Corollę, dla mnie wizualnie to jest najładniejsze auto z tych w normalnych pieniądzach. Owszem, w środku bez szału i argument, że co druga jeździ na taryfie z ciapatym za kierownicą i nie bo nie, jest dla mnie nie zrozumiały. Ale zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie. Nawet Cupra pomału staje się zwykłym niczym nie wyróżniającym się oklepanym wozidłem, a jakość Seata z przed 20 lat to już pewnie dawno i nie prawda.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Owszem, tylko że Seatom do tej pory nic nie brakowało oprócz ładniejszego znaczka, trochę zgrabniejszej stylistyki i bardziej sportowego ducha. Formentor ma to wszystko.

Wybuchowe silniki tsi już udało się ostatecznie poprawić po nastu już poprawkach? 

😂

Napisano
4 minuty temu, Pito napisał(a):

Jednym z kryteriów jest też wielkość. I tu Vitara jest dla mnie idealna - nienapompowane 4.2 m, w środku i bagażniku sporo miejsca. Porównując wczoraj do CH-R i Corolli - są mega ciasne, zwłaszcza z tyłu. Ze względu na zwinność w mieście - nie chcę auta większego niż 4.4 m. Tuscon/Sportage - z wyglądu kozackie, ale za duże jak na nasze potrzeby. Na wakacje - mam box dachowy.

No ale jazda z boxem i bez boxa, zwłaszcza w małym aucie to niebo a ziemia. Hałas, spalanie... Dodatkowo przy wyższym aucie w niektóre miejsca nie wjedziesz (np. garaże podziemne). Pojeździj tydzień pięciometrowym autem i potem te 4.4m to będzie malutko. E-Pace mojej żony ma 4395 i gdyby nie ponad dwa metry szerokości to byłoby dla mnie najzwinniejsze auto świata.

;]

4 minuty temu, Pito napisał(a):

Tego nie rozumiem. To w odwecie za WWII czy co?

:nie_wiem:

Napisano
27 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Powiedzmy że się nie zgodzę. Jak to moja znajoma, posiadaczka jakiejś Ibizy,  stwierdziła - hiszpańska jakość, niemiecki temperament...

Dobra, ale ja myślę o Leonie, Atece czy Tarraco, które są bardzo udanymi konstrukcjami. Małe autka konstruuje się wg innych priorytetów i trudno od nich oczekiwać temperamentu na przykład.

Napisano
10 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Ja też nie rozumiem fenomenu tych wielkich landar takich jak Vitara, zwłaszcza że użytkownicy piszą często, że wcale nie jest tak mega dużo miejsca jak wygląda z zewnątrz. O komforcie jazdy nie wspomnę, bo dla mnie każdy SUV ma tyle wspólnego z komfortem co pickup do wożenia ziemniaków. Ja z tych wszystkich wybrałbym Corollę, dla mnie wizualnie to jest najładniejsze auto z tych w normalnych pieniądzach. Owszem, w środku bez szału i argument, że co druga jeździ na taryfie z ciapatym za kierownicą i nie bo nie, jest dla mnie nie zrozumiały. Ale zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie. Nawet Cupra pomału staje się zwykłym niczym nie wyróżniającym się oklepanym wozidłem, a jakość Seata z przed 20 lat to już pewnie dawno i nie prawda.

Ta "wielka landara" ma 4,2m.

;l

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Wybuchowe silniki tsi już udało się ostatecznie poprawić po nastu już poprawkach? 

😂

A nie wiem, możesz napisać o które konkretnie silniki chodzi?

:hmm:

Napisano

Ta "wielka landara" ma 4,2m.
;l

I 2.5m wysokości.[emoji846]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 minutę temu, vlad1431 napisał(a):

I 2.5m wysokości.emoji846.png

To już zależy od tego co na dachu umieścisz. Jak się postarasz to może mieć nawet 3,5m wysokości.

;]

Napisano
54 minuty temu, Pito napisał(a):

To pech bo akurat Skoda jest znana z wyczarowywania ogromnej ilosci miejsca w swoich średnich samochodach. Taki Kamiq 4,24 a wszyscy chwalą ilość miejsca.

