Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 2008 GT vs Toyota Yaris Cross - może komuś się przyda

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał(a):

Już myślałem że to ja jestem niepełnosprawny i nie potrafię jeździć automatem. Dzięki za ten post. 

Oni się nie potrafią nauczyć, jak Stop&Start zaimplementować w automacie. Miałem C4 Picasso z 2016 roku... Tak długo, jak S&S był aktywny, to strach był tym jeździć. Z początku wyłączałe ręcznie, ale wnerwiające było to klikanie po ekranie dotykowym. Finalnie Diagboxem wyłączyłem na stałe i bezproblemowo zrobiłem kolejne 60000 km. 

Edytowane przez grogi

Napisano
13 godzin temu, bengamin napisał(a):

Nowe podobno znowu są na łańcuchu z którego zrezygnowano w 2012 roku. LINK

To nadal jest silnik specjalnej troski.

18 godzin temu, bizz napisał(a):

To aż niemożliwe, może miał jakoś programowo wyłączony s&s na stałe?

Diagbox program serwisowy Stellantisa potrafi to zrobić. Serwisy Autoryzowane robią to w swoich samochodach i nie chcą robić w samochodach klientów.

14 godzin temu, bergerac napisał(a):

tak, zdecydowanie, poważnie się zastanawiam nad nową wersję :ok: dla mnie to bardzo fajne auto, jestem w stanie przełknąć zagrożenie z silnikiem.

Jeżeli będziesz go używał do końca gwarancji oraz ewentualnie na przedłużonej gwarancji to tak jest to dobre rozwiązanie.

Z podobnych pobudek ludzie kupują Mokkę. Jest tania w zakupie. W cenie zakupu oferuje dużo jak na taki samochodzik. Jest ładna. Ale albo planują użytkować do końca gwarancji i ani dzień dłużej lub przedłużając gwarancję. Producent przewiduje do 10 lat gwarancji przedłużonej na swoje produkty. :)

Napisano
15 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Producent przewiduje do 10 lat gwarancji przedłużonej na swoje produkty. :)

10 lat jest chyba tylko na silnik, w sensie pasek rozrzadu lub zwiekszone zuzycie oleju.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

10 lat jest chyba tylko na silnik, w sensie pasek rozrzadu lub zwiekszone zuzycie oleju.

10 lat na samochód jesteś w stanie wykupić i nie jest to takie drogie w porównaniu z tym co i za ile może się w tych samochodach wys....ć. :)

Napisano
4 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

10 lat na samochód jesteś w stanie wykupić i nie jest to takie drogie w porównaniu z tym co i za ile może się w tych samochodach wys....ć. :)

Dobrze wiedziec, kiedys mozna bylo wykupic do max 8 lat, przynajmniej w Citroenie :ok:

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Dobrze wiedziec, kiedys mozna bylo wykupic do max 8 lat, przynajmniej w Citroenie :ok:

Ja tak na Astrę przedłużałem, plus 5 lat do normalnej gwarancji. Sprzedawałem ją w zeszłym roku to jeszcze miała miesiąc gwarancji producenta a rocznik 2017.

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Ja tak na Astrę przedłużałem, plus 5 lat do normalnej gwarancji. Sprzedawałem ją w zeszłym roku to jeszcze miała miesiąc gwarancji producenta a rocznik 2017.

Jestes pewien?

Tez mialem ten Opel Flex care, ale tam dodatkowa gwarancja nie bylo +5 lat, tylko do 5 lat czyli 2+3...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jestes pewien?

Tez mialem ten Opel Flex care, ale tam dodatkowa gwarancja nie bylo +5 lat, tylko do 5 lat czyli 2+3...

Czekaj, możesz mieć rację, ale to by znaczyło że sprzedałem auto dwa lata temu a nie rok... moment.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jestes pewien?

OK, miałem 2+5, auto sprzedałem w 2022. 

