Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Francuskie padło...

Featured Replies

Napisano

Żeby nie było kolorowo to francuski paździerz po wymianie plecionki na wydechu.

Oczywiście producent tak skonstruował wydech żeby jego wymiana była maksymalnie droga czyli mamy konstrukcję, która obejmuje plecionkę oraz pierwszy tłumik i kawał rury. Zatem oryginał części kosztuje 1700 PLN zamiennik około 1000. Na szczęście da się ucinając kawał rury wstawić część z allegro i sama plecionka kosztuje 200 PLN...

Ale do brzegu.  W między czasie zdążyła rozszczelnić się chłodnica klimatyzacji wymiana i napełnienie oczywiście nowym czynnikiem to 1700 PLN. Nie jest to dużo ale żeby nie było kolorowo to pier...ł parownik, którego cena to wg ASO 3700 PLN plus wymiana 2200 PLN...

Zamiennika podobno nie ma w Polsce w hurtowniach nie ma części do tego gówna. Gdzieś ktoś widział za 4100 u producenta też się nie da tego dostać... :) sama radość... Polecam c4 cactus bardzo serdecznie niniejszym.

Napisano
Godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

Oczywiście producent tak skonstruował wydech żeby jego wymiana była maksymalnie droga czyli mamy konstrukcję, która obejmuje plecionkę oraz pierwszy tłumik i kawał rury. Zatem oryginał części kosztuje 1700 PLN zamiennik około 1000. Na szczęście da się ucinając kawał rury wstawić część z allegro i sama plecionka kosztuje 200 PLN...

Ale do brzegu.  W między czasie zdążyła rozszczelnić się chłodnica klimatyzacji wymiana i napełnienie oczywiście nowym czynnikiem to 1700 PLN. Nie jest to dużo ale żeby nie było kolorowo to pier...ł parownik, którego cena to wg ASO 3700 PLN plus wymiana 2200 PLN...

Zamiennika podobno nie ma w Polsce w hurtowniach nie ma części do tego gówna. Gdzieś ktoś widział za 4100 u producenta też się nie da tego dostać... :) sama radość... Polecam c4 cactus bardzo serdecznie niniejszym.

O szit, serio nie masz szczescia do tego auta...

Gdzies mi kiedys mignelo o tych parownikach w C4 Cactus. Sa jakies zintegrowane z nagrzewnica i dlatego koszmanie drogie 😕

A ten nie podejdzie, wg informacji ma stronie jest dostepny? 

https://www.carfrance24.pl/pl/p/Parownik-Klimatyzacji-1611705380-Nowy-OE-PSA-C4-Cactus-/7553

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

O szit, serio nie masz szczescia do tego auta...

Gdzies mi kiedys mignelo o tych parownikach w C4 Cactus. Sa jakies zintegrowane z nagrzewnica i dlatego koszmanie drogie 😕

A ten nie podejdzie, wg informacji ma stronie jest dostepny? 

https://www.carfrance24.pl/pl/p/Parownik-Klimatyzacji-1611705380-Nowy-OE-PSA-C4-Cactus-/7553

Ten będzie właśnie. Są zintegrowane. Jakiś kut...as bo nie inżynier wymyślił, żeby otwory montażowe na śruby w tym elemencie zgrzać na stałe zatapiając parownik w środku bez możliwości wymiany. :)

Napisano
1 godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

w temacie chłodnic, parowników, skraplaczy etc. to niestety ale takie czasy niezależnie od marki i to jest opinia niezależnego serwisu który babra się w klimatyzacjach. Średnio 6 lat i trzeba być przygotowanym na wydatek. Elementy są tak delikatne, że byle co z drogi może je uszkodzić, od wibracji pękają króćce na łączeniach. A materiału użytego do produkcji tyle co kot napłakał, że nie ma jak reanimować. Niestety producenci tak doposażyli samochody, że gdyby nie lekkie podzespoły to waga zwykłego kompakta oscylowałaby w okolicach 2 ton. Mam przykład z życia, w 6 letniej meganie zwyczajnie metal utlenił się na skraplaczu, żadnego mechanicznego uszkodzenia i wokół zgrzewu zwyczajnie puściło. W 24 letnim busie również jest nalot, jakieś wgnioty ale puki co na razie nie rozsypał się.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, r1sender napisał(a):

w temacie chłodnic, parowników, skraplaczy etc. to niestety ale takie czasy niezależnie od marki i to jest opinia niezależnego serwisu który babra się w klimatyzacjach. Średnio 6 lat i trzeba być przygotowanym na wydatek. Elementy są tak delikatne, że byle co z drogi może je uszkodzić, od wibracji pękają króćce na łączeniach. A materiału użytego do produkcji tyle co kot napłakał, że nie ma jak reanimować.

