Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tesla Model Y - moim okiem...

Featured Replies

Napisano
  • Popularny post

Jak wielu, kiedyś patrzyłem na Wielkiego Mózga, jak na zbawcę... Dawno mi przeszło.

Jak i zachwyt Teslą. Kiedyś bardzo chciałem. Potem też mi przeszło... 

Ale Tesla wyprzedaje u nas Model Y, i przy odrobinie gimnastyki można (referale, dofinansowanie, zniżki) zapłacić nawet €10k mniej względem ceny na stronie... Więc się tematem bardzo poważnie zainteresowałem, pojeździłem Modelem Y, jak i Modelem 3 HL dla porównania.

I finalnie Tesli nie kupuję. Wolę Enyaqa, Erloqa albo któregoś z koreańskich Trojaczków. 

Telsa Model Y to zajebisty samochód. Jak stoi. BARDZO mi się podoba wizualnie, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Fabryka w Berlinie składa je bardzo przyzwoicie. Blacharka jest ok - i oglądając ponad dziesięć egzemplarzy z placu (było ich ponad 100 btw) nie było się do czego przyczepić. Wnętrze też mi się podoba - cichy minimalizm. Mimo że nie lubię wystających tabletów, to tutaj w sumie mógłby być. Wszystko wyflokowane, dwie ładowarki telefonów, fotele z grzaniem, pamięcią. Naprawdę, powiew świeżego powietrza. Przymykam oko na półkę bagażnika, która jest jakimś żartem - ale rozmiary w środku rekompensują z zapasem. SUPER. 

Osiągi - super. Ładowanie - szybkie. Zasięg - na dwa i pół pęcherza (z dedykacją dla @Ryb)...   Planowanie trasy - mistrzostwo świata. System Audio - wow. Netflix, Spotifaje, Pierdzenie - bajery. 

Dobra, jedziemy... 

Brak wyświetlacza nawet tak bardzo nie przeszkadza, chociaż dalej uważam że w takim "kosmicznym" aucie powinni wkładać HUD. Zawieszenie w sprężystą stronę, ale w sumie dość fajne. Działa jednak bardzo głośno. 

Rekuperacja jest na mój gust zbyt mocna, a jej siły zmienić nie można (w VW niby można, ale zapomina po włączeniu tempomatu. w Kia/Hyundai można, ale zapamiętuje tylko poziomy 1-3. Zero i i-pedal zapomina - dla mnie nie problem, bo i tak bym nie używał). Kiedyś w Tesli można było ustawić rekuperację na LOW, ale jakiś czas temu wywalili to z UI. Przyzwyczaję się. A jak nie, to można dokupić 3rd party kontroler (S3XY commander) wpinany w OBD, które potrafi coś z tym zrobić. 

Super jest to, z jaką łatwością można wyłączyć ostrzeganie o przekroczeniu dozwolonej prędkości. Jeden klik na ekranie i zrobione.

Ale....

Tesla Vision (dla niewtajemniczonych, to wywalenie wszystkich czujników z samochodu - radarów, parkowania - i poleganie tylko na obrazach z kamer) jest kretyńskim pomysłem. To widać na każdym kroku. Od próby zaparkowania (nie potrafi prawidłowo ocenić odległości i albo wyje niepotrzebnie, albo w coś walniesz - a mimo 8 czy 9 kamer widoku 360* nie ma) do ciągłego wycia przy próbie jazdy po starym mieście - panikuje na widok każdego pieszego czy co trzeciego zaparkowanego samochodu.

Do tego, adaptacyjny tempomat (oparty na Tesla Vision), nie nadaje się do niczego. Na drogach jednojezdniowych zwalnia co chwilę, bo widzi ciężarówkę która nadjeżdża z przeciwka i dotyka linii. Nierzadko to zwalnianie jest dość gwałtowne - z oparciem się o pas bezpieczeństwa... Doceniam troskę o moje bezpieczeństwo, ale bardziej obawiałbym się o tą ciężarówkę za mną, która może nie wyhamować. Najciekawsze jest jednak to, że czasami mu tak od...li nawet na autostradzie - przywidzi mu się jakiś cień czy coś - i da po hamulcach. Osobiście tego na autostradzie nie doświadczyłem - dziękuję Ci Teslo - ale wystarczy poszukać "Phantom Braking" żeby zobaczyć że to nie jest wydumany problem. Dodatkowo tempomat wyłącza się jak zmienisz pas ruchu i trzeba go uruchomić na nowo...  

Dwa - wycieraczki. Automat (Tesla Vision!) działa na 17%. Nie ma nawet regulacji czułości, jak w większości aut (różny rodzaj deszczu jest często różnie interpretowany przez konwencjonalne czujniki). Trudno - będę regulował ręcznie. Klikasz guzik na dźwigni, kółkiem wybierasz szybkość. Może być. Ale drogi Elonie, dlaczego, DLACZEGO?, po włączeniu tempomatu wycieraczki znowu wchodzą w trym automatyczny i nawalają, lub nie, kompletnie bez sensu?!

