Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 6 pytanie o 2.0 skayactiv i korozje

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wiem że mogłem zapytać na Japończykach, ale tam mały ruch, chciałem spytać o Mazdę 6 kombi -3gen od 2015 z silnikiem benzynowym 2.0.

Jak wam się sprawują te samochody , jak z silnikiem -czy dużo pali ? I jak z korozją w tych mazdach?- Bo starsze mazdy mają z tym duży problem , czy w tej jest lepiej ?? Pozdrawiam 

Napisano
15 minut temu, Cezarek napisał(a):

Witam.

Wiem że mogłem zapytać na Japończykach, ale tam mały ruch, chciałem spytać o Mazdę 6 kombi -3gen od 2015 z silnikiem benzynowym 2.0.

Jak wam się sprawują te samochody , jak z silnikiem -czy dużo pali ? I jak z korozją w tych mazdach?- Bo starsze mazdy mają z tym duży problem , czy w tej jest lepiej ?? Pozdrawiam 

nie jedzie. Sedan znośny i w miarę cichy. Korozja - a kto teraz nie ma z tym problemu? Zapodasz Mike Sanders i da radę. Spalanie? No raczej w okolicach 7-8 nie jest źle. 

Napisano
30 minut temu, lucash napisał(a):

nie jedzie. Sedan znośny i w miarę cichy. Korozja - a kto teraz nie ma z tym problemu? Zapodasz Mike Sanders i da radę. Spalanie? No raczej w okolicach 7-8 nie jest źle. 

Zgadzam się, trochę przejeździłem firmową.

1. na gwarancji: lusterka zew, głośniki w drzwiach, amor tylni. aaaaa lampy przednie padły - całe wymieniali 

2. nie jedzie, pali przy ciskaniu dużo

3. po 3-4 latach czarny lakier na masce i dachu nie wyglądał (przed oddaniem "leasing") przepolerowany, ale na naszą odpowiedzialność, bo norma to 60 a czasami 40 wyskoczyło i bali się aby nie przetrzeć.

4. korozja o dziwo brak, ale to 4 letnia fura oddawana była.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, lucash napisał(a):

Napisano
  • Autor

Nie jedzie to pojęcie względne , teraz mam citroena C5 X7 2.0 benzyna i on faktycznie nie jedzie ma 11.5 s do setki , mazda jest według auto centrum 2s szybsza 

Napisano
8 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Witam.

Ja mam CX-5 2.0 z 2016, ale mechanicznie to jest praktycznie to samo.

Auto znam od nowosci, ja w 4 lata zrobilem ponad 80kkm, w sumie ma juz +/- 140kkm.

Silnik jest bezproblemowy, wymieniam olej i filtry co ok 18-20kkm i to wszystko. Oleju nie bierze.

Rozrzad na lancuchu, spokojnie wytrzymuje +/- 400kkm, swiece wymiana co 120kkm.

Na gwarancji wymieniany byl 1 mechanizm skladania lusterka i tylny zacisk bo sie zacinal reczny.

Co do osiagow to idz na jazde probna, bo tutaj masz same opinie, ze nie jedzie ;]

Wg mnie do normalnej jazdy sa w zupelnosci wystarczajace, chyba ze jezdzisz duzo z kompletem pasazerow, po gorach, albo zawsze sie spieszysz.

Spalanie ok 7-8 litrow, ale nie jezdze po miescie. W spokojnej trasie da sie zejsc do 6,5.

Korozji poki co nie widac, ogolnie zupelnie bezproblemowe auto.

Napisano

Ojciec miał od nowości ale nie pamiętam - 2016 albo 2017 rok, 2.0 Skyactiv. Najlepsze w tym aucie (oprócz sylwetki) było spalanie, średnie miał ok 8 litrów a auto jeździło po Śląsku, w tym dużo powrotów w korkach, w trasie bez problemu 6.5 litra. 

Było ciche do 120 km/h, przy 140 już trzeba było podnosić głos.

Z awarii - po 2000 km do wymiany tarcze hamulcowe, ale chyba po prostu zamontowali krzywe - biło okropnie, wymienili bez gadania. Od początku też był problem z falowaniem maski powyżej 130/140 km/h, oprócz zmniejszonego poczucia bezpieczeństwa na nic więcej to nie wpływało ale było średnio komfortowe. Odpowiedź serwisu TTTM;] 

Teraz już w wielu autach obserwuję to samo, chyba grubość blachy zmniejszają do granic możliwości, w Tucsonie też mi lekko faluje. 

