Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekspres do kawy# budżet ~ 2ooo zł

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu chodzi za mną ekspres do kawy. Z moich wymagań: zbiornik na mleko i wbudowany młynek, fajnie jakby miał cyfrowy wyświetlacz🤣. Użytek domowy, coś w miarę łatwego w obsłudze (czyszczenie, serwis). 
W pracy jest Delonghi  Capuccino, w moim budżecie idzie coś takiego kupić ale nie znam się i nie wiem czy to dobry ekspres, czy może w tej cenie można wybrać coś lepszego😉

Napisano
Godzinę temu, Mr_Hyde napisał(a):

Od dłuższego czasu chodzi za mną ekspres do kawy. Z moich wymagań: zbiornik na mleko i wbudowany młynek, fajnie jakby miał cyfrowy wyświetlacz🤣. Użytek domowy, coś w miarę łatwego w obsłudze (czyszczenie, serwis). 
W pracy jest Delonghi  Capuccino, w moim budżecie idzie coś takiego kupić ale nie znam się i nie wiem czy to dobry ekspres, czy może w tej cenie można wybrać coś lepszego😉

Delonghi Dinamica u mnie w domu sprawdza się :ok:

Napisano
3 godziny temu, Mr_Hyde napisał(a):

Magnifica S.   Prosty skuteczny łatwy do czyszczenia , u mnie trzy lata służy z powodzeniem.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Hmm cena fajna, ale doczytalem że  to  używany, odnawiany fabrycznie 🤔🤔🤔

Napisano

philips latte go, genialny pojemnik na mleko bez żadnych rurek które ciężko się czyści

Napisano
16 godzin temu, Mr_Hyde napisał(a):

Hmm cena fajna, ale doczytalem że  to  używany, odnawiany fabrycznie 🤔🤔🤔

Odnowiony fabrycznie za te pieniądze i tak dobry wybór, choć ja nie doczytałem. Zresztą na razie i tak niedostępny.🤔

Napisano
  • Autor
W dniu 13.10.2024 o 11:27, rwIcIk napisał(a):

Delonghi Dinamica

Na razie to mój faworyt:oki:

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

philips latte go, genialny pojemnik na mleko bez żadnych rurek które ciężko się czyści

Dokładnie podpisuje się pod tym. U rodziców Dinamica i upierdliwe czyszczenie, raz już się urwała ta dysza od mleka, czyszczenie rurki to jakaś masakra, niby 3 minuty roboty a nikt tego nie robi, jak zalezie to stoi ekspres aż ktoś to wyczyści. Nie dziękuję.

Właśnie przez upierdliwość tych rurek polecam też ten Philips LatteGo. Raz na tydzień otwierasz pojemnik i wsadzasz do zmywarki. Pojemnik trzymasz w lodówce a jak chcesz zrobić kawę to 10 sekund trwa wyciągnięcie go z lodówki i założenie do ekspresu.

Napisano
23 godziny temu, POKS napisał(a):

Magnifica S.   Prosty skuteczny łatwy do czyszczenia , u mnie trzy lata służy z powodzeniem.

Nie do zajechania, też zawsze polecam, kiedyś wklejałem stan licznika kaw jaki zrobił w pracy  8]
Ale nie spełnia wymagania autora - brak zbiornika na mleko, jest tylko spieniacz.

Napisano
42 minuty temu, bengamin napisał(a):

Dokładnie podpisuje się pod tym. U rodziców Dinamica i upierdliwe czyszczenie, raz już się urwała ta dysza od mleka, czyszczenie rurki to jakaś masakra, niby 3 minuty roboty a nikt tego nie robi, jak zalezie to stoi ekspres aż ktoś to wyczyści. Nie dziękuję.

Rurkę płuczemy po każdym użyciu i to wystarczy . 

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Rurkę płuczemy po każdym użyciu i to wystarczy . 

no to powodzenia, nierealne.

Napisano

Osobiście polecam Delonghi. Trwałe, nieskomplikowane, robią, co mają robić. Jedną z ich zalet jest blok zaparzający nie wymagający specjalnej obsługi - w Philipsach trzeba go regularnie smarować, w Delongi wystarczy regularne płukanie, bez żadnej dodatkowej magii. Na necie również bardzo chwalą ichni system spieniania mleka, że bardzo dobrze rozwiązany i trwały.

Delonghi ma modele z pojemnikami na mleko w okolicach 2k PLN, więc odpada kombinowanie z wężykami. Co ciekawe, na forum https://forum.wszystkookawie.pl gdzie czasami zaglądam, rozwiązanie z wężykiem do kartonu z mlekiem uznawane jest za wygodniejsze niż dedykowany pojemnik.