Trzy, w tym aucie jest pieruńsko głośno. Wiatr wyje bardziej niż we Fiacie Bravo, który mnie na Autokącik w 2006 przyciągnął. W żadnym innym moim samochodzie nie było tak głośno. A to już podobno wersje poprawione, bo wcześniej było jeszcze gorzej... 

To auto jest po prostu makabrycznie męczące w jeździe. W mieście pika, a w trasie szumi jak huragan. Do tego musisz ciągle uważać na 100%. Trzeba być tu skupionym bardziej niż jakby wszystkich ulepszaczy nie było -  w Tesli nigdy nie wiesz kiedy musisz zareagować. Nie dziękuję.

Dodajmy do tego kretyński rozmiar homologowanych kół. Tam są opony 255/45 R19, na felgach 9.5". W praktyce te felgi są o cal za szerokie do tych opon, felga wystaje za obrys opony...  W parku do jazd testowych nie było auta, które nie miałoby porysowanych felg.

Drobną niedogodnością jest to, że auto nie zwalnia kabla ładowania po osiągnięciu zadanego poziomu naładowania. Jak masz ładowarkę ścienną Tesli, to na kablu jest guzik który to robi. Ja nie mam i mieć nie mogę (bo nie spełnia Niemieckich regulacji §14a EnWG) więc musiałbym codziennie rano klikać w aplikacji. Grrr.

Ten samochód mógłby być genialny. Poprawić wyciszenie plus opcję zwykłego głupiego tempomatu. Z ręką na sercu - kupiłbym. Jakby dali normalny radar i używali go do ACC i awaryjnego hamowania, czujniki parkowania i HUD - to już mega-wypas premium :D

A zamiast tego w Face Liftingu poprawią wyciszenie (M3 po liftingu był wyraźnie cichszy) i dodadzą wentylowane fotele, ale w procesie wywalą patyki do kierunkowskazów i biegów. NJP.

Co ciekawe, nie widziałem tylu akcesoriów modujących do innych samochodów. Od prostych - półki, haczyki, wstawki i segregatory. Przez zestawy wygłuszające - docięte na miarę dodatkowe uszczelki czy maty wygłuszające. Do bardziej rozbudowanych - wspomniany już S3XY Controller, Buttons czy Knob. Mnóstwo różnych opcji wskaźników - od minimalistycznych, to takie bardzo rozbudowane (to zdjęcie poniżej to jest After market!). Manetki kierunkowskazów do aut po liftingu itd...

image.png.9a701ed76fc4103856d415c4a5701483.png

Widać, że klientom dokucza i hałas, i brakuje fizycznych kontrolerów i wskaźników... I mimo tych braków dalej kupują Tesle.

Coś w nich chyba jest. Ja sam dalej, kompletnie irracjonalnie, ją chcę... To są zabawki na kołach i jak ktoś chce mieć taką zabawkę, to super. I mimo że jakość montażu została poprawiona, a przysłowiowe "spasowanie jak w Tesli" zostało w przeszłości, to dalej nie są dobre samochody.

To jest auto dla pasjonatów marki, którzy będą siedzieć na forach dyskutując o wyższości wersji 13.5.6.87 nad 13.5.6.81, zastanawiając czy warto zrobić upgrade. Będą wymieniać się pomysłami, jak poprawić auto, które z salonu powinno być wystarczająco dobre. Jak na Czentoszarańczy w 2000r... :)

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Będą wymieniać się pomysłami, jak poprawić auto, które z salonu powinno być wystarczająco dobre. Jak na Czentoszarańczy w 2000r... :)

Dawno pisałem, że to jest Lanos obecnych czasów ;) 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Nie ma mowy. Jeszcze pęknę, kupię i będę musiał wiedzieć czy wgrywać czy nie... A jak napiszę, to mnie zbanują 😄

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Nie ma mowy. Jeszcze pęknę, kupię i będę musiał wiedzieć czy wgrywać czy nie... A jak napiszę, to mnie zbanują 😄

Nie będzie tak źle, większosc to fani marki, ale jest tam ze dwóch użytkowników Tesli którzy mówią jak jest i ciekawe dyskusje czasem z tego wychodzą.

Przykładowy świeży wątek i użytkownik "cooler"

https://forum.elektrowoz.pl/threads/ach-te-wspaniale-nie-psujace-sie-ice.7257/page-5

Napisano
14 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Nie będzie tak źle, większosc to fani marki, ale jest tam ze dwóch użytkowników Tesli którzy mówią jak jest i ciekawe dyskusje czasem z tego wychodzą.