W VW T-cross 4,11 podobno zaskakuje pojemnym wnętrzem.

Napisano

Porównanie Suzuki do jakiejkolwiek innej wspominanej tu marki to nieporozumienie. Suzuki wygląda tak jakby projekt wyszedł 20 lat temu. W środku jest masakra. Każda Toyota to przebija bez problemu. Jeśli coś miałbym doradzić @Pito to Corolla Cross jeśli chodzi o budżet. Spalanie w Hyundai/Kia/Cupra będzie zbliżone do 8-9 litrów. Formentor nie jest cichym autem. Odebrałem go wczoraj i jeszcze za wcześnie na szersze komentarze ale Leon był delikatnie cichszy. Kijanką kiedyś jezdziłem i tam też spalanie było większe niż w Foresterze 2.0 150 KM. Lexus to nie wiem który był model rozpatrywany ale zakładając budżet to chyba LBX/UX. Tak - to są ciasne auta. 

Moim zdaniem to każde inne auto okaże się lepsze/ciekawsze od nudnego i przestarzałego Suzuki ;) 

Napisano
5 minut temu, lucash napisał(a):

Jeśli coś miałbym doradzić @Pito to Corolla Cross jeśli chodzi o budżet. Spalanie w Hyundai/Kia/Cupra będzie zbliżone do 8-9 litrów. Formentor nie jest cichym autem. Odebrałem go wczoraj i jeszcze za wcześnie na szersze komentarze ale Leon był delikatnie cichszy.

Krytykowanie wyciszenia a jednoczesne proponowanie Toyot to chyba troche nie bardzo. Co innego jak mówimy o ekonomii.

Edytowane przez zenek111

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

Krytykowanie wyciszenia a jednoczesne proponowanie Toyot to chyba troche nie bardzo. Co innego jak mówimy o ekonomii.

Proponowanie Toyoty z CVT dodajmy. 

;]

Napisano
9 minut temu, lucash napisał(a):

Formentor nie jest cichym autem. Odebrałem go wczoraj i jeszcze za wcześnie na szersze komentarze ale Leon był delikatnie cichszy.

Masz juz wersje po liftingu? Ciekawe czy cos poprawili w tej kwestii.

Napisano
24 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Są ciche i świetnie eCVT👍 

RAV4😎

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Proponowanie Toyoty z CVT dodajmy. 

;]

No a z czym proponować nowoczesny napęd hybrydowy jak nie z eCVT👍

No chyba nie z hydraulikiem 😂

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

A nie wiem, możesz napisać o które konkretnie silniki chodzi?

1.5 i 2.0 są już ok?🤔

Napisano
52 minuty temu, vlad1431 napisał(a):

Ja też nie rozumiem fenomenu tych wielkich landar takich jak Vitara

Przecież Vitara to klasa B, to w zasadzie małe auto. Klasą C jest S-Cross, który przy długości 4.3 metra też jakoś wielki nie jest, Golf ma 4.28 m długości. 

Napisano
6 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

No a z czym proponować nowoczesny napęd hybrydowy jak nie z eCVT👍

No chyba nie z hydraulikiem 😂

Ja nie kwestionuję przecież tej nieustającej od niemal 30 lat w prawie niezmienionej formie nowoczesności skrzyni eCVT. 

;l

Tylko mi się trochę nie spina z tym hałasem.

;l

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

1.5 i 2.0 są już ok?🤔

To ja się pytam które nie są ok, skoro stwierdziłeś że TSI wybuchają.

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Masz juz wersje po liftingu? Ciekawe czy cos poprawili w tej kwestii.

Formentor chyba miał być głośny, zwłaszcza w wersji 300KM. Inna rzecz czy dźwięk jest przyjemny czy upierdliwy w słabszych wersjach.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

To ja się pytam które nie są ok, skoro stwierdziłeś że TSI wybuchają.

Polecałeś auto więc pytam czy silniki udało się poprawić. 

2.0 tsi/tfsi to juz chyba legenda trwałości🤣

Napisano

Którą jeździłeś? Bo szczerze mówiąc jechałem tym parę razy i jakoś tej głośności nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - było zaskakująco cicho.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja nie kwestionuję przecież tej nieustającej od niemal 30 lat w prawie niezmienionej formie nowoczesności skrzyni eCVT. 

