Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny głupek się nie zna na EV

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Wymiana baterii (oraz wodór) to przyszłość! :old: 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

I opowiada herezje. 

Może w przypadku ciężarówek to ma jakiś sens, bo ładowanie nawet mocami rzędu 250kW zajmie wieki. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Może w przypadku ciężarówek to ma jakiś sens, bo ładowanie nawet mocami rzędu 250kW zajmie wieki. 

Nie wyobrażam sobie przyłącza mającego obsłużyć parking pełen TIRów.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Można sie z kims nie zgadzać, ale głupek to w tym przypadku obraźliwe określenie, a my tu na kąciku niesiemy kaganek kultury. 

Co do samej wiadomosci, to zgadzam się z Tobą, wymiana baterii nie ma przyszłości. Ale co zrobisz? Debil i tyle. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano

Podejrzewam, że te wymienne baterie nie mają płynu chłodzącego, bo układ musiał by być odpowietrzony. 

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Ogólnie niewiele sobie jesteś w stanie wyobrazić, to nic złego :oki:

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał(a):

Masz rację, nie wyobrażasz sobie.

Napisano

To ja napiszę zdanie odrębne - uważam że system wymiany baterii będzie ciekawym uzupełnieniem ładowania.

Minusy jakie widzę to przede wszystkim wymiana baterii na jakąś randomową* i konieczność standaryzacji baterii na rynku. Do tego problemy z chłodzeniem i zabezpieczeniem baterii przy jednoczesnym łatwym demontażu.

Plus są takie, że z tą randomową baterią robisz kilkaset km i wymieniasz na kolejną. I zapewne będzie wielu chętnych na takie akcje.

* Koncept wymiany baterii w elektryku porównałbym do koncepcji wymiany silnika w aucie spalinowym. Mało który świadomy użytkownik się na coś takiego zdecyduje. Floty i masowy klient - jak najbardziej.

Napisano
21 minut temu, slawekw napisał(a):

To ja napiszę zdanie odrębne - uważam że system wymiany baterii będzie ciekawym uzupełnieniem ładowania.

Minusy jakie widzę to przede wszystkim wymiana baterii na jakąś randomową* i konieczność standaryzacji baterii na rynku. Do tego problemy z chłodzeniem i zabezpieczeniem baterii przy jednoczesnym łatwym demontażu.

Plus są takie, że z tą randomową baterią robisz kilkaset km i wymieniasz na kolejną. I zapewne będzie wielu chętnych na takie akcje.

* Koncept wymiany baterii w elektryku porównałbym do koncepcji wymiany silnika w aucie spalinowym. Mało który świadomy użytkownik się na coś takiego zdecyduje. Floty i masowy klient - jak najbardziej.

Robiłoby Ci różnice jakbyś dostał na stacji akurat słabszą baterię, ale wiesz że i tak za 300km dostaniesz zupełnie inną?

Bo ja to trochę widzę jak wymiana butli z gazem, takich kilku kg

Oddajesz swoją, dostajesz jakąś inną, nabitą do pełna.

Aha. Nie wiem czy chłodzenie byłoby jakimkolwiek problemem, jakby w autach z opcją wymiany, ograniczyć maks prąd ładowania do np 20kW.

Napisano
13 minut temu, kravitz napisał(a):

Robiłoby Ci różnice jakbyś dostał na stacji akurat słabszą baterię, ale wiesz że i tak za 300km dostaniesz zupełnie inną?

Tak. Bo ja traktuję wymianę baterii jako alternatywę dla jej ładowania.

Jeśli dostanę mocno zużytą baterię - a nie będę miał możliwości jej wymiany - to przez najbliższy czas moje auto będzie miało bardzo ograniczony zasięg.

Dlatego porównałem to do wymiany silnika w spaliniaku.

Napisano
38 minut temu, kravitz napisał(a):

Aha. Nie wiem czy chłodzenie byłoby jakimkolwiek problemem, jakby w autach z opcją wymiany, ograniczyć maks prąd ładowania do np 20kW

No u mnie by bateria długo nie pożarła bez chłodzenia. 