Ale widzę że teraz już jest 2+6

image.png.de7ef0d91a0ea74cb4e2469d41511036.png

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.08.2024 o 11:19, bizz napisał(a):

Odgrzeje temat, bo miałem okazje pojeździć przez kilka dni w różnych warunkach nowym yaris cross to wrzucę moje spostrzeżenia

co ważne, przesiadłem się z rav4, więc pewnie inny pkt odniesienia 

Wnętrze:

Toyota jak zwykle wszystko na swoim miejscu, wsiadasz jak do każdego innego samochodu na świecie i jedziesz bez poszukiwania podstawowych rzeczy. Jakoś spasowania - bardzo dobra, nic nie skrzypi, nie telepie się, jest dobrze.

Jakość materiałów wykończeniowych - jest źle, nie ma co naginać rzeczywistości. Dopóki człowiek nie wsiądzie do innego auta może mu się wydawać że jest w porządku. Niestety nie jest - tworzywa są twarde, wyglądają na tanie, dość łatwo je zarysować. 

dla mnie nie było dramatu, jest twardo, ale jakoś to nie razi, na drzwiach coś a'la szmatka

fakt raczej nic nie skrzypi i trzeszczy

dla mnie najbardziej negatywnym zaskoczeniem była "półka" nad bagażnikiem - kawałek podwieszonej szmaty, w aucie za 140tyś to słabo 

image.png.0c603c00e643f377e98825104dec2a60.png

sam bagażnik spory jak na takie małe auto, za to miejsca z tyłu mało, IMO auto na 2os, mam 178cm i za mną było by komuś ciężko siedzieć (brak miejsca na nogi)

fotele wygodne

mniej więcej zbliżone - obydwa samochody  mają automatyczną klimatyzację, światła LED (choć Peugeot dużo lepsze), Android Auto bezprzewodowy (choć w Peugeocie działa o niebo lepiej), aktywny tempomat, automatyczne światła czy wycieraczki.

z android auto miałem problemy, sparował się, ale przerywał rozmowy tzn nie było słychać ani mnie, ani osoby po drugiej stronie - nie wiem co było przyczyną

dla mnie światła na plus, chyba lepsze niż w rav4 (std led), w yarisie świecą wysoko, wydaje mi się że za wysoko 

miałem wersje top czyli PREMIERE EDITION, hybryda 4wd - miała elektryczną klapę, wyświetlacz HUD (nie mogłem się przyzwyczaić), kamery 360, itd

i miała pokrętło do głośności radia :hmm: (większy 12" ekran)

Silnik:

W Toyocie trzy cylindry plus hybryda - nie czuć trzycylindrowca, dobrze wyciszona komora silnika (jak na Toyotę), bardzo dobra praca układu hybrydowego co w sumie nie zaskakuje, osiągi do miasta wystarczające aż nadto, na autostradzie można się sprawnie poruszać. Przyspieszenie katalogowo 11.8s do setki. Mocno na plus działanie CVT, nie wyje jak w Yarisie sprzed pięciu lat. Spalanie:

miasto Warszawa/Rybnik jazda po centrum - 3.5l

trasa do 100 km/h - 3.5l

autostrada 130 km/h na tempomacie - 4.6l

Minimalnie można zejść w mieście i spokojnej trasie do 2.8l, ale to już męczące. 

Dla porównania napiszę tylko że najnowsza C-HR spalała mi jakieś 0.3-0.4 litra mniej, choć też poniżej 2.8l nie udało się zejść.