Problem polega na tym, że element, który trzeba wymienić składa się z parownika i całego elementu z nagrzewnicą. Widać, że kiedyś dało się element plastikowy rozebrać i były dostępne parowniki osobno. Teraz nie ma takiej możliwości i nie jest to kwestia użytego materiału tylko dwie połówki całego elementu zostały ze sobą zgrzane po wsadzeniu aluminiowego parownika do środka.

Sam parownik 400 PLN do 600 oryginalny. "Nowa zintegrowana część" - 2400 w hurtowni producent życzy sobie za nią 3700 i nie ma w magazynach. :)

To nie jest kwestia wagi i materiału użytego do produkcji tych elementów tylko "proekologicznego" projektu  wymagającego od serwisu wymiany niezużytych elementów.

Napisano

Coraz częściej czytam takie wiadomości na forach. Coraz częściej się zastanawiam czy zmieniać mojego 15-letniego strucla na coś młodszego.

U mnie (w kwietniu) wymiana chłodnicy klimy kosztowała w sumie 900 zł.

Napisano

Widzę że masz tak jak ja z ceedem pewnie robili w poniedziałek. 

Napisano
6 godzin temu, Rudobrody napisał(a):

Problem polega na tym, że element, który trzeba wymienić składa się z parownika i całego elementu z nagrzewnicą. Widać, że kiedyś dało się element plastikowy rozebrać i były dostępne parowniki osobno. Teraz nie ma takiej możliwości i nie jest to kwestia użytego materiału tylko dwie połówki całego elementu zostały ze sobą zgrzane po wsadzeniu aluminiowego parownika do środka.

Sam parownik 400 PLN do 600 oryginalny. "Nowa zintegrowana część" - 2400 w hurtowni producent życzy sobie za nią 3700 i nie ma w magazynach. :)

To nie jest kwestia wagi i materiału użytego do produkcji tych elementów tylko "proekologicznego" projektu  wymagającego od serwisu wymiany niezużytych elementów.

ale to akurat jest debilne rozwiązanie. W meganie I termostat był osobno, w meganie II już zalany w plastik i to zwało się zespół termostatu. Silnik ten sam.

Napisano
12 minut temu, r1sender napisał(a):

ale to akurat jest debilne rozwiązanie. W meganie I termostat był osobno, w meganie II już zalany w plastik i to zwało się zespół termostatu. Silnik ten sam.

Cena nowoczesnosci i ekologii, podobnie z termostatem jest w Mazdzie.

Do chyba 2018 czy 2019 byl zwykly wklad, ktory kosztuje grosze, pozniej jakis elektroniczny, nierozbieralmy modul za ok 3 kPLN...

Pewnie dzieki temu dalo sie zaoszczedzic 0,000001% na emisji CO2 :hehe:

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Do chyba 2018 czy 2019 byl zwykly wklad, ktory kosztuje grosze, pozniej jakis elektroniczny, nierozbieralmy modul za ok 3 kPLN...

chyba po to żeby za tanio dla mnie czy Ciebie nie było:hehe:

Napisano

Jak czytam takie historie to zastanawiam się czy następnego auta nie kupię made in China. Może tam jeszcze nie wiedzą jak wszystko zintegrować, żeby było jak najdrożej dla klienta przy awarii.

Napisano

Uff, dobrze, że do tego dodatkowo montują puretechy więc zakup automatycznie odpada [emoji1787] i tak dalej zostajemy przy pełnoletniej mazdzie3

Wysłane z mojego moto g23 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 21.08.2024 o 15:49, ochkarol napisał(a):

Coraz częściej czytam takie wiadomości na forach. Coraz częściej się zastanawiam czy zmieniać mojego 15-letniego strucla na coś młodszego.

chyba teraz najlepiej nowy na 5-7 lat i puszczać dalej... albo stary i chuchać i dmuchać ;] 

Napisano

No właśnie - na nowy mnie nie stać 🙄

Napisano
W dniu 21.08.2024 o 15:49, ochkarol napisał(a):

Niestety mamy takie czasy, że albo nas stać na auto nowe na gwarancji/leasing/leasing konsumencki/najem długoterminowy albo jeździmy nastoletnimi autami 😕

Napisano
2 godziny temu, TomcatT4 napisał(a):

Niestety mamy takie czasy, że albo nas stać na auto nowe na gwarancji/leasing/leasing konsumencki/najem długoterminowy albo jeździmy nastoletnimi autami 😕

A ja sie z tym nie zgadzam...  Kto zatem kupuje te wszystkie kilkuletnie auta po leasingach?

