Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto zamiast Kii Sportage? Max 60 tys. PLN

Featured Replies

Napisano

Dobry wieczór,
od 4 lat jeździliśmy (rodzina 2 + 2) Kią Sportage 1.6 GDI. Niestety po wypadku auto pora zmienić.
Sytuacja wygląda tak:
- rocznie jakieś 16-17 tys. km, ale głównie krótkie trasy (ze dwa razy w roku dłuższy, wakacyjny wyjazd)
- Kia nie była demonem mocy, ale za to bardzo wygodnym pojazdem. Żona zakochała się w kamerze cofania, podgrzewanych fotelach i kierownicy i w tym, że siedzi sobie wysoko (nie ukrywam, że ja też).
Pierwotnie zastanawialiśmy sie nad kolejną Sportage, ale się nie upieramy.
Moje obecne typy:
- Ford Kuga - najczęściej występuje z silnikiem 1.5 EcoBoost (ale spotkałem się kilka razy z opinią, że dość awaryjne - zaznaczam, jestem tylko użytkownikiem auta. Potrafię wymienić koło i żarówkę i na tym moja wiedza motoryzacyjna się kończy. Wersja z mocniejszym silnikiem na pewno więcej spala).
- Renault Kadjar 1.2 TCE 120KM
- Opel Mokka 1.4 Turbo 120 lub 150 KM, ewentualnie 1.6 CDTI 136 KM
- Opel Grandland / Crossland - warto brać pod uwagę?
Z drugiej strony za chwilę zostaniemy sami (jeden syn już na studiach, drugi za rok) i małżonka zaczyna się zastanawiać "a może jakieś mniejsze auto"? Z tym, że nie bardzo wiem co jej zaproponować, żeby spełniało warunki (wygodne wsiadanie, grzana kierownica i fotele, kamerka cofania, w miarę cicho w środku). Z tego co widzę, to wiele nowszych silników to konstrukcje trzycylindrowe. Ma to sens, czy prawdziwa jest opinia, z którą kilka razy już się spotkałem - "liczba cylindrów musi być parzysta".
Nasz budżet na auto to max 60 tys. PLN.

Napisano

widzę celujesz w podobne auta żonie jak ja
weź może pod uwagę jeszcze:

- opel meriva B

- suzuki vitara

- suzuki sx4 cross

- da sie znaleść bieda kamiqa

- może mercedes B klasa?

- moze sportsvan?

ja bym coś celował w klase minivan, b suv max c suv

Napisano
5 minut temu, mar_ko napisał(a):

Dobry wieczór,

Może nissan qashqai? 

Napisano

Szukać golfa plus będzie miał wszystkie zalety 7.5 a będzie większy. 

Napisano
10 minut temu, wujek napisał(a):

Szukać golfa plus będzie miał wszystkie zalety 7.5 a będzie większy. 

Sportsvana, plus jest na platformie golfa 5.

Napisano

Sportage będzie jednak chyba najlepszym wyborem. Taka Vitara, a zwlaszcza Gandland / Crossland to duzo gorsze auta, Mokka w ogole nie ma bagażnika i ma bardzo średnie opinie.

Napisano
1 godzinę temu, mar_ko napisał(a):

"a może jakieś mniejsze auto"

Swift Sport VI gen. 

Napisano
14 minut temu, stig napisał(a):

Swift Sport VI gen. 

To sie nadaje na drugie auto w domu...

IMHO przesiadka ze Sportage nierealna ze wzgledu na gabaryty i brak bagaznika.  

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

To sie nadaje na drugie auto w domu...

IMHO przesiadka ze Sportage nierealna ze wzgledu na gabaryty i brak bagaznika.  

Właśnie idealne auto jako drugie… Ilością miejsca w środku zawstydzi niejednego starszego kompakta a i pewnie z obecnych by się coś znalazło 🙃

Napisano
2 godziny temu, mar_ko napisał(a):

Dobry wieczór,
od 4 lat jeździliśmy (rodzina 2 + 2) Kią Sportage 1.6 GDI. Niestety po wypadku auto pora zmienić.
Sytuacja wygląda tak:
- rocznie jakieś 16-17 tys. km, ale głównie krótkie trasy (ze dwa razy w roku dłuższy, wakacyjny wyjazd)
- Kia nie była demonem mocy, ale za to bardzo wygodnym pojazdem. Żona zakochała się w kamerze cofania, podgrzewanych fotelach i kierownicy i w tym, że siedzi sobie wysoko (nie ukrywam, że ja też).
Moje obecne typy:
- Ford Kuga - najczęściej występuje z silnikiem 1.5 EcoBoost (ale spotkałem się kilka razy z opinią, że dość awaryjne - zaznaczam, jestem tylko użytkownikiem auta. Potrafię wymienić koło i żarówkę i na tym moja wiedza motoryzacyjna się kończy. Wersja z mocniejszym silnikiem na pewno więcej spala).
Z drugiej strony za chwilę zostaniemy sami (jeden syn już na studiach, drugi za rok) i małżonka zaczyna się zastanawiać "a może jakieś mniejsze auto"? Z tym, że nie bardzo wiem co jej zaproponować, żeby spełniało warunki (wygodne wsiadanie, grzana kierownica i fotele, kamerka cofania, w miarę cicho w środku). Z tego co widzę, to wiele nowszych silników to konstrukcje trzycylindrowe. Ma to sens, czy prawdziwa jest opinia, z którą kilka razy już się spotkałem - "liczba cylindrów musi być parzysta".