to jednak chyba inne auta mieliśmy ;)

moje spalanie na autostradzie przy 140km - 8-8.5L na 100km/h, jadąc trochę wolniej spada dość szybko w okolice 7L

image.png.841fa57887d11411adc55ce4a7ee21f0.png

spokojna jazda podmiejska 3.7L - poniżej 3.5l to już trzeba się naprawdę starać, a trochę mam doświadczenia w jeździe hybrydą :hmm:

image.png.a13b14cae8c1d89a9a2d39280af19ed5.png

W Wawie w korkach - 4.4L

generalnie prawie 1L mniej niż rav4, choć na autostradzie to już porównywalny wynik 

dla mnie silnik to chyba najsłabszy element tego auta, czuć drżenie pod odpaleniu - właśnie te 3cylindry

i wreszcie wiem co to wycie w toyocie, tak ten silnik wyje przy przędkościach powyżej 120km/h 

w rav4 może z racji mocy tego tak nie odczuwam, ale tu są momenty że słychać zarzynaną wiertarkę ;)

przy 140km/h słychać silnik, szum powietrza i szum kół, choć miernik w tel pokazał tylko 1-2dB więcej niż w rav4 :hmm:

po 600km na autostradzie (GDA-KRK) ten szum najbardziej przeszkadzał  

do 120km/h jest w miarę znośnie, powyżej robi się nieznośnie, choć da się wytrzymać, ale nie jest to auto na trasy 

Zawieszenie i prowadzenie pojazdu:

Toyota - twardsza, ale nie w sportowy sposób tylko trochę jak sprężyna albo ping-pong, absolutnie nie nadaje się do szybszej jazdy po zakrętach, prowadzenie na wprost też nie jest w 100% naturalne, choć nie sprawia kłopotu. Po prostu są auta w których o tym nie myślisz, tutaj jednak trochę trzeba. Elektronika wspomaga nieco za mocno, lubię szybkie przejazdy rondami i tutaj szybko wyłapuje uślizg ale zbyt mocno go zbija za bardzo spowalniając auto. Bardzo dobrze tłumione stuki zawieszenia - jedna z dróg wyjazdowych z mojego domu to 600 metrów ubitego żwiru z dziurami, nic nie stuka i nie puka. 

w mojej opinii nieco za twarde, czuć progi i dziury, auto podskakuje, może to też zasługa 18" kół

tu znowu rav4 jest wygodniejsza, zwłaszcza że auto przez chwilę jeździło w swoich naturalnych? warunkach

image.png.dc76ef5328c208df299e16c20da92919.png

nie liczcie na napęd 4x4, w piasku nie był w stanie zakręcić tylnymi kołami, więc przód momentalnie się zakopywał na niewielkim podjedzie - mam filmik jak coś

moim zdaniem nie ma zupełnie sensu dopłacać do tego bajeru 

samo prowadzenie dla mnie OK, nie mam jakiś zastrzeżeń

Minusy i plusy ogólnego użytkowania:

Toyota: 

- podstawowy minus to fizyczny, składany kluczyk wkładany do stacyjki - kto to dopuścił w drugiej z kolei wersji wyposażenia z dodatkowymi dwoma pakietami nie wiem - samochód jest teściowej, na testach miała mieć taki sam i tam był przycisk, teść nie doczytał wyposażenia, auto przyszło z kluczykiem. Pomijając upierdliwość samego klucza, IMO w ogóle nie powinno już być takich rozwiązań. Drugi minus Toyoty który u mnie skreśla samochód - brak pokrętła głośności w radiu. Nie lubię przycisków, drażnią mnie - no ale to test subiektywny, kogoś innego nie muszą. 

- android auto działa sprawnie tylko na kablu

- brak pokrętła głośności radia

- brak systemu monitorowania martwego pola w lusterkach!!!

w testowanej wersji był system bez kluczykowy, klamka na dotyk, przycisk do odpalania, nawet klapa otwierana automatycznie 

o pokrętle pisałem, jest przy 12" ekranie

image.png.108d8ffc8784b36cbe370633e00e7ee8.png

w topowej wersji jest również system martwego pola i ostrzeganie o pojeździe nadjeżdżającym z boku 

wkurzający jest system ostrzegania o przekroczeniu prędkości - pika i miga co chwilę i nie można tego wyłączyć na stałe 

z minusów użytkowania w trasie - mały zbiornik paliwa, po zapaleniu się rezerwy i przejechaniu 20-30km wchodzi 27-28L (zbiornik ma 34L?)

