Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Bigster

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

Miałem 5.9.... minimum palił 15lpg delikatnie jadąc

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Zgoda, ale to jest giga pojemność. Mi 7.3 palił 28 litrów jak bardzo się starałem;] ale kampery mają swoje prawa:)

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Zrobiłem w życiu z pół miliona kilometrów autami na LPG i żadne nie miało spalania średniego powyżej 12 litrów. A były tam i wolnossące 1.4, 1.6, 2.0 i turbo 1.4, były też 2.0 i 2.8 od BMW. 

Ten ostatni po samym mieście palił max 14 gazu, nie wiem jak można mieć ŚREDNIE 15 litrów przy silniku 1.2, może jakby na pierwszym biegu jeździć tylko i wyłącznie.

Kia Sportage 2.0 benzyna z 2005. Ten kibel potrafił spalić 15 litrów benzyny po mieście. Chyba najgorszy silnik jaki miałem. Książkowa definicja pali i nie jedzie. Jak już jechał to wył jak zarzynany i palił jak V6.

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

krótka jedynka pooże, wystarczy żeby była wytrzymałość na poziomie dustera

Duster II ( przynajmniej 1.0 ) ma bardzo krótkie przełożenia ( na II biegu nie wiem czy do 80km/h dojedzie a na III do 115km/h ) więc i dynamika odczuwalnie dobra kosztem wyższych obrotów 

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Zrobiłem w życiu z pół miliona kilometrów autami na LPG i żadne nie miało spalania średniego powyżej 12 litrów. A były tam i wolnossące 1.4, 1.6, 2.0 i turbo 1.4, były też 2.0 i 2.8 od BMW. 

Ten ostatni po samym mieście palił max 14 gazu, nie wiem jak można mieć ŚREDNIE 15 litrów przy silniku 1.2, może jakby na pierwszym biegu jeździć tylko i wyłącznie.

No właśnie, średnie, a ja pisalem że w mieście 15 będzie niewyjęte.

W mieście to Laguna 1 2.0 AT paliła mi 17 LPG.

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie bedzie, w miescie 1,2T nie bedzie miec za duzo roboty z ta buda.

Chyba, ze uprawiasz starty ze swiatel i jezdzic w trybie 0-1.

Gorzej  moze byc na autostradzie przy 140km/h+

Inna kwestia, ze jak sie nie jezdzi na taxi, to spalanie w samym miescie niczemu nie sluzy.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Mi by wystarczył LPG+AT i ustawiam się w kolejce.

LPG bedzie chyba jedynie z MT.

Pewnie nie chca kanibalizowac sprzedazy HEV i Renault.

Napisano

Tutaj gosc paluje Dustera 1,0LPG, testujac Vmax to wciagnal 17 ;]

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Potrzymaj mi :piwo:;]

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

Kia Sportage 2.0 benzyna z 2005. Ten kibel potrafił spalić 15 litrów benzyny po mieście. Chyba najgorszy silnik jaki miałem. Książkowa definicja pali i nie jedzie. Jak już jechał to wył jak zarzynany i palił jak V6.

No są takie auta, wiem. Kolega miał też Sportage ale jakiś nowszy, ze trzy lata temu miał pięć lat to mógł być jakiś 2016 rok, silnik 1.6 i tak samo. Palił 12 litrów a nie jechał w ogóle.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

LPG bedzie chyba jedynie z MT.

Pewnie nie chca kanibalizowac sprzedazy HEV i Renault.

Coraz lepiej to wygląda, na kierownicy widać aktywny tempomat, jak tylko się pokaże to pójdę pomacać. To okołokempingowych zastosowań rewelacyjne auto będzie.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie ma szans. Obstawiam spalanie LPG na poziomie równe 10 litrów średnie, przy czym miasto max 12 i to w samym mieście w korkach i pałując. Na trasie zejdzie do pewnie 8 bo niżej będzie ciężko z tą bryłą - nadal to rewelacyjny wynik. 

Pytanie ile to wycenią. IMO musiałby kosztować 120k w dobrej wersji co jest realne bo Duster z LPG w najwyższej oscyluje wokół 100k. 

Napisano

Chyba, ze uprawiasz starty ze swiatel i jezdzic w trybie 0-1.