IMHO popyt na nie jest naprawde duzy i da sie je z powodzeniem uzytkowac dalej.

Oczywiscie od czasu do czasu, trzeba dolozyc kilka kPLN ale nie ma co dramatyzowac,to czesto koszt rocznej polisy w nowym aucie.

Pomijam tutaj jakies wypasione premiumy, bo tam to faktycznie mozna grubo poplynac.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Oczywiscie od czasu do czasu, trzeba dolozyc kilka kPLN ale nie ma co dramatyzowac,to czesto koszt rocznej polisy w nowym aucie.

szwagier tak trzyma bore... co rok wrzuci 2-3k i jeździ, a to jeden próg zrobi, a to drugi, a to upg.. zawsze coś ale jak ma 3k wydać na samo AC to go strzela... ;] 

Napisano
16 minut temu, bielaPL napisał(a):

szwagier tak trzyma bore... co rok wrzuci 2-3k i jeździ, a to jeden próg zrobi, a to drugi, a to upg.. zawsze coś ale jak ma 3k wydać na samo AC to go strzela... ;] 

Bora to juz stary sztrucel, ja pisalem o kilkuletnich autach....

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

3 kpl za AC na takiego chrupka? 😱 A czemu tak?

Napisano
W dniu 21.08.2024 o 20:18, Maciej__ napisał(a):

Można się śmiać, ale takie akcje są od dawna - termostaty w HDI w 508 (czy w innych podobnych) są zespolone z jakimiś cudami elektronicznymi (nie wnikałem) w środku i trzeba całość wymieniać, a nie jakiś wkład. Od 20 lat chyba ;l

Napisano
50 minut temu, futrzak napisał(a):

środku i trzeba całość wymieniać, a nie jakiś wkład. Od 20 lat chyba

jest tez sposob na  termostat od renault 5 i pozostawienie elektroniki

Napisano
W dniu 23.08.2024 o 17:03, Randar napisał(a):

3 kpl za AC na takiego chrupka? 😱 A czemu tak?

Żle zrozumiałeś. Jeździ chrupkiem, bo jak wyda większą kasę na jakieś auto, to będzie chciał wykupić AC (no i trudno się dziwić). A od kwoty parudziesięciu tysięcy, to właśnie te 3kpln składki może go to kosztować.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja się nie do końca zgadzam.

Do wymiany tłumika nawet spawać nie trzeba a wymiana cieknącej chłodnicy to kilkanaście minut.

206-001.jpg

206-002.jpg

Napisano
  • Autor
W dniu 5.09.2024 o 09:48, bengamin napisał(a):

A ja się nie do końca zgadzam.

Do wymiany tłumika nawet spawać nie trzeba a wymiana cieknącej chłodnicy to kilkanaście minut.

206-001.jpg

206-002.jpg

Peugeot 206 to przy tym co obecnie wypuszcza Stellantis to synonim jakości i niezawodności. Samochód jest tak zaprojektowany, że części do niego nie kosztują milionów złotych...:)

Napisano

Daleko szukać clio 3 chłodnica wody jest zintegrowana z chłodnicą klimatyzacji 

Napisano
2 godziny temu, _jedrek_ napisał(a):

Daleko szukać clio 3 chłodnica wody jest zintegrowana z chłodnicą klimatyzacji 

W wielu markach i modelach tak jest.

Za to w Lagunie 3 z 2.0dci można sobie łożyska kół przednich wymienić samemu - nie potrzeba do tego prasy, tylko parę kluczy i spory młotek. Kilka aut już miałem, ale to pierwsze w którym mogłem ogarnąć to sam, bez udziału mechanika.

Napisano
W dniu 21.08.2024 o 12:03, Rudobrody napisał(a):

Ja się wqr że we fluensie nie da się samych przegubów wymienić bo są zintegrowane z półosią...