Sam używam drugi rok Delonghi Dinamica Plus, model bodaj 370.70.B i jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć. Średnio 4-6 kaw dziennie (dwoje kawoszy w domu) i jak na razie zero oznak zmęczenia.
Na pewno trzeba unikać Krupsa, szczególnie tańszych modeli. Zaprojektowane tak, aby na 100% się popsuć tuż po upływie gwarancji.

Napisano
1 godzinę temu, bengamin napisał(a):

no to powodzenia, nierealne.

No i nie używamy pojemnika na mleko. Sam spieniacz z rurką. Mleko wlewane do kubka, tyle, ile potrzeba. Na koniec płynie funkcją ekspresu i ręczne płukanie rurki.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

No i nie używamy pojemnika na mleko. Sam spieniacz z rurką. Mleko wlewane do kubka, tyle, ile potrzeba. Na koniec płynie funkcją ekspresu i ręczne płukanie rurki.

Heh, u mnie jak woda się skończy w zasobniku to nie ma kto dolać, żeby ktoś ziaren kawy dosypał to zapomnij. Gówniaki tylko podkładają kubek i wciskają PLAY, jak nie działa to leją wode z kranu i idą sobie dalej.

Napisano
18 minut temu, bengamin napisał(a):

Heh, u mnie jak woda się skończy w zasobniku to nie ma kto dolać, żeby ktoś ziaren kawy dosypał to zapomnij. Gówniaki tylko podkładają kubek i wciskają PLAY, jak nie działa to leją wode z kranu i idą sobie dalej.

My dziadki mieszkamy we dwoje i pracujemy poza domem, więc ruch mniejszy ;]

Napisano
6 godzin temu, katoda_ltd napisał(a):

Osobiście polecam Delonghi. Trwałe, nieskomplikowane, robią, co mają robić. Jedną z ich zalet jest blok zaparzający nie wymagający specjalnej obsługi - w Philipsach trzeba go regularnie smarować, w Delongi wystarczy regularne płukanie, bez żadnej dodatkowej magii. Na necie również bardzo chwalą ichni system spieniania mleka, że bardzo dobrze rozwiązany i trwały.

Delonghi ma modele z pojemnikami na mleko w okolicach 2k PLN, więc odpada kombinowanie z wężykami. Co ciekawe, na forum https://forum.wszystkookawie.pl gdzie czasami zaglądam, rozwiązanie z wężykiem do kartonu z mlekiem uznawane jest za wygodniejsze niż dedykowany pojemnik.

Sam używam drugi rok Delonghi Dinamica Plus, model bodaj 370.70.B i jak na razie złego słowa nie mogę powiedzieć. Średnio 4-6 kaw dziennie (dwoje kawoszy w domu) i jak na razie zero oznak zmęczenia.
Na pewno trzeba unikać Krupsa, szczególnie tańszych modeli. Zaprojektowane tak, aby na 100% się popsuć tuż po upływie gwarancji.

Ja też polecam Delonghi głównie za też bezproblemowy zaparzacz. Firma ogólnie solidna. Sam posiadam trzeci plus 4 mają rodzice.

Napisano

Jeszcze dorzucę parę groszy w temacie tutaj nie poruszonym - też chciałem kupić Philipsa Latte Go, wcześniej jakieś 12 lat ekspres Delonghi Magnifica - na szczęście miałem okazję posłuchać go przy pracy. 

Są ludzie wrażliwi na dźwięki jak ja i to co ten Philips odwala to jest kosmos. Nie dało się rano zrobić kawy żeby nie obudzić pozostałych domowników, pomimo że kuchnia na parterze a sypialnie na górze, grzechot młynka i stukot przy zaparzaniu jest okrutny. 

Kupiłem kolejnego DeLonghi i polecam go niezależnie od modelu bo prostota i jednocześnie jakość wykonania są półkę wyżej niż Philips.

Napisano
15 minut temu, bizz napisał(a):

Są ludzie wrażliwi na dźwięki jak ja i to co ten Philips odwala to jest kosmos. Nie dało się rano zrobić kawy żeby nie obudzić pozostałych domowników, pomimo że kuchnia na parterze a sypialnie na górze, grzechot młynka i stukot przy zaparzaniu jest okrutny. 

To jak stary Siemens ;]

Napisano
18 minut temu, bizz napisał(a):

Jeszcze dorzucę parę groszy w temacie tutaj nie poruszonym - też chciałem kupić Philipsa Latte Go, wcześniej jakieś 12 lat ekspres Delonghi Magnifica - na szczęście miałem okazję posłuchać go przy pracy. 