Toyota: 

- napęd hybrydowy, lekkość pracy w mieście, szybka reakcja na pedał gazu, świetne spalanie

- ergonomia na wysokim poziomie, do podstawowych czynności fizyczne guziki

napęd jest OK, ale na miasto, w trasie męczy się i męczy pasażerów 

podsumowują moje spostrzeżenia - auto do miasta super, pali naprawdę mało i jeździ dość komfortowo, na trasy (nie ta klasa) raczej średnio, choć da się tez pojechać 600km i nie wysiada się zmęczonym i połamanym. Wygląd dla mnie na plus, ale to kwestia gustu. Cena w tej wersji wysoka prawie 150kzł za takiego piździka to sporo

nie będziemy za sobą tęsknić baby rav ;) :papa:

image.png.6075dd859480f3aeea630855e6b120e4.png

gdyby ktoś miał pytania to szybko, puki pamiętam, auto już oddane :skromny:

Edytowane przez Koonrad

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Koonrad napisał(a):

Odgrzeje temat,

To tylko dodam - półka tak, dramat. Wrzuciłem tam garnitur jak często robię jadąc w trzy lub więcej osób i zdziwko jak spadł;]

Jechałeś 140 km/h, dla mnie za szybko i za głośno tym autem - nie czułem się pewnie przy jeździe na wprost, może stąd spalanie. Ja trzymałem 130 km/h na tempomacie. Do tego 4WD - nie wiem czy to w trasie jest w jakikolwiek sposób aktywne ale koleżanka mojej teściowej ma identyczną tylko właśnie 4WD i spalanie prawie litr większe w każdych warunkach. Nie wiem czy tak jeździ czy to ten napęd.

Nadal w uj drogie auto jak na to co sobą reprezentuje co nie zmienia faktu  że świetnie się tym po mieście jeździ. 

Napisano
14 minut temu, bizz napisał(a):

To tylko dodam - półka tak, dramat. Wrzuciłem tam garnitur jak często robię jadąc w trzy lub więcej osób i zdziwko jak spadł;]

Ja chciałem wrzucić polar i też spadł ;)

Jechałeś 140 km/h, dla mnie za szybko i za głośno tym autem - nie czułem się pewnie przy jeździe na wprost, może stąd spalanie. Ja trzymałem 130 km/h na tempomacie. Do tego 4WD - nie wiem czy to w trasie jest w jakikolwiek sposób aktywne ale koleżanka mojej teściowej ma identyczną tylko właśnie 4WD i spalanie prawie litr większe w każdych warunkach. Nie wiem czy tak jeździ czy to ten napęd.

W rav4 4wd spala podobnie jak 2wd, bo dzięki drugiemu silnikowi odzyskuje więcej energii :hmm:

Tutaj faktycznie dochodzi trochę kg a użyteczność tego elektryka niewielka 

Podałeś 4.6L na autostradzie przy 130km/h 

U mnie nie było szans na taki wynik, IMO bliżej 6L, a to spora różnica 

Poniżej 5L to max 110km/h :hmm:

4wd trochę kg

Szersze kapcie?

Nadal w uj drogie auto jak na to co sobą reprezentuje co nie zmienia faktu  że świetnie się tym po mieście jeździ. 

:oki:

Napęd robi robotę

Napisano
2 godziny temu, Koonrad napisał(a):

dla mnie światła na plus, chyba lepsze niż w rav4 (std led), w yarisie świecą wysoko, wydaje mi się że za wysoko 

ASO Toyoty ustawia światła w RAV4 strasznie nisko (opinia moja jak i z forum rav'a). W trakcie pierwszej wizyty serwisowej w ASO wspomniałem, że światła świecą nisko - odpowiedź: OK, sprawdzimy. Przy odbiorze: faktycznie, miał pan rację, świeciły za wysoko, poprawiliśmy 8]:ogien:. I oczywiście po wyjeździe było gorzej niż ustawienie fabryczne.

