Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lusterka asferyczne

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie, może ktoś zna odpowiedź: 
Dlaczego w grupie VW (w innych autach też) lewe lusterko jest asferyczne, a prawe zwykłe i często uja widać, szczególnie jak mamy po prawej auto w "martwej strefie"?
Tego fenomenu nie potrafię zrozumieć, tak samo jak nie potrafię zrozumieć, dlaczego kilkanaście lat temu VW robił prawe lusterko jeszcze krótsze, niż teraz, chociaż ono chyba lepiej działało, albo mi się wydaje...

Nie można by tego kawałka szkiełka na końcu lusterka tak wygiąć, żeby był szerszy kąt widzenia, czy jak to się tam nazywa... Ja bym za takie lusterko chętnie 500 zł. dopłacił, a może i więcej...

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! 

Edytowane przez kmwtw

Napisano

Tu na AK, co trzecia osoba brała udział w projektowaniu VAG. Spokojnie, zaraz ktoś odpowie na pytania.

Napisano
  • Autor

Wiem, dlatego na forach VW nawet nie pytałem..

Napisano
3 godziny temu, kmwtw napisał(a):

Tego fenomenu nie potrafię zrozumieć, 

Kupiłem takie naklejane okrągłe Baseus i problem z głowy. 

https://sklep.baseus-polska.pl/product-pol-16985-Dodatkowe-lusterko-martwego-pola-Baseus-Full-view-Blind-Spot-Rearview-Mirror-2-szt.html

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

jak masz ustawione lusterka?

Widzisz klamkę, karoserię, czy nie?

Hmm, no tak trochę, ale nie za bardzo.. 
Teraz to daleś mi do myślenia - to ma sens!

We wtorek wypróbuję, ale to chyba była ta "złota porada". Kurde, niby takie proste, a sam na to nie wpadłem, dzięki!

Edytowane przez kmwtw

Napisano
46 minut temu, kmwtw napisał(a):

Hmm, no tak trochę, ale nie za bardzo.. 
Teraz to daleś mi do myślenia - to ma sens!

We wtorek wypróbuję, ale to chyba była ta "złota porada". Kurde, niby takie proste, a sam na to nie wpadłem, dzięki!

e No właśnie nie mogą być widoczne klamka i karoseria, jeśli lusterka małe. Ustaw tak na styk. Ważne też jest by nie za wysoko. Noni najpierw dobra pozycja za kierownicą, potem ustawianie lusterek. Okularów używasz?

Napisano

Z lusterkami bocznymi to w ogóle jakieś kuriozum. Przez lata producenci stosowali lusterka zakrzywione na końcach żeby nie było martwego pola, a od jakiegoś czasu mam wrażenie że lusterka mają mniejsze pole widzenia ale za to dołożone są czujniki martwego pola. Czy to nie jest komplikowanie rzeczy prostych? Czy kierowcy aż tak zidiocieli że trzeba im lampkę zapalać jeśli jakiś samochód jedzie obok?  :nie_wiem:

Napisano
Godzinę temu, Zbynek napisał(a):

Czy kierowcy aż tak zidiocieli że trzeba im lampkę zapalać jeśli jakiś samochód jedzie obok? 

To samo można byłoby powiedzieć o asystentach linii i całej reszcie. 

Ale jest druga strona medalu, że taki sygnał ostrzegawczy bardziej rzuca się w oczy i widzisz go nawet nie patrząc w lusterko. 

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Ale jest druga strona medalu, że taki sygnał ostrzegawczy bardziej rzuca się w oczy i widzisz go nawet nie patrząc w lusterko. 

Jak, bo ja nie potrafię widzieć czegoś na to nie patrząc, masz coś co sygnalizuje dodatkowo na zegarach?

Wydaje mi się też, że w nocy, malutka kropeczka jaka zaświeca mi się w lusterku nie daje tyle poświaty bym ją widział nie patrząc się w lusterko.

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak, bo ja nie potrafię widzieć czegoś na to nie patrząc, masz coś co sygnalizuje dodatkowo na zegarach?

Wydaje mi się też, że w nocy, malutka kropeczka jaka zaświeca mi się w lusterku nie daje tyle poświaty bym ją widział nie patrząc się w lusterko.

Często widzę w samochodach przejeżdżających obok. Wg mnie, rzuca się w oczy 

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

masz coś co sygnalizuje dodatkowo na zegarach?

Mam na myśli to, co można dostrzec "kątem oka".

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Kiedy ostatnio miałeś badane widzenie peryferyjne?

Napisano
40 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Do okulisty czym prędzej. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Często widzę w samochodach przejeżdżających obok. Wg mnie, rzuca się w oczy 

W przejezdzajacych obok tak, bo patrzysz w tą stronę, ale jak masz widzieć w swoim lusterko nie patrząc na nie?

Napisano
2 godziny temu, shapyr napisał(a):

Kiedy ostatnio miałeś badane widzenie peryferyjne?

