Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Młotowiertarka po raz xxx

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Stwierdziłem ostatnio, że w moim życiu nadszedł czas na zakup młotowiertarki.

Mam dylemat między tymi dwoma:

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-udarowa-pbh-1550-c1-1550-w-z-zestawem-dlut-i-wiertel/p100375643

i

https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-macallister-sds-plus-1500-w/5036581089894_CAPL.prd

Co byście wybrali na moim miejscu, jakie macie doświadczenia? :)

Mam różne elektronarzędzia i z Lidla, i z Casto, do moich amatorskich prac są ok i jedne i drugie.

Napisano
4 minuty temu, Pavel_156 napisał(a):

teść leci na tym (glazurnik)

https://allegro.pl/oferta/mlotowiertarka-mlot-udarowy-wiertarka-sds-mocna-3050w-walizka-duzy-zestaw-16515870342

jak się zepsuje to kupuje nową ;] 

Napisano

Mam z lidla , ma już 12 lat, dalej działa. Kup tańsza. 

lidlowa to aeg. Pytanie co to w casto.

Napisano
6 godzin temu, Pavel_156 napisał(a):

Witam serdecznie.

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-udarowa-pbh-1550-c1-1550-w-z-zestawem-dlut-i-wiertel/p100375643

i

https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-macallister-sds-plus-1500-w/5036581089894_CAPL.prd

Mam różne elektronarzędzia i z Lidla, i z Casto, do moich amatorskich prac są ok i jedne i drugie.

Ani jedna ani druga 

Taką jak @bielaPL podał kup 

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Mam tez to cos i jest super za te pieniadze

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

3050 W w kompaktowej młotowiertarce ? :totalszok:

Jakoś mi się nie chce wierzyć.

Ja mam taki: https://www.leroymerlin.pl/produkty/mlot-udarowo-obrotowy-800w-2-9-j-dexter-85632141.html

Wygląda podobnie (też jest żadnej marki) i ma TYLKO 800 W

Napisano
11 godzin temu, Pavel_156 napisał(a):

Witam serdecznie.

i

Pytanie do czego.

To co pokazujesz to już mocne sprzęty.

Jak do zwykłego wiercenia to nawet za mocne.

Napisano
10 minut temu, Tomo napisał(a):

Pytanie do czego.

Raczej stanowczo za mocne (P.S. i ciężkie 😉)

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Bardzo dobra propozycja, to jest odpowiednik/podróba boscha 2-26. Nawet czesci pasują do niej od boscha tyle, że przy tej cenie to naprawy są nieuzasadnione ekonomicznie

Napisano

Miałem i ta z Lidla mam tą z ciasto. Z Lidla padła po skuciu jednej ścianki działowej czyli jakieś 12m2, najlepsze to że zaczęła się rozkręcać. Ta z casto dokończyła remont domu. Kuli nią różni ludzie i ciągle daje rady,obalala ścianki z tak twardego betonu że musiała kruszyć cegły bo beton nie pękał. Co jakiś czas chłodzenie i szła dalej. Dwie takie mieli też wykonawcy co kuli mi tynki. Parę kontenerów gruzu wykuła. Natomiast do wiercenia to wolę używać mniejszych , one mają większe obroty, mniejszy udar i większą częstotliwośc i oczywiście są lżejsze. Oczywiście wywiercisz, ale jeśli to ma być główne zadanie to polecam mniejsze sprzęty w kształcie zwykłej wiertarki.

Napisano

Miałem podobny dylemat pół roku temu i wybrałem Celmę 1000W/3.3J za ~400PLN.

Co do kucia to ciężko wyrokować bo tylko kilka płytek od tego czasu zdejmowałem,

ale wiercenie w betonie jej bardzo dobrze wychodzi.

W porównaniu z poprzednią marketową wiertarką, ale zwykła udarową, niby 800W, to ta Celma wydaje się ze 2x mocniejsza.

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 23:08, ccLot napisał(a):

Bardzo dobra propozycja, to jest odpowiednik/podróba boscha 2-26. Nawet czesci pasują do niej od boscha tyle, że przy tej cenie to naprawy są nieuzasadnione ekonomicznie

Części sa identyczne geometrycznie natomiast materiał jest inny zupełnie w tych podrobach od miedzi na przełączniku kierunku obrotów do stali na wrzecionie.