Po jakimś czasie nie wytrzymałem i pojechałem na pierwszą lepszą SKP i okazało się, że zarówno lewa jak i prawa strona są za nisko. Po korekcie świecą wysoko, pierwsze wrażenie, że za wysoko i kierowcy będę mi migać z naprzeciwka. Ale póki po paru miesiącach nikt nie mignął ani razu.

Ale i tak sobie myślę - mogłyby świecić troszkę niżej, może wspomnę przy wizycie w ASO... ;].

Napisano
8 minut temu, GoldFinger napisał(a):

ASO Toyoty ustawia światła w RAV4 strasznie nisko (opinia moja jak i z forum rav'a). W trakcie pierwszej wizyty serwisowej w ASO wspomniałem, że światła świecą nisko - odpowiedź: OK, sprawdzimy. Przy odbiorze: faktycznie, miał pan rację, świeciły za wysoko, poprawiliśmy 8]:ogien:. I oczywiście po wyjeździe było gorzej niż ustawienie fabryczne.

Po jakimś czasie nie wytrzymałem i pojechałem na pierwszą lepszą SKP i okazało się, że zarówno lewa jak i prawa strona są za nisko. Po korekcie świecą wysoko, pierwsze wrażenie, że za wysoko i kierowcy będę mi migać z naprzeciwka. Ale póki po paru miesiącach nikt nie mignął ani razu.

Ale i tak sobie myślę - mogłyby świecić troszkę niżej, może wspomnę przy wizycie w ASO... ;].

Coś w tym jest, bo po przesiadce z sportage miałem wrażenie, że świecą blisko. Teraz po 2latach z rav4 jak wsiadam do innego auta, to wydaje mi się że są za wysoko :bzik:

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Koonrad napisał(a):

Ja chciałem wrzucić polar i też spadł ;)

Z tak idiotycznym rozwiązaniem nie spotkałem się w żadnym aucie, nawet chińskich wydumkach. 

W rav4 4wd spala podobnie jak 2wd, bo dzięki drugiemu silnikowi odzyskuje więcej energii :hmm:

Tutaj faktycznie dochodzi trochę kg a użyteczność tego elektryka niewielka 

Podałeś 4.6L na autostradzie przy 130km/h 

U mnie nie było szans na taki wynik, IMO bliżej 6L, a to spora różnica 

Poniżej 5L to max 110km/h :hmm:

Na zdjęciu które wrzuciłeś komp pokazuje 8.4l średnie, nie widziałem takiego wyniku ani razu, a resetowałem przed każdym wjazdem na autostradę i trasę robiłem minimum 250km. Dziwna sprawa.

:oki:

Napęd robi robotę

Napęd jest świetny, a może być jeszcze lepszy. Miałem trzy tygodnie nową CHR i tam jest znowu coś zmienione - robiąc sobie rajdy o kropelce potrafiłem na trasie z domu do centrum miasta (6 km) robić powtarzalne 2.8l, średnie miałem cały czas 3.5 jeżdżąc normalnie wokół komina. Pierwsza Toyota którą serio polubiłem.

Napisano

Toyota - fajne auto ale płacenie za Crossa dodatkowych 15-20 kpln IMO bez sensu. No ale taka moda. 

miałem okazję przez kilka dni pojeździć takim samochodem. 

nawet 4 osoby się zmieszczą i coś z zakupów do bagażnika 

na trasę..... hmmmm może dla 2 osób, albo model rodziny 2+1 tak 

Do miasta idealny!!! Oczywiście jak ktoś zaakceptuję cenę za jakość wykonania. 