Cactus wygrał ;l

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Jakby się ktoś zastanawiał jak zakończyła się epopeja z pewnym francuskim padłem, które przyszło mi użytkować przez lat 7.5 bez mała.

Właśnie zakończył żywot drugi silnik. Tym razem wystarczyło 120 000 km aby ten cud francuskiej motoryzacji dokonał żywota.

Silnik "wpier..la" olej w ilości nieco ponad litr na 900 km. Przez co wykończył dodatkowo katalizator.

Nie pomogło wyłączenie systemu s/s, wymiana paska rozrządu co 60 000 km, wymiany oleju co 8-10 000 km(3-4 razy w roku), jazda na trasie, wymiana świec co 30 000 km, płukanki przy wymianie oleju. Być może ten silnik jeździłby nadal gdyby nie zabijały go ekologiczne dodatki w osprzęcie i gromadzenie się sadzy na pierścieniach i dolocie. :)

Przy okazji przez niefachową wymianę pierwszego silnika przez autoryzowany serwis citroena uszkodzeniu uległa skrzynia biegów. Niestety serwis zdążył zamknąć się i zniknąć w tzw międzyczasie.

Poza tym w samochodzie rozszczelnieniu uległ skraplacz i parownik klimatyzacji. Co można potraktować jako zdarzenia na pograniczu zużycia eksploatacyjnego...

Aktualnie samochód ma 255 000 km i jakby ktoś się zastanawiał nad zakupem i użytkowaniem 1.2 PT dłużej niż do 80 000 km to stanowczo odradzam.

Ponieważ jest to skarbonka bez dna a obsługa klienta przez importera czyli firmę Stellantis jest poniżej wszelkiej krytyki...

Kolegom obecnym użytkownikom aut z silnikami 1.2 PT gratuluję odwagi a nowych przestrzegam przed tym padłem.

A jakby ktokolwiek z Was uległ pokusie i kupił 1.2 PT na pasku lub na łańcuchu to ostrzegam wg zaznajomionego serwisu, który posiada autoryzację na naprawy tego gówna to żadne zapewnienia sprzedawców o skutecznych poprawkach nie są prawdziwe. :)

@Fili_P i jeszcze jeden kolega nie pamiętam w te chwili, który gratuluję odwagi i życzę powodzenia w walce z koncernem i dziedzictwem pana Tavareza...

Napisano
2 minuty temu, Rudobrody napisał:

które przyszło mi użytkować przez lat 7.5 bez mała

masz siłę żeby tyle czasu brnąć przy takim problemie...

Napisano
  • Autor
15 minut temu, bielaPL napisał:

asz siłę żeby tyle czasu brnąć przy takim problemie...

16 minut temu, bielaPL napisał:

masz siłę żeby tyle czasu brnąć przy takim problemie...

Nie samochód idzie na złom lub zostanie sprzedany jako uszkodzony. Mam już następce. :)

Napisano
45 minut temu, Rudobrody napisał:

Nie samochód idzie na złom lub zostanie sprzedany jako uszkodzony. Mam już następce. :)

Na co zmieniasz, Toyota? ;]

Wspolczuje, Ty faktycznie miales niezla kumulacje problemow z tym wynalazkiem :/

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, Maciej__ napisał:

Na co zmieniasz, Toyota? ;]

Wspolczuje, Ty faktycznie miales niezla kumulacje problemow z tym wynalazkiem :/

Toyota była jako zastępczak za tego padalca. Corolla Cross jest super z hybrydą 1.8 jest brana pod uwagę jako następca lub Kombi. )

Na szybko jeżdżę Astrą K :). Bez tych wynalazków od Stellantisa :).

Edytowane przez Rudobrody

Napisano

U mnie wygląda że za kasę za nowego kata, extra 4 koła za bezsensowna wymianę paska i czegoś tam odzyskam połowę kasy minus działka radcy prawnego :-//
Młody właśnie zrobił prawko.
Auto warte czapkę śliwek ( realnie po wymianie silnika oferowano kwoty rzędu 18-20 w odkupie) więc Młody będzie miał do zajechania....a że zaraz drugi w kolejce ( 17latek) to w końcu pewnie trafi na złom albo posłuży jako jakiś zwiększacz dotacji jeśli jakiś nowy program wymyśla

BTW
Po wymianie bloku po 9kkm silnik zarzygany olejem- podwinęła im się uszczelka od pompy vacum przy wymianę ponoc- wzięli na klatę ;-)