Kupiłem kolejnego DeLonghi i polecam go niezależnie od modelu bo prostota i jednocześnie jakość wykonania są półkę wyżej niż Philips.

tak... cichy nie jest

to jedyna jego wada ;] 

Napisano

Mam w domu Philipsa bez latte Go, ze spieniaczem, ale tam są te same bloki zaparzające.

Na gwarancji był w serwisie 3 albo 4 razy ;]

W sumie chyba nie do końca wiedzieli co było nie tak, wyskakiwał błąd i nic nie można było zrobić.

Ostatnim razem jak odbierałem to pan serwisu powiedział, że prawie już wszystko wymienione poza panelem przednim 🤣

Po tych naprawach i już po gwarancji póki co nic się nie psuje.

W pracy jest Magnifica i teraz chyba bym takiego wybrał, płynna regulacja mocy i da się więcej czarnej na raz zrobić, a ja tylko taką piję.

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

tak... cichy nie jest

to jedyna jego wada ;] 

No nie jedyna, jest tego więcej. Jest o wiele bardziej awaryjny i trudniej go naprawić. DeLonghi sam jesteś w stanie rozebrać, wyczyścić, wymienić uszczelki, nasmarować i zamknąć. Raz na sześć lat mniej więcej wystarczy i działa dalej;]

Plus jak ja szukałem to w LatteGo nie dało się prosto (albo wcale) regulować ilości i mocy czarnej kawy. 

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To jak stary Siemens ;]

Szwagierka ma Siemensa i nie dźwięk nie jest tak nieprzyjemny jak Philipsa.

Chyba że to tak jak pisał @kravitz o Tesli, zależy kto poskłada i jaki się trafi;]

Napisano
18 minut temu, bizz napisał(a):

Szwagierka ma Siemensa i nie dźwięk nie jest tak nieprzyjemny jak Philipsa.

Chyba że to tak jak pisał @kravitz o Tesli, zależy kto poskłada i jaki się trafi;]

i pewnie nowszy.

Ja mam takiego jeszcze chyba sprzed 15 lat.

Dźwięki wydaje przerażające ;]

Napisano
20 minut temu, bizz napisał(a):

No nie jedyna, jest tego więcej. Jest o wiele bardziej awaryjny i trudniej go naprawić. DeLonghi sam jesteś w stanie rozebrać, wyczyścić, wymienić uszczelki, nasmarować i zamknąć. Raz na sześć lat mniej więcej wystarczy i działa dalej;]

Plus jak ja szukałem to w LatteGo nie dało się prosto (albo wcale) regulować ilości i mocy czarnej kawy. 

jest już trochę filmików jak w tym rzeźbić ;) 

Co do mocy kawy mampodobną wersję i tym pierwszym słupkiem sobie regulujesz czy dłużej mieli czy krócej

image.png.53d95b1b1a64f1174eac6ff821b96534.png

Napisano

Ja mam lattego tego jednego z pierwszych co wyszedł i w od 2015r. Bez awarii.

Te z dotykowym panelem to już nowszy model i one lubią się zepsuć.

Tylko ze tego mojego to się chyba już nie da kupić.

No i fakt, chodzi jak mlockarnia 😁

O taki

ekspres-cisnieniowy-philips-5000-lattego-premiumep5340-10-piano-black-6-rodzajow-kaw-filtr-wody-aquaclean-330002f2.webp

Napisano

krupsa jeszcze nie było, więc polecę :) 

https://allegro.pl/oferta/automatyczny-ekspres-cisnieniowy-krups-ea810870-1450-w-czarny-15768966544?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17958848778&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw68K4BhAuEiwAylp3kiaZQtwz3afbcUDEtV3pWvJ3N7O-rmsH_Ms_7t-QM_tdeSIzf2OakRoCP-gQAvD_BwE

niestety nie ma pojemnika na mleko a spieniacz. ekspress w pracy się nie sprawdził, bo lenie wciskały tylko guzik i nie myły pojemników aż się pleśń zalęgła.

wyświetlaczy też nie ma :) 

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 10:21, Mr_Hyde napisał(a):

Od dłuższego czasu chodzi za mną ekspres do kawy.

Nie pisałeś nic o tym jakie kawy pijesz (pijecie), a wg mnie od tego trzeba by zacząć. Gdybym miał doradzać to wybrałbym coś delonghi Dedica arte lub trochę taniej style i do tego młynek. Wiem, że nie spełnia Twoich założeń, ale wg mnie takie rozwiązanie pozwala utrzymać ekspres łatwo w czystości i przy pewnej wprawie zrobisz lepszą kawę, niż w dowolnym automacie, i bez wprawy lepszą niż w automacie w zakładanym budżecie. 