Same silniki są w stanie przyjąć 932kW, to ponad 2kA :hehe:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, format napisał(a):

Masz rację, nie wyobrażasz sobie.

Są tacy co nie takie rzeczy sobie potrafią wyobrazić. Wystarczy nie ogarniać fizyki.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, slawekw napisał(a):

Wystarczy zamiast kupować baterię wynajmować. Auto przez to tańsze, płacisz abonament za baterię a przy wymianach tylko za kilowaty i włala. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Bo ja to trochę widzę jak wymiana butli z gazem, takich kilku kg

Oddajesz swoją, dostajesz jakąś inną, nabitą do pełna.

Aha. Nie wiem czy chłodzenie byłoby jakimkolwiek problemem, jakby w autach z opcją wymiany, ograniczyć maks prąd ładowania do np 20kW.

Pod domem ładujesz powoli, w trasie wymieniasz. I nagle budowanie kolejnych ładowarek z setkami kilowatów i grubymi kablami traci sens.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał(a):

Są tacy co nie takie rzeczy sobie potrafią wyobrazić. Wystarczy nie ogarniać fizyki.

Albo nie słyszeć o średnim napięciu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Albo nie słyszeć o średnim napięciu.

I tu wchodzą koszty, całe na biało.

:ok:

Napisano
9 godzin temu, format napisał(a):

No u mnie by bateria długo nie pożarła bez chłodzenia. 

Same silniki są w stanie przyjąć 932kW, to ponad 2kA :hehe:

To jest dość ekstremalny przypadek ;)

Napisano

I tu wchodzą koszty, całe na biało.

Stan sobie kiedyś obok dowolnej ładowarki DC i zobacz jak daleko masz najbliższe trafo. Następnie ponoć eksperyment w hubie z 4 i więcej słupków.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, format napisał(a):

Stan sobie kiedyś obok dowolnej ładowarki DC i zobacz jak daleko masz najbliższe trafo. Następnie ponoć eksperyment w hubie z 4 i więcej słupków.

ZTCP u nas przetargi na MOPy przy autostradach rozłożyły minimalne wymagania dot. ładowarek dla osobowych a nikt nawet nie myśli jeszcze o ciężarówkach. Problem jest z miejscami w szczerym polu, gdzie nie ma żadnej infrastruktury. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

To jest dość ekstremalny przypadek ;)

No ale w ciężarówce może być podobnie.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał(a):

ZTCP u nas przetargi na MOPy przy autostradach rozłożyły minimalne wymagania dot. ładowarek dla osobowych a nikt nawet nie myśli jeszcze o ciężarówkach. Problem jest z miejscami w szczerym polu, gdzie nie ma żadnej infrastruktury. 

Oczywiście nie.

Dla przykładu wrzucę dwa huby greenwaya, żeby nie było że do superchargerów równam. Zabaw się w gdzie jest Wally i znajdź na obu obrazkach odległość do transformatora.

Screenshot_20241222-095746.png

Screenshot_20241222-095835.png

Aha, to są właśnie MOPy w szczerym polu.

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 08:35, Ryb napisał(a):

"Jego zdaniem w Chinach w 2030 roku szybkie ładowanie, ładowanie w domach oraz stacje wymian baterii zagarną dla siebie po 1/3 rynku uzupełniania energii w pojazdach elektrycznych"

Ja tu widzę też synergię - może być ten sam pojazd, z wymienna baterią, który można tez naładować w domu lub na szybkiej ładowarce, zależnie od potrzeb i warunków.

Gdyby był standard baterii i rynek alternatywnych producentów - to samochody EV były by pierwszym wyborem dla połowy kupujących.

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał(a):

Gdyby był standard baterii i rynek alternatywnych producentów - to samochody EV były by pierwszym wyborem dla połowy kupujących.

z pewnoscia tak by bylo ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ja bym brał. A jako, że nie ma - wziąłem toyotę z samoładującą się hybrydą :hehe:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, format napisał(a):

Oczywiście nie.