Wg mnie już lepiej kupić chińskiego Boscha, na troche starczy. Chyba ze ma to byc naprawdę do użytku raz na rok jeden otwór.

https://allegro.pl/oferta/mlotowiertarka-bosch-professional-gbh-240-sds-plus-790w-bez-walizki-16474101081

Napisano
  • Autor
W dniu 23.12.2024 o 20:58, Tomo napisał(a):

Pytanie do czego.

Do wiercenia najbardziej, trochę do kucia starego betonu z lat 80. 

Napisano
9 godzin temu, Pavel_156 napisał(a):

Do wiercenia najbardziej, trochę do kucia starego betonu z lat 80. 

To ja bym bardziej poszedł w młotowiertarkę w kształcie wiertarki niż młota.

Będzie bardziej poręczna do wiercenia, a do kucia też się sprawdzi.

Napisano

a ja polecę te urządzenie , po małym doktoryzowaniu się ile to dżuli mają na kuciu młotowiertarki

kupiłem własne te urządzenie, kupiłem na potrzeby remontu mieszkania ,ma siłę i kuje bruzdy jak trzeba,

skuwałem płytki w łazience, wykuwałem bruzdy na nowe kable elektryczne, mieszałem nią zaprawę tynkarską, goldband,  gładź szpachlową

oraz klej do płytek,wierciłem otwornicą otwory pod gniazdka i włączniki elektryczne lekko nie miała i z awarii to pękło mocowanie rączki, wiercąc

otwory takim urządzeniem z udarem pneumatycznym musimy pamiętać aby nie cisnąc wiertarki tak jak to byśmy robili wiertarką ze zwykłym udarem

Napisano
7 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

a ja polecę te urządzenie , po małym doktoryzowaniu się ile to dżuli mają na kuciu młotowiertarki

kupiłem własne te urządzenie, kupiłem na potrzeby remontu mieszkania ,ma siłę i kuje bruzdy jak trzeba,

skuwałem płytki w łazience, wykuwałem bruzdy na nowe kable elektryczne, mieszałem nią zaprawę tynkarską, goldband,  gładź szpachlową

oraz klej do płytek,wierciłem otwornicą otwory pod gniazdka i włączniki elektryczne lekko nie miała i z awarii to pękło mocowanie rączki, wiercąc

otwory takim urządzeniem z udarem pneumatycznym musimy pamiętać aby nie cisnąc wiertarki tak jak to byśmy robili wiertarką ze zwykłym udarem

Ja Was tu nie rozumiem ;] 

Polecacie jakieś chińskie badziewia i biegacie z nimi na reklamację albo kupujecie następne ;] 

A w cenie parksaida jest np. hitachi. Mam ją kupę lat wywierciła setki otworów w płytach balkonowych, kuła jak było trzeba i dalej działa jak nowa;] Sąsiad kiedyś aż przyniósł swoją makitę żeby sprawdzić czy też tak kuje bo się mu wydawało że słabiej i miał rację;]

Taka.... 

Mnie nie stać na kupowanie chińszczyzny która mi padnie w połowie roboty ;] Ostatnio też miałem dylemat jaką ukośnicę sobie kupić i oczywiście kupiona górna półka, żeby się nie denerwować ;]  Mój czas i nerwy są więcej warte niż parę stów różnicy ....

Napisano
2 godziny temu, cumel napisał(a):

A w cenie parksaida jest np. hitachi

Ta cena z linku od kolegi to jakieś nieporozumienie. Parkside kosztuje 250 zł albo i mniej jak się uchodzi promocję

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-pbh-1050-d4-1050-w/p100373420

Napisano
  • Autor

A w cenie parksaida jest np. hitachi. Mam ją kupę lat wywierciła setki otworów w płytach balkonowych, kuła jak było trzeba i dalej działa jak nowa;] Sąsiad kiedyś aż przyniósł swoją makitę żeby sprawdzić czy też tak kuje bo się mu wydawało że słabiej i miał rację;]

Taka.... 

Hikoki to takie Adidos albo Nice? ;]

Napisano

Na szczęście nie,  to zwykłe Hitatchi :oki: pewnie robione w Chinach:phi:

Napisano

Polecacie jakieś chińskie badziewia i biegacie z nimi na reklamację albo kupujecie następne ;] 

Taka.... 