Najlepsza była utrata wartości, nie pamiętam ile - musiałbyś sobie wyszukać jakoś wątek bo specjalnie to tutaj opisałem, ale była rewelacyjna przy czym sam dealer odkupił to auto w bardzo dobrej cenie.

Nie odczułem braku mocy, po prostu tym się jeździ trochę inaczej niż małym uturbionym tsi. 

edycja: korozji nie było w ogóle, ale auto od początku garażowane

Edytowane przez bizz

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ja mam CX-5 2.0 z 2016, ale mechanicznie to jest praktycznie to samo.

Auto znam od nowosci, ja w 4 lata zrobilem ponad 80kkm, w sumie ma juz +/- 140kkm.

Silnik jest bezproblemowy, wymieniam olej i filtry co ok 18-20kkm i to wszystko. Oleju nie bierze.

Rozrzad na lancuchu, spokojnie wytrzymuje +/- 400kkm, swiece wymiana co 120kkm.

Na gwarancji wymieniany byl 1 mechanizm skladania lusterka i tylny zacisk bo sie zacinal reczny.

Co do osiagow to idz na jazde probna, bo tutaj masz same opinie, ze nie jedzie ;]

Masz diesel czy noPb. Do zwyklej spokojnej jazdy tak, starcza, ale mnie męczy brak turbiny szczególnie w rejonach górskich albo na autostradzie albo przy wyprzedzaniu. Jakby Mazda zrobiła silnik z dotryskiem powietrza to byłby hit nad hity przy ich bezawaryjności. 

10 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Nie jedzie to pojęcie względne , teraz mam citroena C5 X7 2.0 benzyna i on faktycznie nie jedzie ma 11.5 s do setki , mazda jest według auto centrum 2s szybsza 

no to będzie dla Ciebie poprawa osiągów ;) Gorzej z komfortem jak masz hydraulika. 

Napisano
Teraz, lucash napisał(a):

Masz diesel czy noPb. Do zwyklej spokojnej jazdy tak, starcza, ale mnie męczy brak turbiny szczególnie w rejonach górskich albo na autostradzie albo przy wyprzedzaniu. Jakby Mazda zrobiła silnik z dotryskiem powietrza to byłby hit nad hity przy ich bezawaryjności. 

no to będzie dla Ciebie poprawa osiągów ;) Gorzej z komfortem jak masz hydraulika. 

Napisalem, ze 2.0, watek jest o noPB, poza tym nie bylo diesla o takiej pojemnosci.

Dlatego trzeba sie przejechac i ocenic, jak sie przesiadasz z silnika turbo to na poczatku brakuje mocy.

Po kilku dniach sie przyzywczajasz i jezdzi sie normalnie.

Silnik 2.5T jest dostepny na rynku w US, nawet chyba do 3ki montuja.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Napisalem, ze 2.0, watek jest o noPB, poza tym nie bylo diesla o takiej pojemnosci.

Dlatego trzeba sie przejechac i ocenic, jak sie przesiadasz z silnika turbo to na poczatku brakuje mocy.

Po kilku dniach sie przyzywczajasz i jezdzi sie normalnie.

Silnik 2.5T jest dostepny na rynku w US, nawet chyba do 3ki montuja.

no fakt ;) Z 2.5 to wir w baku w gratisie. Nie wiem czemu ale myślałem że na ropkę masz CX5. 

Napisano
Teraz, lucash napisał(a):

no fakt ;) Z 2.5 to wir w baku w gratisie. Nie wiem czemu ale myślałem że na ropkę masz CX5. 

Diesel w tej generacji CX-5/6 to byl wyjatkowy kibel i polecam sie trzymac z daleka ;]

Napisano
10 minut temu, lucash napisał(a):

Zawsze możesz zrobić małą poprawkę programową i trochę odblokować auto w wyższej partii obrotów, wyprzedzanie zaczyna być przyjemniejsze, bo standardowo masz odczucie, że nic powyżej pewnych obrotów się nie zmienia...

Nie jest to +50 czy +100 jak w uturbionym aucie ale zawsze coś...  a te starsze sterowniki w mazdach są już ogarnięte i spokojnie da radę ;)

Napisano
3 minuty temu, kanu napisał(a):

Zawsze możesz zrobić małą poprawkę programową i trochę odblokować auto w wyższej partii obrotów, wyprzedzanie zaczyna być przyjemniejsze, bo standardowo masz odczucie, że nic powyżej pewnych obrotów się nie zmienia...