Dla przykładu wrzucę dwa huby greenwaya, żeby nie było że do superchargerów równam. Zabaw się w gdzie jest Wally i znajdź na obu obrazkach odległość do transformatora.

No ale w związku z tym tanie nie były. I teraz na ile ja się znam na biznesie tym szybciej się zwrócą im szybciej będą pompować kilowaty. Albo drożej, a to oznacza, że musi być drogo. Usługi dodane też muszą na to zarabiać więc raczej hotdog pod ładowarką będzie droższy niż hotdog na stacji benzynowej. Tymczasem w Polsce problemem jest wybudowanie MOP jeśli w ogóle ma być na nim jakakolwiek ładowarka. Widzę zatem pewną trudność w powtarzaniu tego ćwiczenia dla kilkudziesięciu TIRów.

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał(a):

No ale w związku z tym tanie nie były.

Zapewne i tak tańsze niż budowa stacji benzynowej. 

33 minuty temu, Ryb napisał(a):

Albo drożej, a to oznacza, że musi być drogo

Musi być drogo, ale nie ze względu na koszty budowy infrastruktury w MOPach. Musi być drogo dlatego że prawa do emisji sprzedaliśmy na rynku żeby mieć na kiełbasę wyborczą jednocześnie nie inwestując złotówki w modernizację sieci elektroenergetycznej. Jakby prąd u nas kosztował tyle co w Finlandii, która ma znacznie gorsze położenie geograficzne od nas, nie ma tam gór, słońce jakoś specjalnie nie świeci, wiać też specjalnie nie wieje, to sprzedając na MOPie kWh za 2zł miałbyś 300% marży, a nie 20%.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Gdyby nie zasięg i czas ładowania to dla większości normalnych użytkowników EV nie mają wad. Sam bym już pewnie takim jeździł a odkąd zobaczyłem ofertę na BMW iX za 250k to i tak bardzo mocno nad tym myślę. Możliwość szybkiej wymiany byłaby dla mnie game changerem.

Napisano
  • Autor
59 minut temu, format napisał(a):

Zapewne i tak tańsze niż budowa stacji benzynowej. 

Musi być drogo, ale nie ze względu na koszty budowy infrastruktury w MOPach. Musi być drogo dlatego że prawa do emisji sprzedaliśmy na rynku żeby mieć na kiełbasę wyborczą jednocześnie nie inwestując złotówki w modernizację sieci elektroenergetycznej. Jakby prąd u nas kosztował tyle co w Finlandii, która ma znacznie gorsze położenie geograficzne od nas, nie ma tam gór, słońce jakoś specjalnie nie świeci, wiać też specjalnie nie wieje, to sprzedając na MOPie kWh za 2zł miałbyś 300% marży, a nie 20%.

Zobaczymy co zrobią Chińczycy i kiedy to dotrze do nas.

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał(a):

Taka mała podpowiedź. Kontrola temperatury baterii to nie tylko problem z ładowaniem.

;]

Napisano
26 minut temu, HanYs napisał(a):

Taka mała podpowiedź. Kontrola temperatury baterii to nie tylko problem z ładowaniem.

;]

Wiem o co chodzi, ale samochody wcale nie muszą mieć kilkaset KM.

Ktoś kto nie potrzebuje butować może mieć niechłodzona baterię wymienialna.

Napisano
17 minut temu, kravitz napisał(a):

-15*C albo + 35*C i zmienisz zdanie. ;]

Napisano
8 godzin temu, format napisał(a):

Oczywiście nie.

Gdyby to były stacje wymiany baterii to by nie było problemu.

One nie potrzebują prądu ani obsługi człowieka w razie fuckapu mechanicznego 😁

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Nastepny, który uważa, że wymienna bateria musi być nie chłodzona.