Co do silnika nie mam zastrzeżeń - hybryda w wykonaniu Toyota jest mistrzostwo. 

ale - szmata imitująca półkę bagażnika - za cenę od 110 000 zł to chyba przesada

ale - dykta bagażnika przekrojona na 1/3 - za cenę od 110 000 zł to chyba przesada

ale - podłokietnik nie zaślepiony i odsłaniający bagażnik - za cenę od 110 000 zł to chyba przesada

nie wspomnę o widoku gołej blachy, braku wygłuszenia maski i plastikach. 

Jak widać po ulicach jednak walory jezdno - napędowe przewyższają walory estetyczne i cenowe i auto cieszy się popularnością. 

Jeśli jego cena startowała by od 90 000zł to te plusy przysłoniły by wszystkie minusy  

spacer.png

Edytowane przez piotr1982

Napisano

@Koonrad super opis. Mam takie same spostrzeżenia. To auto dla 2 osób i ewentualnie jednego dziecka i nie w trasę. Zdecydowanie do spokojnej jazdy i ewentualnie dla kierowców miast gdzie są korki. Ja miałem jeszcze spore uwagi do zachowania skrzyni CVT. Miałem ciut inny model bo w Azji yaris Cross jest pięknym autem ale z bebechami takimi jak w EU, czyli silnik i CVT to samo ale jest zdecydowanie większe. Porwaliśmy się na trasę górską Mae Hong Son z 4088 zakrętami :bzik: To co się działo przy hamowaniu silnikiem to :klnie:  Ta nasza wersja ze zdjęcia była naprawdę spora i u nas to byłby hit. EU wersja jest sporo mniejsza. Mamy w fabryce takie i wyjazd na narty w 4 dorosłych chłopa to nie jest dobry pomysł. Nogi na szyję trzeba było zakładać. Nawet znieczulenie alko nie pomaga. Bagażnik może być. Hałas - jak do 100 się jeździ to też w miarę ok. Cena niestety nieakceptowalna ale ja to biedak jestem i za 80 też bym tego 💩 nie kupił.

image.png.40ea43d61a59639da4ec749c7a084d89.png

Napisano
13 godzin temu, bizz napisał(a):

Jechałeś 140 km/h, dla mnie za szybko i za głośno tym autem - nie czułem się pewnie przy jeździe na wprost, może stąd spalanie.

jeśli miałeś wersję FWD to tam jest belka skrętna w tylnym zawieszeniu. W wersji 4WD jest wielowahacz. Zapewne nie czyni z tego auta mistrza zakrętów, ale myślę że jednak pozytywnie wpływa na prowadzenie i stabilność samochodu przy wyższych prędkościach.

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

Miałem ciut inny model bo w Azji yaris Cross jest pięknym autem ale z bebechami takimi jak w EU, czyli silnik i CVT to samo ale jest zdecydowanie większe. Porwaliśmy się na trasę górską Mae Hong Son z 4088 zakrętami :bzik: To co się działo przy hamowaniu silnikiem to :klnie:  Ta nasza wersja ze zdjęcia była naprawdę spora i u nas to byłby hit. EU wersja jest sporo mniejsza. Mamy w fabryce takie i 

image.png.40ea43d61a59639da4ec749c7a084d89.png

a to nie jest bardziej odpowiednik naszej corolli cross ?

15.-2023-Toyota-Corolla-Cross_9712-2.jpg

yaris jest wyraźnie mniejszy, widać to np po 3słupku gdzie brakło miejsca na szybkę

2023_YARIS_CROSS_EXT_002.jpg

:hmm:

mnie by corolla cross wielkościowo pasowała, ale ma DMC przyczepy 750kg, więc odpada bo muszę mieć auto co pociągnie przyczepę kempingową

Napisano
1 godzinę temu, Koonrad napisał(a):

a to nie jest bardziej odpowiednik naszej corolli cross ?