Nie jest to +50 czy +100 jak w uturbionym aucie ale zawsze coś...  a te starsze sterowniki w mazdach są już ogarnięte i spokojnie da radę ;)

Robiles u siebie, jest jakas odczuwalna roznica?
Kolega z AK @misiekwaw sie tym zajmuje jesli dobrze kojarze, chociaz chyba juz od dluzszego czasu nie zaglada:

https://disi-tune.pl/

Napisano
12 godzin temu, Cezarek napisał(a):

Witam.

Jak sygnaturka wskazuje, ujeżdżam taką wersję nadwozia, tyle że z 2019 r. Z większych problemów to awaria poduszki powietrznej pasażera (wymiana na gwarancji) i pad mechanizmu składania lusterka kierowcy (znany problem - prędzej czy później padnie każde, TTTM, już chyba ze trzy wersje zestawu naprawczego wypuszczone, wkurza jak padnie po gwarancji i musisz albo bulić pełną stawkę, albo liczyć na gest handlowy ze strony dealera). Poza tym zero zastrzeżeń, lejesz paliwo, wymieniasz oleje wg rozkładu i jeździsz. To moja druga Mazda po hatchbacku GH z 2008, więc chyba dobry wskaźnik zadowolenia z marki 😀

W kwestii spalania: przy spokojnej jeździe 90-120 schodzi do 6.5, ciągnąc 140-160 dochodzi do 7.0, 7.5 w zależności od obciążenia i wiatru.

Korozji brak, ale z kolei daje się we znaki ekologiczny lakier, na którym mikroodpryski pojawiają się od samego patrzenia.

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał(a):

Miałem mazde 6 2,5 przez 5 lat, bardzo ekonomiczne auto , mimo że automat 194 ps i klasa D + silnik 2,5l to srednie spalanie mniejsze od focusa klasa kompakt 2009 1.6 115 ps

Mazdy do 2023 nie maja dwumasy, czy filtra gpf, turba a Łańcuch rozrządu pierwsza wymiana przy 400tys .

Na otomoto byla mazda 2,5  taka z przebiegiem 600 tys km w automacie.

Moje średnie

Skoda super 1.5 150 ps mialem średnie spalanie 8,0l

Mazda 6 2,5 194ps. 8,7l

Focus 2009 1.6 115 8,8l

Rodzinie sa mazda cx30  nowy silnik x i captur 1.0

Mazda mimo że 2.0 silnik i 70 ps wiecej mocy spalanie na poziomie litrowego captura.

Edytowane przez vanice77

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, lucash napisał(a):

Żona jeździ głównie C5 krótkie odcinki sklep,przedszkole ,praca to przebieg dzienny przewaznie jest 10 kilometrów, dlatego szukam jakiegoś prostego silnika bez turbo najlepiej , tak jak mamy w Citroenie. Co do zawieszenia to mamy hydro, ale nie ma problemu lubię twardsze zawieszenia , jak ja jeżdżę C5 to często włączam tryb sport żeby usztywnić zawieszenie 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, katoda_ltd napisał(a):

Jak sygnaturka wskazuje, ujeżdżam taką wersję nadwozia, tyle że z 2019 r. Z większych problemów to awaria poduszki powietrznej pasażera (wymiana na gwarancji) i pad mechanizmu składania lusterka kierowcy (znany problem - prędzej czy później padnie każde, TTTM, już chyba ze trzy wersje zestawu naprawczego wypuszczone, wkurza jak padnie po gwarancji i musisz albo bulić pełną stawkę, albo liczyć na gest handlowy ze strony dealera). Poza tym zero zastrzeżeń, lejesz paliwo, wymieniasz oleje wg rozkładu i jeździsz. To moja druga Mazda po hatchbacku GH z 2008, więc chyba dobry wskaźnik zadowolenia z marki 😀

W kwestii spalania: przy spokojnej jeździe 90-120 schodzi do 6.5, ciągnąc 140-160 dochodzi do 7.0, 7.5 w zależności od obciążenia i wiatru.

Korozji brak, ale z kolei daje się we znaki ekologiczny lakier, na którym mikroodpryski pojawiają się od samego patrzenia.