Mnie nie stać na kupowanie chińszczyzny która mi padnie w połowie roboty ;] Ostatnio też miałem dylemat jaką ukośnicę sobie kupić i oczywiście kupiona górna półka, żeby się nie denerwować ;]  Mój czas i nerwy są więcej warte niż parę stów różnicy ....

energia udaru chikoki 2.9 j a parkside 3j ;], mała różnica aleeeee

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Tomo napisał(a):

To ja bym bardziej poszedł w młotowiertarkę w kształcie wiertarki niż młota.

Będzie bardziej poręczna do wiercenia, a do kucia też się sprawdzi.

No to albo

https://www.lidl.pl/p/parkside-mlotowiertarka-pbh-1050-d4-1050-w/p100373420

albo

https://www.castorama.pl/mlotowiertarka-macallister-sds-750-w/5059340253268_CAPL.prd

Podjadę sobie jeszcze do Casto potrzymać w łapach bo jednak dobrze pomacać przed zakupem. ;]

Napisano

Ta z Lidla podobno pada, ja wziąłem Worxa na jakimś promo w Amazonie... ale nie testowalem za duzo.

Ewentualnie Hilti. 

Z dwojga złego lidl vs casto-grat wziąłbym z casto.

Napisano
9 minut temu, ccLot napisał(a):

Na szczęście nie,  to zwykłe Hitatchi :oki: pewnie robione w Chinach:phi:

Na moim było  Japan ;] Tyle że to było kiedyś....:]  Aż pójdę sprawdzić gdzie zrobili ukośnicę Dewalt 

3 minuty temu, Waldek40 napisał(a):

energia udaru chikoki 2.9 j a parkside 3j ;], mała różnica aleeeee

;] ale w parksaidzie są chińskie jule takie nie za duże.  ;] Tu nawet nie ma co porównywać tych dwóch sprzętów...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, nikt-znany napisał(a):

Ta z Lidla podobno pada, ja wziąłem Worxa na jakimś promo w Amazonie... ale nie testowalem za duzo.

Ewentualnie Hilti. 

Z dwojga złego lidl vs casto-grat wziąłbym z casto.

Z CastoMaca mam dwie wkrętarki, jedną mniejszą od 2016 i nie do zaje..nia, druga większa ma ze dwa lata i też daje radę.

Z Lidla też mam kilka mniejszych sprzętów, minus taki, że nie ma teraz w sklepie i nie obejrzę na żywo.

Jak rozumieć "Szczegóły gwarancji: Tylko wady produkcyjne" w Casto?

Napisano
4 godziny temu, Pavel_156 napisał(a):

Hikoki to takie Adidos albo Nice? ;]

Z tego co pamiętam, to od jakiegoś czasu hitachi produkuje elektronarzędzia pod nazwą hikoki :ok:

Napisano
5 godzin temu, nikt-znany napisał(a):

Ewentualnie Hilti

Ja rozumiem, że to AK i pewne standardy obowiązują, ale bez przesady... proponowanie Hilti do garażowych zastosowań to jak strzelanie do muchy z armaty:phi:

Napisano
12 godzin temu, ccLot napisał(a):

Ja rozumiem, że to AK i pewne standardy obowiązują, ale bez przesady... proponowanie Hilti do garażowych zastosowań to jak strzelanie do muchy z armaty:phi:

hikoki idzie kupić za 400zł, to nie jest kwota, której warto żałować. Przynajmniej jest szansa, że jak po roku weźmiesz z półki sprzęt i zechcesz go używać to będzie działał. Z parkensajdem bywa różnie (wiem, bo mam sporo tego u siebie).

Jak uważasz, że to dużo popatrz na Milłoki czy inne dełolty...

Napisano
18 godzin temu, Pavel_156 napisał(a):

Z CastoMaca mam dwie wkrętarki, jedną mniejszą od 2016 i nie do zaje..nia, druga większa ma ze dwa lata i też daje radę.

Z Lidla też mam kilka mniejszych sprzętów, minus taki, że nie ma teraz w sklepie i nie obejrzę na żywo.

Jak rozumieć "Szczegóły gwarancji: Tylko wady produkcyjne" w Casto?

a nie wiem jak w casto, to co mam nawet działa.

w lidlu zwykle nie robią problemów, ale... nie ma nic bardziej WKcego niż chęć wykonania jakiegoś zadania i awaria sprzętu... a z parksajdami już miałem różne przygody.

Napisano
11 minut temu, nikt-znany napisał(a):

hikoki idzie kupić za 400zł

Kolega chyba myli marki.