Przykładowy świeży wątek i użytkownik "cooler"

https://forum.elektrowoz.pl/threads/ach-te-wspaniale-nie-psujace-sie-ice.7257/page-5

Czy to było kiedyś forum fiacikarzy? ;l

Napisano
W dniu 12.10.2024 o 04:18, grogi napisał(a):

Ale....

Tesla Vision (dla niewtajemniczonych, to wywalenie wszystkich czujników z samochodu - radarów, parkowania - i poleganie tylko na obrazach z kamer) jest kretyńskim pomysłem. To widać na każdym kroku. Od próby zaparkowania (nie potrafi prawidłowo ocenić odległości i albo wyje niepotrzebnie, albo w coś walniesz - a mimo 8 czy 9 kamer widoku 360* nie ma) do ciągłego wycia przy próbie jazdy po starym mieście - panikuje na widok każdego pieszego czy co trzeciego zaparkowanego samochodu.

Do tego, adaptacyjny tempomat (oparty na Tesla Vision), nie nadaje się do niczego. Na drogach jednojezdniowych zwalnia co chwilę, bo widzi ciężarówkę która nadjeżdża z przeciwka i dotyka linii. Nierzadko to zwalnianie jest dość gwałtowne - z oparciem się o pas bezpieczeństwa... Doceniam troskę o moje bezpieczeństwo, ale bardziej obawiałbym się o tą ciężarówkę za mną, która może nie wyhamować. Najciekawsze jest jednak to, że czasami mu tak od...li nawet na autostradzie - przywidzi mu się jakiś cień czy coś - i da po hamulcach. Osobiście tego na autostradzie nie doświadczyłem - dziękuję Ci Teslo - ale wystarczy poszukać "Phantom Braking" żeby zobaczyć że to nie jest wydumany problem. Dodatkowo tempomat wyłącza się jak zmienisz pas ruchu i trzeba go uruchomić na nowo...  

Dwa - wycieraczki. Automat (Tesla Vision!) działa na 17%. Nie ma nawet regulacji czułości, jak w większości aut (różny rodzaj deszczu jest często różnie interpretowany przez konwencjonalne czujniki). Trudno - będę regulował ręcznie. Klikasz guzik na dźwigni, kółkiem wybierasz szybkość. Może być. Ale drogi Elonie, dlaczego, DLACZEGO?, po włączeniu tempomatu wycieraczki znowu wchodzą w trym automatyczny i nawalają, lub nie, kompletnie bez sensu?!

Trzy, w tym aucie jest pieruńsko głośno. Wiatr wyje bardziej niż we Fiacie Bravo, który mnie na Autokącik w 2006 przyciągnął. W żadnym innym moim samochodzie nie było tak głośno. A to już podobno wersje poprawione, bo wcześniej było jeszcze gorzej... 

I to jest bardzo ciekawe, często takie problemy opisują autokącikowicze.

Ja mam fizyczne czujniki parkowania i je wyłączyłem, bo używam Tesla Vision która działa dużo lepiej. 8]

Auto widzi "leżącego policjanta" czy beton na końcu miejsca parkingowego czego nie robi z czujnikami.

Mam FSD i to z pewnością robi różnicę. Oprogramowanie jest kompletnie inne.

Druga sprawa to różnice w szerokości dróg i specyfice ruchu w USA.

Automatyczne parkowanie z TV działa kompletnie bez zarzutu.

Wycieraczki również są OK ale przyznam, że bez softu FSD czasem po prostu wyłączałem automatyczne i używałem normalne stopnie prędkości 1-4 .

Co do głośności też jest cicho ale ja mam 3, a nie Y więc może być inaczej.

Napisano
W dniu 12.10.2024 o 14:13, mrBEAN napisał(a):

Lanos nie wymagał poprawek.

Napisano
5 godzin temu, HanYs napisał(a):

I to jest bardzo ciekawe, często takie problemy opisują autokącikowicze.

Ja mam fizyczne czujniki parkowania i je wyłączyłem, bo używam Tesla Vision która działa dużo lepiej. 8]

Auto widzi "leżącego policjanta" czy beton na końcu miejsca parkingowego czego nie robi z czujnikami.

A dlaczego jest albo-albo? Auto nie może używać kamer i czujników naraz? Wszystkie inne auta to potrafią. Czy to jest dziś zupełnie niepotrzebne, złe i głupie a stanie się niezbędne i wspaniałe dopiero jak wyjdzie aktualizacja?

;l

Napisano

Vw ma spoko promocje można na 1 miesiąc pożyczyć jakie ID i zobaczyć jak to jest. 

2000km i tylko 3 dilerów ma w Polsce.

Napisano
25 minut temu, Ryb napisał(a):

Lanos nie wymagał poprawek.

