Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimno a zużycie prądu

Featured Replies

Napisano

Zimno w kategoriach florydzkich - 15-17C. Sprawdziłem ciśnienie w oponach. Było niższe niż trzeba wiec podpompowalem. Ale nadal mam jakies 7-8% większe zużycie prądu niż przy 25C. Testowałem wyłączanie ogrzewania. Nic nie pomaga - wyraźnie to nie to (ogrzewanie jest pompą ciepła). Czy to normalne czy Audi zrobiło samochód tylko na lato? 

Napisano
5 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Zimno w kategoriach florydzkich - 15-17C. Sprawdziłem ciśnienie w oponach. Było niższe niż trzeba wiec podpompowalem. Ale nadal mam jakies 7-8% większe zużycie prądu niż przy 25C. Testowałem wyłączanie ogrzewania. Nic nie pomaga - wyraźnie to nie to (ogrzewanie jest pompą ciepła). Czy to normalne czy Audi zrobiło samochód tylko na lato? 

Prawdę mówiąc różnic na poziomie 7-8% to ja nie zauważam. W aktualnych warunkach trójka żre mi ~20kWh/100, a eSka ~25kWh/100

Napisano
6 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Czy to normalne czy Audi zrobiło samochód tylko na lato? 

Raczej normalne. Grzanie baterii.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, format napisał(a):

Prawdę mówiąc różnic na poziomie 7-8% to ja nie zauważam. W aktualnych warunkach trójka żre mi ~20kWh/100, a eSka ~25kWh/100

U mnie norma to 

3 mi/kWh = 20.712373 kWh/100km

a jak jest chłodno to 

2.8 mi/kWh = 22.191828 kWh/100km

To w trybie „economy”. W Comfort jest trochę gorzej a w Sport to lepiej nie mówić. Rekordowo mało na trasie (140 mil więc reprezentatywny pomiar) to

3.3 mi/kWh = 18.82943 kWh/100km

(to przy prędkości 82 MPH przez praktycznie całą trasę) 

Co ciekawe włączenie trybu „Sport” nie zmienia tego w szczególny sposób choć do 100 km/h samochód wtedy jeździ na jedynce (we wszystkich innych trybach używa wyłącznie dwójki). Dużo większym zużywaczem prądu jest spoiler dlatego go praktycznie nie używam. 

Edytowane przez Florydzialski

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, slawekw napisał(a):

Raczej normalne. Grzanie baterii.

15C to dla akumulatorów za zimno? One na Florydę zaprojektowane?  

Napisano
10 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Do jazdy nie. Ja przy 2°C temperatury baterii miałem dzisiaj 500kW do dyspozycji. Teraz, przy 16.5°C mam 612kW. Przy 40°C jest 880kW.

Napisano
12 minut temu, Florydzialski napisał(a):

Teraz, format napisał(a):

Do jazdy nie. Ja przy 2°C temperatury baterii miałem dzisiaj 500kW do dyspozycji. Teraz, przy 16.5°C mam 612kW. Przy 40°C jest 880kW.

Współczesne akumulatory lubią wysokie temperatury - do pracy i do ładowania.

Napisano
  • Autor
Teraz, format napisał(a):

U mnie ogranicza moc tylko jak jest mniej niż 10% pojemności. Powyżej zawsze jest pełna dostępna niezależnie od temperatury (przynajmniej w zakresie temperatur które są na FL). 

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Podaje hasła.
Gęstość powietrza,

Straty w wydajności baterii przy niższych temp. 

Prawie zamarzacie tam, uważaj na siebie 😁

Napisano
11 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Mi citigo bierze do 50% więcej zima. Latem średnia jest w ok 9-10/100 zima 14-15/100.

Napisano

latem trasa do "fabryki" 450 km - okolice 18 - 19, zimą (teraz temperatura w trasie od +10 do -10) okolice 23

Napisano
latem trasa do "fabryki" 450 km - okolice 18 - 19, zimą (teraz temperatura w trasie od +10 do -10) okolice 23

Z box na dachu 24 (temp 0 do -5)
Z box i w śnieżycy 28 (temp -5 do -10)

i kolejna brutalna prawda na świeży śnieg który spadł na żywy lód żadne opony żadne napędy tylko łańcuchy !

Wysłane za pomocą Tapatalkb1fd18c449a9bb23a6f11702f7e9c977.jpg
  • 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 3.01.2025 o 03:01, Florydzialski napisał(a):

Normalne. Załóż, że jeśli masz pompę ciepła, to każde 10°C poniżej 25°C to 10% gorsza wydajność. Bez pompy ciepła (np. Mach-e do niedawna) nawet i 15%. Czyli przy -5°C będzie miał 55% letniego zasięgu...

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 12:38, Florydzialski napisał(a):

U mnie norma to 

3 mi/kWh = 20.712373 kWh/100km

a jak jest chłodno to 

2.8 mi/kWh = 22.191828 kWh/100km

W lecie udawało mi się robić 4.5mil/kWh, obecnie potrafi mi spaść do 2mil/kWh :)

Napisano
3 minuty temu, Igorek napisał(a):

W lecie udawało mi się robić 4.5mil/kWh, obecnie potrafi mi spaść do 2mil/kWh :)

chinski elektryk ???

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

chinski elektryk ???

Tak ale nie Tesla 

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 03:01, Florydzialski napisał(a):

Przy 15 stopniach to przyznam że nie widziałem różnicy, ale teraz przy ujemnych, Tesla bierze prąd jak Cygan zasiłek.