Mógł byś mi zmierzyć wymiary bagażnika , długość do oparcia kanapy i szerokość ?, bo nigdzie w testach w necie nie widzę żeby ktoś zmierzył metrowka i podał wymiary

Pozdrawiam 

Napisano

W testach może nie, ale na forach to i owszem

IMG_20180613_190947.jpg.8a044e248cece7353ddc06093489aad7.jpg

Nowyobrazmapybitowej.jpg.5605af97817165a331d26a27cb380871.jpg

Pierwszy obrazek pochodzi z https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=78&t=9296 i dotyczy wersji GG/GY, drugi z kolei pochodzi z https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=418&t=193259 i wygląda na to, że pokazuje wersję GH.

Wymiary aktualnej wersji będą bardzo zbliżone, ale jeżeli jest to kwestia życia i śmierci to jutro podskoczę do garażu i wtedy będziesz miał pomiary z pierwszej ręki.

Napisano
  • Autor
48 minut temu, katoda_ltd napisał(a):

W testach może nie, ale na forach to i owszem

IMG_20180613_190947.jpg.8a044e248cece7353ddc06093489aad7.jpg

Nowyobrazmapybitowej.jpg.5605af97817165a331d26a27cb380871.jpg

Pierwszy obrazek pochodzi z https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=78&t=9296 i dotyczy wersji GG/GY, drugi z kolei pochodzi z https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=418&t=193259 i wygląda na to, że pokazuje wersję GH.

Wymiary aktualnej wersji będą bardzo zbliżone, ale jeżeli jest to kwestia życia i śmierci to jutro podskoczę do garażu i wtedy będziesz miał pomiary z pierwszej ręki.

Super, dzięki wielkie 

Napisano

Mazda 6 GJ od 2012  jest o tyle dziwna że w sedanie jest 6cm wiecej na nogi na tylnej kanapie bo kombi ma własnie 6-7 cm mniejszy rozstaw kół i to jest odczuwalne w kabinie.

Nie wiem czy jest jeszcze inne auto że sie zmienia rozstaw a tym bardziej na niekorzyść kombi.

Oczywiście ma to wpływ na całkowite wymiary zewnętrzne 

Sedan 4870 cm

Kombi 4805 cm

Edytowane przez vanice77

Napisano
11 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Mazda 6 GJ od 2012  jest o tyle dziwna że w sedanie jest 6cm wiecej na nogi na tylnej kanapie bo kombi ma własnie 6-7 cm mniejszy rozstaw kół i to jest odczuwalne w kabinie.

Nie wiem czy jest jeszcze inne auto że sie zmienia rozstaw a tym bardziej na niekorzyść kombi.

Oczywiście ma to wpływ na całkowite wymiary zewnętrzne 

Sedan 4870 cm

Kombi 4805 cm

dokładnie tak, potwierdzam. Pierwszy raz też się z tym spotkałem. Jak zależy na miejscu to jednak sedan lepszy ale tam otwór załadunkowy nie powala. 

Napisano
W dniu 13.11.2024 o 09:26, Maciej__ napisał(a):

Robiles u siebie, jest jakas odczuwalna roznica?
Kolega z AK @misiekwaw sie tym zajmuje jesli dobrze kojarze, chociaz chyba juz od dluzszego czasu nie zaglada:

https://disi-tune.pl/

tak robiłem w disi tune, ja akurat przecierałem szlaki z moją mazdą i sterownikiem, bo akurat na tamten czas był niedokońca "odkryty" i nie dało się odblokować potencjału jak to było z wcześniejszymi wersjami 122->178KM

Ja akurat mam mazde 3 skyactive-g 150KM w AT i odblokowaliśmy troszkę mocy w górnych partiach (max 13KM) i trochę Nm i faktycznie na trasie przy wyższym kręceniu silnika, czuć, że auto nadal daje coś od siebie a nie tylko wyje a mocy brak. 

Odzywał się do mnie też w tym roku, że są nowe tipsy do mojego sterownika i można spróbować ponownie pogrzebać, ale niestety nie mam czasu by do Wawy podskoczyć 😕

U ciebie pewnie będzie prościej bo już starszy sterownik i pewnie dawno ogarnięty ;)

Napisano
15 minut temu, kanu napisał(a):

tak robiłem w disi tune, ja akurat przecierałem szlaki z moją mazdą i sterownikiem, bo akurat na tamten czas był niedokońca "odkryty" i nie dało się odblokować potencjału jak to było z wcześniejszymi wersjami 122->178KM

Ja akurat mam mazde 3 skyactive-g 150KM w AT i odblokowaliśmy troszkę mocy w górnych partiach (max 13KM) i trochę Nm i faktycznie na trasie przy wyższym kręceniu silnika, czuć, że auto nadal daje coś od siebie a nie tylko wyje a mocy brak. 