Samochód został zaprojektowany, przetestowany, nie było ciśnienia z finsnansów że szybko trzeba to pchać do ludzi żeby odzyskać kasę, bo akcjonariusze płaczą, papiery na giełdzie lecą w dół..........

Samochód został dopracowany na ile się dało w tamtych czasach i jak powiedzieli że jest gotowy to puścili na produkcje.

A tesla? A h...j, niech frajerzy co to kupią zabawią się w testerów a to się online za dwa miesiące poprawi "do wersji 13.5.6.81" 🤪

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 12.10.2024 o 11:18, grogi napisał(a):

Jak wielu, kiedyś patrzyłem na Wielkiego Mózga, jak na zbawcę... Dawno mi przeszło.

Za dużo tekstu i nie chce mi się cytować wybiórczo.

Napiszę to co zapamiętałem ;)

Jakość o której pisałeś nie jest taka jak ją opisałeś.

Może odstępy między blachami są ok, ale sam dalej wspomniałeś o tym że to auto jest głośne.

Otóż, zdziwię Cię bardzo, ale to auto jest bardzo ciche.

A Twoje akurat było głośne, właśnie przez tą jakość.

Pewnie uszczelki nie były założone jak trzeba.

Ja taką głośną Teslą 3 jechałem też na teście kiedyś i było dosłownie jak w Żuku. Miałem wrażenie że są drzwi otwarte.

Co do ACC i Tesla Vision. To g00wno jest jedno wielkie. Zwyczajnie nie działa. Na trasie mam to hamowanie z 10x na odcinku powiedzmy 400-500km. Zastanawiam się nad zaklejeniem kamery na szybie taśmą ;)

Wycieraczki mam na stałe wyłączone. Zwyczajnie już mnie znudziło losowe się ich włączanie w ładny słoneczny dzień. Dopiero jak zaczyna padać, zaczynam grzebać po ekranie i je włączam na auto. Wtedy działają przyzwoicie.

Zawieszenie to nie wiem gdzie jeździłeś, ale jest beznadziejne. Zachowuje się jakby tam wsadzili mega twarde sprężyny bez amortyzatorów. Jest jednocześnie i twardo i podskakująco.

Co do rekuperacji. Też mi to przeszkadzało po przesiadce z VW, ale szczerze, to jest to rzecz do której się najszybciej przyzwyczaiłem i nie mam ochoty zmieniać. Taka cecha i tyle.

Brak wyświetlacza z przodu to też dramat. Oczy mnie bolą od ciągłego zerkania w jedną stronę.

Do tej pory uważam, że najgorsze co w Tesli jednak jest, to te yebane klamki.

Co kogoś podwożę, to jest tłumaczenie jak otworzyć. Ten ktoś najczęściej ma coś w ręku (plecak, czy siatkę) i akurat w tej ręce którą powinien użyć do otwarcia drzwi.

A te osoby, to czasem są osoby starsze, a czasem dzieciaki, koledzy czy koleżanki moich kaszojadów.

Z wewnątrz też dramat. Moja matka nie wiedziała jak wysiąść, tłumaczył jej mój ojciec który jest mimo wszystko bardziej techniczny, ale jest po wylewie, więc nie mówi zbyt wyraźnie. Zrobiła się z tego nieprzyjemna nerwówka. 

Szczerze, nie wiem po co komu takie udziwnienia montować.

To czego nie lubię w Tesli też, to te bezramkowe drzwi.

Po pierwsze, przy wsiadaniu, zawsze łapię za tą jakąś piankę na kancie, pewnie z czasem ją zwyczajnie zedrę.

A przy wysiadaniu lubię się trzymać czegoś metalowego, bo jakoś się elektryzuję i jak już wysiądę bez trzymania się czegoś i dopiero dotknę drzwi, to prawie zawsze mnie prąd yebnie. Nie tylko w Tesli, ale w każdym aucie. Z tym że w każdym innym aucie trzymam się właśnie framugi i te ładunki sobie schodzą powolutku, tak że ich nie czuć.

To nie wada Tesli jako taka, ale ogólnie aut bez ramek i wiem że takich aut muszę unikać. Komuś taki brak ramek może jednak bardzo pasować.

Są trzy dobre rzeczy w Tesli:

- nagłośnienie

- zasięg

- cena (jak na elektryka)

Kilka rzeczy fajnych, ale bym nie przesadzał, jak np schowki (dużo i duże) oraz działające ładowanie indukcyjne umieszczone w super miejscu.

Ja się nawet nie dziwię że wolisz jakąś Skodę. Pewnie też bym wolał, gdybym nie potrzebował jednak takiego zasięgu i zakładał, że ten Y bedzie podstawowym autem do wszystkiego.