Robią milion bez dotykania a Ty w imię nowoczesności chcesz poprawić żeby była do wymiany co 100 kkm?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Polecałeś auto więc pytam czy silniki udało się poprawić. 

No więc ja pytam co konkretnie było do poprawienia, skoro trzeba było poprawiać Twoim zdaniem.

Teraz, Danielpoz. napisał(a):

2.0 tsi/tfsi to juz chyba legenda trwałości🤣

Ja się zatrzymałem na 2.0TDI. Potem to już nie wiem. Jeździłem autem z 2.0TSI i pracuje to bardzo ładnie ale o trwałości trudno coś powiedzieć. Zresztą nie wiem czy jest w ogóle sens o trwałości dyskutować w przypadku kogoś, kto bierze auto na 3 lata i nie robi dużych przebiegów a gwarancję może mieć na 5lat.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Którą jeździłeś? Bo szczerze mówiąc jechałem tym parę razy i jakoś tej głośności nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - było zaskakująco cicho.

Auris 1.8 hybryda - masakra jak to hałasuje.

Lexus CT200h z tym samym napędem - o niebo lepiej, jednak wyciszenie Lexusa robi swoje.

RAV4 hybryda - jest dużo lepiej niż w Aurisie ale ja w międzyczasie mam porównanie z Jaguarem więc stałem się nieobiektywny.

Zależy jak kto jeździ. Mam kolegę, dla którego tragedią jest już gdy jego RAV musi odpalić silnik spalinowy więc on raczej nie ma okazji słuchać wycia układu z CVT na wysokich obrotach i ja się nie dziwię, że tacy kierowcy sobie chwalą. Jeśli ktoś jednak chce jeździć dynamicznie to powinien iść gdzie indziej. Auto jest obiektywnie głośne przy dynamicznej jeździe tylko nie każdemu się taka jazda przydarza.

BTW, pisałem też, że jeździłem CVT w różnych modelach Mitsu i Subaru. W obu przypadkach z doładowanymi silnikami działało to wyśmienicie, z wolnossącymi masakra. Więc jedna CVT drugiej nierówna, np. w Forku XT by mi pasowała a w Outlanderze bym się pociął.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Robią milion bez dotykania a Ty w imię nowoczesności chcesz poprawić żeby była do wymiany co 100 kkm?

Nie. Ja bym nic nie zmieniał w skrzyni. Tylko zmienił w wypowiedzi kolegi, któremu odpowiadałem przymiotnik "nowoczesna" na "trwała" lub "niezawodna". Ten drugi będzie równie pozytywny a przy okazji prawdziwy.

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

;l

;l

Coś idealnego i nowoczesnego👍 Cisza i komfort, za to lubię swojego lexa😎

30lat? Problem chyba jest w ludziach którzy nie bardzo rozróżniają CVT od eCVT😏 

Hydraulik ok ale już ten etap mam za sobą jeśli chodzi o nowe auta👍

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

No więc ja pytam co konkretnie było do poprawienia, skoro trzeba było poprawiać Twoim zdaniem.

Ja się zatrzymałem na 2.0TDI. Potem to już nie wiem. Jeździłem autem z 2.0TSI i pracuje to bardzo ładnie ale o trwałości trudno coś powiedzieć. Zresztą nie wiem czy jest w ogóle sens o trwałości dyskutować w przypadku kogoś, kto bierze auto na 3 lata i nie robi dużych przebiegów a gwarancję może mieć na 5lat.

Tak pierwszy lepszy. 

Może to przypadek jednostkowy🤔

😏

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

Jeśli ktoś jednak chce jeździć dynamicznie to powinien iść gdzie indziej.

I pali dużo. To auto nie jest do tego. Ale bez sensu pisanie że jest głośno. W moim Forku na autostradzie jest bardzo głośno. Tylko co tak naprawdę z tego jak on nie jest do tego.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

któremu odpowiadałem przymiotnik "nowoczesna" na "trwała" lub "niezawodna".

A jaka to jest nowoczesna?