Pewnie na ostatnich badaniach psychotechnicznych.

Serio jadąc przed siebie do przodu, nie mając zamiaru skręcać, czy wykonywać żadnego manewru widzisz w każdym momencie obie ikonki BLISSa w swoich lusterkach?

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Kątem oka.

Czyli patrzysz tym kątem oka na to lusterko, czy nie?

W każdym momencie jazdy masz kąt lewego oka na lewym lusterku, a prawego na prawym?

Odnoszę wrażenie, że tu wszyscy są cyborgami, tylko ja ułomnym człowieczkiem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Do okulisty czym prędzej. 

Tak, tak. ;l

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

W każdym momencie jazdy masz kąt lewego oka na lewym lusterku, a prawego na prawym?

Odnoszę wrażenie, że tu wszyscy są cyborgami, tylko ja ułomnym człowieczkiem.

Tylko po co to widzieć jak nie masz zamiaru zmieniać pasa? ;)

A jak chcesz zmienić to zauważysz, dodatkowo jest sygnał dźwiękowy jak wrzucisz migacz a BLIS się świeci. 

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko po co to widzieć jak nie masz zamiaru zmieniać pasa? ;)

A jak chcesz zmienić to zauważysz, dodatkowo jest sygnał dźwiękowy jak wrzucisz migacz a BLIS się świeci. 

No to wróćmy do początku.

@ochkarol napisał, że widzi nawet nie patrząc się w lusterko.

Zapytałem więc jak to możliwe (sądziłem, że w jego aucie jest dodatkowa sygnalizacja na desce rozdzielczej), a tu dostałem skierowanie do okulisty, na badania i wykład o kątach oczu jakby wszyscy mieli zeza rozbieżnego.

Co z Wami jest (ok nie z Tobą)?

Rozumiem chęć nieomylności, ale to już są jaja jakieś. :facepalm:

Już lepiej niech powiedzą, że 6 zmysłem to ogarniają.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

No nie czepiajmy się słówek.

Przez "patrzenie się na coś" rozumiem to pole widzenia, gdzie mogę dostrzec szczegóły (czyli dość wąskie pole widzenia) a widzieć mogę ogólnie, na pozostałym obszarze (bez rozróżniania szczegółów) w dość szerokim kącie widzenia. 

Lepiej tego (tak na szybko) nie umiem wytłumaczyć. 

Takie coś znalazłem na stronie https://www.medianauka.pl/kat-widzenia że kąt widzenia człowieka to 180° ale kąt widzenia ostrego to 15°. 

Czyli - patrzenie = kąt widzenia ostrego. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 4.01.2025 o 15:14, kmwtw napisał(a):

Dlaczego w grupie VW (w innych autach też) lewe lusterko jest asferyczne, a prawe zwykłe i często uja widać, szczególnie jak mamy po prawej auto w "martwej strefie"?

W Maździe jest jeszcze lepiej. Lewe lusterko jest fotochromatyczne, a prawe nie :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Zapytałem więc jak to możliwe (sądziłem, że w jego aucie jest dodatkowa sygnalizacja na desce rozdzielczej), a tu dostałem skierowanie do okulisty, na badania i wykład o kątach oczu jakby wszyscy mieli zeza rozbieżnego.

Co z Wami jest (ok nie z Tobą)?

Rozumiem chęć nieomylności, ale to już są jaja jakieś. :facepalm:

Już lepiej niech powiedzą, że 6 zmysłem to ogarniają.

Serio, jeśli jadąc autem patrzysz np na środkowy kokpit z ekranem i zapali się dioda na lewym lusterku, to tego nie widzisz? Mówiłem, że trzeba do okulisty.

Patrząc centralnie na wprost taka dioda w lewym lusterku jest widoczna bezapelacyjnie, natomiast przy lekko skręconym oczom w prawym kierunku już mniej widoczna, ale jednak.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

Serio, jeśli jadąc autem patrzysz np na środkowy kokpit z ekranem i zapali się dioda na lewym lusterku, to tego nie widzisz? Mówiłem, że trzeba do okulisty.

Patrząc centralnie na wprost taka dioda w lewym lusterku jest widoczna bezapelacyjnie, natomiast przy lekko skręconym oczom w prawym kierunku już mniej widoczna, ale jednak.

Pisałem, ułomnym jestem, ale jutro specjalnie zwrócę na to uwagę co widzę, a czego nie. :ok:

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 16:43, format napisał(a):

W Maździe jest jeszcze lepiej. Lewe lusterko jest fotochromatyczne, a prawe nie :hehe:

Widać że mazda wzoruje się na VAGu bo to samo miałem w passacie b7 a teraz mam w arteonie 🤣

Napisano
10 minut temu, Chalek napisał(a):

Widać że mazda wzoruje się na VAGu bo to samo miałem w passacie b7 a teraz mam w arteonie 🤣

Rozwaliło mnie to na pół. Auto za trzy stówy :facepalm:

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Niemiecka motoryzacja potrafi zaskoczyć nieprzyjemne 😁

On o Mazdzie mówi 😁

Chociaż w sumie tero Arteony też po prawie 250k chodzą. 🤦‍♂️

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 16:43, format napisał(a):

No coz, prawe lusterko jest mniej wazne, jeszcze nie tak dawno niektore samochody w ogole nie mialy prawego lusterka. :)

W dniu 5.01.2025 o 15:08, ZUBERTO napisał(a):

Tak, wlasnie tak jest. Czerwone, albo pomaranczowe swiatlo przyciagnie Twoj wzrok, nawet jesli nie patrzysz na nie bezposrednio.