Gorzej  moze byc na autostradzie przy 140km/h+

Inna kwestia, ze jak sie nie jezdzi na taxi, to spalanie w samym miescie niczemu nie sluzy.

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi tego auta do jeżdżenia po autostradzie, nawet jeśli to sporadyczne wakacyjne wyjazdy, a już coraz mniej ludzi jeździ 140 non stop. Dzisiaj zrobiłem Rybnik-Kraków-Rybnik po A1 i A4 z tempomatem na 120 i niewiele aut mnie wyprzedzało. Zawsze się trafi jakiś spóźniony ale jest ich odczuwalnie mniej, a takie auto przy 120 będzie nadal paliło 10 LPG plus powinno być w miarę ciche.

Napisano
15 minut temu, bizz napisał(a):

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi tego auta do jeżdżenia po autostradzie, nawet jeśli to sporadyczne wakacyjne wyjazdy, a już coraz mniej ludzi jeździ 140 non stop. Dzisiaj zrobiłem Rybnik-Kraków-Rybnik po A1 i A4 z tempomatem na 120 i niewiele aut mnie wyprzedzało. Zawsze się trafi jakiś spóźniony ale jest ich odczuwalnie mniej, a takie auto przy 120 będzie nadal paliło 10 LPG plus powinno być w miarę ciche.

Co Ty gadasz ? Trasa Gdynia -Rzym Gdynia . Do Rzymu 6.0 a tempomat tam gdzie można było to 135/h ( powyżej dozwolonej ) . Ostatnie 800 w mega deszczu i wietrze przed mega ulewami miesiec temu w PL . Lacznie 4.5kkm 

IMG_20240831_065940.jpg

IMG_20240831_154215.jpg

IMG_20240903_184343.jpg

Napisano
Teraz, mmaciejosss napisał(a):

Co Ty gadasz ? Trasa Gdynia -Rzym Gdynia . Do Rzymu 6.0 a tempomat tam gdzie można było to 135/h ( powyżej dozwolonej ) . Ostatnie 800 w mega deszczu i wietrze przed mega ulewami miesiec temu w PL . Lacznie 4.5kkm 

IMG_20240831_065940.jpg

IMG_20240831_154215.jpg

IMG_20240903_184343.jpg

IMG_20240906_183326.jpg.e1cbd572657712e1445a274650823240.jpg

IMG_20240914_191506.jpg

Napisano
2 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

Ale co to ma wspólnego z tym o napisałem? Wyskoczyłeś jak Filip z konopii nie na temat w ogóle...

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Ale co to ma wspólnego z tym o napisałem? Wyskoczyłeś jak Filip z konopii nie na temat w ogóle...

że wszyscy jadą 120km/h na autostradzie , wyższymi autami 

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
1 minutę temu, mmaciejosss napisał(a):

że wszyscy jadą 120km/h na autostradzie 

Gdzie Ci ktoś coś takiego napisał?

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Gdzie Ci ktoś coś takiego napisał?

Cytat

Mac

tu 

Napisano

Tutaj gosc paluje Dustera 1,0LPG, testujac Vmax to wciagnal 17

Mi wychodzi około 15 litrów lpg przy 150 DD2 z tym silnikiem. 

Napisano
4 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

że wszyscy jadą 120km/h na autostradzie , wyższymi autami 

Wyższymi autami? Piątek się szybko zaczął widzę...:oki:

Twoje zdrowie! 

Napisałem że coraz mniej ludzi jeździ z maksymalną prędkością, że sam jechałem 120 km/h i niewiele aut mnie mijało. Poza tym dotyczyło to polskich tras, nie europejskich a już na pewno nie włoskich. 

Na pewno też nie mierzyłem wysokości mijających mnie samochodów.

Co do tego mają zdjęcia ze spalaniem Twojego auta też nie wiem. 

Napisano
2 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

tu 

To czytaj do skutku. Skutkiem będzie zrozumienie tekstu, dla ułatwienia w poście wyżej napisałem nieco jaśniej.

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał(a):

Mi wychodzi około 15 litrów lpg przy 150 DD2 z tym silnikiem. 