15.-2023-Toyota-Corolla-Cross_9712-2.jpg

yaris jest wyraźnie mniejszy, widać to np po 3słupku gdzie brakło miejsca na szybkę

2023_YARIS_CROSS_EXT_002.jpg

:hmm:

mnie by corolla cross wielkościowo pasowała, ale ma DMC przyczepy 750kg, więc odpada bo muszę mieć auto co pociągnie przyczepę kempingową

nie bo Corolla Cross jest tam też w sprzedaży ;) Naprawdę nie jestem w stanie tego pojąć że komuś się chciało celowo na EU rynek wyklepać inne blachy. Ale to i tak nie zmienia fakty że się nie polubiłem z samochodem przez sposób pracy silnik-CVT. I wkurza mnie blokada ekranu podczas jazdy. Mazda też to ma. Jak chce dodać przystanek albo zmienić kierunek, poszukać objazdu to muszę się zatrzymać. 

Napisano
6 godzin temu, Koonrad napisał(a):

To może suzuki s-cross? Ma 2x więcej na haku. 

Napisano
15 minut temu, janusz napisał(a):

To może suzuki s-cross? Ma 2x więcej na haku. 

suzuki fajne i gdzieś tam był brany pod uwagę, trochę mały silnik do ciągnięcia ogona

najrozsądniejszy byłby tucson, wielkościowo w sam raz, a silnik ma mocniejszy

ale na razie nie możemy się rozstać ze starą X3 ;)

a corolle przywołałem bo to takie pośrednie auto pomiędzy rav4 a yaris, ale właśnie zepsuli ją DMC przyczepy

rav4 też ciągnę i jest super holownikiem, niestety koszt nowej to już okolice 200tyś 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
1 minutę temu, Koonrad napisał(a):

suzuki fajne i gdzieś tam był brany pod uwagę, trochę mały silnik do ciągnięcia ogona

Nie wiem czy mała masa nie jest gorsza od małego silnika w tym wypadku. 

Napisano
18 minut temu, Koonrad napisał(a):

a corolle przywołałem bo to takie pośrednie auto pomiędzy rav4 a yaris, ale właśnie zepsuli ją DMC przyczepy

rav4 też ciągnę i jest super holownikiem, niestety koszt nowej to już okolice 200tyś 

Selection około 205tys i nie ma zbytnio wyposażenia🫣

Napisano
20 minut temu, janusz napisał(a):

Nie wiem czy mała masa nie jest gorsza od małego silnika w tym wypadku. 

Ta hybryda w Suzuki to niestety chyba najgorsze rozwiazanie na rynku...

Do tego automat, to jakis robot, wiec cala kombinacja w testach wypada slabo.

Osiagi sa tez na poziomie wolnossacych aut miejskich, >13 sekund 0-100 ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ta hybryda w Suzuki to niestety chyba najgorsze rozwiazanie na rynku...

Do tego automat, to jakis robot, wiec cala kombinacja w testach wypada slabo.

Osiagi sa tez na poziomie wolnossacych aut miejskich, >13 sekund 0-100 ;]

Ok, ja miałem na myśli raczej 1,4 mild i wg mnie jest to udana jednostka 👍

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Koonrad napisał(a):

Jeżdżę Tucsonem ostatnich kilka dni i bardzo fajne auto. Tak jak mocno nie podoba mi się zewnętrznie i nie pasuje mi sterowanie dotykowe, tak wygoda, jakość wykonania wnętrza, wyciszenie i przede wszystkim prowadzenie jest baaardzo na plus.

Napisano
55 minut temu, janusz napisał(a):

Ok, ja miałem na myśli raczej 1,4 mild i wg mnie jest to udana jednostka 👍

Ale ten silnik niestety nie wystepuje juz z automatem ;]

Tak samo jak hybryda nie jest laczona z napedem 4x4.

Wiec jak ktos chce 4x4 + AT to musi szukac gdzie indziej...