Hikoki to nie jest Hilti :]

Proszę oferta cenowa na Hilti:

https://www.hilti.pl/c/CLS_POWER_TOOLS_7125/CLS_ROTARY_HAMMERS_7125/r6038854

Edytowane przez ccLot

Napisano

Jak masz hajsu jak lodu, to Hilti, pracowałem ich sprzętem w poprzedniej robocie. O ile wkrętarki itp. mają do bani, to młotowiertarki I młoty to mistrzostwo.

Ja zaś budżetowo z pilnej potrzeby wziąłem Meeca z Juli - staram się tego nie zarzynać, ale mam już ją 6 lat, kuła bruzdy, wierciłem koronkami fi100 kanały po 60 cm, kułem kamienie, no dużo rzeczy. Jedyne, co wymieniłem, to wtyczka, i chyba za jakiś czas wymienię przewód na nieco dłuższy. 

Napisano
3 godziny temu, ccLot napisał(a):

Kolega chyba myli marki.

Hikoki to nie jest Hilti :]

Proszę oferta cenowa na Hilti:

https://www.hilti.pl/c/CLS_POWER_TOOLS_7125/CLS_ROTARY_HAMMERS_7125/r6038854

widzisz, pomyłkowo wpisałem hilti, a w głowie siedziało hikoki. Dzięki za sprostowanie, mój błąd. Hikoki jakościowo będzie super wystarczalne, a przy tym cenowo ~400zł.

Napisano
W dniu 30.12.2024 o 12:35, cumel napisał(a):

Taka.... 

No racja,ale co innego praca zarobkowa, a co innego od czasu do czasu ze tak powiem hobbystycznie.

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał(a):

No racja,ale co innego praca zarobkowa, a co innego od czasu do czasu ze tak powiem hobbystycznie.

Niby tak. Ale czasem nawet wiercenie kilku otworów rocznie powoduje irytacje. A jak różnica w cenie nie jest jakaś dramatyczna to po cholerę kupować badziew.

Napisano

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że oprócz młotowiertarki ważne są też wiertła.

A najcięższym sprawdzianem wiertła i wiertarki jest blok z wielkiej płyty PRL lub niemieckie bunkry w MRU lub Wale Atlantyckim.

Moje jedyne problemy z wierceniem w ścianie są właśnie w mieszkaniach z wielkiej płyty w PRL.

Wynika to z tego, że wtedy robili te prefabrykaty w fabrykach domów i beton był robiony w kontrolowanych warunkach.

Wiertarka i wiertła, które się spokojne dają radę w domu jednorodzinnym i dzisiejszej deweloperce - poległy na wierceniu dziury pod karnisz w bloku z lat 70-tych.

Napisano
13 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Niby tak. Ale czasem nawet wiercenie kilku otworów rocznie powoduje irytacje. A jak różnica w cenie nie jest jakaś dramatyczna to po cholerę kupować badziew.

Mam linkowaną tu w wątku i była tania i sprawuje się rewelacyjnie jak na moje potrzeby, czyli nie powoduje irytacji. 

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał(a):

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że oprócz młotowiertarki ważne są też wiertła.

Dokładnie, jeśli używasz wiertaki hobbystycznie to wystarczy średnia półka, za to wiertła powinny być z górnej półki żeby nie było irytacji podczas wiercenia :)

Napisano

Generalnie to mi w wielkiej płycie dawały rady zwykle z casto. Ale polecam kupić na allegro bo tam taniej kupisz makity niż w casto jakiś tani noname. Teraz mam makity i są b.ok, brzeszczoty też biorę makity i również świetnie się spisują.

Napisano

jak do kucia czy wiercenia z udarem w ciezkim podłożu to makita za 400-600 zl daje rade. moja przewiercala/ rozkuwala sciany z kamienia w piwnicy. i tak od 3 lat, a duzo tego bylo

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 18:38, Rado_ napisał(a):

Jakie wiertła SDS ze średniej półki polecacie? ;]

DeWalt 👍

Napisano
W dniu 30.12.2024 o 12:35, cumel napisał(a):

A w cenie parksaida jest np. hitachi.

na pewno?

alegrowa cena tego parksida to jest chyba dla osób, które nie wiedzą, że lidel ma swój sklep online.

Napisano
1 minutę temu, exor napisał(a):

raczej "TO urządzenie" a nie "TE"

?

Te, co mnie tu poprawia ;)