Da się bez problemu rozmawiać przy takiej prędkości? I jak z jazdą na wprost, nie myszkuje, dobrze się prowadzi? 

Coraz ładniejsze je robią muszę przyznać.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Twoje zdrowie! 

Napisałem że coraz mniej ludzi jeździ z maksymalną prędkością, że sam jechałem 120 km/h i niewiele aut mnie mijało. Poza tym dotyczyło to polskich tras, nie europejskich a już na pewno nie włoskich. 

w PL sama A1 ma ok 560km , potem trochę lokalnymi w CZ , dalej znowu autostradami , generalnie pewnie Gdynia- Rzym to było 90% autostradami więc jak pisałem tempomat na 135km/h  , owszem były zwolnienia w tunelach do 100km/h pod górkę jak i z górki ale bywało też mocno nie przepisowo . Same zdjęcia niewiele wnoszą ale pokazują , ze wyższym ( lekkim , małym autem ) też można uzyskać dobry wynik na PB 

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

Twoje zdrowie! 

Jego Vitara to najlepsze auto pod słońcem ;]

Napisano
24 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

w PL sama A1 ma ok 560km , potem trochę lokalnymi w CZ , dalej znowu autostradami , generalnie pewnie Gdynia- Rzym to było 90% autostradami więc jak pisałem tempomat na 135km/h  , owszem były zwolnienia w tunelach do 100km/h pod górkę jak i z górki ale bywało też mocno nie przepisowo . Same zdjęcia niewiele wnoszą ale pokazują , ze wyższym ( lekkim , małym autem ) też można uzyskać dobry wynik na PB 

Ale co to ma do tematu i treści wątku?

Napisano
  • Autor

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi tego auta do jeżdżenia po autostradzie, nawet jeśli to sporadyczne wakacyjne wyjazdy, a już coraz mniej ludzi jeździ 140 non stop. 

Coś w tym jest bo jak jeżdżę czasami 140, a przeważnie 150 i 160, to nawet jadąc 140 nie często ktoś mnie wyprzedzi.

Napisano

Da się bez problemu rozmawiać przy takiej prędkości? I jak z jazdą na wprost, nie myszkuje, dobrze się prowadzi? 

Coraz ładniejsze je robią muszę przyznać.

Komfortowo można rozmawiać tak do 130.  Między 140 a 150 można nadal rozmawiać ale już głośniej. Pamiętam że przy 160 robi się już boleśnie. Jeśli chodzi o prowadzenie to jest naprawdę dobrze. 

Napisano
W dniu 9.10.2024 o 13:19, Rado_ napisał(a):

maska na teleskopach;]

Takie rozwiązanie ma każdy Duster. 

Napisano
7 godzin temu, bizz napisał(a):

Zgoda, ale to jest giga pojemność. Mi 7.3 palił 28 litrów jak bardzo się starałem;] ale kampery mają swoje prawa:)

gdzie tam, w usa te 5.9 ma nazwe small block ;] 

Napisano
14 godzin temu, bizz napisał(a):

nie wiem jak można mieć ŚREDNIE 15 litrów przy silnik

moj forester ;] kazde tankowanie to 40l lpg na 300km  a bywa mniej (kilometrow oczywiscie ;] ) 

Napisano
W dniu 9.10.2024 o 13:23, Maciej__ napisał(a):
Cytat

Wcześniej przedstawiciele rumuńskiej marki zapowiadali, że Bigster jest przepisem na zaoferowanie SUV-a segmentu C w cenie auta z niższej klasy (np. Toyota Yaris Cross kosztuje od 110 900 zł).

No i tu jest temat - dacia to nie jest jednak toyota, która pomimo nudy sprzedaje się świetnie w PL. W UE Sandero nr. 1.

Każdy klient znajdzie coś dla siebie.

Ja np. zrobiłem podejście do dustera 4x4 i jak przyszło do szczegółów cena vs wyposażenie to uznałem, że za tą "jakość" to za dużo kasy i dałem sobie spokój. To nie dla mnie.