Odzywał się do mnie też w tym roku, że są nowe tipsy do mojego sterownika i można spróbować ponownie pogrzebać, ale niestety nie mam czasu by do Wawy podskoczyć 😕

U ciebie pewnie będzie prościej bo już starszy sterownik i pewnie dawno ogarnięty ;)

Ja juz zadnych zmian nie bede robil, bo na wiosne planuje przesiadke na inne auto.

Ewentualnie Mazda zostanie jako drugie auto do krecenia wkolo komina, a sprzedam C3 poki jeszcze jest na gwarancji ;)

Napisano

Ja mam CX-5 z 2017 od nowości, przebieg niecałe 70tys. 2.0l skyactive.

Korozji nie zauważyłem żadnej, na przeglądzie też o to pytam i diagnosta do niczego nie mógł się przyczepić.

Czy 2.0 nie jedzie to pojęcie względne, zależy kto jest do czego przyzwyczajony. Przy wyprzedzeniu brakuje mocy, ale poza tym dla mnie jest wystarczający, nawet jak jeżdżę z rodziną. Spalanie około 7.5l

Z usterek to standardowo mechanizm składania lusterek. Mi padły po 6 latach, ale ja na zimę wyłączam składanie przez co mechanizm wytrzymuje dłużej. Orginalny mechanizm w ASO 130 zł, wymiana z instrukcją z internetu max 2h.

Jeszcze mi się zablokował hamulec tylny i wymieniłem akumulator, ale poza tym żadnych usterek.

Lakier faktycznie słaby, mam mnóstwo odprysków szczególnie na masce mimo niewielkiego przebiegu. Ale soul crystal red nadal wygląda obłędnie.

Napisano

U mnie lusterko pasażera padło w tym roku, czyli 4 lata, również akumulator powiedział że ma dość. Czeka mnie wymiana hamulcy z przodu, bo klocki są na wykończeniu ;) jednym słowem praktycznie sama eksploatacja.

Napisano
1 minutę temu, kanu napisał(a):

U mnie lusterko pasażera padło w tym roku, czyli 4 lata, również akumulator powiedział że ma dość. Czeka mnie wymiana hamulcy z przodu, bo klocki są na wykończeniu ;) jednym słowem praktycznie sama eksploatacja.

Lusterko mozesz doraznie spryskac WD40 w okolicach mechanizmu, odczekaj troche i sie powinno rozruszac ;)

Co ciekawe, u mnie akumulator caly czas fabryczny, idzie wlasnie 9 rok

Napisano
52 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Lusterko mozesz doraznie spryskac WD40 w okolicach mechanizmu, odczekaj troche i sie powinno rozruszac ;)

Co ciekawe, u mnie akumulator caly czas fabryczny, idzie wlasnie 9 rok

Nie śledziłem tematu, ale coś kojarzę problemy ze zbyt małym (ah) akumulatorem czy też działaniem i-eloop powodującym ciągłe niedoładowanie aku? 

Edytowane przez stig

Napisano
W dniu 13.11.2024 o 11:21, vanice77 napisał(a):

Miałem mazde 6 2,5 przez 5 lat, bardzo ekonomiczne auto , mimo że automat 194 ps i klasa D + silnik 2,5l

Jak dynamikę oceniasz na przestrzeni lat i poprzednich aut zwłaszcza z turbo?

Napisano
53 minuty temu, stig napisał(a):

Nie śledziłem tematu, ale coś kojarzę problemy ze zbyt małym (ah) akumulatorem czy też działaniem i-eloop powodującym ciągłe niedoładowanie aku? 

Ano, jest coś na rzeczy, jest spory wątek na Mazda6 Forum plus próba zmuszenia Mazda Polska do zrobienia coś z tym fantem.  Parametry akumulatora odczytywane z np. Forscana faktycznie pokazują, że stopień naładowania akumulatora rzadko przekracza 80% - o ile pamiętam, raz czy dwa razy udało mi się dobić do 90%, ale nie jestem w stanie powiedzieć, co takiego zrobiłem - ot, zwykła dłusza trasa jaką co jakiś czas przejeżdżam. Przy dłuższych postojach często okazuje się, że konieczne jest wyciągnięcie akumulatora i podładowanie porządnym prostownikiem (będącym w stanie dostarczyć odpowiedniego prądu ładowania), bo ładowanie podczas jazdy jest zbyt słabe/zbyt szybko przerywane przez układ sterujący aby doprowadzić aku do jakiej-takiej sprawności.