Przy takim budzecie w uzywce bym nie kombinowal i bral pod uwage koreanskie/japonskie:

Honda CRV, Sportage, Outlander, CX-5, Tucson, ewentualnie SX4.

Moze osiagi beda troche gorsze, ale raczej nie zaskocza kosztowna awaria i zawsze dojada do celu.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Warto byłoby się na początek zdecydować czy klasa B czy jednak kompakt. Bo różnica będzie w ilości miejsca, bagażniku i komforcie jazdy (to pod kątem "dwa razy w roku trasa").

W zakładanym budżecie generalnie auto klasy B kupisz młodsze niż klasy C (choć są wyjątki). W klasie C będzie za to łatwiej o dobre wyposażenie i lepsze wykończenie (pewnie też znajdą się wyjątki).

Napisano
4 godziny temu, mar_ko napisał(a):

Dobry wieczór,
Sytuacja wygląda tak:
Moje obecne typy:

Poszedłbym w Hondę CR-V lub Hrv to nowsze. I w sumie długo długo nic innego ;)

Napisano
Warto byłoby się na początek zdecydować czy klasa B czy jednak kompakt. Bo różnica będzie w ilości miejsca, bagażniku i komforcie jazdy (to pod kątem "dwa razy w roku trasa").
W zakładanym budżecie generalnie auto klasy B kupisz młodsze niż klasy C (choć są wyjątki). W klasie C będzie za to łatwiej o dobre wyposażenie i lepsze wykończenie (pewnie też znajdą się wyjątki).

Misiek ASX

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

To nie lepiej europejskiego "bliźniaka"? Chyba nawet było ich kilka. Na pewno Cytryna C4 Aircross.

Silnik ten sam ale z rudą mniej problemów. 

Napisano

Jak Opel to Meriva B. Ford C-Max.

Napisano

Jeśli Kadjara to nie z 1.2TCe - to prawie taka sama mina jak słynny Puretech. Nie bez powodu z tym motorem są dużo tańsze. Tego diesla od opla to też odradzam ze względu na bardzo drogą wymianę łańcucha rozrządu który się wyciąga.

Napisano

Jeśli klasa B, to może jeszcze dodać Kia Stonic

Napisano
4 godziny temu, Pipper napisał(a):

Poszedłbym w Hondę CR-V lub Hrv to nowsze. I w sumie długo długo nic innego ;)

Właśnie dziś siedziałem w Hondzie HRV, wujek kupił że 2 tyg temu, auto 7-mio letnie. Nie wiem ile za nie zapłacił, ale na pierwszy rzut oka to bardzo przyjemne autko. Ładne w środku, dość obszerne, fajnie wykończone.

Napisano

Pewnie zapłacił około 9 dych (jeśli benzyna).

Napisano
20 minut temu, ochkarol napisał(a):

Jeśli piszesz o Hondzie to benzyna, 1.5l wolnossąca, skrzynia manual.

Napisano

Zobacz na Seat Ateca z silnikiem 1.4TSI, będziesz miał do wyboru wersję z skrzynia manualna jak i DSG (nie wiem co wolisz). Bardzo udane auta.

Napisano
19 godzin temu, mar_ko napisał(a):

w tej kasie sporo znajdziesz yeti, tylko chyba podgrzewanej kiery nie będzie, np

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-yeti-1-4-tsi-125km-ambition-klimatronik-navi-czujniki-podg-fotele-ID6GQEEL.html

Napisano
10 godzin temu, ochkarol napisał(a):

To trzeba na głowę upaść żeby tyle za 9 letnie auto zaplacic. Brałbym nową Vitare z salonu. 

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

w tej kasie sporo znajdziesz yeti, tylko chyba podgrzewanej kiery nie będzie, np

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-yeti-1-4-tsi-125km-ambition-klimatronik-navi-czujniki-podg-fotele-ID6GQEEL.html

I ta Yeti bedzie pod kazdym wzgledem lepsza od Sportage.Genialne auto.

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

To trzeba na głowę upaść żeby tyle za 9 letnie auto zaplacic.

7-mioletnie.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
12 minut temu, ochkarol napisał(a):

7-mioletnie.

Co za różnica zaraz będzie miał 8. To już stary trup przy obecnym podejściu do projektowania aut. 

Napisano

Nie o tym dyskusja czy (póki co) 7-mioletnia Honda HRV w benzynie jest warta zapłacenia za nią 9 dych.

P.S. po kiego cytujesz? 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
2 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Nie o tym dyskusja czy (póki co) 7-mioletnia Honda HRV w benzynie jest warta zapłacenia za nią 9 dych.

P.S. po kiego cytujesz? 

Imo nie jest skoro można mieć nowe auto za taką samą cenę. Moje zdanie potwierdza oszałamiająca sprzedaż nowych modeli Hondy i Polsce. 

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Zobacz na Seat Ateca z silnikiem 1.4TSI, będziesz miał do wyboru wersję z skrzynia manualna jak i DSG (nie wiem co wolisz). Bardzo udane auta.

W zakładanym budżecie do 60kpln, to sobie nie poprzebierasz w Atecach.

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

W zakładanym budżecie do 60kpln, to sobie nie poprzebierasz w Atecach.

:nie_wiem: rowno rok temu swoja za 80tys sprzedalem, ale to byla najwyższa wersja wyposażenia. Ale przyznam, że nie patrzyłem teraz na ogłoszenia.