Ale wielu wybiera jednak dacię i dobrze. Może tak nisko wyceniony samochód zrobi trochę dobrego na rynku 👍

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Jego Vitara to najlepsze auto pod słońcem ;]

To już czwarty zawodnik którego nie wolno "dotykać" - mamy obrońcę Tesli, Cupry, Jaga i teraz Suzuki;]

Napisano
Godzinę temu, mokrii napisał(a):

moj forester ;] kazde tankowanie to 40l lpg na 300km  a bywa mniej (kilometrow oczywiscie ;] ) 

Nie jestem jakimś znowu ekspertem, ale wychodzi mi z tego 13.3 l/100km ;]

Napisano
W dniu 10.10.2024 o 07:27, ZUBERTO napisał(a):

Jak przełożenie mocy do masy tego mikrusa 1,2 będzie podobne, to czuję, że spokojnie wypiłby mi >15 LPG.

Auto jest stosunkowo lekkie jak na gabaryty. Bardziej by mnie martwiła trwałość tego 1.2 3-cyl, bo to nowość, a ciężko ostatnio znaleźć silnik o tej pojemności, który nie ma jakiegoś grubego fakapu zaszytego w konstrukcji. Zwłaszcza u Francuzów 🤣

Edytowane przez iwik

Napisano
8 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Komfortowo można rozmawiać tak do 130.  Między 140 a 150 można nadal rozmawiać ale już głośniej. Pamiętam że przy 160 robi się już boleśnie. Jeśli chodzi o prowadzenie to jest naprawdę dobrze. 

Do pełni szczęścia (czyli decyzji o zakupie) brakowało mi zawsze w Dusterze połączenia LPG z AT, ale teraz jak zaczynają wchodzić hybrydy nie wiem czy to będzie miało ekonomiczny sens. Ciekawe ile będą palić.

Pójdę się przejechać z czystej ciekawości.

Napisano
4 minuty temu, bez napisał(a):

No i tu jest temat - dacia to nie jest jednak toyota, która pomimo nudy sprzedaje się świetnie w PL. W UE Sandero nr. 1.

Każdy klient znajdzie coś dla siebie.

Ja np. zrobiłem podejście do dustera 4x4 i jak przyszło do szczegółów cena vs wyposażenie to uznałem, że za tą "jakość" to za dużo kasy i dałem sobie spokój. To nie dla mnie.

Ale wielu wybiera jednak dacię i dobrze. Może tak nisko wyceniony samochód zrobi trochę dobrego na rynku 👍

Jakość materiałów z których zrobione jest wnętrze Yarisa Cross jest tak kiepska i trąci taniością, że klient po wizycie w Toyocie może nie poczuć różnicy w Dusterze. 

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał(a):

Auto jest stosunkowo lekkie jak na gabaryty. Bardziej by mnie martwiła trwałość tego 1.2 3-cyl, bo to nowość, a ciężko ostatnio znaleźć silnik o tej pojemności, który nie ma jakiegoś grubego fakapu zaszytego w konstrukcji. Zwłaszcza u Francuzów 🤣

To wagę Bigstera też już podali?

Napisano
20 minut temu, bizz napisał(a):

To już czwarty zawodnik którego nie wolno "dotykać" - mamy obrońcę Tesli, Cupry, Jaga i teraz Suzuki;]

z tym ze na moja tesle mozecie pisac co tylko chcecie ;]

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

To wagę Bigstera też już podali?

Nie będzie się dużo różnic od Dustera... Cos pewnie jak pomiędzy hatchbackiem i kombi. 

Szerokosc i rozstaw osi jest taki sam. 

Napisano
40 minut temu, bizz napisał(a):

Jakość materiałów z których zrobione jest wnętrze Yarisa Cross jest tak kiepska i trąci taniością, że klient po wizycie w Toyocie może nie poczuć różnicy w Dusterze. 

Ale jakość całych toyot jest ciągle zasłużenie legendarna a jakość dacii ... no cóż ...

Napisano
6 minut temu, bez napisał(a):

Ale jakość całych toyot jest ciągle zasłużenie legendarna a jakość dacii ... no cóż ...

Nie mylmy jakości plastików (równie wujowe w Toyocie jak i w Dacii) z niezawodnością i trwałością. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Nie mylmy jakości plastików (równie wujowe w Toyocie jak i w Dacii) z niezawodnością i trwałością. 