Napisano

Bo dokładnie tak jest. To jest Lanos

Napisano
10 minut temu, bengamin napisał(a):

Samochód został zaprojektowany, przetestowany, nie było ciśnienia z finsnansów że szybko trzeba to pchać do ludzi żeby odzyskać kasę, bo akcjonariusze płaczą, papiery na giełdzie lecą w dół..........

Samochód został dopracowany na ile się dało w tamtych czasach i jak powiedzieli że jest gotowy to puścili na produkcje.

A tesla? A h...j, niech frajerzy co to kupią zabawią się w testerów a to się online za dwa miesiące poprawi "do wersji 13.5.6.81" 🤪

Te aktualizacje OTA sprzedano klientom jako zaletę, bo nie trzeba jechać do ASO żeby coś poprawili. Tymczasem w innych samochodach też nie trzeba było jeździć do ASO żeby coś porawili bo klient dostawał gotowy produkt.

:ok:

Napisano

W sumie to komplement. Lanos ćwierć wieku temu był takim autem dla przysłowiowego Kowalskiego, dostępny cenowo, całkiem ładny, nie najgorzej wyposażony (przynajmniej jak na ówczesny nasz rynek), no i pod koniec lat 90-tych miał w Polsce nawet 8% rynku. Przez długie lata lanos był na każdym parkingu, a Tesli póki co jakoś za często nie widuję. 

Napisano
5 minut temu, Majkiel napisał(a):

Przez długie lata lanos był na każdym parkingu, a Tesli póki co jakoś za często nie widuję. 

Pewnie zależy od lokalizacji.

Na podwarszawiu moim zdaniem Tesla Y to auto popularniejsze niż np Golf.

Napisano

Telsa Model Y to zajebisty samochód. Jak stoi. BARDZO mi się podoba wizualnie, zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

to dość ciekawe, bo w mojej ocenie akurat bryła Tesli Y jest trudna do zaakceptowania. O ile 3 nie jest zła, zwłaszcza jak się doinwestuje (Jak @format) to potrafi wyglądać zacnie, o tyle Y jest jakaś taka dziwna :)

Jesteś chyba pierwszą osobą, od której słyszę zachwyt :)

Natomiast środek to już kwestia indywidualna - mi się ogólnie stylistyka Tesli nie podoba, ale też nie podobają mi się tablety w BMW 3, a są ludzie, którzy to uwielbiają.

Napisano
14 minut temu, bergerac napisał(a):

Natomiast środek to już kwestia indywidualna - mi się ogólnie stylistyka Tesli nie podoba, ale też nie podobają mi się tablety w BMW 3, a są ludzie, którzy to uwielbiają.

Mi środek Tesli nawet odpowiada. Właściwie wszystko jest ok, a byłoby idealnie jakby przed kierownicą był jakiś wyświetlacz pokazujący podstawowe dane.

Najgorzej wg mnie sprawa ma się w Mercedesach. Do wnętrza tych aut moim zdanie pasuje:

- Mocno opalony typ z przerzedzającą się fryzurą, złotymi łańcuchami i koszulą w której rozchodzą się guziki od zbyt dużego brzucha

- Pani na wysokich obcasach w wylakierowanych włosach i paznokciach dłuższych od palców przynajmniej o 5cm. Oczywiście wary na glonojada zrobione.

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

to dość ciekawe, bo w mojej ocenie akurat bryła Tesli Y jest trudna do zaakceptowania. O ile 3 nie jest zła, zwłaszcza jak się doinwestuje (Jak @format) to potrafi wyglądać zacnie, o tyle Y jest jakaś taka dziwna :)

Jesteś chyba pierwszą osobą, od której słyszę zachwyt :)

+1. Obecnie to jedno z najbrzydszych aut na rynku.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

A Twoje akurat było głośne, właśnie przez tą jakość.

Mam do Telsa Zentrum 10 minut - więc jeździłem trzema różnymi Y. Najpierw przyszliśmy na pałe, dostaliśmy Performance. Potem chciałem pojeździć LR. A na końcu taką z białymi fotelami... Każda wyła.

Model 3 HL był KILOMETRY lepszy jeśli chodzi o wyciszenie, ale jest dla mnie za niski. I nie trawię przy tym sedanów, gdzie ja mityczną lodówkę* przewiozę? 

* Ostatnio przewoziłem power-rack z całym weight-stackiem. Mimo że rozmontowany, nie ma szans, żeby to upchnął do bagażnika przez dziurę w sedanie.