Nie ma żadnego problemu technologicznego, aby bateria wymienna była chłodzona cieczą lub powietrzem.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

To wymienne baterie, a później wodorowe będzie kupować czy na odwrót?

Bo już się pogubiłem ;]

Byłem wczoraj na stacji tankowania wodoru. Jednej z tych, których podobno wcale nie ma bo to bez sensu. Ktoś ewidentnie nie wiedział, że to bez sensu bo zainwestował kupę forsy i wybudował. Kolejny głupek, powinien był najpierw skonsultować się z AK.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Byłem wczoraj na stacji tankowania wodoru. Jednej z tych, których podobno wcale nie ma bo to bez sensu. 

Ile zatankowałeś?

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

Ile zatankowałeś?

Niestety nic. Ale obok stoją superchargery, skorzystałem z nich dokładnie tak samo jak z wodoru. Wnioski nasuwają się same.

;]

Napisano
37 minut temu, Ryb napisał(a):

Niestety nic. Ale obok stoją superchargery, skorzystałem z nich dokładnie tak samo jak z wodoru. Wnioski nasuwają się same.

;]

Z toalety i prysznica na Orlenie zapewne również nie skorzystałeś. Wnioski nasuwają się same 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Byłem wczoraj na stacji tankowania wodoru. Jednej z tych, których podobno wcale nie ma bo to bez sensu. Ktoś ewidentnie nie wiedział, że to bez sensu bo zainwestował kupę forsy i wybudował. Kolejny głupek, powinien był najpierw skonsultować się z AK.

Obawiam się, że nie zrozumiałeś pytania i odpowiedziałeś nie na temat 😌

Czy jestem zaskoczony? Wcale 😁

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

Z toalety i prysznica na Orlenie zapewne również nie skorzystałeś. Wnioski nasuwają się same 

No, dokładnie. Nie skorzystałem nawet ze stacji benzynowej, wyłącznie z Burger Kinga. Równie dobrze mogli tam wybudować samego Burger Kinga.

:ok: ;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
47 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czy jestem zaskoczony? Wcale 😁

Nie odpowiedziałem właśnie dlatego, że zrozumiałem pytanie i nie dałem się wciągnąć w odpowiadanie na pytania retoryczne. Ty wykorzystujesz to, domagając się odpowiedzi. Czy jestem zaskoczony? Wcale.

:skromny:

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, maras77 napisał(a):

Nastepny, który uważa, że wymienna bateria musi być nie chłodzona.

Nie ma żadnego problemu technologicznego, aby bateria wymienna była chłodzona cieczą lub powietrzem.

Takie kosmiczne technologie Muzg ogarnia a nie ogarnąłby chłodzenia? Serio?

;l

Tymczasem Chińczycy wymieniają baterie zapewne nieświadomi, że się nie da.

;]

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał(a):

No, dokładnie. Nie skorzystałem nawet ze stacji benzynowej, wyłącznie z Burger Kinga. Równie dobrze mogli tam wybudować samego Burger Kinga.

:ok: ;]

Wniosek taki że najwyższy czas zbudować samochód napędzany podłej jakości wołowiną 

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

W końcu jest ekspertĘ 👍🏻

Napisano

Nie odpowiedziałem właśnie dlatego, że zrozumiałem pytanie i nie dałem się wciągnąć w odpowiadanie na pytania retoryczne. Ty wykorzystujesz to, domagając się odpowiedzi. Czy jestem zaskoczony? Wcale.

Czyli opcja pierwsza czy druga? 😏

Napisano
  • Autor
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Czyli opcja pierwsza czy druga? 😏

Przecież pytanie nadal jest retoryczne. Sam możesz odpowiedzieć, znasz się na tym lepiej niż ja. Ja przeciez nawet nie mam EV.

Napisano
57 minut temu, Ryb napisał(a):

Przecież pytanie nadal jest retoryczne. Sam możesz odpowiedzieć, znasz się na tym lepiej niż ja. Ja przeciez nawet nie mam EV.

Pytanie okazało się trudne 😆