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale ten silnik niestety nie wystepuje juz z automatem

A to nie zauważyłem, że @Koonradszukał z automatem 👍

Napisano
W dniu 9.09.2024 o 19:02, Koonrad napisał(a):

w mojej opinii nieco za twarde, czuć progi i dziury, auto podskakuje, może to też zasługa 18" kół

Jaki jest sens łączenia uterenowionego nadwozia z antyterenowymi (niskoprofilowymi) oponami?
Widać na ulicach że takie terenowo-antyterenowe połączenie jest teraz najmodniejsze,
ale z praktycznego punktu widzenia przecież to jest absurd (do niczego z taką terenowością, skoro strach wjechać na byle krawężnik żeby nie przeciąć "plasterkowej" opony).

Napisano
13 minut temu, donpedro napisał(a):

Jaki jest sens łączenia uterenowionego nadwozia z antyterenowymi (niskoprofilowymi) oponami?
Widać na ulicach że takie terenowo-antyterenowe połączenie jest teraz najmodniejsze,
ale z praktycznego punktu widzenia przecież to jest absurd (do niczego z taką terenowością, skoro strach wjechać na byle krawężnik żeby nie przeciąć "plasterkowej" opony).

bez przesady z przecięciem bo nikt  z rozpędu krawęzników nie pokonuje chyba. Plus tego twora ala SUV jest taki że mniej się stęka przy wysiadaniu. W pewnym wieku kolana bolą, w plecach strzyka. 

Napisano
12 minut temu, donpedro napisał(a):

Nie wiem, pytaj tych co zakładają ;)

W rav4 mam mniejsze felgi i całe szczęście 

Kiedyś miałem kaszkaja na 19" i był dramat 

Też jestem zdania że to bez sensu, kupuje auto z wyższym środkiem ciężkości żeby wsadzić opony które dają efekt w zakrętach :bzik:

Napisano
  • Autor
39 minut temu, lucash napisał(a):

bez przesady z przecięciem bo nikt  z rozpędu krawęzników nie pokonuje chyba

Wypraszam sobie, moja Mama z dość sporym zacięciem atakowała krawężniki, po dwóch wymianach opon 18 cali na nowe teraz pomyka na nieco żałośnie wyglądających 16stkach o wysokim profilu. Problemu z przecinaniem opon od czasu zmiany nie ma, choć patrząc na stan felg krawężniki nadal uparcie atakuje.

Napisano
11 godzin temu, lucash napisał(a):

bez przesady z przecięciem bo nikt  z rozpędu krawęzników nie pokonuje chyba.

ja mam inne doświadczenia... ;)

bardzo często jak widzę kogoś parkującego to wjeżdża na krawężnik z rozpędu niezależnie od wysokości...

często też ludzie wjeżdżają nie atakując krawężnika czołem opony tylko jadąc pod małym kątem do niego co też nie jest zdrowe dla boku opony...

Napisano
W dniu 11.09.2024 o 09:57, muzz napisał(a):

często też ludzie wjeżdżają nie atakując krawężnika czołem opony tylko jadąc pod małym kątem do niego co też nie jest zdrowe dla boku opony...

nie wiem gdzie mieszkasz ale spróbuj zaparkować kopertą tyłem na chodniku najeżdżając tylko czołem opony :phi:

Napisano

mieszkam w Wawie i takie obserwacje mam głównie z tego miasta.

akurat w miejscu, w którym mieszkam przy miejscach parkingowych krawężników nie mamy...

nie mówię, że zawsze się da, chodzi o to, że ludzie nawet jak się da to nie zwracają uwagi na opony i zawieszenie ;) 

mieszkałem kiedyś w miejscu gdzie było kilka miejsc równoległych na naprawdę wysokim krawężniku (najweselej parkowało się tam w zimie) i nawet tam udawało mi się przednimi oponami podjechać pod większym kątem, żeby właśnie nie przyszczypać opon, z tyłem wiadomo jest trudniej bo nie skręca ale też jest lżejszy najczęściej więc przy spokojnym parkowaniu też mniej dostają opony ;)