Zawsze jest 2 z przodu, a latem to prawie nigdy więcej jak 15kWh/100km nie widziałem.

Napisano
42 minuty temu, kravitz napisał(a):

Przy 15 stopniach to przyznam że nie widziałem różnicy, ale teraz przy ujemnych, Tesla bierze prąd jak Cygan zasiłek.

Zawsze jest 2 z przodu, a latem to prawie nigdy więcej jak 15kWh/100km nie widziałem.

Wszyscy lubią ciepełko 😄 nie tylko Ty, bateria też 😄 

Napisano

U mnie jest różnica praca-dom

Jak go wcześniej z gniazdka zagrzeje średnio na jeża 19kWh

Dom-praca szarpie 21kWh jak go rozgrzewam nie podpiętego

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
6 godzin temu, ppmarian napisał(a):

U mnie jest różnica praca-dom

Jak go wcześniej z gniazdka zagrzeje średnio na jeża 19kWh

Dom-praca szarpie 21kWh jak go rozgrzewam nie podpiętego

Kolejne 3-4 kWh by zżarł jakby chciał baterię podgrzać do ładowarki... 

Napisano
  • Autor

W Audi coś ciekawego zauważyłem - jak jest 15C na zewnątrz to żre prąd jak szalony. Ale jak spadnie do 5C to nagle zużycie energii wraca do normy. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ten samochód nie lubi takich wiosenno - jesiennych temperatur? 

Napisano
15 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

W Audi coś ciekawego zauważyłem - jak jest 15C na zewnątrz to żre prąd jak szalony. Ale jak spadnie do 5C to nagle zużycie energii wraca do normy. Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ten samochód nie lubi takich wiosenno - jesiennych temperatur? 

To przy -10 powinna zacząć powili prąd produkować ;]

W dniu 13.01.2025 o 13:02, Filipfm napisał(a):

Wszyscy lubią ciepełko 😄 nie tylko Ty, bateria też 😄 

Ja nie lubię, wsiadam do zimnego, nie podgrzewam nic, jadę na kriokomorę i wsio z powrotem, nawet wydaje mi się że w aucie cieplej niż wcześniej ;l

Napisano
W dniu 13.01.2025 o 22:59, Florydzialski napisał(a):

To niedaleki kuzyn Passata, przy -15*C i niżej zacznie powoli wrzucać prąd do baterii 👍

Napisano
  • Autor

Fajne podsumowanie ile które elektryki tracą zasięgu jak jest zimno:

https://insideevs.com/news/747374/ev-range-loss-cold-heat-pump-data/

Tesla jak zwykle najlepsza - zostaje 89% przy temperaturze 0C. Najgorszy VW ID.4 - tylko 63%

Napisano

spalanie zima...

image.png.391919a0529ba9aff76e5f42f713d794.png

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
Godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

Fajne podsumowanie ile które elektryki tracą zasięgu jak jest zimno:

https://insideevs.com/news/747374/ev-range-loss-cold-heat-pump-data/

Tesla jak zwykle najlepsza - zostaje 89% przy temperaturze 0C. Najgorszy VW ID.4 - tylko 63%

Właśnie zestawiłeś samochody z pompą ciepła i bez niej. Oczywiście, że różnice nie wynikają wyłącznie z jej posiadania lub nie ale uczciwie do tematu nie podszedłeś :no:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Igorek napisał(a):

Właśnie zestawiłeś samochody z pompą ciepła i bez niej. Oczywiście, że różnice nie wynikają wyłącznie z jej posiadania lub nie ale uczciwie do tematu nie podszedłeś :no:

No właśnie - jak popatrzysz na te różne samochody to nie widać za bardzo wyższości pompy ciepła nad jej brakiem. 

Napisano
1 godzinę temu, Florydzialski napisał(a):

No właśnie - jak popatrzysz na te różne samochody to nie widać za bardzo wyższości pompy ciepła nad jej brakiem. 

season 1 danny GIF by Sorry For Your Loss

Napisano
10 godzin temu, Florydzialski napisał(a):

Przede wszystkim widać wyższość octovalve nad jego brakiem

• 3 tygodnie później...
Napisano

w temacie lato - zima 

moje cudeńko pali latem / jesienią średnio 17 kWh / 100

przykładowo wrzesień

20241004_204703000_iOS.jpg.d02928a7f86ffa7d41c3ea20e3a7e4e9.jpg

całoroczna średnia 18,5 kWh/100

20250102_190410000_iOS.jpg.ff7b3de603e517674d516cb9b3452708.jpg

no i zimowa  za styczeń 21,7 kWh/100

20250201_115544000_iOS.jpg.ec73b19ee22be1fb4c12bc7a084ad30c.jpg

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 02:57, Florydzialski napisał(a):

Widać. 

• Optymalny osiągany jest w 25*C.
  • Bez pompy ciepła obserwuje się ok. 15% spadku zasięgu przy spadku temperatury o 10*C. 
  • Z pompą ciepła to spadek zasięgu o 10% przy takim samym spadku.
  • System Tesli redukuje to dalej, do 7.5% przy spadku o 10*C. 

Zatem taki ID4 bez pompy ciepła przy 5*C będzie miały tylko 72% optymalnego zasięgu. Tesla 85%.

Osobiste obserwacje z Tesli potwierdzają te przybliżenia. Zasięgu ubywa, ale dość powoli... 

Próbkę póki co mam tylko zimową i dość małą, ale trend bardzo wyraźnie widać :)

image.png.acdaaa077bd4b2cb60e5786eec37d675.png

Edytowane przez grogi