Szary samochod troche mniej. 😛

4 godziny temu, Chalek napisał(a):

Nie wiem jak jest w B7, w ogole nie bylo takiej opcji czy trzeba bylo za to doplacic? W B8 tak jest, ze lewe to praktycznie standard, a prawe fotochromatyczne to opcja.

Napisano
W dniu 4.01.2025 o 14:14, kmwtw napisał(a):

Tego fenomenu nie potrafię zrozumieć, tak samo jak nie potrafię zrozumieć, dlaczego kilkanaście lat temu VW robił prawe lusterko jeszcze krótsze, niż teraz, chociaż ono chyba lepiej działało, albo mi się wydaje...

Nie można by tego kawałka szkiełka na końcu lusterka tak wygiąć, żeby był szerszy kąt widzenia, czy jak to się tam nazywa... Ja bym za takie lusterko chętnie 500 zł. dopłacił, a może i więcej...

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! 

Kup sobie to "upośledzone" od jakiegoś anglika i będziesz miał oba takie jak chcesz

Napisano

Nie wiem czy tak do końca się sprawdzi, bo same lustra są konstruowane pod miejsce w aucie, gdzie siedzi kierowca. 

Napisano
7 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Nie wiem czy tak do końca się sprawdzi, bo same lustra są konstruowane pod miejsce w aucie, gdzie siedzi kierowca. 

Mówisz, że może nie starczyć zakresu regulacji?

Myślę, że warto spróbować.

Ja się zdziwiłem, pamiętając o tym wątku, bo wsiadłem do Captura ksywa gówniak, paczam a tam oba lusterka aferyczne.

Napisano
38 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Mówisz, że może nie starczyć zakresu regulacji?

ZTCP nie o to chodziło.

W programie "Auto marzeń" Klimek tłumaczył, że po założeniu prawego, angielskiego lustra jest trochę inne pole widzenia jeśli patrzy weń kierowca siedzący z lewej strony auta.

On tam składał do kupy BMW z anglika i pamiętam, że lusterka brał o wersji europejskiej.

Ale spróbować faktycznie może nie zaszkodzi - jeśli eksperyment nie jest zbyt drogi.

Edyta:

Szukałem, szukałem i znalazłem coś innego. Nie chodzi o kształt lustra a o to, że jest inny kąt całego lustra dla kierowcy i inny kąt dla pasażera względem osi pojazdu (czyli też linii karoserii).

Edytowane przez ochkarol

Napisano

ale można chyba wymienić samo szkło na to z anglika?

nie trzeba całego lusterka wymieniać...

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał(a):

Albo podjechać do serwisu od luster. Ja tak zrobiłem w Mustangu, nie dość że małe lusterka to były zwykłe szkła, nic widać nie było. Gość w 15min powymieniał mi wkłady w lusterkach.

Napisano
2 godziny temu, muzz napisał(a):

I ja myślałem, że to jest oczywista oczywistość. Miałem tak kiedyś w Scenic I. Wymieniłem po taniości samo szkło i zyskałem na widoczności.

Napisano
  • Autor

Dobra, potestowałem przez tydzień takie ustawienie prawego lusterka, że nie widzę w ogóle tyłu auta, ale za to mam szerszy kąt widzenia i na razie jeździ mi się dobrze. Auto z tyłu dopiero widzę jak mi się na jakieś pół metra wychyli i to jest zupełnie wystarczające. Polecam spróbować.

Nie testowałem jeszcze na motocyklach 😉

Edytowane przez kmwtw

Napisano
7 minut temu, kmwtw napisał(a):

Nie testowałem jeszcze na motocyklach 😉

Ja testowałem w zeszłym sezonie jazdę bez :phi:, ponieważ std motor nie miał lusterek i nie ma jak łatwo i schludnie dołożyć. Masakra, głowa mnie bolała od kręcenia, szczególnie w Warszawie. Dołożyłem z lewej małe, rowerowe jest znacznie lepie ale dalej to nie to i w ruchu ulicznym nie da się bez tego poruszać.

Także nie narzekajcie na mały kąt w lusterkach ;).

Napisano
  • Autor

Mi chodziło o to, że nie testowałem tego ustawienia, kiedy jedzie jakiś motocykl blisko mnie np. w korku, czy będzie go widać 😉