Napisano
12 minut temu, katoda_ltd napisał(a):

Ano, jest coś na rzeczy, jest spory wątek na Mazda6 Forum plus próba zmuszenia Mazda Polska do zrobienia coś z tym fantem.  Parametry akumulatora odczytywane z np. Forscana faktycznie pokazują, że stopień naładowania akumulatora rzadko przekracza 80% - o ile pamiętam, raz czy dwa razy udało mi się dobić do 90%, ale nie jestem w stanie powiedzieć, co takiego zrobiłem - ot, zwykła dłusza trasa jaką co jakiś czas przejeżdżam. Przy dłuższych postojach często okazuje się, że konieczne jest wyciągnięcie akumulatora i podładowanie porządnym prostownikiem (będącym w stanie dostarczyć odpowiedniego prądu ładowania), bo ładowanie podczas jazdy jest zbyt słabe/zbyt szybko przerywane przez układ sterujący aby doprowadzić aku do jakiej-takiej sprawności.

To jest o tyle ciekawe, ze w blizniaczej CX-5 nie slyszalem o zadnych problemach z aku :nie_wiem:

W CX-30 tez chyba cos bylo na rzeczy w pierwszych egzemplarzach, ale update softu zalatwil sprawe.

Napisano
26 minut temu, katoda_ltd napisał(a):

Ale w czymś to przeszkadza?

Napisano
44 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ale w czymś to przeszkadza?

Pewnie failury wyskakują na desce.

Napisano
Godzinę temu, katoda_ltd napisał(a):

Pewnie pochodna też tzw. inteligentnego ładowania. W Hondach już 8 czy 9 gen. bez zapalonych świateł alternator nie daje ładowania na poziomie 14.4V … 

Napisano
1 godzinę temu, katoda_ltd napisał(a):

To nie problem, tylko inteligentne ładowanie. Ładowanie nie jest zbyt słabe, tylko tak ma być. Wszystko sterowane jest przez komputer. Nie trzeba podładowywać akumulatora, bo komputer i tak go "rozładuje" do 80% bo tak jest zaprogramowany. To działa troche jak hubryda - masz zapas na odzyskanie energii, kiedy jest jej nadwyżka - np. podczas hamowania silnikiem sterownik może bardziej obciążać silnik alternatorem i mieć "darmową energię". Na postoju lub podczas przyspieszania samochody z inteligentnym ładowaniem często rozładowują akumulator, żeby nie obciążać silnika alternatorem.  Oczywiście ta strategia ładowania/rozładowywania jest dużo bardziej skomplikowana i uwzględnia dużo więcej przypadków i czynników.

Od przeszło 10 lat jest to powszechnie stosowane w samochodach - jak masz aku EFB lub AGM to na 99% masz inteligentne ładowanie i akumulator jest "niedoładowany"

Jego kondycja jest jednak utrzymywana - co jakiś czas (raczej bardzo rzadko) komputer ładuje go do pełna (refresh), żeby zaraz znów zejść do 80%. Doładowywanie prostownikiem nie ma sensu, bo sterownik i tak po pierwszej jeździe rozładuje go do 80%.

Napisano
3 godziny temu, stig napisał(a):

Jak dynamikę oceniasz na przestrzeni lat i poprzednich aut zwłaszcza z turbo?

256 nm dupy nie urywa ale juz mamy 250 nm przy 2900 obr a nie jak w typowym innym wolnossacym 220 nm przy 5000 obr.

Napisano

Ja raz ładowałem swoja mazde zasilaczem na poczatkowe 10A przy niskim napieciu a koncowe 15,6v na malym pradzie.

Inaczej nie uzyskałem gęstości elektrolitu aku , a ladowarka automatyczna to można podładować yakuze z mazdy ale nie naładować.

Automat wylaczy sie i pokaże że aku nakładowane a sprawdzasz gęstość elektrolitu i jest lipa.