/typ z mercedesa/

- Mocno opalony typ z przerzedzającą się fryzurą, złotymi łańcuchami i koszulą w której rozchodzą się guziki od zbyt dużego brzucha

Wypisz wymaluj... Moi :) Nie dziwne zatem, że moim ulubionym samochodem jest EQS 😄 

Edytowane przez grogi

Napisano

Są trzy dobre rzeczy w Tesli:

- nagłośnienie

- zasięg

- cena (jak na elektryka)

Dodam dla mnie jedno z ważniejszych - osiągi ;] ale nie w każdej ;)

Kiedyś chciałem kupić lanosa, to wreszcie mam ;l

Dodatkowo tempomat wyłącza się jak zmienisz pas ruchu i trzeba go uruchomić na nowo...  

Sam tempomat nie, wyłącza się Autopilot, ale tutaj te knoby czy comandery sobie z tym też radzą.

Dlatego wygodniej czasem jechać z samym ACC niż z AP.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, komor napisał(a):

Sam tempomat nie, wyłącza się Autopilot, ale tutaj te knoby czy comandery sobie z tym też radzą.

Dlatego wygodniej czasem jechać z samym ACC niż z AP.

Ok, aż tak głęboko nie wchodziłem w opcje. Musiał być ustawiony AP, żeby się przy pierwszym ruchu dzwigni włączał...

Napisano
  • Autor

To jest auto dla pasjonatów marki, którzy będą siedzieć na forach dyskutując o wyższości wersji 13.5.6.87 nad 13.5.6.81, zastanawiając czy warto zrobić upgrade.

Nie mogłem przestać się śmiać :)

image.png.da729c819c59d6c5bfe883c3df65582e.png

Dyskusja forumowa: https://forum.elektrowoz.pl/threads/brak-ladowarek-innych-niz-supercharger-w-nawigacji.7389/

Edytowane przez grogi

Napisano
18 minut temu, grogi napisał(a):

Ok, aż tak głęboko nie wchodziłem w opcje. Musiał być ustawiony AP, żeby się przy pierwszym ruchu dzwigni włączał...

Mozna ustawić jedno lub 2 "pociągnięcia" ;] wtedy masz za pierwszym tempomat a za drugim AP.

3 minuty temu, grogi napisał(a):

Nie mogłem przestać się śmiać :)

Ja nawet nie zdążyłem zauważyć że jest coś nie tak ;l

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Well, tym samym setem, tzn koło + zawias, da się dużo zrobić. Ale ta prawda dotyczy właściwie każdego auta.

Tesla-Model-Y-UP-05-Big-Brake-Kit-Front-

Napisano
58 minut temu, grogi napisał(a):

Mam do Telsa Zentrum 10 minut - więc jeździłem trzema różnymi Y. Najpierw przyszliśmy na pałe, dostaliśmy Performance. Potem chciałem pojeździć LR. A na końcu taką z białymi fotelami... Każda wyła.

Ja nie twierdzę, że tak nie było, ale pozwolę sobie zasugerować jedynie, że to wina właśnie tej jakości ;]

Trafiłeś te trzy poskładane źle, co tylko potwierdza problemy jakościowe.

Moja np jest bardzo cicha, ale tylko z lewej strony. Z prawej jedna z uszczelek nie przylega i jest głośniej.

Do tej pory nie miałem czasu pojechać do serwisu, a nawet przyznam, że o umówionym serwisie zapomniałem ;]

Prosty przykład, taki test możesz zrobić. Tylko potrzebujesz drugiej osoby.

Usiądź w aucie, niech ktoś stanie obok auta, drzwi zamknięte. Spróbuj porozmawiać. Kompletnie nie słychać drugiej osoby. Może się nawet wydrzeć, ledwo będzie słychać.

Włącz głośno muzykę w Tesli i wyjdź auta. Muzyka gra, ale na zewnątrz prawie nie słychać.

Jak auto którym masz jechać nie przejdzie testu muzyki, znaczy że poskładane byle jak ;] Może być nawet większość takich. To jest właśnie ta jakość ;]

A co do Lanosa. To tam też był problem z uszczelkami właśnie. W każdym felerna była ta na przednich drzwiach lewych. Odzywała się przy dużej prędkości ;]

I też pamiętam, na IKL (Internetowy Klub Lanosa) były jakieś aftermarketowe uszczelki, podobnie zresztą jak do Tesli ;]

Co do modelu 3, tego po lifcie. One podobno są dużo cichsze, ale aż trudno mi uwierzyć, że nagle zaczęli je składać tak diametralnie inaczej/lepiej, niż przed liftem.

Coś się musiało zmienić zwyczajnie w projekcie, który to projekt teraz pozwala na mniej pomyłek w trakcie składania tego auta.

Napisano

I finalnie Tesli nie kupuję. Wolę Enyaqa, Erloqa albo któregoś z koreańskich Trojaczków. 

Fajne podsumowanie. Poza tą głośnością (u mnie jest cicho) z całą resztą się zgadzam.

Nie każdy jest gotowy na auto elektryczne, w szczególności Teslę. Dobrze, że widzisz mankamenty i świadomie wybierasz inne modele.