Napisano
W dniu 16.10.2024 o 17:04, Chalek napisał(a):

Ja mam lattego tego jednego z pierwszych co wyszedł i w od 2015r. Bez awarii.

Te z dotykowym panelem to już nowszy model i one lubią się zepsuć.

Tylko ze tego mojego to się chyba już nie da kupić.

No i fakt, chodzi jak mlockarnia 😁

O taki

ekspres-cisnieniowy-philips-5000-lattego-premiumep5340-10-piano-black-6-rodzajow-kaw-filtr-wody-aquaclean-330002f2.webp

Mamy dokładnie taki sam, ładnych parę lat i nic się z nim nie dzieje. A lekko nie ma, bo moja :piekna: pije 5 kaw dziennie. :)

Edytowane przez ArekMiz

Napisano

To zalezy jak sie trafi. Mam w domu de longhi i ciagly problem z parkowaniem zaparzacza. Ciagle wali bledem. Poza tym nic sie nie dzieje. Ale ten blad wkurza

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, janusz napisał(a):

Nie pisałeś nic o tym jakie kawy pijesz (pijecie), a wg mnie od tego trzeba by zacząć. Gdybym miał doradzać to wybrałbym coś delonghi Dedica arte lub trochę taniej style i do tego młynek. Wiem, że nie spełnia Twoich założeń, ale wg mnie takie rozwiązanie pozwala utrzymać ekspres łatwo w czystości i przy pewnej wprawie zrobisz lepszą kawę, niż w dowolnym automacie, i bez wprawy lepszą niż w automacie w zakładanym budżecie. 

Ja już się zdecydowałem na tego De'Longhi Dinamica ECAM 350.50.B

Także dziękuję za wszystkie sugestie:oki:

Napisano

Jura ena 5 u mnie chyba z 15 lat...ale tylko spieniacz

Napisano

Dinamice można bardzo tanio wyrwać na Amazon z przebiegiem 0-5 kaw. Już kilka tak kupiłem dla znajomych jak whd rusza. Wcześniej miałem magnifice która poszła do rodziców z przebiegiem ponad 10k kaw i nadal śmiga jak nowa, prócz porysowanej tacki.

Philips Saeco wg mnie lipa znam kilka przypadków z rozwalonym młynkiem albo życiem w środku ale może to usery. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Takie pytanie techniczne. Po 2 tyg użytkowania krzyczy że chce odkamienianie. To tak standardowo jest?? Robię dziennie 4-6 kaw🤔. Trzymać się tych komunikatów czy np jakiś interwał czasowy?

Napisano
18 minut temu, Mr_Hyde napisał(a):

Takie pytanie techniczne. Po 2 tyg użytkowania krzyczy że chce odkamienianie. To tak standardowo jest?? Robię dziennie 4-6 kaw🤔. Trzymać się tych komunikatów czy np jakiś interwał czasowy?

Pewnie zależy, jak ma ustawioną twardość wody.

Sprawdź w instrukcji.

Tak z raz w miesiącu można.

Napisano

Plyn do odkamieniania to z 30 za litr. Wystarczy na pewnie z 10 razy.
Robic wiec to czy nie?
Fakt. 2 tygodnie to malo. Trz 4-6 kaw dziennie i u mnie krzyczy co 2 ale miesiace okolo

Napisano
2 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Plyn do odkamieniania to z 30 za litr. Wystarczy na pewnie z 10 razy.
Robic wiec to czy nie?
Fakt. 2 tygodnie to malo. Trz 4-6 kaw dziennie i u mnie krzyczy co 2 ale miesiace okolo

Warto raz w miesiącu zrobić odkamienianie.

Ale i wyjąć zaparzacz i go po prostu pod bieżącą ciepłą wodą umyć.

Napisano
Warto raz w miesiącu zrobić odkamienianie.
Ale i wyjąć zaparzacz i go po prostu pod bieżącą ciepłą wodą umyć.

Ba. Raz na jakiś czas rozebrać, wyszorować, nasmarowac.
Circa co pol roku

Napisano

Tam gdzie był smar 😄

Na YT są filmiki przeróżne.

Mój jak zaczyna skrzypieć, to smaruję, tak właśnie co pół roku około. 

CX80 Smar do ekspresów.