Napisano
Godzinę temu, Azbest napisał(a):

To nie problem, tylko inteligentne ładowanie. Ładowanie nie jest zbyt słabe, tylko tak ma być. Wszystko sterowane jest przez komputer. Nie trzeba podładowywać akumulatora, bo komputer i tak go "rozładuje" do 80% bo tak jest zaprogramowany. To działa troche jak hubryda - masz zapas na odzyskanie energii, kiedy jest jej nadwyżka - np. podczas hamowania silnikiem sterownik może bardziej obciążać silnik alternatorem i mieć "darmową energię". Na postoju lub podczas przyspieszania samochody z inteligentnym ładowaniem często rozładowują akumulator, żeby nie obciążać silnika alternatorem.  Oczywiście ta strategia ładowania/rozładowywania jest dużo bardziej skomplikowana i uwzględnia dużo więcej przypadków i czynników.

Od przeszło 10 lat jest to powszechnie stosowane w samochodach - jak masz aku EFB lub AGM to na 99% masz inteligentne ładowanie i akumulator jest "niedoładowany"

Jego kondycja jest jednak utrzymywana - co jakiś czas (raczej bardzo rzadko) komputer ładuje go do pełna (refresh), żeby zaraz znów zejść do 80%. Doładowywanie prostownikiem nie ma sensu, bo sterownik i tak po pierwszej jeździe rozładuje go do 80%.

NO ale jak robisz odcinki 2x10km co dzień po mieście .to nie trzeba go doładować?

Napisano
2 godziny temu, stig napisał(a):

Pewnie pochodna też tzw. inteligentnego ładowania. W Hondach już 8 czy 9 gen. bez zapalonych świateł alternator nie daje ładowania na poziomie 14.4V … 

Mój ładuje akumulator praktycznie tylko podczas hamowania silnikiem.

Napisano
2 godziny temu, vanice77 napisał(a):

256 nm dupy nie urywa ale juz mamy 250 nm przy 2900 obr a nie jak w typowym innym wolnossacym 220 nm przy 5000 obr.

Dlatego 2.5 to mój typ do sprawnego przemieszczania. Kręcenie silnika wyżej też mi nie przeszkadza jeżeli dany silnik lubi to 😁

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

To jest o tyle ciekawe, ze w blizniaczej CX-5 nie slyszalem o zadnych problemach z aku :nie_wiem:

W CX-30 tez chyba cos bylo na rzeczy w pierwszych egzemplarzach, ale update softu zalatwil sprawe.

W cx30 nie potwierdzam. W wersjach z Meksyku montują akumulator, który wytrzymuje krótko (stękają nawet użytkownicy z USA). U mnie 3 lata nie wytrzymał. Centralki rzeczywiście na początku miały tendencje do walenia komunikatem o konieczności doładowania akumulatora, jak ktoś słuchał radia na postoju. Do tego cała polityka Mazdy w kwestii akumulatora jest tak głupia, że musiałem kupić na własną rękę akumulator, bo Oddysey stwierdził, że oni mi zrobią update centralek, bo akumulator jest w świetnym stanie. Po dwóch tygodniach, w sobotę, przed kilkudniowym wyjazdem był kolejny pad i już nie wytrzymałem, kupiłem cokolwiek co było na półce i problem się skończył.

Napisano
7 godzin temu, arek_m napisał(a):

NO ale jak robisz odcinki 2x10km co dzień po mieście .to nie trzeba go doładować?

nie trzeba ... własnie paradoksalnie przez inteligentne ładowanie nie musisz się tym martwić.

Jak niedomaga aku, to wymień aku i wszystko wróci do normy.

Napisano
5 godzin temu, Azbest napisał(a):

nie trzeba ... własnie paradoksalnie przez inteligentne ładowanie nie musisz się tym martwić.

Jak niedomaga aku, to wymień aku i wszystko wróci do normy.

Dokładnie, jak akumulator jest sprawny to się po prostu jeździ. Cała reszta to odkładanie problemu na później, albo łatwa wymówka dla serwisu, żeby nie wymienić akumulatora na gwarancji.

U mnie rekordzistą, był fiamm w Nissanie, przeżył niecały rok, ale przynajmniej Nissan wziął problem na klatę i wymienił bez gadania. Następny jeździł już 6 lat do sprzedania. W Maździe wytrzymał trochę ponad dwa lata. Tutaj z kolei próbowano właśnie takich sztuczek, podładujemy, zrobimy czary mary z softem i klient będzie zadowolony. Starczyło na dwa tygodnie i zdechł na amen.

Edytowane przez bartekm