Napisano
15 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Przecież nie kłamałbym 😌😎

Daewoo upadło, zastąpiła tą firmę Tesla.

A Kia nadal jest...Kią ;]

image.png.111e7f1637959c224156f84e5ebd81c6.png

Napisano
  • Autor
46 minut temu, format napisał(a):

Well, tym samym setem, tzn koło + zawias, da się dużo zrobić. Ale ta prawda dotyczy właściwie każdego auta.

Obniżony do wysokości Model 3, to zaczyna ładnie wyglądać...;)

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, slawekw napisał(a):

Fajne podsumowanie. Poza tą głośnością (u mnie jest cicho) z całą resztą się zgadzam.

Ale Ty chyba też masz Model 3?

22 minuty temu, slawekw napisał(a):

Nie każdy jest gotowy na auto elektryczne, w szczególności Teslę. Dobrze, że widzisz mankamenty i świadomie wybierasz inne modele.

Ja już jedno mam, więc to nie elektryczność tego auta mnie szokuje.

Nasze Mini jest absolutnym gigantem. Zaskakująco mam w nim dużo miejsca na głowę, ale dla pasażerów z tyłu na nogi już nic nie zostaje. Uwielbiam nim jeździć samemu, byleby niezbyt daleko, chociaż i trasę >300km też zrobiłem. Ładowarek u nas dostatek ;)

image.png.a31075057407c47a4e14286d2e63d910.png

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, kravitz napisał(a):

Prosty przykład, taki test możesz zrobić. Tylko potrzebujesz drugiej osoby.

Usiądź w aucie, niech ktoś stanie obok auta, drzwi zamknięte. Spróbuj porozmawiać. Kompletnie nie słychać drugiej osoby. Może się nawet wydrzeć, ledwo będzie słychać.

Włącz głośno muzykę w Tesli i wyjdź auta. Muzyka gra, ale na zewnątrz prawie nie słychać.

Jak auto stoi i się do niego wsiada, to jest super. Jest bardzo cicho - podwójne szyby robią robotę. Ale jak się auto rozpędzi, to gdzieś te uszczelki się pod naporem powietrza chyba poddają, jakiś Bernoulli się robi i duje.

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Jak auto stoi i się do niego wsiada, to jest super. Jest bardzo cicho - podwójne szyby robią robotę. Ale jak się auto rozpędzi, to gdzieś te uszczelki się pod naporem powietrza chyba poddają i duje.

To jest serio różnie.

W tej 3ce którą jechałem na teście, uszczelki były tak beznadziejne, że po zamknięciu drzwi miałem już wrażenie że jest głośno. Ruch było słychać na ulicy, a ja dopiero toczyłem się po parkingu ;]

Jakbym miał okno otwarte, czy coś :)

W 3jce którą jechałem ze swoim szefem w Danii (jechałem z tyłu po prawej) był ten sam odgłos gdzieś na górze przy końcu drzwi, jakby coś nie przylegało.

W mojej Y tego prawie nie ma. Moim zdaniem coś nie przylega na dole w przednich prawych drzwiach. Słychać przez to delikatnie ruch drogowy z prawej.

Natomiast jak dam w palnik i jadę np 160km/h to wtedy już tą uszczelkę wygina legitnie i napieprza, jakby mi ktoś przez rurkę do ucha dmuchał ;]

Serio może być różnie ;] Montują te auta mocno losowo ;)

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

Daewoo upadło, zastąpiła tą firmę Tesla.

A Kia nadal jest...Kią ;]

image.png.111e7f1637959c224156f84e5ebd81c6.png

Zasięg! Liczy się tylko zasięg!!! 😎

Napisano
26 minut temu, grogi napisał(a):

Ale Ty chyba też masz Model 3?

Mam Y LR AWD.

Z poprawionymi mankamentami o których piszecie: dołożony ekran, zmienione zawieszenie na komfortowe (i lekko obniżone), S3XY Commander + Knob itd.

Napisano
25 minut temu, bengamin napisał(a):

Krótko i zwięźle Grand Tour

Kurde. Teraz to już prawdziwy koniec ebajki! 

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

A dlaczego jest albo-albo? Auto nie może używać kamer i czujników naraz? Wszystkie inne auta to potrafią. Czy to jest dziś zupełnie niepotrzebne, złe i głupie a stanie się niezbędne i wspaniałe dopiero jak wyjdzie aktualizacja?

;l

Inne auta są takie same od lat. 
Skoro kamery potrafią widzieć więcej i mają jeszcze potencjał do rozwoju pewnie dlatego ktoś kto to wymyślił poszedł w tym kierunku.

Na szczęście nadal możesz kupić zwykłe auto z czujnikami. 