W yarisie crossie nie siedziałem ale jeżdziłem dacią nie raz i gorszych plastików nie widziałem dawno. Nawet w hilux'isie są mniej obskurne ;)

Napisano
19 minut temu, bez napisał(a):

W yarisie crossie nie siedziałem ale jeżdziłem dacią nie raz i gorszych plastików nie widziałem dawno. Nawet w hilux'isie są mniej obskurne ;)

Ma być miękki podłokietnik, skóra na kierownicy, fajna gała i nic skrzypiącego za bardzo ;] 

Napisano
21 minut temu, bez napisał(a):

Z każda generacja sa lepsze. Jakby spojrzeć na to z innej strony masz ograniczony budżet i albo nowa Dacia, albo drogi po leasingu albo kupsko z DE. To jednak taka Dacia to dobre rozwiazanie. Zwłaszcza, ze jak przełknie się jakość wnętrza to technika sprawdzona, nie rdzewieją i da się bez problemu wyłączyć wszystkie wspomagacze jednym klikiem. 

Napisano
42 minuty temu, wujek napisał(a):

Z każda generacja sa lepsze. Jakby spojrzeć na to z innej strony masz ograniczony budżet i albo nowa Dacia, albo drogi po leasingu albo kupsko z DE. To jednak taka Dacia to dobre rozwiazanie. Zwłaszcza, ze jak przełknie się jakość wnętrza to technika sprawdzona, nie rdzewieją i da się bez problemu wyłączyć wszystkie wspomagacze jednym klikiem. 

Coś w tym jest, że chyba "plebs" zaczyna rozumnie myśleć :) Widzę to na podstawie sprzedaży 3 aut w rodzinie. Do tej pory używki schodziły jak ciepłe bułeczki, obecnie:

1. ja sprzedawałem swoją gwiazdę w okolicach 100 - tylko zapytania o FV, której wystawić nie mogłem.

2. Kuga, w okolicach 60, cisza 2 tydzień - tu zero odzewu

3. TUSCON w okolicach 70, chyba już grubo ponad miesiąc ogłoszenie wisi.

Tak z mojej strony to lepiej kupić nowe tańsze niż zaprzyjaźniać się  z mechanikiem, obecnie usługi są tak drogie, że jak wiecie sama zmiana opon to 200PLN a nie mówimy o innych grubszych rzeczach, za włożenie/wyjęcie alternatora lub rozrusznika to już grubo ponad 200 i można by tak pisać jak zmiana oleju w ASB w mercedesie to ponad 2000. 

PS

Daczkę/Taczkę miałem (DUSTER) przez 5 lat i uważam, że było to doskonałe auto za które w 2019 zapłaciłem około 60 koła z nawigacjami, kamerami i tak dalej. Nie wiem ile teraz kosztuje, ale jak szukałem po 5 latach następcy to 90 trzeba było położyć a to już lekka przesada. Plastiki w moim przypadku jak w Toyocie, ale brak korozji bo 5 latach - absolutnie nigdzie oprócz tłumika na zewnątrz.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

nie rdzewieją

to nie prawda niestety

Napisano
Godzinę temu, bez napisał(a):

Ktore generacje tych Daciek? Bo tutaj jednak sa naprawde duze postepy :ok:

Te pierwsze to byl faktycznie lekki dramat, obecne duzo lepiej.

Napisano
2 minuty temu, bez napisał(a):

to nie prawda niestety

a co zaczęły rdzewieć dacie ?

Napisano
12 minut temu, Camel napisał(a):

ale brak korozji bo 5 latach - absolutnie nigdzie oprócz tłumika na zewnątrz.

oglądałem 3-5 latki po tym jak uznałem, że za nową: "nie no, tyle to nie" i wszystkie byly zardzewiałe od spodu na szwach karoserii albo były usmarowane biteksem, żeby to ukryć. Oglądałem 5 czy 6 sztuk. Może nie miałem szczęścia. 

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

obecne duzo lepiej.

Nawet w stojącej w salonie były na elementach plastikowych deski rozdzielczej  niewycięte włoski nadlewek od wtryskarki ale może ja jakiś za bardzo czuły jestem. ;) 

Edytowane przez bez