Napisano
8 godzin temu, DamianB napisał(a):

Tam gdzie był smar 😄

Na YT są filmiki przeróżne.

Mój jak zaczyna skrzypieć, to smaruję, tak właśnie co pół roku około. 

CX80 Smar do ekspresów.

Muszę popatrzeć, bo mój pracy skrzypi 

Napisano
13 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Moja dynamica po pięciu latach zaczęła popiskiwać i skrzypieć więc poleciała na przegląd za który zapłaciłem 350pln. Serwisant powiedział że zaprasza za pięć lat na kolejny przegląd, chyba że przez przypadek nasypie nakrętek do młynka wówczas mam się zjawić niezwłocznie 😁

Napisano

Generalnie to oring tloka zaparzacza i delikatniutko trybiki.
Oring warto miec w zapasie.
Smar silikonowy z dopuszczeniem do sporrzywki. Ja uzywam cx

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po doświadczeniach z pracy gdzie mamy mega wypasiony ekspres a ja używam tylko jednego programu (duża kawa 😄 )  bo do mleka ze zbiornika nie mam zaufania (leję z kartonu) - kupiłem trzy lata temu zwykłe najprostsze delonghi za ~1000PLN i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony. Jak się zepsuje - kupię taki sam. No chyba że ekspres ma wyglądać i wkurzać szwagra - to może wtedy faktycznie warto dołożyć ;) 

Napisano
1 godzinę temu, alvin napisał(a):

https://www.pepper.pl/share-deal/926649?utm_source=mwebshare&utm_medium=referral&utm_campaign=2024-11-24&utm_content=926649

Mam od wielu lat, może z 10 już nawet, coś tam się zepsuło już raz czy dwa ale poza tym zakup idealny.

U mnie Delonghi już 3, właśnie dynamica.

Wcześniej bez spieniacza mleka - używam w pracy.

W jeszcze wcześniej kolbowy :ok:

Napisano

Spieniacze mleka z pojemnika to zło. Syf zbiera się w zakamarkach dyszy, czyszczenie upierdliwe, co jakiś czas trzeba odtłuszczać... masakra. Mam taki i praktycznie przestałem używać. Na działce mam z dyszą spieniającą. :) Łatwe, przyjemne, niesyfiącę się i banalne w utrzymaniu w czystości. 

W empiku mają akurat w dobrej cenie prosty ekspres Tchibo. Parzy doskonałą kawę, banalnie prosty w utrzymaniu w czystości, zajmuje niedużo miejsca. Polecam, mam go na działce. Z mieszkania właśnie wywaliłem wypasionego Saeco z perdylionem bajerów (dałem rodzince) i kupiłem taki. 

https://www.empik.com/tchibo-ekspres-automatyczny-esperto-latte-antracytowy,p1336447477,agd-p

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie. Wlaczylem odkamienianie bo zapaliła się kontrolka. I po jakimś czasie ekspres jakby zawiesił i nie chce dokończyć procesu odkamieninia. Świeci się kontrolka od odkamienia i przycisk ok. Jak wcisnę ok to przez chwilę leci woda z dyszy gorącej wody i po chwili przestaje i dalej świeci się kontrolka od odkamieniania i przycisk ok. 

Wyłączenie /włączenie nic nie daje. Odlaczenie kabla od zasilania podonnie. Próbowałem też resetu do ustawień fabrycznych i dalej to samo. Serwis?? Czy może jest jeszcze jakaś kombinacjach przycisków żeby to zresetować 🤔🤔🤔

Ekspres delonghi dinamica 350.50

IMG_20250523_191407.jpg

IMG_20250523_192004.jpg

Edytowane przez Mr_Hyde

Napisano
2 godziny temu, Mr_Hyde napisał(a):

Może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie. Wlaczylem odkamienianie bo zapaliła się kontrolka. I po jakimś czasie ekspres jakby zawiesił i nie chce dokończyć procesu odkamieninia. Świeci się kontrolka od odkamienia i przycisk ok. Jak wcisnę ok to przez chwilę leci woda z dyszy gorącej wody i po chwili przestaje i dalej świeci się kontrolka od odkamieniania i przycisk ok. 

Wyłączenie /włączenie nic nie daje. Odlaczenie kabla od zasilania podonnie. Próbowałem też resetu do ustawień fabrycznych i dalej to samo. Serwis?? Czy może jest jeszcze jakaś kombinacjach przycisków żeby to zresetować 🤔🤔🤔

Ekspres delonghi dinamica 350.50

chyba serwis Cię czeka. Dlatego właśnie czasem kupuje się Jurę. A jak kasy brak to na 0%.