Napisano
5 minut temu, HanYs napisał(a):

Skoro kamery potrafią widzieć więcej i mają jeszcze potencjał do rozwoju pewnie dlatego ktoś kto to wymyślił poszedł w tym kierunku.

Nie o to chodzi. Skoro auto ma na wyposażeniu jedno i drugie to po co każe się użytkownikowi wybierać zamiast tak zrobić soft żeby używał jednego i drugiego?

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie o to chodzi. Skoro auto ma na wyposażeniu jedno i drugie to po co każe się użytkownikowi wybierać zamiast tak zrobić soft żeby używał jednego i drugiego?

Pewnie żeby iść technologicznie w jednym kierunku.

Wersje ze starszym hardware raczej nigdy nie będą używały Tesla Vision.

Ja mam HW3 z procesorem Ryzen.

@format ma chyba nawet zamontowany radar o ile się nie mylę.

Napisano
  • Autor
31 minut temu, Ryb napisał(a):

Wszystko się zaczęło od tego, kiedy Elon Musk postawił aksjomat, że kamery są wystarczające, żeby zrobić w pełni autonomiczny samochód

A skoro kamery są wystarczające, to nie będziemy pakować innych czujników - Lidarów, Radarów, Ultradźwiękowych - które są niepotrzebne.

No i teraz są samochody z czujnikami, jak i bez. Dużo łatwiej jest utrzymywać oprogramowanie, które używa tego, co jest wspólne, niż mieć osobną wersję na aut z czujnikami, i osobną wersję dla aut bez.

I nie żebym został źle zrozumiany - to, co Tesla zrobiła, to jest po prostu mistrzostwo świata. Tyle że mam wrażenie, że to dojdzie do 97% - ale tych ostatnich 3% już się nie da zrobić tylko analizując obraz z kamer. Za dwa lata zobaczymy ;) 

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Wszystko się zaczęło od tego, kiedy Elon Musk postawił aksjomat, że kamery są wystarczające, żeby zrobić w pełni autonomiczny samochód

A skoro kamery są wystarczające, to nie będziemy pakować innych czujników - Lidarów, Radarów, Ultradźwiękowych - które są niepotrzebne.

No i teraz są samochody z czujnikami, jak i bez. Dużo łatwiej jest utrzymywać oprogramowanie, które używa tego, co jest wspólne, niż mieć osobną wersję na aut z czujnikami, i osobną wersję dla aut bez.

I nie żebym został źle zrozumiany - to, co Tesla zrobiła, to jest po prostu mistrzostwo świata. Tyle że mam wrażenie, że to dojdzie do 97% - ale tych ostatnich 3% już się nie da zrobić tylko analizując obraz z kamer. Za dwa lata zobaczymy ;) 

Tak, tylko po co? Założę się, że radary są tańsze niż ta walka z wiatrakami i rozwiązania, które nie działają a użytkownicy się męczą. Mógł poczekać aż to będzie działało dobrze zamiast robić beta-testerów z userów, którzy zapłacili kasę za działające rozwiązania a dostali auto, które widzi duchy.

Napisano
43 minuty temu, HanYs napisał(a):

Z kamerami trochę jak z ekranami w środku. Sumarycznie taniej mieć uniwersalną kamerę, aniżeli czujniki do specyficznego zastosowania. Ja uważam że kamera plus radar daje lepsze efekty jeśli chodzi o aktywny tempomat aniżeli sama kamera, wystarczy choćby mgła która radarowi nie robi, a kamera ma problemy, do tego się to uzupełnienia.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tak, tylko po co? Założę się, że radary są tańsze niż ta walka z wiatrakami i rozwiązania, które nie działają a użytkownicy się męczą. Mógł poczekać aż to będzie działało dobrze zamiast robić beta-testerów z userów, którzy zapłacili kasę za działające rozwiązania a dostali auto, które widzi duchy.

Są. Ale to w tej chwili chodzi przecież o Ego. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, AstraC napisał(a):

Z kamerami trochę jak z ekranami w środku. Sumarycznie taniej mieć uniwersalną kamerę, aniżeli czujniki do specyficznego zastosowania. Ja uważam że kamera plus radar daje lepsze efekty jeśli chodzi o aktywny tempomat aniżeli sama kamera, wystarczy choćby mgła która radarowi nie robi, a kamera ma problemy, do tego się to uzupełnienia.

Kamera jest potrzebna do oceniania przebiegu/kierunku pasa ruchu. Radar do oceny odległości. 

Napisano
38 minut temu, grogi napisał(a):

Kamera jest potrzebna do oceniania przebiegu/kierunku pasa ruchu. Radar do oceny odległości. 

Wiem, ale aktywny tempomat może żyć bez radaru (w teorii) ale nie może żyć bez kamery. Z powodów które wspomniałeś. Ale wolę dwa urządzenia, aniżeli samą kamerę.